Hirdetés
-
PROHARDVER!
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ha már szóba került az AppleCare PP... én azóta gondolkodom ezen, amióta (néhány hete) megérkezett az új iMac-em. Az iMac-hez viszont ez meglehetősen drága, konkrétan jelenleg 55.900 Ft. És akármennyit kutakodok és keresek infókat róla, nem tudom eldönteni, hogy ezért pontosan mit is kapok cserébe. A telefonos támogatás O.K., meg hogy szükség esetén kiküldenek a helyszínre szakembert. De van itt számomra néhány nagyon homályos részlet.
Idéznék az Apple-féle hivatalos leírásból:
“A Mac számítógépekhez megvásárolható AppleCare Protection Plan akár három évre terjeszti ki az Apple-től kapott műszaki támogatást és a kiegészítő hardverszervizelési lehetőségeket.”Na itt az első kérdés: mi a fenét jelent ez az “akár három évre”? Most akkor három évre vagy sem? Mitől “akár”?
A további kérdésem a hardverjavítási feltételekről szól.
Újabb idézet:
“Az AppleCare Protection Plan további előnyöket biztosít a fogyasztóknak azon túl, hogy azok a magyar Polgári Törvénykönyv értelmében a termék kézhezvételétől számított két éven belül díjmentes javításra, cserére, kedvezményre vagy vételár-visszatérítésre jogosultak az értékesítőtől az olyan termékek esetében, amelyek a kézhezvételkor nem felelnek meg az eladási szerződésben foglaltaknak. További információért kattints ide.”
Próbálom értelmezni ezt is, de nem megy... Ha oda kattintok a részletekért, akkor elmagyarázza, hogy a Magyar Polgári Torvénykönyv ezt biztosítja, majd ugyanazokat a mondatokat ismételgeti, miszerint az AppleCare PP akar három évre is nyúj ezen felül hardverjavítási szolgáltatásokat. Ez így nem világosabb sajnos.Tovább olvasgatva az előző oldalt, ez jön még:
“Az AppleCare Protection Plan akár három éven át biztosít kiegészítő hardverjavítási lehetőségeket világszerte. A szolgáltatás az alkatrészek árát és a munkadíjat is fedezi. A munka minőségére az Apple hivatalos technikusai jelentik a garanciát.Mac számítógép
Akkumulátor1
Alapvető tartozékok, például hálózati adapter
Apple memória (RAM)
AirPort4
Apple USB SuperDrive meghajtó”Na, ez már világosabb lenne, de ott van lennebb egy apróbetűs megjegyzés, ami megismétli az “akár 3 évig” dolgot (sic!”, majd:
“A Mac számítógéphez és az ahhoz eredetileg mellékelt tartozékokhoz biztosított szervizszolgáltatási jótállás csak (i) az anyag- vagy gyártási hibákra, valamint (ii) az eredeti teljesítmény 80%-ánál kisebb teljesítményű akkumulátorokra vonatkozik.”
Na, mégis mi számít anyag- vagy gyártási hibának? Lehet, hogy ez a kulcskérdés. Ha pl. pixelhibás lesz a kijelző, vagy netán bedöglik az SSD vagy FD benne, vagy nem reagál az egér a kattintásra, az anyag- vagy gyártáshiba? Vagy egyszerűen ráfoghatják, hogy ez a használatból eredő, tőlük független hiba, és nem vonatkozik rá az ACPP? És ha bővítetem a RAM-ot benne itthon? (ez ugye a 27 colos iMac-ekben egy gyerekjáték művelet, 5 perc az egész)Az amerikai lúzereknek ott van az AppleCare+ (plusz jel a végén!) 169 dollárért, na az egyértelmű, mert ott két “Accidental Damage”-re is nyújtanak fedezetet a konstrukcio keretében, alkalmanként 99 dollárért. Tiszta, világos. Itthon erről szó sincs.
Szóval a kérdésem azok felé, akik már megtapasztalták az AppleCare által nyújtott tényleges hardverjavítási szolgáltatást, vagy esetleg hivatalos szerződött Apple-szervizben dolgoznak és láttak már jónéhány konkrét esetet: mi a tényleges gyakorlat? Érdemes lenne 56ezer forintot költenem erre, ha kevésbé érdekel a szoftvereikhez nyújtott telefonos műszaki segítség?
A többiekhez pedig: Ti beszereznétek ezt a szolgáltatást egy akciósan (listaár mínusz 15%) durván 750ezer forintért vásárolt iMac-hez plusz 56ezer forintért?
-
oszy
veterán
Ha valaki a Mac minihez (mf217mg/a) venne AppleCare-t! 14.990 Ft
-
rii
nagyúr
sziasztok
hol tudom megnézni valami console-ban vagy log-ban, hogy egy könyvtár tartalmával mit csináltam ... mert üres ... és tegnap előtti a módosíítás dátuma .... legjobb lenne ha lenne log tételesen a törölt fileokról ...
-
cigam
titán
válasz
Aszpirin
üzenetére
Viszont sanszos, hogy 2028-ban is használható darab lesz. Nem baj ha van benne tartalék (persze ha van rá pénz), és egy számmal nagyobbat vesz. Ha nem is tudod előre, lehet 2-3 év múlva már lesz olyan feladat amihez kell a kraft. Évekkel tolja ki az elavulását a gyorsabb proci.
SZERINTEM

-
válasz
Aszpirin
üzenetére
Valahol igazat adok és én is tudom, hogy felesleges, de mivel rég nem volt erős gépem a mindennapokban, most nem pöcsölök, rendelem a legerősebbet, így évekre letudtam a dolgot. Ami még szempont, hogy ha időnként kell a kraft, legalább lesz. Sok grafikai munkám van, időnként konvertálok, szóval lesz azért dolga a gépnek.
-
válasz
TigerCat
üzenetére
Bocs, hogy beleszólok, de az általad felsorolt használat mellett totál fölösleges pénzkidobás plusz 110ezer forintot kiadni az i7 miatt. Persze be fogod mérni benchmark programmal, higy mennyire gyorsabb a géped, csak éppen a mindennapi használatodban a tudaton kívül semmivel vagy csak alig érzékelhetően lesz gyirsabb, mintha az i3-as. Az, hogy sokminden van használatban párhuzamosan, még nem jeleti azt, hogy terhelik is ezek a gépet. Tipikusan amiket Te írtál, azok (a Skype és az iTunes, es bizonyos esetekben a böngésző kivételével) a háttérben az idejük min. 95 %- ában (és akkor nagyon pesszimistán becsülök) konkrétan semmit mást nem csinálnak, mint user interakcióra várakoznak, és ez konkrétan gyakorlatilag szinte semmilyen terhelést nem jelent a cpu számára. Több tiz ilyen ablakkal dolgozva, háttérben Skype-on kommunikálva vagy iTunes-t hallgatva, miközben a levelező is megy, és folyamatosan értesítések is jönnek - ez az üzemmód egy 2009-es kétmagos 3,06 gHz-es Core2Duo-tsem tudtam kiterhelni 50%-nál jobban 8GB memória mellett - egy 6magos i7 pedig egyenesen overkill és totál pénzkidobás erre, illetve egy i3 8100B is tökéletesen fogja bírni. 110 ezer forinttal olcsóbban. Gondolj bele.
Ahol az i7 jelentős többletet jelent, az pont azok az alkalmazások, amik nálad nem élveznek prioritást, mert “tudsz várni”: kép- és videókonverziók, trnaszkódolós-feliratégetős 4K-s médiaszerver (pl DTS HD MA 5.1 - ból röptében konvertálni AC3-ba egy 4k film hangját, és közben feliratot égetni a képbe - na erre az isten processzora sem elég...), hangfelvevő-és mixerprogramok sok-sok DSP pluginnal, 3D modellező-sugárkövetéses-anyagszimulációs renderelés. És persze élethű szimulációk, játékok.
Ha ilyenekkel nem tervezel foglalkozni, akkor sok pénzt megpórolhatsz, amit költhetsz például egy igen fasza routerre vagy jóminőségű monitor(ok)ra, stb. A több monitor a Te esetedben úgyi alapkövetelmény...
SZERINTEM
-
Cilindrik
aktív tag
Sziasztok
Adott egy Late 2015, 4K iMac alapkiépítésben. Céges gép, DTP a fő csapásirány. Alapból Sierra-val érkezett de ugyebár töbször frissítettem most 10.14.1 van rajta. Most viszont gondolkodok egy teljes újratelepítésen, mivel eléggé belassult (a mellette lévő late 2006-os imac 10.7- tel nem azt mondom hogy mint a vihar, de akkor is
)Szóval a kérdésem az lenne hogy szerintetek, sebességileg melyik lenne a jobb választás egy újratelepítésnél, A Mojave új funkciói nem annyira jelentősek számomra, tehát ez nem szempont. Kizárólag a rendszersebesség érdekelne. Igazából nem tudom megítélni hogy annó a friss rendszertelepítés vagy maga a Sierra miatt volt gyorsabb mint most.
köszi
-
moleculez
veterán
Air 2018 (16gb RAM) megbírkózik FHD videó nyiszálással? Persze monitor van, de hardveresen elég lehet erre, vagy felejtsem el?
És amúgy videó editorok közül mit ajánlotok? Elsősorban nyilván free, csak ne AE, nincs kedvem előfizuhoz
(se). -
válasz
blakey
üzenetére
Attól függ, minél olcsóbb 250K-val az új Mini. Ha az alap konfigurációt veszed (corei3 8100B + beépített GPU + 128 GB SSD + 8GB RAM, bill. és egér nélkül), akkor ennél listaáron 250K val drágábban egy középkategóriás iMac Retina4K modellt kapsz (Corei5 7500 + Radeon Pro 560 4GB dedikált VRAM-mal + 1TB FusionDrive + 8GB RAM + Magic Keyboard 2 + Magic Mouse 2). De ezt listaáron értsd, mert a kifutó modell-volta miatt már most akár 15%-kal olcsóbb a 2017-es iMac (én is 15%-kal olcsóbban vettem), míg az új Mininél erre nem számíthatsz egyelőre. Így az a 250k plusz az inkább kb 165k pluszt jelent. A 8100B proci a tesztekben szinte hajszálpontosan ugyanazt nyújtja, mint a 7500 (utóbbi helyenként egy lehelletnyivel jobb). Hogy a felárért cserébe megéri-e neked a 4k-s (nagyon jo minőségű) kijelző, a sokkal jobb GPU, illetve a Magic-cuccok, azt persze Neked kell eldöntened
Azt remélem, hogy a 32GB-ra bővítést nem az Apple-től kéred, mert a +24GB RAM-ért több mint 200ezret elkérni igazi rablás... A 2017-es Retina4k-ban macerás az utólagos RAM-bővítés, de lehetséges, mert - ellentétben a 2015-ör Retina4k-val, a 2017-esben slotokban található a memória, nem az alaplapra forrasztva. Csak nagyon macerás hozzáférni - de egy profi megoldja, illetve ha vállalkozó szellemű vagy, otthon is megoldhatod, de gyakorlatlan kézzel ezt inkább ne...
Az i7-re bővítés az új MacMini-nél 110k, a 2017-esnél 73k gyárilag, igaz itt szignifikáns a sebességkülönbség (+34% multicore-nál a 8700 - csak a desktop változatra találtam adatot, a B változat pont multicore-ban valamivel lassabb lesz, mint a desktop 8700 - - viszont +12%-kal gyorsabb single core-nál a nagyobb freki miatt a 7700, mint a 8700), de nem akkora, ami a felárat indokolná. Ezt utólag elvégezni csak az iMac-en lehet, mert a mini-ben forrasztva van a proci. Szóval, ha i7-ben gondolkodsz, akkor tovább csökken az árkülönbség a kettő között, mondjuk durván 130k-ra... -
válasz
iltirisz
üzenetére
ForkLift, Safari 10-12 tabbal, Mail, Skype, Üzenetek, Viber, Messenger, iTunes, Pixelmator, Excel, Naptár, Wundelist. Ezek futnak jellemzően, természetesen párhuzamosan. Néha konvertálok, videót szerkesztek, de nem főállásban, így nem kell kapkodnom, nem kritikus az idő tényező. Több mint elég lesz az i7. Remélem évekig...
Csak annyit szeretnék, hogy ne kelljen várni és a jelenlegi kettő helyett többmagos, gyors rendszer dolgozzon a kezem alá. Szerintem nem lesz gond a kis minivel.
-
iltirisz
csendes tag
A Final Cut pl. jelentős GPU számítást végez amikor utószínezed vagy effektezed a videót. Főleg szerkesztés közben tud sokat jelenteni, hogy szépen megy 25-30 fps-sel a timeline és nem droppol.
PS, Ai: itt is besegít. Ami a leg szembetűnőbb lehet egy usernek az az artboardon való mozgás. Ez inkább user experience, de sokat tud jelenteni a fluid, akadás mentes zoomolgatás meg scrollozás ide-oda. -
Természetesen a jo GPU előnye eslősorban a 3d-alkalmazásoknál (pl játékoknál
) jelentkezik.
A Photoshop is használja a GPU-t elég sok dologra, de a LightRoom méginkább kihasználja (pl. a LensCorrections-re). A Logic viszont nem használ GPU-t
Ezek az alkalmazások persze inkább CPU- és RAM-éhesek (utóbbiból sok kell), és egy integrált intel GPU rendszermemóriából RAM-ból “nyúlja le” a memóriaigényét. -
iltirisz
csendes tag
válasz
Aszpirin
üzenetére
Igen, én is ezen agyalok már egy ideje, tuti felmennek az iMacnél is az árak.
Plusz még ott van az is hogy lehet az iMac is kap valami "világmegváltó" újítást, mint a butterfly keyboard aztán vihetjük vissza szervizelni, mert mégse sikerült annyira jól.. A mostani design meg már jó ideje reszelgetett, szóval nem hiszem, hogy bármi gondja lenne még.
iMac-ből amúgy valami i5-ös basic konfig jöhetne szóba, mert SSD kéne bele meg 16 Gb RAM. -
cigam
titán
válasz
Aszpirin
üzenetére
De egy PS vagy bármilyen más program mit profitál a VGA-ból? Ha jól tudom pár fx ami támogatja a VGA gyorsítást, de a többit a CPU számolja, és a VGA csak kirajzolja a képet nem?
Mattb
Ne rádiós bill-t használj, hanem vezetékest. Elméletileg a store-ból letölthető a régebbi kiadás, ha anno azokat is megvetted. -
Mézd meg ezt, itt van válasz arra, ha az internet recovery nem megy a 2008-as Mac Prón: https://forums.macrumors.com/threads/early-2008-imac-internet-recovery-wont-work.1964293/
Kicsit körülményes, de egy másik mac-en tudsz készíteni OSX installert egy külső flash drive-ra (csak figyelj rá, hogy ne legyen El Capitan-nál újabb)
-
válasz
iltirisz
üzenetére
Lehet, hogy “outdated” az iMac, de azért a pénzért, amennyit az új Minikért elkérnek, szvsz az iMac 2017-es modell sokkal jobbb ár-érték aránnyal bír.
Arról nem is beszélve, hogy egy AMD Radeon Pro 5x0 a maga dedikált 2-4-8 GB memóriájával szerintem keresztbe nyeli le az intel UHD 630-at, amely a memóriáját a rendszermemóriából foglalja le, de nemcsak emiatt.
Egy 4.2 GHz-es i7-7700-zal szerelt iMac-et nem feltétlenül neveznék “outdated”-nek még teljesítményben.
Azt csinálsz, amit akarsz, de az új minik pofátlanul drágák ahhoz képest, amit tartalmaznak.
Látva, hogy mit csinált az Apple a Minik árazásával (és egyáltalán: minden idén megjelent Apple-termék ára az egekbe szökött, komolyan elgondolkodtató ez az árpolitika), semmi kétségem nincs afelől, hogy hasonló mértékű drágulásra számíthatunk a következő iMac-szériánál is, szóval én inkább úgy döntöttem, hogy nem annyira “outdated” még az az iMac, főleg valami jobbfajta kiszerelésben. -
Mattb
senior tag
válasz
Aszpirin
üzenetére
Nem akarja behozni a menüt.
A Macbookomra dugva kérte hogy azonosítsam a billt. Ez lehet a baj?
Win+Alt+R-el probalkoztam. Wifi van, netet nem dugtam még bele kábelesen, a nélkül sem jön ez be? Nincs valami másik recovery amihez esetleg nem net kell és akkor megnézném hogy a bill jó e? Vagy bármi amit igy be lehet hozni? -
Próbáld ezt: Alt+Windows+R (remélhetőleg a Windows gomb “kompatibilis” a mac-es Command gombbal, az Alt pedig az Option-nel, vagy fordítva
) indítás után rögtön (ne várd meg a szürke hátterű kérdőjeles mappat!). Ja és ez Internet Recovery, tehát internetre van szüksége még a recovery image letöltéséhez is! Tehát még indítás előtt, biztos ami biztos, csatlakoztasd egy ethernet-kábellel a macet a routeredre. Kipróbálhatod enélkül is, de nem biztos, hogy van Airport kártya a gépedben... -
iltirisz
csendes tag
válasz
TigerCat
üzenetére
Snazzy Labs már újra pasztázta a Mac minit és sokkal jobbak a hőmérséklet értékek.
Amúgy, akinek van és tudna Mac mini grafikai (Photoshop, Illustrator, Final Cut) élményt megosztani azt megköszönném.
Nekem is eléggé tetszik a gép csak nem tudom mire elég az UHD 630 + sajnos mindent meg kéne venni (4K monitor + Magic Keyboard) . Szóval lehet akkor már az iMac is opció lenne, csak ugye az meg outdated
-
Mattb
senior tag
válasz
Aszpirin
üzenetére
De-de. Monitoron volt , de az nem az enyém volt. Viszont most csekkoltam le és D-subon tökéletesen megy a monitor. Szerintem a DVI kábel és jó, nem is volt használva.
A szürke háttér az irodai gépnek a monitoraval jött be, de az egy hdmi-to-DVI csatival volt. Nem hiszem hogy ez a baj. -
Mattb
senior tag
Sziasztok!
Említettem a 2008-as Mac Prot ami hozzám került.
Na, kerítettem hozzá egy monitort, volt otthon régenről egy ViewSonic Vx1945.
DVI csatlakozós, de sehogy nem bírom működésre . :/
A gép bekapcsol, de semmire nem reagál a monitor. Eddig működött a monitor, nem volt vele baj, windowsos gépen.
Tudtok segíteni ebben valamit?
Üdv! -
válasz
buci30
üzenetére
Újra tudja rakni, CMD+R kombóval megy az internet recovery (vagy CMD+ALT+R a gyári visszaállítás). Ide belépve törölheti a lemez tartalmát, visszaállítja, de ha be volt jelentkezve iCloud-ba, annak is kell a jelszava. Mondjuk érdekes, hogy a tulaj nem tudja a saját jelszavát, kicsit gondolkodnék még a helyében. Vagy ha így vette, kérdezze meg az eladót, aki biztos szívesen segít. Utóbbi esetben neki ki is kell léptetnie a gépet a fiókjából. Az összefoglalóban megtalálod ennek a módját.
-
buci30
addikt
Adott egy Mac Air
A tulaj nem tudja a jelszót így az a belépés kuka...
De a végét fiók ezt dobja be ami elég hibás.
Plusz lehetőség csak arra van hogy restart de ha újra indítjuk akkor meg a rendszer elkezd tölteni de kb felénél meg is áll.
Mi lehet a megoldás?
xy gomb kombinácioval újra lehet tenni a gépet?
Vagy nem mivel a tulaj jelszava nélkül nem fogja engedni!?
Ha igen akkor mit lehet tenni? -
Jaded
őstag
válasz
moleculez
üzenetére
Én csak annyit bántam meg a vételből, hogy nem két lemezes lett (külső vinyót lehet rá aggatni). Nekem teljesen bevált. Nem csak a Syno van, létezik más is (olcsóbbak is, pl QNAP). Itt a fórumon olvastam, hogy a Synonak a legjobb a szoftverezettsége, ezért döntöttem amellett. Van nas topik és külön Synology topik, ha gondolod nézz be.
-
cibere11
tag
Üdv!
Gyors kerdesek.Battlefield barmelyik reszet kiadtak mac-re? Kulso ssd-re tudok windows 10 et telepiteni es onnan bootolni?Koszonom -
moleculez
veterán
Hogy tudom megnezni, hogy a Turbo Boost aktivalva van-e? Vagy az enabled by default?
-
moleculez
veterán
válasz
tboldi
üzenetére
Az a baj, hogy a routeremen nincs USB, csak Ethernet. Én kiszedtem a régi laptopból az SSD-t, meg a hdd-t, van 1.2Tb-m egy dupla házban. Sztem rakok közéjük egy Raspberry Pi-t, aztán problem solved. Routert nem akarok cserélni, mert nagyon nagy macera lenne mindent újból beállítani a házban, rengeteg cucc lóg rajta (nem egy időben, hanem összesen).
-
Van értelme szerinted ezt kipróbálni egy Radeon HD 4670-nel szerelt iMac Late 2009-en? Ha jól értettem dosdude1 videójábol, a az AMD HD 4xxx “just works fine, with the minor anomalies”.
Azon gondolkodom, hogy mit adna hozzá a Mojave a High Sierrához képest (persze a jólismert marketing-ficsörökön túl), pl. gyorsabb a Mojave? ill. felmennek rá majd a későbbi Mojave-frissítések?
Ha van értelme, és nem tudom eladni, akkor lehet, hogy játszásiból megpróbálom, és megtartom, nem olyan rossz gép az még... -
Wifi routerekre lógatott usb3 eszközök kapcsán egy érdekesség:
https://www.pcmag.com/article2/0,2817,2423604,00.asp
5G-t mondjuk nem érinti.
-
Jaded
őstag
válasz
Aszpirin
üzenetére
Nem igazán szeretnék beleszólni, csak egy vélemény. Szerintem a NAS egy elegáns megoldás. Sokáig én sem tudtam elképzelni, hogy mégis hogyan tudom beilleszteni az otthoni eszközök közé. De az, hogy pl a MacBookomon nincs semmi (csak az alkalmazások és maga az oprendszer) és minden telefonról, tabletről, tv-ről, laptopról etc. elérek minden fájlomat, zenét, képet bármit, nekem nagy könnyebbség. És kényelmes is. Pedig csak egy egylemezes Synologym van, de én nagyon szeretem. Fogyaszt vagy 10W-ot (maximum), kb észre sem venni, hogy 7/24-ben megy. Ha szeretnél rá picit áldozni, esetleg opció mégis valamennyire a nagy tárhely, vagy sok a készülék, etc, akkor én megfontolnám

-
Ja várj... én úgy értettem, hogy a gépre dugjak rá egy USB-s merevlemezt.
A TimeCapsule-t mindenképp lecserélem, mert a WiFi-része nem elegendő már.
A kérdés, hogy az új routerre rádugott külsős merevlemez együttműködik-e a TimeMachine-nal.
Ha nem, maradna, hogy az USB-s merevlemezt közvetlenül a gépre dugjam. És én ezellen érveltem korábban.De még a végén meggyőzöl. Nem vagyok saját magam, sem a pénztárcám ellensége.
A nappaliban (nevezzük szomszéd szobának, bár inkább második szomszéd a dolgozószobámhoz képest, ahol a Mac van) a fontosabb cuccok, beleértve a TimeCapsule-t is, egy elvileg villámvédett elosztón vannak, mert van ott egy szép nagy hétszámjegyű összeg csak hardverben nézve is, és persze másik kismegszakítón.De semmi nem szól az ellen, hogy a dolgozószobába is ilyen elosztót tegyek be, és ezt mondjuk 20ezerből megúszom (remélem).
Hmmm... végiggpndolom ezt az USB-s külső HDD dolgot, mert életképes lehet.
-
válasz
Aszpirin
üzenetére
WiFi router of course - de megnövekedett a wireless forgalom a házban, itt is gyorsabb és főleg nagyobb lefedettséget biztosító kellene. 120m2 egyszintes családi ház nagyjából mértani közepébe van helyezve, jó lenne, ha a kertben is megfelelő jelszint lenne... - ez a kritikus rész, ami a cserét indolkolja
A soho cuccokat én a helyedben elfelejteném (TP-Link, Asus, ésatöbbi). Nagyon sokat esett az elmúlt években a profi és az ipari cuccok ára (pl. Mikrotik, Ubiquiti), ugyanannyi pénzből olyan AP-t kapsz, ami megeszi bármelyik sohot reggelire. Én ezt ajánlanám a feladatra konkrétan: Ubiquiti UAP-AC-LR
Hátránya, hogy kell mellé egy router is (már ha a szolgáltató által adott nem megfelelő), viszont az lehet bármilyen soho, ami ki tudja szolgálni az internetelőfizetésed sávszélességét, mivel a wifi részét úgysem fogod használni. Én néznék valami kicsi és olcsó Mikrotiket vagy Ubiquitit, gigabit portokkal.
TimeMachine backup az iMac-emnek
Valamilyen inteles NAS (arm-ot kerülném), ami támogatja a TM-et. Nekem egy Qnap TS-251 van, celeronos. Nem kell tőle félni, hogy nem tudja kihajtani a gigabites interfészeit, mert nem hulladék mobiltelefonos cpu van benne. És e mellé elfér az is, hogy virtuális gépeket futtatok rajta + otthonautomatizálást. Sajnos az 1GB ramos változat kifutott, a 2-4GB-sek meg drágák. Ha tudsz szerezni valahol, akkor 60-70kHUF-ért az egyik legjobb vétel lehet, mivel a memóriája bővíthető gombokból innét az apróról is akár. De ha nem annyira fontos a méret és a kinézet (nem a nappaliba megy polcra, feleségfaktor nem játszik, stb..), és van időd/kedved, akkor építeni is lehet.
iTunes library - a többszáz darabos CD-gyűjtemény
Mehet a NAS-ra.
-
cigam
titán
válasz
Aszpirin
üzenetére
Abban igazad van, hogy ami nincs 3 helyre elmentve az olyan mintha nem is létezne, de eddig is az airport-on tartottad a biztonsági mentést. Miért baj, hogy állandóan rá van dugva egy külső merevlemez? (A NAS-ban is állandóan benne vannak a lemezek.) Ha katasztrófa történik(pl. villámcsapás) , az a szomszéd szobával is megtörténik, szóval a 3. hely mindenképpen egy felhő, vagy egy trezor legyen.
Egy alap NAS 60k-tól indul a csillagos égig, és ebben még nincs benne a merevlemez(ek) ára. Idővel érdemes egy azonos kapacitásű tükörlemezt beletenni, hogy ha kiesik az egyik lemez, az adatok még megmaradjanak a másikon(raid1).Vagyis már ele 2 vagy több férőhelyesbe érdemes beruházni.
Egy 4TB-os (5400-as) lemez ~40k, a 7200-asok már 50k felett kezdődnek, szóval csak a NAS 100k+, és a routert sem kapod meg 33k alatt. (Sanszos hogy kert már csak egy jelismétlővel menne stabilan, az is +10k) Szóval alsó hangon is 150k-s fejlesztésről van szó.Egy külső 4TB-os lemezt ~40k, a jelismétlő itt és kéne, az +10k, vagyis ~100k a difi a két megoldás között.
Esetleg a kettő közötti költséghatékony WD merevlemez LAN csatlakozással?
-
válasz
tboldi
üzenetére
Köszi, ez a megoldás elég szimpatikusnak tűnik. Ez menne TimeMachine backuppal? Mire kellene formáznom a winyót? vagy az mindegy? így már akár NTFS is lehetne?
A Synology NAS-t kicsit nagyágyúnak érzem én is, amikor csak egy backup megoldásra van szükségem (nem azon akarok futtatni plex szervert vagy bittorrentet pl.) - de azt sem zárom ki.
-
Köszi az eddigi válaszokat! És várom a többit, ki hogy oldja meg.
"Miért nem dugsz rá USB-n, egy 2(,3,4,...)TB-os merevlemezt?"
Mert az csak félmegoldás. A TimeCapsule ugye óránként készít inkrementális mentést, tehát folyamatosan rajta kellene legyen az az USB-s HDD. Márpedig ugyanott tartani a backupot, ahol magát a gépet, az tényleg csak félmegoldás. Így legalább a ház két különböző pontján vannak.
De végső soron ez is képbe jöhet a backup-részhez, de csak mint utolsó lehetőség, ha minden egyéb nagyságrendekkel drágább. Mert ugye még egy jó routerre is be kell emellett ruháznom. -
tboldi
nagyúr
válasz
Aszpirin
üzenetére
Konkrét modelleket nem tudok ajánlani, de ha az ár/érték arány a fontos, szerintem azon az úton lesz célszerű elindulnod, amin én is. Kb. két hete vettem egy Asus routert (AC66U B1 - nem tudom, hogy az igényeidnek megfelelne-e) és erre fogok kötni USB-n keresztül egy 1 TB-os WD Black 2,5" HDD-t, amit egy Orico enclosure-be fogok tenni.

A NAS is szóba került, de nekem nincs szükségem sok tárhelyre, úgy meg feleslegesen drágább lett volna.
-
Sziasztok!
Kinőttem a 2010 eleje ót hsznált 1 TB-os 3rd Gen. TimeCapsule-t.
Mit javasoltok helyette?Amire eddig használtam:
- WiFi router of course - de megnövekedett a wireless forgalom a házban, itt is gyorsabb és főleg nagyobb lefedettséget biztosító kellene. 120m2 egyszintes családi ház nagyjából mértani közepébe van helyezve, jó lenne, ha a kertben is megfelelő jelszint lenne... - ez a kritikus rész, ami a cserét indolkolja
- TimeMachine backup az iMac-emnek (szelektíven backupolok, csak a fontos dolgokat, pl. újra letölthető filmek meg hasonlók ki vannak szedve a backupból - így az inkrementális backup kb 5-600GB-ot foglal.)
- iTunes library - a többszáz darabos CD-gyűjteményemet egyesével (nem kevés munkával) berippeltem. Ezt nem akarom elveszíteni, de át tudnám költöztetni egy külső HDD-re, mert a Tidal előfizetés miatt már nagyon ritkán használom)Mivel az új gépem háttértára már 2TB-os, a Time Machine backupra szánt helyet is hamarosan ki fogom nőni, (jelenleg 35GB szabad a TC-n, ami már veszélyesen kevés, de ezt az iTunes-Library archiválásával meg tudom oldani ideiglenesen. Jó lenne egy hosszútávú megoldás.)
Az utolsó (5. gen.) TimeCapsule lenne a legkényelmesebb megoldás (2TB elég), de tekintettel az árára, meg hogy 2013-ban jelent meg és azóta is ugyanazon az áron adják az immár több mint 5 éves modellt... HMMM. Inkább nem.
Mi legyen? Javaslatot, tapasztalatot szívesen fogadnék. Köszi előre is!
-
dud998
őstag
Megoldódott már a Mojave lassú bootolása? Mostanság nem követtem a témát illetve láttam hogy jött azóta frissítés is.
-
Mattb
senior tag
Jövőhét szerdán jön a monitor. Ha gépbe bedugok egy kis stickes billentyűzet egér kombót (windowsos, rapoo márka), azzal a win gomb commandként funkcionál?
-
válasz
Aszpirin
üzenetére
+1. Az SSD-t a hdd-hez képesti hatalmas random iops (io tranzakcio / sec) kiszolgálási képessége miatt szeretjük főleg. Egy modernebb HDD tud 75-120 iops-ot kezelni, a legrégebbi, legtrógerebb ssd-k meg úgy 5-10 ezret. A mai csúcs cuccok pedig fél milliót vagy többet.
-
Még egy dolog: ha nem tudod, hogy mennyi memória van benne, és rendszertelepítés előtt bővítenéd, akkor nyisd ki, és nézd meg a memóriamodulok számát. Ha kettő van benne, akkor az 99%-ban az alapkiépítésű 2GB-ot jelent. Ezesetben még 6 üres memóriabővítő-slot lesz benne (két külön kihúzható panelon) , és nagyon jó ötlet legalább 4 GB-ra bővíteni. Mindenképpen párban vegyél hozzá memóriát, és inkább több kisebbet, mint kevesebb nagyobbat. Tehát ha 4 GB-ra akarod bővíteni, akkor 2 db 1 GB-osat, ha 6 GB-ra, akkor 2 db 2GB-osat, a 8 GB-ra, akkor 6 db 1 GB-osat vagy 2 db 2 GB-osat és 2 db 1 GB-osat, stb.
Itt található információ a beszerzendő memóriamodulok pontos típisáról, illetve egy rövid, de nagyon jó videó, hogy hová és hogyan tedd be őket: https://everymac.com/systems/apple/mac_pro/faq/mac-pro-early-2008-how-to-install-ram-backwards-compatible-with-older-memory.html
Az általad leírt felhasználáshoz semmi értelme 8GB-nál nagyobbra bővíteni. -
Köszi a többiek nevében is!
No igen. Mondjuk itt szekvenciális írási sebességről van szó, az olvasási sebességre csak annyit ír, hogy minden esetben nagyobb, mint 2GB/s.
Annak oka, hogy az 1TB-os SSD-re a.szekvenciális írás több mint 4szeres sebességgel megy, mint a 128 GB-osra, valószínűleg abban keresendő, amit a hozzászólásokban is pedzegetnek, hogy egy nagyobb memóriamodulon több flash chip van, és ezekre alighanem párhuzamosan megy a szekvenciális írás. Csak tipp.
Az más kérdés, hogy ez a valós használatban mennyire érezhető. Lesznek esetek, amikor határozotan: pl ha swappel a rendszer, vagy pl. egy nagyméretű, memóriában szerkeszett dokumentumora (pl. egy sok layert teartalmazo photoshop-fájlra) save-et nyomsz. Ugyanakkor a rendszerindításnál vagy appok indításánál (ahol tipikusan nagymenniségű random, aza nem szekvenciális olvasás történik), valószínűleg nem lesz szubjektíven érzékelhető különbség.
-
tm5
tag
Korábban emlegettem a Mac Mini SSD perf teszteket. Megtaláltam a linket, ha esetleg valakit érdekel:
[link]
Azért én elég jelentős ugrásoknak gondolom ezeket a számokat SSD méretenként... -
"Tehát akkor ez meg életképes lehet ?"
Szerintem: Hogy a fenébe' ne. Amire használni akarod, arra még sok is lesz (kivéve ha 4K-s filmeket akarsz nézni, ott már meg-megakad), performancia gondod nem lesz vele. Ha csak az alap 2GB van benne, akkor megfelelő RAM modulokat (800Mhz DDR2 FB-DIMM) .talán szerezz még bele, de akár 64GB-ig bővítheted... a többi nem lényeges szerintem arra, amire használni akarod.
Eredetileg Snow Leoparddal szállították, de az El Capitanig minden felmegy rá. Jobb esetben van benne Standard a/b/g/n Airport (ez oció volt az alapmodellben, tehát ha esetleg nincs, vagy ha nincs otthon wifi-d, ethernet kábellel dugd rá a routered egy szabad LAN-portjára), a legegyszerűbb, ha Internet Recovery-t használsz, indítás közben a Command + Option + R -t lenyomva tartod, amígy megjelenik egy mozgó földgömb vagy egy wifi-választó és jelszóbekérő, innentől internetről letölti a recoveryt, amiből tudsz lemezt formázni, majd installálni az oprendszert, és mehet a móka. Épp nemrég csináltam végig egy ilyent egy iMac-kel, eltart egy darabig, de sok dolog nincs vele, ha már az oprendszer letöltésénél tartasz, akkor mehetsz a dolgodra, esetleg egy óra múlva visszanézel, hogy van-e hasfájása...
-
moleculez
veterán
Szóval tegnap "meghajtottam" az Air 2018-t. Kicsit tartottam tőle, hogy kevés lesz az i5 y-szeria (mobilba szánt). Kellemesen csalódtam: VirtualBoxban W10 futtatva, közben macOS-n telepítés, letöltés, Affinity Photoban RAW szerkesztés, böngészés (igaz nem vagyok hajlandó 5-7nél több oldalt megnyitva hagyni) minden vaj simán ment, a W10-ben akármit csináltam minden szépen ment. Eközben a proci kihasználtság (Activity Monitor szerint) 40% sem volt. A RAM-ból viszont beleállt a 16 gigába, 10-12 használt, dehát azért van, hogy használja. Szóval jóban leszünk mi így.
-
Mattb
senior tag
Nem izgat a fogyasztás , nem éjjel nappal megy. Csak néha esténként meg ha párom napközben otthon van. Egy nagyon gagyi laptop van neki, valami Toshiba , szerintem hasonló korú , így ezért gondoltam erre.
Tehát akkor ez meg életképes lehet ? Mert ha úgy van egy kis ramot meg SSD-t tennék bele, ha lehetséges. -
rii
nagyúr
válasz
blakey
üzenetére
köszönöm!
megpróbálom ... bár én hacklin vagyok .-)(#29610) Aszpirin: az apple a magic mouse 1 -el megalkotta a tökéletes egeret ... egyszerűen már nincs mit hozzáadni és nincs mit elvenni belőle ... legfeljebb színben játszani vele ... súly ...
melóhelyen mondjuk visszadtam a magic mouse 1-et és inkább a mighty mouse-t használtam ... jó volt az is ... ( bár a ragasztás hatalmas fekete pont az apple-nek ... elképesztően sok mérnőki munkára volt szükség ahhoz képest ha csak csavarral fogatták volna fel az alját ... a kis görgő meg hamar bekoszolódott belül ...
(#29613) Mattb: 2008-ban szerintem mi pont olyan mac pro-kont kezdtünk, amilyet most említesz ... dual xeon ... kegyetlen nagy fogyasztása lesz annak ahhohoz képest amire használni szeretnéd ... de baromi halk ... csodás konstrukció ... worksation és egyben csendes is ... mindamellett hogy a hűtése hatékony ...
-
Mattb
senior tag
Sziasztok!
Kezem közé akadt egy 2008 eleji Mac Pro. Egyelőre még nem tudtam monitorra kötni, mert nincs kábelem. De érdemes ezzel még foglalkozni ? Alkalmas lehet otthonra böngészős, online filmezős gépnek esetleg?
Nagyon szép állapotnak örvend egyébként.
-
oszy
veterán
Tudom, hogy az egyik leglassabb SSD, de jó lehet Mac minibe? HDD-től csak gyorsabb még így is nem?

-
válasz
Macika_MC
üzenetére
“Én meg az iMac-hoz adott egeret imádom Magic Mouse 2”
A Magic Mouse 1 nekem is a kedvencem. A 2-es “fejlesztés” viszont egy vicc, az aljára helyezett Lightning-csatlakozóval. Amíg töltöd, használhatatlan. Ha megpusztul benne az akksi, akkor teljesen használhatatlanná válik, mert az akku nem cserélhető benne, és nem tudod lightning-usb kábellel összekötni a géppel, és használni is egyszerre. Igazi Apple-ös lehúzás. Ha akksi nulla, cseréld le az egészet, ami persze még drágább is lett, mint anno az 1-es változat. SEMMIben nem jobb, mint az 1-es Magic Mouse,
Az 1-eshez veszel 4 darab 2000mAh-s 1,2 V-os mezei fehér Eneloop akksit meg egy lassú eneloop-töltőt (kvázi fillérekért), feltöltöd őket, beraksz kettőt, és megy egy hónapig... aztán amikor lemerülnek, berakod a másik kettőt, a lemerülteket pedig rárakod a lassú eneloop-töltőre... stb. Ha kipurcannak az akkuk, veszel egy újabb szettet. 9 éve használom így a Magic Mouse 1-et, olyan, mint uj korában. Megjegyzem, a 9 év alatt a fehér eneloop-ok sem purcantak ki még, bár én 8 darabot használok(-tam), kettőt a billentyűzetben, kettőt az egérben, és akkor töltök, ha már összegűlt 4 db lemeerült eneloop.
Ja, és az 1-eshez lehet kapni olyan akksit, amihez jár indukcios (vezeték nélküli) töltő. Ilyenem is van. Feleannyit sem bírja, mint egy pár eneloop, de használat után csak ráhelyezed az indukciós töltőre az egeret, és mire legközelebb leülsz a gép elé, megint teljesen feltöltött egeret veszel kézbe. 21. századi megoldás. Ehhez képest a az új iMac-emmel kapott Magic Mouse 2, bár egyebekben ugyanazt tudja, határozott visszalépés, drágabban. Köszi, Apple

A régi imac-emet úgy hirdettem meg, hogy adom ugyan hozzá az eredeti Magic Mouse 1-ét, de ha valaki ezt nem kéri, akkor 25ezer forinttal olcsóbban adom a gépet enélkül. És örülnék, ha ezt az opciót választaná a vevő, mert örömmel használnám inkább a Magic Mouse 1-et tovább az új géppel, és használatlan uj állapotú Magic Mouse 2-vel adnám el majd, amikor majd eladósorba kerül a most vadiúj iMac-em.
“A Mac miniben a processornál a B mit jelent?”
Utánanéztem, és amit én értettem meg az új B-széria kapcsán (tévedés részemről lehetséges)
A B-szériát nem mobilfelhasználáshoz pozícionálja az Intel. Félúton van a mobil és a desktop változat között. Olyan kompakt gépekbe szánják, ahol a folyamatos hálózati tápellátás biztosított, a teljesértékű hűtés viszont a szűk hely miatt problemtikus. Mint például a Mac miniben, vagy pl. all-in-one gépekben (az iMac is ilyen, tehát nem kizárt, hogy a következő iMac-szériában is B-szériás intel procik lesznek.) Ennek érdekében a fogyasztás csökkentett ugyan, de pl. a 8700B 65 Wattos csúcsfogyasztása nem notebookba való.
Hogy ez mit eredményez? Amennyire én kihámoztam, alapfrekvencián a 8700B ugyanazt a teljesítmenyt nyújtja, mint a desktopba szánt 8700-as. A Turbo Boost viszont - főleg multicore-os terhelésnél - másként fog viselkedni, ami ilyen esetben némileg alacsonyabb feldolgozási teljesítményhez vezet.
Javítsatok ki, kérlek, ha tévedek. -
rii
nagyúr
sziasztok
osx-en hogy lehet onedrive -ot elérni?
böngésző nem jó .. ftp kellenecyberduck nem hajlandó betölteni a kód megkapása után sem ....
filezillából a pro tudja csak ....fostos onedrive -ban meg nincs "icon vie"w, h láthassam 500 kép közül melyik kell ... letölteni meg csak zip-ben, a zip 5,4 gb, és nem lehet kitömöríteni .. se stuffit, de double commander, se unrarx (kínombanmár) se a beépített archive utility ...
Új hozzászólás Aktív témák
- GAMER PC - GTX 1080Ti - Ryzen 2600X - 48 GB DDR4 - 512 NVME SSD / 1000W
- Lenovo Thinkcentre M70s Gen 4 i5-13500 16gb 512GB UHD Graphics 770+ajándék
- Gamer PC - Ryzen 7 5800X RX 7800 xt, 32GB ddr4, 1TB Nvme
- Intel Ultra 9 285K teljes konfiguráció eladó egyben
- 15.gen! Intel Core Ultra 5 245KF +16-32GB DDR5 RAM +hűtött VRM-es B860 lap! GAR/SZÁMLA (Te nevedre)!
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4078
- Dell Precision 3571 4G LTE i7-12700H 32GB 1000GB FHD RTX A1000 4GB 1 év teljeskörű garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4041, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

.