- Raspberry Pi
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Használt VGA / videókártya ajánló
- Gaming notebook topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
Új hozzászólás Aktív témák
-
darál0w
Jómunkásember
kompatibilitási probléma is lehet...
de sztm nézz be a ramos topikba...
DDR3 ram és tuning vagy nagy ramos tuning topik.
24999) PH-User ha aproci megy, akkor lehet, h a lap lesz...ha ilyen hibákat dobál...
de az is lehet, h a biossal van gond. én a helyedben feltolnék rá egy ujabb, vagy ugyan ezt a biost...
@biossal 2 perc...
-
PH-User
addikt
válasz
darál0w #24998 üzenetére
Azt hiszem, hogy megy, 3,6GHz-re állítva a procit nem ment a PS2-es egér, de a billentyű igen.
Szerk.: BIOS frissítés is volt, ugyan erre a verzióra, mert nincs újabb. Ja-ja, random hibákat dobál, hálókártyát tiltani kell pl. hol megy az egér, hol nem. Én is inkább a lapra gyanakszom, nagyon mérges lennék, ha a 45k-s proci hibázna.
-
veze
őstag
válasz
darál0w #24989 üzenetére
egy modullal is próbáltam..ha nincs huzva a proci hanem auton van akkor meg ez van:
hozzászólás a lap topikjaban
csak cmos reset utan megy..
a memória modulok ujak, egy hetesek sincsenek és gyakorlatilag még sose sikerült beállitani a lapban.. rossz lenne? vagy ezzel a lappal nem fér össze?
de a default betöltés utan cpu-z szerint megy 667 Hz-en ( vagyis 1333) de utana ha leállitom már else indul a bios se csak cmos reset utan -
labbi
tag
beállitottam
igy már volt 800 a ramra is
és beállitottam a köröket is
nemsokára mennek a képek -
-
PH-User
addikt
válasz
molnarpeter #24988 üzenetére
Cseréltem újra. Akkor is ez van.
darál0w - Csipnek meg az MCH-nak +0,25V volt adva, ha jól emlékszem.
Proci VID: 1,1875V, 1,2200V volt BIOS-ban állítva, load 1.2V volt kereken.Szerk.: - Most alapon a deszka 44°C, szobában kb. 25°C van. Ez normális?
-
labbi
tag
az fsb-t ugylátcik kihagytam
megcsinálom ujbol
pill -
PH-User
addikt
válasz
darál0w #24968 üzenetére
Azzal kezdődött, hogy egy nap bekapcsoltam a gépet és már úgy postolt a BIOS, hogy "Q9550 @ 2.83GHz". Itt már furcsa volt. Na, BIOS-ba be, minden úgy van, ahogy akkor hagytam, mikor segítettél beállítani a rendszert. Na, save, reset. Újból "Q9550 @ 2.83GHz.
Már itt idegesített a dolog. Csináltam teljes BIOS nullázást, az sem segített, majd szétszedtem, összeraktam, s ez már segített, de most meg már, ha akármit is állítok rajta, nem lesz stabil a rendszer.Mitől lehet ez?
Alaplapi integrált videokártyát le kellett tiltanom, mert ha engedélyezve volt, akkor nem engedte használni az USB-s billentyűt, USB-s egeret és a PS2 egér portot sem.
Tiltás után működik minden.Mit gondolsz?
-
labbi
tag
válasz
darál0w #24983 üzenetére
a proci 40-44 között ingadozik
a ramot elég melegnek érzem de arra nem találtam pont 800-at csak olyan volt hogy 770 és 900 igy 770-re tettem mert az közelebb állt hozzá mint a másik
nem tom hogy jol állitottam-e be az ibt-t mert nem volt olyan hogy 10-kör csak 8 és 12 azt 12-re tettem és a times to run-t hagytam 5-ön
jó igy? -
darál0w
Jómunkásember
FSB termination 1.2V - ez az alapfesze...csak fixálni kell
north bridge voltage 1.2V - 1.1Vrol indul. ramvezérlő. mivel 4 giga ramod van eleve meg kell emelni kicsit tuning alatt. ezért lett 1.2V
load line calibration off - LLc...ez a Vdropot mérsékli. 1.3V felett nem ajánlott használni. nekünk sem kell.
print screen gombbal lehet shotot lőni.
paintbe beilleszt. és mentés.
-
labbi
tag
hát az hogy
FSB termination 1.2V
north bridge voltage 1.2V
load line calibration off
a többi az megvan
hogy van a screen shot? -
labbi
tag
oké
már csinálom is
addig elmagyaráznád nekem hogy mi mit jelent?
csak hogy énis értsem és ne maradjak örökre kezdő -
darál0w
Jómunkásember
jo.
akkor amit nem mondok, ahhoz nem nyulsz.
ai overclock tuner manual
fsb frequency 266
pcie freq 100
dram freq 800
időzítést alatta belövöd gyárira
CPU voltage alapfesz kezdésnek, ami 1.2875V
FSB termination 1.2V
memory voltage - gyári fesz.
north bridge voltage 1.2V
load line calibration off
és ennyi.
ha bootol, akkor mehet rá az IBT.
és kérek majd képet amin megy az IBT, cpu-z és coretemp.
IBT max stress, 10 kör.
kell egy kép a 6. körnél és a végén.
-
labbi
tag
na vagyok
kezdhetünk -
labbi
tag
oké
énis nézem közben -
labbi
tag
hali
vagyok kezdhetjük a tuningot ha ráérsz -
digitalz
csendes tag
Hali,
Lenne egy lelkes vállalkozó aki "szájbarágósan" elmagyarázni, hogy kell tuningolni egy procit?:$ Ha jól olvastam akkor az i3 550 procik jól tuningolhatóak. Keresgéltem, de neten csak angolul találtam leírást, abból pedig nem vagyok perfekt. -
labbi
tag
megvannak a progik
majd jelentkezek ha leszek -
labbi
tag
ha most nemérsz rá akk lehet hogy csak 7-körülre marad mert nekem 4:50-körül dolgom van
de azt az ibt-t nem tom leszedni csak olyat találok hogy TOELF IBT
és az szerintem nem az ami nekünk kell -
labbi
tag
a core temp azt irja terhelés alatt a VID-re hogy 1.2875v
és azt az IBT-t nem találom
de ez nem csak a röviditése? -
labbi
tag
hali
ha ráérsz megcsinálhatnánk a tuningot
leszedem gyorsan a progikat -
darál0w
Jómunkásember
feszeket remélem fixálod tuningnál...meg minden mást is, amit kell...
magasabb FSB kisebb szorzo jobb eredményt produkál, mint kisebb FSB magasabb szorzo...
viszont jobban is kell hozzá feszelni a lapot, illetve procit.
mindennapos átlagfelhasználás mellett azonban nem veszed észre a különbséget. csak tesztek dobják ki.
(#24953) Kassadin cpu hűtő?
tul sok egyébként nem rejlik benne.
-
Kassadin
addikt
Hello bello! Nekem egy 4600+-os amd athlon x2-es procim van, van valami értelme ezt húzni? Van látható eredménye?
-
veze
őstag
mi jobb egy porcinak (core2 e6750) ha 6x550 -en járatom vagy 8x400.. mind a kettön elindul, és nem melegszik 45 fok fölé..
a névleges az 8x333 lenne,auto állásban ezen indul, de a szorzót 6-8 között lehet állítani. -
labbi
tag
cpu-u terhelés alatt core voltageba azt irja hogy 1.096v
de nem lenne gond ha most ezt elhalasztanánk holnapra mert nekem lassan kelni kell.
igazság szerint nem gondoltam hogy eddig elhuzódik ez a kis tuning
azt tom hogy nem fogja kihajtani teljesen ijen felbontáson de ha csak kicsit jobban kihajtja is jó
holnap délután 7-kor irok majd és akk megcsináljuk
remélem nem gond -
labbi
tag
a proci alapfeszre gondolsz?
ha igen az elvileg1.088v
a játékokat 1280x1024-en szoktam játszani
asztalnak1152x864-et szoktam használni illetve használok -
labbi
tag
itt vannak a képek
jelenleg igy használom a gépem ahogy a bioszt látod -
labbi
tag
tápnak nem tom a márkályát
noname
de elég erős elvileg
+3.3v 30a
+5v 40a
-5v 0.5 a
+12v 22a
-12v 0.8a
+5v sb 2a
ezek vannak rá irva -
labbi
tag
beirtam a cuccokat amiket mondtál és képeket mindjárt csinálok a biosrol
-
windlord
őstag
válasz
darál0w #24934 üzenetére
Akkor egy kis összegzés:
A BIOS -ban ilyen System Voltage Control menün lenne:
- DDR2\DDR3 OverV. Control - Ram tuninghoz kell
- PCI-E OverV. Control - Vga tuninghoz kell
- FSB OverV. Control - Ram és CPU Tuninghoz kell
- (G)MCH OverV. Control - Ram tuninghoz kell
- CPU Voltage Contol - Cpu tuninghoz kellJól látom?!
-
windlord
őstag
válasz
darál0w #24932 üzenetére
S ha hibázik akkor a ramok feszültségét megemelhetem egy fokkal feljebb?!
Vagy vegyem vissza, hogy billegjen inkább max. jelen?!Nem akarom elnyújtani neki 450fsb -ig.
Az elsődleges cél, hogy egy gts450 -et maxon meghajtson... oda meg elég lenne (állítólag) a 3-3.2Ghz.Azt azért megkérdezhetem, hogy mik ezek a funkciók melyeket emelnem kellene:
"fsb termination és mch" -
darál0w
Jómunkásember
-
darál0w
Jómunkásember
a legjobb ugy lessz, hogy mondom mit csinálj és miért
de előbb töltsd ki az adatlapod : lapr, cpu(hűtő) , ram, vga, táp.
aztán csinálj pár képet a biosrol.#24928) windlord egyelőre igen.
memtest jo lesz. és ameddig a ramot teszteled, a proci alaporajel közelében menjen...szépen visszaveszed a szorzoját.
-
windlord
őstag
Egy kis olvasmány!
A teljeset megtalálod itt az első hozzászólásnál.Először is, a RAM frekvenciáját így tudjuk a legegyszerűbben kiszámolni:
[External Clock vagy tévesen FSB] x [CPU szorzó] / [RAM valós órajel] = X.Y, az eredményt fel kell kerekíteni egészre, ez az OSZTÓ, ezzel kell leosztani az aktuális CPU órajelet.
(ha pl. 6.01... eredmény jön ki, azt már nem kell felkerekíteni 7-re, ha pontosabban helyettesítesz be akkor 6 alatti eredményt kapsz, pl. 667-es memória esetében 333 helyett 333.33...-mal számolva)
Aki lusta számolgatni, az esetleg innen is kilesheti a megfelelő osztót.
Pl.: Athlon 64 3000+, DDR2-800:
9x200/400=4.5 felkerekítve 5, vagyis a RAM órajele: 9x200/5=360 => ''DDR2-720''
FONTOS! Az FSB-t emelve nem változik az osztó, csak ha változtatunk a szorzón vagy a RAM tipusán a BIOS-ban, ilyenkor újra el kell végezni a számítást. (vagy újfent puskázni)
A RAM időzítéseit pl. Everesttel lehet ellenőrizni, 754 és 939 esetében a magasabb órajelnél ált. előnyösebb hogy a RAM bírja a Command Rate: 1T-t, AM2 esetében a DDR2 magas órajelei miatt ált. nincs jelentősége, nem baj ha csak 2T-ben stabil a memória. (a legtöbb DDR2 nem is bírja az 1T-t)Ha húzunk, és a Windows bootolásakor/használatakor hibaüzenet/fagyás/kékhalál/reset ér minket, érdemes lazítani az időzítéseken. Ilyenkor ezeket a menüket kell visszavenni (értsd emelni az értéket):
-
labbi
tag
átfáradtam
szóval akkor mit jelent az hogy ramot visszaosztani?
vagy hogy kell ezt?
mik azok a feszek amiket fixálni kell?
olyasmire gondoltál hogy ram fesz meg ijenek?
valahol itt a fórumban olyasmit olvastam hogy pcie-frekit nem éri meg huzni mert a videokártya cpu-ja ugyis visszaszabájoz és ez csak fölösleges hőt fejleszt
vagy állitsam 100-ra amin alapbol van csak nem autoba? -
darál0w
Jómunkásember
válasz
LaptopSystem #24919 üzenetére
laptopok nem procihuzásra vannak tervezve...
fúleg nem ugy, h még a bios sem támogatja.
-
válasz
LaptopSystem #24919 üzenetére
privit elöbb észre veszem!
-
-
windlord
őstag
Sziasztok!
Proci: q9300
Hűtés: CM Hyper TX3
Alaplap: GA-P35-DS3Egy valami nem tiszta, a fesz. emeléseknél cpu esetén.
Addig rendben a dolog, hogy állítom a proci szorzóját, "fsb" -jét majd visszaosztom a ramokat, hogy szinkronban legyenek...
(7,5*425 ~ 3.2ghz így kb. 800\800)
PCI-E freki 100 -on, hogy a vga "biztonságban" legyen
Csak jön a feszültség emelés, ha nem stabil alapfeszen.
(A valós feszt. gondolom a bios -ban látom: Normal CPU Vcore)A BIOS -ban ilyen System Voltage Control menün lenne:
- DDR2\DDR3 OverV. Control - Normal
- PCI-E OverV. Control - Normal
- FSB OverV. Control - Normal
- (G)MCH OverV. Control - Normal
- CPU Voltage Contol - Normal (most a tuning nélkül, de gondolom itt kell mókolni)Szóval ha cpu feszt. kell emelnem akkor CPU Voltage Contol vegyem ki normálból és manuálisan menjek a gyári értéktől?!
(Ami a Normal CPU Vcore?)
Idáig rendben is van minden, de a ramokat is hagyhatom (a többi OverV. Contol -val) normálom?!
Gondolom ha MemTest nem hibázik, akkor igen... vagy szoktatok nekik is adni feszt!?
(800as Kingston ramjain vannak, szal elvileg bírni fogják normál fesz. mellett).
Tehát a kérdésem:
CPU fesz. emelésnél értelemszerűen csak a cpu voltage -ot állítom, többi érték marad6 normál -on?!Bocsi, ha valakit lefárasztanék... de nem szeretnék hülyén meghalni
-
anarkee
csendes tag
csáó!
remélem nem vagyok teljesen rossz helyen, több témát is érintenének a kérdéseim, úgyhogy ide is beírom, hátha valaki tud segíteni.gépemet szeretném kicsit javítani, proci húzás videokártya csere, esetleg memória bővítéssel.
alaplap: gigabyte GA-EP45T extreme
proc: Core2 Quad Q9550 2.83GHz
videok: gigabyte HD4870 1gb
ram: OCZ 4096Mb DDR3 1333Mhz Gold KIT
táp: FSP Epsilon FX-600-GLN 600W
ház: POINT OF VIEW Turbine 2
monitor: LG W2261VP-PFsegítséget a következőkben kérnék:
1. cooler master hyper 212 plus elfér-e, és elég-e ahhoz, hogy húzzam a procit, és ha igen akkor kb. meddig, a ház elég szellős, van az oldalán 1 25 centis venti
2. videokártyát mit tudnátok javasolni? amiket kinéztem: 6850(giga/sapphire amiket favorizálok), 5850(sapphire VAPOR-X), esetleg 6870(giga) - ezek vannak abban az árban amit maximum szánok egy új kártyára, bár őszintén a 6870et már kihagynám a képből, ha lehet. az érdekelne, hogy mi a véleményetek a különböző gyártók hűtési megoldásairól, melyik az ami hűvösen tartja a kártyát, de nem olyan, mint egy porszívó
3. hűtő, és videokártya tekintetében is szívesen várok esetleg más megoldásokat, ha szerintetek az jobban illik a gépbe
ui.: leginkább játékokra lenne használva a gép amúgy, szóval nem várom el, hogy néma legyen fullhd játék alatt a hűtés, de ilyen filmnézés-háttérben futtatás-letöltés közben szeretném ha a gyárinál azért halkabb lenne a megoldás
kösz mindenkinek, sry, ha nagyon rossz helyre jöttem a kérdésemmel
Új hozzászólás Aktív témák
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 9400/ RTX 2060 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! GIGABYTE Z370P i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest