-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
axioma
veterán
válasz
BUZZLGHTYR #19594 üzenetére
Elobb talald ki, hogy milyen tipusu topiklakonak a velemenyere vagy kivancsi... meg hogy annyira ismered-e mar a teruletet hogy melyik reszevel foglalkoznal szivesen.
Angol nelkul munkaban szerintem sehol nem fogod tudni munkaban hasznalni, mert a legtobb munkahelyen a teljes programszoveg (a valtozok is, par domain-specifikus kivetellel esetleg, meg kommentek is) angolul van megirva. Es toled is azt varjak el. Olvasni meg kell, mert alapkurzus van magyarul, de ha hirtelen meg kell nezned egy specifikus esetet, csak angolul fogod megtalalni. (Translate meg azert eselytelen, mert sok az azonos alaku szo, es nagyon nevetseges szovegek tudnak kijonni. Me'g az LLM-eknel is van tobb gond: 1. hallucinal 2. chatgpt peldaul majd 2 ev lemaradasban van, ami kesobb mar szamit) -
válasz
Masodik, angol nyelvtudas nelkul van-e ertelme megtanulni valamit?
Az angoltudás elengedhetetlen.
Másrészt ha ennyi idősen még soha nem programoztál és nem is érdekelt eddig, akkor ez valószínűleg nem a te szakmád.
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
így ni, itt ni :
HTML -> JavaScript -> PHP -> C izékEzt semmiképen ne hagyd ki :
online programozási tanuló-platformokÉs legalább napi 3 órát tanulj programozni ♥
-
K1nG HuNp
őstag
válasz
https://infopy.eet.bme.hu/
-
VikMorroHun
őstag
válasz
Ugyan vannak magyar nyelvű szakkönyvek, de szerintem programozáshoz kell az angol nyelvtudás. Rengeteg olyan dolog van a neten, ami csak angolul érhető el, és előbb-utóbb szükséged lesz rá. (Persze létezik Google Translate meg ChatGPT, meg lehet kérni őket, hogy fordítsák a dolgokat.)
Ha visszaolvasol 10-20 oldalt, összegyűjtöttük a kezdőknek szóló tippeket. Egyébként meg keresel valami tutorialt egy programozási nyelvhez, és nekiállsz.
Nekem, ha lenne időm, akkor pl. itt kezdeném a Visual Studio/C és C++ tanulmányozását. -
hiperFizikus
senior tag
válasz
1. Maga a kódolás egy nagyon unalmas dolog . Az jó érzés, amikor a programod már szépen működik, de addig eljutni kellemetlen .
2. Az angol kell is meg nem is .
3. Az imperatív programnyelvek lényegében csak: ciklusokból, elágazásokból, alprogramokból és rekurziókból tevődik össze .
4. Kezd avval, hogy utánanézel, hogy ha megtanulnád, akkor hová vennének fel . -
BUZZLGHTYR
senior tag
Hello!
Nemistudom hol kezdjem..
ugynezki lassan a szakmam fel kell adnom es keresni kellene mas lehetoseget, addig megtanulni programozni, amig tudok meg dolgozni.Elso lepeskent, hogyan lehet belekezdeni ebbe a szakmaba?
Masodik, angol nyelvtudas nelkul van-e ertelme megtanulni valamit? (német nyelvtudasom az van, de csak a2) -
skoda12
aktív tag
Az infra az alkalmások futtatásához szükséges környezet. Például kell aws-ben egy kubernetes cluster, amiben futnak a microservicek. Azok érjenek el egy sql db clustert, ami 1 writerből és 2 read replicából áll. A microservicek és db-k közötti adatcsere ne a public interneten menjen, hanem aws networkon belül. A kubernetesben futó appot el lehessen érni egy publikus webcímen. A request routing, dns rekordok felvétele, tls certek kezelése, cross-account és cross-vpc accessek setupolása is a feladathoz tartozik + az összes szükséges security group, network access control list szabály felvétele.
Általában kell valaki, aki összefogja a dev és devops csapatok munkáját egy monolit -> microservice átállásnál, mert nem fixen az egyik oldalhoz tartozik. Szerintem minden devnek egyben devopsosnak is illene lennie pár év tapasztalat után, de általában nem értenek velem egyet az emberek.
-
JoinR
őstag
Az infra kb. azok a külső komponensek, amiket nem a dev csapat ír, de erősen függ tőle az alkalmazás. Ez akár maga a felhő (AWS/Azure/stb.) szolgáltatásai is lehetnek (EC2, RDS, Dynamo..), vagy akár felhőfüggetlen saját telepítések, mint egy Keycloak, Redis, stb.
Egy monolit alkalmazás szétbontása elsősorban fejlesztői feladat. A külön mikrók CI/CD-je, monitor/log/tracing megoldása viszont devops.#19593 gygabor88: jó, hogy megemlítetted a security-t, az is sokszor a devops feladat.
-
Marky18
aktív tag
Attol fugg mit ertesz alkalmazas logika alatt. A DevOps van, ahol csak ops feladatot lat el, van, ahol fejleszt is. Altalaban a DevOps feladata biztositani, hogy az infra mukodjon, IaC modon migralhato, tesztelheto, skalazhato legyen. Ebbe beletartozhat akar egyeni belsos fejlesztes is peldaul rendszerek kozotti integraciohoz, vagy az infra monitoringjahoz. A DevOps masik fo feladata a CI/CD pipelineok lefejlesztese.
A DevOps alapvetoen egy end2end szemleletmod, amit minden fejlesztonek birtokolnia kene, de a cegek ezt kiszerveztek egy kulon pozicioba -
martonx
veterán
válasz
hiperFizikus #19588 üzenetére
Köszönöm! Így máris minden sokkal jobb így hétfőn reggel!
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
martonx #19565 üzenetére
És sikerült megcsinálnom neked, hogy a függőleges algebrám az összes imperatív szerű programnyelv függvénykönyvtárát imitálja { = relativizálja} egy meglehetősen egyszerű JavaScript function !
Kérted, nem hitted, meg lett, mármint eddig lett meg .
-
coco2
őstag
Kicsi fogalom zavarban szenvedek, felvilágosítást kérnék.
A "DevOps" foglalkozik-e alkalmazás logika fejlesztésével, vagy inkább csak a telepítés és az üzemeltetés problémáinak szoftver parkja (pld installerek, üzemi kiesés jelzések, teszteléshez tartozó feladatok) az övé?
"Normál" esetben hogyan értik azt a fogalmat a nagyobb cégek?
-
Marky18
aktív tag
Ezek csak az en preferenciam
Egyebkent tobb ceges tapasztalatom alapjan nem nagyon szokott lenni megkotes belulrol a nyelvet illetoen, a csapatok eldonthetik miben implementaljak. Az interface fedje le maximalisan a designt es legyen a romma tesztelve.New hire eseten persze valami generalis dologra lonek (Java, .NET), mert in hands Go vagy Scala tapasztalattal rendelkezo embert szinte lehetetlen felvenni.
-
coco2
őstag
Mikroszolgáltatás architektúrákhoz valamiért nagyon preferálják a népek a java-t, miért? Van a java-nak valami nagy előnye c#, php, js-el szemben?
-
coco2
őstag
válasz
VikMorroHun #19574 üzenetére
-
VikMorroHun
őstag
Proton VPN-ből van ingyenes változat.
-
coco2
őstag
Hosszú idő után néztem Oracle Cloud-ot, ami egykoron ingyenes volt, elkezdett fizetős lenni. Például a boot volume-ért most már perkálni kell. Van jelenleg szolgáltató, ami még mindig ingyenes?
Amire szükségem lenne, az egy vpn - abból legolcsóbb / ingyenes. Ami akad. Valaki valami tipp?
-
atesss
addikt
Üdv !
Egy Raspberry Pi Pico W-t szeretnék úgymond debuggolni.
Egy szabadulószobás játékelem üzemel vele, és a Pico-n lévő (amúgy MicroPython) kódot direkt nem akarom megváltoztatni egyelőre, mert szeretném elkapni a ritkán előforduló hibát és az abból tanulni. Illetve adott esetben pl. tesztelni Watchdog-ot, stb.
Van tartalék RPI4-esem, ami berakható ideiglenesen a Pico panel mellé, és el tudom érni nem csak az adott helyen, hanem távolról is VNC-vel.
Az RPI-re dugnám rá a Pico-t USB kábellel, és Serial-on át a Pico Python Shell üzeneteit szeretném nem csak figyelni, hanem fájlba log-olni is. Lehetőleg sec pontos timestamp-el együtt.
Tehát alapvetően a platform egy Raspbian Buster.
- Az első próbám a Thonny volt (amit egyelőre használok a Pico programozásra is, amúgy Ubuntu alól is).
Log funkciója van (pár hónapja csináltam ilyet már), de a panel illetve a vele való serial kommunikáció nem indítható újra egyszerűen, pl. billentyűkombinációval sem.
- A következő ötlet terminalból valamilyen "serial monitor" megoldása + a terminal log-olása.
rshell-el sikerült is kikisérleteznem nagynehezen:rshell -p /dev/ttyACM0 -d "repl ~ import machine ~ machine.soft_reset() ~ repl"
Ezt kombinálnám a script paranccsal, és logolnám az egész terminal-t egy file-ba.
De nem megy, onnantól hogy kiadtam a repl parancsot (azaz a Python Shell üzenetek jönnek), már nem megy tovább a file-ba.
Van esetleg ötletetek valami komolyabb (3rdparty, akár még fizetős is) log rendszerre, ami esetleg ezt (is) tudná ? -
hiperFizikus
senior tag
válasz
hiperFizikus #19566 üzenetére
számolás számok nélkülKérlek segítsetek leprogramozni JavaScript nyelven, mindenki örömére ♥
-
coco2
őstag
válasz
VikMorroHun #19567 üzenetére
Már úgy érted a mai világban 1k cégből egy meri kinyitni a száját, és azért lett az a szám 0.1%?
-
rednifegnar
senior tag
válasz
VikMorroHun #19567 üzenetére
ha mar 1 esetben is fals infot ad egy ilyen egyszeru lekerdezes mint egy adoszam ellenorzese akkor kb az egesz semmit nem er, mert semmi gari arra hogy a tobbi esetben helyes. erre aztan jol lehet epitkezni. legjobb hogy a navosok se tudjak megmondani, hogy most ez igy hogy.
de hat mar az elejetol fogva ilyen, pl a szamla helyesbites is meglepeteskent erte oket, a kerekites kezelesetol kardjukba doltek. dilettans az egesz de kozben teged fenyegetnek sok szazezres birsaggal (vagyis persze ez a fenyegetes is trukkos mert indirekt nem kozvetlenul a programozot fenyegetik vele hanem az ugyfeleket). annyira gaz az egesz, es mar vagy 3 eve mukodik ez a kalap fos amit alkottak (vagyis mukodnie kellene). -
VikMorroHun
őstag
válasz
rednifegnar #19564 üzenetére
Így a leírás alapján sacc/kb. a vállakozók 0,1%-ánál nem jól működik a NAV online; ezt azért nem nevezném csődnek, csak egy speciális helyzetnek, amire nincs felkészítve a program.
-
martonx
veterán
válasz
hiperFizikus #19563 üzenetére
Még jobb ötletet adtál. Feltaláltam a tökéletes algoritmust! Abszolút bármilyen számra, sőőőt igaziból minden másra is jó generális megoldás! A néven még gondolkozok.
A lényege, hogy veszel valamit, ami tényleg bármi lehet!
Aztán ezt megszorzod az algoritmusomnak megfelelően 2-vel. Hogy miért pont ennyivel, ahhoz több tucat oldalnyi kódot írtam, az emberiség javát szolgálva.
Végső lépésként jön az általam kitalált titkos összetevő, tanulmányokat lehetne írni róla, de most a kedvetekért leegyszerűsítve: osszátok el 2-vel.
És voilá! Mennyire elegánsan megfogta ez az algoritmus a világ lényegét. A programozás kvintesszenciája.
Egyébként szabadon tovább is fejleszthető! -
rednifegnar
senior tag
válasz
baracsi #19552 üzenetére
hi all!
ovatosan az ilyen kijelentesekkel
en is ezt gondoltam, hogy milyen vidam, lekerdezek mindenkit szamla bekuldes elott adoszam ervenyesseg, stb.
egy ido utan ra is epitettem annyira, hogy akinek nem ervenyes az adoszama annak nem is engedek szamlazni.
erre 2 ev mukodes utan jott egy ipse akinek nem ervenyes az adoszama, a navonline szerint. de kozben meg az. es mukodik a muki. de persze jo nagy kavaras az egesz ami vele van.
egyeni volt aki kesobb szuneteltetett, majd adoszamos maganszemelyre valtott es az adoszama nem valtozott (az kulon jo hogy ez az adoszamos maganszemely is micsoda egy atgondolt baromsag).
nav ezerszer felhivva, o altala mi altalunk. mindenki tarogatta a kezit, nem annyira ertik ok se, minden esetre mukodik szamlazni tud, bevallani tud, navonline szerint nem letezik. csod az egesz... -
hiperFizikus
senior tag
válasz
martonx #19562 üzenetére
az enyémbe valóban mindent belerakhatsz:
1. legyen például egy pszeudokódod
2. ezt a pszeudokódodat ésszerűen bezárójelezed a [ [ [ ] ] ] zárójelekkel
3. a partikuláris [végső] zárójelek tartalmán kívül minden tartalmat törölsz, persze programmal .
4. kicsit rendezel és cserélsz rajta
5. eval() -be teszed
6. és kapsz egy mindenes tömböt másképpen mondva többszörös listát .
7. ebből a 6. ponti tömbből könnyedén kimazsolázod ami neked kell .
-
martonx
veterán
válasz
hiperFizikus #19561 üzenetére
Hm, ha feltalálok egy gépet, amibe bármit belerakunk, szar lesz belőle, és ezt elég jó filomisztikus szövegbe burkolva vezetem elő, akkor én is lehetek meg nem értett zseni?
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
martonx #19556 üzenetére
lásd : #28 ->
Hanem a Morphius7v2(){ } függvénynek nincsenek korlátai, mindegyik kortárs programnyelvet kötöttség nélkül relativizálni tudja . Csak annyit kell érte tenned, hogy lista[x][y] tömbben az x és y egész szám értékeket pontosan beírogatod a forráskódjában . És ezért mindent elérhetsz vele a programnyelvek function féléinek átírásakor, de tényleg mindent .
-
coco2
őstag
válasz
hiperFizikus #19558 üzenetére
A hdl-ek elektronikai erőforrások felhasználását írják le. Lényegében digitális állapotgépeket építenek. A cpu utasítás feldolgozása és működése egy halom állapotgép következménye. A logikai működésének szabályhalmaza mint "mikrokód" szerepel a köztudatban. Nagyon felületesen megfogalmazva a cpu mikrokódja hdl-ben van írva.
-
coco2
őstag
válasz
hiperFizikus #19554 üzenetére
Ha már nagyon a programozás alapjait kutatod, szerintem foglalkoznod kellene magasabb szintű nyelvek helyett alacsonyabb szintűekkel. Az assembly egy jó kezdés. Utána HDL nyelvekkel. Aztán még digitális elektronikával. Vagy akár elárulhatom, nincsen varázslat a bűvész cilinderében. A programozás önmagában nem hordoz értelmet. Az csak egy öntudatlan eszköz.
-
martonx
veterán
válasz
hiperFizikus #19555 üzenetére
Továbbra is szórakoztatóan baromságokat csinálsz, de a lényeg, hogy mindenki jól szórakozzon.
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
hiperFizikus #19554 üzenetére
#26 ->
Ez a relativizálás azt jelenti, hogy =def az eddig kifejlesztett összes imperatív programnyelv alprogramját - amit leggyakrabban function, procedure, metod ilyesmiknek nevezik - átírja JavaScript alprogrammá{function}, majd le is futtatja ! - az eredmény meg láthatóan megjelenik a böngésződ konzoljában .
-
coco2
őstag
válasz
VikMorroHun #19546 üzenetére
Az AdBlock eddig úgy néz ki bejön a YT reklámok ellen, a tippet köszönöm
-
-
Csaby25
őstag
Sziasztok! Van Magyarországon ingyenes API integráció cég adatok lekérdezésére?
-
coco2
őstag
válasz
VikMorroHun #19544 üzenetére
Őőőő egy linket had kérjek róla, mit hogyan kapcsoltál be, nekem is jól jönne
-
VikMorroHun
őstag
Látom, a Youtube programozók is nagyon értik a dolgukat. Nemrég bevezettek egy figyelmeztetést, hogy ki kell kapcsolni a hirdetésblokkolókat. Jó, kikapcsoltam. Hirdetést szerencsére nem láttam, de a figyelmeztetés minden videó előtt megjelent. Viszont elég volt frissíteni az oldalt, hogy elinduljon a videó lejátszás. Tegnap már nem működött. Sehogy sem akartak elindulni a videók. Ma nézegettem egy leírást, meg az általuk felkínált "hogyan kapcsoljuk ki a hirdetésblokkolót" segítséget. Azt írták, kattintsak a BE gombra. Jó, bekapcsoltam a hirdetésblokkolót. Működik. Nincs reklám, de elindulnak a videók. Most nem tudom, hogy ez "facepalm" eset, vagy örüljek neki...
-
hiperFizikus
senior tag
-
axioma
veterán
Mas tema. Hasznal valaki (aka'r fizetos) co-pilot-szerusegbol olyat, aminek nem lehet (vagy hat tolem lehet, csak nincs ra szuksegem) angolul parancsot adni, de "ugyes"? Berozsdasodott nyelvi elemek mellett kene interjuzni, de sajat gepen (es mar kiderult hogy nem szintaktika-buzik). Engem tenyleg csak a kod rendes kiegeszitese (jo megtippelese) erdekel, tudom mit akarok leirni, csak nem jon kezemre automatikusan a szintaxis, best practice, es keves az ido a felkeszulesre. [Nyilvan csak ha nem kapcsoltatjak ki.] Meg azzal gyakorlasbol is lehet idot nyerni.
disclaimer - eddig egyiket se hasznaltam, csak a ceges belsot, szoval ha azt mondjatok hogy trivialisan co-pilot, akkor jo az nekem -
axioma
veterán
válasz
hiperFizikus #19535 üzenetére
te akarod tanitani az llm-et? GPU/TPU megvan hozza? me'g a kiszolgalas se trivialisan olcso belole...
-
coco2
őstag
válasz
hiperFizikus #19535 üzenetére
Teljesen reménytelen dologgal próbálkozol. Az a chatgpt eszetlen méretű adatbázist igényel mire ekezd csak talán elfogadható minőségi lenni. És a mai világ kajak sznob. Ami nem tökéletes, arra rá se tojnak.
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
baracsi #19533 üzenetére
... én szeretem a csajokat ♥
Régen úgy volt hogy nagyítóval kellet keresni a csajos képeket, ma már a reklámokban is előugrik a képük és csak utána kérdezik meg hogy elmúltál-e már 18 éves ♥Hanem az a bajom velük, hogy ha egy új csaj jelenik meg a NETen, akkor mindjárt több száz lájkot kap, az én kvantum fizikáról szóló tanulmányaim, meg jó ha hetente kap 5 db lájkot, és akkor már nagyon örülök neki !
Hogy régen voltam itt: ha nincs kérdés akkor nem tudok rá válaszolni !
Rengeteget programozok JavaScript nyelven: tulajdonképen egy ChatGPT-hez hasonló dolgot csinálok, és saját szerverre szeretném felrakni, biztosan egyikőtöknek sincs kedve helyettem leprogramozni ezt az egész szénakazalt ? -
baracsi
tag
válasz
hiperFizikus #19532 üzenetére
hallod, kajakra azt hittem becsajoztál, olyan régóta nem voltál itt aktív
-
hiperFizikus
senior tag
Nyitottam 1 új topikot:
online programozási tanuló-platformok
-
coco2
őstag
Ha valaki esetleg ismeri a témát: van-e gyakorlatban meghonosítva quorum-alapú konszenzus ami nem választott leader alapú? Zoo, Paxos, Raft, eddig ezeket néztem. Vannak a crypto-kontext dolgai, azokat ignorálni kérném (proof-of-work és társai).
-
coco2
őstag
válasz
Rat.Sand #19526 üzenetére
Hát a kutya rúgjon meg.. szóval a szavak magyar szavak, abban nincsen tévedés, és van a szavak között kohézió, ami mondattá építi őket, de hogy a közölt mondatnak milyen kohéziója lehet a feltett kérdéssel, azt nem sikerült felfognom.
A Windows Task View virtuális desktopokat jelenít meg. Létrehozok 2 desktopot, mert laptop képernyőn 1 desktopon nem férnek el kényelmesen a megnyitott alkalmazásaim. A desktopok között szeretnék váltani. Azt megtehetem, hogy a task view gombot bekapcsolom a tálcán, és mindig villog a képembe bele a task view váltás animációja, amitől a szemem folyik ki. Sajnos úgy elszenvedem a skizofréniára tanítás összes gyötrelmét. Mert annyira borzalmas az az anim. Nekem egy olyan gomb kellene, ami például jobbra nyíl / balra nyíl, és váltogatok a desktopok között. Szemkíméletesen.
A célszoftver még okés lenne, akár én megírom, de hogy az MI, meg fordítás, meg megszólaló hang hogy jönnek ide, egyszerűen csak magas nekem.
Ha legalább április elsejét írnánk, akkor érteném. Így most nem értem. Pedig én már sok dolgot nem értettem..
-
coco2
őstag
Hozzá tudok férni programból a windows task view-hoz? Van 2 desktopom gyártva, és olyat akarok, hogy parancs ikon klikkentésre cseréljenk a 2 között.
-
VikMorroHun
őstag
Tegnap éjszaka rájöttem, hogy ha újra klónozom a Visual Studio projektet GitHubról, akkor rendben lefut a CMake generálás. Érdekes, hogy a klónozás után pár MB méretű könyvtár ettől 8 GB-ra hízott. De legalább működött. Ma este gondoltam, jöhet a build, és végre lesz egy használható teszt pluginom (egy "Hello world" variáció). Igen, csak a 8 GB méretű könyvtár 99%-kal lecsökkent, és megint nem talál érvényes Visual Studio telepítést a CMake. Ráadásul most már az újra klónozós trükk sem működik...
-
pmonitor
aktív tag
válasz
pmonitor #19520 üzenetére
Ja. Még annyit, hogy az én nézetem szerint, ha a programozásban valaki(k) ki akar(nak) tűnni, annak jó mércéje lehet, hogy mennyien támogatják maguktól a kész programot. Mert a pénzbeli támogatásnak nem vagyok ellene. Csak annak, hogy kötelezően meg kelljen venni egy programot.
-
pmonitor
aktív tag
Én meg a hobbi programozgatás "pártján" állok. Már csak a betegségeim miatt is. De ha egészséges lennék, szerintem akkor is... Amíg egészséges voltam, addig is az volt... Az én nézetem szerint a számítógép csak játék., kikapcsolódásnak való. Csak sokan sok lóvét keresnek rajta/vele. Na meg "ipari alkalmazást" emlegetnek néhányan.
-
coco2
őstag
válasz
Alcsi69 #19517 üzenetére
A gyakornoki pozik nem ritkán úgy vannak, hogy azon a szakon direkt van egy gyakornoki év, és mondjuk heti 4 nap cég, másik 1 nap suli. És a fizu tényleg gagyi, viszont meg kell legyen a gyakorlati időd az aláíráshoz, és lényegében az az egyetlen nehézsége annak az egész évnek.
Mondjuk egy albérletre azért elég, ha 3-4-en összeköltöztök. Egy koli szobában sem egyedül vagy. És persze az a lakás iskolásoknak aludni valahol van, és nem füvezni meg részegedni egész nap. Aki azt akar, az ugyan fizesse már ki..
-
Alcsi69
senior tag
válasz
sztanozs #19516 üzenetére
Én szívesen mennék még helpdesk poziba is, csak végre vegyenek fel valami értelmes helyre.
Mondjuk gyakornoki cuccokkal az a baj hogy eleve aktív nappali jogviszonyt kérnek a legtöbb helyen, a másik probléma meg az, hogy azokból a fizetésekből egy albérletet sem lehet fenntartani. -
-
nevemfel
senior tag
válasz
V.Stryker #19501 üzenetére
1. Én azt tapasztaltam, hogy kezdőként mindig nehéz.
2. Manapság az emailezés korában minden állásra tömegével érkeznek az önéletrajzok, úgyhogy az a baseline, hogy 50-100 jelentkezésből egy jut el egyáltalán interjú szakaszba.
3. A gazdasági kilátások, különösen a német gazdaságot illetően bizonytalanok, ami nálunk is fontos indikátor, ezért a cégek kivárnak, most nincs annyi IT-s hirdetés, mint máskor.Fel a fejjel. Jó sulit végzett, el fog kelni a piacon.
-
-
VikMorroHun
őstag
Biztosan tudtam, micsoda - egy egyszerű set parancs, amivel megváltoztatom a kimeneti könyvtárat:
# Otherwise, you can set OUTPUT_FOLDER to any place you'd like :)
# set(OUTPUT_FOLDER "C:/path/to/any/folder")Szövegfileokat is felismertem.
Naplóban ennyi van:
Fetching registry information from https://gitlab.com/colorglass/vcpkg-colorglass (HEAD)...
Fetching registry information from https://github.com/microsoft/vcpkg.git (HEAD)...
error: in triplet x64-windows: Unable to find a valid Visual Studio instance
Could not locate a complete Visual Studio instanceAz üzenet fele elveszett, mára abbahagyom.
-
coco2
őstag
válasz
VikMorroHun #19502 üzenetére
Az egyik eset sterilizálás és szűz install, aztán nem nyúlni ahhoz, amiről nem tudod biztosan, micsoda. De amúgy a projekten belüli adatok ott vannak a vs projekt file és moduljaiban. Tudtad, hogy azok mezei szöveg file-ok? Egy notepaddal megnyitod, és editálhatod. Alkalmasint könnyebb úgy építeni a projektet, mint a gui-val.
-
coco2
őstag
válasz
Amíg nem legmagasabb szinten végzett, tudja tovább folytatni (mester képzés vagy bármi), és ezúttal legyen ügyesebb a cégek megkereséseivel.
Azzal is megpróbálkozhat, hogy olyan cégekhez jelentkezik, akik pont azt keresik, amiben neki van nyilvánosan publikált projet munkája. Ugye arra való a GitHub. Remélhetjük, hogy a diplomamunkája nem teljesen bullsh*t volt?
Aki itthon végzett, egyáltalán nem rangos egyetemen végzett. Az ELTE valami ezredik helyen van a nemzetközi listán? A nemzetközi cégek sokkal rangosabbhoz vannak szokva. Egy hazai papír önmagában alkalmasint nem éri el az azonnali "igen" válaszra méltatás szintjét. "Nem"-leges választ meg azért nem küldenek, mert berakják adatbázisba, hátha jó lesz még valamikor valamire. És addig se igen, se nem, semmi válasz sincsen.
Amit nagy cégek látnak, hogy egy kezdőt tanítani kell. Sok idő az, mire tényleg kívánatos jelentkező lesz valaki, és a cégek már tapasztalták, hogy a juniorok legtöbbje hamarabb veszíti el az érdelődését a pályán, mint nekik valaha megtérülne a betanításuk. A nagyobb multik ilyen 20%-os leépítéseket csináltak. A megbízhatatlannak vélt juniorok lehetségesen nem kellenek nekik. Ki mivel tudja meggyőzni őket - nos, legyen kreatív. Ismerősi ajánlás, családi kapcsolatok, akármi. Bizalmat kell tudni kifizetni.
Ami a kicsi cégeket illeti, azoknak meg nem papír kell, hanem hogy valaki első pillanattól hasznot termeljen. Aki azt nem tudja megtenni, annak esélyt sem adnak. És egyébként sincsen túl sok pici a piaci állapotok miatt. Temérdek sokan húzták le a rolót, és tapasztalt munkaerő van szabadon az állás piacon. Szóval a juniorok tényleg nincsenek jó helyzetben. De alap fizetéssel mindig vannak cégek, amik hirdetnek. Rabszolga munkát végeztetnek létminimumért. Igen. De ha valaki tud a gyakorlatban bizonyítani, akár úgy is elkezdheti.
Nos, röviden ennyi a körkép.
-
martonx
veterán
válasz
Szvsz most tényleg egy kicsi holtpont van.
Illetve Öcséd elrontotta. A cégek már egyetem mellett szeretik felvenni, kiválogatni a jókat.
Aki ebből ügyesen kimaradt, az markánsan üzent a cégeknek, hogy semmire sem jó.
Hogy Öcséd tudatosan maradt ki a cégek gyakornoki programjaiból, mondván, hogy az egyetemre fókuszál, vagy gyakornokoskodott erre-arra, és olyan gyenge volt, hogy sehol nem kellett, ezt mi innen nem tudjuk megmondani.
A lényeg, hogy aki nem "kel" el már gyakornokként, az utána kb. senkinek se kell. -
VikMorroHun
őstag
Egy kis segítséget kérnék. Felraktam a Visual Studio 2022-t, letöltöttem vcpkgt, meg egy kisebb projectet GitHubról. Build után megjelent a project .dll formában a helyén. OK.
Ezután átírtam egy útvonalat szabályozó változót a projectben, hogy máshova kerüljön a .dll. Na, ezt nem kellett volna, mert ettől a CMake megdöglött. Most ott tartok, hogy gyakorlatilag nem találja a Visual Studio a CMake-et, vagy egyik a másikat. Mindegy is. Azóta ugyan átraktam egy másik helyre a vcpkg-t, de frissítettem a környezeti változót (le is kérdeztem parancssorban, jó), viszont valamiért a régi helyre mutat a Visual Studioban (ahol eredetileg is rossz volt).
A lényeg: újra kellene generálni az egész környezetet, amit első futtatásnál automatikusan megcsinált a Visual Studio. Hátha akkor helyre rázódnak az útvonalak. Ezt viszont nem tudom, hogyan lehetne megoldani. Átnéztem fél tucat MS dokumentációs oldalt, Stack Overflowt, ChatGPT-t is megkérdeztem, semmi eredmény.
Hogyan lehetne újra generálni az egész Visual Studio környezetet? Már azon kívül, hogy nyom nélkül letakarítom a gépről, majd újra telepítem.Szerk: Lehet, hogy megoldódott. Miután ezt megírtam, rátaláltam a dokumentáció Repair Visual Studio című cikkére. Most tart 45%-nál.
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Ne haragudjatok, hogy jobb híjján itt teszem a csak félig ide klappoló kérdésem, de jobb helyet nem találtam neki.
Szóval, öcsém most került ki az egyetemről. Programozást végzett. Backend és frontend egyaránt klappol neki.
A lényeg, hogy folyamatos álláskeresésben van. Nyilván, mint kezdő, nem egyszerű a helyzete. De kérdeznélek benneteket, hogy normális, hogy még választ sem kap a jelentkezéseire? Ő bénázik el valamit vagy most tényleg valami holtpont van a szakmában?
Ha esetleg valaki építő kritikát vagy tanácsot tud adni, azt megköszönném.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Vezetékes FEJhallgatók
- Házimozi belépő szinten
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- TCL LCD és LED TV-k
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Gaming notebook topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Melyik tápegységet vegyem?
- Battlefield 6
- További aktív témák...
- HP 840 G3 Laptop 14" FHD/i5-6Gen/DDR4 8Gb/256GB SSD M2/Bluetooth/CAM 6hó Gari
- HP 840 G3 Laptop 14" HD/i5-6Gen/DDR4 16Gb/256GB SSD M2/Bluetooth/CAM 6hó Gari
- Dell 7390 Slim Laptop 13,3" FHD/i5-8Gen/DDR4 8Gb/256GB SSD M2/HDMI/BT/USB-C/CAM 6hó Gari
- Western Digital 3,5-es 3TB HDD-k
- Seagate Enterprise NAS HDD 3TB 7.2K 128MB SATA III 3.5''
- Samsung Galaxy S21 FE 128GB // Ajándék // Számla // Garancia //
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF A620M R5 7600X 32GB DDR5 1TB SSD RX 6700 XT 12GB ZALMAN I3 NEO A-Data 750W
- HP EliteBook x360 830 G7 i5-10210U 16GB 512GB 13" FHD Áthajtós érintős 1 év garancia
- Bomba ár! Dell Latitude 5430 - i7-1255U I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I NBD Garancia
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest