-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PistiSan
addikt
válasz
PistiSan #35718 üzenetére
Csak hogy magamnak válaszoljak, szóval Python szerkesztésre a PyCharm-ot használtam végül, meg ismerkedtem alap szinten a Python3.7-el, ami egyébként nagyon tetszik, szóval lehet ez lett az új kedvenc platformfüggetlen programozási nyelvem.
A program az elképzelésemnek megfelelően működik, tehát figyeli a kazán hőmérsékletét, ha 80 fok felé menne a hőmérséklet akkor minden változás esetén szól Pushbullet-en, a macrodroid pedig felolvastassa a google szövegfelolvasóval, ha pedig el kezdek fűteni, és fel megy valameddig a hőmérséklet, és a csőben el kezd csökkeni a hőfok, akkor szintén jelez 1x, ilyenkor tudom hogy rakni kell a tűzre.
1 hete már így használom, nagyon bevált a dolog.Néha azért le tud égni nagyon a tűz mire a csőben csökken a hőmérséklet, jelenleg azt monitorozom, hogy meddig stagnál a hőfok mielőtt csökkenni kezdene, talán így lehet majd pontosítani a dolgon, hogy ne égjen le annyira a tűz.
-
válasz
PistiSan #35690 üzenetére
Most olvastam egy logut-os írást, hogy már 4GB RAM-al is simán lehet használni ZFS-t. Letesztelhetnéd hogyan muzsikál Pi alatt!
Joshi
~3hét, az nem is olyan rossz. -
htc07
addikt
válasz
PistiSan #35699 üzenetére
Nem tudom mennyire hasznalja a RAMot mert inkabb procira megy, de pl. a Rosetta@HOME teljesen jo elfoglaltsag lehet egy unatkozo rpi-nek.
A hassio azert nem egy vermes eroforras zabalo szornyeteg (en pi zero w-n futtatom), amig meg mediacenterkent van hasznalva, addig le lehet allitani.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
PistiSan #35617 üzenetére
Megpróbálom mindenféle tudományosság nélkül elmagyarázni. A Pi-tüskesorán a bemenetet egy kertkapuhoz hasonlíthatjuk, ami vagy nyitva vagy zárva. A rákötött kapcsoló az ember, aki kinyitja a kaput. Az ellenállás az a "rugó" ami akkor is zárva tartja, ha esetleg kinyitná az erősen fújó szél.
-
válasz
PistiSan #35608 üzenetére
A hőmérő valószínű i²c csatlakozású, az összekötő vezeték hossza és a buszra csatlakozó eszközök számától függően kell hozzá felhúzó ellenállást választani. Minél több eszköz és minél hosszabb vezeték, annál kisebb ellenállás kell. A pi beépített fel- és lehúzó ellenállásai 10-30k körül vannak, ez 1 eszköznél, rövid vezetékkel akár elég is lehet, de a 4,7k amit írtál, 1 eszköznél is stabilabb kapcsolatot fog eredményezni.
-
_q
addikt
válasz
PistiSan #35547 üzenetére
Arduino függvényekkel, arduino ide-ben programozható, olcsó és hatékony cucc, amit esetleg utána adat tárolás, megjelenítés miatt akár tovább küldhetsz PI-re, de önmagában hőmérőként ideális és sokan használják Mikrokontrollerek Arduino környezetben csoportban. Oké, ha tudok segítek, illetve a csoportban vannak nálam sokkal hozzáértőbbek is.
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz
PistiSan #35434 üzenetére
Érdekes, hogy az utolsó béta eeprom-ok is letöltődnek, bekerülnek a bootloader könyvtárba. Na majd ha aktiválják őket (stable lesz), akkor kerülnek fel...
Nem is értem, aki bétákkal akar szórakozni az úgy is megtalálja a módját, addig meg minek foglalja a helyet feleslegesen. -
válasz
PistiSan #35202 üzenetére
Kétféle ragasztós hővezető lapka van, az egyik olyan, mint a bluetec, gyurmaszerű, puha, mállós anyag, éppen csak annyira ragad, hogy ne essen le, amíg a bordát a helyére teszed.
A másik olyan, mint a kétoldalú ragasztó, arra való, hogy egy bordát egymagában a végtelenségig magán tartson -> na ez utóbbit nem értem, mi a véres francnak kell egy csavarral rögzíthető borda alá tenni, hogy aztán soha többet ne lehessen szétszedni. -
Latitude
aktív tag
válasz
PistiSan #35167 üzenetére
Fent van a transmission, természetesen gond nélkül működik. Biztos, hogy a mappa jogosultságok voltak rosszul beállítva. Újra gondoltam a HDD-m partíció felosztását és mappa szerkezetét is. Így ha "ne adj isten" újra kell valamiért raknom a rendszert akkor ilyen problémámba már nem fogok ütközni.
-
AXisBOLD
addikt
válasz
PistiSan #35183 üzenetére
Nem gondolom, hogy direkt így akarták. Szerintem csak apró tervezési hiba, pár tized milliméterrel lehet valami nagyobb vagy kisebb, de ezt most csak így ránézésről...
Egyébként csak elsőre volt ijesztő, annyira nem vészes, íme:(#35184) Fecogame: én is agyaltam, hogy melyik legyen. Végül az döntött, hogy az egész Pi koncepciót a passzív hűtés miatt - is - kezdtem, így lett csak borda, de a 62 fok is bőven jó! Teljes terhelés alatt szerintem ez is hasonlókat produkálna.
Más.
Közvéleményt kutatnék, mivel nem igazán értek a villamossághoz.
Gyári, illetve dedikált Pi tápegységet nem vettem, két Huawei töltővel használtam eddig a Pi-ket (Pi B+ / Pi 4B), hiba nélkül ment minden kombináció.
A kérdés, hogy melyik a jobb hosszabb távon a Pi 4-nek? -
AXisBOLD
addikt
válasz
PistiSan #35138 üzenetére
Szia,
pár nap használat után:
- könnyű volt felrakni
- a hőpadok kicsit vastagabbak, emiatt középen felül a felső borda, összecsavarozva kicsit meghajlította a lapot, de egyelőre nem szedtem szét, jó a kontakt, tökéletesen átveszi a proci+ram hőjét
- alapon 50 fok, terhelve (Raspbian grafikus felület + Kodi film + Transmission a háttérben) ~54 fok volt eddig a max
Egyébként meg sokkal pofásabb így a Pi(#35176) LLKobe
Én egy sima 2.000 forintos noname kábelt vettem hozzá. 4K 30fps átmegy rajta, sajnos összehasonlítási alapom nincs.
A 60fps-t parancssorból állítanád be? Milyen felülethez használnád? -
Latitude
aktív tag
-
Gy4ka
csendes tag
válasz
PistiSan #34950 üzenetére
Hi!
Ext4 -el, aktív preallokációval minden teljesen jól működik azóta
Annyi kis szépséghiba volt, hogy fstab -ba nem lehetett hozzáadni az auto mount hoz azt a property-t amit ntfs -nél (beállítani, hogy mindenki számára hozzáférhető legyen) és emiatt reboot után -mivel rootként mountolta fel automatikusan- a transmission user nem tudott ráírni a lemezre. Miután chown -al módosítottam az ownershipet természetesen működött minden.
-
-
LógaGéza
veterán
válasz
PistiSan #34934 üzenetére
Be van építve két társával együtt egy álmennyezet felé, ahol mennek hűtés/fűtés csövek is, vagyis nem éppen jó összehasonlítási alap. Sajnos képet nem csináltam róla.
A Fan SHIM-eket pedig úgy állítottam be, hogy 65°C-nál kapcsoljanak be, és 55°C-nál ki.
Perpill 63°C a középső, kettő Chromium kiosk ablak fut egymás alatt függőlegesen, két FullHD-s kijelzőn, amiben eléggé mozgékony tartalom van, a load általában 0.7 körül van.cigam
Gyorsan kellett összeraknom a projektet, sajna nem volt időm rá, pedig akartam stress tesztet, összehasonlítani a full passzív teljes bordás "házzal" jó lett volna. -
válasz
PistiSan #34929 üzenetére
Én eleve nem raktam házba, csak úgy lóg a levegőben. Ezt neked kell tudni. Esetleg pattintsd rá a shim hűtőt, és zárd le a fedelet. Így a levegő is pörög körülett,e de zárt is (csendesebb(?!)) lesz mert rajta lesz a kupak. Nem tudom belefér-e. Rá kéne kérdezni az eladónál, vagy akinek van ilyen megoldás, az megírhatná.
Érdekes kísérlet lenne, hogy mennyire változik a hőmérséklete. Plusz még vezérelheted is, hogy csak 70 fok felett kapcsoljon be. -
-
válasz
PistiSan #34920 üzenetére
Szerintem nincs kész megoldás rá. A legegyszerűbb ha elfelejted a ventilátort. De ha ragaszkodsz hozzá, kell egy kis kézügyesség: [link] Pár alkatrészt kell összeforrasztani.
Ugyanakkor van félig kész megoldás is, csak nem az ott kialakított helyére kell tenni a ventit, hanem a bordára. -
válasz
PistiSan #34865 üzenetére
A kérdésedben ott a válasz is, csak gondold végig
Mivel ez a DNS hívásokkal operál csak, tehát nem a teljes forgalom megy át a PI-n, hanem csak a domain nevek feloldása megy rajta keresztül.
Ebből következik hogy nem is fér hozzá a WEBoldalak tartalmához, Tehát a google-ben, az első találatok, amik fizetett hirdetések, azok is megjelennek.
Kedvenc elrettentő példám a pcworld.hu oldala, ahol alapból több az egy oldalra eső reklám, mint az információ. Készítettem egy elötte/utána fotót: [link]
Ahogy ott is írtam felesleges plusz erőforrásokat pazarolni arra, hogy az utolsó szögig kiirtsd minden egyes pixelét. Egyrészt reménytelen harc, olyasmi mint a vírusok kontra vírusirtók csatája. Mindíg lesz egy újabb trükk a megjelenítésükre. Viszont ezzel a módszerrel központilag a család/cég minden gépén szabályozható, és nagyjából kordában tarthatóak a reklámok. Ugyanakkor itt a PH!-n is van lehetőség a reklámok eltüntetésére, csak elő kell fizetni.footy
Már úgy érted, hogy a Pi-n indítod el ezeket a böngészőket? Nézd meg a napló fájlokat, hátha üzent oda valamit, vagy indítsd őket terminálból. Ott is láthatod éppen mi fáj nekik. -
peternac
tag
-
zsolt_64
senior tag
válasz
PistiSan #34799 üzenetére
Az alább említett axa-ban nekem egy legegyszerűbb 1TB hitachi eredetileg valami laptop-ból "kiesett" merevlemez van. Így kijön a 98.50 MB/sec , az előbb mértem , és még megy torrent+nas , szóval lehet magában kijönne a 110MB/s
sudo hdparm -t /dev/sda2
csak csendben kérdezem, mert ez a 34MB/s gyanús, biztos az usb3 dugtad?
-
PistiSan
addikt
válasz
PistiSan #34766 üzenetére
Szóval kiderült hogy nem a SAMBA korlátozza a sebességet, hanem maga az USB3 rack és a benne lévő vinyó nem képes többre egyszerűen, eléggé értetlenül állok a dolog előtt, lehet valami driver gond van?
Felismerte alapból az USB HDD-t, nem hiszem hogy itt sok mindent tudnék csinálni.Megtennétek, hogy lefuttatjátok az alábbi írási és olvasási teszteket?
root@pi4:/home/pi#
time dd bs=1024 if=/dev/zero of=/mnt/nas/asd.img count=1M
1048576+0 records in
1048576+0 records out
1073741824 bytes (1.1 GB, 1.0 GiB) copied, 31.3902 s, 34.2 MB/sroot@pi4:/home/pi#
time dd bs=1024 if=/mnt/nas/asd.img of=/dev/null count=1M
1048576+0 records in
1048576+0 records out
1073741824 bytes (1.1 GB, 1.0 GiB) copied, 28.0721 s, 38.2 MB/sAmint látható nálam a sebesség 34 MB írás, és 38MB olvasás, az "asd.img" fájl elérési útjába nyilván mindenki az USB3-mas hdd-je elérését helyettesítse be.
Ha nektek jóval jobb érték jön ki, mondjuk 80-90MB mint ahogy azt már páran írták, meg tennétek hogy megírjátok a HDD-tek pontos típusát? Lehet rendelek olyat, mert ez így eléggé karcsú ahogy most van.
Esetleges driver kérdésre ha van ötlet, azt is szívesen fogadom, bár nem hiszem hogy itt sok mindent lehetne tenni. -
válasz
PistiSan #34783 üzenetére
Akkor jó.
Engem nem érint egyelőre, mert - még - nincs pi4-em.
Én minden frissítéssel óvatos vagyok, 10-ből 9-szer nem is ok nélkül sajnos (jó példa erre a telefonom, a Samsung utolsó frissítésével egybekötött tervezett avultatása miatt a régebbi telóim sorra váltak használhatatlanná, a mostaninál kihagytam ezt, és milyen jól tettem...). Kizárólag azt frissítem, amivel bajom van, vagy funkcióbővítés miatt, "ami nem romlott el, azt ne javítsd meg" elv mentén. Ezt is megvárnám, míg kijönnek az első cikkek a frissítés jóságáról/hasznosságáról. -
válasz
PistiSan #34779 üzenetére
Hogy Linux-os példát hozzak: Intel GMA945 driver évek óta mikro fagyásokat okoz, és senki nem javítja ki amit "belefejlesztettek". Annó kisérleteztem, hogy valahol 4-es sorozat elején még jó volt (bár már akkor is teleszemetelte a kernel naplót), de nem ált le tőle pár mp-re a rendszer amíg a fault logok elkészülnek. Csak a video=SVIDEO-1:d paraméterrel indítva "orvosolható" a progbléma. Amúgy meg a videókimenet letiltását nem nevezném megoldásnak. Szóval Linux is tud úgy belefejleszteni a dolgokba, hogy öröm nézni.
-
-
-
zsolt_64
senior tag
válasz
PistiSan #34741 üzenetére
Jól gondolom, ha meg lesz oldva a későbbiekben a USB boot,
akkor a külső vinyón is létre fog hozni
1 boot és 1 rendszer partíciót a rendszer?
igen, a pi3b+ ilyen, ott a balenaetcherrel közvetlenül rá lehet írni a vinyóra a raspbian-t.
mindenféle sd kártya nélkül prímán elindul, és ráugrik az egész vinyóra.Mondjuk függ a külső usb-s meghajtótól, nem mindegyikkel működik. Nonszensz módon a pi3b+ ba usb3-as külső meghajtót kellett alkalmaznom hogy bootoljon.
Ez a probléma fennálhat későbbiekben a pi4-en is, ezért én már úgyhagyom ahogy van, nem fáj az az 1GB sd kártya ami csücsül a pi4-ben -
zsolt_64
senior tag
válasz
PistiSan #34741 üzenetére
FAT32 a későbbi bootnak -- hát ha gondolod átvariálhatod ha maj megoldják, én lusta vagyok hozzá
1db a rendszernek - nekem is így van
1 swap - Na ezt nem ajánlom. Annak örülök hogy 1 srófra jár az agyunk, de én már ezzel megszívtam. Megoldottam fstab-ba swap partíció, és a dphys service-t ami már nem kellett, azt legyilkoltam. Ennek az lett a következménye hogy rendszeresen mindent kivágott a kernel, elsősorban a transmission-daemon_t, mondván hogy vészesen elfogyott a rampedig akkor volt kb 400MB elfoglalva a memóriából ami 3.4GB volt(512MB videónak lefoglalva).
Itt feljebb kértem segítséget is, nem értettem a dolgot. A vége az lett hogy újrahúztam az egészet, békén hagytam a dphys_t , most 2GB a swap file formátumban.
és 1db adatnak - nekem is így vanJa és ttovábbra is GB-ok vannak szabadon, mégis swappolgat a kernel max 100 MB-ig. A fene se érti
de már nem érdekel... 1 hétvégém ráment
-
zsolt_64
senior tag
válasz
PistiSan #34739 üzenetére
A kérdésedre a választ biztosan nem tudom, de gyanítom hogy most mindegy lehet, mert a boot úgyis a sd kártyáról meg (ezt a témát már kiveséztük).
Hogy mi lesz akkor ha a megoldják hogy közvetlenül lehessem bootolni usb3-ról az kérdéses...
De mi az ami az MBR-ben téged korlátoz ? csak kiváncsiságból ? -
_q
addikt
-
zsolt_64
senior tag
válasz
PistiSan #34654 üzenetére
Megvan !
mivel nekem egy Boot sd-rendszerem van ezért nem volt világos hogy honnan keresi majd boot közben az eprom file-t ezért a /boot ba (ez ugye az sd kártya gyökere és a valós / _be is bemásoltam a file_t és kiadtamsudo rpi-eeprom-update -d -f /pieeprom-2019-07-15.bi
na erre azt válaszolta hogy pending... blbablabla és vár egy reboot-ot
rebooot.... és ok -
zsolt_64
senior tag
válasz
PistiSan #34640 üzenetére
Lényeg az hogy a két partíció másolás után a kicsi sd levő /cmdline.txt ben levő uuid, és a merevlemez partíciójában levő /etc/fstab uud _ai helyesek legyenek.
Így bootolás után a linux file rendszerében levő /boot valóban a kicsi sd-re mutat.Azért írtam a házasság hasonlatot, mert időnként a raspbian frissítése vátoztatásokat csinál a /boot ban.
Az hogy ezeket a módosításokat hogyan végzed el az már egyéni. önmagával nekem nem sikerült..
1. a kicsi sd fat32, ezt könnyű akár windows alól is módosítani.
2. a külső merevlemez /etc/fstab módosítása nehezebb mert ext4-be kell belenyúlni, én egy linuxos virtuális géppel oldottam meg, de végülis tökmindegy mivel csinálod.Lényeg hogy pontosan stimmeljen, mert különben kernel pánik és vagy blank screen lesz a vége.
fstab
proc /proc proc defaults 0 0
PARTUUID=4be358ba-01 /boot vfat defaults 0 2
PARTUUID=46acd7d8-01 / ext4 defaults,noatime 0 1
PARTUUID=46acd7d8-02 /nas ext4 defaults,noatime 0 3cmdline.txt
dwc_otg.lpm_enable=0 console=serial0,115200 console=tty1 root=PARTUUID=46acd7d8-01 rootfstype=ext4 elevator=deadline fsck.repair=yes rootwait quiet splash plymouth.ignore-serial-consoles
-
-
zsolt_64
senior tag
válasz
PistiSan #34585 üzenetére
Hát én azért megvenném azt a hűtőbordát amit belinkeltem,ezzel megoldod a doboz problémát is, gyakorlatilag a pi4-et nemigen lehet hűtés nélkül hagyni, a hivatalos dobozba zárni meg egyenesen marhaság.
A SOC-ra ragasztható bordák nem érnek semmit.UPDATE: ne vedd le a swap-ot , mert kalamajkát okoz, például állandóan összeomlik a transmission-daemon. Hogy miért azt nem tudom. Pedig 3-400 MB lefoglalt memória van , a kernel mégis kilövi memória hiánnyal
-
zsolt_64
senior tag
válasz
PistiSan #34582 üzenetére
A 4 Gb os vásárlást jól tetted
Az oprendszer áthelezésére nincs normális leírásom, de én így csináltam:
1. Fogtam egy 16GB-os SD kártyát, ez később már nem kell , és a raspberry oldalán levő balneaetcher programmal kiírtam rá a raspbian-t.
2. Ezután pi4 be bedug, elindul, és átméretezi magát...
3. pi4 kikapcsol sd kártya kivesz. Ekkor a kártyán van 2 partíció egy kicsi fat32 , és egy kb 15 gb-os ext4.
4. partition managerrel átmásolom a fat32 -őt a kicsi sd-re, és a nagy ext4-est arra a külső meghajtóra amit használni akarok a pi4-en. Ezzel a 16gb sdkártya felszabadul.
5. most jön a csavar a kicsi sd-n ami fat32-es van egy cmdline.txt állomány amiben át kell írni a root=12345678-02 paramétert az átmásolt partíció uuidjára nem feledve hogy valószínűleg 01 lesz a vége.
6. valahova egy linux alá felcsatolni az átmásolt külső meghajtót. Ott a szabványos /etc/fstab -ban ugyanúgy korrigálni az uuid bejegyzéseket. Figyelem a boot bejegyzést is ami a kicsi sd-re kel hogy mutasson.
Ez azért fontos mert ha apt-al frissíted a raspbiant-t akkor időnként módosulnak az állományok. Emiatt aztán a külső vinyó és a kicsi sd házasságot kötöttek...
7. a fennmaradó üres területet a linux szabályai szerint már particionálhatod és mountolhatod magával a pi-vel isIgen körülbelül 3GB foglalt a 16 ból, de mindenféle vacakokat is instaltam és másolgattam oda.
Ezért elvileg egy 8Gb átmeneti sd kártya is elég.Én most kinyírtam a swap funkciót is, 4gb-nál felesleges , és úgy tűnik emiatt omlott össz néha a pi.
Ja és ha visszalapozol a topickban akkor megtalálod milyen hűtőbordát és külső usb3 meghajtót vettem, mindkettő bevált...
-
zsolt_64
senior tag
válasz
PistiSan #34580 üzenetére
Remélem legalább 2GB-os pi4-et vettél.
Az oprendszer usb2 vagy usb3as particióra áttétele lehetséges minden pi verzión. Ebben az esetben csak egy 256mb-os inditó sd kártya kell ami örökéletű lesz mert gyakorlatilag nincs rá irási folyamat.
Kicsit el kell vele szórakozni,mert a root könyvtárat ki kell tenni az sd re amit fat32 nek kell particionálni, és az fstab módositása is szükséges lesz. Ha nem megy a linux akkor inkább keress meg valakit aki megcsinálja, de leirás van a neten.
nekem is igy műxik, van egy 16gb particio amin csücsül a raspbian, és van egy 890gb partició ami nas megosztva szambával és erre megy a torrrent is. Mivel nekem 4gb os pi van most kapcsoltam ki teljesen a swp-ot. -
Kroni1
veterán
válasz
PistiSan #7311 üzenetére
Szerencsére megy hibátlanul a HDMI CEC 2011-es LG TV-vel, az összes funkció működik is!!!
(valaki irta korábban itt, h az ő LG-jével sajna a back és az exit nem ment, talán az régebbi modell lehetett.)
lord.lakli: Köszi az infót, nem tudom még hogy lesz, de vszleg megpróbálom azt, hogy a TV USB-jére kötöm, és akkor a TV-vel együtt kapcsol ki és be.. Külföldi fórumon azt olvastam valahol h nem árt neki.
Amugy nagyon tetszik az OpenELEC, és maga a pi is, Optimalizáltam kicsit, amik nem kellenek azokat a dolgokat letiltottam benne, így most megnéztem a mérőmmel 1.7W idle és 2.1W a filmnézés közben a fogyasztása! És még a halfOU 3D mkv filmeimet is viszi, a DTS is simán megy neki!
-
feco93
tag
válasz
PistiSan #6827 üzenetére
Igen utólag gondolkodva kipróbáltam a az usb hub-os megoldást és úgy működőt. Pedig mind a 2 eszköz egyenként csak 100mA -ert vesz fel na mindegy ez a probléma megoldódott. Köszönöm szépen a segítséget. Én úgy tudtam hogy az első indításhoz kell hogy rajta legyen billentyűzet meg egy kijelző. Mert nekem a Raspbian először egy ilyen kék kép jött be amin be lehet állítani dolgokat. Na de ezt sikerült.
-
PistiSan
addikt
válasz
PistiSan #6083 üzenetére
Valaki? (#6083) PistiSan
-
golya87
őstag
válasz
PistiSan #6083 üzenetére
Illetve annyival csatlakoznék még a kollégához, hogy ha SD kártya helyett pendrive-ot használok, akkor a közös hub miatt egy Full HD-s (~15gb) mkv film hálózaton keresztül lejátszva és a pendriveon futó rendszer közösen nem használja ki a teljes sávszélességet? Nem fog az egyik a másik kárára működni?
-
Proci85
senior tag
válasz
PistiSan #6021 üzenetére
Igen le tudod menteni, de fontos, hogy ekkor ne írj rá, mert inkonzisztens lesz a mentésed állapota. Magyarán a mentésed eleje és a vége nem ugyanarról az állapotról fog történni.
Hogy tudod ezt elkerülni? A logolás gondolom egyébként is offolva van az SD kártya miatt, tehát ciklikusan elvileg semmi nem írja a fájlrendszert.
Ezért kiadhatsz egy ilyen parancsot: mount -o remount,ro /
Ez read-only -ba kapcsolja a fájlrendszert, tutira semmi nem fogja tudni írni. Jöhet a dd-s mentés, lesz egy jó konzisztens, bármikor működő fullos mentésed a rendszerről.
Ha végeztél: mount -o remount,rw / -
vzoltan
aktív tag
válasz
PistiSan #5359 üzenetére
linux alatt dd-vel kiirod fileba az sdrol a root particiot,
ezt a root particiot ddvel vissza irod pendrivera
az sd a cmdline.txt ben atirod a root elereset az pendrivera
majd osszedugod bekapcsolodlehet h elotte de lehet h utana is jo,mar nem emlekszem
az fstab mtab fileokban is atirod (/etc -ben van) az elerest es kesz.pi@raspbmc:~$ cat /boot/cmdline.txt
dwc_otg.lpm_enable=0 root=/dev/sda1 rootfstype=ext4 quiet rootwait loglevel=0pi@raspbmc:~$ cat /etc/fstab
proc /proc proc defaults 0 0
devpts /dev/pts devpts rw,nosuid,noexec,relatime,gid=5,mode=620 0 0
/dev/mmcblk0p1 /boot vfat defaults 0 0
/dev/sda1 / ext4 defaults,noatime 0 0pi@raspbmc:~$ cat /etc/mtab
/dev/sda1 / ext4 rw,noatime 0 0
proc /proc proc rw 0 0
devpts /dev/pts devpts rw,noexec,nosuid,relatime,gid=5,mode=620 0 0
/dev/mmcblk0p1 /boot vfat rw 0 0
fusectl /sys/fs/fuse/connections fusectl rw 0 0
/dev/sdb1 /media/hdd fuseblk rw,nosuid,nodev,allow_other,default_permissions,blksize=4096 0 0
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Eredeti játékok OFF topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Építő/felújító topik
- Vicces képek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- További aktív témák...
- Beszámítás! HP Z2 G4 Tower Workstation számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Beszámítás! Apple Mac Studio M2 MAX 2023 32GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Beszámítás! Apple Mac mini 2020 M1 8GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700 XT 12GB ZALMAN S3 TG CM 700W
- iKing.Hu - Apple 16 Pro Max - Natural Titanium - Új, kipróbált
- LG 42C4 - 42" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- ASUS ROG GL552VW - 15.6"FHD IPS - i7 i7-6700HQ - 8GB - 128GB SSD + 1TB HDD - GTX 960 4GB -
- AKCIÓ! Gigabyte B650M R7 7700X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Cooler Master H500P WHITE 750W
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest