Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
_q
addikt
válasz Teasüti #43176 üzenetére
Én azt vettem észre, hogy ha belső hálón kívül akarom elérni a nextcloudot akkor még lassabb, wordpress az egy kicsit gyorsabb volt, de kellett általában 5-8 másodperc, hogy betöltsön. Pedig már cloudflare-t is használtam/használok, hogy kicsit levegye a terhelés a pi-ről. Persze én is ilyenbe gondolkoznék, amire nekem kellene egy wordpress oldal szintén csak pár promó erejére nem érdemes fizetni webszerver szolgáltatásért.
ESP32-vel sima html webszervert csináltam, azt csak belső hálóról próbáltam elérni, ott jó volt, de csak egy hőmérséklet kirajzoló google chart volt. Ha fényképeket szeretnél vele megoldani, ahhoz lehet szűkösebb lenne. Mondjuk egy próbát megér, ha van kedved tesztelni.
8GB ram-ot akkor szokták ajánlani, amikor desktop raspberry OS-t teszel fel és desktop pc-ként szeretnéd használni, több weboldalt megnyitsz egyszerre, youtube-ot használsz és még mellé pár szoftver is fut. Ha csak raspberry lite-ot teszel fel és nincs gui csak ssh-n csatlakozol rá, akkor az alapból 300-400MB max amit igényel. Nekem megy a nextcloud felhő, torrent, smb hálózati megosztás, minidlna. Ez mind dockerből, SSD-ről megy és így használ 1-1.1 GB ramot. Én jobban örülnék, ha a következő Pi 5 majd erősebb CPU-val jönne és elég lenne 4GB ram is, mert szerintem többször van CPU limit, mint ram.
-
_q
addikt
válasz Teasüti #43173 üzenetére
Csak a jó topikokban
Egyébként én a helyedben azt nézném meg, hogy milyen erőforrás igénye van a weblap kiszolgálásnak. Nekem a nextcloud felhő szolgáltatás az ami lassú egy google drive-hoz képest, weblapot egyszer próbáltam tesztelésből, ott is kicsit lassabban jött be és a cpu-ra gyanakszok. RPI esetén nekem 4GB ram-ból 1 GB van foglalva és mikor megnézem a feladatkezelőt, mindig a cpu ugrik 100%-ra terhelés alatt. Viszont ezek a thin PC-k se mindig vannak erős CPU-val ellátva sőt egy olcsóbb NAS gyenge pontja is a CPU és általában a kevés 512MB/1024MB ram (lásd Tuninger out of box synology NAS-a). Egyelőre én nem mélyedtem ebben jobban el, a pi arra jó amire most jelenleg kell.
[ Szerkesztve ]
-
válasz Teasüti #43165 üzenetére
Egy új annyiba kerül mint egy jobbfajta PC, hiszen az is.
_q
No és másik eszközzel, például a PC-vel eléred/látod a DLNA megosztásokat? Pl. egy médiaplayerrel, vagy VLC-vel. Ugye nincs bekapcsolva tűzfal, vagy bármi huncutság beállítva a Pi-n? Ugyanakkor simán lehet a konténer problémája is hogy a DLNA-t nem engedi ki a hálózatra.(Ezért sem lett a szívem csücske a konténer. Egy olyan megoldás, ami több problémát vet fel, mint amennyi megoldást ad.)[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
veterán
válasz Teasüti #43158 üzenetére
Futtattam egy ideig a weboldalam RPi-ről, stress test-eltem, másodpercenkénti (!) 1000 látogatóval is elbírt egy statikus weboldal esetén. Dinamikussal nem tudom mi a helyzet, de tippre ott is 50-100-at tudnia kellene másodpercenként, persze attól függ mennyire bonyolult az oldal.
Okoskütyük ---> https://hardverapro.hu/apro/wifi_es_zigbee_okoseszkozok/hsz_1-50.html
-
solti
senior tag
válasz Teasüti #43152 üzenetére
Elég egy pi (8gb-t írtál, ezért azzal számolok ~35-38k), egy táp(~4k), egy nagy passzív hűtőrács (armor case,~4k) , meg egy hdmi kábel (2k) és persze memória kártyav(64gb ~5k). Ez még a 8 gb-s változatból is 50 körül meg kéne álljon.
Persze az általad linkelt kezdő kit csicsásabb, de úgyis 22/80/443 porton fogod látni a készüléket és nem szabad szemmel 😀[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ryzen 5 5600, Asus Tuf B550M, RX 5700XT, 16Gb DDR4 3600MHz CL16, 1Tb M.2 Gen4 SSD, FSP 600W 80+Bronz
- GAMER félgép - GIGABYTE B760M H DDR4 + Intel I5 13400F + Corsair VENGEANCE LPX 2x16GB DDR4 3200MHz
- GAMER Ryzen 5 3600 / RX 6600 XT 8GB / 16GB DDR4 / 512GB NVME / Beszámítás / Garancia
- Lenovo ThinkCentre M710Q Tiny PC (G4400T 2core 2.9Ghz, 8 GB DDR4, 256 GB Nvme, WIN10)
- Gamer PC: Ryzen 5 5600X // RTX 4060 Ti // 32Gb Ram // 1Tb SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest