Hirdetés
- Redmi Pad Pro - jól sikerült
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Milyen videókártyát?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Videós, mozgóképes topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Lenovo Legion és IdeaPad Y széria
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz ubyegon2 #30601 üzenetére
Tudom, hogy nekem válaszoltál, mégis megzavart, no.
Én Lubuntu 16.04-et használok, de nekem sem nyílra, sem tabra, sem a nosplashre nem íraj ki a boot menetet, csak a legelején az első három sort, aztán (lekapcsolt, mint a legegyszerűbb képernyővédőnél) sötét képernyő, majd a bejelentkező ablak. Most az /etc/default/grub-ban beállítottam, így mindig azt látom. Igaz, sokat nem ér, mert semmit nem tudok elolvasni. Persze, nyilván hiba, elakadás esetén kell ez.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz ubyegon2 #30597 üzenetére
Úh, bakker! Ez lehet, kimaradt, mert a hsz elején Syl-t írtad, én meg lehet, azt hittem, neki válaszoltál. No, sebaj. Lényeg, hogy megoldódott. Így viszont duplán köszi.
(#30598) BoB
9,5 éve kezdtem linuxozni, de az utóbbi években nagyon ellustultam, mert minden működik, ahogy kell, és bevallom őszintén, élvezem, hogy nem kell mókolni. -
törölt tag
válasz ubyegon2 #30579 üzenetére
Boot grafikusan
Systemd-analyze
Lát valaki valamit?
A systemd-analyze kimenete ennyi:
Startup finished in 10.865s (kernel) + 3min 586ms (userspace) = 3min 11.451s
Utóbbi inkább 1:50 környéki. -
nagyúr
válasz ubyegon2 #30579 üzenetére
Igen, jó volt a tippem elsőre! A sudo hiányzott.
Már nem emlékszem pontosan, miért vettem ki a SSD-s leírásból ennél a parancsnál a sudo-t, de anno külön kérés volt. Lehet, hogy vissza is írom most.
köztes megoldás:
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Syl
nagyúr
válasz ubyegon2 #30576 üzenetére
Én is kérdeznék
run-parts -v /etc/cron.weekly
parancsra ezt dobja:run-parts: executing /etc/cron.weekly/fstrim
fstrim: /home: FITRIM ioctl failed: A művelet nem engedélyezett
fstrim: /mnt/vbox: FITRIM ioctl failed: A művelet nem engedélyezett
fstrim: /: FITRIM ioctl failed: A művelet nem engedélyezettEz most mit jelent?
Nem fut le a heti fstrim?Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Syl
nagyúr
válasz ubyegon2 #30556 üzenetére
Mire gondolsz? Hogy javítsa ki az fstba-ban?
Csak mert ha jól értettem az eredeti kérdést, akkor ő a partíciót egyik lemezről a másikra akarja költöztetni. Vagyis a forrás megszűnik, ergo az fsbat-hoz nem kell hozzányúlni.
De természetesen lehet hogy tévedekNever let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Syl
nagyúr
válasz ubyegon2 #30554 üzenetére
Nemrég másoltam át a / és a /home-ot ssd-ről hdd-re és utána beindítottam a gépet hdd-ről. A rendszer hdd-ről indult el, de /home-ot már az ssd-ről csatolta fel. Ezért írtam, hogy nem szerencsés ha ugyanazzal az uuid-vel van több partíció a rendszerben.
szerk.
Mondjuk ha nem is törli, legalább új uuid-t generáljon neki a gparteddel.[ Szerkesztve ]
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
törölt tag
válasz ubyegon2 #30548 üzenetére
Lesz /home, de oda nem akarok minden átrakni, inkább csak .fájlokat és .mappákat rakok át (leginkább a beállításokat próbálom majd), a régi (a HDD) meg lesz /adat vagy valami. Bár a /var átpakolása is megfontolandó.
Szóval a copy-paste a GParted-en belüli? Megnéztem, van ilyen funkció. Előtte nyilván kell partíciós tábla a SSD-re, meg – ezek szerint az eredetinél kissé nagyobb – partíciók.
No, ma már nem, mert későn van. -
nagyúr
válasz ubyegon2 #30545 üzenetére
Most esett le, hogy a /home nélkül nincs sok értelme a Linuxot átrakni, HDD-n akarod hagyni és úgy csatolni? Akkor már érdemesebb újra telepíteni /home nélkül és úgy rámásolni az auto /home-ra a régi adatait. Szintén favágó módszer, de ....
-
törölt tag
válasz ubyegon2 #30534 üzenetére
De más is válaszolhat.
Nos, megvettem az SSD-t, HDD ment optibay-be, SSD a HDD eredeti helyére. Most jön a lényeg:
Ezeket a partíciókat (a /home kivételével) átpakolnám az SSD-re. LiveUSB dd-vel? Vagy valami más módszer?Ja, ha valaki Auchan közelébe téved, Samu 850 EVO 250 GB+Delock optibay együtt most 30e Ft.
-
Tarisznyarak
tag
válasz ubyegon2 #30524 üzenetére
Igen azt olvastam, azokat is próbáltam.
Laptop: Lenovo Y50-70 i7 4720HQ, GTX 860m 4gb, 8gb ram.
Rendszer: Ubuntu 16.04 LTSProbléma úgy jelentkezett hogy meg akartam oldani ezt Intel HD meg dedikált közötti váltást. Ezzel akartam redukálni hogy alapjáraton ne pörögjön annyira. Frissített a OS, aztán gondoltam megnézem újra ezt VGA driver dolgot, mert amit találtam leírás ahol hozzá adta a felhasználót bumble.hez, én olyat nem csináltam előzőleg. Mindent megcsináltam a leírás alapján. Jobbnak is éreztem. Nyomtam rebootot és black screen a boot után. Nomodreset és nvidi drver remove, és úgy ment.
Amit linkeltél leírást, azt este megnézem majd. Bocsi a hiányos első kérdés miatt.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz ubyegon2 #30504 üzenetére
Szia!
Köszönöm a választ!
Sajnos több kézzel fogható információm nincs jelenleg. Én is erre gondoltam, hogy külön vezérlőre kell tenni, mert ez lehet, hogy nem tetszik az SSD-nek. Meglátjuk. Továbbítom az információkat, és majd látjuk a továbbiakat.
Köszönöm!
Véleményem szubjektív...
-
gyulank
addikt
válasz ubyegon2 #30495 üzenetére
Elnéztem az utolsó mondatod, ezért szaporítottam a hozzászólásokat.
Eddig nekem a kdenlive jött be leginkább, mert sok dolgot lehet benne csinálni, és én azt szeretem. A cápás el se indult, egyszer próbáltam, a gépem se mai már, blenderből is csak régi fut.
Debianban én pont nem tudtam azt csinálni amit akartam, erőltette az iceweasel-t, bajom volt a flash playerrel, arra is csak régi programokat lehetett telepíteni, mert tán az még ritkábban frissül, ubuntun már rég újabb verziók voltak, a kezelőfelületért se voltam oda. De rég volt már, annyira nem emlékszek.ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
Szokenesz
senior tag
válasz ubyegon2 #30441 üzenetére
Akkor elvileg 20Gb / partíció, maradék home, plusz a végére 1Gb swap járható út és ha megölöm a rendszert, nem kell csak a / partot formázom, dolgaim a helyükön maradnak és úgy megszűnik ez a jelenlegi káosz.
A rendszer betöltőt pedig a /dev/sda-ra illik telepíteni, ugye?Köszönöm a szájbarágós választ!
-
Szokenesz
senior tag
válasz ubyegon2 #30437 üzenetére
Fel is raktam próbaképp, addig teszteljek még semmi fontos nincsen rajta és még van mellette win7 is telepítve.
chriss@chriss-pc:~$ inxi -G
Graphics: Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] RV770 [Radeon HD 4850]
Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: ati,radeon (unloaded: fbdev,vesa)
Resolution: 1280x1024@60.02hz
GLX Renderer: Gallium 0.4 on AMD RV770 (DRM 2.46.0 / 4.8.0-49-generic, LLVM 4.0.0)
GLX Version: 3.0 Mesa 17.0.4 - padoka PPARendszer teljesítményével kifejezetten elégedett vagyok eddig, régen Vistától/Win7-től tapasztalatom szerint fényévekre le volt maradva, de most még mintha jobb is lenne.
Annyit szeretnék még, hogy
Ha feltelepítem "rendesen", egész vinyót formázom, hogy ne legyen ntfs partíció. (mert ha jól gondolom minek, ha csak linux van a gépen) Akkor 320Gb-s vinyón mi a legajánlottabb partícionálás, hogy külön partíción az adatok is biztonságban legyenek és ne sírjon, hogy nincs hely? Főleg 8Gb RAM mellett, mennyi swapot illik adni?
Jelenlegi felállás windows alatt 50Gb C meghajtó, maradék egyben adat partíció
Köszönöm a segítséged![ Szerkesztve ]
-
Szokenesz
senior tag
válasz ubyegon2 #30434 üzenetére
Megjelenítéssel így ránézésre nincs problémám, tegnap települt fel a rendszer, TV még nincs rákötve másik kimenetre. Egyenlőre egy tesztelős partíción van fent, hogy leválthatja-e a win7-et, vagy sem.
Teljesen alap Ubuntut, a Unity-s 16.04.2 LTS-t telepítettem.System: Host: chriss-pc Kernel: 4.8.0-49-generic x86_64 (64 bit)
Desktop: Unity 7.4.0 Distro: Ubuntu 16.04 xenial
Machine: Mobo: Gigabyte model: GA-MA770-UD3
Bios: Award v: F9g date: 07/08/2010
CPU: Quad core AMD Phenom II X4 925 (-MCP-) cache: 2048 KB
clock speeds: max: 2800 MHz 1: 1600 MHz 2: 2800 MHz 3: 1600 MHz
4: 1600 MHz
Graphics: Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] RV770 [Radeon HD 4850]
Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: ati,radeon (unloaded: fbdev,vesa)
Resolution: 1280x1024@60.02hz
GLX Renderer: Gallium 0.4 on AMD RV770 (DRM 2.46.0 / 4.8.0-49-generic, LLVM 3.8.0)
GLX Version: 3.0 Mesa 12.0.6
Audio: Card-1 Advanced Micro Devices [AMD/ATI] RV770 HDMI Audio [Radeon HD 4850/4870]
driver: snd_hda_intel
Card-2 Advanced Micro Devices [AMD/ATI] SBx00 Azalia (Intel HDA)
driver: snd_hda_intel
Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.8.0-49-generic
Network: Card: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller
driver: r8169
IF: enp2s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full
mac: 00:24:1d:25:16:91
Drives: HDD Total Size: 320.1GB (3.1% used)
ID-1: /dev/sda model: SAMSUNG_HD322HJ size: 320.1GB
Partition: ID-1: / size: 46G used: 5.6G (13%) fs: ext4 dev: /dev/sda5
ID-2: swap-1 size: 4.09GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda6
RAID: No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors: System Temperatures: cpu: No active sensors found. Have you configured your sensors yet? mobo: N/A gpu: 60.5
Info: Processes: 218 Uptime: 6:32 Memory: 1316.7/7980.4MB
Client: Shell (bash) inxi: 2.2.35[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz ubyegon2 #30402 üzenetére
sudo-val írd be a parancsot a terminalba, ezt elfelejtettem:
sudo run-parts -v /etc/cron.weekly
különben ilyeneket ír:
ubyegon@ubymint18 ~ $ run-parts -v /etc/cron.weekly
run-parts: executing /etc/cron.weekly/0anacron
run-parts: executing /etc/cron.weekly/apt-xapian-index
(CODE)You probably need to be root to do this.(/CODE)
run-parts: /etc/cron.weekly/apt-xapian-index exited with return code 1
run-parts: executing /etc/cron.weekly/fstrim
fstrim: /: FITRIM ioctl failed: A művelet nem engedélyezett
run-parts: executing /etc/cron.weekly/man-db
start-stop-daemon: unable to set gid to 12 (Operation not permitted)
run-parts: /etc/cron.weekly/man-db exited with return code 2
run-parts: executing /etc/cron.weekly/rkhunter
run-parts: executing /etc/cron.weekly/tor
find: „/var/lib/tor”: Engedély megtagadva
run-parts: /etc/cron.weekly/tor exited with return code 1
run-parts: executing /etc/cron.weekly/update-notifier-common
/usr/lib/ubuntu-release-upgrader/release-upgrade-motd: 31: /usr/lib/ubuntu-release-upgrader/release-upgrade-motd: cannot create /var/lib/ubuntu-release-upgrader/release-upgrade-available: Permission deniedEnnyit remélem nálad nem ír ki, mondjuk az sem túl jó, hogy nekem ezt írja!
Itt van sudo-val beírva, a kiemelt sort kell látnod, akkor fut nálad is a heti trim:
ubyegon@ubymint18 ~ $ sudo run-parts -v /etc/cron.weekly
[sudo] ubyegon jelszava:
run-parts: executing /etc/cron.weekly/0anacron
run-parts: executing /etc/cron.weekly/apt-xapian-index
run-parts: executing /etc/cron.weekly/fstrim
run-parts: executing /etc/cron.weekly/man-db
run-parts: executing /etc/cron.weekly/rkhunter
run-parts: executing /etc/cron.weekly/tor
run-parts: executing /etc/cron.weekly/update-notifier-commonEgyébként, ha MATE felületet használsz, akkor van benne a programok között egy
Synapse
nevű, azt kirakhatod a panelre jobb gombos megoldással, az a kereső Mate-ben.
Itt görgess le a Synapse-ig.[ Szerkesztve ]
-
petir
senior tag
válasz ubyegon2 #30386 üzenetére
Szia ubyegon2
Pedig írtam az okokat szerintem logikusak is. Nagyobb felhasználói kör szerintem nagyobb támogatottság is gyorsabb megoldások és amit írtál magad is többet fogok tudni és tanulok is vele.
Amúgy fent a rendszer FÉLIG
Bocsássatok meg ezt ki kell írjam magamból ugye innen onnan összeszedett gépezet és délelőtt szembesültem vele , hogy az ASUS lap bizony a jelenlegi házba nem fog belemenni de nem érdekelt az SSD-t bedobtam a régi gépbe és már települt is az ubuntumSzóval fent a rendszer, hát villámgyors még ezen a régi gépen is kb 8mp alatt bejelentkezési ablak fogad, ami minten volt minden feltelepíthető volt és működik is - megvolt az ismerkedés és összeségében azt mondom tetszik! Egyetlen egy hiányzó pont van jelenleg a "Start menü" tetjén lévő keresés mező - azert szerettem a mint alatt mert nem kellett végigbogarászni az egész menüt hanem pl beírtam , hogy tea - akkor már ki is dobta team viewer ikonját. Ilyen van ubuntuban ? Ha igen merre találom?
Az SSD témakörre visszakanyarodva - a telepítésnél valóban semmilyen problémába nem ütköztem, könnyen particionáltam minden rendben volt. Viszont kérdésem akad bőven és ha már így felajánlottad akkor fel is teszem!
Mint írtam nem vagyok nagy guru így kérdésem biztosan amatőr lesz.
A SSD fajtája vagy inkább típusa : Kingston 120GB SUV400S37/120G
SWAP-ot használok és az SSD-n van 5 GB a mérete - Mi az swappines? Hogy tudom kisebbre állítani?Miért lesz jó nekem ha kisebb?
Olvastam ezt trimet több helyen és , hogy futtatni kell hetente mert az jó nekem - de pontosan mi ez ? Hogy fogom futtatni ? Hol ütemezem?Kb ennyi jutott eszembe ! Köszönöm a segítséget!
-
ZCoyote
őstag
válasz ubyegon2 #30388 üzenetére
Pl. az Arch alapú Antergos ilyen distro, ott alapból benne van az fstab-ban a discard.
Nem azt mondtam, hogy nem kell törődni semmivel, hanem azt, hogy nem kell túllihegni. Nem mindegy.
Az eltolást pedig, bármilyen idejétmúlt is, nem árt ellenőrizni. Nem veszít vele semmit, viszont ha mégsem csinálta meg jól a telepítő akkor a korrigálásával sokat nyer.
Romani ite domum.
-
devil-k
nagyúr
válasz ubyegon2 #30254 üzenetére
Nem csak úgy picsogtam, hanem meg is néztem a dolgokat a következő rendszereken:
- Ubuntu
- Cinnamon KDE
- Zorin
- Gnome 3.Ez a mókolás nem jött össze a Chrome-ban sehogy sem. Okés, lehetne nagyítást használni, de az nem ugyanaz, illetve akkor a többi eszközön is amorfban hozná be a dolgokat. Egyébként nagyon szuper lenne a Linux, rajta is hagynám az ultrabookomon, de ez így gáz, nem normális. Kb. 1,5 éves lemaradásban van így az rendszerük.
- mozi bolondéria -
-
Syl
nagyúr
válasz ubyegon2 #30201 üzenetére
Hogy te miket olvasol ki az írásomból, az engem egyáltalán nem érdekel.
Egy szóval sem mondtam, hogy szándékosan félrevezettétek. Egyszerűen csak egy kezdőnek nem kellene az fstab-ban matatnia, amikor a Lemezek programban pár kattintással megoldható ugyanaz. Ennyi.
De hajrá, gyártsd tovább a velem kapcsolatos összeesküvés elméleteidet, nyomasd tovább a szurkálósásaidat. Így hogy megszűnik az Unity desktop, nem tudom kit fogsz magadnak kiszemelni a folyamatos zaklatásra....
Mindenesetre azt megígérem, hogy többet nem fogok reagálni az írásodra.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
batai15
félisten
válasz ubyegon2 #30147 üzenetére
Az úgy menő.. még egy ilyen szívás , és megyek vissza a winfosra ,pedig egy stabil , netezésre való gépet akartam , vírus stb nélkül.
Na szóval akkor van valami megoldás vagy ennyi volt? Else viszem akkor a gépet szolgálatba.
Emergency modnál elsőnek egy journal szöveg jön fel.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz ubyegon2 #30136 üzenetére
Azzal az Új kötettel lehetnek gondok (szóköz miatt). Egyszerűbb elnevezni Adat-nak.
A kikommentelt részt meg nyugodtan törölheti, nem jelent semmit.
Ezt már én kérdem. A defaults opció nem elegendő?
Mellékesen megemlítem, hogy ilyen feladatokra léteznek grafikus programok is. Én nem élek vele, de kezdőknek hasznos lehet.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
batai15
félisten
válasz ubyegon2 #30133 üzenetére
így?
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda5 during installation
UUID=10980915-62d2-4e63-8246-91130b026fee / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /home was on /dev/sda6 during installation
UUID=dabd1c69-26f7-43d5-b820-30c3e9087b64 /home ext4 defaults 0 2
# swap was on /dev/sda7 during installation
UUID=4a0c75c3-e941-4e54-9e68-34e706d694e3 none swap sw 0 0
# /was on /dev/sda3: UUID=1244F90C44F8F2F9 /media/batai15/Új kötet NTFS auto,nofail,noatime 0 0 -
batai15
félisten
válasz ubyegon2 #30128 üzenetére
[sudo] batai15 jelszava:
/dev/sda1: LABEL="faszom" UUID="811b2446-be30-425a-ac49-d0d2fdfed661" TYPE="ext4" PARTUUID="ba36ce15-01"
/dev/sda3: LABEL="M-CM-^Zj kM-CM-6tet" UUID="1244F90C44F8F2F9" TYPE="ntfs" PARTUUID="ba36ce15-03"
/dev/sda5: UUID="10980915-62d2-4e63-8246-91130b026fee" TYPE="ext4" PARTUUID="ba36ce15-05"
/dev/sda6: UUID="dabd1c69-26f7-43d5-b820-30c3e9087b64" TYPE="ext4" PARTUUID="ba36ce15-06"
/dev/sda7: UUID="4a0c75c3-e941-4e54-9e68-34e706d694e3" TYPE="swap" PARTUUID="ba36ce15-07"
/dev/sdb1: UUID="3B84-11E2" TYPE="vfat" -
batai15
félisten
válasz ubyegon2 #30123 üzenetére
igen, az adat partíciom ami ntfs arra van beállítva, elméletileg folyamatosan csatolva van, legalábbis gondolom , mert mindíg látszódik (szerintem)
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda5 during installation
UUID=10980915-62d2-4e63-8246-91130b026fee / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /home was on /dev/sda6 during installation
UUID=dabd1c69-26f7-43d5-b820-30c3e9087b64 /home ext4 defaults 0 2
# swap was on /dev/sda7 during installation
UUID=4a0c75c3-e941-4e54-9e68-34e706d694e3 none swap sw[ Szerkesztve ]
-
batai15
félisten
válasz ubyegon2 #30095 üzenetére
Most valahogy kezesebb mint tegnap az ubuntu, meg úgy kezdem meg fele szokni nagyjából.
Egyedül a terminal végett a ctrl c + v hiányát nem bírom meg fele szokni, meg hogy az asztal lényegébe tök értelmetlen
Hülye kérdés, de hogy tudok appot az asztalra kitenni, az indító helyett?[ Szerkesztve ]
-
-
válasz ubyegon2 #29945 üzenetére
oracle java-t javasolnak szinte mindenhol.
[link]
De nem akar indulni...áhhh 8-as oracle jó neki. Azzal pöcre megy minden.
[ Szerkesztve ]
A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
RBJ
addikt
válasz ubyegon2 #29881 üzenetére
Csak 3 gb van benne. Tisztítást fizikailag érted akkor azzal se lehet nagy gond, szoktam nézni a hőmérsékletét nem igazán szalad fel 51-53 melegebbre.
Egyenlőre ismerkedek a zorin al tetszik a desing ja de már is furcsaságba botlottam.
deluge indításakor host beállítás van, vagy kapcsolat kezelő. valami nem ok mert nem működik.
A elementary ba is belefutottam ebbe. Ez valami új dolog? eddig nem volt ilyen telepítettem és jónapot.Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
RBJ
addikt
válasz ubyegon2 #29879 üzenetére
Teljes nyalulas volt a cél, mert mint mondtam már rofogot szegény. És a legfrissebb volt fent.
Sebaj hirtelen felraktam a Zorin os. Nagyon kikalapaltnak tűnik. Egyenlőre tetszik.
De lehet a gépem doglodik? Régi vas, fuji pi3560. Idelye volna a ram bővítés neki?Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
Tutu7030
veterán
válasz ubyegon2 #29697 üzenetére
A vibernek is "csak" ennyi a baja:
tutu@tutu:~$ /opt/viber/Viber
QSqlDatabasePrivate::removeDatabase: connection 'ConfigureDBConnection' is still in use, all queries will cease to work.
This application failed to start because it could not find or load the Qt platform plugin "xcb"
in "".Available platform plugins are: eglfs, linuxfb, minimal, minimalegl, offscreen, wayland-egl, wayland, xcb.
Reinstalling the application may fix this problem.
Félbeszakítva (core készült)
tutu@tutu:~$"Természetesen" reinstall után sem működik.
[ Szerkesztve ]
LG Optimus G E975 v20 -> LG G4 H815 V29a-EUR-XX -> Huawei Mate 9(MHA-L29) -> Huawei P30 Pro -> Honor Magic5 Pro
-
kispx
addikt
válasz ubyegon2 #29694 üzenetére
az ubuntu-mate-desktop és a mate-desktop összekeverhetőségére gondoltam.
Attól hogy az ubuntu-mate-desktop csomagot leszedted, attól még megmaradtak a függőségei (= firefox, transmission, pdf olvasó ...)
De ha az egyik függéségét távolítod el (pl transmission), akkor már az ubuntu-mate-desktopnak nem lesz meg az összes függősége (= törött csomag lesz belőle). Emiatt a transmission eltávolításakor az ubuntu-mate-desktop csomagot is törölte, mivel az igényli az összes függőségét, a transmissiont is beleértve.
-
kispx
addikt
válasz ubyegon2 #29691 üzenetére
Egy kicsit megpróbálom leegyszerűsíteni:
ubuntu-mate-desktop: mate-desktop + hozzá egy csomó program (pdf olvasó, transmission, firefox, ...). és beállítás. Ennek a lényege, ha ezt a csomagot feltelepíted, akkor megkapod azt amit az Ubuntu MATE DVD-n van. Szóval olyan, mint ha a DVD-ről raktad volna fel a rendszert. Megvan minden programja, beállítása, témája, ikonjai, .. stb.
mate-desktop: Ez csak magát a MATE-et tartalmazza. Ha ezt rakod fel, akkor csak egy MATE-ed lesz, nem lesz böngésződ, PDF olvasód, stb. Ezeket külön kell majd felraknod. Ugyancsak nem kapsz hozzá témákat, ikonokat. Maximum egy alapértelmezettet.
Ugyanez az analógia megfigyelhető a többi Ubuntu kiadásnál:
ubuntu-desktop vs. unity
kubuntu-desktop vs. plasma-desktop
xubuntu-desktop vs. xfdesktop4Természetesen a legszerencsétlenebb neve pont a MATE-nek van, mert könnyen összekeverhető
-
kispx
addikt
válasz ubyegon2 #29687 üzenetére
Az csak egy meta csomag. Nincs mögötte konkrét program (csak 2 db fájl), függőségei vannak. Arra való, ha feltelepítjük ezt a csomagot, akkor a függőségeit felrakja. (Aminak a célja egy komplett mate desktop programokkal együtt. Ha csak a mate desktop kell, akkor csak a mate-desktop nevű csomag a lényeg)
-
lev258
veterán
válasz ubyegon2 #29672 üzenetére
Ilyet ok nélkül ne mondj. Én is azt használom most épp.
Tutu7030: A log-ok között szokott lenni előző indításból származó is, ott kellene megnézni, mi történt a leállás pillanatában. A meleg miatt nem restart-olna, hanem leállna. Aztán várhatnál, hogy lehűljön, mielőtt újra elindíthatod. Memóriateszt volt már?[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
Tutu7030
veterán
válasz ubyegon2 #29670 üzenetére
Kösz. A memóriából még ritkán fogy ki a rendszer (csak ha néha elgurul a gyógyszer, és sok lapot nyitok meg a böngészőben) 1-2 évig talán a 16GB még elég lesz "normál" használatra.
Közben azért csinált már egy restartot böngészés közben a rendszer. ( a hűtő hideg, most tuti nem a meleggel van baja)
[ Szerkesztve ]
LG Optimus G E975 v20 -> LG G4 H815 V29a-EUR-XX -> Huawei Mate 9(MHA-L29) -> Huawei P30 Pro -> Honor Magic5 Pro
-
Tutu7030
veterán
válasz ubyegon2 #29668 üzenetére
Ja, hogy a dmesg kimenetet hiába töltöttem fel a pastebinre? Ott van az első sorban a 16.04.4
És még ott a kérdés, hogy a 14.04 miért bírta jobban a meleget, mint a 16.04? (ha tényleg ez volt a baja)
[ Szerkesztve ]
-
-
Syl
nagyúr
válasz ubyegon2 #29473 üzenetére
>könyvjelzőzted ugyan az SSD-s írásomat, de nem olvastad!
Hiába olvasom, nem látok benne infót, hogy mit kell keresni. Kiírja, hogy "/sbin/fstrim --all || true", de most ez jó vagy sem?
>Elég durva, hogy ennek ellenére mégis sokan a Samsung SSD-t viszik
Azért az 5 év gari nem egy rossz dolog.
(#29479) berus.berus
Aki feketelistás meghajtóval rendelkezik, az egyszerűen ne használja az fstabban a discard opciót.
A 830 két évet ment linuxszal (főleg 12.04 alapú ubuntukkal), végig discard kapcsolóval.
A 850 jó sokat ment Minttel (17.3, 18, 18.1) discard kapcsolóval.
Nem problémázott.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz ubyegon2 #29476 üzenetére
Aki feketelistás meghajtóval rendelkezik, az egyszerűen ne használja az fstabban a discard opciót.
Igen, és amikor a témával kapcsolatban finoman megjegyeztem, hogy van ezer gyártó, minek erőltetni a Samut, a rajongók majdnem leharapták a fejem, hogy másoknál is előjött (ja, még 2-nél az 1000-ből), meg majd a Samu megoldja hamarosan (kicsit hosszúra nyúlik ez a hamarosan) stb..
Ez volt az a pillanat, amikor elhatároztam, agyatlan fanboyokkal nem vitatkozom, végül is tőlem mindenki úgy szopatja magát, ahogy akarja...Szerk.: amúgy Linuxos fórum volt, nem volt kérdés, hogyan müxik Win alatt.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz ubyegon2 #29468 üzenetére
Tökmindegy (legfeljebb ha törölt adatot akarsz visszaállítani, akkor nem)...
A firmware-re vonatkozik, "MU01" ez a firmware érintett, "NULL" az összes firmware érintett (tehát a Samsung sz@rik a vásárlói fejére, ahogy szokott, lásd 840 EVO problémájának megoldása).
#!/bin/sh
# Az SSD_MOUNT_POINTS változóban sorold fel a csatolási pontokat.
# Elválasztónak használj szóközt.LOG=/var/log/fstrim.log
SSD_MOUNT_POINTS='/ /home'for mount_point in $SSD_MOUNT_POINTS
do
echo "* $(date -R) *" >> $LOG
fstrim -v $mount_point >> $LOG
done -
félisten
válasz ubyegon2 #29458 üzenetére
[root@p700 ~]# hdparm -I /dev/sda /dev/sdb | egrep "TRIM|Model"
Model Number: TOSHIBA THNSFJ256GCSU
* Data Set Management TRIM supported (limit 8 blocks)
* Deterministic read ZEROs after TRIM
Model Number: Samsung SSD 850 EVO 1TB
* Data Set Management TRIM supported (limit 8 blocks)A continuous trim nem mukodik rendesen Linux alatt jopar meghajtoval, de a periodic trim az igen. Az meg annyi, hogy
$ sudo systemctl enable fstrim.timer
Created symlink /etc/systemd/system/timers.target.wants/fstrim.timer -> /usr/lib/systemd/system/fstrim.timer.[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
Syl
nagyúr
válasz ubyegon2 #29443 üzenetére
>Abban biztos lehetsz, hogy kapsz! Cinnamont tuszkoltál az Ubuntuba Unity helyére!
És ismét, csak úgy árad belőled a jóindulat és a szeretet.
Csak szólok, hogy már több munkáját is kipróbáltam (igaz csak vbox-ban) Lathronos mesternek (bizony, még azt is amelyikben cinnamont tuszkolt unity helyére) és egyikre sem szóltam egy rossz szót sem. Ellenben másokkal, akik elér rendesen köszörülték rajta a nyelvét.(#29445) ubyegon2
Ha már egy átszabott Minttel próbálod letagadni az XP hasonlóságot (mert ugye egy "csupasz" Mint így néz ki: [link]), akkor engedd meg hogy én meg egy ilyen képpel hasonlítsam az OSX-hez a Unity-t: [kép]
-
Dave™
nagyúr
válasz ubyegon2 #29445 üzenetére
Erről beszélek, ez tök Windows XP csak feketében. Fentebb leírtam, ugyanaz az elrendezés, logika, nyilván újabb köntösben, dizájnosabban, de ugyanaz az elrendezés. A KDE is elég Windowsos, de az azért nem hasonlít ennyire.
Átalakítani mindent át lehet, az ne legyen mérvadó.
King Unique: nyilván van olyan, ami sokkal inkább OSX-szerű, én csak azt mondtam, hogy sokkal közelebb van az OSX megjelenéséhez a Unity, mint a Cinnamon (alap megjelenésében).
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz ubyegon2 #29433 üzenetére
Az SSD Samsung gyártmányú. Ezt a trimmeléses dolgot azért kérdeztem, mert Linux-on nem vagyok tisztában ennek meglétével. Azt azért lássuk be, egy Linux működtetése nem olyan egyszerű, mint egy Windows-é, és épp azért kérdeztem, mert nem akartam tönkrevágni a rendszert azzal, hogy nem megfelelő dolgot csinålok.
@berus.berus, Syl: Nektek is köszi!
Azért van egy nagyobb sikerélményem is. Sikerült az Epson V100-as scanneremhez feltenni a driverét, ės tökéletesen működik. A driverek telepítése volt számomra eddig a mėly víz.
[ Szerkesztve ]
-
Syl
nagyúr
válasz ubyegon2 #29433 üzenetére
> csak azért, mert nem Unitys vagyok és Ubuntut sem használok!
Óóóó, szegény Te! Nem unod még ezt az állandó önsajnáltatást?
Nálam pl. könyvjelzőzve van ez az írásod és nagy segítség egy új disztribúció telepítése után
-
Syl
nagyúr
válasz ubyegon2 #29430 üzenetére
> konkrét hibákat még azok sem hoztak fel, akiknél összeomlott
Milyen konkrétabb hibát kell felhozni? Nem elég ha napi szinten szétfagy az egész grafikus felület, hogy általában csak a power off segített? Tudod, az ilyet hívom én masszív fanboyizmusnak.
Amikor nálad valami nem jelentkezik, akkor az a világon nincs. Pont olyan, mint amikor anno a Macbook topicba beírtam a problémáimat az OSX-szel....Mint Cinnamont meg nem utálom. Sőt, kezdőknek csakis azt szoktam javasolni. A családban az új laptopra is azt telepítettem és nagyon szépen működik. Bár néha a shutdown eltart két-három percig.
És hogy hízzon a májad A unity sem tökéletes! Ezzel is van gond. Például nem tudom megoldani, hogy a (full screenben) futó virtuális gépben jelenjen meg a super vagy alt gomb lenyomása. 12.04 és 14.04 unityvel ilyen gondom nem volt, 16.10 meg így használhatatlanná teszi a virtuális gépet.
-
Syl
nagyúr
válasz ubyegon2 #29427 üzenetére
Csak megsúgom, hogy a Nemo Unity alatt is pont olyan bugos, mint Mint 17,3; 18; 18,1 alatt. Sehol nincs az az atomstabilitás. Hacsak nem Csernobilra gondolsz
Egyébként meg (szokás szerint) ne terelj! Felraktam a Nemo-t, nem cseréltem!
Ám mégsem használom. 10-15 percenként magába roskadó programmal szenvedjen akinek két anyja van. Inkább maradok a fapados és lebutított Nautilusnál.A Nemo tudod mikor volt atomstabil? Ubuntu 12.04 alapú Elementary OS Luna alatt
A "kritikus észrevételeidet" meg továbbra sem érted Dave™ szépen megfogalmazta a hibát, de te továbbra is... [link]
[ Szerkesztve ]
-
Syl
nagyúr
válasz ubyegon2 #29407 üzenetére
Sorry, de ne ragadd ki az én hsz-emet! Szerintem erre
az én ironikus válaszom teljesen harmonizált!Azért azt vegyük figyelembe, hogy nem te válaszoltál az én csipkelődő megjegyzésemre, hanem pont fordítva. Én feltettem egy KDE-s kérdést a Mint-es topicba, amire tőled jött a szokásos fika:
Nem, de te sem fogod, mert Unity-fan vagy a másik fannal együtt! Nagy csapat!
Szóval nem én kezdtem.
De én itt befejeztem.szerk.
Látom közben, hogy nyomod tovább a fikát...[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Redmi Pad Pro - jól sikerült
- Renault, Dacia topik
- iPhone topik
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Autós topik
- Milyen videókártyát?
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- BestBuy topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
- Karácsonyi akció: ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / stb.
- Microsoft Office Home & Business 2024 PC/Mac EP2-06638
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest