- Bemutatkozott a Transcend SSD-inek zászlóshajója
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Félreértések az FSR 4 és a PlayStation 5 Pro körül
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Megcélozta az NVIDIA-t a 2 nm-es node-jával a Samsung
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
szoke12
őstag
válasz
lev258 #21039 üzenetére
Lényegében ugyanúgy kapcsol ki, meg be, mint egy ubi. Megy a 4 pötty, és váltogat fehérre, meg pirosra (mondjuk, ez a pixelesebb verziója).
A Wine-t meg simán központból. Bár feltettem a quota-t is, lehet az zavart be...
Mostanra már a bejelentkezési ablakot vissza tudtam állítani, de az Ubi felirat még mindig boldogít... -
szoke12
őstag
válasz
lev258 #21027 üzenetére
Köszönöm!
Már telepítem!Viszont lenne egy kérdésem:
Szeretnék létrehozni 4 fiókot. Az első egy rendszergazdai fiók, a fáljai nyilvánosak legyenek. Emellé pedig szeretnék 3 felhasználói fiókot, akik látják a rendszergazda fájljait, illetve a sajátjukat, de a másik kettőét nem. Illetve fontos lenne az is, hogy mindhárom felhasználó csak egy adott lemezhelyet használhasson. pl 80GB/felhasználó. Így nem foglalják el egymás helyét.
Erre milyen megoldást tudtok? -
Tapipapi
tag
válasz
lev258 #20971 üzenetére
Azt még nem próbáltam, de délután ha lesz időm ránézek.
Ubuntu oldalról szedtem le a hivatalos 14.04.2 LTS-t, természetesen a progi ellenőrizte az iso-t. Próbáltam már ezen a gépen is, volt már sikeres install is, másik gépen pedig még nem volt gond.
Videokártya pedig AMD Radeon 8870M 2GB GDDR5
Mellékesen még annyit, hogy Linux Mint 17.1 Cinna és KDE is volt már fent a gépen, soha semmilyen probléma nem volt, ami ehhez hasonló lett volna, de az Ubi az ubi, jobb szeretem mindegyiknél -
devil2k
tag
válasz
lev258 #20959 üzenetére
Ezt sikerült összekalapálni.
Az md5 sum az alábbi paraméterekkel generál egy txt-t a biztonsági másolatról.
find . ! -type d -print0 | xargs -0 md5sum > md5results.txtEzzel a txt-vel lefuttatom az ellenőrzést a másik hdd-n.
md5sum -c md5results.txt | grep FAILEDHa valami nem stimmel, akkor visít.
Köszönöm a javaslatot, ma is tanultam valamit.
-
Sheld
senior tag
válasz
lev258 #20838 üzenetére
Nvidia drivert az nvidia honlapjáról próbáltam meg letölteni, .run-ra végződött, rányomtam, és kb egy órán keresztül nyitott meg egy közel egymillió soros file-t. Egy itt egy hibaüzenetet dobott, amire így hírtelen nem emlékszem... Fedoránál ugyan ezt csinálta, azért váltottam ubuntura.
-
szundybence
aktív tag
válasz
lev258 #20823 üzenetére
Miért tetted offtopikba? Hiszen egy operációs rendszernek elsősorban az a feladata, hogy a fájlrendszert kezelje hibátlanul. Tehát ez bizony egy kardinális kérdés. Emiatt ezek a kérdések aktivitást és elsőbbrendűséget kellene élvezzenek egy szakmai topikban. Hogy mi van ehelyett? Érzelmek. Mert már megint valaki bántja az ingyenes oprendszert ami pedig egyre jobb és szebb. És hát bánja a fene! Szeretem és nagy-nagy szeretettel használom nap-mint-nap. Viszont bosszankodom is rajta néha. Ennek adtam hangot. Mert mi mást tehetnék? Én nem vagyok programozó. Megjavítani én nem tudnám. De legalább felhívom a problémára a figyelmet. Ennyi.
-
-
szundybence
aktív tag
válasz
lev258 #20782 üzenetére
Igen. Keresztbe kasul próbáltam. Mert idegesít nagyon. Egyébként ezért még egy USB3-as kártyát is vettem a gépembe egy USB3-as extragyors 32GB-os pendrájvval. (Butaság volt, mert ennyiből már kijött volna egy külső winyó is.) Szóval azzal is ugyanezt műveli. Érhetetlen és idegesítő.
-
szundybence
aktív tag
válasz
lev258 #20780 üzenetére
Na-akkor írok paramétereket is hogy értsd. Elkezdi 25, vagy 27 MB/sec sebességgel. Majd kb egy perc után már esetleg csak 3-4 KB/s. Vagyis egy nagyobb fájlt esetleg 6-8 órán keresztül másolna átt. Ez a fajta durva belassulás nincsen ha a külső egység nem pendrájv. (mielőtt kérdeznéd: igen, több pendrájvval is próbáltam, mindegyikkel ezt csinálja.)
-
szundybence
aktív tag
-
laszlohu
addikt
válasz
lev258 #20770 üzenetére
Visszavonom a kérdésem,
hirtelen azt hittem, hogy linuxra kell valami alkalmazás,
viszont a tabletes jelszómmal jelentkeztem be, nem pedig a mobiltelóssal,
amire az alkalmazást telepítettem,
úgy látszik, csak akkor lehet véleményt írni, ha telepítettem ténylegesen a programot a masinára. -
válasz
lev258 #20743 üzenetére
Közben rájöttem, hogy csak 1Gb van a gépben, de mindegy is. Ráadásul max. 32Mb-t tudok csak a VGA-nak adni. Youtube teljes képernyőn már élvezhetetlen bármelyik Linux-szal, de legalább kis méretben folyamatos a light-os verziókkal. Vajon dedikált VGA-val jobb lenne a helyzet?
A Lubuntu szépen megy, de ott is ütköztem olyan hibába, hogy a szoftvertárban nem található pl. a Chrome, de persze ezt lehet külön is telepíteni. A nagyobb gond, hogy a honosítása csapnivaló, félig angol félig magyar. Linux Mintnek is van egy rakás verziója... abból is melyik? Ember legyen a talpán, aki eligazodik ebben a káoszban. Cinnamon meg Mate? Fahéj és haver? F*szért nem lehet valami beszédesebb nevet adni ezeknek.
Még az Ubuntu működne a legjobban, ha annak lenne csicsa nélküli verziója hivatalosan, nem valami tákolmány. Komolyan nem lehet kikapcsolni az asztali effekteket, mint a Windows-nál?
-
-
Máté94
addikt
válasz
lev258 #20722 üzenetére
HD4400+GT750M. Bár "Optimus Technology"-val nincs hadilábon a rendszer? Utánaolvasva, úgy tűnt...
120GB-on lehet gazdálkodni, úgy vigyázzunk. Kicsit szájbarágósabban, inkább konkrét számokkal nem vagyok kibékülve... Nem tudom megmondani minek és mennyit adjak.
De, mindenek előtt. Szükség van, mint Windows esetében UEFI-re felkészített USB-t készíteni, vagy nem...?
Köszönöm lev!
-
MineFox54
őstag
-
Santosh
tag
válasz
lev258 #20650 üzenetére
Igen, most zárolás nélkül használom, de jó lenne zárolni egy idő után. A másik két dolgot kipróbálom majd, köszönöm a tippet.
És lenne még egy kérdésem. Több helyen olvastam már olyat, hogy mindegy, hogy Ubuntut gnome-al vagy kde-vel használjuk. Azt viszont tudom, hogy a gnome az alapértelmezett, és már ebben a topicban is írtátok, hogy a kde gondot okozhat. Ez igaz, vagy bátran lehet kde-vel is használni? Az Ubuntu nekem kicsit egyszerűbbnek tűnik a Kubuntu-nál, viszont a kde több szempontból is szimpatikusabb, jobban használható nekem.
-
bagyusz
őstag
válasz
lev258 #20624 üzenetére
Nos, megoldódott, újra raktam az nvidia drivert és jó lett. Ezek szerint nem szereti, ha megbontom az SLI-t majd úgy bootok be windows alá, gondolom már grub alatt észlelte a változást és ez miatt problémázott mikor újból be akartam bootolni ubi alá.
(#20625) growler: Mint írtam, nem volt se GUI-m, se apt könyvtáram.
-
bagyusz
őstag
válasz
lev258 #20617 üzenetére
Vendéggel sem. Log könyvtárban van auth.log,boot.log,kernel.log fájlok. Ezeket átnézegettem, egyedül a boot.log-ban találtam érdekeset mégpedig valamiért hivatkozott az etc/rc.local fájlmert nem tudta érvényesíteni a külső vinyó I/O ütemezőjét, amit még régen beállítottam neki. Ki kommenteltem, és után már nem volt hiba, de ugyan úgy változatlan. Mondjuk a logok utolsó néhány sorait néztem, ezért nem ártana még egyszer nekifutnom. Esetleg van rá mód, hogy megtudjam, hogy mik frissültek? Tuti, hogy valamit az update szúrt el nekem, mert tegnap még jó volt és a böngészésen kívül nem csináltam semmi mást.
-
válasz
lev258 #20614 üzenetére
Egyetlenegy ilyenem volt, amikor még talán a 11-es Kubuntura kijött egy frissítés, ami az alaptémát állította. Egy nem létező témára...
Gondolom összevesztek a téma készítőjével, és sürgősen cserélték.
Kis terminálozással megoldottam, hogy működjön, de biztos sokan mondtak szépeket. -
AthlonXP
őstag
válasz
lev258 #20443 üzenetére
Letöltöttem a hivatalos oldalról az ISO fájlt, majd telepítettem, de nem kérdezte, milyen nyelven menjen fel..
Lehet azért, mert virtuális gépre van téve?
Fel tudom úgy telepíteni ezt a linuxot egy HDD-re amin van hely úgy, hogy ne kelljen azt partícionálni? Egy 500-as lemezre tenném, amin van most 288Gb szabad hely. De meg kéne maradjon ami a lemezen van, mert jelenleg nem tudom lementeni azokat máshova.
Ill. ha később egyéb okok miatt törölném a linuxot, a lemez linux által addig használt részét tudja majd használni a Windows?(#20445) lev258: Akkor nem tudom...
Lehet újratelepítem. -
törölt tag
válasz
lev258 #20434 üzenetére
A script mikor fusson le? Az lenne jó, ha tudnám figyelni folyamatosan, hogy létezik-e record.mkv és írható-e. Ha igen, akkor átnevezném. Ez mennyire járható így szerinted?
Esetleg egy ikont csinálnék a SimpleScreenRecorder-nek és a programmal együtt indítanám a figyelést is.
-
törölt tag
válasz
lev258 #20432 üzenetére
Azt szeretném megoldani, ha lehet, hogy a SimpleScreenRecord által felvett video egy rögzítés dátum-idő-t tartalmazó és ilyen módon egyedi fájlnevet kapjon. Most mindegyik a record.mkv-t kapja és a következő felülírná az előzőt. Gondoltam rá, hogy esetleg lehetne figyelni, hogy az erre kijelölt könyvtárban van-e record.mkv és automatikusan átnevezni, de a rögzítés kezdetén még úgysem tudná megtenni csak a befejezést követően.
Valami ilyesmi fájlokat szeretnék a könyvtárban:
Desktop_2013_12_05_08_13_55.mkv
Desktop_2013_12_05_11_25_31.mkv
... -
szetcsuszott
aktív tag
válasz
lev258 #20424 üzenetére
Hát, ezt már valszeg sosem tudom meg :-) hacsak az infósaink rá nem jönnek. Ja, amúgy mondtam nekik, hogy ha sikerül életre kelteni linux alatt a wifit, akkor mondják el, hogyan...hátha más is felül a sz0pórollerre.
szerk: de van rá egy marék zizim, hogy win7 lesz ebből...
-
szetcsuszott
aktív tag
válasz
lev258 #20378 üzenetére
Sziasztok!
na küzdök még cseppet a rohadék wifivel, nem hiszem eml, hogy nem lehet megcsinálni, mikor egyszer már ment!
megnéztem az rfkill parancsot, ezt dobja:
doman@doman-HP-ProBook-455-G2 ~ $ rfkill
Usage: rfkill [options] command
Options:
--version show version (0.5-1ubuntu1 (Ubuntu))
Commands:
help
event
list [IDENTIFIER]
block IDENTIFIER
unblock IDENTIFIER
where IDENTIFIER is the index no. of an rfkill switch or one of:
<idx> all wifi wlan bluetooth uwb ultrawideband wimax wwan gps fm nfc
Ez jó? -
-
szetcsuszott
aktív tag
válasz
lev258 #20378 üzenetére
van fizikai gomb..a 14.04-el azt csinálta, hogy ki-be kapcsolta a pipát a legördülő menüben a wi-fi hálózatok felirat előtt, de ettől se több se kevesebb wifi nem lett. most csak a bluetooth-jelet kapcsolgatja, a wifit ki se írja a legördülő menü se. úgyhogy most épp egy frissítést rakok fel kínomban vissza 14.04 lts-re.(kb 5x lassabban frissít, mintha feltelepítettem volna).de közben leszedtem (hálisten megvan még a szar P4-es asztalim XP-vel) a legújabb linux mintet, azt tervezem még felrakni hátha.
-
szetcsuszott
aktív tag
válasz
lev258 #20371 üzenetére
Nosh hazaértem, felraktam a 12.04-et amivel elvileg jött, és nemhogy vifi nincs, hanem mintha nem is lenne benne wifi antenna! Még szürkén se dobja fel a lehetőségét sem a legördülő menüben annak, hogy csatlakozzak valahova...ebből azt szűröm le, hogy
1. gyárilag amikor megkaptam volt rajta valami driver, amit az újratelepítéskor elvesztettem, béke poraira
2. miután a 14.04 és a 14.10 alatt sem sikerült megszerelni, nem is kell erőlködnöm tovább, ez túlmutat azon amit én itt fórumosok tanácsaival tenni tudok
3. maradni kell a windowsnál, én ezt itt most befejeztem."viszlát, és kösz a halakat!"
-
-
szetcsuszott
aktív tag
válasz
lev258 #20369 üzenetére
Nem, mivel többen javasolták, hogy a 14.04 és/vagy a 14.10 megoldja, nem szarakodtam, gondoltam újabb, frissebb, jobb.. csak besz.ptam, ahogy szoktam az ilyen dolgokat általában.
Így utólag már, lehet, hogy a driverekkel kellett volna variálni.. eszembe se volt, amikor rákerestem, feldobott vagy 3 zárt drivert, de legfelülo meg azt írta, hogy az ajánlottat használja és szerinte így jó.. én meg hittem neki naív (L)USER-ként -
szetcsuszott
aktív tag
válasz
lev258 #20362 üzenetére
Az, hogy miután lefagy nem reagál semmilyen billentyűkombinációra, sem másra, kizárólag a kikapcsológomb hosszas nyomására, így nem derült ki, mitől van
sokak javaslatára frissítettem előbb 14.04 LTS-re, aztán 14.10-re, de ezek esetén meg nincs wifi meg sz@r a taccspad, (vannak funkciói, amiket egyszerűen semmilyen progival nem tudok beállítani) Itt tartunk most
szerk: azaz frissítettem volna, de újratelepítés lett, mert azt írják, hogy 100-ból 99 esetben sima ügy a frissítés...kitalálod, hogy kinél jött be az az egy eset, mikor frissítés után feldobott 3 errort, aztán nem indult? -
szetcsuszott
aktív tag
válasz
lev258 #20358 üzenetére
Kösz, akkor nem sz@rozok tovább, valszeg visszarakom a 12.04-et délután, és reménykedek, hogy működni fog.. egyenlőre.. aztán majd küzdök a fagyással :-/
vagy haa mondjuk megpróbálnék egy linux mintet, vagy valami más linuxot, lenne értelme? vagy semmi, mert az is debian alapú? -
szetcsuszott
aktív tag
válasz
lev258 #20354 üzenetére
Uhh..köszi, de ez az én szintemen magas,,,kezdve azzal, hogy angolul van :-) (gugli fordítóval se vagyok sokkal előrébb) Ha úgy adódik, délután, ha hazaértem, te, vagy valaki aki érti ezt, végig tudna vezetni rajta? vagy az előzőekben felvázolt dolgon, úgymint régi kernelből való átemelgetés (vagy mi)?
Köszi előre is, ismét, sokadszor
# 20365 Spammer: ja, hogy ezek már voltak?? ebből is látszik, mennyire vágom, hogy mit csinálok
-
spammer
veterán
válasz
lev258 #20354 üzenetére
Ezek már mind megvoltak, kivéve azt hiszem az ndiswrapper, de arra is azt írták, hogy "All failed to load".
A sudo modprobe rtl8723be paranccsal be kellene kapcsolnia, plusz az
echo "options rtl8723be fwlps=0" | sudo tee /etc/modprobe.d/rtl8723be.conf
beállítás pedig a wifi eldobáláson segít.
De ezek is megvoltak már. Nem is értem, mert több helyen is azt írják, hogy a 3.16-os kernel + a githubos driver + a fwlps=0 paraméter beállítása után már megy a wifi.
-
Eastman
addikt
válasz
lev258 #20263 üzenetére
Köszönöm, hogy megnézted. „Játszós” tablet, úgyhogy lehetne vele kísérletezni. Mivel a telefonálós gondok nem érintik, talán még működne is...
-
-
törölt tag
válasz
lev258 #20071 üzenetére
Közben sikerült már telepítenem wineprefix-el. Manuálisan akartam, de úgy nem jött össze. Viszont a játékot Steam telepítette is, de elindítani nem sikerült. Nincs semmi üzenet csak egyszerűen nem indul. TDU2 amúgy a játék. Gondolom a DiretX->OpenGL konverziót automatikusan megoldaná a Wine.
-
szetcsuszott
aktív tag
válasz
lev258 #19954 üzenetére
Nos, napi szinten lefagy, kezdem k.rvára unni.
Ha fagy, akkor aztán fagy. Van olyan, hogy kimered minden, de a videó hangja megy tovább, semmi más.
Billentyűkombinációkra olyankor nem reagál, így nem tudom megnézni, hogy abban a pillanatban "mi eszi a gépet".
@19957 spammer Megnéztem a lemezkezelővel a smart adatokat, amiről van adat az zöld pötty és "jó".A memtestet leírná valaki hogy linux alatt hogy? asztali vindózos ezeréves sólymon csináltam penndriveról, de annak ismertem a biosát, át tudtam állítgatni miről búútoljon.itt abból az ún. grubból hogy lehet, hogy ne kelljen a biosban rámolnom?
Az eddigieket is köszi. -
nemurea
aktív tag
válasz
lev258 #19986 üzenetére
"Grub2-nél pedig nem túrjuk a grub.cfg-t."
Igen, tudom, dehát ha egyszer annyi érdekesség van ott
Én (már) nem teszem rossz helyre a rendszerbetöltőt, de aki most ismerkedik a linuxszal, nem biztos, hogy egyből vágja, hogy az sda és az sda1 nem ugyanaz. Korábban a telepítéskor, azon a képernyőn, ahol a partíciókat lehet módosítani, egy csomó ideig kerestem, hogyan tudok megszüntetni-újat csinálni, mert az nem jutott eszembe, hogy kettőt kattintsak a meglévő partícióra - külön gomb (change) nem volt, jobb gombra semmi. Lehet, hogy most már ez evidens, nem tudom - nekem akkor nem volt az.
-
szetcsuszott
aktív tag
válasz
lev258 #19954 üzenetére
laptopszalonos 5év garis, amitubuntuval "szerelve" szállítanak. Nem volt eddig semmilyen hibaüzenet, kifagyott, oszt' kész .
Ok, most melóhelyen vagyok, de este kipróbálom ezeket, ha valami nem világos, majd még kereslek, és köszi az eddigieket!
-
szetcsuszott
aktív tag
válasz
lev258 #19952 üzenetére
Semmire sem reagál, billentyűzetre, kombinációkra, tapipadra sem, ki van meredve és ezután csak kikapcs-gomb hossszan. Memtesztet nem próbáltam, de utoljára hagynám, zsír új a gép és macerás a tesztelgetés, a "top"-ot meg nem értem :-) Az mi? nem értek hozzá..
12.04 LTS amúgy
-
szaszayanou
aktív tag
válasz
lev258 #19912 üzenetére
Akkor kiesik ez az oldal. a neten böngészve ezt találtam: [link]
Azt írja benne, hogy a 14.04-es ubuntunál ki van kapcsolva a kernelben az intel p-state driver, más disztróknál viszont be van kapcsolva. Lehet, hogy a linux mint is ilyen. Sandy bridge és újabb procikat érinti a hiba.
Lehet, hogy ez van a háttérben?
-
ngabor2
nagyúr
válasz
lev258 #19816 üzenetére
Köszi, ezzel életre kelt. Már "csak" a motiont, vagy más progit kell életre kelteni úgy, ahogy én szeretném.
Az az érdekes, hogy ha saját könyvtárba másolom a conf fájlt, ott szerkesztem, és sudo motion paranccsal indítom, akkor szépen menti a képeket/videót. Ha daemonként indítom, akkor viszont nem. Pedig be van írva a konkrét elérési út (/home/ngabor/.motion/), de azt írja, hogy nem tudja megnyitni (root-ként).
Ha ez meglenne, akkor már "csak" a crontabot kellene belőni.
-
-
szetcsuszott
aktív tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B550M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 Ti 8GB Rampage SHIVA FSP 700W
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U7310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H610M I5 12400F 32GB DDR5 512GB SSD RTX 4060 8GB SOF CLONE 3 Chieftec 600W
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G8 - i5-11GEN I 16GB I 512GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest