-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tamás88
őstag
válasz
stopperos #8478 üzenetére
Jó van, de akkor sem kell rendőrösdit játszani (annó én is megkaptam ezt a jelzőt).
Amúgy a torrent /= illegális, ugyanis az egy technológia, az hogy sokan arra használják, az egy más dolog, valamint a mobil szolgáltatók a nagy leterheltség miatt korlátozzák. Lehet a Linux live dvd-ken kívül még ingyenes játékokat (freeware), valamint játékdemókat (pl. Euro Truck Simulator 2) is tölteni, valamint megosztani, mivel ezek a licenc miatt legális.A alapelvek pedig arra vonatkoznak, hogy pl. Windows X letöltése és aktiválása és egyéb nem ingyenes szoftverek beszerzése és kijátszása.
-
Tamás88
őstag
válasz
stopperos #8445 üzenetére
És kit érdekli, azt tölt le amit akar, ha warez akkor legyen az ő sara, de ameddig amíg nem írja le, hogy mit tölt le, addig semmi közöd hozzá, hogy mit tölt le és mit nem. Ő egy problémára keresett választ, nem pedig megkérdezte, hogy milyen gyanús. Ne haragudj, de ezt muszáj volt leírnom. Amúgy nem csak illegális dolgokat lehet osztani, hanem legálisakat, de hogy sokan rátérnek a rossz útra, az már más tészta.
-
gyulank
addikt
válasz
stopperos #8453 üzenetére
De ilyen csak félkész Ubuntunál fordul elő? Ha letörlöm, akkor GNOME se lesz, Amúgy régebben még bejelentkezésnél ki lehetett választani 3-féle GNOME-ot is, és mindegyik máshogy nézett ki. Most csak 1 van, amin felül van a panel, és nem jeleníti meg mik vannak megnyitva, csak ha rámegyek egérrel. Hogy lehetne többféle GNOME környezetet felrakni? Ja, és amíg nem végleges verziós az Ubuntu addig felesleges, mert úgyse jut el a bejelentkezésig? Vagy ez nem emiatt van?
-
-
gyulank
addikt
válasz
stopperos #8445 üzenetére
Nem érdekel milyen gyanús. Arra való, hogy letöltsön, és azért aggódok, mert így is lassú a netem, ezért sem akarok holt időket Linux alatt sem. Azt pedig végképp nem, hogy megsemmisüljön ami nagy nehezen lejött.
Egyébként telepítettem a GNOME-ot, és csak a kék háttér tölt be és az egér, de bejelentkezési képernyőig nem jut el, Ezzel lehet valamit csinálni újratelepítés nélkül? Úgy, hogy maradjon a GNOME?
-
-
-
-
-
-
K_Gabor
tag
válasz
stopperos #8357 üzenetére
Köszi a tippet.3.2 és 1.11.4 volt.
Mostmár 3.5 és 1.13 van és sikerült felrakni az nvidia drivert is,de most a max felbontásom 1024x768 lett ami nem túl mókás.Van ötletek mit szúrtam el?
Ja és a további illesztőprogramos dolog semmit nem mutatott frissítés előtt se és most se.
-
törölt tag
válasz
stopperos #8200 üzenetére
Nem tudom ennek köszönhető-e, de eddig 2x boot-olt fekete képernyővel v. karakteres móddal és nem is jött be a login, illetve 2x leállt a compiz. Valahogy nem az igazi. Megpróbálkozom a 12.04.2-vel.
Akkor első lépésként le kell szednem a telepítéskor felkerült nvidia drivert gondolom.
sudo apt-get remove --purge nvidia-* elég neki vajon?
Aztán mehet fel a current verzió az x-server függőségekkel. Ezután bumblebee. Így kell? -
-
huliganboy
addikt
válasz
stopperos #8107 üzenetére
Szia!
2) Netinstall, szerintem ezt már akkor javasoltam, vagy alternative install, de semmit nem raksz fel (még ubuntu basic server-t sem). Hanem telepítés után.Próbáltam de ekkor még a particionálásig sem jut el csak bejön egy lila üres felület és ott áll akár órákig is!
5) Próbáld meg 12.04 -es és 12.04.2-es képpel, ha eddig a másikkal próbáltad [link]Próbáltam sajnos ugyan az az eredmény.
6) A memóriát állítsd 3-3-3-3 ra. (Azt hiszem DDR1-nél ez már elég laza)Kicsit elírtam DDR2 ramot eszik, most raktam bele az asztali gépemből egyet azzal tesztelem hamarosan csak kiírom a cd-t!
8) Telepítés közben válts át Alt+F4 parancs használatával a parancskimeneti felületre, és írd meg nekünk a hibát pontosan. Alt+F1-el váltasz vissza kék hátterű telepítőre.Ezt kerestem pont a googleval... köszi szépen
Hamarosan RE!
UI:
1) Egy másik gépben is fel tudod telepíteni. Aztán csak tá kell rakni, és törölni kell a /etc/udev/rules.d/...network fájlt, hogy újraállítsa a hálókártyát. A gép ugyanúgy fog működni, miután átraktad a merevlemezt.Ez tényleg működne így is? Egyszerüen MC böl is törölhetem és kész?
-
-
sh4d0w
félisten
válasz
stopperos #7947 üzenetére
Ez mondjuk olyannyira nem igaz, hogy az apt is ide teszi a letöltött csomagokat.
Thusor: olyat is lehet, hogy indításkor/leállításkor sync-eled a ramdisket az SSD-n lévő anyaggal és akkor nem veszik el a tartalma. Egyébként meg az ext3/4 is csinál tranzakciólogokat (journaling), érdemes átgondolni, hogy a rendszer helyreállíthatósága, vagy az SSD élettartamának növelése a fontosabb.
-
Penge_4
veterán
válasz
stopperos #7769 üzenetére
Ne kezdd már te is ezt a "4 giga alatt felesleges" meg "trükközéssel megoldható" ultimate ellenérvet a 64 bit ellen. Ha másért nem, azért, mert ez a jövő. Már lassan egy tabletben is több lesz, mint 4 giga. Különben meg van még számos más előnye is. Egy kis olvasnivaló.
Komolyan mondom, visszasírom azokat az időket, amikor még nem kapaszkodtak az emberek foggal-körömmel az elavult dolgokhoz. 16 bitről szó nélkül váltott mindenki 32 bitre. Aztán 5 év alatt ha 2 alkalommal láttam wowexec-t futni (XP alatt), bezzeg 32 bites szoftverekkel még ma is tele a padlás. Sokan a GUI-t még ma is szánt szándékkal úgy írják meg (illetve úgy hagyják lustaságból), aztán ilyen hibrid szoftvereket eredményez. Szerencsére Linux alatt azért nagyobb a natív 64 bites ellátottság.
A kérdésre válaszolva: Szerintem nem lehet 32 bitről 64 bitre upgradelni. Ha van is valami trükkös megoldás, az sokkal körülményesebb, mint adatmentés után felhúzni egy friss 64 bites rendszert.
-
-
Bobyjack
senior tag
-
alitak
senior tag
válasz
stopperos #7528 üzenetére
Felraktam a synaptic-ot. A helyzet úgy áll, hogy bcmwl-kernel-source csomagot a jockey letölti, de már nem tud vele mit kezdeni. Ha kilövöm a taskot, akkor a listából eltűnik. Ha synaptic-ból telepítem az említett csomagot, meg a broadcom-sta-common csomagot, akkor a listában szintúgy nem jelenik meg a kártya, a hálózatoknál pedig vezeték nélküli hálózatok opciót nem is ajánl.
-
Jester01
veterán
válasz
stopperos #7492 üzenetére
Igen, a 64 bites programok adatszerkezettől függően kicsit több memóriát használnak. Nem ez az előnyük, persze
Viszonylag új találmány az x32 ami a 64 bit és a 32 bit előnyeit igyekszik ötvözni, mivel a processz 64 bites módban fut (ezáltal hozzáfér a 64 bites műveletekhez és az extra regiszterekhez) viszont a címzés marad 32 bites így nem igényel több memóriát.
Nem tudom ubuntu hogy áll ennek a támogatásával.
-
-
-
-
-
-
-
-
sh4d0w
félisten
válasz
stopperos #7201 üzenetére
Okés, server kernel esetében nem olvastam elég figyelmesen, csak az első (fél-)mondatot. Szoftverkészlet esetén meg tán nem tettem elég világossá, mit értek alatta.
A server iso-ban, amiről telepítesz, más a csomaggyűjtemény, mint az alternate, a mini, vagy a desktop iso-ban. Igen, ugyanazok a szoftverek elérhetők repókból, de az iso-kban más van.
rigo88: ennyi újratelepítés tényleg sok, de talán nem kellett volna - az a másik OS-nél divat. Felrakod a mini iso-ról a rendszert, meg ami még kell és csinálsz róla egy image-et és akkor nem kell újra meg újra letölteni a csomagokat, visszahúzhatod image-ből.
-
quailstorm
félisten
válasz
stopperos #7192 üzenetére
Jajj de sajnálom a kis radeonosokat
Pedig anno HD5770, most meg HD7770 is idegesít rendszersen. Az ára miatt. De nem éri meg.
Nekem 180FPS van, 3.7-es kernellel(élsimítás 32x) 12.10 x64-en, és atomstabilan. Jahogy GeForce 400... Mondjuk azon nem múlik hogy új, mert FX5200-zal is elment 4x simítás mellett 80-90-nel anno igaz XP-n de OpenGL-lel. A D3D portjuk rondább szerintem.
(#7193) McSzaby: deluge, qBittorrent -
oncsi
őstag
válasz
stopperos #6841 üzenetére
Meggyőztetek. 32bites marad. (meg nem is élvezet nekem más gépét újra telepíteni:-)
Viszont másik kérdésem is volna.
A saját gépemben (Szintén Dell D630) 4Gb-Ram T9300-as proci, és egy 60GB-os SSD van benne. 30GB Ext4 és 30GB NTFS
Megy szépen.
Van egy caddy amiben egy 750-es wincsi szokót előfordulni.
Ide mentésként beszoktam tenni egy 80-as wincsit, aminek az elején van egy 30-as rész amire mindig áthúzom Drive Copyval az SSD első EXT4 partíciójának teljes másolatát. (többször mentette meg a gépemet a mentés) A többi részen Win XP van (nekem is kell a melóhoz). Ha ezt a gépet indítom a Bios választó menüből, akkor bejön a Grub, és látja az XP-t is és maga is megy tökéletesen.
Namost azt vettem észre, hogy ha véletlenül bent felejtem ezt a mentő wincsit és úgy indítok (SSD-röl) akkor is a betöltés során egyszer csak (kb az Ubuntu felirat 2. pöttyénél) áttér a caddyben lévőre és arról tölt be tovább. Ezt vajon miért csinálja és hogy tudom Leszoktatni erről?
Remélem elég szakszerűtlenül írtam, hogy lássátok milyen szintű választ várnék2. A gépben egy Nvidia Quadro video van Mindkét drivert kipróbáltam és mégis csak 2D-ben indul az Unity. (win7 kn 4 pontot adott az Aero felületre, meg a játékra. Tudom öreg a gép, nem is biztos, hogy használnám 3d-ben, csak kíváncsi vagyok miért.
Asztali gépemen kb hasonló hw-van Egy alaplapi videóval és az meg 3d-felülettel is. -
Tamás88
őstag
válasz
stopperos #6837 üzenetére
4 GB ramnál meg szerintem tök mindegy, hogy mennyit fogyaszt. 64 bitnél ha vannak olyan alkalmazások, ami szintén 64 bitesek, akkor gyorsabban futnak, mint a 32 bites társaik. Persze ettől lehetnek eltérések is. Persze nem csak a ram miatt lehet használni, hanem a processzor is ha tudja a 64 bites utasításokat, akkor már miért ne használná. De a pae-s módszer is tökéletes lehet, ha nem akarjuk újra tenni a rendszert.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX Z390-E GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged