Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz PuMbA #7181 üzenetére

    A legegyszerűbben úgy tudod megnézni a 24/60 ugrálást, ha 24Hz-et küldesz a kijelzőre, és annak a menüjében kapcsolgatod Ki/Be azt a kapcsolót, amivel választani lehet, hogy kadenciahelyes legyen, vagy ugráljon. (Nem minden kijelzőn lehet, de sok felkínálja valamilyen formában.)

    Ezeken az LG OLED-eken a Real Cinema / Valós Mozi szabályozza: BE állásban minden bemenő képkocka ugyan úgy 5 panelfrissítésen át látható, KI állásban pedig 2:3 arányban jelennek meg a forrás képkockák.

    A TrueMotion-t nyilván kapcsold ki ehhez,. illetve nem is tudom, hogy ha a TM aktív, akkor számít-e bármit, hogy hol áll az RC kapcsoló, de mindképp a TM hatása lesz domináns már minimum fokozaton is.)

    A másik tényező, ami miatt ez sokaknak nem egyértelmű (a TrueMotion és társai mellett), az az hogy sok TV (beállításoktól függően, de esetenként automatikusan kikapcsolhatatlanul, máskor hibásan bekapcsolva se, de a lényeg, hogy létezik ilyen....) felismeri, ha csak 24 képkocka van a 60Hz bemenetben és automatikusan eldobja a forrásoldalon duplázott képkockákat (tehát újra 24Hz-et csinál a 60-ból, minden káros mellékhatás nélkül, "veszteségmentesen").

    Egy másik félreértés lehet még, hogy van aki azt hiszi PC = 60Hz, de a mai VGA-k röhögve küldenek ki bármilyen frekit, amit a kijelzők ismernek, és főleg PC monitorok közt van olyan, ami rengeteg frekvencialépcsőt támogat (többet, mint a TV-k), vagy akár még dinamikus frissítést is tud (Gsync/FreeSync, ami szintén nincs [még] TV-ken, de filmhez nem is kell, csak játéknál lehet haszna).
    Na persze kézileg, vagy automatikusan a lejátszószoftvernek át kell váltania a megfelelőre, ha szeretnéd (de itt megint te döntesz, hogy szándékosan 60Hz-en hagyhatod 24fps videóhoz is, vagy átválthatsz 24-re, 60-re, 120-ra, 142-re, stb, bármire ami a "csövön átfér" és fogadja a kijelződ).

    Még egy: ha bizonytalan vagy, akkor nem árt valahogy duplán ellenőrizni, legyez az asztali BD player, asztali "okoslejátszó", PC, laptop, bármi, hogy tényleg 24Hz-et küld-e ki, pl. úgy, hogy egyszer rákötöd olyan kijelzőre, ami kiírja, hogy mi a bemeneti freki -> sok TV és akár PC monitor is kiírja, de az LG OLED-ek pont nem.

    ~~~

    Szóval ... konklúzióként látható, hogy számtalan ponton és formában billenhet ez az egész oda/vissza, ezért nem kéne túl elhamarkodott következtetéseket levonni. Pl. lehet, hogy aki nem látja, az nem csak vak/igénytelen, hanem a tudtán kívül visszafordítja a TV a 60-ból a 24Hz-et. De persze lehet, hogy tényleg csak nem zavarja az illetőt, mert nem hatalmas különbség (de attól még nem kéne elbagatelizálni azt, ami létezik és lehet tenni ellene különösebb erőfeszítések nélkül, némi odafigyeléssel, hogy mit hogy konfigurálsz forrás/megjelenítő oldalon).

    Még arra, amit hozzászerkesztettél: Azért javaslom, hogy a TV-n billentgesd a RealCinema kapcsolót, mert könnyebb észrevenni, ha gyorsan ugyan olyan környezetben csak ez változik, mint ha két teljesen más kijelzőt nézel.

    A másik gond: egy hagyományos LCD rogyásig maszatolja a mozgást, ami szintén elfedi ezt (részben vagy egészben, sok mindentől fögg).

    [ Szerkesztve ]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák