Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- 4 billió dollárt ér a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-cégek
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jacek
veterán
6800XT lehet venni az Amazon.de-n 598 euróért bruttó, XFX....
Ez lesz vagy 800 euro kisker...Most nézem XFX 6950 738 euro brutto
-
PuMbA
titán
-
Devid_81
félisten
GeForce RTX 4070 MSRP to match RTX 3070 Ti
NVIDIA GeForce RTX 4070 to retail at $599Kicsit olcsobb mint ahova vartuk, de meg mindig a nem-koszi kategoria.
-
gV
őstag
b+ ez a játék technikailag egy hulladék, de a Digital Foundry -kevés yt csatornák egyike ami megérdemli a figyelmet- segít
Resident Evil 4 Remake PC - It's Got Issues - Optimised Settings - DF Tech Review - YouTube
na már csak egy leárazás kell, mert teljes árat max akkor érne, ha a harmadát átutalnák annak aki lehetővé tette a DLSS-t, másik harmadát meg a DF-nek -
b.
félisten
Kopite feltett egy érdekes kérdést egy szivárogtatásra :[Did you hear something about 4060Ti 16G?]
Szerintem ez szánalmas..... -
lenox
veterán
válasz
Komplikato #40475 üzenetére
Hat itt nem azt irjak.
-
Komplikato
veterán
-
Sonja
nagyúr
Nvidia Lifts Some Video Encoding Limitations from Consumer GPUs
"Nvidia has quietly removed some of the concurrent video encoding limitations from its consumer graphics processing units, so they can now encode up to five simultaneous streams."
-
pandras83
őstag
életemben először tervezek day 0 új szériás kártyát venni, ezért a talán noob kérdés: a 4070 az április 12-es bemutató után mikor lesz elérhető mondjuk a német webshopokban?
-
gV
őstag
nem értem mit akar mondani ezzel a kép kivágással, én azt ajánlom nézd meg a teljeset, ott a 3080 Ti is [link] minimális lemaradással. ha nagyobb lenne a különbség akkor bólogatnék, de nem így van.
GeryFlash: na, igen. terveztem, hogy megveszem, de így, hogy a 2080 nem tudja futtatni kimarad. -
Abu85
HÁZIGAZDA
A Resident Evil 4-nek semmi köze az AMD-hez. Lejárt a szerződésük a Capcommal. A Resident Evil 4 problémája pont abból ered, hogy már nincsenek ott az AMD rendszerprogramozói, és nem írják meg úgy a memóriamenedzsmentet, hogy jól működjön, ahogy az előző címeknél. A Capcom pedig naiv megoldásokat keresett, mert azok olcsók, könnyen implementálhatók, illetve megbízhatók, feltéve persze, ha van elég VRAM-od fizikailag.
-
b.
félisten
válasz
GeryFlash #40464 üzenetére
Azért közben redditen lemérték és jelezték, [link]van turpisság az AMD részéről ebben, gondolom direkt csinálták meg így , csak úgy mint az előző RE játéknál. Valójában 3-4 GB a foglalt mennyiség még egy 4080 esetén is.... 3 GB ra kell állítania textúra pakkot. Az FSR szörnyű benne állítólag,nem értem AMD-t miért nem ellenőrzi le a szponzorált játékait.
-
b.
félisten
Igen ez dühítő.
Az Ada memóriatömörítése ezen segít talán, ott nem lesz gond ezzel ,de persze akkor is kevés azon a kártyán is.
[link]
"Ada's memory compression technology is really impressive... (Diablo 4, 4K)
Even though, can't forgive the high price"
de vannak egyéb gondok sajnos az Nvidia kártyákkal az RE4 nél, a FG miatt is becrashel és az RT is bugos. AMD nem optimalizál Nvidiára
Amúgy ha így esik a 7900 kártyák ára veszek egyet. -
gV
őstag
Raytracing is not possible with only 8 GB VRAM
Resident Evil 4 does not want to have an outrageous amount of graphics card memory, but shows unabashedly when it is too little: The game crashes singing and soundless with the error message "Fatal D3D error".
Especially with activated raytracing, the VRAM hunger increases, 8 GB are simply too little for otherwise maximized details. Even in Full HD, the GeForce RTX 3060 Ti crashes reproducibly within seconds.
Resident Evil 4 Remake in Technical Review: Benchmarks (FHD, WQHD & UHD), Frametimes and VRAM - ComputerBase
4060-nak mennyi értelme van így? ja és van a tesztben 3060 viszi még 1440p-n is. -
b.
félisten
Úgy néz ki az Nvidiának valóban egyedi Nod van a H100 hoza TSMC-nél.
[link]
Nvidia truly has a custom node with TSMC for their chips!
"H100 uses 89 reticles" - Jensen Huang
That is different than what TSMC N5 and N4 has.
In the past, with A100, they had different libraries
Can't wait to see teardowns to see more details -
S_x96x_S
addikt
Az azért zavaró, hogy az ADA -ban végül
- se NVLink
- se PCIe Gen 5 ( ~ peer-to-peer cross-Gen 5 )
sincs ..
mert amúgy az NVLink megszüntetésének az egyik indoka, hogy majd a Gen5 ...
(september 21st 2022)
Jensen Confirms: NVLink Support in Ada Lovelace is Gone
Jen-Hsun continued with "and also, because Ada is based on Gen 5, PCIe Gen 5, we now have the ability to do peer-to-peer cross-Gen 5 that's sufficiently fast that it was a better tradeoffKérdés: a profik most hogy oldják meg ezt a problémát ???
-
b.
félisten
-
b.
félisten
Nvidia brutális mennyiségű H10- at értékesít.[link]
"Oracle has 32,000 H100 already.
Amazon only has 20,000 H100.
Microsoft has more than both.
Google has more than Amazon.
The hardware side is only a small part of Amazon's Cloud Crisis" -
Komplikato
veterán
válasz
S_x96x_S #40450 üzenetére
Nem tudom konkrétan 1:1-ben összehasonlítani, de pl. single precision-ben az A4500 gyorsabb. És az azért használtan, garanciával elég jó áron van.
(Hobbihoz kellene, nyilván nem termelné vissza az árát.)
De tartalom gyártáshoz még egy használt 3090 is sokkal jobb lenne.
Szerkesztés: Most nézem a táblázatot lentebb, felfogtam, hogy azért ilyen lassú, mert 70W, de a többi kártyán mik ezek a pici VRAm méretek? Ilyen kártyáknál legtöbb felhasználásban a VRAM méret számít, sosem elég, erre 8, 12, 16GB??? Miért? -
S_x96x_S
addikt
találós kérdés:
Az új "RTX 4000 SFF ADA" ( 70W; 20GB GDDR6 - 160-bit interface; 16 Gbps )
mennyibe fog nálunk kerülni, hogyha a $1250 a launch price -a ? -
válasz
huskydog17 #40448 üzenetére
Azért várjuk ki a végét, anno az Inno eljátszotta ezt a vizes 4090-el is, ott is az volt, hogy marad a sima tápcsati, aztán mire kijött már az új 16 Pin lett.
-
huskydog17
addikt
válasz
huskydog17 #40441 üzenetére
Az Inno3D csomagolása is megerősíti Igor információit.
Egy darab 8 pines tápcsati lesz a sima 4070-es dual fan kártyájukon és végre jöhetnek a 2 slotos custom Ada kártyák.
A fenti Inno kártyán nem különösen tetszik, hogy a ventik cserélhetőek. Piros oldalon ha jól emlékszem ilyet az XFX és Sapphire csinált. -
Busterftw
nagyúr
válasz
Shkiz0 #40444 üzenetére
A 3080ti Junius elejen erkezett, szerintem iden is igy lesz.
Nezzuk a FE arakat a webshopban, 4080 1389 EUR // 4090 1829 EUR, a ketto koze boven elfer a 4080ti, meg ha csokken is valamennyit a bolti ar.
Tul nagy az ar/teljesitmeny szakadek.Ha bolti arakat nezunk es mondjuk 1100 EURert lesznek mar 4080-ak, a 4090 pedig 1700 EUR, a 4080Ti mehet 1400 EUR-ert siman.
-
válasz
KillerKollar #40443 üzenetére
Jó hát ha azt veszem alapul mi volt tavaly (3080--> 3080 12GB --> 3080 Ti --> 3090 --> 3090Ti) akkor kb minden FPS-re jutott kártya. Nyilván értem amit mondasz, csak nem igazán van időm sokszor követni naprakészen az infókat, most keresgettem de konkrétat nem igazán találtam, hogy végül egyáltalán érkezhet e vagy most úgy van az NV, hogy van a 4080 és 4090 aztán mindenki döntse el melyiket akarja.
Az a fura, hogy kiskerként belelátok jó pár itthoni nagykerbe és régen nincs már 30xx felső ház (amiket írtam fentebb is) csak a kisebb 3060, Ti és társai vannak.
Ez nyilván egy elég szűk kör, és minta, de ezek alapján szerintem külföldön sincs már sok 30xx kari. Ennek fényében már lehetett volna csökkenés, de én se vettem észre.
Számoljunk akkor a példa kedvéért MSRP-be az arányok ahogy mondtad itt is meglesznek, de az szerintem járható út lenne, hogy a 4080 jelenlegi 1200$ árát csökkentené mondjuk 1100$-ra, a 4080 TI pedig mehetne 1200 vagy 1250-ért, a 4090 meg maradhatna 1400$-on és máris van neki hely.
Így is sokan válasszák azt, hogy fizetnek némi felárat az XTX-el szemben mert problémamentesebbnek gondolják a zöld oldalt, ezzel a csökkentéssel még jobban az NV felé billenhetne a mérleg. AMD erre meg maximum az XTX árcsökkentésével tudna válaszolni, kérdés akar e vagy tud e, hogy a mostani arány álljon fent. -
KillerKollar
őstag
válasz
Shkiz0 #40442 üzenetére
Régóta pletykálják, hogy a 4080-asnak csökkenteni fogja az árát az Nvidia, de eddig nem tették meg, ha az marad 1200$ akkor hova pozícionálnák a 4080 Ti-t? 1400$? Nem lenne sok értelme, aki ki tud fizetni 1400$-t egy grafikus kártyáért az ki fog tudni fizetni 1600$-t is. Tudom ez csak MSRP, de az arány a lényeg.
-
Van valami infó arról, hogy nyár környékén jöjjön egy 4080 Ti, vagy így hogy az AMD nem tud versenyezni a 4090-el sokszor, kb marad minden így ahogy van?
-
T.Peter
őstag
válasz
Komplikato #40439 üzenetére
Itt a roadmap. Nem valoszinu hogy heteken belul jon.
b.: Epic, nem Epyc.
-
Komplikato
veterán
Hah. Sejtettem, hogy gyanús módon azért NEM jött ki még az UE 5.2, mert többek között ezt "heggesztik" rajta éppen. Gyanús volt, hogy 5.3 lett az experimental verzió, de az 5.1 után "csak" az 5.1.1 jött ki. Gondolom heteken belül kint lesz az 5.2 ezek szerint. Már csak kéne szereznem HW-t amin menne is.
-
b.
félisten
válasz
Komplikato #40437 üzenetére
SDK része lett a DLSS 3.0, egyelőre ezek a komplett bemutatók vannak fent de valószínűleg inkább parasztvakítás megy, mert most ezt verik bele az emberek fejébe.
De ettöl függetlenül nagyon jó lett a PT eljárás és az új RTXID, [link]már Twitteren van fent sok komment és bejegyzés róla.Unreal 5.2 Pluginról is amúgy, az is jól sikerült nekik az eddigi dev visszajelzések alapján az Epyc fejlesztőmérnöke is agyon dícséri. Nézz rá erre elképesztő. [link] -
Komplikato
veterán
válasz
pandras83 #40430 üzenetére
Én a pletykákban megjelenő 16GB-os RTX4070-et nem értem, hogy hogyan? Lebutított nyákra tesznek több ramot, 128 biten? Mert sehogy nem jön ki. Aztán lehet pont úgy nem fog kijönni, mint az RTX 3070 16GB-s verziója, de ott az logikus volt, meg Quadro verzió csak volt belőle.
-
pandras83
őstag
van 160 bites, 10gb-os rx 6700 (non-x)
az nem lehet hogy így megoldják a 4060ti-on? -
pandras83
őstag
Gigabyte confirms GeForce RTX 4070 with 12GB memory and RTX 4060 featuring 8GB
tippre akkor 4060ti 10gb, de legyen igazam
-
válasz
Raymond #40426 üzenetére
Nem tudom, a 3070 Ti mennyire faktor még, mindenesetre ha lesz legalább 20% különbség a 4070 és a 4070 Ti között, akkor a 699 is soknak tűnik.
Nekem sokkal inkább az a problémám, hogy az egyre több TFlops meg dollár szabad szemmel alig látható különbségekre fordul le a játékok többségében. Van 1-2 kivétel, de nagyon kevés - ugyanakkor a kraftot meg zabálja az összes AAA csoda.
-
-
válasz
Raymond #40424 üzenetére
Szerintem a teljesítményétől függően lesz 649, vagy 699. A 749 túl közel van a Ti MSRP-jéhez.
Megmondom őszintén, ezt az egész piacot már sokkal inkébb kabaré-szinten nézem, mint valódi érdeklődéssel. A vásárlóközönség egyre inkább a valóságtól elrugaszkodott elvárásokkal lép fel, az NVIDIA meg ezeket szolgálja ki, helyenként gerjeszti, és jó alaposan lesápolja azokat, akik ebben hajlandóak résztvenni. Az AMD meg lassan lehúzhatka a rolót a videokártya-piacon, mert látszatdolgok miatt teljesen versenyképtelenek a termékeik. Nyilván mindenki arra költi a pénzét, amire akarja, de lassan ott tartunk már hülyeségben, mint a high-end telefonokkal... -
Raymond
titán
Megneztem most a raktarkeszleteket/kinalatokat a piacon es sajnos azt kell mondjam hogy a 4070-nek siman realisztikus egy $699 es sajnos meg egy $749-es ar is.
Akkor jott a 4070Ti is piacra es olyan aron amikor mar nem volt a piacon semmi ami kb azt a teljesitmenyt hozza azon az aron, tehat amikor mar nem volt 3080Ti/3090/3090Ti sehol 900-1100EUR kozott. Most a 4070Ti van 875-916 kozott [link] es utanna a meg megmaradt normalisabb aru (tehat nem a 4070Ti regioban mozgo) 3080 10GB van 781-879 kozott [link] (az elso 7 listazott ahol tobb eladonal is van meg az adott modell kinalatban). Alatta pedig eszmeletlen mennyisegu 3070Ti van meg a piacon 579-699 kozott [link]
Tehat szerintem egy kb. 3080 10GB teljesitmenyu kartyat nem fognak mas aron adni csak azon amit eppen levalt, tehat a $699-749 a realisztikus ami EU-ban 769-829 arazast jelent. Ez pont az a lyukat tomne be ami a 3080 10GB elfogyasa utan keletkezik a 3070Ti es a 4070Ti kozott. En nem latom realisztikusnak hogy $599-ert jonne ami a kb. 669 araval teljesen hazavagna a meg piacon levo tomenytelen 3070Ti eladhatosagat.
-
Yutani
nagyúr
A megoldás szerintem a kettő között van. Nőtt a készlet mennyisége, viszont nőtt a készlet értéke is. Azt kizártnak tartom, hogy minimális készletnövekedés mellett nőtt duplájára a készletérték*, óvatosan azt mondanám, hogy a készlet mennyiségének növekedése olyan 1,4-1,5x lehet a dupla érték mellett. De bármit lehet mondani, nem tudjuk a mennyiséget.
* Ha csak GPU-król beszélünk. Amennyiben van olyan terméke az NV-nek készleten, amelynek értéke jóval magasabb a GPU-nál, akkor készlet mennyiség csökkenés mellett is duplázódhatott a készlet értéke. De szerintem ezzel nem mondtam újat senkinek.
-
Yutani
nagyúr
válasz
Petykemano #40419 üzenetére
Értékben kétszerese. Tehát jól mondtad.
-
b.
félisten
válasz
Petykemano #40417 üzenetére
Ez csak egy leak, akár még 2-3 hónap is eltelhet a megjelenésig, ami már Június, nyár..ez az eddigi legkitoltabb kisebb SKU kiadás az utóbbi 4 generációban ,fel kell pörgetniük a dolgokat.
"
Akkor tehát azt mondod, hogy szerinted a tavalyihoz képest kétszeresére nőtt készlet nem túltermelés ("EZ szerintem tévedés. Ez nem kétszeresére ( dababszám) nőtt készlet ,hanem 5 milliárd dollár értékű áru.
Ez nem 1000 darab VGA ami most 2000 darab lett, hanem lehet 1000 vagy 1200 darab VGA ami 2021 ben 1000 dollár volt(Ampere) ma meg 2000 dollár( Ada).
Ezért nem érdemes dollárban számolni 2023 ban és összevetni 2 évre visszamenőleg mert minden sokkal drágább mint volt . ( most elméleti számokkal számolunk, MSRP vel,átadási árral, a bányászat ugye mint árazás nem lehetne mérvadó raktárkészlet érték becslésénél)
Ha csak a 4080 kártyát nézed akkor az 1200 dollár míg 2021 ben a 3080 699 dollár volt. gondolom az Nvidia raktározott GPu-k is így aránylanak egymáshoz eladási árban az AIB partnerek felé.
Darabszámot kellene látni mi mennyi ,de azt nem közlik.
Tehát a 2023 ban az 5 milliárd az valószínűleg 2020 ban 3,5 lett volna. Plusz azt tényleg nem érdemes elfelejteni, hogy új SKu-k és architektúra gyártása és raktározása is folyik amiket most dobnak piacra. valószínűleg 1 év múlva ugyan ekkor ez nem lesz már kompetens...
Azt gondolom hogy értéket nézve manapság a 3 milliárd fogja azt jelenteni Nvidiának mint régebben a 2, persze ez csak tipp...
AZ mellet biztos van még Ampere is a polcokon. -
Petykemano
veterán
> Azért a 4070 eléggé a küszöbön van .
Még szűk/bő egy hónap, mire megjelenik és elérhetővé válik. De már jön a kémfotó a következőről.
Te nem érzed azt, hogy mintha kicsit begyorsultak volna a termékkiadások?> de Nvidiának nem igen lesz már 3 milliárd alatti raktárkészlet
Akkor tehát azt mondod, hogy szerinted a tavalyihoz képest kétszeresére nőtt készlet nem túltermelés (a korábban 2022-re tervezettnél alacsonyabb kereslet) eredménye, hanem szándékosan akarták felduzzasztani a készleteiket, hogy még a recessziós időszakban, amikor a gyártási kapacitás bőséggel áll rendelkezésre se fussanak ki az eladható termékekből? Tehát hogy kell ekkora "forgótőke" az Nvidiának?Jó, értem. Igazából mindegy. Akár tervezett forgótőke, akár keresletcsökkenés miatt nem tervezett készletfelhalmozás, a kérdésem igazából arra vonatkozott, hogy szerinted lehet-e annak az inventorynak a nagyobb része már Ada?
És amennyiben igen, úgy szerinted nem volna-e már ideje kicsapni a "Jebaited" kártyát a termékeknek arra az árszintre, amely nem az az emelt árszint, amivel az Ampere készletet szerették volna kipörgetni?
Vagy már szerinted se lesz ilyen, hanem ez marad, legfeljebb nagyobb lassan 20-30 havi dolláronként szivároghat lefelé, mint az RX 7900XT esetén történik? -
b.
félisten
válasz
Petykemano #40408 üzenetére
Azért a 4070 eléggé a küszöbön van .
13. án hivatalosan bejelentés lesz, 23 tól a boltok polcain.Azt a raktárkészeletet nem csak az előző generációs készletek adják, hanem a 4070 legyártva stara és a 4080-4090, plusz a Quadro és a professzionális termékcsalád. ChatGPT bővitésére a állítólag több mint 10000 GPu val készülnek( sőt van olyan elmélet hogy 4x nagyobbá teszik, az brutális mennyiség mivel most 10000 GPU ból áll) és közben 3 hónap és itt a Grace, közben szerződést kötöttek Microsofttal is a felhős bővítésre és építenek 4 nagy HPC központot is valamint a GF now is 3 új szerverközponttal bővül, Az új tegra is ( talán új Switch) is nyáron elkezdődik gyártásra valamint biztos van az előző generáció is bizonyos mértékben, de Nvidiának nem igen lesz már 3 milliárd alatti raktárkészlet, mert túl nagy céggé nőtte ki magát ahhoz és nem mondhatnak nemet a mostani bizonytalan gyártási folyamatok és megrendelések közepette, ezért szerintem nem kockáztatnak.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Petykemano #40414 üzenetére
Nem, azt akarom mondani, ha a raktarkeszlet Ada volt, az lehetett a keszletfelhalmozas miatt, nem pedig a csokkent fogyasztas miatt. (csokkenni csokkent, de nem ez okozta az "extra" keszletet)
-
Petykemano
veterán
válasz
Busterftw #40413 üzenetére
Azt akarod mondani, hogy szerinted nem azért halmozódott fel a tavaly év végihez képest 2x akkora készlet, mert lecsökkent a fogyasztás, betömődött az értékesítési lánc, rajta maradt az NVidián sok Ampere kártya, miközben már gyártották az Adát raktárra, hanem, hogy az készletfelhalmozás tervezett volt?
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Petykemano #40410 üzenetére
Nem ugy ertettem, hogy az, csak egyetertettem ha esetleg ez Ada akkor a felhalmozott keszletnek van ertelme.
-
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #40406 üzenetére
A Geforce Now ideális lehetőség az Nvidia számára a fölös készletek beüzemelésére, ahogy azt már az RTX 4080 kapcsán is csinálják. Valószínűleg a felgyülemlett Ampere készletek is a Geforce Now szervereibe kerültek. A könyvelés "raktárkészlet" sorából átkerültek az "eszközállomány" sorba.
-
PuMbA
titán
válasz
-
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Szeritnem utobbi, a xx60(ti)-xx70(ti) azert nepszeru kategoria, ha launch elott ezekbol volt keszlet felhalmozva az nem feltetlenul problema.
-
Petykemano
veterán
Bocsánat, elkerülte a figyelmemet.
Én még a február 22-én megjelent FY2023Q4-re vonatkozó beszámolóban látott $5.1b-os inventorynál tartok, ami vitatható is, hogy kiemelkedően magas volna, de nem egész kétszerese az egy évvel korábbinak.
Ez egy 2023 január 29-i állapot. Azóta sikerült leapasztani a készletet? Vagy azt, hogy a raktárkészletek nagy része kiment úgy értetted, hogy a "channel inventory", vagyis tulajdonképpen az értékesítési láncban raktározott vagy épp utazó készlet? -
PuMbA
titán
válasz
Petykemano #40406 üzenetére
Már volt szó róla 1-2 hete, hogy a raktárkészletek nagy része kiment. Ezt maga az NVIDIA mondta.
-
Petykemano
veterán
Bár a 4070 még nincs az küszöbön, máris itt a szivárgás a 4060Ti-ről.
Most néztem a GC pár perces videóját a hírről, amelyben kevesellte a spécifikációt. Mármint szerinte a 4060ti kevés lesz, ha 106-os lapkából készül, szerinte a 104-ből kéne. Ezzel kapcsolatban nem tudok nyilatkozni.Viszont azért írok,.mert számomra gyanúsan besűrűsödtek a kiadások ahhoz képest, hogy $5b raktárkészlete halmozódott fel az nvidiának.
Az jutott eszembe, hogy mi van, ha a felhalmozás - már - nem is Ampere, hanem valójában a tavaly év során nem kiadott, hanem az Ampere miatt készketre gyártott Ada?
És eljött a fordulópont.Mindenesetre én még egyelőre nem látom, hogy beigazolósott volna, hogy az ada árazása direkt magasabb lett volna az Ampere kipörgetése céljából. Valahogy úgy tűnik, megszerették ezt az árszintet.
-
csaba951
veterán
válasz
pandras83 #40401 üzenetére
Lásd:
Szép csendben kiütötte Kína techiparát az Egyesült Államok
és
Lassabb chippel kerüli meg az Nvidia az exportszabályozást2023 első félévben legyártott gyors kártyákat még leszállíthatják. Most a lehető legtöbb gyártói kapacitást ezekre használják fel, tudván, hogy a kínaiak úgyis megveszik az összeset. Részben emiatt van az, hogy a csúcs vga kártyák megjelenése után elmaradt a közép és alsó kategória megjelenése.
Eredetileg arra lehetett számítani, hogy a második félévben már kénytelenek lesznek újra vga kártyákat gyártani. A TSMC-nél már előre le lett kötve a gyártó kapacitás, valószínűleg horor áron. Akkor is fizetni kell, ha az NVidia nem akar egy chipet sem a gyártósorról. Akkor meg már ugye csak csináljanak valami terméket. Ezt viszont jelenleg csak drágán lehet. A 30XX sorozatnál meg lehet látni, hogy ilyen áron a játékosok nem hajlandóak tömegesen kártyákat venni. Ha a chipek maradnak a raktárban, akkor az 100% veszteség. Ha kártyákat készítenek, de olcsóbban adják, mint az előállítás+haszon akkor az ugyan veszteséges, de legalább visszajön valamennyi pénz. Szóval lehetett arra számítani, hogy idővel némileg esni fog a vga-k ára.
Ennek tett kersztbe a ChatGPT berobbanása. Ehez pont azok a gyors ai kártyák kellenek, mint amit Kínába már nem lehet majd eladni a második félévben. Sebaj, az ai verseny fejlesztés miatt mindet megveszik majd az amerikai cégek. Nem kell vga chipeket gyártani, nem lesznek hatalmas eladatlan készletek. Nem alakul ki az a kínálati nyomás, ami lejjebb szoríthatná a vga árakat.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- Akció! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro - M4 Pro 24GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest