Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz Synaptic #37851 üzenetére

Sajnálattam olvasom, bár ezek nagy része tipikusan kezdős user errornak tűnik, ezekben mindenki belefut az első időkben. A legtöbb szoftver minden disztróban ugyanazon néven fut. A Gnome-ban van néhány kivétel, ahol szeretnek átnevezni, pl. a Nautilus a „Files / Fájlok”, a gnome-disks a „Lemezek / Disks” nevet kapja, ezt én se szoktam támogatni. De a többi egyezni szokott. Néha van annyi különbség, hogy az egyik disztrón a csomag nevében kötőjel van, a másikban alsó kötőjel, a harmadikban meg egybeírják a szoftver több elemű nevét, mikor csomagnévről van szó.

A NAS könyvtárak felmappelése gondolom SMB-vel van megoldva, ami egy windowsos protokoll, rohadt sokféleképpen lehet bekonfigurálni, szerver és kliens oldalon is, és a disztrókészítők nem tudják, hogy a te NAS-os milyen beállítással használja. Ők próbálnak a legtöbb esetben arra menni, hogy default Windows beállításokhoz igazodjanak, de az nem biztos, hogy a NAS-odhoz is jó lesz! Eleve Samba-megosztásnál már az se egyértelmű, hogy milyen protokollverziót használ.

Az egér görgetési sebességét attól függ milyen grafikus felületen kell állítani. Elvileg létezhetnek egerek, amiknél nem is lehet, mert a driver nem támogatja, bár kétlem, hogy esetedben ez forogna fent, nagyon valószínűtlen.

A 450-es NV driver megint olyan, hogy kéne tudni, hogy pontosan milyen GPU-d van, pontosan melyik disztró, melyik verzióját próbálod. Plusz ne feledd, hogy Linuxon nem az nVidia oldaláról töltögetünk drivereket, ez nem Windows!!!!!!!! A tárolóban lévő NV drivert használjuk, amit a csomagkezelővel rakunk fel, ez nagyon fontos, mert az passzol a disztróban lévő kernel, mesa, stb. verziójához. Még legjobb esetben hiába is való a 450-es driver a te kártyádhoz, meg rakod fel valahonnan, ha a disztróban régebbi kernel, vagy grafikus felület, vagy akármi van, akkor bugokat, fagyásokat produkálhat. Meg lehet köszönni az NV-nak, hogy a zárt drivereivel kell szórakozni, ilyen probléma nincs Intel és AMD kártyákkal, mert azok nyílt driverrel mennek, frissülnek a kernellel.

Szóval ezek a problémák megoldhatók, csak meg kéne írnod a GPU-d és az egérhez a géped vagy egered pontos típusát, disztró pontos verzióját és kiadását (pl. sima Ubuntu 20.04, ami alapból Gnome-mal jön). Ezek nagyon lényegesek ahhoz, hogy ezeket a problémákat el lehessen hárítani.

Azt látom egyébként az aláírásodban, hogy Ryzen 3900X és 1080Ti van, de nem tudom, hogy pontosan erről a gépről van-e szó, meg jelenleg pontosan milyen disztrót futtatsz. Gondolom Ubuntu 20.04, a default Gnome-mal, ez csak erős tipp lenne, de nem találgatunk, ez nem a jós és látóasszonyok topikja, hanem fórum szakmai topikja, amiben tisztázni kell a részleteket.

Új hozzászólás Aktív témák