-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kenwood
veterán
-
ByKa
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék egy kis segítséget.
Van egy PHP Class-om, ami a szerveren teszi a dolgát, egy objectet vár, ami vagy hozzáír egy fájlhoz, vagy új fájt hoz létre belső tartalommal.
Minden flottul működik webes környezetből, localhoston meghívva, (serialise/unserislise object szövegdobozból) viszont szeretném OSX terminal-ból meghívni a függvényt.
A terminal 200-as OK-val tér vissza, látom a szerver adatait, válaszát, de a php file nem írja a txt file-t és újat sem hoz létre, ha két változóval hívom meg.
Próbáltam backlash-sel az idézőjeleket kilőni, próbáltam a -d (data) paramétert --json paraméterre váltani a curl-ban... , Próbáltam a txt file jogosultsági szintjét emelni (777-is csak a tesztig, de 755 fölé semmiképp)
nem jutok előrébb...<?php
class write{
// Properties
public $filename = "default.txt";
public $color;
// Methods
function __destruct($name) {
... file_put_contents ... // a kész minta otthon van csak meg sajnos
}
}
?>
curl -X POST -H "Content-Type: application/json" -d '{"write":{"filename":"another.txt", "color":"white"}}
-
coco2
őstag
válasz
VikMorroHun #20594 üzenetére
Nem vagyok otthon benne napi szinten. Biztos nem rontottál el valamit a verziókkal? YT vlog
-
coco2
őstag
válasz
lanszelot #20586 üzenetére
Én annak alapján dönteném el a kérdést, hogy milyen oprendszeren vagy?
Windows-on a c# framework classic alapból a rendszer része. Akár vs nélkül neki eshetsz programozni. Csak egy notepad kell hozzá. Ha linux alatt vagy, az a tábor jobb szereti a java-t. Ami szerintem fapadosabb a c#-nél, de észrevteleim szerint akkor is azt szokták favorizálni. Hogy például mivel lehet tanulni? Álj neki játék automatizálásnak. Ahhoz remekül gyakorolni lehet képernyőn vizuális felismerést, állapotgép design-t, user ui építést, felhasználói élmény tervezést. Belépőnek bőven jó. Játékból diablo 2 vagy wow privát szerveren. Azok szórakoztatóak.
Webezni szerver oldalra én mind a mai napig php-t használnék. Van az a hitvita a kérdésben, hogy szabadulnak az ifjak egyetemről, és szerintem php oktatás helyett nodejs lehet a tananyagban. Aztán ami van belőle node terepen, az halom sok macera szerver beállítással, ami egy lamp stack-nek kiforrottan része. Azon túl, hogy céges hitvitákban nem a php lesz a nyerő, ha stabil megoldást fabrikálnál, és csak a te véleményed számít, a helyedben adnék egy esélyt a php-nak. Ha procedurális stílusban használod, szinte teljesen egy C99 oop kiegészítésekkel, amiknek a stílusa az eredeti c# szövegszerkesztési stílusához hasonlít. Könnyű megszokni a c# mellett. Csak nem szabad elkezdeni a ::-t, mert onnantól sokkal rondább lesz. Példa gyanánt igazán bármi weboldal, de abból neked magadnak kell választanod. Ha mást nem, állj neki meglévő weboldalakhoz wrappereket írni a számodra hasznos tartalom leválogatásához.
Webezni kliens oldalra én mind a mai napig megmaradnék a nyers js mellett. React meg társai egyszerűbb dolgokra hasznosak, de amikor elkezdenek a népek a részleteken lovagolni, hátrébb vagy a react-al, mint egy nyers js-el, mert stilisztikailag elkezd fejfájdítóbb lenni a kód karbantartás. És persze biztos ezen is majd lesz egy hitvita, amihez cudarul semmi kedvem, szóval arra nem fogok reagálni. Leírtam azt, amit én magam használok, amikor nem kell mások véleményét figyelembe vennem. Gyakorláshoz példára nincsen tippem. Ha nem grafikus vénád van, valószínűleg neked sem lesz
Az arduino egy saját nyelvet használ. Nem teljesen C, és nem teljesen C++. Ha mikrovezérlőzni kell, és nem kell agyon gyömöszölni az a szerencsétlen magot mindenfélével, akkor én is inkább fogok egy arduino micro-t, és azt használom, mint microchip-ék pic-jét. Ha precízebb kód kell, akkor általában irány a pic és visszatérni C99-re. De azt el kell kerülni, és kevesebb a nyögvenyelés
Arduino-n van beépített virtual serial port-od kommunikációhoz. Sok macerától kímél az meg. Példa gyanánt az elmúlt időben játék automatizáláshoz gyártottam programozható billentyűzet / egeret. Lévén az valódi hardver akció, nem detektálja egyik gameguard meg semmi sem
Nem utolsó sorban hackerkedni ideális. Csak azt ne reklámozd itt, mert a modik szétkapnak érte
Mobil telefon / tablet vonalra csak akkor mennék, ha konkrét igényed van rá, és akkor meg kellene barátkozni a kotlinnal (android). Szerintem nem azzal kellene kezdeni, de ha különös indokod van rá, ess neki annak.
A python leginkább devops vonalon jelentős. Installereket írni. Van rá egy-két támogatás ingyen, amit ha microsoftéktól akarnál vásárolni, nagyon sokba kerülne. Magadnak megírni meg egy emberöltő. Szóval nehéz megkerülni, ha kell az a felhasználói élmény. Viszont az installer az egyetlen kontextus, és egyedül ott nem gáz, hogy a python kb 10x olyan lassú, mint bármi más
Még népszerű is tudna lenni, ha a szövegszerkesztési stílusa nem lenne annyira csúúúúúúnya
Na, eleget fecsegtem, ideje befognom
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
lanszelot #20590 üzenetére
Ehhez a topikomhoz mit szólsz ?
https://itcafe.hu/tema/online_programozasi_tanulo-platformok/friss.html
-
-
lanszelot
addikt
válasz
hiperFizikus #20588 üzenetére
Először is nagyon szépen köszönöm a segítséget mindenkinek.
html/css/js/php/sqlite ezt már kivégeztem.
Eljutottam egy olyan szintre ahol már nem kapok segítséget a kérdéseimre. Próbálkoztam magántanárral is, de nem vállalnak.
Így 3 majdnem kész projektem is megakadt, ezért inkább elengedtem.
Azért kezdtem az androidba, de még egy ilyen tornádó súlytotta területet....A python nem hangzik rosszul. Elég sok mindenben lehet használni. Mivel már bele kóstoltam tudom hogy nagyon könnyű az eleje, tehát be tud húzni, mert van pozitív visszacsatolás.
-
paler
aktív tag
válasz
lanszelot #20586 üzenetére
Szia!
Ha hobbi projekt akkor én Phytont javaslom. Könnyen tanulható és sok mindenre használható. Szerintem elég jól körbejárja a Pyhtont, mire használható. Meríthetsz belöle ötleteket.
Javaslom nézd át ezt az oldalt:
Pyhton alapok
Turtle
Pygame
Pyhton mini appok
Pyhton_SQL
De lehet szórakozni az érteségi feladatok megoldásával.És az oldal elkezdet JavaScriptel is fogalkozni, ha már beleuntál volna a Pyhtonba
De akkár használhatod őket együtt kombinálva is.
Ha az angol nem gond, akkor ezeket az oldalakat is javaslom tanuláshoz, ötleteléshez:
RealPyhton
W3Schools -
lanszelot
addikt
Hello,
Én csak hobbiból magamnak tanulgatok programozást.
Eddig html/css/js/php/sqlite -ot tanulgattam.
Pár hónapja az android/java kezdtem el, de az android egy nagy káosz halmaz, és pár app után teljesen elment a kedvem tőle.
Tanultam még arduino/C++ , de az nulla, nagyon semmit használ a C++ ból így mintha nem is tanultam volna.
Python-ba is bele lestem, de az is semmi tudásom van.Azon agyalgatok, hogy most melyik nyelvet tanuljam.
Java, C++, python vagy teljesen újat kezdjek?
Azt nem tudom mit tudok velük csinálni.
Eddig látványos volt, mert pl honlapot készítettem és édesanyám használgatta.
De mire tudnám használni az új nyelvet?Fontos, hogy én csak hobbiból tanulgatom. Semmi nagy projekt.
Kis projektek ami pozitív löketet adnak.
Tehát C++ tuti nem tudnék játékot írni /super mario bros, krakout , nem 3D-s re gondolok/. Gondolom hogy iszonyat nehéz lehet.
Láttam androidra C++ ban is írnak, de arról sincs fogalmam mi merre.Valaki tudna ajánlani mit tanuljak? És azt is mit tudok vele csinálni,
Tudom ez elég bugyuta kérdés, de senkit se ismerek aki akár windowst is tudna telepiteni.
Nekem meg semmi rálátásom a nyelvekre -
coco2
őstag
válasz
VikMorroHun #20584 üzenetére
Kajak nem éred el a Steam kiszolgálót? Melyiket próbálod elérni?
-
VikMorroHun
őstag
Valahol megtaláltam a Steam doksiban, de mielőtt vadul nekiálltam volna mindent átengedni a routeren, futtattam még egy tesztet. Kikapcsoltam (fél percre) a tűzfalat, nem jó. Kihúztam a hálókábelt a számítógépből, megosztottam a mobilnetet, majd rácsatlakoztam a számítógéppel (kicsit lassú lett, de működik). Továbbra sem éri el a Steam kiszolgálót. Közben az is kiderült, hogy az itthoni gépem nyilvános hálózaton működik, csak a mobilnetes kapcsolat volt magán hálózat (ki tudja, miért).
Szóval, most ott tartok, hogy 95%-ban kész a program, amivel az elmúlt hetekben foglalkoztam, csak éppen nem tudom tesztelni, illetve az utolsó 5%-hoz az is kellene, hogy le tudjon tölteni a Steamről. Így viszont nem igazán tudok tovább menni. Pech.
-
coco2
őstag
válasz
rgeorge #20582 üzenetére
Köszönöm a tippet.
Elég vicces módon msdn-en doksi gyanánt ennyit látok a .Dock-ról: "This member is not meaningful for this control."
Szép kis dokumentáció
Nem tudom, hogyan segít nekem az a méret kitalálásában. A kódból felpakolt page-ek egyébként automatán max méretet kapnak a controller területén. Illetve vizuálisan úgy látszik. Lekérdezéskor viszont valótlanul kicsi értékeket kapok a legtöbb forrásból. Mármint abban a pillnatban, hogy kódból létrehoztam. Egy .Refresh() persze ment az alap form-ra, de nem sokat segített abban.
Kísérletezéssel a tab controller .DisplayRectangle-ben találtam azt a méretet, amit képernyő fotón mérni tudtam. Most azt használom.
-
coco2
őstag
válasz
VikMorroHun #20580 üzenetére
Ha több tűzfal mögött vagy, a legkülsőig kell portokat nyitni. Így hirtelen nem tudom, milyen szerver port (halmaz) kell a steam-hez, de gondolom, van weboldaluk, ahol leírják.
-
VikMorroHun
őstag
GitHubon van egy DepotDownloader nevű program, amivel Steamről lehet letölteni csomagokat. Megadom neki a felhasználó nevet, jelszót, melyik program, melyik depó, melyik csomagját töltse le, hova, és nem tud csatlakozni a Steamhez. Elvileg a tűzfalam meggátolja (másnál is volt ilyen hiba). Engedélyezem a tűzfal beállításainál, hogy nyilvános és magán hálózatoknál is kapjon hozzáférést az a DepotDownloader, amit parancssorból tesztelek, és továbbra sem fér hozzá. Mit lehet még tenni?
-
tototos
addikt
Sziasztok!
Verziókezeléssel kapcsolatos kérdésem lenne. Van egy multi repos környezet, ahol a git repók githubon vannak jelenleg. A probléma az, hogy egy új feature esetén több repoba is bele kell nyúlni egyszerre. Ilyenkor minden repon elkészül egy feature branch, ott elkészül a módosítás aztán minden repon egyesével kell Pull requestet nyitni. Ilyenkor egybe sehol nem látszik, hogy milyen módosítások történtek a teljes SW-en. Van erre valami jól működő megoldás? Én 10 évet Clearcaset használtam ami teljesen másképp működik mint a git.
-
coco2
őstag
C# winforms ismeretek kinek vannak még frissen?
Kódból építek ui-t, nyista designer. Form méretet beállítottam width 500 height 300-ra. Felraktam rá egy tab controllert, aminek beállítottam a méretét közel max-ra. Abba kell nekem egy tab page lehetőleg maximális mérettel. Gondoltam, nem állítok be méretet, hanem csak bele rakom, és lekérdezem .ClientRectangle-el. De az nem ad vissza helyes adatot. Azt mondja, width 200 height 100. Az valami default érték lehet, vagy nem tudom. Beszíneztem a lap hátterét vörösre, hogy jobban lehessen látni, és megmértem képernyő fotón a színes területet - width 480 height 229 volt.
Jó lenne tudni lekérdezni valahogyan, hogy mekkora a maximális felhasználható terület a lapon, ami automatán méretezve került a tab-ra.
Valaki ötlet?
-
Gardaai
senior tag
.htaccess és .htpasswd-ben kérnék segítséget.
Fut a NAS-on egy webserver, aminek a gyökerében van egy index.php fájl, amiben vizuálisan listázom az összes mellette lévő mappát (ezek weboldak, gitről beszippantva). Itt a gyökérben található a .htaccess és .htpasswd is.
Szeretném kiengedni jelszó nélkül egyes projektjeimet és egyszerűen nem sikerült működésre bírni, hogy minden más jelszavas legyen, és mondjuk egy whitelistet beálíltva ne kérjen kódot mondjuk a mydomainfolder mappához. Gondolom az átirányítás zavarhat be, mert ahhoz először a gyökeret meg kell hívni, de ezt majd az okosabbak remélem megírják.Jelenleg a .htaccess fájlom tartalma:
<IfModule mod_authz_core.c>
AuthType Basic
AuthName "Protected Area"
AuthUserFile /volume/rootfolder/.htpasswd
Require valid-user
# Belső IP címek felmentése az authentikáció alól
<RequireAll>
Require not ip 192.168.x.x/24
Require valid-user
</RequireAll>
</IfModule>
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?mydomain\.eu$ [NC]
RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/mydomainfolder/
RewriteRule ^(.*)$ /mydomain/$1 [L]
-
válasz
martonx #20573 üzenetére
Nem mindenben egyertelmuen jobb, hanem inkabb 'mas', de nekem tetszik az, ahogy a CF tervezi ezeket.
Peldaul: Cloudflare R2 -- olyan object store, aminel az egress koltseg 0. Ez egesz mas, mint a Google/MS/Amazon fele modell, ahol nagy szopasokba belefuthatsz, ha valaki elkezdi tul sokat olvasgatni a bucketeidben levo adatot, plusz nincs migracios koltseg, ha el akarod vinni.
Vagy a CF Durable Objects -- ilyen feature set igazabol nincs is nagyon mashol.
Szoval nem azt mondom, h papiron mindenben megveri a tobbieket, hanem azt, hogy amikor CF cuccokat hasznalsz, akkor tenyleg azt erzed, hogy wow, hat ez 'just works'.
En anno azert valasztottam GCP-t pl. Azure helyett, mert az Azure anno papiron _mindent_ tudott, de kb. semmi sem mukodott stabilan. Tehat pl. egy atlag CTO siman ramutatna az Azure-ra, hogy az pont jo lesz, de azt nem mondjak az Azure doksik, hogy pl. az AKS 1000-bol hanyszor szarja ossze magat (mert par evvel ezelott tulzas nelkul kb. 100x annyi problema volt vele, mint a GKE-el).
Nagyon latvanyos peldaul, hogy egy CF WAF-et mennyi ido beallitani, es ugyanez mennyi ideig tart pl. egy Azure WAF vagy GCS Cloud Armor eseteben. Elobbiknel kivalasztod, hogy havi $0, $200 vagy Enterprise plan, utobbiaknal eleve kurva nehez kitalalni, hogy mennyit fogsz erte fizetni, de siman lehet, hogy evi 50000 dollarral fogsz indulni (ugyanaz a CF-nel havi 2400).
Szoval osszefoglalva: egyszeru, olcso, just works, abszolut developer friendly szinte minden, amit csinalnak.
-
martonx
veterán
Nézegetem, de nem igazán látom be, hogy ez mitől annyival másabb / innovatívabb, mint egy Azure / AWS cloud stack. Azokon ráadásul szinte bármilyen nyelven lehet programot futtatni ezen meg szinte csak javascriptben (plusz python és rust).
Ha megtennéd, hogy pár mondatban összefoglalod, hogy ez miért jobb? -
martonx
veterán
AWS Lambda (a te felhasználási módod bőven belefér az ingyenes keretbe) + melyik is az a filléres AWS-es NoSql (lusta vagyok rákeresni) + ha tárhely, akkor AWS S3 (filléres tétel).
És ugyanez Azure-ben: Azure Function (a te felhasználási módod bőven belefér az ingyenes keretbe) + Azure Cosmos DB (a te felhasználási módod bőven belefér az ingyenes keretbe) + Azure Storage (filléres tétel). -
coco2
őstag
Barátkozom vele. Egy kérdésre viszont nehézkesen találok választ. Ahogy kinéz, cron triggerekkel elindítok valamit, aminek futnia kell X paraméterek között. Mondjuk, beleférek a korlátok közé, és legyűjtök adatokat. Háttértároló hogyan van? Hogyan tudok kommunikálni legyűjtött adatokkal?
-
coco2
őstag
NodeJS linket köszönöm.
Más.
Felhő szolgáltatók. Anno Oracle kínált arm instance-okat free. Most Oracle-nél azt látom, 30 napos maximum időtávon 300 usd-nyi szolgáltatás van free-be új regisztráltaknak. Hát szupi.
Amire használnám, az webrobotolni időnként pár weblapon, mondjuk óránként 1x, és integer értékeket gyűjtenék ki, amik mennének db-be. Minimálisan a wget + gcc + file tárhely kelleni fognak, bár boldogabb lennék valami web stack-el (http kiszolgálás és sql szerver). Mi érhető most el ingyen / nagyon költséghatékonyan hobby célokra? (nem üzleti tevékenység)
A tippeket előre is köszönöm.
-
martonx
veterán
NodeJs 21 óta erre végre van gyári megoldás: Single executable applications | Node.js v22.9.0 Documentation (nodejs.org)
-
coco2
őstag
NodeJS kérdés.
A PHP platformnak van parancs soros fordítója binárist gyártani php scriptből. Node területen script futtatót találtam eddig. Van kompakt bináris eredményt gyártó tool is, vagy csak a script futtató?
-
smallmer
őstag
Sziasztok!
Szeretnék tőletek tanácsot kérni.
Selenium tesztelés automatizálásban szeretném magam magas szintre hozni. Én úgy gondolom, hogy az alapok meg vannak hozzá.
Pythont még nem nagyon használtam, tehát onnan kellene indulnom, hogy Python és utána Selenium. Van valami normális képzés erre vagy valami havi díjas oktató felület, ahonnan nagy valószínűséggel hamar fel tudom hozni magam?Java nem áll messze tőlem, de úgy láttam, hogy egyre többe a Python felé kacsintgatnak.
Köszönöm!
-
VikMorroHun
őstag
Ez nálunk most nagyon bejött, és nem is kellett hozzá semmit programozni. Sima ügyviteli/műveleti utasítások, azok módosításai/gyakorlati alkalmazása (amit egyik héten még így kell, azt másik héten már teljesen máshogy kell (vagy nem is kell, majd csak jövőre, akkor is csak teszt jelleggel)).
-
junkpod
veterán
Vegul az alap probléma megoldása lett jó. Ha fordításkor static -ra állítom, akkor nem kell külső dll és az exe önmagában működik.
Ja és ráadásul GitHub-ot bírtam rá a fordításra, ez így még elegánsabb. C++ kicsit jobb érthető nekem.
A Vercel megoldás is jópofa lenne, ha sikerült volna rábírni a fájl használatra. Majd egyszer... -
coco2
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #20555 üzenetére
Ja, móricka-fabrikálni egy lehetőség. És majd csinálom azt, ha más nem akad. Mondjuk mezei rectangle talán akkor sem. Kirakni megnyomhatatlan gombokat és BackColor-t állítani be sokkal pofásabban néz ki.
-
Gondolom vezérlőpulton ilyen DJ pultot értesz, amin audio decibel kijelzők vannak.
Ha találsz a neten C#-hoz (és annak verziójához) ingyenes komponenst, akkor azzal egyszerűbb (Gauge-ben is láttam már ilyeneket régebben, igaz fizetősben).Ha kézzel kell megoldani, akkor meg pl. Shape.
Kiraksz pl. 8 Shape-t, Shape1-Shape8 névvel és egy ciklussal végig lehet szaladni rajtuk így (C#-re meg lefordítod a pacalt)procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var
i:Integer;
begin
for i := 1 to 8 do begin
TShape(FindComponent('Shape'+IntToStr(i))).Brush.Color:=clLime;
end;
end; -
coco2
őstag
C# winforms komponens kérdés (tudom, kicsit legacy téma).
Olyasmit raknék ki form-ra, mint vezérlőpulton világító ledek egymást mellett piros / zöld / szürke (kikapcsolt) színekkel egymástól függetlenül vezérelhetően. Az ilyesmit móricka-fabrikálni szokás, vagy volt valami komponens erre, ami kódolást spórolna meg nekem?
Csak hobby projekthez kell. Bármi elég jó lesz.
-
coco2
őstag
válasz
junkpod #20549 üzenetére
Ha annyi a feladat, hogy user feltölthessen neten file-t, és azt akarod menteni + az aktuális feldolgozott formájához letöltési linket adni, arra elég egy ingyenes tárhely szolgáltató (valamennyi tárhelyet az is ad feltöltéseket tárolni), és php-ben megírható az egész. Ilyesmire példa kódok bőven vannak neten, w3 school-ban.
Python? Én ilyesmire nem azt használnék. Nem szeretem feleslegesen szivatni magamat.
-
junkpod
veterán
nakéremszépen. a projekt rugalmasan alakul
jelenleg dobtam a C++ kódolást/fordítgatást és áttértem python-ra és a vercel szolgáltatásra. Ez utóbbi kettőhöz ért valaki?
A kód lényege az lenne, hogy a user feltölthet egy text fájlt, amit az app (szándékaim szerint) mentene majd feldolgozna, majd kiadná letöltésre a módosított változatot.
Viszont nem tudom, hogy milyen mappába/útvonalra tudom menteni a fájlokat futás közben. Bármit próbáltam nem írható volt.
Lehetséges egyáltalán ezt megoldani vercel-en futtatva? -
-
martonx
veterán
válasz
Vision #20543 üzenetére
Ez olyan, hogy akinek kalapácsa van, az mindent szögnek néz. Értsd java fejlesztőként, eddig nyilván olyan cégeknél dolgoztál, ahol java volt. Minő meglepetés, bárhova néztél java-ban indultak a projektek.
Képzeld el, hogy mondjuk Go vagy Rust fejlesztő vagy. Nyilván olyan céghez mész, ahol Go-t vagy Rust-ot használnak, ergo bárhová mész, bárhová nézel Go vagy Rust projekteket látsz.
Mindenki burokban él, én csak erre próbáltam a fenti hsz-ekkel rávilágítani, amellett, elismerve, hogy a java tényleg elterjedt, csak ezeket a nagy kijelentéseket nem szeretem, hogy kizárólag csak ebben vagy abban lehet projektet fejleszteni. -
Gyakorlatilag bármilyen backend, amire eddig közvetlenül a karrierem során ráláttam nagyvállalatoknál. Ha kell egy új microservice, vagy komplex alkalmazás, akkor by default Javaban állnak neki. Mobilon pedig Kotlin, illetve Kotlin Multiplatform tör előre (ez szerintem a natív IOS fejlesztést ki fogja szorítani idővel), amelyek szintén erős Java-kompatibilitással üzemelnek.
-
-
Marky18
aktív tag
válasz
martonx #20535 üzenetére
Szerintem enterprise kornyezetben idealis esetben nincs olyan, hogy "adott nyelven dolgozo" csapat. Mindig a feladatnak megfelelo nyelven irjuk a kodot, mert a nyelv csak egy munkaeszkoz.
A mostani csapatunkban peldaul maintainelunk Java, Scala, C++ es Pythonban irt kodot is, de most lehet meg TS is lesz.A JVM-es nyelveknek meg hatalmas elonye, hogy a GitHubon elerheto nagy open source rendszerek eleg nagy resze ebben irodott es ezek osszelegozasabol all egy nagyvallalat backendje. Ha ezeket hasznalod, elobb-utobb valamilyen okbol bele kell nyulnod, hogy a sajat use-casere optimalisabb legyen es azt nem tudod megcsinalni C#-al.
-
válasz
Drizzt #20538 üzenetére
Google, Twitter es Amazon backendjeinek nagy resze. Bazel. Az osszes JetBrains IDE. Minecraft. Lenyegeben a teljes Android okoszisztema (bar most Kotlin lett a meno, de az azert szinte Java). Az osszes Atlassian termek. Oracle. SAP nagy resze. Netflix backendjeinek nagy resze. LinkedIn backend. Salesforce nagyresze.
Az a helyzet, hogy a Java megnyerte az OOP backend kategoriat. Az OOP mostmar kezd kevesbe nepszeru lenni, igy csokken a Java nepszerusege is.
-
válasz
martonx #20535 üzenetére
Szerintem a kolléga arra gondol, hogy nagy általánosságban hamarabb jut eszébe az embereknek a Java-világhoz kötődő implementáció, mint a .NET. És ezt én is megerősíthetem, enterprise környezetben csak előbbivel találkoztam, .NET-nek hírét-hamvát nem láttam sehol.
Egyetlen helyen, az is egy kis KKV volt.
-
martonx
veterán
válasz
Marky18 #20533 üzenetére
"Hiaba fut mar mindenen a .NET, ha inditani kell egy nagyobb projektet elobb nyul egy ceg/csapat egy JVM nyelvhez, mint .NET-hez."
mármint ez tökre igaz egy java-s csapatra. Egy NodeJs-es csapat meg valószínűleg NodeJs-hez fog nyúlni, egy Python-os csapat meg Pythonhoz, Go-s csapat Go-hoz, .Net-es csapat meg .Nethez
Az elég ritka, hogy egy adott programnyelven dolgozó csapat egyszer csak kollektíven a homlokára csap, hogy jé, én holnaptól átképzem magam XY nyelvre, keretrendszerre, és abban kezdem el az új projektet.
-
Marky18
aktív tag
2005-6 kornyeken kezdtem programozni tanulni, meg QBasicben es Pascalban, de mar akkoriban is a Java volt a "meno" a C++ mellett.
A Delphi draga volt, a Lazarus pedig nyegle ahhoz kepest, hogy a Javas vilagban milyen lehetosegek voltak. Kozben a JVM es a JIT compiling elonyei is egyertelmuen a Java fele huztak mindenkit.Akkoriban a .NET meg fapados volt a Javahoz kepest, nagyjabol 2012 kornyekeig featurekben nem erte el Javat, amit aztan gyorsan le is hagyott. Az MS fuggoseg miatt viszont nem tudott ugy elterjedni es a JVM-es okoszisztema leuralta a piacot. Hiaba fut mar mindenen a .NET, ha inditani kell egy nagyobb projektet elobb nyul egy ceg/csapat egy JVM nyelvhez, mint .NET-hez.
-
cucka
addikt
A korábbi hozzászólásokban leírtuk, hogy miért lett nagyon népszerű a java.
2010-ben, amikor az android megjelent, akkor már bőven az egyik legnépszerűbb nyelv/technológia/platform volt. A legtöbb szerveroldali szoftver közép és nagyvállalatoknál akkor már javaban készült.Szóval nem az android hozta el ennek a nyelvnek a népszerűségét. Sőt, igazából pont az ilyen eseményvezérelt mobil alkalmazás az, amire annyira nem testhezálló javat használni, nem véletlenül tért azóta át mindenki kotlinra android vonalon. (Ami amúgy egy tök jó nyelv)
Ja és 2005-ben már bőven volt elérhető árú lakossági fél-1 megabites kábeles meg adsl internet. Akkora burzsuj dolog volt, hogy csóró egyetemistaként ilyenünk volt az albérletben.
Én értem, hogy te akkoriban 10 évvel lemaradva éltél a vax gépeiddel meg a dosos könyvelőprogramokkal, de a világ már bőven túllépett ezeken akkor is. -
coco2
őstag
válasz
proci985 #20521 üzenetére
@proci985
Jó, azt értem, hogy hozott fejlődést. De amiről én lemaradtam, hogy mi volt az elmélet mellett a gyakorlat? Hol tudott a gyakorlatban talajt fogni? Tanították az egyetemen, okés, de az csak elmélet. Kiszabadul a csemete iskolából a munkapiacra, és utána arra szokik át, amit ott talál, nem arra, amit a tanárok tanítottak neki. Csak 2-3 év, és mindenki elég alaposan kiszellőzteti a buksit. Átáll arra, hogy mit akarnak az ügyfelek, mit akar az üzlet, és nem miért adnak a tanár bácsik 5-öst. Céges világban aligha mérvadó a gyakorlathoz képest az iskolai elmélet.
Ha a 2005-ös világot vegyük szemügyre, akkoriban még nem voltak mobilok. Nem voltak "embedded" modulok. (Voltak pld pic14xx mikrovezérlők, de akkoriban azokra leginkább assembly ment). A windows már általánosan elterjedt addigra, de hiába létezett XP, több volt a win98, és még mindig erősen megvolt az, hogy a windows-t dos-os ablakban dos-os alkalmazás futtatására használták. Ahol meg XP volt, ott a delphi-t már a dotnet cserélte le. Ezt láttam a könyvelők / ügyintézők világában kicsi céges környezetben. Java-t nem láttam felbukkanni. Amikor jött a win7, és microsoft-ék elkezdtek belenyúlni a driver fejlesztésekbe, hogy ne legyen az új hardverek idejében elérhető driver a régi rendszerekre, akkor kezdett csak el kihalni a win98, addig bizony megmaradt. (És az csak a 2008-as válsággal érkező jelenség volt). Addigra meg már jött a net 2008. 2005-ben az internet fejlettsége sem volt első rangú. Nagy városokban volt 1 mbps bérelt vonal, akkoriban az volt elterjedve, afölött az még burzsuj dolognak számított. Nem volt olyan nagyon internet hepaj, mint ma. Nagyobb cégeknél akkoriban még mindig megvoltak a vax gépek, de azokra spec 4gl környezetek voltak (a zim-el futottam össze pld). Ott sem kaphatott túl sok helyet a java. Szóval hol és miért tudott időközben megtelepedni a java, ha egyáltalán bárhol bármikor?
Az első terep, ahol talajt foghatott a java, az az android fejlesztés volt, de az csak 2010 környékén érkezett.
@nyunyu
Menő cuccot vásároltál
Olyan 96 környékén ami előfordult céges tömeg mennyiségben az a 386-os gép, 2 mega ram, msdos, és ega monitor 25x80 karakteres felbontásban. Az "újdonság" a 40x80 karakter volt, de még nem volt elterjedve. A win95 jelent meg 95 őszén (nyár végén még csak cégeknél volt meg teszt verzióban). De igen, iskolák számítógép termeiben már előfordultak vga/svga kártyák és monitorok. Még kollégium szobákban is. Tolták msdos alól a descent-et, meg win95 alatt a diablo 1-et
A céges ügyintézés átlag felszereltsége alaposan az alatt volt. Annyira, hogy még emlékszem rá, mennyit szitkozódott a főnököm, hogy egy 486-os gépet nem tudnak vásárolni a könyvelők, akiknek a munkaidejében is sokat számítana, de juszt sem vásároltak olyan cuccot. A régi 386-osokat hajtották halálra. Fejlesztő cégeknél akár pentium előfordult, kint ügyfeleknél nem.
-
junkpod
veterán
válasz
dabadab #20527 üzenetére
Értem, jogos, köszi!
(Megnéztem, a gépemen sehol sincs ez a libc++.dll)
Akkor máshogy kérdezem. Van egy jól működő kód, debug környezetben tesztelve, netes C++ futtató szolgáltatásban tesztelve. Hogy, mivel tudok (free) ebből Windows alatt futtatható alkalmazást készíteni? -
proci985
MODERÁTOR
ja igen, el is felejtettem, hogy a beepitett RPC (Java RMI) mekkora dolog volt anno.
marmint, hogy ez igy ennyi, 10 sor es van egy mukodo C/S megoldasod, ami ameddig standardizalva van az interface, addig kb megold mindent. ennel mar csak az android volt szurrealisabb kb 2014-2015 korul, avagy oke, hogy thread pool, de konkretan nyelvi szinten kenyszeritette a parhuzamositast es az event-based modellt.
-
-
junkpod
veterán
Helló! CodeLite GUI-n szerkesztettem egy text file feldolgozó kódot, (C++), debug módban szépen elfordul és fut hibátlanul. Viszont nem tudok belőle önállóan futó appot készíteni.
Átállítottam a building módot release-re, létrejön az exe file, de futtatáskor azt írja, hogy nincs libc++.dll, ha ezt a fájlt letöltöttem valahonnan () és beraktam mellé akkor ezen túllendül, de továbbra is hibával kiáll.
Hogy és mivel tudok ebből a kódból futtatható appot készíteni?
-
nyunyu
félisten
A 85hz-es monitorok csak az ezredfordulón jöttek.
Tudom, elég unikornis vagyok, de '95 őszén vettem 170k-ért az iiyama MF-8617T-t, ami 1024x768 100Hz-t tudott, feltéve ha az akkori S3 videókártyám drivere tudott volna olyat.
('96-ban vett Matrox Mystique már jól kezelte.)'98-99 körül váltak bárki által megfizethetővé (<100k) az 1024x768@85Hz-t tudó 15"-ösök, egyszerűbb 17"-esek.
-
fatal`
titán
válasz
Fire/SOUL/CD #20503 üzenetére
A VCL-es ListView egy egész más implementáció, mint a C#-os System.Windows.Forms.ListView, a nevén kívül sok közös nincs bennük (max az, hogy hasonló dolgot valósítanak meg). Kivéve persze, ha .NET controlokra épül a mostani VCL, ezt nem tudom, mert utoljára Delphi 7-et használtam.
Egyébként rágugliztam, de nem találtam semmit abban a pár percben, amit töltöttem vele.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
petyus_ #20513 üzenetére
semmi, kb svedeknel fullstack mostanaban .net + azure. meg par ceg ami javazik.
coco2: java reszben a (z eredeti) licenszmodell, reszben a compiler, reszben az extenziv language featureok miatt: avagy volt beepitett minden is amit a JVM megoldott, es meglepo modon mukodott egy csomo felhasznalasra, pl valosidore es embedded feladatokra is. tetejeben 2005 korul a Netbeans IDE kb hiperurugras volt pl egy Borland Choz / Turbo Pascalhoz kepest (most itt a szenne moddolt vim / emacsot egy pillanatra felejtsuk el). VSnek kellett par ev, mire elkapta az Eclipset.
plusz nyelvi elemek es OO design a kezdetektol. 90es evek vegen az se volt egyertelmu, hogy a compiler tamogat e 8 karakternel hosszabb valtozoneveket, vagy hogy megis mekkora szamot tamogat az int.
vagy az automatikus memoriaallokacio. vagy mondjuk Java5el a java.lang.concurrent, mikozben a winAPInel meg mindig ott tartottunk, hogy egy koteg parametert kellett manualisan null ertekre allitani, mert nem volt valos polimorfizmus.
nagyon hosszu utat jartunk be azert.
-
coco2
őstag
válasz
nyunyu #20516 üzenetére
Én a céges világot láttam. A 90-es években már volt win 3.11 workstation (az volt az első tényleg elfogadott windows), de amire a gyakorlatban gépet használtak, azok clipper-ben írt ügyviteli cuccok voltak (dos-os app-ok). Voltak mindenféle - akkor - "csilli-villi"-nek nevezett programnyelvek windows-os app-ot fejleszteni, de akkoriban a 60 hz-es monitorok világát éltük, és az ügyfeleknek annyi volt a véleménye, hogy a windows-os alkalmazástól a szemük kifolyik, kérik vissza a dos-os alkalmazást, és hát annyi volt a clipper mögött. A win95-el jött delphi (a dos-os turbo pascal lecserélése volt), de amit én láttam - kukában végezte a hazai közvélemény köreiben. A win95-öt arra használták, hogy dos ablakot indítani, és kirakni teljes képernyőre, aztán ugyan úgy a clipperes app-ok. Jött a win98, ugyan az. A 85hz-es monitorok csak az ezredfordulón jöttek. És akkor tudott a delphi egy ideig népszerű lenni. Aztán el is tűnt. Hogyan tudott ahhoz bárki hozzászokni annyira, hogy azóta is azt tolja, nem különösebben értem. A java a másik. A népszerűségét én sosem láttam céges környezetben. Android alkalmazás fejlesztésen túl nem tudom, hol és miért tudott az megkapaszkodni.
-
axioma
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #20517 üzenetére
50+ nem erv (btw en is), 65 eves korodig kell (legalabb) dolgozni, es raadasul ma ma'r pont nem a szintaktikan a hangsuly, igaz a tanulasi modszer sem az ami regen volt (kb. tudnod kellett a nevet hogy mit keresel), hanem hasznalni kell az eszkoztarat es produktiv lehetsz olyan nyelvben es technologiaban is (nem feltetlen zoldmezosen, de a melok tobbsege nem az), ami csak kelloen hasonlit az eddig altalad surun hasznalt nyelvekre vagy technologiakra. Analogia alapjan a buktatok nagy reszet reflexbol kerulod, a masik reszet elarulja neked a jelenseg (hiba v. eredmenyelteres).
Nem azt mondom hogy neked jo irany lenne valami ujba beletanulva szoftvereskent munkat vallalni, de azt cafolom, hogy 50+ nem kell vagy nem lehet (vagy csak nem eri meg) ujat tanulni, aka'r IT-ben. -
cucka
addikt
válasz
petyus_ #20513 üzenetére
Technikailag nincs semmi baj a dotnettel, ez saját egyéni preferencia.
Igazából kb. 10 éve macen fejlesztek, szóval csak júzerként használom a termékeiket, és hát igazán átjön, hogy abban a cégben silók működnek, és a termékek fejlesztésénél az egyetlen szempont, hogy az adott silóban az összes menedzser megkapja az év végi bónuszát. Termék vízió nulla, konzisztencia nulla, ízlés nulla, a felhasználói élmény le van szarva.
Felhasználói szemmel az a folyamatos élményem, hogy ezek rossz minőségű, esetlegesen kitalált és összedobált termékek.
Ha megvan az "enshittification" fogalma, na az 100%-osan igaz erre a cégre és mindenre, amit kiadnak a kezükből.De ismétlem, ez egyéni preferencia, nem műszaki kifogás, nehogy hitvita induljon el ebből
.
Hogy pozitívat mondjak, az F# nagyon tetszik, azzal szívesen dolgoznék.
-
válasz
martonx #20509 üzenetére
Ezek nem csak szép dolgok, hanem igaz dolgok is. Sokan nem ismerik (nem is ismerték), elfeledték, vagy csak a Pascal szó hallatán összerezdülnek(Builder az C++) és azt gondolják, hogy egy elavult fejlesztőkörnyezetről van szó, ami kb. "ablakos" meg parancssoros progik írására alkalmas és kampeca. Na ez nem igaz. Reggelig lehetne sorolni mennyi modern technológiát támogat, mi mindennel működik együtt (Python library, PHP, WEB App development stb stb) akit érdekel nézzen utána.
Én senkire nem akarom ráerőltetni, de -és ezzel a hozzászólásod végén feltett kérdésre is válaszolva- számomra a mai napig a legjobb dolog.
Mai napig számos igen ismert és népszerű alkalmazáést fejlesztenek Delphi-ben, a korábban említett Hard Disk Sentinel mellett pl. a Total Commander-t is (32 bites verzióját, x64-t Lazarus-ban)"Fordítsuk meg a dolgot. Te vajon tudod-e, hogy az elmúlt 35 évben merre haladt a világ, most így 2024-ben milyen Java-ban vagy C# vagy Python vagy NodeJs vagy Go, vagy Ruby vagy akármilyen modern nyelvben, modern IDE-ben fejleszteni?"
Pontosan tudom (gondolom Te is, hogy az általad felsorolt nyelvek nem léteztek 35 éve, Borland Turbo Assembler és Turbo Pascal igen).
1995-ben a JAVA-val egy évben jelent meg a Delphi 1.0, de akkor még a Java háttérben maradt, a Delphi az adatbáziskezelés területén egyeduralkodó volt, hozzáértő kezekben napok alatt lehetett komplett/komplex nyilvántartó rendszereket készíteni, amit meg is tettünk, számos helyen használták a szoftvereinket. Aztán -köszönhetően a Borland fiaskónak- vesztett a népszerűségéből ill. a Java is elindult hódító útjára, de ez talán a 2000-s évek eleje körül lehetett...Gondolom felmerült benned a kérdés, hogy miért nem váltottam akkor...
Több oka van. Párhuzamosan hardverekkel és más IT specifikus dolgokkal is foglalkoztam, a korábbi adatbáziskezelők sem futottak ki, karban kellet tartani őket még egy ideig (pl. mert megváltozott a törvényi szabályzás, hogy mi és hogyan jelenjen meg egy nyomtatott számlán, stb stb) ill. azt nem láttam, hogy mi lesz 20 év múlva.
Aztán 2013-tól (akkor még lett volna lehetőség más nyelvre áttérnem) önhibámon kívül az élet mélyrepülésre tett, amiből kijönni az volt szükséges, hogy a korábbi IT pályámat fel kellett adnom, a legkisebb problémám volt az, hogy másik programnyelvet megtanuljak.
Tizenévesen ha kitartó az ember és szán rá időt (akkoriban könyvekből tanultam meg visszafejtett kódokból, mert nem volt még vezetékes teló sem, nemhogy internet), akkor el lehet érni az adott programozási nyelven magas szintre, de aztán ahogy múlnak az évek (évtizedek), más lesz a prioritás és az időből lesz a legkevesebb, és örülhet az ember, ha a korábbi tudását szintem tudja tartani. Nem hiszem, hogy így 50+ os fejjel, egy pl. c# (vagy egyéb) nyelvet el tudnék sajátítani olyan szinten, ahogy azt kellene, ahhoz nagyon sok idő kellene, hiába más programnyelv(ek) magasabb szintű ismerete...
Sajnos a bevételeim kisebb hányadát teszik ki a IT-s melók, nem hinném hogy el tudnék helyezkedni fejlesztés területen a hátralévő életemben (legalábbis MO-n nem, mert itt az az elv, hogy ha nincs valamiről papírod, akkor hülye vagy hozzá, ha van papírod, akkor meg tutira te vagy Steve Jobs...(persze gyakran az helyzet (tisztelet a kivételnek), hogy papírja van róla hogy hülye hozzá...) -
nyunyu
félisten
Ami még eszembejutott az, hogy a Pascal a kilencvenes évek végén kezdett eltűnni a programozás oktatásból.
Nekünk 98-ban még volt Pascal a BME infón, aztán eggyel alattunk évfolyamon kidobták a tantervből, hogy legyen helye az akkoriban egyre felkapottabb, terjedőfélben lévő Javának.Így aki még a kilencvenes években kezdett programozni, azoknak a Pascal után a Delphi egy logikus továbblépés volt ahhoz, hogy Win alkalmazásokat fejlesszenek.
De ennek az XP+.NET megjelenése tette be végképp a kaput, mivel a Borland ott nagyon bealudt és lemaradt, mint a borravaló.2000 után meg már mindenhol a Java folyt a csapból is, és az újabb programozó generációk már eleve abban tanultak fejleszteni.
-
-
coco2
őstag
válasz
nyunyu #20510 üzenetére
Amennyire én emlékszem 2003 környékén még voltak delphis "ügyviteli alkalmazások" (azóta átnevezve erp-re) céges fejlesztésekben. Aztán egy ideig nem néztem. A következő, amire emlékszem a vs 2008. Kijött ingyen teljes felszereltséggel, helppel, windowsba eleve beépítve. Mire az szétvált production és express verziókra, a delphis "ügyviteli alkalmazások" már eltűntek a cégektől. A gazdasági válság lehetett az, ami végleg elintézte.
Indiában egyébként még mindig tolják. De ők egy másik világ.
-
cucka
addikt
-
-
martonx
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #20505 üzenetére
Tök szép dologokat írsz.
"Jelenlegi formájában tisztességesen gatyába rázták, sajnos sokan nem tudják, hogy egyébként mire is képes, adatbázis alkalmazások fejlesztése terén -a kezdetektől- a leghatékonyabb cucc, compiler-e a leggyorsabb, OpenAI PowerCoding támogatás, Android-ra, Linux-ra stb lehet fejleszteni, ráadásul úgy is, hogy Delphi-ben (Pascal alapú ugyebár) írhatod a Linux kódot"Fordítsuk meg a dolgot. Te vajon tudod-e, hogy az elmúlt 35 évben merre haladt a világ, most így 2024-ben milyen Java-ban vagy C# vagy Python vagy NodeJs vagy Go, vagy Ruby vagy akármilyen modern nyelvben, modern IDE-ben fejleszteni?
Nem bántásképpen, tényleg kíváncsi vagyok, hogy amikor a Delphi-ről beszélsz, mint a mai napig legjobb dologról, akkor van-e tényleges összehasonlítási alapod? -
cucka
addikt
válasz
Vision #20506 üzenetére
Én nem emlékszem ilyen kikötésre. Ezt ne vedd 100% biztosra, de szerintem nem fogják visszadobni a szimulátoros screenshotokat.
Delphi azért kopott ki, mert jött a java, ami letarolta a piacot:
- jvm, krosszplatform, a java applet-ek akkoriban jó iránynak tűntek
- teljesen menedzselt oop nyelv, ez a 90-es években komoly fícsör volt
- java ee meg hasonló enterprise fícsörök
- nem volt akkora brutál vendor lock in, mint a borland rendszerével.Utána meg a kegyelemdöfést a web adta meg, ami eredetileg ugye hypertext alapú médium volt, de szép lassan alkalmazás platformmá nőtte ki magát. Manapság más kb. senki sem fejleszt windows desktop alkalmazásokat, minden a webre költözött.
Manapság meg már halott ügy, minden javascript-java-dotnet, esetleg python, mindent saas meg paas platformok futtatnak, ahova havi pár eurós a bekerülési költség, minden fordító és fejlesztőeszköz ingyenes vagy nagyon olcsó.
Na és erre jön az Embarcadero a 2000 eurós fejlesztőeszközével (ez a basic bitch verzió, frissítések nélkül, az plusz pénz), hát nem hiszem, hogy egymást tapossák érte a vásárlók. -
Ha jól emlékszem, az Apple a szimulátort nem fogadja el, csak fizikai eszköz screenshotját. Mintha ez rémlene, de lehet, hogy hülyeség, akkor sorry.
Szerk: pénzügyi appról van szó (bank).
Anno tanultam én is Delphi-t, szimpatikus cucc volt. Jobban tetszett, mint a Java-alapú szarok desktopon, de mégis kikopott. Hogy mi volt az oka...fene se tudja.
-
válasz
nevemfel #20502 üzenetére
Igen. PC-s korszakomat (még DOS) Borland Assembler-l kezdtem (előtte meg C64 gépikód és Assembler, C64-re újra dolgozunk PC alatt, VS Code +Kick Assembler), aztán Turbo Pascal/C-C++, aztán érkezett a Delphi és Builder 1.0... Volt időszak, amikor gondba került a cég, több "néven" is megjelent/folytatta útját (legismertebb CodeGear), amíg a jelenlegi Embarcado RAD Studio-ig eljutott (szerencsére).
Jelenlegi formájában tisztességesen gatyába rázták, sajnos sokan nem tudják, hogy egyébként mire is képes, adatbázis alkalmazások fejlesztése terén -a kezdetektől- a leghatékonyabb cucc, compiler-e a leggyorsabb, OpenAI PowerCoding támogatás, Android-ra, Linux-ra stb lehet fejleszteni, ráadásul úgy is, hogy Delphi-ben (Pascal alapú ugyebár) írhatod a Linux kódot... VirtualBoxt Linux alól, valós időben futtattam és debug-oltam, egy Delphi-ben írt "kódot", FireMonkey-val: [kép]
Szóval Én ezzel kezdtem (kb. 35 éve), ezen nőttem fel, amíg lehet ennél maradok...
-
-
válasz
fatal` #20496 üzenetére
Ez igaz, amit írsz, csak az eredeti kérdésem szempontjából nem lényeges, mert ha van megoldás rá, akkor az minden esetben ugyanaz, mert ez a ListView, amolyan "őskomponens" (W95-ben is van) és erre épülve vannak továbbfejlesztve OS-enként is ill. VB/Delphi/Bulder C++/Visual C/C# stb stb környezetekben is.
"És WinForms-szal se sokan dolgoznak már."
Szerencsére a "WinForms" alkalmazások még az életemben kitartanak, meglepődnél, mennyi ilyen alkalmazás van, pl. a hobbiból fejlesztett SSDOK (Delphi-ben), de hogy egy ismertebb szoftvert is mondjak, a Máté János által fémjelzett Hard Disk Sentinel is Delphi 7-ben íródik (1-2 éve beszéltem vele, Én sem tudtam ezt amúgy)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Dell R630/R730XD SSD NVMe PCIe Extender (0GY1TD) + Kábel (0K9TVP) Kit
- Apple Watch Ultra, Gen 1
- ÚJ Microsoft Surface Laptop 7 13.8" 2K - 120Hz Érintő - Snapdragon X Elite - 16GB - 512GB -2 év gari
- Lenovo Thinkpad T490, 14" FHD IPS , I5-8265U CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, W11, Számla, 1 év garancia (
- Újszerű Samsung Galaxy Watch 7 40mm LTE ( eSIM ) , üzletből, Garanciával
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- Felújított számítógépek/merevlemezek Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Galaxy S24 Ultra 5G 256GB okostelefon garanciával hibátlan működéssel
- Asus E510M 128GB SSD, 4GB RAM, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest