- Nagyon érzékeny lett a játékok archiválására a Nintendo
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen TV-t vegyek?
- Sok memóriát spórol a neurális textúratömörítés
- Egér probléma
- SSD kibeszélő
- Milyen házat vegyek?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Újra instabilitásba futott a Raptor Lake generáció
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
leximester #4398 üzenetére
Határozott ughhhhh.
Miért hoznál létre kódból TextBlockokat? Főleg hogy ebben a kis részletben nem is adtad hozzá semmihez se.
Használd a XAML-t!
A primitív verzióban csináld meg a 30 TextBlockot, mindegyiknek más Name property-vel, és akkor generálódik hozzájuk azonos nevű tagváltozó.
Ha meg kinőtted az okádék verziót, csinálj egy ListBoxot, aminek az ItemTemplate-je a neked tetsző TextBlock, a tartalmát meg hozd be bindingon keresztül. Gondolom most is egy tömbben van minden...
-
leximester
tag
Windows phone-n hogyan tudok több már létező Textblockra hivatkozni? Egy ciklusban szeretnék sorban az összesnek szöveget adni. A textblockok neve: megf1, megf2... megf30 .
Amit próbáltam: var tb1 = new TextBlock() {Name = "megf1" };
tb1.Visibility = Visibility.Visible;
tb1.Foreground = new SolidColorBrush(Colors.Red);
tb1.Text = "teszt"; -
martonx
veterán
válasz
supi007 #4391 üzenetére
Visual Studio Web Developer változatát tedd fel. Ez ingyenes.
A C# egy programnyelv, a .Net pedig egy futtatókörnyezet. Az ASP.Net-pedig a .Net webes keretrendszere, amit pl. C# nyelven tudsz programozni.
A lényeg, felteszed a VSWD-t, és ennyi az összes telepítés (mondjuk ne lepődje meg azon, ha gyengébb gépen órákig elszórakozik a telepítő).
-
Szabesz
őstag
válasz
supi007 #4394 üzenetére
Igen, felrak mindent ami kell.
"Jól gondolom továbbá, hogy a .NET azt teszi lehetővé, hogy minnél részletesebben férjek hozzá az operációs rendszerhez és azért írta meg az MS nekem ezt, hogy ha már lehet, akkor szabványosan nyúljak hozzá?"
Igen, akár így is lehet fogalmazni, de valahogy jobban passzol ide az "életed megkönnyítése" kifejezés -
supi007
csendes tag
válasz
Szabesz #4393 üzenetére
Zsír. Erre gondoltam. Továbbá, ha jól gondolom, akkor a VS felteszi a .NET keretrendszert a fejlesztői gépemre és onnantól kezdve elérhetőek a .NET komponensek, továbbá meg kell tanulni a C# nyelvet magát is. Ennek a kettőnek a kombinációja tulajdonképpen a fejlesztés lényege. Jól gondolom továbbá, hogy a .NET azt teszi lehetővé, hogy minnél részletesebben férjek hozzá az operációs rendszerhez és azért írta meg az MS nekem ezt, hogy ha már lehet, akkor szabványosan nyúljak hozzá?
Üdv:
supesz -
tPedro_
őstag
válasz
Peter Kiss #4386 üzenetére
Feleves feladat volt, oran igy tanultuk, meg neten is hasonlo peldakat talaltam.
De utananezek ennek a gyari megoldasnak is, koszi a linket.
-
supi007
csendes tag
yksz!
Akkor hogy van értelme elkezdeni? Egyszerre szeretném megtanulni a C#-ot és a .NET-et. Elsősorban webre szeretnék fejleszteni, tehát nem egy klasszikus futtatható file létrehozása a cél. Ezért is érdekelne, hogy milyen komponensekre van szükségem, egy otthoni környezet felépítéséhez. Úgy képzelem el, mint a php-t. A webszerveren telepítem a php értelmezőt, megírom a kódot php-ben, feltöltöm a kiszolgálóra és a kiszolgáló értelmezi, amit írtam. Azért, ha jól sejtem itt is erről van szó, nem?
Üdv:
supesz -
supi007
csendes tag
Hi All!
Útkeresés céllal az alábbi kérdést szeretném feltenni. Elgondolkodtam rajta, hogy megtanulom a C#-ot. A kérdés az lenne, hogy ez úgy működik, hogy fogom az IIS7-et egy server 2008-on, aláteszem a .NET 4.0-t vagy 4.5-öt, .NET modult felteszem az IIS7 alá, a kliens gépemen felteszem a Visual Studio-t, bekonfigurálom, hogy a kódom a serveren fusson, aztán leprogramozok egy számológépet és böngészőből megnyitom? Illetve ha akarom, akkor lefordítom a gépemen, készítek belőle egy executable-t? Vagy hogyan kell otthon egy fejlesztői környezetet építeni? Érdekelne, hogy webre is képes legyek c#-ban fejlesztett programokat készíteni illetve desktopra is.
Üdv:
supesz -
Peter Kiss
őstag
válasz
Peter Kiss #4385 üzenetére
Ahogy elnézem, írtál saját LinkedList implementációt, miért nem használod a gyárit? Arra csak egy extension kellene, ami megkeresi, melyik node után/előtt kell lennie az adott elemnek, aztán csak használni az AddAfter és hasonló metódusokat.
-
Peter Kiss
őstag
válasz
tPedro_ #4383 üzenetére
Kötelező a LinkedList? SortedList talán értelmesebb lenne.
publicclass Node : IComparable<Node>
{
public int Data1 { get; set; }
public int Data2 { get; set; }
public int CompareTo(Node other)
{
if (other == null)
{
return 1;
}
var d1 = Data1.CompareTo(other.Data1);
return d1 == 0 ? Data2.CompareTo(other.Data2) : d1;
}
}CompareTo segítségével már meg tudod kapni, melyik irányba kell beszúrni az elemet.
-
tPedro_
őstag
válasz
tPedro_ #4383 üzenetére
Kozben rajottem, bar lehet, hogy nem a legszebb megoldas:
public void AddSorted(int x, int y)
{
Node newNode = new Node();
newNode.Data = x;
newNode.Data2 = y;
Node p = head;
Node e = null;
while ((p != null) && (p.Data < x))
{
e = p; p = p.Next;
}
while ((p != null) && (p.Data == x) && (p.Data2 < y))
{
e = p; p = p.Next;
}
if (e == null)
{
newNode.Next = head;
head = newNode;
}
else
{
newNode.Next = p;
e.Next = newNode;
}
} -
j0k3r!
őstag
válasz
asus0701 #4381 üzenetére
hello!
amikre szukseged lehet: StreamReader, File, Console, LINQ , struct, String.Format
itt van egy pelda filekezelesre. ha kerdesed van kerdezz nyugodtan, de komplett hazifeladatot szerintem senki sem fog neked (ingyen) megcsinalni.
mod: ez lemaradt: IEnumerable, mivel nem egy strukturaba olvasod be az adatokat, hanem egy strukturakat tartalmazo enumeracioba.
-
asus0701
csendes tag
Sziasztok! Ezt megtudná valaki csinálni? Lehetőleg struktúra használatával. Már az is elég lenne ha a fájl tartalmát betudnám olvasni egy struktúrába.
Az alábbi táblázat egy osztály hiányzási statisztikájának részletét tartalmazza.
Név Igazolt Igazolatlan
Kiss Judit 64
6
Kaszab Blanka 42
4
Tóth Eszter 16
4
...
Készíts egy a program teszteléséhez egy tesztállományt a következő minta alapján!
Kiss Judit
64 6
Kaszab Blanka
42 4
Tóth Eszter
16 4
...
Készíts programot, ami válaszol az alábbi kérdésekre!
1.Írassuk ki az állomány tartalmát olvasható táblázatos formában a képernyőre!
2.Kérjünk be egy nevet a felhasználótól és írassuk ki az hiányzásait a képernyőre!
3.Írassuk ki, hogy hány tanuló hiányzott 100 óránál többet!
4.Írassuk ki a képernyőre, hogy mennyi az egy főre eső az igazolt, igazolatlan hiányzás!
5.Írassuk ki a legmagasabb hiányzási értéket, és azt, hogy ki(k) érte(ék) el!
6.Írassuk ki lista.txt állományba az összesítést:
Kiss Judit: 70 óra
Kaszab Blanka 46 óra
Tóth Eszter 20 óra -
yksz
aktív tag
válasz
Mardel92 #4379 üzenetére
Nem érzem teljesen csharpos kérdésnek.
Hogy értelmesen is hozzászóljak. Ha jól értettem és a Bútor osztály tartalmazza az enumot és a 3 értékét és ez van egy List<Butor> listába téve, akkor jobbat ki sem találhattál volna rá. Nem értem teljesen a feladatot, hogy mi alapján, hova kell rendezni stb, de a List-re nagyon szépen használhatóak a LINQ fuggvények és lambda kifejezések, amikkel biztos vagyok benne hogy egy sorba le tudod kódolni azt ami Neked kell -
Mardel92
tag
Sziasztok!
Beadandóhoz kéne egy ki segítség. A feladat amit nem tudok megoldani, hogy legyen egy raktáram, amibe különböző méretű bútorok mennek.
Három típus van:
Normál bútor. Az ilyen bútorokat a legkisebb alapterületű lapjára fordítva helyezzük el a raktárban.
Álló bútor. Az ilyen bútorokat csak az alaplapjukra állítva helyezhetjük el a raktárban.
Alacsony bútor. Az alaplapjára helyezve állítjuk a raktárbeli helyére. Olyan alacsony, hogy más bútorok ráhelyezhetők.Ezeket a bútorokat kéne visszalépéses kereséssel elrendezni, de valahogy nem jövök rá, hogy lehetne ezt jól működően megírni. Az adatszerkezet úgy néz ki, hogy van egy lista, ami a bútorokat tárolja (Bútor osztály), egy enum ami a típusát és 3 int ami a három kiterjedését. A bútorokat mindenképp saját listában kell tárolni (ez már kész van egy generikus osztály formájában).
Tehát kéne nekem valami Backtrack ami működne ezen, próbáltam sok féleképp, de egyik se akart működni.
Esetleg, ha van jobb ötlet a bútorok tárolására, azt is meghallgatomKöszönöm!
-
tPedro_
őstag
Sziasztok!
Lancolt listaba probalok beszurni elemeket rendezve. Egy elemnek 2 int tagja van.
Elsosorban az elso szerint, masodsorban pedig a masik szerint kene rendezni.A sima rendezes sikerul, de nem tudok rajonni, hogy a masodik feltetel ellenorzeset hova kene beszurni.
Ezzel kapcsolatban kene segitseg.public void AddSorted(int x, int y)
{
Node newNode = new Node();
newNode.Data = x;
newNode.Data2 = y;
Node p = head;
Node e = null;
while ((p != null) && (p.Data < x))
{
e = p; p = p.Next;
}
if (e == null)
{
newNode.Next = head;
head = newNode;
}
else if
{
newNode.Next = p;
e.Next = newNode;
}
} -
drkbl
őstag
buffer. I hardly know her
back in the stack it's the global string flower
encapsulated as a local hero,
crashing your function like dividing by zerobuggin out on the joint, you can't patch it
not in my class so why the public static
couldn't believe the garbage they release
while my rhymes keep value like tuple keys -
A_ScHuLcZ
addikt
Sziasztok!
Létezik metódus egy tömb azonos elemeinek megszámlálására? Rendezett string tömbről van szó, tehát a hasonló elemek biztosan egymás után helyezkednek el. Nekem arra lenne szükségem, hogy melyik elem hányszor fordul elő benne. Próbálok rá kódot írni, de folyton belezavarodok, lehet csak késő van.
Tehát a célom, hogy megszámoljam melyik szóból mennyi van benne, és visszaadjam egy tömbben úgy, hogy minden szó csak 1x szerepeljen,és mögé fűzöm csillaggal elválasztva a darabszámot.
-
Peter Kiss
őstag
válasz
Peter Kiss #4370 üzenetére
Az Order egy plusz interface-t is implementált, ami egy property-t tartalmazott, fölé kellett egy [NotMapped].
-
martonx
veterán
válasz
Peter Kiss #4370 üzenetére
Kulcsok, foreign key-ek rendben vannak?
Egy ORM-ről beszélünk, lehet nem érdemes ennyire rábíznod magad. Próbáld meg esetleg kézzel megírni a join-os LINQ-t, vagy a legtisztább, ha csinálsz egy view-t, és adsz neki egy POCO-t, aztán hagy szóljon a lekérdezés.
Tudom EF CF-et mondják a jövőnek, de engem a hideg kiráz tőle. -
Peter Kiss
őstag
Entity Framework Code First miért adja a hülyét? Order - OrderDetails felállást kell elképzelni alapból, adatbázisból egy lekérdezés alapján lekérdezne plusz két oszlopot OrderDetail-ek query-zésénél: Order_ID, Order_ID1
modelBuilder.Entity<Order >()
.HasMany(x => x.OrderDetails)
.WithRequired(x => x.Order )
.HasForeignKey(x => x.OrderID);Ha felhasználom a fenti kódban történő összekapcsolást, akkor csak egy plusz oszlop születik, de miért?
Az Order-hez még kapcsolódik egy tábla (1 . ...), az OrderDetails-hez még kettő (1 - ...).
-
Gáborr93
csendes tag
válasz
sztanozs #4366 üzenetére
Keresgéltem neten, de csak olyan fákat találtam ahol pl.: 1-nek van két ága 2 és 3, de ezek nincsenek kapcsolatban mármint a 2 és a 3. Viszont az én esetemben elég sok gomb áll kapcsolatban sok gombbal( pl 1. gomb szomszédos a 2. 4.5. gombbal , 2. gomb szomszédos az 1. 3. 4. 5. 6. gombbal) . Így igen összevisszaság lenne a fám ha felrajzolnám. Erre tud valaki valamilyen megoldást?
-
sztanozs
veterán
válasz
Gáborr93 #4365 üzenetére
Fa bejárással - gyakorlatilag legenerálod az összes lehetséges bejárható utat. Úgy a legeszerűbb, ha gombonként nyilvántartod az érvényes szomszédokat és ezt felhasználva építed fel a fádat egyszerű "jobbkezes" bejárással. Ez úgy gyorsítható, hogy figyeled, hogy az azott karaktersorozattal kezdődik-e szó a szótárban, és ha nem kezdődik, akkor visszalépsz egyet a bejárt fán és tovább mész a következő elemmel.
-
Gáborr93
csendes tag
válasz
sztanozs #4364 üzenetére
A szótár az meg van illetve az is kész hogy ahogy nyomkodom a gombokat, egy textboxba összerakja a betűket. Majd ha ezen betűk halmazát megtalálja a szótáramban, akkor kiírja hogy ez egy helyes szó. Akkor azt mondod hogy a random betűgenerálás a jó választás? Viszont azt nem tudom hogy hogyan lehetne legenerálni az összes lehetséges szót.
-
sztanozs
veterán
válasz
Gáborr93 #4360 üzenetére
Megnéztem a neten, hát nem egyszerű játék - bár mondjuk nem is atomfizika megvalósítani...
Először is kell egy szótár, ami ellenőrzi a lehetséges találatokat.
Utána le kell generálni a betűket, lehetőleg egyenlő arányban magán és mássalhangzókat (magyar nyelv szabályai szerint - ékezetes és célszerűen dupla betűket is kell generálni).
A gombok sorrendjének vizsgálatára kell külön algoritmus (ne lehessen nem szomszédos gombot megnyomni.
És végül le vagy le kell generálni az összes lehetséges jó megoldást (szótárral generálás közben ellenőrizni, hogy ne legyen sok felesleges futás), vagy futásidőben ellenőrizni, hogy jó-e az aktuális kattintgatás.
Ezután lehet indítani a játékot (általában időkorláttal).
Végül pedig leellenőrizni, hogy a játékos mennyit talált meg a lehetséges szavak közül (ha játék közbeni ellenőrzés van csak, akkor itt mindenféleképp le kell generálni az összes lehetséges megoldást. -
oO7
őstag
-
Gáborr93
csendes tag
Sziasztok, láttam hogy itt segítőkész emberek vannak ezért is regeltem. Szóval a következő lenne a problémám, suliba kaptunk egy feladatot. 3*3 szókeresőt kéne fabrikálni windowsra c# nyelven. Kb 1 éve tanulom ezt a nyelvet így nem is a megvalósítással van a gond hanem igazából az ötlet hiányzik hogy hogyan is lehetne feltölteni a játékteret( 2 dimenziós string tömböt használok), úgy hogy sok értelmes szót lehessen kirakni. Próbálkoztam random betűgenerálással de így jó ha egy értelmes szót össze lehetett rakni. Aztán próbáltam azt is hogy a szógyűjteményből kiválasztottam egy szót azt elhelyeztem egy fix ponton, és ehhez megfelelő további szavakat kerestem még. De ez sem az igazi. Illetve azt is szeretném tudni hogy hány szót lehet kirakni. Erre van valakinek valamilyen ötlete? Előre is köszönöm.
-
Brianiac
aktív tag
Köszi megpróbálom, aztán ha nem nagyon akar menni, lehet írok még.
A gomboshoz viszont annyit, hogy nem windowsformban kell megcsinálni a progit, hanem WPF-ben, a felület xaml-ben van megírva, ezért gondoltam, hogy annak a kis nyílnak is van valami kódja vagy ilyesmi, mint pl. hogy a sima nyomógomb az button ha jól tudom. -
oO7
őstag
válasz
Brianiac #4348 üzenetére
ez még lemaradt: a csoportosításos lekérdezés a tiéd helyett mondjuk így nézne ki:
// PÉLDA
var termekek = new List<string>();
var kategoriak = new List<int>();
var eredmeny = termekek
.Join(kategoriak, t => t.Length, k => k.ToString().Length, (t, k) => new { Termek = t, Kategoria = k })
.GroupBy(x => x.Kategoria);Itt a Join-nál a karakterszám szerint párosítom a stringeket és számokat, de nyilván ez nálad valamivel kifinomultabb kategória szerinti joinolást jelent, a végén pedig ott van a "ResultSelector" függvény, amiben a kis anonimusztípust összedobod...
a lényeg, hogy a végén lesz egy két szintű listád: az első szinten a kategóriák lesznek, a kategóriák alatt pedig ott lesznek a beléjük tartozó termékek
-
oO7
őstag
válasz
Brianiac #4348 üzenetére
most hirtelen azt mondanám, hogy eressz rá egy GroupBy -t az egészre és csoportosítsd kategóriák szerint, és a gombokkal pedig lépkedj a kategóriák között (növeld/csökkentsd az indexet)... de lehet, hogy ennél van frappánsabb válasz is, már nagyon rég volt, hogy Winforms-sal foglalkoztam...
a gombok amúgy a toolbar-on vannak ha ez esetleg segítség
-> ToolStrip
-> Button -> aztán adsz neki képet... szerintem beépítetten nincs olyan, valahonnan a nyilakat elő kell halászni -
Brianiac
aktív tag
Sziasztok!
Újból kellene egy kis segítség a beadandómmal kapcsolatban. A programomnak adatokat kell megjeleníteni egy adatbázisból amiben 2 tábla van, egy kategóriák és egy termékek tábla, 5 kategória van és mindegyikben 5 termék. Ezeket úgy kellene megjeleníteni a programnak, mint ezen a képen van: kép.
Viszont magamtól csak ennyire sikerült jutni: kép
Először is abban kellene segítség, hogyan tudom azt a két féle nyomógombot (kis kék nyilak) amikkel léptetek beszúrni a felületbe, mi a nevük? Illetve hogyan tudom megvalósítani magát a léptetést, hogy mindig csak egy kategória termékei jelenjenek meg és az adott kategóriának az adatai?
-
-
hoffman_
nagyúr
hűazannya. első körben nagyon szépen köszönöm a fáradságot, a megírást, és a magyarázatot
második körben viszont inkompatibilitást kell jeleznem a tudásom és a programod között... a helyzet az, hogy rengeteg olyan dolog van benne, amit én még nem is láttam*. ebből nyilvánvalóan következik, hogy mélyen gyökerezik a probléma, miszerint is teljesen máshogy lett leadva nekem. nem sanszos, hogy így egy nap alatt össze tudnám mosni a kettőt.
* pl ez a sor fogalmam sincs, hogy mi:
bool isNumber = int.TryParse(s, out number);.nem igazán láttam még soha olyat sem, hogy Console.ReadLine(); vagy if (binary[binary.Length - 1] == '0' &&
binary[binary.Length - 2] == '1'), csak hogy példát mondjak.megmutatok egy programot a saját(illetve közös) írásokból, hogy lásd miről beszélek.
feladat: feltölteni s1-et, majd s2-be másolni, ha a 10-es helyi értéken páros, s3-ba másolni, ha páratlan szám áll, ezután függvénnyel kiíratni.
void bekero(unsigned int*s1);
void paros(unsigned int*s1, unsigned int*s2);
void paratlan(unsigned int*s1, unsigned int*s3);
void kiir(unsigned int*s1, unsigned int*s2, unsigned int*s3);
int main()
{
unsigned int s1[10], s2[10], s3[10];
bekero(s1);
paros(s1, s2);
paratlan(s1, s3);
kiir(s1, s2, s3);
return 0;
}
void bekero(unsigned int*s1)
{
int i=0;
while(i++ <10)
{
scanf("%d", s1++);
}
}
void paros(unsigned int*s1, unsigned int*s2)
{
int i=0, j=0;
while(i<10) s2[i++]=0;
i=0;
while(i<10)
{
if(((s1[i]/10%10)%2)==0) s2[j++]=s1[i];
i++;
}
}
void paratlan(unsigned int*s1, unsigned int*s3)
{
int i=0, j=0;
while(i<10) s3[i++]=0;
i=0;
while(i<10)
{
if(((s1[i]/10%10)%2)!=0) s3[j++]=s1[i];
i++;
}
}
void kiir(unsigned int*s1, unsigned int*s2, unsigned int*s3)
{
int i=0;
while(i++ <10)
printf("s1: %d, s2: %d, s3: %d\n", *s1++, *s2++, *s3++);
}na, valahogy így néznek ki a programjaim. ezt nagyjából átlátom, de persze itt is van, amit nem értek, és elmagyarázni nem tudták/akarták.
-
oO7
őstag
válasz
hoffman_ #4342 üzenetére
az első feladatnál egy "manuális for ciklust" kell összeraknod a bekérésre, és addig kell bekérned számokat amíg nem jön össze 10 ami megfelel a kritériumoknak...
leellenőrzöd, hogy a megadott szöveg az szám e,
aztán string műveletekkel megnézed, hogy 4 karakterből áll e, azaz 4 jegyű szám e,
illetve, hogy a 2. (1-es index) és 4. (3-as index) karakter (számjegy) különbözik e...
ha szám is volt meg négyjegyű is meg különböznek is a helyiértékek, akkor hozzáadod a listához és növeled az indexet, hogy akkor most te az n+1-dik helyre keresel új számot... ezt egészen addig csinálod (while ciklus) amíg össze nem jön a 10 elem...// Elso feladat elso resze
int[] s1 = new int[10];
int s1Index = 0;
while (s1Index < 10)
{
string s = Console.ReadLine();
int number = 0;
bool isNumber = int.TryParse(s, out number);
if (isNumber && s.Length == 4 && s[1] != s[3])
{
s1[s1Index] = number;
s1Index++;
}
}A következő résznél a bináris formátumra alakításhoz a Convert.ToString() metódust érdemes használni... ez egy számból elkészíti a bináris megfelelőjét stringként... ezen pedig már tudod vizsgálni az utolsó és utolsó előtti biteket és a feltételnek megfelelően egy új tömbbe pakolni... itt nem tudhatod előre, hogy hány eleme lesz a tömbnek szóval inicializáld 10 hosszúnak, készülj fel a legrosszabbra, aztán majd az indexet úgyis megint manuálisan kell kezelni a feltételek miatt, és azzal fogod tudni nyomonkövetni, hogy hány elem van a listában.
a végén pedig az utolsó maximum 4 elemnek kiszámolni az átlagát úgy, hogy visszafele járjuk be a tömböt...
// Elso feladat masodik resz
int[] s2 = new int[10];
int s2Index = 0;
for (int i = 0; i < s1.Length; i++)
{
string binary = Convert.ToString(s1[i], 2);
if (binary[binary.Length - 1] == '0' &&
binary[binary.Length - 2] == '1')
{
s2[s2Index] = s1[i];
s2Index++;
}
}
int s2Length = Math.Min(s2Index, 4);
int startIndex = s2Index - 1;
int endIndex = s2Index - s2Length;
int osszeg = 0;
for (int i = startIndex; i >= endIndex; i--)
{
osszeg += s2[i];
}
double atlag = osszeg / (double)s2Length;Bár lehetne ezt sokkal szebben is a rendelkezésre álló technológiákkal, de a feladat jellegéből arra tippelnék, hogy azokat a függvényeket nem használhatjátok
második feladathoz még gyűjtenem kell egy kis türelmet, kínzás ilyen kódot írni
-
hoffman_
nagyúr
sziasztok,
továbbra is szükségem lenne segítségre, a második, függvényekkel operáló zh-t nem tudom abszolválni, most megyek pótra, de ezen is meg fognak vágni, ha így megy, és az nagy gáz lesz.
két program van, amit meg kéne írnom, tud valaki ebben segíteni? hogy lássam, hogy néz ki. utána már talán meg tudom érteni egyedül is.
első:
bekérni s1 tömbbe 10 darab 4 jegyű számot, úgy, hogy az 1-es és 100-as helyiértéken lévő számok nem egyezhetnek(tehát 2345 jó, 2343 nem jó). ezután s2 tömbbe átmásolni azokat, ahol a számjegy 0. bitjén 0 van, az 1. biten pedig 1-es. ezután az utolsó 4 elem átlagát kell venni. mindegyik részt függvénnyel.
második:
10 darab char bekérése s1 tömbbe ascii kód alapján úgy, hogy a 10-es helyiértéken 3-mal osztható szám legyen, és később sztringként lehessen használni. ezután s2-be másolni a karaktereket, ahol a 0. és 1. biten is 1-es áll. ezután az első 5 elem összegét kell venni. mindegyik részt függvénnyel.
nagyon fontos lenne, hogy ezeket lássam, remélem valaki tud időben segíteni. előre is köszönök mindent
-
tPedro_
őstag
Van egy megoldando, kicsit hosszabb feladatom, aminek nem mindenhol ertheto szamomra a leirasa es a megvalositassal kapcsolatban is lennenek kerdeseim.
Nem szeretnem telefloodolni a topikot, de ha valakinek lenne ideje/kedve es tudna segiteni privatban, azt nagyon megkoszonnem. -
Brianiac
aktív tag
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem, két tableadaptert akarok feltölteni adatokkal VS2012-ben egy két táblából álló adatbázisból dataset-s megoldással, viszont valami hibázik, a csatolt képen látható. Órán csináltunk hasonló feladatot és ott nem volt problémám, itt nem tudom mi lehet a gond, ha valaki tud segíteni azt megköszönném.
-
tPedro_
őstag
Sziasztok,
Oroklodessel kapcsolatban lenne kerdesem, remelem nem nagy hulyeseg.
Probaltam googlizni, de nem igazan talaltam megfelelo valaszt.Van egy Interface amit megvalosit egy osztaly aminek vannak leszarmazottai.
Milyen modon kell beallitani az oroklest? Jo-e mindket megoldas? Van-e kulonbseg?Egyik:
Interface
{...}
FoOsztaly : Interface
{...}
Osztaly1 : FoOsztaly
{...}
Osztaly2 : FoOsztaly
{...}Masik:
Interface
{...}
FoOsztaly
{...}
Osztaly1 : FoOsztaly, Interface
{...}
Osztaly2 : FoOsztaly, Interface
{...}Koszi elore is.
-
fatal`
titán
válasz
Bobrooney #4331 üzenetére
Az anchor a viszonyítási pontot állítja be, tehát azonos távolságra lesz a megadott ponttól a gomb (pl. ha jobb, lentre teszed, akkor ha jobbról húzod össze a formot, nem fog lelógni a gomb).
A Dock property és esetleg panelek kellenek neked. Vagy pedig a form Resize eseménye.
-
Bobrooney
senior tag
Skacok mintha lett volna már ilyen kérdés, de sajna nem találom.
Kérdésem: Hogy lehet azt megcsinálni, ha készítek egy Form-ot rakok rá 1-2 button-t, akkor ha a Form méretét változtatom, akkor arányosan azok is mennek "utána"?
Anchor-t próbáltam az nem jó. -
vlevi
nagyúr
válasz
Mister_X #4325 üzenetére
var s = Console.ReadLine();
Ezzel deklarálva van az s változó. A var csak egy könnyítés, amikoris a readline eredménye határozza meg a deklarált változó típusát. Írhattad volna helyette a string s=Console.ReadLine(); -t is.
A var-al csak akkor van szívás, ha valami miatt benézed azt a típust, amit a fordító ilyenkor felvesz. Pl. te egy double típust szeretnél, és arra számítasz, hogy az lesz belőle, de a fordító csak int-et vesz fel, és ilyenkor a matematikai műveletek csúnyán félremennek, mert mindent kerekít.Az int.TryParse-nak pedig két outputja is van. Az egyik a visszatérési értéke, ami boolean, itt adja vissza, hogy sikerült-e a konverzió vagy sem. A konverzió végeredményét pedig a második paraméterben kapod vissza.
-
válasz
Mister_X #4327 üzenetére
Részben, az alkalmazáslogikát C#-ban (esetleg Visual Basicben) lehet írni, viszont a felhasználói felület XAML. Ezért is emlegettem a Silverlightot az előbb.
WP8-tól kezdve már lehet C++-ban írt natív libeket használni és akár tisztán DirectX/C++ játékot is írni, de az teljesen más történet.
A bonyolult nyelvek védelmében: az előző sorrend semmilyen nyelven nem működött volna, és csak töredékükön lett volna egyáltalán fordítható/futtatható
Viszont a C# legbonyolultabb részei is elegánsak (szvsz) és a fejlesztői hatékonyságon sokat dobnak.
-
válasz
Mister_X #4325 üzenetére
Nemhogy nem futna le, le se fordulna, mert a beolvasásnál deklaráltam, ahogy mondod. Nagyon nem mindegy a sorrend. Mondjuk a var kulcsszó lehet túl hirtelen volt, képzeld azt, hogy string van helyette!
Az ifet is eltaláltad, a TryParse bool értéket ad vissza, ami igaz ha sikerült számot beolvasni, és hamis ha nem.
-
Mister_X
nagyúr
Kösz mindkettőtöknek!
Hú, ennek most a fele nekem kínai
Amit nem értek, az az if és az else, pontosabban minek kell? Vagy az else akkor lép érvénybe, ha nem tudja végrehajtani az int.TryParse-t, mert betűk (is) lettek beírva?
A program így is lefutna, ha ez lenne ott?
int fahr = s;
Console.WriteLine ("szöveg");
var s = Console.ReadLine ();Vagy amit te leírtál, azzal deklaráltad az s-t? ( int fahr; alatti sorok )
-
válasz
Mister_X #4322 üzenetére
Deklarálni biztosan nem fogja a felhasználó, maximum ő adhat neki értéket.
Egyébként az előbb felsorolt három környezetben melyikben végeznéd el előbb a számítást, minthogy beolvasnád a bemenetet?
Nem jó a sorok sorrendje.
Meg ugye hiányzik a beolvasás. A Console.ReadLine(). metódussal tudsz egy sort beolvasni (stringbe), utána az int.TryParse-szal számot csinálni belőle.
Na ma reggel jó fej leszek és megírom:
int fahr;
Console.WriteLine("Kérem adja meg az átváltandó hőmérsékletet Fahrenheitben!");
var s = Console.ReadLine();
if (int.TryParse(s, out fahr))
{
int cels = ((fahr - 32)/9*5);
Console.WriteLine("Celsius: {0}", cels);
}
else
{
Console.WriteLine("Hibás szám!");
}Apropó frissítés és Windows Phone: iskolai gépen ne frissíts semmit, viszont otthon simán felrakhatod a WP8 SDK-t, vagy ha még előtte kísérleteznél, a VS 2012 Express for C#-ot. Mondjuk a WP-ig még nagyon sokat kell tanulnod, ha most konzol programot írkálsz. Például Silverlightot.
-
Mister_X
nagyúr
Sziasztok!
Mivel az iskolában van lehetőség rá, ezért gondoltam elkezdek C#-ban tanulni. A könyv, amiből tanulok, az picit máshogy halad, mint ahogy én szeretném és éppen kéne egy parancs, amivel a felhasználó tudja deklarálni az n-et. A programrészlet:
int fahr = n;
int cels = ((fahr - 32)/9*5);
Console.WriteLine ("Kérem adja meg az átváltandó hőmérsékletet Fahrenheitben!");Na, itt kellene megoldani, hogy a felhasználó begépelhesse az n-t. A sablon programzáró toolboxba van mentve. Ez az első komolyabb programnyelv amit tanulok, ezt a hőmérséklet átváltást BASIC-ben és TurboPascalban meg tudom írni, sőt, ott meg tudtam oldani, hogy a felhasználó dönthesse el, hogy mit akar mire váltani (C=64 <3).
Jaigen, jelenleg Visual C# 2008-ban próbálkozok, de a rendszer felajánlotta a 2010-esre frissítést is, csak iskolai gép és nem akarok a rendszergazda engedélye nélkül mókolni. Idővel majd Windows Phone-ra szeretnék fejleszteni.
-
Nagyon jó cikk, köszi.
Akkor sem látom az értelmét egy IList-re azt mondani, hogy ne a már megírt sortot használja valaki, csak mert lusta vagyok értelmes feladatot kitalálni és a legdurvább rendezés az ABC szerinti egy feladatban. Ha ennyire a matematikus gondolkodást erőltetik, akkor csavarjanak legalább rajta, csak az meg nem programozás, hanem matek.
-
drkbl
őstag
-
sadams
tag
Elsősorban, ha lehetséges mindenképpen valamilyen belső lehetőséggel szeretném ezt megoldani, mert sokkal egyszerűbb lenne szerintem a dolog ezáltal.
És nem feltétlenül muszáj a hálózatot sniffer-nem, elég lenne, ha csak valahogyan előállítanám az SSL-el titkosított alakját az üzenetnek. -
sadams
tag
Sziasztok!
TCPClient-TCPListener alapon SslStream osztállyal létrehoztam egy ssl-el kommunikáló "chat" programot. Szükségem lenne csak azoknak az üzeneteknek az ssl-el titkosított alakjára, amit elküldök programon belül. Kitudom ezt nyerni valahogy programon belül valamilyen metódussal?
Esetleg, ha nem, van más egyéb ötlet erre?Köszi előre is!
-
Igaz, alapozás mindenképp kell, ezt aláírom, de abban is lehet logika. Például én egy kezdőnek olyan feladatot adtam, hogy tároljon memóriában mindenféle adatokat és babrálgassa őket. Érték és ref típusok, osztály, objektum, struct, tömb, lista simán belefér egy-egy ilyen feladatba, nem kell ahhoz átvágni a .NET-et.
Csak azt mondom, legyen használható, amit feladatként kiadnak.
-
oO7
őstag
Ahhoz, hogy "szép kódolást" lehessen tanítani, előbb meg kell tanulni kódolni és eljutni addig, hogy képes legyen az ember komplexebb "csúnya" kódot írni. Teljesen felesleges addig design patternekről beszélni meg objektum orientáltságról, amíg a program üzleti logikája átláthatóan elfér egy winforms alkalmazás code-behind-jában...
Egyet értek veled, hogy szülség lenne ezeknek is a tanítására - sokkal nagyobb szükség, mint azt sokan gondolják - de az ilyen bugyuta "írjunk saját rendezőalgoritmust" jellegű feladatok sem hasztalanok.
Én tanítottam már elég sok helyen Windows 8 meg Windows Phone fejéesztést és hát láttam durva dolgokat, és hidd el, nem az MVVM pattern nem ismerése volt a legnagyobb probléma
-
Én a vart olyankor használom, ha nem érdekel, mi lesz a vége például egy linq kifejezésnek. Ha egy sima IList, IDictionary, ott is látszik, hogy az mi akar lenni. Viszont saját típusoknál tényleg nem érdemes használni, ahogy mondjátok magatok is.
oO7:
szerintem olyanokat érdemes megtanítani, hogy hogy néz ki egy jó kód, hogyan gondolkodjunk egyszerűen. Gondolkodjunk objektumokban, mintákban, elvekben és lehetőleg lássunk túl a saját kis metódusunkon és ne hekkeljünk feleslegesen. A legtöbb példa, amit manapság látok olyan messze áll a valóságtól, mint Makó Jeruzsálemtől - ahogyan a fenti is. Ennek 0 a gyakorlati haszna, de gondolom, azt nem tanítják, hogy mi az a DRY, hogy csak a legalapabb dolgot mondjam. Tudom, hogy mindig belekötök az ilyen feladványokba, ha erre járok, elnézést.Nem értek ezekkel a tanárokkal sem egyet.
Egy gázszerelőnek sem adok olyan feladatot, hogy fogó nélkül szereljen csöveket, ebből nem fog tanulni. olyanból inkább, amit el tud képzelni, kötni lehet a valósághoz. Mondjuk fél év elején megmondani a srácoknak, hogy a szemeszter végére egy nyilvántartó rendszerünk lesz, amit apró építőelemekből fogunk összerakni.
-
Jester01
veterán
Igen, és az esetek többségében a kódot is olvashatatlanná teszi mert keresgélni kell, hogy az adott változó most akkor milyen típusú is. Ezért nálunk az a gyakorlat, hogy akkor lehet var ha konstruktor vagy egyértelmű generikus inicializálás van (máshogy fogalmazva: ha ugyanarra sorra ránézve egyértelműen látszik a típus).
-
oO7
őstag
Szerintem nem hülyeség az, ha algoritmikus gondolkodásra tanítják őket. Igen, ott van a LINQ, de azért nem árt ha tudja, hogy mi törtémik mögötte, vagy ha valami speciális esettel találkozik amire nem lehet ráhúzni a beépített eszközöket, akkor nem fog széttett karokkal ülni, hogy hát ő nem tud minimumkiválasztást írni vagy rendezni vagy csoportosítani vagy ilyesmi...
Nyílván án is levágnám a kezét annak aki éles kódban leimplementál egy rendezést, de azért tudjuk már, hogy mi történik a színfalak mögött...
-
"byte[] fileData;
var length = fileData.Length;Vegyük észre, hogy érték adás nélkül akarja használni. nekem már az csoda, hogy a fordító lefordítja.."
Nem fordítja le ha csak ennyi van. Nem a teljes kódot másolta be a kolléga valószínűleg.
rszp:
A var nem nyel el hibákat, főleg ilyet nem.A vart kár erőltetni? Miért?
trisztan94:
Hülye feladat, amiből nem tanultok meg programozni. A tanárod vagy nem dolgozott a szakmában soha vagy csak szívat titeket. -
oO7
őstag
válasz
trisztan94 #4305 üzenetére
te egy darab könyv címében lévő betűket szeretnéd sorbarendezni?
azt javasolnám, hogy vagy nézz utána pl egy buborék rendezésnek vagy pl csinálhatod azt, hogy csinálsz egy üres eredménylistát, belerakod az eredeti lista első elemét, és aztán minden további elem hozzáadásánál megkeresed, hogy hova kellene azt beszúrni az eredménylistába...
tehát valami ilyesmi:var eredmenyLista = new List<Konyv>();
eredmenyLista.Add(raktar[0]);
for (int i=1; i<raktar.Count; i++)
{
// és akkor itt minden egyes elemnél levizsgálod, hogy hova kellene kerülnie az eredménylistában, pl így
var index = 0;
while (index < eredmenyLista.Count && raktar[i].cim.CompareTo(eredmenyLista[index].cim) > 0) index++;
eredmenyLista.Insert(index, raktar[i]);
}Amit még érdemes beletenni az az, hogy leellenőrizd, hogy van e legalább két elem a raktárban, mert különben az indexelés miatt szórja majd a kivételeket
-
trisztan94
őstag
Sziasztok!
Ábécé sorrendbe szeretnék rendezni egy struct típusú tömböt, de valamiért nem engedi
Így néz ki a tömböm: (amit korábban sztanozs kolléga segített megírni
)
public struct Konyv
{
public int ar;
public int raktaron;
public string cim;
public Konyv(int ar, int raktaron, string cim)
{
this.ar = ar;
this.raktaron = raktaron;
this.cim = cim;
}
}
List<Konyv> raktar = new List<Konyv>();Sajnos nem lehet a raktar.Sort(...) metódust használni, erre külön felhívta a tanárom a figyelmem, tehát hard-code-olni kell.
Ezzel a megoldással próbálkozom jelenleg:
int i = 0;
int x;
foreach (var adat in raktar)
{
for (int j = i+1; j < adat.cim.Length; j++)
{
x = adat.cim[i].CompareTo(adat.cim[j]);
if (x < 0)
{
}
if (x > 0)
{
adat.cim[i] = adat.cim[j];
adat.cim[j] = adat.cim[i];
}
if (x == 0)
{
}
}Ezt az errort dobja a VS:
Error 1 Property or indexer 'string.this[int]' cannot be assigned to -- it is read only
Error 2 Property or indexer 'string.this[int]' cannot be assigned to -- it is read only
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● ha kódot szúrsz be, használd a PROGRAMKÓD formázási funkciót!
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Bomba ár! HP ProBook 450 G10 - i5-1335U I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- PlayStation Network Card (PSN) ajándékkártyák, egyenesen a Sony-tól!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest