-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tanisz
senior tag
válasz
lev258 #38914 üzenetére
Köszi ezt megtaláltam, de nem akart működni
#38915 tordaitibi
köszi, én megelégednék azzal is ha megnyomom véletlen a dpi gombot, vagy bármelyik extra gombot nem fagyna le az egérnem kell nekem semmi extra funkcionalitás
#38916 Frawly
Na igen, én is ezt veszem észre, hogy valamihez azért nincs linuxos dirver, mert egyszerűen lusta, lehet benyomom extrába a Logitech egerem, ahhoz találtam 3th party driver, ha winfos kell (mondjuk gamelek), akkor asus strix claw, ha meg dolgozom a linuxon arra bőven elég a logitech egerem, csak azért na elég "vicces" ez így -
y@g4n
tag
válasz
lev258 #38901 üzenetére
Valami más lehet itt a sunyiság, (egyetemi órák egyébként)
kétféleképpen lehetséges csatlakozni órákhoz:
vagy direkt megadnak egy linket amin keresztül lehet csatlakozni (értekezletlista is jár)
vagy az lti.educonnector.io-n keresztül megy a request a webexnek, és ezen utóbbi lehetőség esetén jelentkezik a probléma,
most olyan órám van ahol direkt linket kaptunk, és gond nélkül tudtam ubuntun csatlakozni, és böngészővel sincs baja. -
válasz
lev258 #38884 üzenetére
Azt egyébként nem írtad, milyen 20.04-et használsz.
Eh... már megint. (
Ubuntu Mate 20.04 és caja.Nekem is logikus, hogy valahol elakadt, mert root-ként meg tudom oldani... valahol valamit elkutyult/elkutyultam...
És asszem' megtaláltam:
Szerintem egy raid lemezt próbáltam egyszer csatolni (nasban lemezcserét akartam szög egyszerűen megoldani - hát nem voltam ügyes, vagy az elemek szórakoztak velem) és az is /dev/sdd1 volt. De az is valahogy furmányosan sikerült, és lehet, hogy akkor állítottam el ezt:
Most visszakapcsoltam alapértékre... és voilá', működik újra.Köszönöm a rávezetést!
Nekem a fájlkezelőd sem ismerős,
Mint írtam caja, de lehetőség szerint az ősrégi gnome felületet idéző kinézetre állítok be mindent. Ez már csak ilyen öreges megszokás. -
gregory91
senior tag
válasz
lev258 #38870 üzenetére
Épp ellenkezőleg: az unetbootin épphogy megoldotta a problémát,mert eredetileg a mint saját szoftverével írtam ki az képfájlt.A képfájl meg csak grub-ot használt,az meg gondolom efi-ben indult el.
#38869: Nem,éppen ezért,mert ha variálok a jelenlegi egy parttáblában még a végén még "elsütöm", egyszer a windows install tüntette el némelyik partíciómat és csak egy HDD állt a rendelkezésre. Annó nem kevés időm ment el miatta mire visszaállítottam az egészet.
-
GreenGoblin
őstag
válasz
lev258 #38838 üzenetére
Nem tudom hogy kell a Grub-ot újrarakni de már mindegy is mert feltettem újra az Ubuntut teljes formattal. Épp az appjaim teszem vissza. Még jó hogy minden adatom felhőkben tárolok így semmi nem veszett el csak újra be kell állítanom mindent.
Én sem értem ez az ablak miért jött elő egy frissítés után és hogy a Manjaro menüpont mit keres még ott. Remélem többet ilyen nem lesz. -
Frawly
veterán
válasz
lev258 #38833 üzenetére
Ez nem boot manager bootmenüje, hanem az AMI UEFI BIOS-é, felismerem, mert ThinkPad-en és sok IdeaPad-en is ilyen van.
De nem tudok mit tanácsolni a kollégának, mert túl kevés infót adott meg, egy lemezen van-e az Ubuntu és a Manjaro, utóbbi bootol-e, ha az Ubuntu nem is. Ez ilyen semmilyen részletet nem tudunk kezdetű probléma, gondolatolvasni meg nem tudok. Az ilyen kérdésekre ubyegon van szokosodva az általa nyitott jósasszonyos, látóasszonyos topikban. Tényleg nem értem, mert ha valami frissítés miatt a GRUB bootképtelenné válik, attól még be kéne töltődjön, csak maximum az indítható rendszerek listája helyett egy vészkonzollal vagy hibaüzenettel.
#38830 Marcsello31: azért használtam a reklámozást szót, mert te is azt használtad. A 32 gigás eMMC valóban sovány. Minimalistább Linux ráfér, pl. nálam most egy minimalista Arch 7,5 gigát foglal le a rendszerpartíción. De mikor még pl. Kubuntut használtam, KDE, bloat progik, csomó játék fel volt telepítve, ami részben pakolt a rendszerpartícióra is (pl. /opt meg egy hülye helyekre), ott 30-35 gigát foglalt a fent lévő 2500-3000 csomagos rendszer, igaz akkor még kezdő voltam, meg felraktam minden ×4rt, azt is, amire igazából nem volt szükségem.
Nyilván, csak a rendszert rakd rá, a letöltések, felhasználói adatok menjenek máshova.
Külön YouTube videót nem kell készíteni, csak ha legközelebb is csinálsz videót, akkor ne ilyen random oldalakra töltsd fel, ahonannan vagy törlődik, vagy nem, vagy lassan töltődik le, vagy nem, hanem a YouTube-re feltöltöd, ha van reged már hozzá, nagyon könnyű és gyors feltölteni. Így ugyanazzal a kész videóval szélesebb tömeget elérsz, akit érdekel az ilyesmi, az keresővel is meg fogja pl. találni.
-
Marcsello31
őstag
válasz
lev258 #38812 üzenetére
Igen én is erre gyanakszom, nem gond ha nem megy, csak érdekelt volna mint téma, akkor ennyibe hagyom. Van rendes Pcm is, csak kíváncsi lettem volna néhány dologra... Pont az alap gond a hardver. Ha mondjuk amd, vagy intel alapú lenne akkor nem lenne gond, na akkor törlöm is róla, csak a helyet foglal.
-
Marcsello31
őstag
válasz
lev258 #38799 üzenetére
Igen ezt szerettem volna, de ha nem akkor nem, amit nem írtam még az az, hogy egy arm64es processzoros panelen ubuntu linux fut, ami arm64es rendszerű, nem x86os és nem x64es. Az arm64es panelen, egy ubuntu linux desktop fut, emulátor mentesen. Azon van a dosbox rá telepítve, és igen amúgy így is futnak a dosos játékok ez nem is volna gond, csak kíváncsi lettem volna, hogy mit produkál pl windows95 alatt...De majd a neten megnézem ezt.
De köszönöm hogy időt fordítottál rám.
Valahogy majd rá jövök. Winét is fel tudtam telepíteni az arm64 alapú ubuntu linuxra, de nem teljes a compatibilitása mert a nagyon gagyi egyszerű exe programok indulnak csak el, pl egy ezeréves starcraft.exe már nem.
Hardwerileg lenne teljesítmény, egy 4gbyteramos 4magos és 2.10ghz futó gépről van szó amin linux van, vagy android. arm64windows még csak nem is köszön be alatta.
Az egész panel nem nagyobb a tenyeremnél de mégis linux fut rajta, vicces,
.
wine notepad.exe elindul és a többi is, ha terminal alatt indítom, de a komolyabbak már nem sajnos. -
Marcsello31
őstag
válasz
lev258 #38796 üzenetére
Szia! Valószínűleg ez lesz a megoldás majd, utána nézek a neten, sikerült már dosbox ban játékot futtatni, pl a régi kedvencemet gta1et
. Még csak nem is akadt, pedig linuxalól megy. Arra lennék kíváncsi, hogy ha egy windows98at tudnék feltelepíteni a dosboxban, majd azon keresztül talán?! régi windowsos játékokkal játszani, az szuper lenne, persze nem lét kérdés csak kíváncsi vagyok, meg érdekel a téma. Maga a dosboxxal nincs gond, mindene megy, de az elérési út nem világos, hogy a home/marci/dosbox mappát miért nem látja a progam.. Ugye linux alatt a meghajtónk neve nem C:
-
aujjobba
addikt
válasz
lev258 #38771 üzenetére
A (hd0,gpt1) particion van /efi/ubuntu/grub.cfg amiben root-kent a (hd0,gpt2) UUID-ja van megjelolve.
Probaltam a configfile (hd0,gpt1) /efi/ubuntu/grub.cfg parancsot, de nem jutottam vele elorebb.
Fajlok latszolag nem serultek, legalabbis a (hd0,gpt2) particion latok mindent, ami mukodo rendszeren a /dev/sda1 volt (vagy sda2, nem emlekszem).USB-A port csak ezen a nem boot-olo gepen van, es egy rPi-n, de ez utobbihoz nem tudom a PS2 billentyuzetemet csatlakoztatni, es SSH sincs nyitva rajta, szoval ez a ket opcio kilove.
A laptopon kizarolag USB-C van, abba a pendrive-ot nem tudom bedugni.
Bezarult a kor
Ha talalok nyitva tarto szamtech boltot veszek USB-s billentyuzetet plusz egy USBC(apa) - USBA(anya) kabelt a laptophoz, mindenesetre.Kerdes: ha vegre helyreall a rendszer es keszitek dd-vel egy image-et a rendszermeghajtorol (120GB SSD), akkor azzal legkozelebbi elszallaskor helyre tudom majd allitani a gepet? Siman visszatolom a dd image-et az SSD-re liveUSB-rol es kesz?
-
GreenGoblin
őstag
válasz
lev258 #38692 üzenetére
Majd lefotózom ha legközelebb előjön de azt hiszem említettem már hogy néha ha újraindításra megyek elkezdi, kilép a rendszerből de a bal felső sarokban villog a kurzor és hosszú percek után indul csak újra vagy újabban megakad és nem csinál semmit. Ilyenkor kell a kikapcsoló gombot hosszan nyomva kikapcsolni a gépet.
Vagy tegnap pl. kikapcsoláskor ugyanez. Kilép a rendszerből majd fekete kép de a kurzor helyett valamit kiír. Betűk, számok meg valami time out-ot ír ki másodpercben. Ilyenkor is a bekapcs gombot hosszan nyomva kell kikapcsolnom. -
GreenGoblin
őstag
válasz
lev258 #38661 üzenetére
Igen azt olvastam de más Chromium nincs fent az Ubuntu alkalmazás boltjában.
Nem régóta használom a 20.04.2 LTS-t de vannak meglepetések ezen kívül.
Pl. Szintén az Ubuntu alkalmazás boltjában frissítem az update fület erre hibaüzenet:Unable to download updates: you do not have permission to install software
Nem tudom ezt hova tenni.
Vagy kiírja, hogy van Update a Chromiumra de nem engedi frissíteni.
Unable to update snap has no updates available hibaüzenet, mikor ott van az update gomb.
Eddig ez az 5. disztróm de mindnél volt valami baj. Kezdek kételkedni a tökéletes disztróban pedig ez most tetszik nagyon.
-
-
coco2
őstag
válasz
lev258 #38541 üzenetére
A q betűt köszönöm.
Van egy rendetlenkedő postfix-em, és kotrom a hiba okát.
A mail.err log azt jelzi, hogy elégtelen jogosultság file megnyitáshoz:
fatal: open database /etc/postfix/virtual.db: Permission denied
Fogalmam sincs, miért. Abban a mappában van pld a main.cf config file is, és ugyan azok a jogok vannak ahhoz is:
-rw-r--r-- 1 root root 1571 Jan 14 14:47 main.cf
..-rw-r--r-- 1 root root 12288 Jan 14 14:48 virtual.db
Ami process a main.cf configot meg tudta nyitni, meg kellene tudnia nyitni azt a virtual.db-t is. De a postfix úgy gondolta, ő inkább kilép.Vakarom a buksit, mi a fenéről lehet ott szó. Valaki futott már bele ebbe a hibába?
-
Merula Alba
tag
válasz
lev258 #38388 üzenetére
Nincs Win a gépen, nem tudom megnézni. Csak maximum egy másikon.
(#38387) ubyegon2
Köszönöm a tippet, ezen a nyomon talán el tudok indulni.(#38390) tordaitibi
A Fast startup nem rémlik sehogy sem. De a Bit Locker biztosan nem volt bekapcsolva. Ezen a lemezen nem volt soha semmilyen oprendszer, csak tárolóként volt használva. Titkom pedig nincs. -
tvamos
nagyúr
válasz
lev258 #38372 üzenetére
Eloszor azt csinaltam, hogy file kezeloben jobb gomb, es beallitottam, hogy "Trust this executable".
Most meg bementem a terminalba, es oda bemasoltam, amit az askubuntun irtak.
sudo chmod valami szam, meg a file neve
A valami szam szerintem 777Ilyen lett:
-rwxrwxr-x 1 tomi tomi 147M dec 18 21:52 Ultimaker_Cura-4.8.0.AppImage -
tvamos
nagyúr
válasz
lev258 #38365 üzenetére
Ezt csinaltam, amit leirtal. De csak nekem indult el, mas felhasznalonak meg nem.
(#38368) cigam válasza tordaitibi (#38363) üzenetére
Ez nem gond, a /home-ban dolgozom.(#38366) growler válasza tvamos (#38364) üzenetére
Nekem elindult, nem az volt a gond, csak masnak nem akart indulni.Adtam neki tobb jogot, igy indul...
Csak most meg lefagy a gep, ha megy a cura...
De jo. Blender alatt is lefagy. -
törölt tag
válasz
lev258 #38305 üzenetére
Aha, elolvastam, köszi.
Hát, beigazolódott a sejtésem.
Tudom nem illik ilyesmit ebben a topic-ban mondani, de úgy érzem az Ubuntu-nál (és egyben a Canonical-nál) valami nagyon félre ment az elmult évek során. 12.04-től kezdődően használom a rendszert, hol csak parancsoros módban gui nélkül, hol teljes desktop os-ként, de egyre több bosszuságot okoz. Főként desktop vonalon.Bocsánat, de éppen szívok vele két napja és ez kikívánkozott.
-
Steve_Brown
senior tag
válasz
lev258 #38175 üzenetére
Végigpróbáltam az összes Mesat és az összes VGA drivert ami létezik. Nyílt, zárt, AMDGPU vagy mi a neve. És sehogy se indúlt el a Proton vagy a Steam. Viszont a végére mindig eljutottam odáig, hogy lekerült valami létfontosságú állomány és többet nem bootolt a rendszer. 20.04-el is próbáltam. Azzal se jött össze.
Sosem értettem, hogy ha Linuxon telepítetek és töröltök programokat, hogy éritek el, hogy ne dobjon a sudo apt update valamilyen függőségi/aláírás hibát.
Tényleg én... Csak ott akartam hagyni a windowst. nem voltak nagy igényeim. Egy működő C# IDE, egy Torrent kliens, Libre Office és egy működő Proton. :/
-
válasz
lev258 #38047 üzenetére
marcsi@marcsi-kubuntu:~$ LC_ALL=C lspci -v | grep -EA10 "3D|VGA" | grep 'prefetchable'
Memory at c0000000 (64-bit, prefetchable) [size=256M]
Memory at d0000000 (64-bit, prefetchable) [size=8M]
Memory at feb00000 (32-bit, non-prefetchable) [size=2
Jól gondoltad, valóba 256M.
Akkor még mindig hiányzik kb 350M a ramból. -
-
válasz
lev258 #37584 üzenetére
Igen, én is kernelcserét olvasok megoldásnak mindenütt, most pont nem gondoltam, hogy ezeknek a kártyáknak még nem elég friss, ami a tárolókban található. Annyira nem új eszközök ezek, de úgy látszik mégis. Eszerint a PRO driver csak emiatt volt hasznos a kollégánál, most már értem, köszi.
(#37583) duo
Akkor hamar válts, mert rohadt gyorsan felejtek és már szinte csak Mint-es tapasztalatokkal rendelkezem.
Meg régi Debianossal kicsit, remélem ott azért akkora változások nincsenek, mint Ubuntunál. Ez a snap-ra épülés elég katasztrófa szerintem, főleg azoknak, akik megszokták a normál csomagkezelést.
(#37582) nagyfejü
Eszerint GUI-s módszerrel is megoldottad! Super.
Gyanítom olyan program is futhatott, ami az apt rendszert használta, hirtelen erre tudok gondolni. Azért a Nano használatát is mentsd el, mert még jól jöhet, ha a GUI-s módszer nem működik Pár éve volt ilyen, mikor a grafikus sudo-kat kivették a rendszerből, ha jól emlékszem.
-
Krystal_s
addikt
válasz
lev258 #37228 üzenetére
Ubuntu 18.04.4-et próbáltam utoljára. Nincs konkrét egyelőre, mert még nem vagyok rendszeres felhasználó.
Azt hittem ez itt egy ismert probléma lesz. Neten sok ilyenről olvastam, de majd keresek tovább.ubyegon2: Azért tettem oda az ártatlanul csodálkozva néző kis arcot
,nehogy félreérthető legyen. Úgy gondoltam már előtte 2-szer is teljesen érthető módon leírtam mi a gondom.
"ennyire azért nem kell lekövetni az avatarod"Igazán "kedves" tőled a célzás. Az avatarom az én saját fényképeim alapján lett megcsinálva. Szóval nem gond, ha olyannak gondolsz, még akkor sem, ha te azt nem jó szándékkal értetted.
gregory91: De én most is 2,4 GHz-en használom maximum előfizetői sebességgel Win-en....
-
Krystal_s
addikt
válasz
lev258 #37220 üzenetére
Pedig írtam. " az Intel (jelenleg 6300)". azt hittem ennyi elég, ennél pontosabban: Intel Centrino Ultimate-N 6300 AGN.
Ahogy olvastam a többi Intel wifi adapterrel is ilyen gondok szoktak lenni.
2,4 GHz, 40 MHz-en használom. A Routerben ez van beállítva, de úgy nem elég, Win7 alatt is még át kellett állítanom, különben csak fele sebességen ment a net. Esetemben 120 Mbit/s helyett 50-60 körül.
Linuxon is próbáltam többször, de ott is csak fele sebességgel megy a net. Nem tudom hol lehetne átállítani.
Elnézést a dual-band említés miatt, valahol téma volt, amikor 20 MHz helyett 40-et állítottak be és ott említették ezt, az tévesztett meg.120 Mbit/s netünk van, a Router (szolgáltatói Technicolor tc7200) 2,4 GHz, 20 Mhz-en nem tudja ezt a sebességet, csak, ha 40-re állítom.
Tud 5 GHz-et is, de azon sokkal rövidebb a hatótáv és érzékenyebb. Szóval nekem jelenleg a 2,4 GHz, 40 Mhz-en a jó.Dave™: Tavaly próbáltam, akkor még nem volt jó. :\
-
gregory91
senior tag
válasz
lev258 #37222 üzenetére
Minél nagyobb a frekvencia annál kisebb a hatótávolsága,elég pl a középhullámú rádióadásokra gondolni ahová mondjuk több ezer km-t is képes lefedni.
A zavarás függ attól (is) hogy a szomszéd routerei ami egyazon csatornán vannak milyen közel vannak hozzá(interferencia).Szóval érdemes lehet ezt a 2.4Ghz-et használni(nem volt még dualband-es routerem de majd lesz),a csatorna meg legyen auto(lehet hogy a szomszédok routerei is dinamikusak a hozzáértés hiányában így lett beállítva).Bár szerintem az 1-5 közötti csatornát javasolnám(ha nem "zavarják" azokat). -
Frawly
veterán
válasz
lev258 #37215 üzenetére
Elég szomorú. Nem akarok most hosszan flame-elni, de eléggé elítélem őket ezért. Ezért szoktam rá, hogy ha valaki nem tud telepíteni kezdőként egy progit Ubuntu-vonalon, akkor mindig terminálban telepítettetjük vele sudo apt install segítségével. Persze arra meg menni szokott a panaszkodás, hogy miért kell terminál, meg mindenféle megjegyezhetetlen hülye parancs, meg mennyire nem felhasználóbarát. De legalább nem snap hanem rendes csomag töltődik le, meg látjuk mit ír ki, ha hiba van.
(#37216) Cyrin: ezt én sem értem, hogy miért erőltetik ennyire. Minek akarnak az Ubuntuból Snapuntut csinálni, mikor ott van a saját bináris tárolójuk, a rengeteg .deb csomaggal, meg még egy újabb rakás PPA, akkor minek kell Snapot erőltetni. Nem baj, ha az is elérhető, ha valami olyan csomag kéne, ami semmilyen tárolóban nincs meg, de akkor is erőltetni, ha a hivatalos tárolóban is van hozzá .deb csomag, az nagyon nagy gáz.
-
Frawly
veterán
válasz
lev258 #37162 üzenetére
Partíciónál nincs semmilyen határ. Igazából a partíció nem is létezik fizikailag. Csak egyetlen sornyi szoftveres bejegyzés egy partíciós táblába, hogy hányadiktól hányadik szektorig tart, és milyen a fajtája, mik a tulajdonságai, UUID-je. Épp olyan szoftveres absztrakció, mint az LVM, meg a ZFS pool, meg a FAT fájlfoglalási táblája. Szóval a partíció épp úgy szoftveres fogalom, mint a fájl, mappa, fájlrendszer. Fizikailag mint olyan, low level szinte nem létezik.
SSD-ken nincs is szektor, blokkok vannak, az SSD vezérlője összevissza tárol random, a szektorokat csak kifelé emulálja. Azért, mert a partíciós táblák, fájlrendszerek még a HDD-k korából valók, amikor szektorral kellett dolgozni.
SSD-nek mindegy, hogy a swap partíción vagy fájlban van, egyik sem kíméli jobban.
HDD-knek nem volt mindegy, főleg a régi lassabb HDD-knek. A swap partíció ugyanis nem töredezik, mint a swap fájl, meg a swap partíciót tudtad a lemeztányér külső szélére dedikálni, ahol gyorsabb az adatelérés. De ezek a trükkök SSD-n nem játszanak, illetve kellően nagy cache-el szerelt modern HDD-n sem sokat dobnak sebességben.
Én egyébként is swapfájlt szoktam javasolni, ha kell egyáltalán swap. A swapfájl rugalmasabb, bármikor kisebbre, nagyobbra vehető a mérete (swapoff-fal lecsatolod, letörlöd, majd kellő méretben létrehozod, mkfs.swap-pal megformázod, és újraindítással vagy swapon paranccsal felcsatolod), ha később kiderülne, hogy nem jó méretben hoztad létre.
Meg régen egy-két spéci fájlrendszer nem tudott normálisan swapfájlt kezelni (pl. Btrfs), de mostanra ez is megszűnt. Ezért a disztrók sorban állnak át swappartícióról swapfájlra.
-
válasz
lev258 #37162 üzenetére
Képzelj el egy DC400 1600GB SSD-t, amin 1580GB particionálva van és totál tele van írva. Csinálsz egy 20GB-os particiót, ez a max számodra legalábbis és ha fix határok lennének, akkor a vezérlő számára is ennyi lenne, így viszont pontosan 500GB-ot tud használni az adatok optimális pakolgatására. Szóval a vezérlő csak szabad helyet lát és szerencsére azt is látja, amit a felhasználó nem. (gyakorlatilag 480GB-tal lát többet nálad)
-
válasz
lev258 #37162 üzenetére
A partíció méret szektorban van megadva, és ott az ellenpélda egyből. A szoftver szerint 512 a szektor méret, és eszerint fogja felírni a partíciós táblára is, közben meg fizikailag 4k méretű.
HDDn valóban szokás, hogy a lemez eleje ténylegesen a lemez eleje... De amint van egy badsector, már átmáppeli az adott rossz szektort egy erre fenntartottra. Szoftveresen/logikailag nincs különbség, folytatólagos. Ez még egy ellenpélda, talán innen már belátható.
Lásd még LBA https://en.m.wikipedia.org/wiki/Logical_block_addressing
-
-
válasz
lev258 #37157 üzenetére
Ez a swapos rész nagyon, nagyon régóta nem lehet igaz, aminek két oka van:
1. A hardver nem ismeri a partício fogalmát, ő blokk szinten tárol, ennek megfelelően ezen a szinten mozog a vezérlő is.
2. Amit mi halandók szoftveresen látunk az válójában logikai tér, nem fizikai. A kettő közötti mappingért szintén a belső vezérlő felel. SSD esetén különösen lényeges, hiszen a wear leveling alap része, hogy írásra egy kevésbé terhelt cellát tud választani, logikailag szekvenciális adatnak. A wear leveling másik része, ami statikus adatokat mozgat, hogy azok ne foglalják a nem terhelt cellákat szintén ugyanígy történik. Valamennyire logikus, hogy ezekért nem írja felül a fájlrendszer leíróit, szép is lenne... -
dni
őstag
-
-
Sonja
nagyúr
válasz
lev258 #37134 üzenetére
Úgy igazából nincs nagy bajom vele, de pl. az Xfce újabb kiadása (a 4.14) ami a 20.04-ben lesz, jobb. Kapásból van benne színprofil kezelés, nem kézzel kell vele foglalkoznom (ezt már próbáltam Arch alatt, azért ismerem). Meg pl. a Wine újabb verzióit se bírom feltenni, mivel kellene neki az FAudio, az meg nincs a 18.04 tárolókban. Kézzel meg nem bírom lefordítani, mindig valami hiba van vele, és feladtam.
Van PPA-s sdl2-backport verzió is, de azt meg nem szeretném. Itt van erről szó egyébként. Szóval már nem lenne rossz az a 20.04.
Köszi a választ!
-
törölt tag
válasz
lev258 #37099 üzenetére
Köszi mindenkinek, nem működött sehogy. CD is és ISO is, utóbbi az előbbiből, mert ehhez nem kell a CD-lejátszó virtuális Win alatt.
Az autorun-ban az az exe volt, amit indítani akartam. Egy alkalommal indítottam terminálból is, ott kiírta, hogy valami MIDI komponenst hiányolt.
Viszont a weblapjukon vicces, hogy bár tárolót is fel lehet rakni a frissebb cuccért, viszont akkor is kell valami FAudio, ami az Ubuntu-tárolókban nincs, ezért ezt még máshonnan kell felrakni. Hát, köszi, de nem.
(#37100) cigam
Igazából még videók sem, csak hangfájlok. De kényelmesebb az eredeti környezetében, mert a hangfájlok között böngészni macerás. -
Véreshurka
senior tag
válasz
lev258 #37058 üzenetére
Ezt használom AirVPN - Eddie, ebből is az első lehetőség közüla: Linux --> 64bit --> debian --> Graphical UI.
Úgy értem, hogy amikor bebootol az ubuntu és indítanám el a programot, akkor mindig meg kell adnom az ubuntu felhasználómhoz tartozó jelszót, hogy el tudjon indulni. Más felhasználó nincs a gépen. Sajnos a program nem tartalmaz olyan beállíatást ami arra utalna, hogy ki tudnám kapcsolni a jelszókérést
Bár most kutakodom még az AirVPN fórumán is, de gondoltam hátha csak valamilyen ubuntu beállítás kell csak nekem.
-
celafat
tag
válasz
lev258 #37015 üzenetére
Az nem különösebben izgat, ha tönkreteszem a gépet (azért nem ez volna a cél), mert már évek óta nincs használatban, de ha már ráakadtam egy ilyen leírásra csak kipróbálnám. Arra nincs sem időm, sem energiám, hogy beletanuljak a linuxba, csak ezt a 3 scriptet szeretném lefuttatni, de már a kezdetén nem azt csinálja amit kellene, pedig mindent úgy csináltam, mint a leírásban.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Gyermek PC játékok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ÖRÖK GARANCIÁVAL - OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - LicencAruhaz.hu
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF F15 FX506HM Gamer notebook - i5 11400H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD RTX 3060 6GB W10
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest