Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• ///Krisz\\\

senior tag

Én végül NAS-t építettem egy 4 GB-osból, de egy rövid ideig használtam a Raspberry Pi OS-t rajta. Office-ból én Libre-t próbáltam, az teljesen flottul működött, ha a VLC rajta van, nincs videó amit ne enne meg. Böngészésre én Chromium-ot használtam, macOS/Safari után nem éreztem túl fluid-nak, főleg youtube videó teljes képernyő és kis ablak közötti váltásoknál voltak érdekes átmenetek. Viszont azt hozzá kell tenni, hogy ekkor még SD kártyáról ment az operációs rendszer, így ez és a 4 GB RAM is hozzájárulhatott ehhez. Később pár órára még felkerült rá a Raspberry Pi OS, az SSD elképesztően sokat dobott az általános sebességérzeten.

Szerintem ha egy egyszerű irodai felhasználásra/media fogyasztásra szeretnéd használni és 60.000 Ft alatt be tudsz szerezni egy neked megfelelő x86-os gépet, akkor azzal talán jobban jársz. Viszont ha tervezel mást is a Pi-vel (0-24-es használat vagy valamilyen céleszközt építeni később) és a Linux-al elvagy, választasz egy 8 GB-os verziót, az SD kártyát kiváltod egy SATA-USB-s vagy M.2-PCIe-es SSD-vel, akkor egy hibátlan gépet kapsz ezen az áron (8 GB-os Pi 40.000 Ft + adapter 5.000 Ft + ház 5.000 Ft + HDMI 2.500 Ft + I. 480 GB-os SSD 22.000 Ft + SATA-USB átalakító 2.000 Ft vagy II. 500 GB-os NVMe SSD 25.000 Ft + NVMe HAT 6.000 Ft).

Új hozzászólás Aktív témák