Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Apple asztali gépek
- Canon MILC: EOS R és M topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- Házimozi haladó szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Impozáns lesz a következő Intel CPU generáció csúcsmodellje - is
- Nyomtató topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
-
PROHARDVER!

Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
válasz
inf3rno
üzenetére
Mértem még közben egy bulk insertet. Az talán 5%-al gyorsabb, mint a JSON-os megoldás, viszont közel sem annyira kényelmes ér rugalmas, mint az INSERT SELECT a JSON-al, úgyhogy komplexebb helyzetekben nincs is igazán értelme foglalkozni vele.
Ami még érdekes itt, hogy egyes dátumokra mentek értékeket. Aztán bizonyos tábláknál összefüggő dátum tartományok alakulhatnak ki, amiknél azonos az érték. Azt találtam, hogyha 5+ dátumot átfog egy átlagos tartomány, akkor már megéri from-to tárolni, mert jóval gyorsabb az írása és az olvasása is. Batchben frissíteni úgy, hogy ne fragmentálódjon közepesen bonyolult, de azért megoldható.
Így bizonyos tábláknál a sima 100-as tranzakciós megoldáshoz képest 50x-es írási sebesség is elérhető. Ez kb. olyan, mintha 1 perc alatt bemenne, ami most 1 órába telik. Azért az nem semmi. A problémásabb tábláknál is 5-10 perc, ami várható 1 óra helyett.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
dabadab
üzenetére
Na benchmarkoltam, egyelőre csak annyit, hogy 10.000 rekord van, és másik 10.000-el írjuk felül INSERT ON DUPLICATE KEY UPDATE-el. A sebességek ilyenek voltak:
- egyesével beküldve: 6.000 record/sec
- tranzakcióban beküldve 100-as kötegekben: 10.000 record/sec
- tranzakcióban beküldve 250-es kötegekben: 10.000 record/sec
- JSON-ban beküldve CTE-vel 100-as kötegekben: 80.000 record/sec
- JSON-ban beküldve CTE-vel 250-es kötegekben: 95.000 record/sec
- JSON-ban beküldve CTE-vel 10.000-es kötegekben: 110.000 record/secNekem ebből az jött le, hogy JSON-ban fogom beküldeni CTE-vel ahelyett, hogy tranzakcióval szarakodnék. A 250-es köteg tűnik optimálisnak. Annyi talán még elveszhet, ha valami nagyon félrecsúszik, nem zabál annyi memóriát és sebességben elég közel van a 10.000-es köteghez.
Még csinálok majd egy 4. változatot, aminél először SELECT FOR UPDATE-el lekérem, hogy mi változott, aztán csak utána tolom rá az INSERT ON DUPLICATE KEY UPDATE-et. Így le tudom naplózni a tényleges változásokat is. De ezt csak akkor lépem meg, ha nem annyira lassú, mondjuk hozza legalább az egyszerűbb JSON-os változat 80%-át sebességben.
-
Sonja
nagyúr
Érdekes programozási nyelvet találtam.

"The only compiled language that lets you code with "sus", "slay", and "vibez" while achieving near-c performance."
-
inf3rno
nagyúr
válasz
dabadab
üzenetére
Hát benchmarknál arra gondoltam, hogy beviszek 10 millió rekordot, aztán beküldök újabb 10 milliót úgy, hogy abból 50k ami tényleges változtatás. Nagyjából valami ilyesmire lehet készülni, max 25 millióra. Igazából a 100 az ilyen hasraütésre született vagy nem tudom mi volt a megfontolás mögötte, simán lehet, hogy 1000 vagy 10000 lesz helyette, most tervezzük újra a rendszert.
-
inf3rno
nagyúr
Nem akarok itt komplett SQL-t írni. Nagyjából úgy néz ki, hogy a SELECT-be rakok egy JSON-t a 100 értékről, azt beparsolja, aztán INNER JOIN-al illesztem a meglévő táblára az értékeket az ON részében meg lesznek a kulcsok meg az, hogyha az érték eltérő, akkor kerüljön csak kiválasztásra. Az INSERT ON DUPLICATE KEY UPDATE meg erre a kiválasztott halmazra íródik.
A 3-as jó lenne, de tudok nélküle élni.
Igazából csak kíváncsi voltam kinek mi a véleménye, megérzése. Így is úgy is le fogom benchmarkolni legalább az első kettőt.
-
JoinR
őstag
válasz
VikMorroHun
üzenetére
Van benne egy kis programminghorror vibe.
-
VikMorroHun
őstag
Ha már log:
A programom 8-10 példányban fut egyszerre, de néha egyik-másik meghibásodik valamiért (nem jöttem rá, mitől). Nincs hibaüzenet, nincs összeomlás, egyszerűen csak megáll, és nem csinál semmit. Eléggé véletlenszerű a dolog; tesztelésnél nem jelentkezik, csak élesben, viszont sok pénzbe kerülhet, ha előfordul, úgyhogy csináltam egy kis log filet, amibe folyamatosan irkálják a dolgaikat, és mindegyik tudja ellenőrizni az összes többit. Ha valamelyik azt látja, hogy leállt az egyik, akkor újraindítja. Tök jó, működik (és így az is kiderült, hogy naponta többször is előfordul ez a hiba). Az egyiket én magam állítottam le, mert nincs rá szükség. A naplóban viszont benne maradt, és buzgón "indították is újra" a nem létező programot. Ok, írtam hozzá egy ellenőrző függvényt, hogy ha valami nem létezik, akkor ne akarják újraindítani, akkor se, ha a naplóban van róla adat. Eredmény: csak fél óránként próbálják újraindítani.
Néha egy óráig semmi, aztán valamelyiknek megint feltűnik, hogy nini, hiszen ez leállt, akkor újraindítjuk! Ma írtam hozzá egy másik függvényt, ami kiüti a nem létező programhoz tartozó azonosítót a naplóból, hátha így már nem akarják újraindítani. Kíváncsi vagyok, mi lesz a jövő héten. 
Nyilván, ha törlöm a naplót, akkor nincs adat, ami alapján újraindítanák a nem létező programpéldányt, de azért kíváncsi vagyok, sikerül-e végre rendesen megcsinálni...

-
válasz
inf3rno
üzenetére
Teljesen tippre az első tűnik a gyorsabbnak, de 100 értéknél tulajdonképpen mindegy is.
Ha viszont tényleg le akarod mérni, hogy a te konkrét adatbázisodnál, a te adataiddal melyik a gyorsabb, akkor meg kapcsold be a slowlogot (egy long_query_time=0 után minden query slow querynek fog számítani) és nézd meg.
Új hozzászólás Aktív témák
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Új Dell 14 Inspiron 5435 FHD+ Ryzen7 7730U 4.5Ghz 16GB 512GB SSD Radeon RX Vega 8 Win11 Garancia
- Elden Ring PS5 játék
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3853, 100% Akkumulátor
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro+ 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest