Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Androidos tablet topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- OLED TV topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Autóhifi
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- SSD kibeszélő
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
addikt
-
addikt
-
addikt
-
addikt
-
addikt
Mondjuk azt, hogy vállalható, de az ingyen percek elég jó marketing értékkel bírnak.
Azért a CircleCI sokkal fejlettebb.
SSH build debug, manuálisan megerősített build lépések, korai kilépés.Csak néhány ami vagy nem vagy csak bonyolultan oldható meg GH actionnel, és belefutottam az elmúlt néhány hónapban.
A GH Actions pontosan ugyanolyan publikus bétateszt mint a win 10
A Jenkinst hagyjuk. Csak experteknek és időmilliomosoknak és Groovyban fluenteknek ajánlott.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
-
addikt
-
addikt
-
addikt
-
addikt
Én is 4kt akartam volna, de a főnök szeme kettéállt
Persze van már olcsó 4k, de nekem fontos volt, hogy mit bámulok egész nap, és csak Dell, abból is a garantáltan PWM mentes jöhetett szóba.
Így megegyeztünk egy 1440p-ben.Nekem a virtuális asztal azért jött be 1 monitoron, mert 2 monitoron sem fér el minden, és linuxon asztalváltás az összes monitoron történik egyszerre ami nem kívánatos.
Így jutottam arra, hogy 1 nagy monitor, és szétdarabolom a programokat virtuális asztalokra.
Ahogy említettem felesben használom az asztalt, tehát általában 2 alkalmazás fut fél-fél képernyőn egy adott asztalon.Egyiken általában email/naptár és Slack, ez a kommunikációs asztal.
Másikon chrome és vscode ez a fejlesztős asztal.
Következőn SmartGit, ez általában teljes asztalon, mert rengeteg adatot jelenít meg egyszerre.
Következőn DataGrip, ez is általában egyedül fut külön asztalon, mert ha adatbázis hegesztés van akkor az full fókusz, néha lefelezem és google/stackoverflow kerül mellé, ha keresni kell valamit.
Következőn egy chrome betöltve pár fül ami egy későbbi feladathoz kell majd.
Néha amikor hirtelen bele kell ugrani valamibe, nem bombázom szét a berendezett asztalaimat, hanem egy új asztalon nyitok egy új chromet és új vscodet, ha másik repoban kell dolgozni.
Terminál pedig általában a vscode beépítettje, vagy egy overlay popup terminál F12 vel előhozva (Yakuake), nagy ritkán terminator külön ablakban.
Ezt a sok alkalmazást 2 monitoron sem tudnám teljesen elhelyezni, és valami módon váltani kellene köztük. Így nem érzem hiányát az extra monitornak.
Inkább legyen 1 darab 27-es de az 1440p, mint 2 darab 24-es 1080p.
Így asztalváltással teljes figyelem kontextusváltás is történik, és nem kell soha ide-oda kapkodnom a fejem 2 monitor között.
Próbáltam, de nem jött be.
Persze, windowson, lehet, hogy a mai napig PITA az asztalváltás, de attól gondosan távol tartom magam.Win+PgUp/Downra van bekötve az asztalváltás. Praktikus, kényelmes.
Illetve a saját laptopomat azt ritkán használom monitorral, így zavaró lenne az extra képernyő hiánya, így viszont kisebb a különbség.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
-
addikt
válasz nevemfel #14886 üzenetére
Ez egy őrültség.
Első dolgom volt a GitHub organisationben beállítani, hogy továbbra is master maradjon a neve új repoknál is.
Lesz ebből még fejfájás kezdőknek, hogy nem létezik a branch amit a StackOverflowon találtak a git parancsban.Ne borítsuk már fel a világot mert néhányan unatkoznak.
Amúgy sincs már rabszolgaság. Senki nem fog megsértődni egy master branchen. Főleg, hogy soha nem is volt slave branch.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
-
addikt
válasz Froclee #14854 üzenetére
Tehát ti külön branchet tartotok fell 0.x és 1.x verzióknak?
Tehát amolyan release branch stratégia, ahol az egyes releasek külön branchben vannak patchelve?Erről is szivesen fogadok infókat, mert nálunk is fennáll a helyzet, hogy a runtimet és a frameworkot is frissíteni kéne, viszont sok kód van ami csak a régi verzióval kompatibilis, és nem akarunk hetekig dolgozni egy feature branchen mire mindent kompatibiblissé teszünk az új verziókkal. Inkább szépen folyamatosan frissítenénk a kódbázis részeit, és szépen lassan irányítanánk át a feladatok feldolgozását az új verzióra.
-
addikt
válasz Drizzt #14853 üzenetére
Köszi a tippeket.
PHP Laravel a környezet.
A Docker layerekkel és multi-step buildekkel tisztában vagyok, és a dependencyket külön layerbe rakom mindig pontosan a tárhely és újrahasznosíthatóság miatt, de jó tipp. Köszi.
Az alkalmazás környezeti változói jelenleg egy .env fájlban vannak minden szerveren. Ennek automatizálása is cél, és a k8s ebben is fog segíteni.
Esetleg arról is van infód, hogy nálatok milyen branching strategy vált be, és ha van automatizált telepítés, akkor mi triggereli az egyes környezetek frissítését?
Gondolkodtan egy olyan lehetőségen is, hogy masterbe mergelődnek a featurek, ami egyből telepítődik staging/UAT környezetbe és amikor kézzel tagelünk egy commitot egy verziószámmal akkor az kiküldi productionbe a kódot, de ezzel a korábban tárgyalt probléma van, hogy a fejlesztőn múlik, hogy ő patchnek vagy minor changenek itéli-e a PRját, vagy pedig a csapat senior tagjainak kell törni a fejét, hogy ez egy patch vagy minor verzió legyen mergelés után.
Jelenleg nincsenek verzió tagek. Simán a master branch van telepítve. Ezzel az a legnagyobb vaj, hogy csak a telepítésvezérlő környezetben látszik, hogy mikor mi lett telepítve, gitben erről nincs visszajelzés tagek formájában.
-
addikt
Trunk based developmentben is feature branchekben fejlesztenek, csak nincs külön develop és master branch, hanem a feature branchek a masterbe kerülnek mergelésre.
Ha nem semver, akkor a librarykat is build number alapján húzod be, vagy hogy? Elég sok publikus lib használ semvert a mai napig. Persze saját fejlesztésű belső használatra szánt libeknél nem feltétlen elvárás.
Ha clusterezhetőség alatt azt érted, hogy lehet-e futtatni több szerveren a nagyobb teljesítmény elérése érdekében, akkor igen, lehet. Jelenleg is így fut. Lényegében eventeket dolgoz fel egy queueból. Kubernetes Autoscalinggel egy rakás pénzt meg tudnánk spórolni, mert jelenleg egy csomó szerver azért fut éjjel-nappal, hogy napi néhány órát dolgozzon.
-
addikt
Tehát akkor trunk based developmentre váltottatok, ahol a masterból megy minden, és a tagek jelzik a production releaset.
Nem multirepos microservice. Monolit, ugyan szét van bontva több packagere, de a build eredménye egy monolit app.
Deployolt appnál mi a semver?
Semver formátumot használsz a taghez ami triggereli a deploymentet.Mostanában elindultunk a jelenlegi infrastruktúra javítása és automatizálása felé, de én ezt zsákutcának és extra munkának érzem, hiszen ahogy te is írtad, a k8s egy csomó mindent megold.
Szerencsére elég nagy beleszólásom van a dolgok folyásába. Konkrétan nekem kell kitalálni, hogy hogyan legyenek a dolgok jobbá téve.
-
addikt
A DevOps topik kihalt, úgyhogy bedobom ide.
Egy kis brainstormingot szeretnék indítani az alábbiakról.
Continuous Deployment környezetben ki melyik branching strategyt használja, és miért? Mi triggereli a promotiont stagingből productionbe?
Melyik azonosítót használnád a deploymentek jelölésére? Semver, git hash, vagy build id?
A semver igényel emberi közreműködést, mert default a patch számot növelné a rendszer, de a fejlesztő belátásán múlik, hogy a kód amit beküld az inkább egy minor bump legyen patch bump helyett.
Git hash egyértelmű, könnyen visszavezethető pontosan a forrás commitra. Viszont nincs benne szekvencia, nehéz megmondani 2 git hashról, hogy melyik a későbbi anélkül, hogy valaki megnézi a git historyt és megkeresi a commitokat ID alapján.
Build number szekvenciális, és nem igényel emberi beavatkozást, viszont nehéz visszavezetni commitra.
Viszont, ha nem kap verzió taget egy-egy commit, akkor mi triggereli a production deployt, ha stagingben megfelelt a kód?
Van erre valami best practice? Itt vissza térünk a kérdés elejére, hogy melyik branching strategy lenne a legideálisabb.
Jelenleg GitFlowot használunk, de macerás a dupla PR a hotfixekhez (master, develop), és a develop PRrel kerül a masterbe (és deployolásra) hetente 2x, amit szintén szeretnénk lecserélni napi többszöri deploymentre.
Az eszközökkel nincs baj, GitHub Actions, Docker, Terraform, Ansible tapasztalat megvan, inkább a mit mikor és hogyan lenne a kérdés.
A deployment jelenleg egy több szerverre kitolt kódbázissal megy ahol a függőségek az összes szerveren helyben újra és újra telepítve vannak ami írtó sávszél pazarló, és fragile, mert boldog-boldogtalan root joggal bír a szervereken, és gyakran elb.rmolják az ownershipeket.
Ezt le akarom cserélni immutable image alapú deploymentre, ahol egyszer vannak telepítve a függőségek, majd ez az image van kitolva a szerverekre.
Ez lehet akár machine image buildeléssel aztán Terraformmal lecserélni a szervereket és újrakonfigurálni a routingot, de ezt lassúnak érzem. A másik opció Docker image buildelés lenne, mert az könnyen és gyorsan lehet kitolni a szerverekre.
Hosszabb távon a cél Kubernetesre költözés, de mivel egy monolit alkalmazásról van szó ezért úgy érzem az azonnali Kubernetesre váltás túl sok új komplikációt hozna, és jelenlegi archirektúra automatizálása egy jó köztes lépés lenne.
Vagy ahogy egy szakadékot sem lehet két ugrással átugrani, több értelme lenne egyből Kubernetesbe tolni az egészet, aztán lassan refaktorálni microservices architektúrára?
Kinek mi jött be, mi működött, nem működött?
[ Szerkesztve ]
-
addikt
-
addikt
válasz Silεncε #14801 üzenetére
Mobilappnál valóban nincs szükség TORos varázslásra.
Bár, ha nagyon sok user van egy szolgáltatói NAT mögül akkor IP ban befigyelhet extrém esetben.Illetve nagyon pazarlós megoldás letölteni az egész HTMLt és kliensoldalon parsolni ahelyett, hogy a szerver csak a lényeges adatot küldené le JSONban.
Nálam ez szakmai ártalom, hogy alapból mindent szerveroldalon csinálok. Sokkal kontrollálhatóbb mint a kliens.
-
addikt
-
addikt
-
addikt
-
addikt
Én a nyugat-európai fizetésemmel is könnyfakasztónak találom a többszáz fontos szék árakat. Inkább kértem egyet az irodából, úgyis otthonról dolgozik az egész cég.
Ugyan noname, de egész kényelmes.A Herman Miller féle többszáz fontos árcédulát nem lehet megmagyarázni.
Az Aeron egész kényelmes, de a Sayl? Az simán csak drága és kényelmetlen pedig előszeretettel veszik tucatjával a cégek. -
addikt
-
addikt
válasz fatal` #14748 üzenetére
Laptopvásárlásról kérdezett a kérdező.
Én is asztali perifériákkal püfölöm a céges XPS13at, mert azon hosszútávon nem lehet dolgozni, viszont kevés helyet foglal az asztalon, és könnyű hordozni.Van mellé kényelmes billentyűzet, egér, monitor.
De továbbra sem vennék Paviliont munkára.
-
addikt
-
addikt
-
addikt
válasz BProgrammer #14736 üzenetére
Akkor mi a kérdés?
-
addikt
válasz BProgrammer #14723 üzenetére
HP Pavilion bölcsészcicáknak van, mert olyan széééép.
Az igazi programozó minimum Dell Latitude 5xxx vagy 7xxx et használ, ha van elég büdzsé akkor XPSt vagy Lenovo ThinkPadet.
Azok nem törnek szét egy év után, és nem is olvad ki belőlük a forrasztás a gyenge hűtés miatt.MacBookot most hagyjuk. A szoftverrel még nem is lenne nagy baj, de az a billentyűzet az kínzás.
Ha nem fontos a grafika, akkor dedikált videokártya sem kell.
Ami minimum az egy i5 de inkább i7 proci, 16 GB RAM, és legalább 512 GB NVME SSD.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
-
addikt
-
addikt
válasz kuyarashi #14698 üzenetére
Bizonyos alaplapokban van olyan funkció, ha tápot kap, bekapcsol, de ezt is a BIOSbannkell engedélyezni előtte.
Esetleg valami egyszerű kis áramkör, ami ezt szimulálja?
Ha feszültséget kap, rövidre zárja az alaplap bekapcsológombnak szánt kivezetését pár másodpercre, ami ennek hatására elindul. -
addikt
válasz Rimuru #14693 üzenetére
Nyugi, én is csak azért néztem utána, mert írtad, hogy jövőre.
A legutolsó infóm nekem az volt, hogy megszavazták évekkel ezelőtt, de csak javaslat lett belőle, és az egyes tahországokon múlik, hogy bevezetik-e, és senkit nem érdekelt annyira, hogy törvénybe iktassa. És persze ez egy mindent vagy semmit kérdés, hiszen abból lenne a legnagyobb káosz, ha bizonyos EUs országokban így lenne másikakban meg úgy. -
addikt
-
addikt
válasz tboy93 #14582 üzenetére
Ezért kell mindenhol Pull Requesten keresztüli review, és ami nagyon gyatra, azt simán vissza kell dobni.
Ebből tanul a kolléga.A jelenlegi projekten én bekonfiguráltam GitHubon, hogy developba és masterbe pusholni nem lehet, csak PullRequesten keresztül kerülhet be kód, amire minimum 2 approved review kell, mielőtt mergelhetővé válik.
-
addikt
válasz Silεncε #14560 üzenetére
Ez a legnagyobb baj vele, hogy könnyen és olcsón lehet fejlesztőt találni. Ugyanilyen könnyű benne szemét, lassú, karbantarthatatlan kódot írni, akarom mondani a könnyen és olcsón talált fejlesztők jellemzően ilyen kódot írnak, amit utána nagyon drága egy seniorral újrairatni.
Most épp egy PHP pozícióban dolgozom, Laravellel egész kukturáltan lehetne dolgozni, de ami kódokat a mid level és junior kollégák beküldenek reviewra, attól gyakran sírni tudnék.
5-6 szint mélyen egymásba ágyazott foreach, abban if, else ágban egy elseif, abban mégegy foreach, abban pedig egy try-catch, és 150 sor a függvény.
Legközelebb nincs az az ember a földön aki hozzá tud nyúlni ahhoz a kódhoz.
De még újraírni sem egyszerű, mert már aki írta sem emlékszik pontosan mit is kellene csinálni annak a függvénynek.Ami nekem jelenleg legjobban hiányzik a PHPből azok a generi0csek vagy template típusok.
Nagyon jó dolog a Collection a Laravelben, de natívan kódban lehetetlen megadni, hogy milyen tipusú elemeket tartalmaz az a Collection. Persze docblockkal lehet bohóckodni... -
addikt
-
addikt
-
addikt
-
addikt
-
addikt
-
addikt
Nincs külön topikja, de érdekelne, hogy vannak-e itt olyanok akik napi szinten programoznak Goban (golang).
Én most elkezdtem kicsit komolyabban elmerülni benne, mert már a könyökömön jön ki, hogy amikor azt mondom, hogy Node.js tapasztalatom van, akkor a recruiterek a nyakamba zúdítanak egy vagon frontend pozíciót, mert hát szerintük attól mert az is JavaScript jó lenne nekem a pozíció, de nagyon nincs kedvem pixeleket faragni, viszont a backend annál jobban fekszik nekem.
-
addikt
-
addikt
-
addikt
-
addikt
-
addikt
-
addikt
válasz Silεncε #13723 üzenetére
Csak nem mekkbúkk? Abban jellemző ez a csoda felszereltség. Azt hiszik mert drága volt, sosem avul el.
Nekem ritkán még a 16 giga ram is kevés amikor nekiáll memóriát szivárogtatni valamelyik fantasztikus app
Babel watch és társai.
Plusz a chrome is zabálja a ramot, és a java alapú cuccok sem szerénykednek a memóriafoglalással.[ Szerkesztve ]
-
addikt
Ha már monitor.
Most egy 27" IPS ASUSon dolgozom. Hiba volt FHDset kérnem, és nem is vagyok elájulva a minőségétől.Korábban dolgoztam ugyanekkora 2K Dell UltraSharpon, na az tényleg éles. Persze 3x annyiba került mint a mostanim.
Hiba volt a mostani választás, mert a cég kibírta volna a drágábbat is, ha már a drága Dell lapost kibírta, és FHD semmire nem elég ma már.
-
addikt
-
addikt
-
addikt
-
addikt
-
addikt
válasz fabri07 #13669 üzenetére
Emeltszintű érettségi alap, ha egyetemre készülsz.
És egy (angol) nyelvvizsga is kötelező.Utána elkezdhetsz Pythonozni, népszerű nyelv a világban, de a suliban a JAVA-t és a C++-t fogják tanítani.
Az iskola nem az életre készít fel, hanem a vizsgára, ez van. Nem fogsz hallani Gitről, JavaScriptről, Golangról, Dockerről, Cloudról, és hasonlókról ami a való életben milliárd dolláros forgalmat csinál.Talán fogsz hallani IP ről, portokról, tűzfalakról, de annál több lesz a "szekvenciális inputfájlból olvassunk be soronként számokat, és rendezzük őket sorba" típusú feladat.
Ha a jó vizsga a cél, akkor irány a C++ és a JAVA.
Ha a való életben el is akarsz helyezkedni, akkor a fenti nyelvek orrvérzésig és vakulásig akkor talán nem gombokért vesznek fel juniornak.
Ha a fenti két nyelv nem nyerte el a tetszésed - bár, ha sok gyakorlatod van bennük, szép pénzeket lehet velük keresni - akkor a való világ elég erősen használ még Pythont, JavaScriptet (kliens és szerver oldalon is), C#/.NET-et. A PHP is nagyon népszerű, bár nem fizet túl jól. And FFS please leave Ruby alone 'coz that's disgusting.
Bármilyen nyelvben is indulj el szükséged lesz a HTTP protokoll ismeretére, Docker ismeretre, JavaScriptre, git ismeretre, Linux ismeretre (ezutóbbit javasolt napi szinten használni, és kukázni a Wint, mert azon szívás programozni), HTML alap, CSS alap, JSON/XML szintaxis alap.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
-
addikt
-
addikt
válasz Tigerclaw #13649 üzenetére
Úgy tudom Swiftben a konstans deklarálható érték nélkül, és egyszer adhatsz neki értéket futásidőben.
Amit leírtam az egy kicsit más. Az azt jelenti, hogy értéket csak egyszer adhatsz egy konstansnak JSben, mégpedig deklaráláskor, később nem tudod módosítani, viszont ha objektumot vagy tömböt adtál értékül akkor annak a mezőit/elemeit tudod módosítani ami okozhat galibákat ha valaki nem tud erről a viselkedésről.
-
addikt
Akkor most jegyezzük meg, hogy JavaScriptben ez egy kicsit másképp működik
Ott a konstans az egy konstans pointer, tehát nem lehet neki újra értéket adni, VISZONT, ha ez a pointer egy nem primitív adatra mutat, tehát objektumra vagy tömbre, akkor annak a TARTALMA módosítható konstans változó esetén is.
Kezdőknek ez elég zavarbaejtő lehet.
Meg sem említem, hogy az objektum összefűzés is shallow.
-
addikt
-
addikt
-
addikt
-
addikt
-
addikt
válasz samujózsi #13552 üzenetére
Melyik matektétel ismeretének hiánya miatt nem lettél hobbiprogramozó?
Nekem hobbiprogramozó=php+mysql nem 3D engine fejlesztő. Az matek nélkül tényleg nem megy.Ezt nem állítottam én sem, hogy a kutyának sem kell a diploma.
Azt írtam, hogy kezdőként jó belépő a munka világába, de nem attól lesz jó programozó valaki, hogy papírja van. -
addikt
-
addikt
válasz samujózsi #13544 üzenetére
Áruld már el, hogy hány útvonaltervező program van a piacon, hány gráfelméletben jártas programozóra van szükségük az algoritmus fejlesztéséhez, és mely országokban vannak ezek a cégek?
Szerintem ez választ ad a kérdésedre.
Még a Google Maps vagy Waze, stb csapatokban sem mindenki az útvonaltervező algoritmuson dolgozik.
Amúgy persze, kell a matek, és a logika, de a mai napig nem kérdezte senki, hogy a képzeletbeli számokat hogyan tudnánk felhasználni profittermelésre. Azt viszont igen, hogy hogyan lehet gyorsabbá tenni a kódot, vagy gyorsabban, könnyebben fejleszthetővé.
Több olyan csapatban is dolgoztam ahol diplomás programozó juniorok voltak, a kód pedig egy őskáosz volt.
Tudod hol kell az orrvéreztetős matek? A 3D játék motor tervezésnél, titkosításnál, hibajavításnál, tömörítésnél, bizonyos tipusú kereséseknél, útvonaltervezésnél.
Az egyetem dolga ezeket az alapokat megadni, de kicsit túl nagy hangsúlyt fektetnek a matekra, és nem eleget a karbantartható kód írási skillekre.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz fabri07 #13543 üzenetére
Nézd, amikor én jártam az ELTEre, akkor "olvassunk be egy szekvenciális inputfájlból" feladat ment C++ ban orrvérzésig. Szerintem azóta nem sok minden változott.
Egyszer nem mondták, hogy mi az a Git és mire jó. Nyomták a C++-t orrvérzésig, amivel kb egy junior pozíciót meg lehett volna pályázni. Volt még JAVAis, de abból sem lett doktor senki, csak az alapokat tanították. Egy nyamvadt REST api tervezés nem volt.
Ahogy előttem leírták, ha érdekel a közgazdaságtan akkor menj gazdinfóra, ha nem, akkor proginfóra, matek lesz mindnenhol orrvérzésig, de a való életben használható tudást azt magadnak kell megszerezned szabadidődben vagy diákként dolgozva a szakmában (ez erősen ajánlott), mert a valóság teljesen más, mint az iskola.
-
addikt
válasz fabri07 #13540 üzenetére
Én sosem értettem az olyan embereket akik divatból mennek programozóképzésre.
Ezt vagy akarod csinálni, és akkor mész előre, vagy nem akarod csinálni, csak hallottad, hogy menő és jól fizet, de mivel nem akarod csinálni igazán, neked szenvedés lesz, és annyira nagyon jól sem fog fizetni.
Én már gyerekkoromban tudtam, hogy programozó leszek és pont. Középsulis koromban minden programot meg akartam bütykölni, érteni akartam, hogy működik, és mit lehet benne megváltoztatni, átírni, aztán később, hogy hogyan lehet hasonlót, vagy jobbat, sajátot írni, hogyan lehet szervereket csinálni, IP címek, portok, PHP, adatbázis, kilogikázni dolgokat.
Aztán elmentem ELTE proginfóra, de nem végeztem el, mert engem a programozás érdekelt, nem a matek és egyéb dolgok.
Azóta köszönöm jól vagyok, jelenleg még nem értem el azt a határt ahol a diploma hiánya korlátoz, és nem panaszkodom a fizetésre sem, és ahogy egyre több év tapasztalatom lesz, egyre kevésbé fog számítani a papír hiánya.
Persze, most nem azt akarom javasolni, hogy senki ne menjen egyetemre, de ehez a pályához kell egy elhivatottság, ezt nem lehet éveken keresztül érdektelenül gyűrni, mert kiégsz.
Nulla tapasztalattal fontos a papír, az egy belépő az első munkahelyedre, de nem igazán az a papír fogja meghatározni, hogy hová jutsz el a szakmában, hanem az érdeklődés, és a szorgalmas tanulás.
-
addikt
válasz Kingcold #13527 üzenetére
Ha megszűnnek a nyelvi akadályok, nem lesz szükséged a magyar kóderképzőkre, mert az internet roskadásig van tananyaggal. Olcsón vagy akár ingyen.
Persze van akinek az kell, hogy bejárjon valahova ahol magyaráznak neki, de ahhoz képest pedig elég drága buli egy ilyen.Ha ezeken a helyeken nem elvárás a nyelvtudás akkor hogyan fog a frissen végzett programozónk megoldást keresni a problémáira, amikor a dokumentáció az esetek túlnyomó többségében angol, ha valami nagyon népszerű projektről van szó, akkor talán le van fordítva kínaira, franciára, oroszra, plusz a stackoverflow is angol.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
-
addikt
válasz Bigmasterl #13514 üzenetére
Kifutottam a szeresztési időből.
Még annyi, hogy az is hatalmas piros pont, ha Docker imageként tudod prezentálni az elkészült alkalmazást.
És mondanom sem kell, a GIT kötelező, bármerre is indulj el.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz Bigmasterl #13514 üzenetére
Szivesen
Backendre szóba jöhet még a JAVA/Groovy is erősen (vagy C#/.net), de akkor is kell JavaScript frontendre.
Ott van backendre még a PHPis, de a Node.js jobban fizet, habár PHPs meló van minden bokorban.
Tiéd a választás.
JavaScripttel nem lősz mellé, és erősen ajánlom mellé a TypeScriptet, nagyon sokat segít, és eléggé növekszik a népszerűsége.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz Domonkos #13508 üzenetére
Kezdheted:
Node.js Drón
Mikrovezérlő Node.js-selEgyre inkább közeledünk afelé, hogy annyira olcsó a hardver, hogy elmozdulnak ezek a dolgok a könnyű programozhatóság felé.
Már sok tévén Android fut, arra pedig Kotlin/JAVAban lehet fejleszteni, nem kell a C++ mindenáron.
Vagy akár csak a fenti Node.js drón.
Lehet, hogy a.bekerülési költség 5 dollárral több így, viszont 100x annyit el tudnak adni mintha csak C++ bannlenne programozható, és a vásárló úgyis kifizeti.Illetve nézd azt is, hogy a kérdező totál kezdő.
Egy JavaScriptet könnyebb megtanulni mint rázúdítani a C++ alacsony szintű dolgait.[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz Bigmasterl #13505 üzenetére
Javascript.
Egyszerű, és mindenhol megy.Megtanulsz egy kis Node.js-t, adatbázisok, APIk, miegymás, meg mellé egy Reactot, hogy frontenden is boldogulj.
HTML, CSS alap.
De persze tudni kéne, hogy mit akarsz dolgozni, mert az jelentősen befolyásolja a nyelvvlasztást.
Ha webfejlesztő akkor a fenti ajánlás.
Ha mobilfejlesztő, akkor arra is van már React Native, de jobban szeretik a Kotlint/JAVAt, és iOSen a Swiftet.
Ha az adatfeldolgozás érdekel, adatbányászat, machine learning és társai akkor mindenképpen Pythonnal kezdj.
Ha robotok, beágyazott rendszerek akkor inkább C++ al keresnek embereket, de lassan betör oda is a JS
-
addikt
Én a weboldalas, böngésző összeomlásos kommentre válaszoltam
Esetleg egy nagyon egyszerű kódrészletet nem tudsz bemásolni, hogy milyen függvénnyel, hogyan próbálod meg allokálni a memóriát?
Oké, NDA, de az egész C++ nyelv talán csak nem esik az NDA hatálya alá.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz aprokaroka87 #13488 üzenetére
Ha saját kód akkor nézzetek körül az event handlerek háza táján. Valahol szivárog a memória.
-
addikt
válasz Silεncε #13448 üzenetére
Én gyakorlatias ember vagyok, és mikor új dolgot akarok tanulni, olyat választok, amihez van megfelelő méretű közösség, a support miatt. Ezért is vágtam bele a Node.js-be annak idején.
Biztosan COBOL és FORTRAN fejlesztőként milliókat lehet leakasztani valami őskőkori rendszer fejlesztésénél, mert csilliók lenne újraírni, de csak ezért nem biztos, hogy érdemes ezeket a nyelveket tanulni.
Ha divatnyelvet akarsz, akkor szerintem a Go-val, vagy Kotlinnal többre mész.
A Rust és társai majd szerintem néhány év múlva lesznek érdekesek, amikor sok minden lesz WebAssemblybe fordítva, de addigra más fordítók is képesek lesznek WA-ba fordítani.
Plusz min. 5 év mire otthon is elkezd terjedni.Londonban biztosan könnyen találnál Rust fejlesztői pozíciót, ott mindenre IS van kereslet.
-
addikt
-
addikt
-
addikt
válasz bandi0000 #13434 üzenetére
Külföldet döntsd el minél hamarabb, mert később csak nehezebb lesz.
Idősebb leszel, családod lesz, beleragadsz az otthoni komfortzónába amiben jó lesz siránkozni, de nehéz kimászni belőle.Az, hogy itt hol és, hogyan érdemes kezdeni az már az Anglia topik témája. Londonország/vidék.
Itt is keresnek juniorokat, de neked kell kiszámolni hol mennyiért laksz/dolgozol és az megéri-e. Nagyon kezdőként ismerős nélkül marad a 3-4-5-en egy lakásban modell. Nekem nem volt itt segítségem, de mivel nem voltam totál kezdő így nem kellett összeköltözni másokkal.
-
addikt
válasz bandi0000 #13428 üzenetére
Sajnos Magyarország kis ország, a legtöbb fejlesztői munka Budapesten van.
Van néhány a nagyobb megyeszékhelyen is, de jellemzően nem annyi, és nem annyiért mint szeretnéd, és vidékről vidékre költözni talán még kisebb a hajlandóságod, mint a fővárosba, bár ez egyéni preferencia, van akit tankkal sem lehetne felvontatni pestre, van aki pedig örül, hogy végre felköltözött.
Ha a C#/.Net érdekel, annál elég nagy világvége kellene, hogy legyen, hogy ne legyen pesten nyitott junior pozíció.
Nyílt titok, hogy fejlesztőként már egyetem alatt lehet/kell/érdemes elkezdeni dolgozni, így szeretve némi tapasztalatot. Ilyenkor jellemzően olcsó helyen lakik az ember (kolesz, osztott albérlet), de mindenképpen kevesebb a mentális/anyagi teher, mint amikor egyszercsak rájössz, hogy végetért a buli, és neked 0 tapasztalatod van az adott szakterületen.
Egy ismerősöm így járt. Szépen lediplomázott, majd nem talált munkát, mert nem volt tapasztalata. Kiment Írországba, de még rendszergazdának is csak nehezen vették fel, fillérekért. Egy év után megunta, hazament MSc-re. Nem hiszem, hogy ez fogja neki meghozni az áttörést. Inkább gyakorlati tapasztalat kellene.
Ha akarod/teheted visszamehetsz MScre alibiből, és mellette diákként elkezded a pályafutásod.
Vagy hasonlóan alacsony, vagy talán még alacsonyabb bérért mint diákként (diákként kevesebb az adó) elmész egy kezdő poziba ahol elkezded a valós tapasztalatokat felszedni.
Egyetértek veled, nem érdemes otthon görcsölni hónapokig egy nyevvel. Az alapok mindegyikben ugyanazok, plusz egy kis nyelvspecifikus körítés, és némileg más mintákat követ a közösség.
Tanuld meg az alapokat, amik ahhoz kellenek, hogy el tudj kezdeni dolgozni.
Én mondjuk azzal kezdenék, hogy összeraknék egy egyszerű CRUDot, egy Todo appot.
Frontendre némi HTML, CSS, JavaScript, React, REST/GraphQL APIval.
Backendre a te esetedben .Net backend, valami hozzá passzoló SQL adatbázissal.Ezt max 1-2 hónap alatt meg lehet tanulni Udemyről.
Ha ez kész, akkor nagy vonalakban érted az alapokat, mehetsz interjúzni, még kódmintád is van amit tudsz mutatni.
Ha minden kötél szakad, ott van külföld.
Nyelvekkel hogy állsz?Én is vidékről származom, diákként dolgoztam egyetem mellett, volt is tapasztalatom egy kezdő/mid pozícióhoz PHP és társaival, de nem akartam fillérekért elmenni dolgozni, és vidékről feljárni sem, így gondoltam egy nagyot és kijöttem Angliába.
Bár tapasztalat nélkül itt sem vesznek fel senkit, úgyhogy inkább még ne csomagolj. -
addikt
válasz bandi0000 #13425 üzenetére
Ha Java interúra mész, ne C#ból készülj fel.
El kell döntened milyen terület érdekel, és arra elindulni, az ahhoz passzoló nyelvekben elmélyedni.
Mobil: Kotlin, Java, Swift, React Native
Frontend: JavaScript, TypeScript, React, Angular
Backend: Node.js, JAVA, PHP
Adatbányászat: PythonMindezekhez legalább a REST APIk használatát és a HTTP protokoll alapvető működését tanuld meg. De egyre divatosabb a GraphQL, arra is érdemes ránézni.
Továbbá tudjad mi a különbség az egyes adattípusok között. Érdemes minimális SQL tudást is felszedni Postgres/MySQL szerveren.
Majd a megfelelő területen dolgozó cégekhez jelentkezni.
Juniorként tényleg csak az alapokat kérik, illetve, hogy tudj logikusan gondolkodni.
A többit majd felszeded útközben.Ahogy fent is írtam, ha Java interjúra mész, ne C#-ból képezd ki magad. Nem is értem a kérdést.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
-
addikt
-
addikt
-
addikt
-
addikt
válasz Reaper04 #13404 üzenetére
Miért akarják az emberek excelből megváltani a világot?
Láttam már sok furcsa megoldást, kérést, elképzelést excelben, de nem tudtam sosem megérteni miért jó többre használni mint táblázatkezelésre.
Van aki admin panelnek akarja használni, meg adatbázisnak... Kedvencem még mindig az, hogy Gizike szerkeszti a táblázatot, amit Dropboxba syncel, onnan kellene parsolni és egy weboldalt generálni belőle.
Azt hitte a kedves megrendelő, hogy ez olcsóbb lesz mint egy admin panel wordpresshez amit Gizike szépen megtanul.
Félúton persze kukázták az ötletet, mert rájöttek, hogy hülyeség.Értem én, hogy nem akarsz megtanulni Pythont vagy JSt vagy mást és HTMLt sem akarsz faragni UIhoz, de az excel nem atomreaktor vezérlőpanel.
-
addikt
-
addikt
Ma is tanultam valamit.
Szerencsére meg van az a kiváltságom hogy linuxot használhatok. -
addikt
-
addikt
-
addikt
-
addikt
Fut WSLben Docker?
Gyanítom nem, hiszen ezért van külön Docker desktop alkalmazás, ami egy VM.
De a WSL nem változtat a tényen, hogy lassú és körülményes egy alkalmazás beszerzése.
Google, letöltés, telepítés, nextelgetés, és pont akkor omlik össze, amikor kellene, lásd ZH.Linuxon apt install, és bumm, fenn van.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz Silεncε #13340 üzenetére
Annyira imádom azokat akik Windowson akarnak programozni. Minezt olyan szintre szokták művelni néhányan, hogy feldobnak a kis Winjükre egy linux virtualboxot, és égetik a CPUt meg a RAMot.Linuxon sokkal gyorsabb és egyszerűbb minden.
És azt sem értem, hogy miért C vel és C++-vel fárasztani az újoncokat.
Arra tökéletes, hogy aki nem elég elszánt, egy életre megutálja a programozást.Miért nem lehet mondjuk JAVAval vagy valami hasonló nyelvvel kezdeni?
Tudom, azt is tanítják sok helyen, de a referenciák és pointerek, és pointer referenciák, hát az elég komoly falat egy full kezdőnek. -
addikt
-
addikt
-
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Drasztikusan megváltozhat az iPhone 17 Pro, itt az első fényképes bizonyíték
- iPhone topik
- Milyen mosógépet vegyek?
- Androidos tablet topic
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- LEGO klub
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen autót vegyek?
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- HP Elitebook 840 G8 i5 1145G7 / 32GB / 512GB / - bontatlan, új!!!több db!
- Intel Pentium 66 MHz CPU eladó (+ ingyen FoxPost)
- HP Zbook Fury 15 G8, RTX A5000 16GB, I7-11850H, 32GB RAM, 1TB NVME, Magyar
- Apple iPhone 7 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest