- Milyen videókártyát?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali fotós kérdések órája
- Házimozi belépő szinten
- Dell asztali gépek
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- A Keychron K2 HE rapid trigger billentyűzet tesztje
- LG LCD és LED TV-k
Új hozzászólás Aktív témák
-
walkben
csendes tag
Hello! egy intel p4 3000-es procim van, Asrock P4VM890-es alaplapon, a biosba nem tudom a 15-ös szorzót növelni (15x200), nincs esetleg valami más mód a szorzó növelésére? (az fsb-t nem növelhetem mert akkor nem látja a SATA vinyót :S)
-
punk17
aktív tag
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem, mivel intel téren nem nagyon vagyok otthon. Sörért cseréltem egy Asus P4B533 tipusú lapot és egy P4 1,6 Ghz procit. Kérdésem az lenne hogy van e értelme a procit húzni illetve általában hogyan bírják ezek a csöppségek a tuningot? A gépben egy ATi X1300Xt DDR2 512Mb vga és 1Gb DDR400 memória található ami csak 266Mhz-en szaladgál akármit csinálok.
Előre is köszönöm a segítségeteket. -
walkben
csendes tag
Helo! Köszi a válaszod, igen, nagyon minimális (kb 5%) emelés még megy neki. Azt is olvastam, hogy szinte minden alaplapon van ilyen állítási lehetőség, persze lehet hogy nem pont így szerepel benne. Tehát lehetséges hogy átlehetne állítani de más szövegkörnyezetben és hülye vagyok hozzá :I
Amint összegyűlik egy kis pénz adom el a gépet, a sata vinyót veszem ki (a másik nem sata) és akkor működni fog a dolog.De ha esetleg valaki már rátalált egy Asrock biosában a megoldásra, légyszi jelezze
mégegyszer -
mycso
veterán
válasz
walkben #5092 üzenetére
Szia, FSB tuningnál bizony az agp/pci órajek is emelkednek.
Ezért egy bizonyos tuning felett, ha nincs lehetőség fixre állítani az agp/pci frekiket bizony megesik, hogy nem tudja indítani a sata eszközöket.A lapod nem egy tuninglap, tehát valószínűnek tartom, nincsen benne ez a fixálási lehetőség, viszont ebben az esetben nem tudsz tuningolni, mert a sata eszközeid nem fognak működni (egy nagyon minimális tuning ami még belefér)
-
walkben
csendes tag
segítsetek plz! fontos
-
walkben
csendes tag
Hello!
2 éve esett át egy nagyobb felújításon a gép, aztán 2008 végén (a gyári hűtővel felszerelve) húztam a procin. először nem sokat 3000-ről 3200-ra, de emlékszem hogy volt mikor 3800-on pörgettem. Nem volt semmi gáz, de mikor vettem egy 250es SATA vinyót lekellett mondanom a tuningról. Mivel túlmelegedett a gép, ezért most úgy voltam vele hogy adjuk meg neki a módját, úgyhogy egy komolyabb procihűtőt kapott, a hőmérséklet jó is, felhúztam 3600-ra és ment mint az álom. Csakhogy később észrevettem (és eszembe jutott) hogy gáz van a SATA vinyóval. 3100 körül még műkszik a vinyó, de ha tovább húzom nem ismeri fel.
Olvastam olyanról hogy a PCI/AGP Frequency-t kell FIXED-re vagy 66/33-ra állítani, de semmi ilyet nem találtam a biosban! Aki ismeri a biost segítsen!! Fontos
Nvidia Gforce 7300GT
1.5 Gb DDR400 ram -
Üdv a Topicnak!
Régen volt már p4-em
De a legszeb élmények fűznek hozzá
Abit is7e2Lap+2.4 Petya(1mbch533fsb)
3.2Ghz ment röhögve egy 1400ft-os coolermasterrel!!!!
Éljen a S478! -
rootkiller
őstag
Ma próbálkoztam mindenféle beállításokkal, de nem sok eredményre jutottam sajnos. Úgy tűnik, hogy valami limitbe ütközik, és 230nál nem sikerül többet elérnem:
230 @ 1,525V; 460 @ 2,5-3-3-7 2,65V -> stabil
...
235 @ 1,55V; 470 @ 3-4-4-8 2,75V -> kifagy -
DjAaron
tag
Szeretném emelni a procim órajelét, de a biosban nem lehet.
Viszonylag sok progit próbáltam, de egyikkel sem ment
egy Intel pentium 4 3,6ghzról lenne szó, régi alaplapommal 4ghz-n futott.
DRAM, FSB arány: 10:6, nos szerintem ez elég rossz úgyhogy az fsb-t is emelni kéne, aki bármibe tud segíteni, annak előre is kössz. -
kriszbon
őstag
válasz
rootkiller #5083 üzenetére
Mondjuk nem biztos hogy tesztek/játékok alatt sok különbséget kapsz ha a ramokat vissza kell osztanod a magas fsb miatt pl. 3.64Ghz nincs visszaosztva a ram! Következő 3.82Ghz itt már vissza kellett osztani a ramot, mert nem bírta a magas fsb-t, és itt is ugyan az van 3.85Ghz Mint látható nem igazán hoz többet így sem! Ez felett meg annyira magas fesz kellene neki, hogy szerintem nem éri meg, még a 3.82-85 sem, mivel 3.62-65-ön is kb. ugyan azt kapom
-
Wajk
addikt
válasz
rootkiller #5083 üzenetére
szerintem a 250 kijöhet ha a memória időzítésekből visszább veszel és eltalálod a megfelelő Volt beállítást, de azért nem vidd túlzásba, ha túl sok Volt+-al menne stabilan akkor nem éri meg. meg ügye minnél több V annál magasabb hő.
ha élményindexnél már kifagy akkor stabilnak semmiképpen nem mondható ;)
éredmes játszogatni aztán kijön a jó beállítás. -
rootkiller
őstag
Amúgy azonos feszeken meg időzítésen elindult 235fsb-n, csak kifagyott a vista élményindex teszt. Kíváncsi vagyok mit fog produkálni, ha megfeszelem a memóriát. Egy 250 csak kijön a prociból is kis feszemeléssel.
-
rootkiller
őstag
Meg kéne nézni, hogy visszarakom az időzítéseket SPD-re, és megfeszelem a ramokat, hátha megy az. Amúgy 2x1gb 400mhz 2-3-2-6 @ 2,6V hyperX ramjaim vannak, de csak 2-3-3-6 megy vele, most meg 460on 2,5-3-3-7en megy 2,65V-al. Azon gondolkozom adni kéne neki 2,7et, talán megy 480-500at úgy 3-3-3-8ba. Tetszene a 25%, bár gyári intel hűtő van, meg 300as codegen, bár 5 év alatt nem volt vele semmi lekopogom, de azért jobb lenne nem megsütni a cuccost.
Amúgy lehet kéne vennem egy jobb tápot, meg rámoddolni a bordára egy fasza 12cm-es ventit, és akkor kicsit lehetne feszt emelni. Vagy egy 1,550-1,5625V még megengedhető ezzel?
-
Wajk
addikt
válasz
rootkiller #5079 üzenetére
jah, meg érdemes a CPU : RAM arányt 1:1-ben tartani amíg csak lehet, mert szerintem a gyors ram mindennél többet ér ;) tapasztalataim szerintem jobb 230FSB 1:1, mint 240-250FSB 5:4-ben.
-
Wajk
addikt
válasz
rootkiller #5079 üzenetére
15% nem rossz, 230FSB simán belefér.
Ha minden simán megy, szerintem még tornázgathatod. 240-250 simán kijöhet bár ahhoz már megfelelő RAM is kell.
napi használatra azért érdemes kicsit lejebb adni, hogy ne hajtsuk ki a lelkét a drágánknak ;)nekem most így ketyeg, így minden sima, ha feljebb tekerem ott még nem találtam meg az optimális beállítást...
-
rootkiller
őstag
Alapfeszen ez milyen eredmény?
-
thg
csendes tag
Akkor már érdemes lenne venni egy jobb hűtőt. Nekem egy Thermaltake SilentTower CL-P0025-em van, ez már megfelelően lehűtené a procidat.
-
kriszbon
őstag
Mikor volt pasztázva az a proci? A hűtőt se árt megnézni és kiportalanítani, sokat segít mindegyik hogy ne legyen magas a hőfok, főleg ha a pasztázás még eredeti, mert akkor az már rá is lehet száradva, és egyáltalán nem vezeti a hőt rendesen! Szerintem ezeket mindenképpen csináld meg! Pasztából nem kell drága, jó a spire is pár száz forintért! Everestben is van stabilitás teszt, és ott nézheted azt is hogy terhelés alatt mennyi a Vdroppod, meg hőfok stb. Szerintem a ram beállításod nem jó, mert autón a lapnak az spd alapján simán be kellene lőnie 200Mhz-re! Próbáltad már az összes beállítást? A by spd beállítással jónak kellene lenni, ha máshol nincs elállítva valami! Legjobb lenne a biost betöltetni defaulton, mert azon 200mhz-esként kellene índítania a ramot, és a többit utána variálni! Először mindenképpen paszta/portalanítás, majd default bios és leellenőrizni hogy mit mutatnak a progik! A SetFsb-vel lehet állítani úgy, hogy alapon betölt a bios mindent ahogy ott be van állítva, és ha kell + még akkor abba feltolod amennyi kell, ha újraindítod vagy kifagy akkor alapon indul és kész!
Ja attól a fesztől nem kell félned, mert gondolom ez idle érték, tehát load alatt még kevesebb lesz! -
xdozer
csendes tag
most emeltem a feszültséget 1,43 V-re bios szerint(1,39-1,42 között mozog) meg 3013mhz telj.
az s&m teszten átment de 70 fokig melegedett és a cpu hűtő már 3800at forgott néha ami már elég hangos :S de filmnél még nem néztem de úgy tűnik most stabil -
xdozer
csendes tag
válasz
kriszbon #5072 üzenetére
emeltem 1 kicsit a volton, 1,37-1,39et kapott(a biosban ez 1,41V) vmint 3013mhz-n ment proc de igyis ujraindult filmnézés közben. Még mindig kevés lehet a feszültség neki?
tudtok olyan progit mondani ami 1 kattintással lentebb veszi a proc teljesitményt, mert most alapjáraton is 3500at fordul a proc ventilátor és elég zajos :S
a memó időzítést beállítottam,a memó szórzó pedig 3:4en van(cpu:dram) psb400 mellett
-
kriszbon
őstag
válasz
kriszbon #5071 üzenetére
Nos visszanéztem a képeket és van cpu-z képed már a ramról, így az tárgytalan bocs
thg: kolléga írta hogy állítsd 3-3-3-8-ra a ramot, és tedd is azt mert az spd értékekre ezt is írja a cpu-z! Biosban csak 3 lehetőséged van az állításra a ramnál, By spd, 1:1 és 4:5 ebből nem tart soká kideríteni hogy melyik felel meg neked! A feszültséget meg ahogy írtam!
-
kriszbon
őstag
Nos ha most 1.3875 van beállítva biosban, akkor valósan kap a Vdropp végett kb. 1.34 v-ot, ha megnéznéd végre everest alatt, és cpu-z alatt is hogy mit ír ki akkor tudnánk pontosabban is! Meg mint írtam cpu-z alatt nézd meg a memoria és spd fül alatt miket ír ki a ramra, mert nagyon fúrcsa hogy a 200-as ramok(effektív 400Mhz-es) nem megy csak kb. annyit, mint egy 333-as(valós 166Mhz)lehet nem is 400-as
! A biosban nyugodtan adhatsz neki 1.43 v-ot is, akkor fog valósan úgy 1.39 v-ot kapni! A hőfokot figyeld mert nem tudni mikor volt pasztázva az a proci!
-
xdozer
csendes tag
ilyen lehetőségek vannak a biosban:
http://kepfeltoltes.hu/view/090409/Photo-0008_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
sztek birni fogja az 1,41 voltot gyári hűtéssel? -
xdozer
csendes tag
setfsb-t nem tudtam leszedni mert trójai-val van fertőzve
:S
-
xdozer
csendes tag
a biosom így néz ki
http://kepfeltoltes.hu/view/090331/Photo-0002_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/090331/Photo-0004_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/090331/Photo-0003_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/090331/Photo-0005_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
ott van az agp/pci fixed 66/33 nem tudom az mennyire hiteles
ez meg a cpuz-s adatok, jelenleg így megy a gépem
http://kepfeltoltes.hu/view/090408/862631424www_www.kepfeltoltes.hu_.jpg -
thg
csendes tag
Az AGP/PCI frekvenciákat ellenőrizheted pl. a SetFSB nevű progival, csak ahhoz tudnod kell az alaplapodon lévő clock generator típusát. Ha az alaplapod nem szerepel a belinkelt listában, akkor nézz körül a lapodon, valahol a CPU környékén lennie kell egy ICS... jelű IC-nek.
-
kriszbon
őstag
Ja igen az övé 478-as bocs
De azért gondolom annyit mennie kéne? Ha meg nem akkor egy kis + fesszel vagy nem
Azért a fesz az 1.4v. a 478-as Prescottnál is(gondolom én), és azon még egyáltalán nem halna be vagy egy kicsivel felette sem, csak jó legyen a hütés! Én inkább a ramokra gyanakszom nála, hogy azok vagy nem 400-asok, vagy rosszul van beállítva az időzítés, vagy nincs fixálva az AGP/PCI vagy ha fixre is van állítva biosban, akkor is előfordul hogy elmászik(volt rá példa sokszor)
-
mycso
veterán
válasz
kriszbon #5059 üzenetére
#5051 intel pentinium 4 2.8ghz 1mb cache 533fsb procim van ha esetleg fontos - tehát prescott.
Egyébként ezeknél a prociknál nem olyan egyértelmű, hogy elszaladgálnak alapfeszen akár csak 3GHz-en is...(sajnos)
xdozer: Egyébként osztom énis a többiek véleményét, hogy az fsb-t emelgesd, esetleg a procinak pici plusz fesz (hőfokra figyelni) és akkor akkár így belőni a ramnak 400MHz-et.
Még a ramodról azt lenne jó tudni, hogy a fentebb írt időzítéseket milyen órajelen tudja...ha 400-on, akkor azt nem kell babrálnod. -
kriszbon
őstag
Most neked Prescott vagy Northwood procid van? Ha Prescott akkor a gyártó 1.4 v-ot ad meg amitől semmi baja nem lesz! Ha Northwood akkor meg 1.52 v-ot ad meg! Everestben nézd meg mennyit kap most! Amúgy megnézhetnéd a procit és a ramokat is CPU-Z alatt hogy mit is ír ki a memoria fül alatt, és az SPD fül alatt, mert azt is jó lenne letisztázni, hogy milyenek is igazából, mert annak a procinak még alapfesszel is tudnia kellene kb. annyit! De ha mégsem akkor nyugodtan elmehetsz 1.4 v-ig nem szabad hogy baja legyen ha jó a hűtésed! Az a 350Mhz nem számit nagy tuningnak!
-
rootkiller
őstag
Ebből a prociból mit lehet(ne) kihozni?
-
thg
csendes tag
válasz
t-bali3 #5052 üzenetére
A Celeronnál biztos, hogy lényegesen jobban teljesít a P4 hiszen az L2-cache mérete a duplája vagy akár a négyszerese modelltől függően. A 800-as és 533-as FSB-jű P4-esek között pedig a különbség szerintem már nem olyan látványos. A 800-as FSB-nek annyi az előnye, hogy ez teljesen ki fogja tudni használni a DDR400-as memória előnyeit és nem kellesz azokkal a tuning gondokkal küszködni, mint xdozer kolléga
-
thg
csendes tag
Akkor lehet, hogy a procnak kevés már az alapfesz. De persze az is lehet, hogy elnéztem valamit, én is még csak kezdő overclocker vagyok
. Az optimális memória időzítéseket különböző frekveciákra megtalálod a cpu-z spd füle alatt. Az én 3GHz-es P4-em jelenleg stabilan fut 3.9GHz-en 1.45V fesszel (az alapfesze 1.287V-1.4V):
A RAM pedig DDR416-ként üzemel 260-as FSB-nél 5:4 FSB : DRAM aránynál. Így persze jobban is melegszik a proc, de a hűtése nem gyári, hanem hőcsöves Thermaltake, amivel max 58.7 fokig melegedett az S&M nevű program által futtatott tesztek alatt. Én a következő beállításokkal futtattam:
A HDD teszteket kikapcsoltam. Abból, hogy melyik tesznél lépnek fel hibák tudni fogod, hogy melyik elem nem bírja a húzást jelen körülmények alatt. -
t-bali3
senior tag
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy s478 3Ghz-es Celeronnál mennyivel gyorsabb egy P4 2.8 Ghz 533FSb-s? Konkrétan az érdekelne, hogy szemmel láthatóan érzékelhető-e?
És ugyanígy levezetve a 2.8-as P4 es 800FSB mennyivel gyorsabb az 533-as FSbs-től?
-
xdozer
csendes tag
jól tippeltél de az előbb ok nélkül kikapcsolt az egyik progi nem sokkal később filmnézés közben újraindult a gép, ez gondolom a húzás miatt van. most visszavettem az fsb-t 140re így a proc 2940en megy most igy tesztelem
amikor a proci 3013on ment futattam egy tesztet és 60-61 fokig melegedett és nem volt hiba csak később használat közbe
intel pentinium 4 2.8ghz 1mb cache 533fsb procim van ha esetleg fontos
esetleg tudsz vmit mondani a memória időzítéskről?mert most 2,5-4-4-8 as de a biosba lehet kicsit állígatni, melyik lenne az optimális? -
thg
csendes tag
Annál az aránynál a 200MHz-es RAM-hoz 150-es FSB kell és ha jól tippelek (nem tudom, hogy pontosan milyen CPU-d van), akkor a CPU-d szorzója az 21*133=2793MHz így ebből 21*150=3150MHz lesz, ami kb. 13%-os overclock. Annyit szerintem simán bírnia kellene alapfeszen is. Arra kell figyelni, hogy ne melegedjen 70 fok fölé a CPU. Az AGP/PCI frekvenciát is auto-ról 66/33-ra kell állítani, mivel az FSB növelésével ez elmászhat, ami további gondokat okozhat.
-
xdozer
csendes tag
bocsi félreírtam
jelenleg 3:4 a CPU/DRAM szorzó és így vannak azok az értékek amiket leírtamam
2:3as szorzó nincs csak 3:2es az meg nekem nem jó -
xdozer
csendes tag
szia
annyin van a ratio, 2:3on és így 136/182 az fsb/ddr, az előb huztam 1 kicsit, 143 fsb mellett 192es a memó és 3013on megy a proc de tovább nem merem huzni, nem tudom érdemes-e.kipróbáltam minden változatot a memó szorzónál de az a legjobb. a proci mennyit bírna?mert kb 3200ig kellene huznom hogy meg legyen a 200mhz a memónál, jelenleg 1,35-1,38 volton megy
köszi a segítségetui:az adatokat everestel és cpuz-vel néztem
-
thg
csendes tag
Úgy tudnád ezt elérni FSB emelése nélkül, hogy ha BIOS-ban (ha van benne ilyen beállítás) a memória frekvenciáját 400MHz-re állítod. Pl., az én lapomban én a frekvenciát 266, 333, 400, 500 vagy 533MHz-re állíthatom BIOS-ban. Viszont ezt a 180MHz-et nem nagyon értem. Ha jól értem, akkor neked egy 533 FSB-és CPU-d van és ha a RAM emiatt DDR333-ban fut akkor figyelembe véve a 4:5 FSB : RAM arányt (bővebben az első hozzászólásban) én 136-os FSB-re 170MHz RAM frekvenciát kapok.
-
xdozer
csendes tag
válasz
kriszbon #5043 üzenetére
de én nem 200mhz-re akarom a ramokat hanem 400ra mert elvileg DDR400-as ramokannyin kellene menie, de ha beállítom úgy az fsb-t akkor a proci kap vagy 3,6ghz-et,az meg 1 kicsit sok sztem
és nem sok kedvem van húzgálni a procit nehogy vmi baja legyen. másik megoldás nincs?
-
xdozer
csendes tag
üdv mindenkinek
olyan problémám lenne hogy van egy Abit IS7-E2 lapom benne egy 2,8 ghz-es procival
és lapnak a bioszában nem tudom állítani a cpu szorzót(de elvileg kellene mert a kiskönyvben benne van)így nem tudok fsb-t emelni hogy a memók joban mennyenek mert így csak 180mhz-n mennek.az fsb-m jelenleg 133(136, 3%overlock)mhz-n megy a proc teljesítménye pedig 2856 mhza bios szerint
vmi tipp arra hogyan tudnám az fsb-t növelni hogy a proci teljesítménye ne emelkedjen és kicsivel több kakaó mennyen a memóknak?
előre is köszönöm a segítségeteketha véletlen rossz topikba irtam akkor bocsi de nekem azt mondták hogy itt érdeklődjek
-
thg
csendes tag
Úgy tűnik, hogy stabilan megy a rendszer 3.9GHz-en (260-as FSB) 1.45V-on. A tesztek alatt a CPU max hőmérséklete 58.7 fok volt. Tettem bele még egy 2*512 Kingston kit-et és így most a 2GB RAM DDR416-on fut 3-3-3-8-as időzítésekkel alapfeszen. A 4GHz-et ez a RAM úgy tűnik, hogy már nem bírja még 2.85V-on sem, a windows login screen után a rendszer kék halállal leáll. Kösz a segítséget
-
hesszan
aktív tag
nem olvastam el a topicot csak az utosló pár hozzászólást.
Msi neo alaplap i865, 2*256 noname ram, p4 1.8 400fsb nortwood
max amin próbáltam: (feszültséget soha nem emeltem) 1.8@2.7 ram igy megy 400ason
Ezt a gépet használom 2.5 éve azóta egy tápcsere volt benne. Nagyon tetszik, de mostanában már kevés a Hd-s filmekhez (9800proval)
Nekem a megvételkor tünt fel hogy a proc fsb 100 (azaz400) ram 3:4 hez 133(266)on megy. Nah gondoltam majd én biosban jol beállitom. ram 200(400) fsb. a gép elindult örültem és használtam. Kb 2 hét mulva vettem észre hogy a ram fsb állitgatásával nőtt a cpu is 100(400) ról 150 (600)-ra. Igy lett a 1.8asból 2.7 es. Ennek örömére megprobáltam még tunigolni és anno asszem 160nal is ment, de a noname ramok nem birták csak trágya időzitéssel.
(pat végig bekapcsolva maradt) nincs csattanó nincs bibi, csak egy elégedett felhasználó aki azóta is büszke a használt alkatrészekből összerakott gépre, és nincs pénz újabbra szebbre gyorsabbra. (bár a HD filmek miatt egy videókártyát venni kéne, de az terv alatt van több mint 1 éve...)
-
mycso
veterán
Szia, mezei ddr1 ramok alapfesze 2.5-2.6v körül szokott lenni...tehát a 2.85v mondhatni sok!
Hogy előtte is hibás volt-e a ramod vagy a feszültség tett be neki azt már nem lehet kideríteni.
Kétoldalas ddr1-eknél volt régebben probléma 1-2 lapban, hogy ennél is problémát okozott volna arra nem emlékszem. Egyébként általában nagyobb tuning elérésére kevesebb modullal nagyobb az esélyed (tehát inkább 2x1 mint 4x 512).Egyébként az asus oldalán a lap tulajdonságainál, ha letöltöd a QVL dokumentumot, ott írja a 100%-osan támogatott ram modulokat.
Én mezei ramot, főleg hűtés nélkül nem használnék huzamosabban 2.85v-on.
A procinak 24/7-re mehet 1.45 környéke akár egy nagyon jó hűtéssel 1.5 volt körül is (de inkább alatta)
Én egyébként úgy vettem észre, hogy 3.9-4GHz-ig nem kellett durván emelni a feszt, viszont felette már adagolni kellett rendesen, tehát valószínűleg nálad is itt lesz valahol a megfelelő beállítás. -
thg
csendes tag
Végre sikerült nekem is
A 2*512MB kittel alapfeszen úgy néz ki, hogy stabil a rendszer 3.8GHz-en (253 FSB). A CPU feszt 1.4-re állítottam, Intel szerint ez neki még alapfesz. A memtest szerint a 2*1GB kit egyik tagja nem 100%-os, viszont így egyedül a másikat sem tudtam húzni alapfeszen. Mi lehet ennek az oka, az, hogy ez a másik is már haldoklik vagy a kétoldalas RAM-ok nem annyira tuningolhatóak? A 2*512 kit tagjai egyoldalasak. A gépem 24/7 megy, ha tovább szeretném húzni feszemeléssel mik lennének azok a CPU és RAM fesz értékek amik mellett ez így biztonságosan mehetne tovább is 24/7? Másrészt kevés lesz nekem ez a giga RAM kellene legalább még egy. Mit javasoltok, hogy vegyek bele még egy hasonló Kingston 2*512MB kitet vagy az egész helyett jobb lenne egy GEIL 2*1GB kit (2.5-3-3-6)? Persze gondolom ezek a gigás GEIL RAM-ok is kétoldalasak, nem fognak-e ezek is úgy makacskodni mit a gigás Kingston-ok?
Az is még egy érdekes kérdés, hogy mitől ment tönkre az a gigás RAM, attól, hogy 2.85V-on húztam vagy az nem annyira valószínű és már egy ideje ilyen volt? Köszi a segítségeteket -
mycso
veterán
A lapnak bírnia kell és a procinak is (volt pont ugyan ilyen lapom és típusszámú procim is).
275MHz FSB-t ment benne a proci (4.13GHz) majdnem 1.6v-on (egyébként ez az 1.6v már hosszú távon nem teljesen egészséges)
Az enyém mintha 250fsb-t ment volna alapfeszen....(ez az SL7PM volt az egyik legjobban tuningolható 3GHz-es prescott)
A ramot próbáld meg vissszább osztani (egyébként vannak ramok amik allergiásak rá, ha osztogatják őket, illetve megpróbálhatnád úgy is, hogy pl.: csak a 2db gigás modul van bent, mert a tuning erre is allergiás tud ám lenni...)
Nekem 2x512MB DDR400-as Geil Value volt hozzá és 625MHz-et ment ebben a lapban
-
kriszbon
őstag
Hát akkor ezek tényleg nem tuningbajnok ramok! Az AGP/PCI rendben van akkor. Nem tudom hogy mennyi az alapfesz a 478-as procinak, mert nekem 775-ös van, és azt sem tudom hogy mit lehet állítani a biosodban, de ha emeled neki a feszt és úgy sem megy többet, akkor előfordulhat hogy ott a vége! Semmiféle garancia nincs arra hogy mindegyiket lehet nagyon tuningolni, és nem is biztos hogy sokat nyersz 1-2 száz Mhz-el, azt viszont kockáztatod hogy kinyírod a procit/ramot a magas fesszel. Én pl. alapon használom csak és csak ha nagyon kell a +Mhz akkor tolom fel 3.6-ig(3.45-3.6 között sebességben nem sok a különbség tapasztalatom szerint!) Az hogy a ram tartaná visza én nem hiszem, max eldobná magát ha már nem bírja! Persze ez csak az én véleményem, úgyhogy reménykedj hogy valaki betéved ide, aki ebben jobban tud segíteni
-
thg
csendes tag
válasz
kriszbon #5028 üzenetére
400-on a RAM-ok 220-as FSB-ig stabilak. 320-on pedig 240-es FSB-nél a SetFSB szerint az AGP/PCI 66/33-on áll. Tehát a BIOS-ban beállított értékek nem másznak el. Viszont megpróbáltam emelni még tovább a CPU feszt 1.6 V-ig és az alapfeszen elért 261-es FSB fölé így sem hajlandó menni. Olyan mintha nem érzékelné a fesz emelkedését. Van a BIOS-ban még valami extra védelem, amit ha nem tiltok le addig a CPU feszt is hiába emelem? Mindez persze 2.85 V-os RAM fesz mellett történt mivel ez alatt a fent említett eredmények egyikét sem tudtam elérni. Lehet-e az, hogy a RAM tartja vissza a rendszert és e-miatt nem érzékeny a CPU sem a fesz emelésre?
-
-
kriszbon
őstag
Mondjuk ezt a lapot nem ismerem, de a ram beállítást nem értem hogy miért 320 és nem 333, mert azt általában ismerik a kingstonok! Az sem biztos hogy az AGP/PCI nem mászik el, attól függetlenül, hogy azt a biosban te beállítod, mert ez is sokszor előfordul(ellenőrizd le)! Amúgy elég tuningbarát ramok szoktak lenni, mert alapfesszel is mennek 480Mhz-et általában! Nézd meg úgy hogy a ramot 333-ra állítod, és utána emeled az fsb-t, vagy hagyd 400-on és nézd meg úgy hogy mennek e stabilan 480-at! És kérdés az is hogy mennyit szeretnél elérni? De az is lehet hogy ezek a ramok nem mennek többet, bár ezt kétlem minden esetre elsőnek a 333-ra állítást próbáld ki és utána fsb emelés!
-
thg
csendes tag
Hello!
Én is próbálgattam húzni a jó kis 3 GHz-es Prescott-omat (SL7PM). Alaplap: Asus P4P800-E Deluxe, RAM: Kingston DDR400 3GB. AGP/PCI freki 66/33-ra fixelve, RAM DDR320-ra állítva. A következő problémákba ütköztem:
1. Ha nem emelek semmilyen feszt, akkor max 235-ös FSB-ig hajlandó elmenni. Utána a CPU fesz emelésével 1.4-1.5 V között sem volt hajlandó elindulni. 241-es FSB-t úgy sikerült elérni, hogy a RAM feszt felemeltem 2.85 V-ra (max ennyit tud a lap) alap CPU fesz mellett. Viszont e fölé a CPU fesz emelésével sem volt hajlando felmenni. Gyanítom, hogy ez a nem tuning barát RAM miatt van vagy még feljebb kellene vinnem a CPU feszt?
2. 3.6 GHz-en 240-es FSB mellett a gép stabilnak tűnt az Everest Systen Stability Test alapján. A CPU hőmérséklete nem ment 53 fok fölé, a RAM-ok sem voltak forróak tapintásra. Viszont 10-15 perc játék (Left 4 Dead) után lefagy a rendszer. Először csak kék halál volt, másodszorra viszont teljesen lefagyott és a hangfalakból éles sípolás jött. Ez is a RAM miatt lenne vagy ezt már valami más okozza?
Segítségeteket előre is köszönöm -
Scooterrace
csendes tag
Üdv Mindenkinek!
Teljesen kezdőként kérek tanácsot, beállítási segítséget.
Van egy 2,6 GHz procival ellátott gépem amit szeretnék "felhúzni" 2,8 esetleg 3 GHz-ig.
Hol és mit mire kellene állítanom.
A gép:
Alaplap - Gigabyte 8IK1100
Memo - 1024MB (2x512 DDR-SDRAM)
Video - NVidia GeForce 7600 GS
Proci - Intel Pentium 4 2600MHz, socket 478m PGA
Chipset - Intel i875PEThanks előre is.
-
lala98
csendes tag
Hali!
Nekem egy ibm fru pn 49p1599-es alaplapom van és a bioszban nem tudok fsb-t vagy feszt állítani! van valami progi vagy valami amivel esetleg lehetne?
Köszi -
mycso
veterán
válasz
delektatos #5022 üzenetére
Hali, nézelődtem de a Te lapodhoz nem találtam olyan biost, amiben engedné a fesz emelést.
-
kriszbon
őstag
válasz
SrAc 1139 #5018 üzenetére
Szerintem meg egyáltalán nem lehet bele olcsón magas órajelü procit venni
arany árában kínálják Kb. Egy 3.4-3.6Ghz-es procit majdnem annyiért kínálnak, mint egy új E5200-ast, sőt van aki annyiért is 19-20k
delektatos: Szerintem elégedj meg annyival, az is nagyon szép eredmény alap fesszel! Az én 3Ghz-esem csak 3.55Ghz-et megy alap fesszel, mert én sem tudok feszt emelni! -
delektatos
csendes tag
Köszönöm a segítséget!
Sajnos csak órajelet tudok emelni. Egy 3,2GHz -es P4 procit akartam volna jól felhúzni de kéne neki +fesz. 3,7GHz megy simán utána már kéne emelni a feszültséget. Hőmérsékletileg még simán bírná még, mert a régi alaplapomba 3,96GHz-en simán ment csak beszart valami oknál fogva (AsusP4P800S-X). Ott 1.5V kellett neki.
Sajnos a ctrl+f1 sem működik.
Ez van köszi még egyszer mindenkinek. -
SrAc 1139
tag
válasz
delektatos #5011 üzenetére
Valószínűleg lehet állítani a feszt is, bár felesleges, mert minél jobban megemeled, annál jobban melegszik majd... és ha nagyon melegen jár sokáig rövidül az élettartam... mivel ez a lap [Asrock P4i65PE] Socket 478, ezért már olcsón lehet bele magas órajelű processzort venni, nem érdemes túlhajtani a mostani procit...
-
DarPet
tag
válasz
Próbáld meg a BIOS-ban a Ctrl+F1 kombinációval, lehet, hogy előhívja a haladó beállításokat.
-
DarPet
tag
Ilyennel én is találkoztam az előző konfigomnál... alapból 100mV-val többet adott a procinak, de legalább 5 éve stabilan megy a gép még most is
. Talán így akarta a gyártó stabilizálni a feszellátást... legalább is én erre következtettem (nekem egy ASUS P4S8X-X lapom volt 2.4-es celeronnal, és a hőmérséklet is a gyári hűtővel max 55 volt minden más hűtő nélkül...).
A BIOS-ban vmi ilyesminél kéne lennie, hogy "VCore", vagy hasonlók. A haladó beállítások a lapok egy részénél a Ctrl + F1 kombinációval hívhatók elő, lehet, hogy ott lesz. Én a helyedben hagynám gyári beállításon, biztosan tudták a gyártónál, hogy miért van úgy...
-
peti_s
addikt
válasz
delektatos #5013 üzenetére
Hát feszültséget szoftver segítségével nem tudsz emelni, de órajelet pl. a SetFSB-vel igen.
-
Evilangel
tag
válasz
Akkor valszeg nem lehet. (De ez nem is meglepő)
-
delektatos
csendes tag
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni hogy Asrock P4i65PE alaplapon hol lehet a cpu-nak emelni a voltot? Egyáltalán lehet? Mert nem találtam ilyen opciót.
-
kriszbon
őstag
válasz
kriszbon #5009 üzenetére
Ja igen még valami, a progival elég szépen meg lehet szerkeszteni a beállításokat, de mivel én nem értek hozzá, így arról nem írtam! Valószínü el is lehet menteni a beállításokat, és alkalmazni is de én ezt nem tudom
Ha valaki esetleg tudja hogyan kell ezt csinálni az megírhatná, vagy hol lehet róla olvasni bővebben az is jó lenne megköszönném
-
kriszbon
őstag
válasz
zolka78 #5007 üzenetére
Próbáld ki a SetFsb nevü progit! Nálam is ment a PCI az Fsb emeléssel együtt! Ez a progi nem nyúl a bioshoz, csak win alatt tudod beállítani vele a kívánt Fsb sebességet, amíg nem indítod újra a gépet addíg az a beállítás marad meg! Indításkor meg az amit a biosban állítottál be, és még stabil volt. Elindítod a progit, majd beállítod neki hogy a lapodon milyen típusu clock generátor van(ICSxxxxxx akármilyen vagy esetleg más típus)szemmel győződj meg róla hogy milyen, ne progival olvastasd ki! Majd a customize fül alatt megnézed hogy most hogy vannak a sebességek(Get Fsb) majd beállítod magadnak azt amit szeretnél(csúszka)és (Set Fsb) majd teszteled hogy bírja e! Nálam működik rendesen, játék előtt beállítom amit még bír a rendszer és kész! Amúgy meg felesleges hogy repesszen a proci
-
laza11
csendes tag
Sziasztok az lenne a kérdésem ha csak az fsb-t növelem a feszen is állitani kell mert nem értek hozzá.
-
zolka78
senior tag
Jelenleg manuálban húztam fel 3,4GHz-ig és beállítottam a memóriák időzítéseit a gyári értékekre és így stabil a rendszer teljes terhelés mellet. A kérdésem az lenne, hogy meddig lehet ezeket a ramokat feszelni hiba nélkül? Az időzítéseken célszerű valamit javítani a jobb teljesítmény érdekében?
-
mycso
veterán
válasz
zolka78 #4995 üzenetére
Ne az AI overclock beállításait használd, hanem állítsd manual-ra és te állítsd be kézzel!
Ezen belül már fixálni tudod a pci/-e frekiket is.Mivel ez nforce-os lap, itt az fsb/ram aránynak igazából nincs is jelentőssége, mert a ram órajele az fsb-től függetlenül állítható. (így a manual-módon belül tudod a ramot, fsb-t stb- is kézzel állítani illetve a feszeket)
A ramod gyári időzítése valószínűleg 5-5-5-15, szerintem ezen időzítésen nézd meg mit tud max --> teszteld, majd erre az értékre lődd be a ramod.
A gyári hűtő, valószínűleg egy kis alapfeszes tuninghoz elég lesz.
A procinak terhelve nem nagyon kellene elérnie a 70 fokot, mert az már nem jó.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest