Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • janos666

  Topikgazda

  Nem egyszerű eset, ha a lehető legkompromisszummentesebben szeretnéd monitorként használni ezeket az OLED-eket, illetve kijelzőtől függetlenül is komplikált PC-n HDR-ben játszani.

  SDR-hoz a PC mód a legjobb Cinema (vagy ISF/Haladó/Profi) képmóddal: alacsony a lag, de megmarad teljes körű színkezelés, ráadásul még a 24Hz is kadenciahelyes (tehát tulajdonképp sohasem kéne kivenni PC módból, ha csak SDR-ra használod) és még a chroma is átmegy 4:4:4-ben (illetve jól működik az RGB is, azon belül a Full Range is, ami ide ideális).

  HDR-hoz viszont jelenleg hibás a PC mód (ironikusan a Cinema itt még rosszabb, mint a Game, de egyik sem igazán jó), bár itt a HDMI-be sem fér be a 4k 4:4:4, szóval igazából nem olyan nagy veszteség kivenni PC módból HDR mozizáshoz vagy HDR játékhoz, amikhez rendre Cinema vagy Game mód passzol (a Cinema így TV módban nagyon lagos).

  Illetve online lövöldéhez, mint mondjuk egy kis CS:GO, használhatod az 1080p120 módot is (ott szerintem mindegy is, hogy PC vagy TV módban hagyod, ez kicsit önálló életet él, több minden is "kikapcsol", pl. bukod a komplett gamut mapping-ot akár Rec709-ről, akár Rec2020-ról, illetve totál használhatatlan a HDR, csak SDR-hoz jó és rikítani fognak a színek). Kicsit lágyan nagyít a TV 2k-ról 4k-ra, szóval másra nem használnám ezt a képmódot, csak olyankor, ha sokkal fontosabb a magas frissítési freki, mint a képminőség.

  Persze PC-n mindezt még meg lehet fűszerezni szoftveres 3DLUT-okkal. Még nem játszottam vele, de ránézésre teljesen kikupálható lehet a PC/HDR/Game mód, hogy ne kelljen soha váltogatni a PC és TV (illetve Cinema és Game) módok közt. Bár TV módban picit jobb az árnyalatfelbontás is, mint PC módban, szóval talán megéri venni a fáradságot és áttenni TV módba, mikor nem kell a 4:4:4 chroma és alacsony lag (vagy 4k HDR játékhoz úgysem fér bele a 4:4:4 és a Game mód mindig alacsony lagot ad). Sőt, ugyan így rendbe lehetne tenni a TV/HDR módokban is az agresszív SDR range tömörítést (a sötét 4000nit filmeket és még sötétebb 10000nit játékokat).

  ...

  nVidia kártyáknál régi játékokhoz vissza kell tenned a 378.92 driver-t, mert ha ott van a HDR kapcsoló a Windows-ban, akkor nem fognak működni. Az új játékok állítólag már működnek a Windows féle kapcsolóval is, de tippre mennek a régi driver-el is.

  Azért lesz sötét a kép, ha átbillented a HDR kapcsolót, mert túl agresszíven tömöríti az SDR régiót az LG, főleg az új firmware-el. Ezt filmeknél nem mindenki veszi észre, illetve az a baj, hogy a Windows asztallal és PC játékokkal 10000nit metadata megy ki, míg filmeknél 1000 vagy 4000, és előbbivel semmi baj nincs és utóbbi is tolerálható, csak a 10k a gáz.

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák