- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kvazár
őstag
Már látok mindent amit csak szerettem volna, már csak a gyenge szektor gondjaim vannak.
Azokat meg egy low level formattal már egy másik hdd esetében sikerrel gyógyítottam. Igaz nem gyógyítás, hanem olyankor azokat valahogy kizárja a partíciós táblából, viszont a hd sentinel nem jelzi többé, és a saját progija is tökéletesnek mondják utána.
Csak az a kérdés, ha a raid tömböt szétszedem és leformázom a sérült vinyót, akkor vissza tudom majd állítani a tömböt, vagy akkor bukom az egészet, és olyankor egy tök másikat fog majd létrehozni, és mind a 2-ről töröl mindent, amikor ismét raid tömbösíteni szeretném a 2 hdd-t. (tükrözést használok.) -
Kvazár
őstag
Viszont a gyanúm beigazolódott.
A raid 1-es tömböm egyik vinyója nem 100-as.
Vannak rajta gyenge szektorok. Ha lehúzom a többi vinyót és csak azt hagyom a gépben, és egy low level formatot ráengedek, majd minden másik vinyót vissza kötve újraindítom, azt mennyire szeretné? -
-
Kvazár
őstag
Valaki tud olyan minialkalmazást amivel a Raid tömbömet tudom nézni?
Thx. -
jozsef m.
tag
Nálam igy megy az 10-a:
és igy az elkülönitett rész az SSD-re már nem férő dolgok számára
-
El Kebir
őstag
Mégnéztem, mit tud egyéniben a tartalékos 5. green:
a jmicron vezérlőn katasztrófális:
(nagy cpu terhelés és alacsony sebesség)ezért átkötöttem a maradék inteles sata portra (a dvd-t lefokoztam a jmicronra):
így már más...Ebből épültek fel a raid-es eredmények is.
(egyéniben is elég jók az elérési idők, egyenletesek) -
El Kebir
őstag
Az a 76gb peremterület pont jó rendszernek, azért van fenntartva. (ideálisan gyors)
A maradék rész sem megy rosszul 14,9ms eléréssel (még mindig ződek), csodálkozom is, hogy ennyire jók az elérési idők, mert pl nálad blue van 7200rpm-mel, mégis gyengébb abban, ráaádsul még újabb is.
Feltünt, hogy nekem sokkal egyenletesebbek a elérési idők eredményei ("sárga pöttyök"), nem lehet, hogy nálatok valami bezavar a tesztbe?itt a maradék terület (de ez csak raid5)
-
Brekkk
senior tag
válasz
PH-User #5974 üzenetére
A Hitachi feature tool elődjei mindenféle HDD-vel elboldogultak. Nem tudom most mi a helyzet rég nem használtam. Én anno még akkor használtam amikor IBM feature tool volt a neve
.
Ha állítani szeretnéd a HDD tulajdonságait segíthet az alábbi proggi.
Sajnos nem sok Vezérlőt támogat, de hátha a tiedet igen. Nekem XP 32 bit alatt ment.
A Program neve: HDD scan 3.3. Ebben lehet AAM-et, Energiatakarékos módot is állítani.
Sok sikert hozzá. Ha RAID-ben van ez a HDD akkor nem fog működni Win alól a módosítás.Csak akkor kapcsol le a seagate HDD, ha inaktív 10 percig?
HD sentinel, mit mond rá? -
troly
tag
válasz
PH-User #5974 üzenetére
Megcsináltam újra a tesztet 4.6-al.
Igen mostani egy tányéros WD blue van két darab.
Nekem samsung vinyónál jelentkezett ugyan olyan hiba mint neked a seagetenél.
Ezért is váltottam át WD-re.Sajnos más tippem nincsn nem volt nagyon seagate vinyóm.El Kebir : Ahogy a kolléga is mondja használd ki teljesen a vinyókat és azután nézd meg mit tudnak.Amúgy így nézve szép eredmény.Csak a 80 GB az nem sok.
-
PH-User
addikt
Felteszem itt a kérdésem, Ti úgyis nagy merevlemezhez értő emberek vagytok.
Ahogy Brekk ajánlotta fentebb az én winyómhoz a Hitachi Feature Tool programot (amit sikeresen kiírtam CD-re, bebootoltam róla és használtam), na ilyesmi program kellene nekem egy Seagate winyóhoz. Sea Tools nem jó, mert nincs benne beállítási lehetőség csak teszt.
Konkrétan az a problémám, hogy egy Seagate ST3750330AS winyó 10 perc kihasználatlanság után lekapcsolja magát. Egyfolytában leáll. Nem Windows beállítás, mert hiába kapcsolom ki, akkor is ezt csinálja.
Hogy lehetne kiiktatni eztElőre is köszi, nagyon fontos lenne!
-
troly
tag
válasz
PH-User #5969 üzenetére
Akkor jó ha te érzed hogy gyorsabb a gép.
A win 7 meg csak az ssd-re ad több pontot.
Én se kapok többet.Most nézem amugy nekem a visszaíró gyorsítótár be sincs kapcsolva.
Bekapcsolom én is és linkelek egy képet.
Örülök hogy megy.Szerintem próbálj meg a 4.00-val is egy tesztet. -
PH-User
addikt
-
brd
nagyúr
válasz
PH-User #5963 üzenetére
Az nem is vonatkozhat az egész tömb sebességére, mert csak az egyes HDD-k elméleti átviteli maximumát jelenti. A vezérlő-gép közötti sebesség a mai alaplapokon minimum 1x-es PCI-e kapcsolat (így kapcsolódik pl. a JMicron vezérlő a chipsethez), ami 250 MB/s-t jelent, de a chipsetbe épített vezérlők ennél jóval gyorsabb kapcsolaton keresztül kommunikálnak a gép többi részével.
-
El Kebir
őstag
válasz
PH-User #5963 üzenetére
"Intel SATA RAID/AHCI Driver" ebbe van benne, most néztem meg a giga honlapon, "Intel Matrix Storage Manager" néven, az intel oldalán letöltheted a legújabb verziót "Intel® Rapid Storage Technology" (ez fut nálam is, a tiednél régebbi alaplappal)
ez a windows alatti manager: "Intel(R) Rapid Storage Technology"
ez meg, értelemszerűen, csak az telepítéskor szükséges driver "Intel® RST Driver Files for F6 Install" -
Brekkk
senior tag
válasz
PH-User #5957 üzenetére
Igaz a Hita HDD-n nincs SATA / SATA 2 jumper.
A Hitachi feature tool nevű progival lehet állítani a HDD összes paraméterét.
Abban kéne megnézni mik is vannak a HDD-re beállítva. Lehet a visszafele kompatibilitás miatt a gyári beállítás SATA mód, nem SATA 2. Ezzel a progival nézd meg a valóságot.
Az Intel oldalról pegid szedd le a legfrissebb Chipset drivert azzal tuti mennie kell.
Nekem a Jmicron vezérlőn volt ilyen korlát régebbi driverrel. Olvasási sebesség Max 60 Mb/s volt. Amióta az új driver fent van azóta a HDD-m végre teljes sebességen üzemel. Most már 100 Mb/s sebességgel is tud olvasni.
A drivert a most fentévő rendszereden is tudod frissíten, nem kell reinstall.
BIOS-ban nem kell semmi mást beállítani, azon kívül amit eddig tettél.A RAID 0 majdnem annyira biztonságos, mintha csak 1 HDD van. Otthoni használatra nem sok kockázatot rejt. Max Újratelepítesz, ha szétesik a RAID 0. Bár ilyet én még az elmúlt 5 év óta amióta használom nem tapasztaltam. Már 1 éves lesz a WIN 7 telepítésem RAID0-án és nincs vele gond, Előtte WIN Vista futott 2 évi, hiba mentesen.
Természetesen én nem tuningolok semmilyen alkatrészt. Nem emelek feszültséget.Ha az adatbiztonság is lényeg, akkor úgysem csak azon az 1 HDD-n fogsz fontos adatot tárolni. Akkor kiírod CD-re ami kell. USB kulcsra Stb Stb. Több másolat nagyobb biztonság. És természetesen nem egy helyen kell ezeket fizikailag sem tárolni. (Tűz, földrengés)
-
El Kebir
őstag
válasz
PH-User #5957 üzenetére
A hd tune AAM kijelzése számomra nem teljesen kerek, most mennyinél is van? (mert eleve nincs bepipálva az "enable")
Most akkor "current" mire vonatkozik? (csúszka álláson, vagy default-on vannak a hdd-k?)aztán lehet, hogy tényleg csak annyit tudnak azok a hdd-k, csak akkor soványak egy wd greenhez képest is...
-
-
PH-User
addikt
válasz
El Kebir #5954 üzenetére
Ha erre gondolsz, hogy ez be volt-e kapcsolva, akkor azt kell mondanom, hogy igen.
Szünetmentesem nincs, azt nem értem, miért lehet alkalmazni otthoni gépekben is ezt a RAID0 dolgot, ha bármikor elveszhet az összes adat, ami a gépen tárolva van
Az elérési időm 19 szólóban és RAID0-ban egyaránt.
AAM így néz ki.
Brekkk Szia! Az Intelesen volt. Gigabyte féléhez a drivert nem is tudtam telepíteni.
Azon gondolkodtam én is, hogy ez csak a sima SATA sebessége. Jumper nincs egyik winyón se, BIOS-ban esetleg van valami fontos, amit állítanom kellene?Jakuu Oké, leszedtem onnan a drivert, csak nem tudom belevágjak-e. Ugye, ha most szétbombázom a partíciókat, és nem fogadja el a drivert a Win7, akkor rakhatok fel egy XP-t, hogy leszedjek másik drivert... Szóval érted.
-
-
Brekkk
senior tag
válasz
PH-User #5952 üzenetére
Szia,
Melyik vezérlőt is használod akkor az Intelt v Jmicront? A kettő nem ugyanaz.
A hivatalos honlapokrol Gigabyte, Asus sohasem tudod leszedni a legfrissebb Drivert. Egyszerűen nem frissítik. Nekem ASUS p5k Premium lapom van és ahhoz a legfrissebb Driver 2 évvel ezelötti, a hivatalos honlapon. A Legfrissebb Driver-eket a chipset és vezérlő gyártó honlapjáról lehet letölteni. Esetedben az INTEL v a JMICRON honlapjárol. Az alaplapgyártó driver-eivel ne foglalkozz, úgysem a legfrissebb lesz fent.
Egyébként az eredmény olyan mintha csak sima SATA módban futna a RAID 0. Annak olyan 130 MB/sec a vége, mint nálad is. Nem lehet, hogy valamelyik HDD rajta maradt egy jumper ami korlátozza a HDD-t sima SATA módra? Az Accustic management a szekvenciális olvasásra nem igazán hat max 1-2 % lehet , csak a Seek time lesz lassabb.
Én nálad Driver problémára gondolok, vagy HDD hardveres tiltásra a SATA 2 elérésnél.Üdv
Brekkk -
El Kebir
őstag
válasz
PH-User #5952 üzenetére
hmmm, érdekes eredmények, emlékeztet az ősöreg 250-es p120-as samsungokra, azok mentek átlag 110-zel...
A jelenlegi 640-es wd green-ek többet tudnak. (144MB/s átlag igaz raid10-ben, kb ennyi lehet 0-ban is)Bekapcsoltad a kötetszintű visszaíró gyorsítótárat? (write-back cache)
Az kb 50% plusszt jelent, érzésre is valamennyit, nem csak a tesztekben.
(csak az áramszünetekkel vigyázni kell, szünetmentes ajánlott hozzá)Az egylemez eredmények is érdekesek, túl nagy az elérési idő, az a 19ms irtó sok, a green-ek, amik lassúak elérésben, 15ms-ot tudnak raidben. Ráadásul nálam mégrégebbi a chipset ich8r...
Nem lehet az, hogy az "akusztika menedzsment", vagy valami hasonló, fogja ennyire vissza a teljesítményt? Milyen állásban vannak a lemezek? (hdsentinel megmondja) -
sestertius
őstag
Tisztelet!
Szóval.. elolvastam sok mindent a témával kapcsolatban, ám mégis sok minden nem tiszta - hol tehetném fel amatőr kérdéseimet?
Köszönöm a megértéseteket..! -
PH-User
addikt
Az Intel vezérlőjét használtam, a JMicron-t.
A Gigabyte vezérlőjét nem engedte felrakni, mikor particionálni akartam, akkor nem látott merevlemezt és bekérte a drivert. Beadtam neki, ellenőrizte és kiírta, hogy nincs digitálisan aláírva. Próbálkoztam 3 féle driverrel, ekkor bedühödtem és áttettem a két winyót az első két SATA portra, és az Intel RAID-et bekapcsoltam. Megcsináltam a tömböt, betettem a Win7 telepítőt, kérte a drivert, beadtam neki, egyből felismerte és elfogadta.
Ezután megcsináltam a két partíciót. 50GB-osat meg a maradék 880GB-ot.
Így lett C és D. C-re raktam a rendszert és így jött ki a fenti képen látható eredmény.Ez az eredmény még így is sokkal jobb, mint mikor nincsenek RAID-be.
Mit javasolsz nekem, építsem újra RAID-be
-
troly
tag
válasz
PH-User #5950 üzenetére
Most már értem.
Tehát nem az inteles vezérlőt használod hanem a gigabyte vezérlőjét?
Nekem is az x58-as lapomon van inteles és a gigabytenak saját vezérlője.
Próbáld inkább az intelét és nem a gyártóét.
Ha jól értem amit mondasz.
A 128KB helyett inkább használj 64-et.
Amúgy én nem szoktam telepítésnél megadni drivert.
Felmegy a Win7 és utána telepítem fel. -
PH-User
addikt
Az alaplapom hivatalos weboldaláról szedtem le az illesztőprogramot.
A Gigabyte saját RAID vezérlőjére akartam, de a hivatalos weboldalról leszedett illesztőprogramra azt írta ki a Win 7 telepítő mikor betallóztam, hogy nem jó, használjak digitálisan aláírt drivert. Ha már a hivatalos oldalon lévő drivert sem fogadja el a Win 7, akkor melyiket fogadja el
128KB csíkmérettel volt
1db RAID tömb egy 50-es és a maradék hely partíciókkal.
50-esen volt a rendszer. -
PH-User
addikt
Hali!
Újrahúztam a rendszert RAID0 nélkül, ez viszont nevetséges:
HD Tune Pro: Hitachi HDP725050GLA360 Benchmark
Test capacity: full
Read transfer rate
Transfer Rate Minimum: 49.1 MB/s
Transfer Rate Maximum: 91.0 MB/s
Transfer Rate Average: 78.0 MB/s
Access Time: 19.5 ms
Burst Rate: 211.9 MB/s
CPU Usage: 2.1%Mi a probléma a gépemmel?
Esetleg a P35 ennyit tudna? -
PH-User
addikt
válasz
Jester01 #5940 üzenetére
Pluszban leírom a részleteket:
1.HDD Hitachi HDP725050GLA360 (GEA554RJ3VM5WG)
2.HDD Hitachi HDP725050GLA360 (GEB531RE08ADWB)500GB, SATA-II, 16MB Puffer
A tulajdonságoknál van egy úgynevezett "Streaming" funkció.
Nos, ez az egyik lemeznél támogatva van, a másiknál nincs.
Gondolom a különböző firmware-k miatt.Inteles RAID vezérlőn van a két merevlemez.
Egy RAID0 tömb, egy 50GB-os és egy 880GB-os partícióval.
Az 50GB-oson van egy Windows 7 Ultimate x64 operációs rendszer.HDTune sebességteszt:
Azt sosem értettem, hogy miért nem jutok feljebb 150MB/s-nél olvasásban.
-
PH-User
addikt
Hali!
Ma akarom kipróbálni a RAID0 üzemmódot két egyforma 500GB-os Hitachi winyóval.
Firmware-re nem egyeznek, ez nem gond?
Esetleg hogy tudnám felrakni a régebbire az újabb winyón lévő fw-t?Sürgős lenne a válasz!
Előre is köszi!
Üdv.
-
oksimano
csendes tag
Sziasztok!
lenne egy kis problémám...
adott egy gigabyte ga-ep45-ds3p alaplap...
1 wd green caviar 1 terrás rendszer lemez
2 500 GB tükörbe rakott winyowindows 7 az istenért nem akar felmenni rája...már mindent kiprobáltam, lehuztam a tükröket...preinstall driver-t adtam meg neki...de mindig kiáéll a telepítés...
a windows could not configure to run windows system ...this hardware...
és már nem tudom mitévő lehetnék...
köszi
-
pechman8
tag
válasz
GrotESC #5932 üzenetére
Na igen, de mivel szoftveres a raidvezérlő a vezérlést az OS végzi! Akérdésre nem tudom a választ de lécci írd meg , hogy tanuljunk belőle mi is!
Mi is a kérdés?
JA: Az új alaplap új vezérlőjének új driverével az új OS hogyan fogja vezérelni a régi raid tömböt? Na ezt nem tudom.
magánvélemény: sehogy. -
pechman8
tag
válasz
GrotESC #5929 üzenetére
Hát... Szerintem nem fog menni. A gond nem a raid biosban lesz mert megint egybefűzöd figyelve arra, hogy ugyan olyan sorrendben legyen mint a régin volt, a kábelezés is. A gond szerintem a Winnel lesz, mert ahány vezérlő annyiféle driver. Na ezt hogyan cseréljük ki úgy hogy a win még be sem bootolt. Bootoljunk DVD-ről aztán javítás?!... Na szerintem ez a gond! Meg az, hogy mindenhol azt olvasom, hogy a RAID0-nak nincs hibatűrése. Ráadásul a Win sem szokta "elfogadni" csak úgy egy új alaplapot. Még raid nélkül is gond. Szerintem mentés amíg megy, aztán alapicsere.
Ja de csak 2 vinyó van... Hát akkor DropBox (2gb ingyen).Magánvélemény: A kinek "csak" 2 HDD-je van ne csináljon RAID0-t. Ahhoz szerintem kell egy független harmadik! Sajna...
-
GrotESC
aktív tag
Sziasztok!
Kérdés: van egy RAID 0 tömböm 2 vinyóból. Most lesz alaplap csere, és ha ezt a tömböt az új alaplapra teszem, ugyanazzal a klaszter mérettel, akkor tudom használni adatvesztés nélkül?
Mindkét esetben alaplapi vezérkőt használva, ami nem megegyező. -
törölt tag
Sziasztok,
fotózok és zenélek is hobbi szinten, lassan 800Gb-nyi kincsem van az elmúlt 10 évből.. Szeretném biztos helyen tudni őket + bővülni is. Eladtam a régi vinyókat és vettem egy 1.5TB-s WD Green-t (WD15EARS). Most minden ezen van, de mint a hímestojásra úgy vigyázok rá..
Novemberben veszek még kettőt. Raid5-öt szeretnék kialakítani belőlük..
Win7 Ultimate. Core i7 930, ASUS lap. Semmi külön Raid vezérlő.Kérdés:
- Win7 alatt tudok-e Softraid-et csinálni belőlük ?
- Hardveres jobb lenne igen, dedikált vezérlővel, de drága..
- .. és hardver függő. Ha bekakil maga a vezérlő, ha nem kapok 1:1 ugyanolyat, vethetek keresztet a Raid-emre. Alaplapi is kilőve, pont emiatt.Tehát a jövőbeli kompatibilitás miatt szoftveres Raid-et szeretnék.
Meg tudom oldani Win7 alatt, vagy üzemeljek be egy házi NAS-t ? (AMD lap, X2 legolcsóbb, 1 x DDR3 1GB, Debian Linux softraid, Gigabit LAN --->>> iSCSI kipublikálás).
Ti mit tennétek ?
-
Jester01
veterán
Ha az be van kapcsolva, akkor a windows szoftveresen tömöríti a fájlokat, mintha mindegyiket automatikusan zip-elnéd. Az explorer egyébként más színnel is jelöli a tömörített fájlokat. Nem kell amúgy az egész partícióra bekapcsolni, egyesével is lehet állítgatni a jobb gombos menüből.
-
5@$
aktív tag
sziasztok,
összeraktam egy adaptec 2405 karival 4db 80as velocit, és érdekes eredmények születtek..
valaki tudja, hogy win7 alatt mire szolgál a lemezkezelés alatt az a lehetőség, amikor formázol egy particiót, ahol be lehet pipálni, hogy a fájlok gyorstömörítések engedélyezése?
ha az ki vagy be van kapcsolva, nagyon durva a sebesség különbség....
-
h.adam.92
őstag
válasz
pechman8 #5917 üzenetére
köszi!
amikor kiadták a cikket, akkor nézegettem és ez a cikk tett kíváncsibbá a RAID0-val kapcsolatban. ráadásul eddig csak a RAID1-et ismertem és nem is tudtam a RAID0-ról...
Ezért mindeddig SSD-ben gondolkodtam, de ha megnézem mennyi helyet nyerhetek az SSDhez képest, és mennyivel jobban jövök ki ár/érték arányban akkor nagyonis kecsegtető ez a RAID0.
Az meg, hogy melegszik, vagy hangos, hát atya ég, ez van...beteszek eléjük egy ventit és máris 30 fok alatt maradnak, a hangjukat meg fülessel nem hallom.
(#5915) radi8tor1 :
akkor még megleskelődök néhány samu és néhány wd raid tesztet és eldöntöm
-
pechman8
tag
válasz
h.adam.92 #5912 üzenetére
Ezt a cikket mindenképp olvasd el. Minden kérdésedre tesztelt választ ad!
[raid0 otthonra] -
troly
tag
válasz
h.adam.92 #5912 üzenetére
WD Blue 500 GB.Nekem is ez van két darab egy tányéros.
Amióta én RAID-et használok sokkal gyorsabb a gépem.
Volt hogy visszatértem egy vinyóra de nagy volt a különbség .
De ha azt várod hogy a windows gyorsabban jöjjön be akkor felesleges.
Valamivel gyorsabb de csak ezért nem érdemes használni.
Ha több programot futtatsz akkor van gyorsulás.Én ezt tapasztaltam.
A másolási sebesség az magáért beszél. -
h.adam.92
őstag
üdv
RAID0-ra tudtok ajánlani vinyót 500GB környékén, ami 15000 körül van, és ha RAID-et csinálok belőle akkor érezhető is lenne a gyorsulás?
-
pechman8
tag
válasz
dawncomputer #5909 üzenetére
Ezt nem tudom. De valószínű ha menne akkor már sikerült volna...
-
pechman8
tag
válasz
dawncomputer #5906 üzenetére
Hát igen... Gyanítom , hogy végül is ezen az alaplapon a merevlemezek sorrendjét, az IDE1 és IDE2 csatornára csatlakoztatással lehet befolyásolni, azon belül pedig, hogy master vagy slave-nek dugod. Ezért nincs is értelme külön merevlemez sorrend opciónak.
Aztán. Nem egészen világos, de úgy értem , hogy SATA vezérlő kártya helyett egy satás-RAID vezérlő kártya van most a gépedben. RAID pedig nincs egy vinyóval! Nem ez a gond? Mert az IDE-s vinyó hába van, mert az meg nem a raid kártyára van füzve... -
dawncomputer
tag
-
pechman8
tag
válasz
dawncomputer #5904 üzenetére
Két dolgot kell beállítani a bios-ban.
1: A boot sorrendet, hogy HDD, CD-ROM, FLOPPY ilyesmi. de ami neked kell
2: A merevlemezek prioritása. Nálam AWARD bios van és igaz nem egy helyen van, de van ilyen opció. De ez most nem lényeg. A lényeg, hogy nálad AMIBOS van a lapon. (nem mintha ez baj lenne), csak nem tom megnézni... Megnéztem a felhasználói leírást, de sajna elég szűkszavú. itt a link[link].
Tehát nálad a boot menüben lehet állítani, hogy honnan bootoljon, de arra nem találtam lehetőséget, hogy a merevlemezek között állítsak fel sorrendet. (Lehet azért mert nincs is benne ilyen) Talán a MAIN/IDE devices részben..., -
dawncomputer
tag
válasz
pechman8 #5894 üzenetére
Köszönöm válaszod.
Nos: a helyzet tehát az, hogy alaplap csere volt, mert az előző behalt. Azon SATA csatlakozó volt, az újon IDE, ezért kellett egy kártya.
XP SP3 van a gépen, 32 bites, és azóta sikeresen megoldódott egy probléma: látja a gép a SATA-s HDD-t.A kérdés most már csak az, hogyan győzzem meg, hogy arról bootoljon.
A lap egyébként Asrock GE PRO-M2, a SATA-s HDD egy 80 gigás Barracuda.
Megoldható, hogy a SATA-s HDD-ról bootoljon?
-
pechman8
tag
válasz
masterful87 #5901 üzenetére
Nos ha már ennyire félted az adataidat akkor nem tudom mi lenne a legjobb a számodra, mert az összes variációban vezeték köti össze a merevlemezeket és mondjuk villámcsapás által tönkremehet az összes egyszerre.
! De ha ettől mégsem félsz csak a HDD-K " természetes" halálától akkor a RAID1 van direkt erre kitalálva (én a gépbe tenném mert egy USB-s stb vinyó nagyon visszafogná a párhuzamos írást.). Gyorsulást nem tapasztalnál. Ha mégis félsz a villámcsapástól akkor egy távoli szervert kell szinkronizálni az "élet-halál kérdése" könyvtáraddal. Mondjuk a DropBox. Ingyen 2GB. Én is használom. Egyszerű mint a kapanyél! Ha fizetsz asszem 50GB.
ui: Ne haragudj az itt-ott ironikus fogalmazásért...!
-
masterful87
senior tag
Üdv!
Olvastam a most megjelent RAID0-ás cikket! Engem nem túlságosan hozott lázba, nem vagyok egy sebesség őrült! Ellenben a biztonság már régóta foglalkoztat!
Úgy tudom, hogy erre a legolcsóbb megoldás a RAID1, vagyis a tükrözés, két lemez ugyanazzal a tartalommal, ergo 2 db másfél terás lemezből lesz egy másfél terás biztonságos tömböm.
Jól sejtem hogy írásnál nem érzékelhető sebességnövekedés, sőt egy picit még talán vissza is esik, viszont olvasásnál gyorsabb, hiszen egyszerre két lemezről tudja olvasni ugyanazt az anyagot?!
Az utolsó kérdésem pedig az, hogy mibe is kéne "építeni" a RAID1 rendszert?
A napi használatban lévő gépembe tegyem a vinyókat, vagy esetleg egy külön RAID szerverbe, vagy egy NASt célszerűbb használni adattároláshoz?
Nekem a legszimpatikusabb megoldás valami olyasmi lenne, mint a külső winyók: ha nem kell nincs bekapcsolva, nem fogyaszt, és nem jár üresen, áramingadozás se árt neki kikapcsolva.
Lehet egy NAS lenne a legjobb, mert akkor hálózatba is lehetne kötni, kapna még egy UPS-t, viszont folyton üzembe lenne.Eléggé kétségbe vagyok esve, mint látszik.
Tehát arra vagyok kíváncsi, hogy kinek hogyan van kiépítve a RAID1 tömbje?!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Melyik tápegységet vegyem?
- Linux kezdőknek
- iPhone-t használók OFF topikja
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Vezetékes FEJhallgatók
- E-roller topik
- Gyúrósok ide!
- Trollok komolyan
- Wuthering Waves
- További aktív témák...
- Több darab 512GB m.2 NVMe (Samsung, WD, Kingston, Micron)
- SAMSUNG 2TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, hűtőbordás - 7450-6900 MBs - Eladó!
- SATA SSD 256GB Samsung 840 Evo & Pro
- SAMSUNG 4TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- Seagate BarraCuda 3.5 8TB 5400rpm 256MB SATA3 (ST8000DM004) új, original, recertified 3 év gar
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
- Apple iPhone 13 Mini 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 14 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G5 32 144Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged