-
PROHARDVER!
OLED Televíziók - témaösszefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
wallace 234
őstag
válasz
alaves #60147 üzenetére
Fényerő pártiak, biztos azt veszik. De itt inkább a hdr lényegéről van inkább szó! Nem az értelmetlen, fényerőröl. Mert 500nit miatt sírtak az emberek pár éve, hogy az kevés a hdr hez! Most, hogy már egyes tvt megugorják és az oled nem. Így most már jó az 500 nit 🤣 persze van akinek ez is sok én elhiszem. De ettől még a gyártók szerinti referencia nem 500 nit. Sötét szobába, meg szerintem függ milyenek a falak, milyen színű. Az is befolyásolja az élményt.
-
wallace 234
őstag
Ha jó a local dimming, akkor annyira nem károsabb mint a 628Nit vagy még kevesebb fényerő! Mert azt látod, hogy a fehér inkább szürke, szerintem az elég ciki. Nem véletlen próbál az Lg is nagyobb fényerejü panelokkal! Mert kell fényerő a dinamika! Sötét szobába meg pláne! Local dimming ha jól van be állítva elég jól működik. Egyik tv se hibátlan, de az olednél van mit behozni. Evo paneltol ezt várták, de éppen tegnap olvastam, hogy az se lett valami izmos.
-
alaves
addikt
válasz
wallace 234 #60145 üzenetére
Mindenki maga tudja, de nem hinném, hogy azok az erős csúcsfények használnak a szemnek (nálam, amely még épphogy nem bántja a szemem az ~500 nit (75-80 OLED fény).
Fényerő-pártiaknak lehet hogy nem is QN90, hanem Samsung Terrace kell ( [link] ). Az idei modell már 3000 nittel csapatja -
krx21
nagyúr
válasz
wallace 234 #60143 üzenetére
Világos szobában előnyösebb, azt elhiszem. Sötét moziszobában a 3.500-as natív kontraszt nem versenyképes. A local dimming káros hatásai a képminőségre pedig ismertek… Ki hol használja a TV-t?
-
wallace 234
őstag
Alapvetően csúcs fényesség a lényeg, dinamika máskülönben, hogy lenne? Ha nincs elég fényerő? Rtings is írja, hogy nem tud elég fényes lenni. Majd pár év múlva, amikor az oled többet fog tudni egyből a fényerő lesz a lényeg! Hdr nél ha nincs csúcson, akkor elveszik pár dolgot. Erről volt már szó itt a topikba is! Elég jól lett szemléltetve. De valóban kinek mi a jó!
-
krx21
nagyúr
válasz
wallace 234 #60141 üzenetére
A HDR alapvetően nem a fényerőről szól. A megnövekedett dinamikatartomány része ugyan, de személyes ergonómia ki mit állít be… Én sem tolom “csutkán”.
-
krx21
nagyúr
válasz
Derron #60140 üzenetére
“azzal tisztában vagyok, hogy az LCD fényesebb képet tud produkálni, és HDR tartalomhoz megfelelőbb.”
Ez így nem igaz, pláne a Sony W805-höz viszonyítva nem. Az új HDR képes LCD-k tudnak nagyobb fényű képet.
HDR tartalomhoz messze az Oled a legjobb. Kivéve ha nappal világosan szeretnéd nézni… Ott lehet alternatíva LCD. (Csak ki az aki világosabb filmezik?)
-
wallace 234
őstag
-
Derron
aktív tag
válasz
kenuba01 #60137 üzenetére
Jelenleg egy 42" SONY W805 van a nappaliban, ezt most éppen 5ös fényerőn nézem (10 es skálás). Erre azt mondom hogy oké.
Nem a fényerővel van a problémám, azzal tisztában vagyok, hogy az LCD fényesebb képet tud produkálni, és HDR tartalomhoz megfelelőbb.
Inkább csak az OLED "hibáink" tudatában(Tinting, Vertical banding, beégés, öregedés) próbálom mérlegelni, hogy egy 55" tévé esetében megér e +50% felárat egy LCD hez képest az a képminőség amit nyújtani tud.
-
alaves
addikt
válasz
Derron #60134 üzenetére
Nem tudom 7200 üzemórát hány év alatt teszel bele, de nálam ennyi, és semmi gond. SDR 100 nit (25-28 OLED fény), HDR/DV pedig 75-80 OLED fénnyel megy, napi átlagban ~14-16 órát. (Nem tudom a Sony LCD mekkora fényerővel ment, ha csutkával, és neked csak az a jó, akkor inkább Sony XH95.)
-
kenuba01
tag
válasz
Derron #60134 üzenetére
Szia.
Nekem egy 2017 es Lg 65e7 oledem van...Hasonlóan az általad felsorolt forrásokat nézek.
Pl. F1, box, k1 sportadókon logóval. Esténként csak feliratos filmek és sorozatok. Semmilyen beégés vagy halvány elszíneződés nincs a tvn. Eddig 2x ment le a nagy pixelfrissítő mivel erre kikapcsoláskor rákérdez. A tv tökéletes. Én 28-32 közötti oledfényen használom mivel a hálószobában van és az ennél nagyobb fényerő nekünk már zavaró.
A felirat színét én világosszürkére állítottam kis fekete árnyékhatással (Zidoo Z9x lejátszó) és kéthetente egy kicsit átpozicionálom feljebb, lejjebb, kisebb, nagyobb méret...ott sem látszik semmi beégés. Napsütés soha nem érte erről nem tudok nyilatkoznni, de szerintem nyugodtan megveheted ha nem max oledfényen használod...Én a hdr forrásoknál is jelentősen levettem az oled fényt mert nagyon zavaró...sőt kerülöm a hdr,dv anyagokat...egyszerűen nekem túl fényes.
Sok siker a tvhez...üdv -
krx21
nagyúr
válasz
wyll358 #60128 üzenetére
Régebben sokat tárgyaltuk, hogyan is működik ez a “pixel frissítés”.
Ezt figyelembe véve, semmilyen öregedést gyorsító folyamatról nem tudunk. Gyakorlatilag a pixelek egyedi vezérléseit kalibrálja újra a készülék. A rizikó inkább ott van, ha a TV valamit rosszul mér vagy állít be. Persze lehet, hogy a Sony valamit másképp csinál, de nem hiszem…
A lényeg, hogy én se futtatom látható probléma nélkül…
Aztán persze lehet mégis jó okkal írja ki azt az üzenetet a Sony. Akkor viszont mindenképpen jó lenne megérteni… -
-
Derron
aktív tag
Sziasztok,
Mik a tapasztalatok a 4-5 éves OLED tévékkel? Sokat romlott a képminőségük? A jelenlegi SONY LCD tévémet 7 éve nyúzom, és nem is szándékozok túladni rajta, de keresem az utódját a nappaliba. Mivel 55" ban nem nagyon találtam értelmes LCD-t ezért elkezdtem OLED felé nézelődni, de nem vagyok benne biztos, hogy az én felhasználásomhoz megfelelő lenne.
Tévé adásnak főleg M4 Sport HD menne forma1 és társai. Itt sajnos a verseny ideje alatt a bal oldalon szinte végig kint van a sorrend, ez okozhat problémát? 1,5-2 óra alatt beéghet ez?
Konzol játék néha-néha menne rajta, ez is körülbelül 2-3 órát, egyhuzamban.
Ezen kívül rengeteg youtube és feliratos filmek 16:9 és 21:9 kép aránnyal.
Itt láttam korábban egy képet, ahol sok 21:9 nézés után lent-fent látszott a csík.A másik problémám, hogy néha-néha érné közvetlenül napfény a tévét, persze nem szándékosan, de megeshet, hogy a redőny felhúzva marad, és délután rásüthet a tévére a nap. Ez csak bekapcsolt állapotban tesz kárt a tévében, vagy kikapcsolt állapotban is árt a kijelzőnek?
-
Rogiii
aktív tag
válasz
alaves #60109 üzenetére
Még annyi kérdésem lenne, hogy a 4 órás pixelfrissítő csak akkor fut le ha egyhuzamban megy 4 órát a tv?
Vagy akkor is ha menet közben mondjuk többször ki van kapcsolva a tv és csak fél egy órákat megy, akkor a háttérben számolja az időt és amikor eléri a 4 órát a következő kikapcsolásnál lefuttatja? -
alaves
addikt
Aki LG OLED65CX-et szándékozik mostanában venni, az jól fog járni, mert még itthon is lesz ilyen ár: [link] (MM-ben mondta az LG promóter srác, hogy most érkezett még egy nagyobb szállítmány)
-
alaves
addikt
válasz
wyll358 #60128 üzenetére
Az WRGB OLED kijelzőbe épített vezérlőrendszer végzi el a pixelfrissítést, amely minden típusnál és gyártónál azonos. Abban különböznek, hogy az fw-ben esetleg más időközönkénti beállítás van (1000-1500-2000 óra).
"a leggyengébb pixel tulajdonságaihoz igazítja az összes többit, így a pixelek közti eltéréseket elfedi, cserébe értelemszerűen általánosan csökken az egész képi teljesítmény"
Ha ez nem történik meg, akkor keletkezik a beégés. Műszerrel nem mértem, de nálam látható változás nincs 41 kézi pixelfrissítő lefutását követően (7200 üzemórával). -
wyll358
tag
Hivatalos sony oldal, de a tv is írja a figyelmeztető üzenetet a manuális panel refresh menüjéban (amit még jól el is dug, laikus észre se veszi, hogy van ilyen, hacsak nem nagyon keresi...
).
You can also perform a refresh manually when image retention is noticeable, or when you see the following message: "Panel refresh did not finish…"
However, please do not perform this function more than once a year, as it may affect the lifespan of the panel.De itt a fórumon is láttam, hogy volt ez fejtegetve, hogy ilyenkor a leggyengébb pixel tulajdonságaihoz igazítja az összes többit, így a pixelek közti eltéréseket elfedi, cserébe értelemszerűen általánosan csökken az egész képi teljesítmény.
Persze bárki azt hisz vagy csinál amit akar, de azért szerintem érdemes a gyártó tanácsára hallgatni, pláne, hogy ők is szeretnek finoman fogalmazni és a lehető legkevésbé negatívan jellemezni termékfunkciókat vagy tulajdonságokat...
Másik dolog, hogy itt mindenki az lg-ből indul ki, illetve az ott alkalmazott technikák és technológiák alapján tesz általános kijelentést, amivel alapvetően nincs is baj, az a márka a legelterjedtebb, illetve onnan van a legtöbb információ... viszont figyelembe kell venni, hogy különböző gyártók akár teljesen más módszereket vagy funkciókat használhatnak azonos témák esetén, így nem biztos, hogy pont ugyanaz az állítás egy az egyben megállja a helyét másik gyártó eszközére.
-
kukacfej
tag
Srácok, nagyon köszönöm mindenkinek.
Akkor előbb egy teszt lesz. -
Rogiii
aktív tag
válasz
wyll358 #60117 üzenetére
Köszönöm mindenkinek a segítséget, mostmár nagyjából tisztába kerültem a fogalmakkal.
Junkpod
Igen a mostani Lcd-k szerintem brutál fényerővel dolgoznak, de már kezdek hozzászokni a kevesebbhez, főleg hogy azért az oleden hiába kevesebb a fényerő, sokkal több részlet jelenik meg és ez sokat dob nálam a képminőségen.
-
alaves
addikt
válasz
kukacfej #60122 üzenetére
Jó TV, CX-nél kicsit gyengébb fényerő és mozgásjavítás (gyengébb processzor).
Egyáltalán nem tükröződik jobban, mint pl. egy QLED (vagy csúcs LCD) /rtings reflections test: BX-9,3; Q80-9,4/. Ha jól el tudod helyezni, akkor jó lehet. Érdemes volna megnézned pl. MM-ben max. 50-60-as OLED fénnyel, hogy elegendő-e számodra. Ha mindenképpen csutka fényerő kell, akkor Sony 55XH95 v. Samsung 55Q80. -
kukacfej
tag
Sziasztok!
Erről mi a véleményetek: OLED55BX3LB?
Most 315k akcióban.
Nappaliba menne ahol napközben jó világos van és az egész család nézni fogja. Főleg yt és netflix kevés normál tv adás.
Köszönöm -
alaves
addikt
válasz
wyll358 #60118 üzenetére
A kézi pixelfrissítéssel kapcsolatosan a vélemények megoszlanak (itt a fórumon is). Én a saját B7-el való tapasztalatom és az LG terméktámogatás javaslata alapján járok el, valamint a fórumtársaknak is ezt javaslom. Mint ahogy azt írtam, csak extrém felhasználás esetén (napi 12+ üzemóra és/vagy gyakori és huzamosabb időn keresztüli statikus elemek megjelenítése) célszerű a kézi pixelfrissítőt futtatni, hetente-kéthetente.
Pl. nálunk napi átlagban 14-16 óra az üzemidő, a 4 órás kompenzáció is sokszor elmarad, továbbá rengeteg a statikus elem is (PC monitor + PC játék). 2019-es kijelző ide vagy oda, nem hinném hogy bírta volna beégés nélkül az eddigi 7200 üzemórát. -
wyll358
tag
válasz
alaves #60109 üzenetére
Szerintem inkább higgyünk a sony mérnököknek és ne futtatgassuk a manual frissítést... Ha külön felhívják a figyelmet kiemelt nagy vastag betűkkel, hogy akkor tedd ha képi hibákat tapasztalsz vagy ezt külön kéri a készülék és akkor is évente maximum egyszer, mert negatív hatással van a panel élettartamra, akkor azt érdemes megfogadni úgy gondolom...
-
wyll358
tag
válasz
Rogiii #60108 üzenetére
Sony-nál nem teljesen annyi ez a fényerő dolog, mint előtted írták. Én javaslom az rtings-es beállítás set-et kiindulásnak, illetve avs fórumon is van jó leírás a8 alap értékekhez, és azt finomhangolni az egyéni preferenciádnak megfelelően.
Fényerőre visszatérve, elsődlegesen a peak luminance beállítással van szabályozva a max. nit érték, most a pontos számokat nem tudom, de úgy kell elképzelni, hogy low-on 100nit a max. medium-on 300nit aztán a 0-50 közötti brighness kapcsolóddal ezen belül tudod szabályozni... Ezen kívül persze még ott a gamma, aminek hatása van rá, hogy mennyire érzékeled sötétnek a képi világot, itt a default -2 és 0 között érdemes lehet kipróbálni mi lesz neked a megfelelő (alatta vagy felette már nagyon eltolod valamelyik irányba szerintem, de majd látod úgyis). -
ImACeltic
őstag
Tudtok ajánlani olyan minőségű dokumentum filmet, mint pl a Planet Earth csak univerzumos témában?
-
Rogiii
aktív tag
válasz
alaves #60107 üzenetére
Köszi!
Azt nem tudod esetleg, hogy 4 óra tv nézés után itt is lefut az automatikus pixelfrissítés mint az Lgnél? Vagy esteleg lehet a Sonynál kézzel is indítani pixelfrissítést?
A nagy pixelfrissítést azt megtaláltam a menüben, de azt a manual évente egyszer írja csak elő. -
ΞΔGLΞ
nagyúr
Mielőtt írsz valamit, többször el kellene olvasni.
Kiragadsz egy szövegkörnyezetet és arra írsz - már ne is haragudj, de -, teljesen hülyeséget, röhögve.
Tehát, (amit nem idéztél be) - ha érdekel -, akkor igenis, amit lehet átnézek a kiszemelt tévén! Szóval, ha érdekel...Nem az a hobbim, hogy naponta több órán át tévéket tesztelgessek.Ez is oda van írva és függetlenül attól, hogy mind a két cégnél felső vezető van a rokonságban nincs olyan, hogy valakit szeretnek, vagy nem szeretnek, mert több órán át ba...tat egy tévét, mielőtt megvenné.
A másik, hogy ezek a tévék ott nem dísznek vannak kirakva, hanem direkt ezért, hogy a leendő vásárló - aki akarja és nem csak az éppen futó tartalom miatt - kipróbálja, amit akar és ebbe senki nem szól(hat) bele, hogy mennyi ideig tesztelget, pl egy tévét. Nincs időmegkötés.De ebből nekem az jött le, hogy vagy nyuszi vagy egy áruházban elkérni egy távirányítót és ezáltal épp az adott parasztvakító demó lesz a döntő és/vagy egy fórumban mondják meg, hogy frankón melyik tévét vedd meg és nézd éveken át.
-
Rogiii
aktív tag
Na tegnap megérkezett az A8. Be is üzemeltem és hála istennek nincs se pixelhiba, nekem mint laikusnak a panel is homogénnek tünik.
Nagyon szép képe van, teljesen meg vagyok elégedve és nagyon örülök neki.
A beállításokkal lenne egy kérdésem. Lcdhez vagyok szokva mivel ez az első oledem és tényleg tetten érhető a lcdhez képest kevesebb fényerő, nekem is elsőre kevésnek tűnik, de gondolom ezt majd megszokom.
Viszont milyen értékre érdemes állítani a fényerőt és a gammát, hogy a fényerő megfelelő legyen és a tvnek se legyen baja. Olvasom hogy oled fény 25, de a Sonynál nem így hivják, hanem fényerő van és gamma, ez a két beállítás felel érte. A fényerőnél 40 a maximum.
A kérdés ezt hova állítsam, hogy kb. a referencia fényerőt kapjam?Migee
Este tv adásnál Eurosport Wimbledon, 1.5 órát néztem és semmi porblémát nem tapasztaltam a mozgással. Nekem teljesen simának tűnt még gyorsabb mozgásokkal is.
-
MultiDoodad
aktív tag
Valaki meg tudná erősíteni hogy igazak e a pletykák, miszerint az LG CX-re érkező 3.23.06-os frissítéssel csökkentették a maximális fényerőt? Mert ha ez igaz, akkor kicsit csalódtam az LG-ben hogy 1 éves modellnél már lejjebb húzzák a fényerőt....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Milyen okostelefont vegyek?
- METAL GEAR SOLID Δ: SNAKE EATER - A teljes nyitányt újraforgatták
- Renault, Dacia topik
- Horgász topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Túra és kirándulás topic
- Helldivers 2 (PC, PS5)
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE H77-DS3H H77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Nintendo Switch 32GB V2 játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI X470 R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD ROG STRIX RTX 2080 Super 8GB Rampage SHIVA 650W
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest