- Milyen monitort vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
- Apple MacBook
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Ehhez a mini PC-hez egyszerűen csatlakoztathatunk külső videokártyát
- Vezetékes FEJhallgatók
- Akciókamerák
- Mesébe illő csodakábelt tervezett a GeForce-ok leégése ellen a Segotep?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bali27
addikt
válasz
SzlobiG
üzenetére
De kéne mellé még 1 winchester is.. MIvel a Raid rendszer tömbön belüli másolása elég lassu.. Akkor jó, ha van egy 3,. winyo és ide oda mozgatod az adatokat..
Nekem 2 db 250es WD van +egy 320as WD.. Értelemszerüen a 2db 250es van Raid0ba kötve.. Stabil meg minden.. De tömbön belül föleg nagy fileokat lassabban másolja mint ha szimpla winyón másolnék.. Viszont ha raidröl másolok az egyedülálló einyora, akkor néha még 110mb/secet is eléri... De általában ilyen 70 mb/sec körül mozog..
Ha van pénzed, én inkább Raptort vennék . +2db kisebb winyó Raid0ba amin a Rendszer van, kb 16 - 32es Clustermérettel.. oszt had szóljon.. MEg egy terrás winyó a töltésnek...
-
janos666
nagyúr
Annak ugye nincs semmi gyakorlati akadálya, hogy 3db winyót tegyek össze egy RAID-0 (4k) tömbbe? Nincs gond a páratlan számokkal, akár teljesítmény terén?
Azon filózom, hogy veszek pár darab Samsung F3 500Gb-ot, de nem bízom benne, hogy sebesség terén is érdemi növekedést tapasztalok, ha csak 2db F3-ra cserélem a 2db WDC-t.
Főleg, hogy nagyon jól esett, mikor korábban egy SSD-n volt a winows, és a RAID tömbön mozgattam az adatokat. Most gondoltam, ahelyett, hogy megint beruházok egy ~20k-s SSD-be, a tárhelybővítés igénye mellett akkor már gyorsabb féle winyókból több darabot veszek, és a végére talán jobban járok, talán végül még 4db-ot is veszek, majd meglátom holnap.
Illetve, akkor már: Ugye az ICH9R vezérlő még jó hatásfokkal tud együtt kezelni akár 4 winyót is? Nem nő drasztikusan a szétesés veszélye sem? -
Badb0y
addikt
Hogy lehetne azt megoldani, hogy a laptopom winchestere adatvesztés szempontjából megbízható legyen?
Azt szeretném, hogy dokkba bedugok egy usb-s vinyót, és amikor érzékeli a gép, akkor azonnal ment mindent, tehát ugyanaz legyen mindig a 2 vinyón.
Hogy oldható ez meg ?
-
Speeedfire
félisten
nos lenne egy problémám nem teljesen ebbe a topicba vág de eddig nem találtam használható infót
a következő a helyzet
otthonra akarok egy file megosztó kis szervert
kis gépem adatai:
cel 633 mhz
mercury deszka
80 gb ata ezen van a linux rendszer
1 tb sata erre kerülnének a file-ok
512 mb ram (talán sok is)
st lab raid kártya (silicon image chip-es)nos nem akarok raid-et
csak annyit szeretnék h mind a 2 vinyó működjön
a sata vinyóról nem bootol a rendszer bármit rakok fel rá (win telepítő el sem indul)
nagy nehezen szereztem egy kis vinyót erre feltelepítettem a rendszert majd rákötöttem a nagy vinyót is, de nem bootolt be
ha csak a kis vinyó volt rákötve bebootolt a rendszer majd boot után rákötöttem a vinyót akkor már a nagy vinyót is látta
vki tapasztalt már ilyet régi rendszereknél?
azt szeretném elérni h bootoljon akkor is ha rá van kötve a nagy vinyó is
ez vmi bios beállítás probléma lehet vagy mi? -
válasz
Core2duo6600
üzenetére
Értem, akkor melyikbe lenne értelme használni Raid 1? Mondjuk a sebesség az nem lenne rossz a Raid 0 miatt, de lehet, hogy akkor majd a raptoron tárolom a fontos cuccokat, vagy meghagyom az 500-as vinyót, majd még meglátom.

-
Core2duo6600
veterán
válasz
Boci_83
üzenetére
A boot esetében nem hozott nálam gyorsulást.
A nagy fileokkal végzett dolgok esetében igen, ekkor a rendszer egy singli ről indult.
Elbirná az alaplapi vezérlő, de egy profi kártyától biztosan lassabb lenne.#4594) SzlobiG
Igen, ki lehet választani, hogy melyik hdd ét akarod a tömbbe betenni.
A fontos dolgokat ne tárold a raid 0 on, mert ha az egyik hdd elszáll akkor elveszett mindened.Ha azonos a raid vezérlő a másik lapon is, akkor nagy valószínüséggel megmaradnak az adataid.
-
Üdv!
Gondolkodok 2x1terra samu vinyó beszerzésén amit Raid 0-ba szeretnék használni és az lenne a kérdésem ha megcsináltam a tömböt, akkor a meglévő vinyóimról áttudom másolni az adataimat? Szal gondolom lehet kapcsolni a raid beállításoknál, hogy melyik vinyókat akarom összekapcsolni ugye? Meg ha egyszer alaplap csere lesz, akkor nem fognak elveszni az adataim a tömb miatt?
-
Boci_83
őstag
Üdv!
Érdeklődnék, rendszerem esetében Raid0 2 azonos Hitachi 320-as winyóval tudnék elérni valami gyorsulást? Általános dolgok, rendszer is ezen lenne, és hát nagyobb filokat is tárolok.
Az alaplapi Raid vezérlőm elbírná, megbirkózna a feladattal, vagy be kellene ruházni egy Raid kártyára is..?
Win7 rendszer kerülne a gépre, és szeretnék 2 meghajtót is csinálni, gondolom nem okoz gondot a 2 részre parícionálás sem..!? -
Jester01
veterán
-
H.O.D.
senior tag
Sziasztok!
Meglévő rendszer SSD-met szeretném felbővíteni RAID5-re. Erre a meglévő Intel X25-M mellé két ugyanilyet választottam, a vezérlő az ICH9R intergált megoldása.
Kérdésem, hogy a szóló meghajtót fe lehet-e bővíteni RAID kötetté adatvesztés nélkül? Ha leghostolom akkor nyilván, de anélkül?
-
zoltanz
nagyúr
-
tbs
addikt
-
zoltanz
nagyúr
Van egy programzó ismerősöm ő már állított vissza sérűlt adatbázist, úgy hogy nem ismerte a program forráskódját, és írt egy alkalmazást ami összefésülte a dolgokat majd újra haszálható lett, elég nagy multiknak is dolgozik. Ez sem volt ám kis meló, amúgy rajta kívűl nem sok ilyen profi van a földön, aki neki ugrana egy ilyenek ekkora kaliberű adatálománynál.

-
Bali27
addikt
Sziasztok..
Nekem is volt 2db 250es WDm Raid0 ba..
Amikor köteten belül másoltam, akkor lassabb volt mint ha sima winyo lenne a gépbe.. de másik winchesterre meg 110mb/seccel is nyomta!! De öszességében nem kockáztatok és szétszedtem.. Igy se lassu, és tuti biztonságos..
-
babos1
csendes tag
egy kezdö kérdés..milyen raid vezérlőt ajálnátok 6 db hdd-t kellene raidbe tenni
-
zoltanz
nagyúr
Valamint ezek 40 000 ft körűli RAID vezérlő kártyák amik sok memóriát is tartalmaznak elég értéktartóak. Valamint hosszútávon megéri mert jól ki lehet használni mind biztonság mind sebesség terén.
-
zoltanz
nagyúr
Seed/FTP szerverbe néztem RAID vezérlő kártyát 40 000 Ft körűl már elég jó gyorsak vannak.
Adatnak 2 db 1 TB vinyót gondoltam rendszernek, de elég lenne 100 GB környéki. Megfelelő ez így kb vagy rendszernek bökjek bele inkább SSD és párban vagy ne? Köszi. -
veze
őstag
-
tbs
addikt
Segíteni nem tudok, de ezt az esetet érdemes ebben a formában terjeszteni.
A RAID5-ök bizony így halnak, ne használja senki...Adaptec-nek levelet javasolnám én is, illetve azt a tömböt nem nyüsztetném, hanem friss os valahová mellé. Érdemes volna egy akármilyen linuxos live-cd-vel ránézni, némelyik egészen meglepő dolgokat tud. NTFS-t readonlyba!!!
-
Sunzi
aktív tag
Gondolom, már nem aktuális, úgyhogy rövid leszek, de kíváncsi lennék, mi történt egyébként...
Én ezt csinálnám:
1; 1 diszket be a gépbe, nem a vezérlőre.
2; diszkre NTFS-t olvasni képes OS telepítése, adaptec driver telepítése.
3a; ha a tömb csak degraded, akkor az adatok lementhetőek
3b; ha a tömb nem látszik egyben, akkor szívás van, valamilyen raid reconstructor sw beszerzése, futtatása, illetve liksoft kolléga tanácsa játszik...
4a; ha már úgyis mindegy, akkor lehet játszani, hogy az utolsó hot spare-t lehúzzuk, és elvileg egy degraded raid5 éllapotot idézünk elő, h;tha történik valami.
5b: levél adaptecnek, ha regisztrált a kártya, nekem évekkel ezelőtt hamar válaszoltak...Amúgy az adaptec bios milyen állapotúnak jelzi a diszkeket?
-
veze
őstag
egy kezdö kérdés..
ha XP alatt létrehozok egy raid 0-ás tömböt ( nem légyeg most a biztonság, csak proba) két vinyóból, tegyük fel hogy simán megy az xp raid 5-ös meghekkelésével (olvastam a rola linkelt írást)
nos.. ha XP alatt létrehoztam, majd utána telepiteni szeretnék erre a raid 0-ás blokkra egy uj xp-t, régit meg letörölni (ami alatt létrehoztam) akkor az xp telepitője fel fogja ismerni a két vinyobol korábban létrehozott raid0-ás tömböt? és simán telepithetek rá? vagy nem, mert az a régi windows alol lett létrehozva.. -
Creaft
csendes tag
Szisztok!
Segítséget szeretnék kérni!
Adott egy HP ML150 szerver benne egy Adaptec Sata Raid vezérlő rajta 6 db HDD ebből 4 vinyó csinálta a RAID 5 tömböt és 2db vinyó volt a hot spare.Tegnap a vezérlő eldobta az egyik vinyót beállt a hotspare a tömböt újraépítette de ma eldobott mégegyet belőle majd próbálta rebuildelni a tömböt de közben lefagyott a win2003 újraindítás után azt mondja a kártya biosa hogy Failed és nem tud vele mit csinálni a win2003 pedig a loginig eljut majd az lsass.exe hibával újraindul.
Kérdés:
Hogyan lehet megcsinálni hogy működjön a RAID és le lehessen menteni az adatokat?Köszi
-
Immy
őstag
Érdemes 2db 32gigás ssd-t alaplapi raid-ben összekötni? (vagy jobban járnék ha azt a pénzt nagyobb kapacitásúba fektetném?)
(teljesítmény miatt kötném össze őket)off: Igaz az, hogyha tönkremegy ssd-ben az egyik memória cella akkor még mindig kitudom olvasni róla az adatokat? (ergo nem történhet adatvesztés?)
-
Szabip
csendes tag
Tény 1 vinyó is veszélyes de akkor a kockázat a 2x nagyobb ha egy Raid0 tömbön ami 1Tb méretű van a rendszer és adott esetben hasznos adatok is, mindaddig még egy 150Gb-s raptoron csak a rendszer van amiről van backup nem lehet túl nagy baj, azonban egy 1Tb-t backupolni nem olyan olcsó és egyszerű megoldás.
Bevallom elgondolkodtam az ajánlatodon, de van nálam egy hülye szabály: használt műszaki cikket nem veszek, két Raptorra meg nem is lenne szükségem...
-
Szabip
csendes tag
Szia
Köszi a véleményed, jól érezted a programok gyorsítása a célom, elsősorban a játékoké illetve az oprendszer fürgébbé tétele, digitalizálok is de ott egy két perc nem számít, ráadásul oda nagyobb tárhely kellene, de azért a pár percért nem ér annyit egy pl.:500 as raptor.
Valahogy én is úgy gondolom, hogy a raptor a leg optimálisabb és biztonságosabb (adatok szempotjából a Raid-el szemben). Arról nem is beszélve, hogy hosszútávú befektetés...
SSD semmiképp, még kiforratlan, nem tudni az időtállóságát, továbbá bizonyos esetekben iszonyat lassú is lehet, ahogy írtad az ára meg bőven 30e felett van...
-
Sunzi
aktív tag
Szia,
az a baj, hogy azt nem tudja senki megmondani, hogy számodra mi az érték. Leírtad a verziók előnyeit, hátrányait mindegyik megoldásnak. Innentől már csak 1 befolyásoló tényezőnek illene maradni, ez pedig a gép fő felhasználásának területe, azaz a diszkeket érő legjellemzőbb terhelési típus.
Ha valóban az oprendszer gyorsítás a legfőbb ilyen jellegű szempont (és nyílván a telepített alkalmazások némi gyorsítása), akkor a velociraptorra szavaznék ebből a 4 lehetőségből. A többi megoldás csak szintetikus tesztekben fog gyorsulást mutatni...Vagy mint 5. verzió egy 32-64gigás SSD, de ebben az esetben csak olyan jöhetne szóba, ami a tesztek szerint nem lassul egy 5,25-ös floppy szintjére esetenként...
-
WiZARD
veterán
no lecseréltem a 2 db 160as raptoromat 2 db 300as velociraptorra
elég baráti, és halkabb is lett
HD tach - régi raid0 vs új raid0(a 2 régi vinyó eladó, egyben 30k)
-
Szabip
csendes tag
Elég nagy dilemma foglalkoztat:
Szeretném egy kicsit fürgébbé tenni a rendszervinyót, erre több megoldást is kitaláltam, szerintetek ár/érték arányban melyik lenne a leg optimálisabb?1, WD1500HLFS WD Raptor SATA 150GB 33e ft
2, 2x WD Black caviar 500 GB RAID0-ban 30e ft
3, 2x WD Blue caviar 300 GB környéke RAID0-ban 23e ft
4, Vagy csak szimplán veszek egy kisméretű WD Bluet vagy egy hasonló Samsung SpinpointotSokat vacilláltam, a Raptornak jó az elérési ideje, de annyira drága, hogy ennyit nem biztos hogy ér.
A Raid 0 nagy tárhelyet igér és gyors adatforgalmat, de nem biztonságos és rendszer vinyónak túl méretes, ha meg két réstre osztom elaprózom.
A Blue Caviar szerintem optimálisabb jobb az ára de lasabb ellenben rendszernek még mindig oltári nagy.
A 4. verzió a legolcsóbb pici és a jelenlegi Samsungomál biztosan gyorsabb lenne.Szerintetek mi a leg optimálisabb ár/érték a Raptor ér annyit? Most csak a rendszervinyóról van szó szóval a mérete nem számít illetve az a lényeg hogy ne legyen nagy...
-
Sunzi
aktív tag
válasz
Alfonz64
üzenetére
Nem, csak ajánlott.
[itt tesztelték is] -
Alfonz64
csendes tag
A Raid hez csak egyforma tipus hdd kell?
-
need
addikt
keresek elfogatható áron raid kártyát amivel 2 vagy 4 vinyot lehetne vezérelni Raid 0 ban...
valakinek volna tippje hogy milyenekt nézzek...?? -
need
addikt
a jó link [link]
-
Sunzi
aktív tag
válasz
ThaBoss
üzenetére
Ha a vezérlő szoftvere kiírja, akkor látható. "Mezei" hdd monitorozó programok nem látják..
NCQ bekapcsolása elvileg segítenie, de csak erősebb, párhuzamos terhelés alatt van pozitív hatása. A raid tömbön önmagában javítani már nem tudsz, viszont a windows diszk kezelés gyorsító eljárások/beállítások itt ugyanúgy eredményezhetnek javulást... -
ThaBoss
senior tag
THX!
Már összejött Win nélkül és fel is települt a Win 7, teszt is volt már: kép
2 db WD 160GB 16MB SATA 2 vinyó (2,5") RAID 0-ban.
Eddig stimmel minden, működik, de lehet ezt még javítani?
NCQ-t ki/be kapcsolom pl, az segít valamit?
És hogyan lehet megoldani, hogy lássa bármi a két vinyó hőmérsékletét?
Vagy ez RAID0-ban nem megoldható? -
ThaBoss
senior tag
Üdv!
ASUS M4A785TD-V EVO-n akarok összehozni egy RAID0-át 2 ugyanolyan WD HDD-ből.
Alaplap Driver CD képes USB-re telepíteni ASUS Makedisk Utility-vel RAID Drivert:
kép
De minden esetben XP/XP64 driver lemezt készít el.
Ez gond lesz majd, mert én Win 7-et fogok telepíteni?
Bios-ban belövöm a SATA-t RAID-re és utána van valami teendőm?
Help me!
Full amatőr vagyok ebben...
-
Sunzi
aktív tag
válasz
Robi BALBOA
üzenetére
Szia,
már le van írva minden, amit tudni kell a raid-ről, és amit tudni szeretnél

egyrészt itt: [Cerebellum: RAID kezdőknek]
másrészt az alaplapod felhasználói kézikönyvében...
harmadrészt itt a topikban, amin belül is működik a kereső, tehát nem kell az egészet átnyálaznod...Ha ezeken felül van még kérdésed, kérdezz nyugodtan.
Üdv:
S. -
Robi BALBOA
őstag
Sziasztok!
Lenne egy-két kérdésem a raid-el kapcsolatban!
Van egy ASrock AM2NF3-VSTA alaplapot és venni akarok 2db 1tb-os vinyót és raid0-ban akarom használni őket (olvastam itt hogy a raid helyett inkább vegyen az ember gyorsabb vinyót pl:raptort csak az a baj, hogy 300gb-os raptor drágább mint 2db 1tb-os vinyó).
1, Ez így lehetséges?
2,Milyen vinyót vegyek? Sima vinyó is megteszi vagy raid edition vinyó kell? Samsung SpinPoint F3 1000GB (HD103SJ) SATAII vagy WD 1000/SATA2/32M (WD1001FALS)?
3,Hogy működi ez a raid mit kell bios-ban állítani, mit kell telepíteni és mit nem, ugyan úgy megy a win telepítés minden?
4, Minden téren észrevehető a gyorsulás vagy vannak komoly hátrányai?
Légyszi segítsetek, ha lehet írjatok le mindent amit tudni kell a raid-ről!Előre köszönöm a segítségeteket!
Üdv,Róbert
-
redstar16
tag
válasz
Zotya984
üzenetére
Valami ilyesmit szeretnék én is és nem tudom eldönteni melyik verzió legyen.
2xSamsung F1 HD753LJ 750GB 32MB Cache 7200RPM
3xSamsung F1 HD252HJ 250GB 16MB Cache 7200RPMEgy Asus P5Q-SE alaplapom van és az alaplapi vezérlőt használnám.
Van egyáltalán értelme ezzel összekötni hármat?
Sehol nem találok teszteket... -
Zotya984
senior tag
Sziasztok
Van maximum 40k hogy fejlesszek és az adattaroló lett a kiszemelt. Jelenleg egy 80 IDE maxtorom van. De gondoltam mit vegyek. 4x Hitachi 320gb vinyóra gondoltam RAID0-ban.
Mennyire lessz ez gyors? Tesztet sajna nem találtam. -
gardener
senior tag
Összefűztem raid 0-ba 2db 1Terrás vinyót. Típusuk ugyanaz. DVD iso filmeket másoltam.
Amikor írok a tömbre folyamatosan hullámzik az írás sebessége 3.000 és 70.000 kbytes/sec között. 1 perces intervalumokkal színus szerűen.
Amikor olvasok róla akkor stabilan tartja a sebességet.Mi lehet a problem.?
-
Sunzi
aktív tag
Szia,
a boltos dumáját felejtsd el. Teljesen. Ne is kérdezz tőle többet, ha teheted.
Nasorbanszépen:
- operendszer alá 1 Velociraptor (vagy akár egy sima is.) jobb megoldás, mint bármilyen raid0 7200-as diszkekből
- oprendszer alá mégjobb egy "rendes" SSD mint egy Veloci. De drágább is, cserébe kisebb (jellemzően..). Viszont jóval gyorsabb...
- ha raid0-ba raksz 2 diszket, akkor a hasznos terület összeadódik, azaz 2*500GB=1TB lesz
- a raid szintek működése, ha érdekel a logouoton Cerebellum kolléga cikkeiből kiderül, itt nem részletezem, de amit a boltos mondott az botrány
- a hardveres/félhardveres (jellemzően az alaplapi megoldások) raid tömbök 1 diszknek látszódnak at oprendszer felé.
- alapvetően, egy rendszer bővítése több diszkkel (ssdről most nem beszélek) hozhat teljesítmény növekedést raid nélkül is (azaz pl. 1 diszk az oprendszernek, 1 diszk a swap/temp-nek, 1 az adatoknak...)
- Azt kijelenteni, hogy veri/nem veri nem lehet, és nem is szokás. Egy raid0 (7200rpm)tisztán szekvenciális műveletekben verheti a raptort, de minden egyéb esetben valószínűleg nem fogja. Azaz, ahol nem tisztán nagy állományok folyamatos olvasásáról van szó (vagy arról, de, több szálon), ott jobb a raptor.
- a partícionálás megválasztása segíthet esetenként az elérési idő javításában, illetve a töredezettség kordában tartásában, de erről godolom van már topik... (pl az oprendszert ha egy jól átgondolt, de kis partícióra telepítem, akkor csökkentem a töredezett file darabok max távolságát egymástól, javítom az adott partíción az elérési időt, azaz várhatóan az oprendszer hamarabb tölt be, ráadásul mindezt a diszk kvázi "leggyorsabb" területén teszi...)Szóval, én inkább raptort vennék..
-
pszihó
aktív tag
Sziasztok szeretnék csinélni raid1-et egy P5E deszkán két hd103uj-vel. Tudom végig kéne olvasnom a topikot de nincs idöm rá mostanság. megoldhato ez raid vezérlő kártya nélkül. ha valaki tud segitsen léci olyan szájba rágosan
köszi előre is
-
klepto
addikt
válasz
Core2duo6600
üzenetére
Bocsi, de ez nekem nem segített, sőt...
Szóval vennék 2 db pl. 500GB vinyót amit 2 külön SATA kábelre dugok, és az alaplapon beállítom a RAID0-t, ill. egy 3-ik kábelre teszek egy 1TB-s vinyót, amin az adatok lesznek, és a 2db 500-asra telepítem a WINT, majd az 1TB-st beállítom a mappáknak, képek, videó, stb., akkor gyorsabb lesz a rendszer, vagy sem?
A boltos szerint ebben az esetben én csak két meghajtót fogok látni, a C-t, ami 500GB, függetlenül attól, hogy az fizikailag 2db 500GB-s vinyó, és egy D-t, ami az 1TB-s vinyó.
Ha így használom, akkor veri majd a Raptor-t.
Ez igaz, vagy sem?
Én ebben totál láma vagyok, eddig minden gépemen 1 vinyót használtam 1 partícióval... -
Core2duo6600
veterán
A raid 0 valóban gyorsít valamelyest.
A módszer függ a vezérlő kártyától is.
Feltételezem, hogy az alaplap déli hidját szeretnéd használni.
Nálam legalábbis
128 Kbyte os méretben csikoz, ami annyit tesz 128 k innen , 128 k onnan, legalábbis így kell elképzelni.
Boot sebességen semmit nem gyorsít, tapasztalat.A lehetséges felállás, bootolsz egy aránylag gyors hdd ről
Majd beteszel 2 egyforma gyors hdd ét.
minél sürübb legyen rajta az adat, tehát vagy egy olyat, ami 320 as tányérokból van, vagy 500 as tányérokkal.
Ebből a 2 ből a biosban, vagy a windowsban csinálsz egy csikozott kötetet.
Hogy hol lényegében mindegy, mert ezeknél a komersz raid megoldásoknál kb ugyanott vagy.
És ekkor ténylegesen gyorsabban fog menni a adatkezelés rajta pl video szerkesztésnél.
Amikor végeztél, akkor érdemes kimebteni biztosnágosabb helyre vagy tukrözöttre, vagy máshova. -
klepto
addikt
Sziasztok!
Először is elnézést, ha a következő kérdésemet már hosszan kitárgyaltátok, de nincs kedvem 4530hsz-t elolvasni.
Tényleg bocsi érte…
Szeretném gyorsítani a gépem, és a szűk keresztmetszet a vinyó, ha jól tudom.
Ma bementem egy boltba, és tanácsot kértem, hogy lehetne gyorsabb a gépem. Az eredeti elképzelés az volt, hogy raptor rendszernek és telepített alkalmazások futtatására, illetve 1 Tb vinyó adattárolásnak. A boltos erre azt mondta, hogy szerinte a Raptor irreálisan drága, ő a RAID 0-t ajánlja, mert az tényleg gyorsít a rendszeren. Szerinte gyorsabb, mint a Raptor. Ő úgy magyarázta, hogy a 0-s RAID nem tükröz, hanem az 1-eseket az egyik, a 0-s adatokat a másik vinyóra írja, így a program egyik felét innen, másik felét onnan húzza be, ezáltal gyorsabban tölt be minden adatot, és jelentősen gyorsítja az egész rendszert.
Nekem ez picit fura, de mivel nem értek hozzá, ezért inkább titeket is megkérdezlek.
Ez valóban így van?
Ha nem, akkor mi az a megoldás, aminél nem lesz szűk keresztmetszet a vinyó, és amitől ténylegesen gyorsulhat a gép általános működése?
A válaszokat előre is köszönöm, és elnézést, ha erről már sokszor volt szó
-
MTbc
senior tag
Sziasztok, kezdő vagyok de sokat olvastam már.Tehát van 2 WD Sata 320 raid0 -ba meg egy WD sata 640gb,nah melyikre rakjam az oprendszert olvasgatásom alapján 640-re mivel sok a kis fájl.De a lényeg most jön video renderelést fogok végezni tehát úgy gondolom, hogy a fájlokat a 640-en tárolom és a renderelést a raid0 rá készítem.Szerintetek ez a legjobb?Jah és magát a vágó programot melyik vinyóra telepítsem?

-
kem
addikt
Ha valakit érdekel, tudok szerezni Intel SSD-t. A legjobb SSD ami a piacon van most, és 80b.
-
-
Sunzi
aktív tag
válasz
Los Angeles
üzenetére
Nincsmit.
Életképes elgondolás, egy dologra figyelnék még: ha a projekt időtartama több nap, akkor rendszeresen legyen mentés a raid0-n levő tartalomról, ne csak akkor, amikor készen vagy. Ha bármi történik, akkor ne tudjon 1 napnál több melód elveszni.. Bár, ez gondolom kiderült, raid0-át akármenyi diszkből lehet csinálni, tehát, na nagyobb teljesítmény kell, akkor könnyen skálázható. Jelen felhasználásban pedig ezt az adatok sem gátolják.
-
Los Angeles
csendes tag
Köszönöm a segítséget!

Cerebellum cikkei zseniálisak, közérthetően elmagyarázzák a a RAID minden olyan tudnivalóját, ami az átlagfelhasználókat érintheti. Már régóta kutattam ilyesmi után.

Arra a következtetésre jutottam, hogy nekem elegendő lesz a RAID 0, a RAID 5 helyett. Vágóként és animátorként a sebességre hajtok, és úgy gondolom, hogy az a legegyszerűbb, hogy a kapott anyagot eltárolom külső vinyón, majd arról készítve egy másolatot a RAID 0 tömbömre dolgozok vele. Megmarad az adatbiztonság és a sebesség is. Amint kivégződött a projekt, a RAID 0 tömb kiürül, külső vinyára meg megy az archív a végleges munkafájlokról.
Erősítsetek meg, hogy ez egy életképes elgondolás.

-
Sunzi
aktív tag
válasz
Los Angeles
üzenetére
Van értelme a raid edition vinyóknak. Bizonyos esetekben a sima diszkeket hibásként jelölheti a vezérlő, és borul a tömb. [erről bővebben..] A raid-ba szánt diszkekkel ez nem fordul elő. Tehát biztonságosabb. Valamivel.
RAID5-nek határozottan van értelme, de hogy neked szükséged van-e rá. illetve erre van-e szükséged, azt csak Te tudhatod

Van a logouton 3 jó cikk: [cikkek], ezekből talán el tudod dönteni. Ha marad kérdés, jöhet. -
Los Angeles
csendes tag
Sziasztok!
Laikus kérdések következnek...
Van értelme RAID-es vinyót venni, ha RAID tömböt akarok építeni?
Konkrétan erre gondolok: SAMSUNG 640GB F1 RAID 7200rpm 16MB SATA2Ebből 3-at akarok RAID 5-be kötni. Van értelme, vagy ugyanennyiért vegyek inkább 1 TB-os Samukat? És egyáltalán van-e értelme a RAID 5-nek?
A válaszokat előre is köszönöm!

-
Sunzi
aktív tag
válasz
chipsetpifta
üzenetére
Szia,
tekintve, hogy az alaplapi vezérlők kb. ugyanaz a kategória, mint az olcsó kártyás vezérlők, így gyakorlatilag 2 diszket bőven ki tud hajtani mindkét megoldás, ha a kártya legalább PCIe 1x 1.0 slotban van.
Számok diszkfüggőek, de az SSD topikban vannak linkelt teszteredmények 4 diszkes ssd raid0-ról. Az alaplapi vezérlő nem volt lassító tényező. -
geza12
aktív tag
Sziasztok!
Lehet kinevettek a kérdés miatt, de egyébként mire jó a RAID és az AHCI.
Ha 1 vinyó van a gépembe akkor is van jelentősége? -
chipsetpifta
csendes tag
A nem lassabb mit takar? Mennyivel gyorsabb, ha egyáltalán gyorsabb? Nem akarok kidobni 9 ezret feleslegesen az ablakon ha csak 5-10 megát tudok emelni a sebességen. Mennyire bírja kihajtani raid 0-ban a két vinyót egy sata II-es kártya és mennyire egy alaplapi megoldás? Igazából engem számadatok érdekelnének

-
brd
nagyúr
válasz
gardener
üzenetére
Működni fog, csak a RAID-vezérlők általában érzékenyebbek a hibás sectorokra, hamarabb mondják azt egy HDD-re, hogy hibás. Jobb esetben csak kivágják a tömbből, rosszabb esetben az egész gép lefagy, újraindul stb (utóbbiak inkább félHW-es/olcsó vezérlőkre jellemzőek).
-
brd
nagyúr
-
-
adman
tag
Sziasztok!
anyám gépében a RAID 1-ben lévő vinyók közül az egyik megadta magát, még garis szóval cserélve lesz, ez nem probléma. viszont nem tudom hogy hogy kell visszaállítani a tükrözést a már kicserélt vinyóra?
ICH9R-es a raid vezérlő, az alaplap manual-t letöltöttem (GA EP35 DS4 lap), de az alapján a raid vezérlő biosában 4 dolgot érhetek el Create RAID Volume / Delete RAID Volume / Reset Disks to Non-RAID /Exit. A Create-nél leírja hogy hogy lehet létrehozni, de írja hogy létrehozáskor minden adat elvész. Értelemszerűen nem szeretném az egész gépet újrarakni, csak a tükrözést visszaállítani.
Tudna valaki ebben segíteni?előre is köszi: a
-
gardener
senior tag
jaja.
Ráraktam egy másik vinyót amin nem volt féltenivaló adat. Ott felvetettem vele és már látta az oprendszer.
Persze a partíciót törölte
De nincs valami megoldás arra,hogy ne kelljen leszednem 500giga adatot majd felismertetés után visszamásolni 500gigát?
Hisz nem tömböt akarok csinálni hanem sima szipla,"szingli" vinyót rádugni egyenlőre.
-
Sunzi
aktív tag
válasz
gardener
üzenetére
A mi régi adaptec kártyánk sem látatta a simán rádugott szingli vinyót. Mindenképp kellett egy szimpla volume-ot csinálni az inicializálás után .(letakarítja a diszket!).
Ekkor létrehozott egy kisebb saját partíciót, majd a maradék rész maradt az adatoknak. Ekkor már látta az oprendszer, lehetett hotswapponi, és másig gépre dugva is használható volt a diszk magában...
Szerintem ez hasonló helyzet lehet.
-
gardener
senior tag
Vettem egy 3ware 9500-8 8 portos SATA RAID kártyát, mivel a régi 2portos Adaptec kártyámat kinőttem.
Oprendszer windows server 2003 enterprise R2.
Beraktam a gépbe a kártyát, rádugtam a 2 régi 500as vinyót,majd felraktam a raid kártya driverét.Viszont az oprendszer nem látja a vinyókat.
Lemezkezelésnél sem látszódik.
Megnéztem a kártya bios-át ott látszódik a két vinyó.Mi lehet a problem?
A vinyókon adatok vannak nincsenek "még" raidben sem ill. nem is voltak.
Mi lehet a problem?

-
Sunzi
aktív tag
válasz
chipsetpifta
üzenetére
Szerintem ki lehet vele hajtani a diszkeket.
A mai alaplapi megoldásoknak sincs gondja a sebességgel, nem lassabb egyik sem, mint ez a kártya. -
hektor24
aktív tag
Sziasztok!
Van otthon 2 Samsung 640GB SATA2 Raid Edition winchesterem RAID 0-ban összefűzve. Alaplapot, procit és memóriát cserélek a gépben. Meg fognak maradni az adatok és a RAID 0? Be kell valamit állítsak, hogy ugyanúgy használjam a winyókat és ne törlődjenek az adatok?
Előre is köszönöm a segítséget!

-
mm00
aktív tag
Tudnátok ajánlani egy vezérlőt, amely megfelelne a következő feladatra?
- webszerverbe lenne, 4-6 darab 0,5-1terrás vinyó (SATA II) menne rá raid 6 vagy raid 10-ben
kb 70-90e Ft lenne rá.
Kösz a válaszokat!
-
gardener
senior tag
Raid 0-ba szeretnék vinyókat összefűzni.
De: van 2db 500Gb-s és van 2 db 1terrás. Ezeket párban szeretném összfűzni.
Lehetséges így? (vagy ezt csak 2db raid vezérlővel lehetséges?)Illetve. Az egyik 500Gb-s vinyón van 2db Bad sector. Szabad-e ennek ellenére összefűzni a másikkal?

Köszi.
-
chipsetpifta
csendes tag
És egy [ilyenből] mennyivel tudnék kihozni többet, mint egy 3512-esből? elérhetem vele a ~150 megás írás/olvasásis sebességet? A lényeg az az lenne, hogy a két vinyóból a legtöbbet ki tudjam hozni sebességre. Az alaplapi megoldások ilyen szempontból mennyire előnyösek?
-
Sunzi
aktív tag
válasz
chipsetpifta
üzenetére
A PCI-t akkor el kell felejteni.
A mai alaplapi integrált megoldások otthonra mind megfelelnek, és ki tudnak hajtani 4-6 diszket is.
Külön kártyás megoldásból szóba jöhet a PCIX, de ezt csak szerver/workstation lapon találod meg, illetve a PCIe 1x, 4x vagy 8x raid vezérlők. Az alsóbb árkategóriában ilyet találni is nehéz, de 60kHUF felett már gyarapszik a kínálat.
Új hozzászólás Aktív témák
- HIBÁTLAN iPhone 13 Mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4181, 94% Akksi
- Apple Magic Mouse (USB-C) - Fehér
- Sony TA-F830ES erősítő + Sony ST-S730ES rádió tuner
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Dell Latutide E7270, 7280, i5- i7, 8GB RAM, 256gb ssd, EU bill., számla, 6 hó gar - több db
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Ez tulajdonképpen a ghostolás más köntösben.
Jaja. De úgy, hogy a diszk karakterisztikája is reprodukálható maradjon, mert a (hw)raid miatt 99%-ban nem mindegy a fizikai kialakítás sem... Huhh, ez nagyon off már azért. 
Ügyes.
Azért egy (kártyás raid) fájlrendszer összerakása nem feltétlenül ennyire "egyszerű" feladat. Még a bit-bit biztonsági másolat készítése sem triviális a diszkről, amin lehet dolgozni.