- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- TCL LCD és LED TV-k
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- E-book olvasók
-
PROHARDVER!
Minden ami szünetmentes tápegységgel (UPS-sel) kapcsolatos. Ha kérdésed van akár készülék vásárlással, akár hibával kapcsolatban, vagy csak tanácsot kérnél, írd meg ide, és lesz aki segít!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tarokk79
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnék a NAS-omhoz egy szünetmentes tápot venni. A NAS-ban egy be quiet! Pure Power 11 300W-os táp van. Ennek a szinuszos az ajánlott? A NAS-ban 3db 8GB-os WD purple HDD van egy SSD, 2 memória modul hűtök stb. Mi ajánlott hozzá?
Sokkal nagyobbra/drágábbra lenne szükségem, ha erre ráraknám a routert, NVR-t és pár PoE-s kamerát?Elfelejtettem, hogy mondjuk 5 perces kiesésre szeretnék felkészülni.
Előre is kösz!
-
Cs1csó
titán
válasz
sisi22 #19898 üzenetére
Ha általánosságban érdekel a téma akkor a Google kereső segítségével lehet szemezgetni a tartalmak közül, itt van két cikk amit érdemes elolvasni:
Szünetmentes áramforrásokSzinuszos vagy négyszögjeles UPS?
A topikban itt ELSŐSORBAN kisebb otthoni eszközök védelmét ellátó UPS-ekről szokott szó lenni. (ha valaki komplett épületet vagy komplett otthont vagy egy üzemet stb. akar szünetmentesíteni az már jellemzően olyan nagy és költséges megoldás, hogy az már talán inkább gépészeti probléma, és erre vannak cégek akik felmérés után személyre szabott árajánlatot tudnak adni)
Az otthoni eszközök védelménél 3 szempont a fontos:
1. segítsen áthidalni a pillanatnyi áramszünetet (ezek a legalattomosabbak csak elmegy meg visszajön az áram a PC meg közben elszáll)
2. amennyiben TARTÓS az áramszünet (legalább 2-3 perc vagy több) akkor legyen idő a munka mentésére és a PC szabályos leállítására manuálisan vagy a telepített szoftver akár ezt automatikusan is meg tudja tenni (otthoni eszközöknél ez jellemzően USB kábeles kapcsolat és egy a PC-re telepített szoftver segítségével tudja vagy NAS-t alapban felismeri)
3. amennyiben a UPS AVR képes (feszültség szabályozás) akkor az estleges ugráló feszültséget is tudja "tompítani" ugye a hálózati feszültség 230V és az eszközök többsége plusz - mínusz 10-20%-ot még elvisel de ennél nagyobb ingadozás már esetleg árthat egyes eszközöknek.Otthoni eszközök védelmére alapvetően 3 megoldás lehetséges:
1. UPS - beépített akkuval - kvázi szinuszos kimeneti jelalakkal (a cikkben benne van, hogy a hálózati áram az szinuszos ugye minden eszközünk ezt szereti elsősorban sőt van amelyik igényli, a "kvázi" szinusz ezzel ellentétben egy kicsit "durvább" jelalakot tud csak biztosítani, ezt szokták úgy is nevezni hogy " lépésenként közelít a szinuszhoz" vagy "négyszögjeles"
De az otthoni eszközök nagy része elviseli főleg ha csak percekig kell így működniük és nem tartósan
2. UPS tiszta szinuszos kimenettel: ennél már nincs inkompatibilitási kockázat hiszen a kimeneti jelalak megegyezik azzal ami az elektromos hálózatból jön - ezek ugye drágábbak itt jellemzően az elektronika ami költségesebbé teszi.3. INVERTER (egy kvázi beépített akku nélküli UPS így lehet legjobban leírni, külső akkut kell rácsatlakoztatni) ezek jellemzően tiszta szinuszt adnak, és akár "tetszőleges" (ami itt ajánlva szokott lenni inverter az 200Ah kapacitású akkut képes kezelni csak viszonyításképp: egy sima UPS-ben 7-9-18Ah kapacitású szokott lenni)
Az előnye nyilvánvaló: nagy áthidalási idő, több eszköz egyidejű csatlakoztatása/védelme
A hátránya, hogy jellemzően nagyobb hangja van a mérete is elég nagy és a rá csatlakoztatott 1-2 külső akkuval bizony nem is túl esztétikus látvány.
Jellemzően - otthonra - a fűtéskeringető szivattyúk mellé ajánlják, mivel azok a szivattyúk igénylik a tiszta szinuszt és ugye ha egy vegyes tüzelésű kazán jól meg van rakva és közben megáll a szivattyú akkor biza gond lehet.A legelterjedtebb a sima ólomsavas akkuk ezek a legolcsóbbak a lítiumos akkuk nagyon drágák a zseléseket kevésbé ismerem, de remélem lesz itt aki ad erről is felvilágosítást.
Ha elárulod, hogy mit szeretnél védeni UPS-el és hol akkor arra is lesz ajánlat, természetesen költségkeretet érdemes megadni, mert 20k-tól 200k-ig simán van minden, és még afelett is.
(az online típusról nem írtam, de a cikkek foglalkoznak azzal is otthonra nem ajánlott)
-
sisi22
aktív tag
válasz
gyuri860213 #19897 üzenetére
Ide iranyitottak ezzel a kerdessel:
Szunetmentes tapot kell keresni, ugy tunik, hogy eros technologiai kulonbsegek vannak az alkalmazott akkuk miatt, igy orulnek egy szakmai cikknek, ami ad egy altalanos attekintest a Li-on, zseles, stb. akkukrol es a hozzajuk valo toltokrol. -
gyuri860213
tag
Sziasztok. Vettem egy KPM220 típusú SNPM kártyát , a manual szerinte van hozzá egy SNPM tool, de a link nem él, tudja valaki hol tölthető le?
Download installation files from http://download.ksdatacloud.com, execute
“SNMP_Tool_20xxxxxx_V1.x.x.exe” to start the install the software, users can find the icon of
software in “Start menu--All Programs--SNMP_Tool” after installation.
A default ip elvileg ez:
Connect the computer directly to the SNMP card, and set the computer IP to the same
network segment as the SNMP default IP (for example, the computer IP is set to:
192.168.137.101), and confirm that the network communication between the computer and theSNMP card is normal (verify by means of ping packets); open the browser (Google Chrome or IE
browser is recommended), enter the default IP address “192.168.137.100” of the SNMP network
card, enter the account and password (the default is admin), and log in to the SNMP monitoring
system
Beállítottam a gépet azonos alhálóra, de nem találtam meg.
Valami ötlet? -
amargo
addikt
válasz
cinemazealot #19894 üzenetére
Persze ez érthető viszont 1-2 ponton kívül, nekem csak azért furcsa, mert elég sok "okos" relém/eszközöm van itthon (nyilván nem összehasonlítható), amelyek 1-2W-nál többet nem esznek. A ház esti fogyasztása pedig óránként nincs több 230-240W-nál (tudom ez is sok).
Ebben benne van a 3db inverter (az egyik a napelemé), egy szerver gép, kamerák, switch-ek, router-ek, lámpák, kb 20 db kis esp8266/esp32 és a hűtő is, meg pár stand by cucc, ami folyamatosan megy.
A 0.24 kWh nem kevés csak úgy érzem, ha tényleg ennyit megennének (20-30W), akkor itt jóval nagyobb lenne a fogyasztásom.
Megnéztem és miután beraktam az SPS SH1000-t én nem látom, hogy számottevően megugrott volna a fogyasztása a háznak, pár W-ot biztos jelent, de korábban is ezen az értéken mozgott a ház esti fogyasztása.Csak ezért kérdezek és furcsállom. A legjobb lenne lehúzni a cuccokat és nézni egy fogyasztást úgy és utána visszarakni az inverterre.
Mivel kíváncsi vagyok ezért valamikor kipróbálom -
cinemazealot
addikt
válasz
amargo #19893 üzenetére
Ilyen ez a sóbiznisz.
De ha belegondolsz, van mit csinálnia egy ilyen UPS-nek:
- folyamatosan figyeli a hálózati feszültségszintet,
- folyamatosan figyeli a kimeneti terhelő áramot,
- folyamatosan behúzva tart egy relét,
- folyamatosan figyeli az aksi töltöttségét,
- folyamatosan (csepp)tölti az aksit,
- ha okos, időközönként öntesztet hajt végre,
- ha okos, folyamatosan figyeli a saját hőmérsékletét,
- esetleg készenlétben tart egy invertert, amit bármelyik pillanatban, néhány ms alatt be kell röffentenie.Őszintén, fogalmam sincs, hogy ez mennyi energiát igényel, de nem lepődnék meg, ha tízesével kéne számolni a wattokat.
-
Hunter2
addikt
válasz
cinemazealot #19889 üzenetére
24 óra , a konnektoros mérő 70w-ot mutat a szoftver meg 109-et.
Ami érdekes hogy ha eterhelem a kimenetet egy géppelakkor meg 88W-ra vissza esik a kimenő teljesítmény. -
cinemazealot
addikt
válasz
Hunter2 #19888 üzenetére
Órában?
Azért kérdezem, hogy meg tudod-e mondani pontosabban, mert egy frissen kicsomagolt UPS az első 8-10 órában az aksija töltésével van elfoglalva. Ha pedig igaz az, amit korábban feltételeztem, miszerint a UPS az aksi töltését is hozzászámítja az output load-hoz, akkor simán lehet, hogy ez idővel normalizálódik, és lemegy egy a Cs1csó által is említett ~30 W körüli értékre.
Egyébként a szoftver pontosságát is érdemes ellenőrizni. Van valamilyen konnektorba dugható fogyasztás mérőd, ami kijelzi a pillanatnyi teljesítmény felvételt? Mérd le, mennyi az UPS hálózatból felvett teljesítménye. Ha a két érték jelentősen eltér egymástól (vagy épp tök rossz arányban vannak egymással), akkor valaki hazudik.
-
Hunter2
addikt
válasz
cinemazealot #19886 üzenetére
kb 1 naoja.
-
fatpingvin
addikt
válasz
matthewKER #19879 üzenetére
ez de aljas, DB9 csatlakozó mindkét végén de nem szabvány bekötés... ilyenem sajnos nincs.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Cs1csó #19884 üzenetére
Kérdés, hogy primer (hálózati) oldalon méri-e a UPS az "output" load-ot.
Ha igen, akkor az egyfelől vicces és siralmas, másfelől simán lehet, hogy a kezdeti 10 A-es töltőáramot is beleszámolja, az pedig 12 V-os aksi esetén akár még ki is adhatja a 116 W-os hálózati teljesítmény felvételt.
#19882 Hunter2
Mióta van/volt hálózaton a vadonatúj UPS, amikor mérted ezt a 116 W-ot? -
Starchm
őstag
válasz
gyuri860213 #19883 üzenetére
Eladot nem tudod megkerdezni esetleg?
Vagy a gyarto supportjanak is lehet irni. -
gyuri860213
tag
válasz
gyuri860213 #19881 üzenetére
az SNMP kártya default jelszavát ami a kártya alján van, gyári, nem fogadja el ha szeretném megváltoztatni user/pass menüt (ezt a netility jelszót kéri ilyenkor). reset gomb nincs rajta.... akkor ennyi? nem lehet belépni többet? vegyek úgy SNMP kártyát?
-
Hunter2
addikt
Vettem egy Eton 5E 850i USB DIN szünetmentest és a UPS Companion 116W output load-ot mutat úgy hogy semmi nincs rákötve. Ennek mi lehet az oka?
-
gyuri860213
tag
Sziasztok.
van egy UPS amiben Netagent 9 mini go SNMP kárty van. Megtaláltam a netility progival mire lett konfigurálva, de a webes gui-ba nem tudok belépni mert nem ismerem a hitelesítő adatokat. Nincs rajta hard reset gomb sem... ha simán kihúzom az SNPM kártyát az vajon reseteli? gondolom nem... hogy lehetne bejutni?
-
Starchm
őstag
válasz
matthewKER #19879 üzenetére
Ez az apc smart kabel kotese, ezzel fixen mukodnek a regi smart ups-ek, amik a 940-0024c kabelt igenylik, szoval szerintem menni fog vele a dolog.
Soros port: en egy random belkin usb-soros atalakitoval hasznaltam es nem volt baja.
-
matthewKER
tag
válasz
matthewKER #19878 üzenetére
Ez talán szemléletesebb, ide vezet egy link az előző oldalról: https://aplawrence.com/Bofcusm/472.html
-
matthewKER
tag
válasz
fatpingvin #19877 üzenetére
Először is köszönöm a választ!
Kérdésedre válaszolva most ezt találtam róla, ha ez így segít valamit:
https://pinoutguide.com/UPS/apc_smart_cable_pinout.shtml
Elméletileg ez lenne az. -
fatpingvin
addikt
válasz
matthewKER #19876 üzenetére
serial átalakítóból majdnem 100% biztos vagyok benne hogy tökmindegy melyiket használod, a serial port az serial port, nincs mit ragozni rajta.
a kábelről tudsz közvetlen infót adni, hogy pontosan mi fán terem és milyen csatlakozók vannak rajta? elég valószínűnek tartom hogy igazából fillérekből utángyártható
-
matthewKER
tag
Sziasztok!
Előtörténet:
Van egy szünetmentes tápegységünk, amiben egy APC AP9617 Network management interface van, amiből sikeresen kizártuk magunkat az SSL beállításokkal való próbálkozásaink során. Eleinte nem aggódtunk, mert van rajta reset gomb, de kiderült, hogy azzal kizárólag a felhasználónév/jelszó párost lehet reset-elni, a beállításokat csak konzolkábelen keresztül. Először azt hittük, hogy az ethernet portján elérjük majd egy ethernet-USB (ethernet és soros portot imitáló USB) kábellel, de aztán egy fórumban (Network Management Card (NMC) Password Reset Procedure - APC USA) ráleltünk arra a cikkre, miszerint a UPS soros portjára kell csatlakoznunk az alábbi kábelek egyikével:
940-0024
940-1524
Amihez mivel nincs soros portos gépünk kellene egy ilyen átalakító is:
AP9584
Kérdeseim pedig:
Van esetleg valakinek tapasztalata a folyamattal? Van esetleg valakinek ilyen kábele, amit kölcsön/eladna? Ha valaki használt már ilyeneket, muszáj nekünk a gyári soros-USB átalakító, vagy megteszi egy hagyományos is (ugyanis ezt elég nehéz dió lenne beszerezni kereséseink alapján)?
Válaszaitokat előre is köszönöm! -
eastsider
nagyúr
válasz
fatpingvin #19873 üzenetére
Meg is rendeltem. Lehet rá aggatni egyéb kütyüket is nem ? Raspi, Android média box, router stb ? Fontos hogy le tudja kapcsolni a nast, olcsóbban nem találtam NUT kompatibilist, ennyit megér.. főleg hogy mostanában rengeteg a pillanatnyi áramszünet. Gondolom elkezdtek klimazni az emberek
-
fatpingvin
addikt
válasz
cinemazealot #19867 üzenetére
pfff, évekel ezelőtt volt, már nincs meg. képzelj el egy olyat hogy párhuzamosan össze van kötve vagy 15 elektrolit kondi két másfeles rézdrót "sínen", ezt tölti egy 4.7 ohmos ellenálláson keresztül a kockatáp és erről megy a router seggébe a tápkábel.
-
eastsider
nagyúr
válasz
fatpingvin #19866 üzenetére
Jó tipp köszi szépen
Viszont most nem tudok barkácsolással.foglakozni
Ez vajon jó lehet a konfighoz?
N3150 itx paneltappal
1db SSD
1db hdd
Usb kütyük
[link] -
Starchm
őstag
válasz
cinemazealot #19867 üzenetére
Sorry, csak ugy jott le mintha altalanossagban gondoltad volna.
Aztan vki veletlen ekkor teved ide es ennyit lat meg, akkor ez is meglegyen. bocs meg egyszer.
+1 a kepre.
-
cinemazealot
addikt
válasz
fatpingvin #19866 üzenetére
Hű, erről van fényképed? Érdekelne nagyon.
Starchm
AC motorról senki nem beszélt, csak tápokról, ezért érintettem csak a PC PSU-kat. De egyébként igazad van. -
fatpingvin
addikt
válasz
eastsider #19862 üzenetére
paneltáp és kocka közé én lehet hogy simán bedobnék egy kisebb akkut (persze megfelelő elektronikával) vagy akár ad absurdum egy kondenzátor pakkot ami bírja a feszültséget. ha tényleg csak pillanatnyi szünetek miatt kell ez lehet egy költséghatékony megoldás.
ez nyilván nem referencia de én pl az egyik routeremhez építettem egy kb 50 mF-os (mF, nem uF) kondipakkot döglött alaplapokról bontott elektrolit kondenzátorokból, pont ilyen megfontolással. a router 9-12V-ig mindenevő, kapott a gyári 9 helyett 12V-os tápot, megoldotta a pillanatnyi áramszünet problémáját. betáp soros ellenállás ugye ilyenkor kell ha nem akarod leégetni a tápot.
-
Starchm
őstag
válasz
cinemazealot #19863 üzenetére
Barmilyen ac motort tartalmazo eszkozhoz is inkabb tiszta szinuszost erdemes venni. Illetve a pc tap mellett nemelyik monitoroknal is elojohet a hiba.
-
eastsider
nagyúr
válasz
cinemazealot #19863 üzenetére
Köszönöm ez megnyugtató
Ez jó lehet ? [link]
Elvileg NUT kompatibilis -
eastsider
nagyúr
válasz
cinemazealot #19861 üzenetére
Sziasztok
Paneltap+ kocka mellé milyen upst ajánlotok?
20-30ig jó lenne megúszni, csak a pillanatnyi szünetek miatt kell.
N3150 itx, ssd, hdd. BT, ZigBee dongle . Tehát elég kicsi a fogyasztás.
Mire érdemes figyelni ? -
cinemazealot
addikt
válasz
megadeath #19860 üzenetére
Tervezett elévülés silány minőségű alkatrészek révén.
A lerobbant alkatrész felirata nem teljes, ezért nem tudom, mi az, de szerintem az nem tranzisztor, hanem valamilyen műveleti erősítő. Esetleg ha megtalálod a leszállt tetejét vagy rákérdezel a Hobbi elektronika topicban, a pontos típusszám alapján megpróbálhatod kicserélni... hacsak más alkatrész nem sérült.
Az ok egyébként lehet feszültség ingadozás is. Ha jól emlékszem annak idei tanulmányaimból, a műveleti erősítőket feszültség összehasonlításra használják előszeretettel, így simán elképzelhető, hogy egy a hálózatban megjelenő impulzust ez az alkatrész már nem tolerálta.
-
megadeath
csendes tag
Sziasztok! Ma egyet pukkant a cyberpower UT850EG 850VA / 425 W -os szünetmentesem és lenyomta a biztosítékot majd szétszedtem ( már letelt az 1 év gari lassan 2 éves) és ezt láttam benne, hogy egyik helyen meg volt égve a lapka és a tranzisztor tetejének a fele lerepült. Szerintetek mitől lehet ilyen?
-
gsc73
aktív tag
Sziasztok!
Mostanában megsokasodtak nálunk az áramszünetek és egyéb fura jelenségek, ezért döntöttem úgy, hogy veszek egy UPS-t. Jó fórumozóként először olvasgattam, keresgéltem, ami alapján az alábbiak a szempontjaim, igényeim:
- m-ITX Windows file szerver a konfigom, melynek fogyasztása 25-35W (picoPSU+12V táp lsd. fotó)
- Az a célom, hogy áramszünet esetén, az akku kapacitás függvényében szabályosan állítsa le a gépet. A topic alapján két típussal találkoztam leggyakrabban, ebben az árszegmensben és igényekkel:
- Legrand KEOR SP.
- EATON 5EKérdéseim, amikre nem találtam eddig választ:
- Van más ajánlott (olcsó) típus az én igényeimnek?
- Ezek az olcsóbb UPS-ek kimeneti jelalakja megfelelő egy ilyen táphoz? (lsd. fotó)
- A csipogást, azaz hangriasztást ki lehet kapcsolni mindegyiken (mármint, hogy egyáltalán ne riasszon).
- A gépleállítás (Windows) minden UPS-nél működik?
- Írtátok sokan, hogy a kis teljesítmény lehet gond és ellenőrizni kell a leírásban, hogy mennyi a minimális fogyasztás, amivel még működik az UPS. A fenti két esetben nem találtam ilyen értéket, hol lehet ez megtudni? Mivel a konfigom fogyasztása pont az emlegetett 10% körül mozog, jó lenne ezt pontosan tudni.Előre is köszönöm a segítségeteket.
-
amargo
addikt
válasz
PROTRON #19857 üzenetére
Az, hogy pár éve mennyiért vettem a paneleket nem tud összehasonlítási alap lenni, mert ma már korszerűbbek vannak (1-2 év alatt fejlődik a piac rengeteget), legutolsó ismert ára: [link]
Ugye nem mind1, hogy poli vagy mono kristályost nézel, mind a kettő más miatt jobb. -
PROTRON
addikt
válasz
Cs1csó #19855 üzenetére
Erre mindig csak azt tudom kérdezni hogy mai áron számolva pontosan hány milliárd dollárt /rubelt/billió forintot költöttek anno atomerőmű fejlesztésre az emberek adójából? Költői kérdés, mert a napelemek kutatás-fejlesztése még közel sem kapott annyi dotációt és még is szép eredményeket tud felmutatni, arról meg nem tehet hogy a szintén az atomerőművekhez képest jóval kevesebb dotációt kapott akkumulátor technológia nem fejlődött elég gyorsan.
Ugyanez megy űrIparban is, a NASA 50 év alatt kapta meg 10%-át annak a költségvetésnek, amit csak az USA az F35-re kölött és költeni fog, aztán meg megy az óbégatás hogy nem tud felmutatni eredmény az űripar, minek költsünk rá több pénzt.
Amúgy amennyire én tudom a jelenlegi hazai szaldós elszámolási rendszerben épp az az a szép, hogy az adott kWh villamosenergia mennyiségig a teljes számlafizetés alól mentességet kap az adott ügyfél. És mindenki sír hogy ha csak a nettó 13 forint/kWh energiadíjra fognak mentességet kapni, akkor inkább leszereli ment akkor már nem éri meg és inkább bedurcizik.
Köszi, majd átnyálazom, mindig jól jönnek személyes tapasztalatok, bár nem ismerem a paneljaid árkategóriáját.
-
amargo
addikt
válasz
PROTRON #19854 üzenetére
Most csak egy gyors reagálás, a köd nagyon más mint a hó, nálam 5 cm hó alatt semmilyen termelés visszaesés nem tapasztalható, addig a 10-20 percig amíg rajta van. Mivel felmelegszik a panel és a hó le is csúszik.
Nálam ködben 3gy 4,2 kWp-s rendszer napi 1 azaz 1 kW-ot tudott összehozni, nyilván voltak jobb napok, amikor volt az 5-7.
Itt bővebben meg tudod nézni igaz csak 1 évig visszamenőleg (azaz már nincs benne a 2020-as év) [link] a novemberem is full-os hónap volt, csak valamiért 1-2 hét adata elveszett.
Szerintem jó dolog a napelem én szeretem, de azért érdeme tisztában lenni azzal, hogy bizony nem mindig termel. pvgis-en jól lehet számolni [link] -
Cs1csó
titán
válasz
PROTRON #19854 üzenetére
Hálózathasználati költséget gondolom annak is fizetni kell aki napelemen akar pl. visszatáplálást végezni pl. egy melegebb tavaszi napon vagy egy kellemes nyár végi napon amikor már légkondi nem kell de a nap még erősen süt.
A napelem sem megoldás mert iszonyat költséges gyártani nemrég volt egy cikk erről.
-
PROTRON
addikt
válasz
amargo #19853 üzenetére
Persze ez is folyamatosan fejlődik, pont ezen felbuzdulva rákattintottam ajánlásra, ahol egy csávó a saját napelemes tapasztalatait mutatta meg.
2019-ben felsőkategóriás, minőségi panelokra költött, kb 23k dodót. 6 éves megtérüléssel számolt az éves villanyszámlája alapján, pedig méretre csak szimpla családi házról van szó USA-ban, nem tudom hogy mennyi az egységár.
Viszont ami tettszett, amikor megmutatta, hogy télen ha 5-10 cm hó befedte a napelem rendszert (tehát nem floridai házikó, hisz van hó) reggelre, de délelőtt csak kicsit is kisütött a nap, akkor a teljes kb 18 nm paneljei összesen már megtermeltek ilyen kb 9-10 óra magasságban 600-700 wattot...tehát az hogy "ködben" van az ország ugyan csökkenti a megtérülést, de attól még működhet a dolog.Mondjuk jó lenne ha idehaza is bevezetnék azt amit az illető az USA-ban "carbon credit"ként emleget, tehát hogy az általa napelemmel megtermelt 1000 kWh villamos erergia, mint emgújulóval megtermelt, ér 1 carbon creditet, amit el tud adni az ipari nagyfogyasztóknak, akiknek meg horribilis büntiket kell fizetni a "carbon kvóta túllépésért"...tehát ami bünti EU-ban és hazánkban is van, csak kis ember nem tud belőle pénzt csinálni. Cserében itt van a teljesen fentarthatatlan rendszerünk, amiben ha valakinek van napelemje, akkor semmit sem kell fizetnie a közcélú hálózat karbantartásáért(!), ami teljességgel abszolúte b.omság, hisz az áramnak akkor is valamilyen hálózaton el kell jutnia ő tőle a célig, valamint télen Ő hozzá. És ezt a hálózatot valamiből fent kell tartani, ergo valamennyit fizetni kell érte.
Oké, a nagyipari fogyasztók szennyezést a fenti tőzsdézéssel nem csökkenti, de ha egyszer nem akarnak modernizálni a nagy cégek, akkor legalább a kis ember tud belőlük hasznot húzni.
Így abból finanszírozni lehetne a karbantartási költségeket. -
amargo
addikt
válasz
PROTRON #19852 üzenetére
growat-ot azért nem vennék, nézz át a napelemes topic-ba.
Nekem fronius van elégedett vagyok vele, a leírt áradban, nincsenek benne a panelek, sínek és biztosítékok, kábelekek, stb.
A 100Ah az sajnos karcsú sajnos akkumulátornak, 2 éve ősztől 3-4 hónapig ködben volt az ország. Pedig jó lenne, ha elég lenne.
-
Starchm
őstag
válasz
gyuri860213 #19850 üzenetére
Van valami netility nevu cucc, azt hasznalja elvileg a manual szerint. En megprobalnam, h csak a geppel kotnem ossze eloszor, es fixalnam a get ip-t vmi 192.168.0.x-re meg 192.168.1.x-re mert altalaban ebbe a subnetekbe szoktak a default ip-ket rakni es utana megnezni ezzel a netility-vel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPhone-t használók OFF topikja
- alza vélemények - tapasztalatok
- Nők, nőügyek (18+)
- EAFC 25
- Xbox Series X|S
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Gitáros topic
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- További aktív témák...
- Asus TUF Gaming F16 (2024) FX607JV Grey - 16" / Intel Core i7-13650HX / 16GB / 1 TB SSD / NVIDIA
- magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintőkijelző
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
- Samsung Galaxy A05 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest