Hirdetés
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Elvonult a zimankó, de a hardverek nem mennek sehová
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- "Krémes" kopogással és pajkos külsővel hódítana a Yunzii klaviatúrája
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- OLED TV topic
-
PROHARDVER!
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
PuMbA
titán
válasz
Busterftw
üzenetére
"A tesztek osszessegeben a DLSS-t hozzak ki jobbnak a meresek alapjan"
De még egy mérést se raktál be
, így továbbra nem látom alátámasztva a mondandódat. Ha te statisztikákat meg felméréseket követelsz tőlem, akkor én is megkövetelhetem ezeket tőled. Pontos számokat szeretnék látni.#52951Busterftw: Nekem mérés kell, nem teszt adatok nélkül

-
PuMbA
titán
Képzeld el, hogy szemüveget hordok, de sose tudják a szememet pontosan tökéletesre visszaállítani, hiába vagyok egészséges
Az emberek minimum háromnegyedének van valamiféle látásromlása, ezért senkinek a látása sem pont ugyanolyan éles, hiszen nincs teljesen objektív folyamat a tökéletes szemüveg kiválasztásra egy ember számára. A folyamat végén szubjektíven kérdezgetik az embereket, hogy most ez jobb vagy az úgy, hogy fogalmunk sincs róla, hogy mi a tökéletes. Na erre húzd föl az objektívitási érvedet.... -
PuMbA
titán
válasz
Busterftw
üzenetére
"Hoztam konkret peldat. Ha nem latod melyik a jobb, mar mondtam mi a javaslat."
Nem tudom, hogy észrevetted-e már, de nem csak te egyedül létezel a világon. Ha megkérdezel egy másik embert, akkor mást fog mondani, mint te ebben az állításodban arra hogy melyik jobb.
Lásd DLSS 4.5 témában, sokaknak teljesen más a megítélése, mint neked, mert szerinted kegyetlen király, de valakinek jobban bejön a 4.0, mert jobbnak látja. Most is elkönyveled, hogy amit te látsz azt pont úgy látja más is. Hát nem
Miért vagy ennyire vak a körülötted lévő világra? Nem értem. -
PuMbA
titán
Objektivitásról beszélsz, de sehol sem látom az adatokat, sőt még egy mértékegységet sem írtál le. Amit nem tudsz mérni az emberi érzékeléstől független mérőszámmal, az nem lehet objektív. Van a kg mértékegységünk arra, hogy mi nehezebb. Így ez nem lehet szubjektív, hiszen egy tőlünk független eszköz, a mérleg kimérte. Ezt nem tudod kimérni.
-
PuMbA
titán
válasz
Busterftw
üzenetére
Igen, objektív különbségek vannak, hiszen az egyes pixelek színe más, de ezt a különbséget továbbra sem tudod objektív mérőszámba mérni / kifejezni az emberi érzékelés szempontjából, csak szubjektíven véleményezni, hiszen továbbra sem adtál meg nekem egy mérőszámot, hogy milyen relációban áll a 4 kép. A jobb felső kép 2-vel vagy 3-mal jobb a jobb alsónál? Még mértékegységünk sincs rá.
-
PuMbA
titán
És ez itt a probléma, hogy objektív mérőszám nélkül hogy állapítod meg, hogy az egyik mennyivel jobb, mint a másik? Sehogy. Csak szubjektív, a te koordináta rendszered szerinti szavakban tudod kifejezni, tehát más embereknél más lesz a különbség mértéke. A YouTube kommentekben ez jól kivehető: valaki azt írta oda, hogy az FSR 4 és a DLSS 4.5 között kisebb a különbség, valaki szerint nagyobb.
-
PuMbA
titán
válasz
Busterftw
üzenetére
"az adatok es az eredmenyek viszont szaraz tenyek."
Hol vannak ezek az adatok és eredmények? Én még nem láttam objektív mérőszámot se denoiser, se felskálázás minőség mérésére senkitől, se DigitalFoundry, se Hardware Unboxed nem társít semmiféle számadatot hozzájuk
De mutass egyet akkor. -
PuMbA
titán
válasz
Busterftw
üzenetére
Attól, hogy le van írva a metodika még mindig szubjektív, hiszen az emberekben nincs egy felskálázást / denoisert objektíven megítélő pontos mérőeszköz / mérőszám generátor
A látásunkra támaszkodhatunk főleg, amiben nagy szerepe van az agyunknak, amiben meg már ott a szubjektivitás. -
PuMbA
titán
válasz
huskydog17
üzenetére
"Egy még fejlesztés alatt álló játék kódját portolták vissza?"
Szerinted melyik másik Rockstar játékban van RT? A megfejtés, hogy a GTA 6-on kívül semelyikben
Ha szoftverfejlesztő vagy te is, akkor ismered a Proof of Concept fogalmát, amikor egy technológiát "kipróbálnak", esetleg még be is rakják egy létező termékbe, hogy hogy szuperál / hozza-e az elvártat. A GTA 5 erre tökéletes játszótér volt. A GTA 6 RT részét már biztos nem fejlesztik a játék kiadása előtt pár hónappal. Ezt a félidőig a játékmotor fejlesztésénél le kell boxolni. -
PuMbA
titán
válasz
huskydog17
üzenetére
"Rövidre zárva a témát: ahogy írtam, amíg nincs erről független teszt, addig nincs értelme erről beszélni. A te szubjektív "meg tudom állapítani" véleményed az égvilágon semmit nem jelent. "
És a "független" tesztet nem emberek csinálják?
Megemlíteném, hogy nekik is szubjektív a véleményük, hiszen csak a játék fejlesztők tudják, hogy hogy kellene kinéznie pontosan, mert ők tudják úgy paraméterezni fejlesztéskor a motort, hogy millió sugárral számolva kapjanak egy ground truth-ot bizonyos jelentekben és ezen eredmények alapján finomhangolják a denoisert. Szóval mielőtt egyes teszteket te objektív tényként veszel, ezeket jó észbe tartani, hogy mások sem okosabbak nálunk. A legtöbb dolog szubjektív. -
PuMbA
titán
válasz
huskydog17
üzenetére
Attól, hogy a motor új, a denoiser még lehet régi
Lásd az élsimítást, azaz TAA-t mennyivel rosszabb minőségű tud lenni, mint a DLAA / FSR Native AA.GTA V-tel kapcsolatban, amit beszúrtál fórumtémát már rég nem érvényes, hiszen a megjelenés óta már több javítás jött. A megjelenéskor negyed felbontáson számolták a tükröződéseket, de később lett opció a teljes felbontás bekapcsolására a grafikai beállítások között. Ez alapján mondtam azt, amit
A játék lehet régi, de a ray tracing-et a GTA 6-ból portolták vissza.Attól, hogy nem láttam DLSS RR-t, csak videóban még meg tudom állapítani, hogy mennyire éles egy tükröződés.
-
PuMbA
titán
válasz
huskydog17
üzenetére
Ezek a régi alap eljárások már sajnos elérték a korukat. A TAA és ezen denoiserek minősége is hagy maga után kívánni valót 2026-ban. Egyébként egy játék van, ahol ezt tökéletesen megcsinálták, az pedig a GTA V Enhanced
Részletes és stabil képminőség az alap denoiserrel is és gyors. Ez a Rockstar, végtelen pénzzel és idővel. Innen látszik, hogy sajnos nincs elég erőforrás, illetve az UE5 esetén van, de ott is nagy mértékben el vannak maradva a Rockstar szinttől. -
PuMbA
titán
Hú, 4000-res és 5000-res szérián kegyetlen gyors az M és L preset, (mondjuk nem csoda, mert ezek a kártyák a target) illetve még csúcs 3000-res szérián is. 2000-res és alsó, közép 3000-reseken már jelentős frametime időt vesz el és sokkal több memóriát is eszik (4K-ban 200MB-tal, azaz 1,5x annyit). 4060 és 5060 kártyákat azért jó lenne ha odatették volna, ha már 3060 van.
Hasonló a helyzet, mintha az AMD kiadná előző genre az FSR4-et. Futna, de lassabban

-
PuMbA
titán
válasz
M@trixfan
üzenetére
Jelenleg arra se. DigitalFoundry jól mutatja videón, hogy a baj az, hogy a mesterséges képkockák nem tökéletesek és amíg a 2x-esnél jól elfedik a hibákat a valós képkockák, 4x-esnél már a képkockák jó része generált, azaz képhibákkal teli és az agyad már észreveszi ezeket a hibákat. Minél több a generált képkocka, annál jobban feltűnőek a képhibák. Nézd meg, hogy a DLSS4 2x-es frame gen is hogy hajlítja az utat az autó mögött:
6x-es framegennél már olyan lesz ez mintha LSD-n lennél

-
PuMbA
titán
válasz
szarnyasdino
üzenetére
VRAM használat is magasabb jó 300-500MB-tal. Ide kellenek majd a Super kártyák.
-
PuMbA
titán
válasz
szarnyasdino
üzenetére
"Pedig lenne értelme a gyors SSD-nek game fronton is ha úgy írnának meg a játékokat"
Nem, sajnos nincs értelme. A Death Stranding 2 egy másodperc alatt betölt, mert egyszerűen nem kell akkora adatmennyiséget mozgatni, ami miatt lenne értelme gyorsabb SSD-nek.
-
PuMbA
titán
válasz
Busterftw
üzenetére
Best SSD for Gaming 2025: PCIe 5.0 vs 4.0 vs 3.0 vs SATA vs HDD
PCI-E 5.0 jóslat bejött már?
Még mindig ugyanolyan gyors a 3.0 játékok alatt.... -
PuMbA
titán
De ott a két generációval régebbi 2900db RTX3060 és 2550 darab RTX3050 a 4. és 5. helyen
Az 5000-res széria után a 3000-res széria megy legjobban az NVIDIA-nak...az 1050db GT710-ről meg 450darab GT730-ról, a 200 darab GT610-ről meg már ne is beszéljünk...mauzóleumi kártyák a lista közepén. -
PuMbA
titán
válasz
S_x96x_S
üzenetére
PS6-ban nem lesz elég memória az LLM-hez
Csak emiatt nem fognak belerakni plusz 12-16GB memóriát a játékoknak szánt ~20GB-on felül. Rohadt drága így is gyártani a mostani konzolokat, mert nincs lehetőség költséget csökkenteni Slim verziókkal, mint az eddigieknél. Ezért csökkent a Sony profitja ~10%-ról 2-3%-ra. Majd biztos LLM-ekkel bohóckodnak.... -
PuMbA
titán
válasz
S_x96x_S
üzenetére
"Az LLM - annyi mindenre kihat az életünkben, hogy szerintem a játékok se lesznek kivételek."
De nem most, a trend az csak egy trend, nem egy megszokott és általánosan használt dolog. Majd 10 év múlva talán lesz LLM a játékokban, nem pár év múlva, ahogy az eredeti hozzászólásban volt....a ray tracing is most már majdnem alap 7 évvel a megjelenése után
Minden baromi lassan történik a játékvilágban. DirectStorage is alig pár játékban van, PCI-E 3.0 SSD hardverigény mellett. -
PuMbA
titán
A cikkben "severe decline in sales" van említve, nem a Super-re készülődés. Nincs eladás, ami miatt felhalmozódtak a raktárakban a kártyák. Aki venni akart 5000-res szériát az már gondolom megvette, következő roham majd ünnepekkor lesz.
Raymond: Elvileg még most augusztusban lesz árcsökkentés, szóval 1-2 hét várakozás beleférhet, hogy bejön-e ez az infó.
-
PuMbA
titán
Túl nagy a gyártás volumen és sok VGA áll a raktárban, így árcsökkenés és gyártásvisszafogás lesz. Ez a vásárlóknak jó hír
Ősszel "fillérekért" lesz VGA.Chiller: Nagyon kíváncsi leszek a mostani negyedéves számokra, hamarosan kiderül

-
PuMbA
titán
válasz
S_x96x_S
üzenetére
3 nap múlva jön az AMD 2025 Q2-es pénzügyi beszámolója, ott kiderül mennyi 9070-et sikerült eladni
NVIDIA-é is hamarosan és akkor lehet nézni, hogy merre mozdultak a bevételek a két cégnél. Jön még a JPR Q2-es market share % grafikonja is, ahol meg a valós darabszám látszik. Ebben a formában a Steam statisztika egy katyvasz, felesleges nézegetni. -
PuMbA
titán
válasz
deathcrow42
üzenetére
Az a baj, hogy sokan nem tiltják le az AMD procikba integrált VGA-t és ekkor a Steam nem ismeri fel a diszkrét AMD VGA-kat, helyette az integráltat jelenti le
A 9070-ek nagy része így azAMD Radeon Graphics 2.11% vagy
AMD Radeon(TM) Graphics 2.04% vagy
Other 9.67%kategóriába landol. A Steam-nek be kéne tennie az AMD által kiadott GPU felismerő könyvtárat, hogy a diszkrét AMD VGA-kat helyesen felismerje, de ez sajnos nem érdekli őket. Így pontos statisztika sosem várható, csak az eladási számokból.
-
PuMbA
titán
válasz
KRoy19
üzenetére
"A DLSS és a DLAA is TAA-n alapszik."
Így van, egy sokkal fejlettebb TAA az összes felskálázó
MSAA nem működik a mai játékmotorokkal és technológiákkal, ezért használhatatlan.A régi GTA 5-ben, ami DX9/11-es van MSAA, de például sok füvet tartalmazó területeken felére csökken a sebesség. A DX12-es GTA 5 Enhanced-be már nincs MSAA, viszont nem eszi meg a sűrű növényzet a sebességet és van RT.
-
PuMbA
titán
válasz
BerserkGuts
üzenetére
Nagyon kicsik a képek, alig látok valamit. Illetve hiányzik az, hogy az első pontosan milyen felbontás és AA beállítás és a második pontosan milyen DLSS verzió és beállítás.
-
PuMbA
titán
válasz
BerserkGuts
üzenetére
Itt látszik, hogy milyen rossz képminőséget csinál mozgás közben a TAA natív 1440p esetén. A DLSS 4 még 720p felbontásból történő felskálázás esetén is több részletet jelenít meg mozgás közben
A natív nem ad annyira jó képminőséget, mint amennyire ragaszkodni szoktak hozzá. -
PuMbA
titán
válasz
BerserkGuts
üzenetére
Natív esetén a TAA is homályosít, ami a legtöbb játékban az alapértelmezett. Neten meg lehet nézni az összehasonlításokat, Hardware Unboxed-nek vannak jó videói erről, hogy hogy a felskálázók kevésbé elmosódott képet adnak natív TAA-hoz képest, ami mozgás közben a legrosszabb

Én Cyberpunk 2077 és Ratchet & Clank esetén a natív TAA helyett az FSR4-et használom, mert szebb képet ad. A felskálázók messze túllépték már a régi, egyszerű TAA megoldásokat.
-
PuMbA
titán
-
PuMbA
titán
válasz
towerpc
üzenetére
Nem, hiszen ezek utólag a VGA által generált mesterséges képkockák, nem a CPU által a billentyűzet és az egér állapota alapján kiszámolt valósak. Elég meglepő lenne, ha minden a VGA 2x több fps-t tudna hirtelen a semmiből, nem? Hát az is
Ez olyan, mintha az autód hirtelen kétszer annyi lóerős lenne, nem hihető.Busterftw: Reflex se segít meg semmi. Akárhogy nézem nálam sem jó a frame generation 60 fps alatt. Nagyon szétkapcsolt játékélményt ad, hogy a kép folyamatossága és az irányítás nem passzol. Akkor használható nálam, ha van 70-80 fps-em, ekkor szoktam bekapcsolni.
-
PuMbA
titán
válasz
towerpc
üzenetére
Ilyen a frame generation, nem csodaszer
Megnő az input lag, főként alacsony fps-nél, hiszen egy elkészült képkockát vissza kell tartania, hogy legenerálja a kiszámolt valós képkocka elé a mesterséges képkockát. Mindkét VGA gyártó minimum 60-70 fps-t ajánl, mielőtt bekapcsolná valaki a frame generation-t, hogy ne legyen zavaró az input lag. -
PuMbA
titán
válasz
Quadgame94
üzenetére
A baj viszont az, hogy 70 fps mellett közel sincs kihasználva a monitor mozgásfelbontási képessége
Lásd: TestUFO. 120-140fps-sel részletesebben és élesebben láthatóak pl. a vezetés közben a melletted elsuhanó táblák vagy bármi. Mind az LCD, mind az OLED sample and hold kijelző, azaz kell a magas képkockaszám az éles mozgáshoz és nem egy CRT monitor, ahol 60Hz-en már tökéletes mozgásélességet kapsz. -
PuMbA
titán
válasz
Quadgame94
üzenetére
Én egy dolog esetén használom az FG-t és akkor van értelme nekem. Single player játékok esetén ha van 70-80fps-em, akkor lesz 140 és ki van használva a 165Hz-es monitorom
Cyberpunk 2077-et játszok így, RT nélkül elég kicsi a gépigénye 1440p-ben. -
PuMbA
titán
"CB olyasmit emleget, hogy "disconnect" van az érzékelt latency és a látott framerate között."
Ez már az eddigi képkocka generálásokkal is megvolt
Én 70 fps alatt érzékelem (képkocka generálás előtti szám, amire rákapcsolod). Három vagy négyszeres generálás esetén ez még jobban felnagyítódik, hiszen az agyad által várt késleltetés a kép folyamatosságát tekintve és a kapott között még nagyobb a szakadék. -
PuMbA
titán
RT magokat jól meggyúrták. Új Opacity Micromap és Displaced Micro-Mesh motor. Legideálisabb esetben 10x gyorsabb BVH építés, 20x kevesebb helyfoglalással, de a valós gondolom a fele körül lehet.
Aztán lett AI Management Processor, illetve a Shader Execution Reordering is kapott új iterációt. RTX Mega Geomerty, RTX Hair, Neural Radiance Cache...vannak újdonságok dögivel. Nem tétlenkedtek.
A legérdekesebb azért mégicsak az új DLSS 4 lesz, mert a képek alapján jóval jobb felskálázó lesz, mint a 3.7. A 3.7 pedig verte a PSSR-t....szegény Sony.
-
PuMbA
titán
Ja, már volt!

-
PuMbA
titán
De már jelent meg olyan cím, ahol kötelező az RT hardveres támogatása: Indiana Jones and The Great Circle. Előtte pedig Avatar, illetve Star Wars Outlaws, amik hardveres RT támogatás nélkül is futnak, de lassabban, mert ebben az esetben szoftveres RT kerül használatba. Az Unreal Engine 5 címek szintén kötelezően szoftveres RT-t használnak jelenleg, ami az újabb verziókkal hardveressé fog alakulni, hiszen az UE 5.4-ben már a hardveres RT teljesítménye beérte a szoftverest és a minőség is jobb. Lassan, de elkezdődtek a dolgok.
-
PuMbA
titán
"We have also sped up the generation of the optical flow field by replacing hardware optical flow with a very efficient AI model. Together, the AI models significantly reduce the computational cost of generating additional frames."
A DLSS 4 már nem a hardveres egységet használja képkocka generálásra, hanem a Tensor magokat

-
-
PuMbA
titán
válasz
Sontir Fel
üzenetére
Ez igaz. RDNA3 bemutató után már lehetett tudni a semmitmondó prezentációból, hogy nem lesz nagy gurítás
Semmi konkrét fps szám, semmi érdekfeszítő dolog. Vissza is esett az AMD VGA részesedése 10%-ra az RDNA2 után, ez pár napos adat. Egy bemutatóból látszik, hogy mennyire biztosak benne, hogy jó cuccot csináltak vagy nem. -
PuMbA
titán
válasz
hahakocka
üzenetére
"s a 12gb is necces 1440p-4K ra fullon RT vel DLSS-el 60-70-80 fps re pl. 4K ra meg alap a 16-20 itt is."
A vitába nem csatlakoznék bele, de maradjunk a tényeknél. Nem igaz, hogy a 12GB necces
Amiket én néztem játékmenet videókat YouTube-on ott RTX4090-en 10,5-11GB VRAM-ot használt a STALKER 2 4K natívban maximum grafikán és így is több helyen csak 40-50 fps-ed van, tehát a GPU ereje a korlátozó tényező a 60 fps eléréséhez. Ennél gyengébb VGA-kon, tehát 4080-on meg 4070-en meg még jobban a GPU erő a korlátozó, nem a 12GB VRAM. -
PuMbA
titán
válasz
gainwardgs
üzenetére
Én továbbra is azt tippelem, hogy jó lesz

-
PuMbA
titán
válasz
gainwardgs
üzenetére
Megelőzték az Unreal Engine Megalights-ot, mert ez is tud simán egyszerre akár 1000 fényforrást is kezelni
Valamint gyorsabban is fut, mint a Cyber és Alan implementációk. -
PuMbA
titán
Real-Time Path Tracing in Unreal Engine 5 | Unreal Fest 2024
Az NVIDIA beletette a ReSTIR Path Tracing-et az UE5 NVRTX ágba
Most már nem csak Cyberpunk 2077 és Alan Wake 2-ben van.25:30-nál van egy összehasonlítás az offline renderelt PT-hez képest.
-
PuMbA
titán
Igen. Én is boomer gamer vagyok, sokat játszottam CRT monitoron 800x600-ban, 1024x768-ban meg CRT TV-n konzollal
Megtartottam volna most is az 1080p monitorom tovább, szóval nekem se volt tervben az 1440p-re váltás, de egyes mostani játékok TAA homályosítása az én határaimat átlépte. 1024x768 élesebb volt anno CRT-n, mint amit egyes játékok most produkálnak 1080p-n TAA-val. -
PuMbA
titán
válasz
szmörlock007
üzenetére
Láthatod úgy, de ahogy írtam ez így önmagában semmit se bizonyít
2008-ban volt egy felmérés Angliában, hogy az emberek 35%-a nem látja az SD és HD felbontás közötti különbséget, mert távolról nézik a TV-t és szemvizsgálaton se voltak már évek óta. -
PuMbA
titán
válasz
Devid_81
üzenetére
Természetesen ugyanúgy állítottam be, mint minden más játékot
1080p magas grafika és alapértelmezetten ugye a TAA be van kapcsolva. Egyből feltűnt, hogy homály bármely más játékhoz képest és elkezdtem keresni az okát. A TAA kikapcsolásával teljesen megszűnt a homályosság, de cserébe meg pixelrecegőssé változott az egész kép, ami szintén játszhatatlan. 1440p felbontással játszottam végig TAA-val 1080p monitoron, így már éles volt a kép.A YouTube is tele van videókkal, hogy a játék alacsony felbontásban homályos. Neked azért nem jöhetett elő, mert vagy távolabbról nézed a monitort, mint én vagy már negyed / fél dioptriát elcsúszott a szemed. Nekem is újra kell csinálni a szemüvegem 5 évente és van, hogy kicsit később veszem észre, mert ugye az agy hozzászokik.
-
PuMbA
titán
válasz
Devid_81
üzenetére
Pont egy kiváló sztorival rendkelkező, single játék esetén, a Red Dead Redemption 2-ben teljesen homály a kép 1080p-n
És ez nem picit, hanem olyan mintha elromlott volna a szemed. Így nem lehet játszani. EA Sports WRC 24 esetén szintén. A szemem nem tudott fókuszálni annyira homály a kép, játszhatatlan. -
PuMbA
titán
válasz
Devid_81
üzenetére
1080p-vel ma már van egy hátrány, hogy a játékokban lévő TAA nagyon mossa és többször a képminőség csapnivaló, azaz közel sem olyan, mint 10 éve.
Manapság a 4K a cél és az elsimító és felskálázó algoritmusoknak kell a minél nagyobb felbontás, hogy jól működjenek, erre írják őket. Ezért váltottam 1080p-ről 1440p-re most nyáron. Van, amit elvisznek az alsóbb kategóriás VGA-k is 1440p-ben, ez öröm boldogság, de ha meg nem, akkor sebességben ugyanott vagyok 1440p Quality felskálázással ami majdnem 1080p-ről, 960p-ról indul, de élesebb a kép, mint 1080p natívon. Nem mennék már vissza 1080p-re.
-
PuMbA
titán
válasz
Hellwhatever
üzenetére
Egyetértek. Ezek a moddolások semmire nem jók, mert az adott grafikai szintre készült játékmotorokat úgy leterhelik vele, hogy a gépigény a Holdig repül és emiatt a legtöbb esetben plusz akadozások is megjelennek.
-
PuMbA
titán
NVIDIA GeForce RTX 4090 stock dwindling amid high-end RTX 40 GPU discontinuation rumors
Hamarosan se a 4090-et, se a 4080-at nem fognak gyártani. Karácsonyra már csak a boltokban maradt cuccok lesznek az utolsó darabok, ha kitartanak.
-
PuMbA
titán
válasz
FLATRONW
üzenetére
Ja ez ilyen
PC World anno jól megmondta. Sokak szerint elég jó az AMD, de amint a vásárló kosárba rakják bele az emberek a VGA-t, valami "csoda" folytán majdnem mindenki NVIDIA-t rak bele. Ezért van 88-12%-os arány az NVIDIA javára.Raymond: Igen, multi játékokban, amikben még egy sima 4060-on is 120fps-sel süvít, teljesen nonszensz felskálázót használni.
-
PuMbA
titán
Akkora nagyban biztos látod a hibákat
Én 24 colról váltottam 27 colra úgy, hogy 70-75 centiről nézem, de a megszokás után is néhány esetben még mindig zavaró, hogy a képszéleket nem látom olyan jól be, mint 24 colnál. Hatalmas. Ennél nagyobb monitorra életem során sosem lesz szükségem. -
PuMbA
titán
válasz
gejala
üzenetére
AMD oldalon 300-350W-ot fogyasztó erős kártyákat kell venni az FSR rossz képminősége miatt, hogy jól menjenek a játékok 4K natívban. Míg NVIDIA oldalon elég egy gyengébb kártya és 4K-n DLSS-sel el lehet lenni egy 200-250W-ot fogyasztó kártyával. Checkmate
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
"kivétel ha nekiállsz undervoltolni a kártyát..."
A Radeon 7000-res topikban most volt szó, hogy alig lehet undervoltolni a kártyát, szóval inkább MHz-et vagy fogyasztási keretet érdemes csökkenteni. A kérdés, hogy mennyi teljesítményt vesztesz ezzel. Ezt sajnos nem tudom.
-
PuMbA
titán
válasz
Quadgame94
üzenetére
Játéktól függ. Alan Wake 2 esetén azért elég jó az FSR, mert relatíve statikus a kép, de van ahol szemkiverő az FSR rosszasága, mint pl. Ratchet & Clank-ben, ahol millió apró részecske effekt és gyors mozgások vannak (sűrű konfetti eső, konfetti kilövő gép, lebegő platform körül részecske gyorsító). Azonnal megmondom, hogy melyik felskálázó megy a gépemen akár úgy is, hogy valaki titokban állítaná, hogy ne tudjam melyik megy

-
PuMbA
titán
Az a poén, hogy igazából mindegy, hogy mit csinál az NVIDIA. Ha nem fogják venni a kártyáikat, akkor lépni fog, akármit is adnak ki hamarosan. Hamarabb jönnek a Super verziók stb.
Ha megint letolják eggyel a generációkat, akkor lehet várni a Super-eket vagy olcsón venni 4000-res szériát, vagy AMD-t vagy Intel-t. Mi rosszul nem fogunk járni, akármi is történjen. Pénztárcával lehet dönteni. -
PuMbA
titán
válasz
Hellwhatever
üzenetére
A poén az, hogy a 3.1-es ATX szabvány specifikációja lazább, mint a 3.0-ás

"Shorter Hold-Up Time
Measured in milliseconds, hold-up time indicates how long a PSU can sustain its output within specified voltage limits after a loss or drop in input power. ATX 3.1 features a shorter hold-up time of 12ms, compared to ATX 3.0's 17ms hold-up time."
Illetve kijött sok 3.0-ás táp az új 12V-2x6-os csatlakozóval, tehát egész nagy katyvasz lett az egész és nem feltétlenül jobb egy 3.1-es szabványú táp a 3.0-áshoz képest.
-
PuMbA
titán
De hogy az észszerűségnél maradjunk egy 240Hz-es LCD-nél vagy OLED-nél több már kisebb különbséget hoz, tehát ezeknek van valós esélye, hogy igazán elterjednek, mert látványosabb a különbség és a frame generation is sokat segít, hogy elérjük ezeket az fps számokat.
Én 80fps-ről 160-ra használok frame generation-t a 165Hz-es monitoron a Cyberpunk 2077 esetén és hihetetlenül jól működik. Kipróbálás előtt azt gondoltam, hogy simán rájövök, de az esetek 98%-ában nem tudtam megmondani, hogy mesterséges képkockákat látok, nagyon-nagyon kevés a képhiba ennyi képkocka esetén. Nem véletlenül ajánlanak 60+fps-t hozzájuk.
-
PuMbA
titán
válasz
Teasüti
üzenetére
Az OLED pont ugyanúgy viselkedik ebből a szempontból, mint az LCD. Igaz hogy insant jelenít meg képet, tehát nem csinál valamennyi plusz utánhúzást, mint az LCD, de ugyanúgy sample and hold megjelenítő, mint az LCD, tehát két kép között nem kapsz feketeséget, ami alaphelyzetbe állítaná a retinát, mint a CRT. Ezért az OLED-nél is szükséges a magasabb frissítési ráta, hogy CRT-vel vetekedjen. Nem véletlenül vannak 480Hz-es OLED-ek. Ezek már szinte CRT szintet hoznak.
-
PuMbA
titán
"Ha nem tetszik reklamáld meg hogy miért ilyen címekkel játszanak."
Kevesen vesznek új VGA-t drágán, hogy régi címekkel játsszanak, amik már az előző kártyájukon is elég jól mentek
A legtöbb embernek ezért van gyengébb VGA-ja, amit a Steam felmérésben is láthatunk, mert felesleges újat venniük 5+ éves játékokhoz. Ha meg új játékokkal nyomják, vesznek újat."4K 60 meg teljesen jó, felesleges itt vergődni a nagy framerate miatt, ez csak multinál számít ott is csak maximum 144Hz-ig a netkód miatt..."
Szerinted
Én játszottam sokat CRT monitoron meg CRT TV-n konzolokkal a 2000-res évek elején és nem csak multinál számít. Az én személyes tapasztalatom ez. -
PuMbA
titán
válasz
Teasüti
üzenetére
Azt se felejtsük el, hogy a grafikonon szereplő játékok nagy része ősrégi
Witcher 3? RDR2? Battlefield V? 5+ éves játékok, jó hogy futnak 4K 60fps-sel egy olcsó VGA-n. Ez a grafikon teljesen értelmetlen 2024-ben. Ha teleraknánk csak tavalyi és ebben az évben megjelent játékokkal, akkor teljesen más eredményt kapnánk.Másrészt amit mondasz....4K 60fps jó, ha főleg állóképet nézel, de mozgás közben egy 1440p 165Hz sokkal tisztább képet ad az LCD és az OLED mozgás
-
PuMbA
titán
válasz
Raymond
üzenetére
A doksi szerint DXR-en kívüli, azaz egyedi BVH csak konzolon és PC-n DXR 1.1 támogatás hiányában van:
"Using DXR 1.1 with inline trace for PC, and a custom BVH implementation for
consoles and PC hardware without RT support"Amivel teljesítményt spórolnak az ez:
"It’s a hybrid between screen-space and hardware ray tracing, as well as relying on
ray-traced probes" -
PuMbA
titán
Szoftveres RT esetén természetesen nincs RT mag használat, csak compute shader, de ahogy látható a DigitalFoundy videóban, egyszerű, azaz kevés objektumot tartalmazó jelenetnél 18%-kal lassabb, a sűrű erdős, nagyon sok objektumot tartalmazó jelenetnél 66%-kal lassabb a hardveres RT-nél.
#44841 Teasüti: SWO-ról jelenleg nincs publikus infó sajnos. Az RT-nek két része van. BVH struktúra bejárás, tehát az objektumok geometriájának a bejárása, illetve a metszésvizsgálat. Lehet, hogy csak az utóbbira használják az RT magokat, de ennyire nem vagyok benne.
-
PuMbA
titán
válasz
Teasüti
üzenetére
A #44823-es hozzászólásban lévő cikkben elmondja a fejlesztő, hogy az Avatar-ban:
"Digital Foundry: On PC with the DXR ray tracing API, you've got 1.0 and 1.1 inline variants. How are you doing it on PC?
Oleksandr Koshlo: We're using 1.1 inline. This was really crucial for us, as we decided early on that ray tracing is going to work for us and we can ship with it by avoiding all the shading divergence. So DXR 1.1 allows us to do it in a very similar fashion to how we're doing it on the consoles. It's basically just changing instructions. With the average materials, that is definitely enough for us."
-
PuMbA
titán
válasz
FLATRONW
üzenetére
Igen. Az UE5-nél ezért van az, hogy a szoftveres RT ugyanolyan gyors, mint a hardveres RT, mert a szoftveres RT minősége rosszabb. Snowdrop 2 motor alatt hardveres RT esetén az NVIDIA kártyák már elhúznak sebességben az AMD-hez képest az UE5-tel ellentétben az erősebb RT egységek miatt.
UE5-ös Stalker 2-be megjelenés után a készítők ígértek hardveres RT-t is a megjelenéskori szoftveres RT mellé, szóval lesz egy jó összehasonlításunk hamarosan.
-
PuMbA
titán
Nem független [link]
Digital Foundry: With regards to the sound system and the ray tracing of it, is that ray tracing done on the CPU? Or is it done in hardware on the GPU?
Nikolay Stefanov: It's the GPU, where it is available in hardware. We use the exact same ray tracing worlds and the exact same ray tracing queries as the rest of the system."
-
-
PuMbA
titán
válasz
Teasüti
üzenetére
Little Big Planet volt ilyen a jó öreg PS3-ra. Itt gondolom nem az NVIDIA GPU-n ment a fizika, hanem a Cell procin.
-
PuMbA
titán
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Igen, így van. A Frame Generation-nak plusz 1GB VRAM kell, ezért nem oldja meg
Azért hoztak ki egy 12GB-os 3080-at, mert a 10GB-os verziót sajnos NVIDIA-san alulméretezték. Szeretnek a határon mozogni, de ez adja nekik a legtöbb profitot. Ha nem jön be, mint ebben az esetben, azonnal dobják ki a több VRAM-os vagy Super verziót. RTX2060 esetén így lett 6GB-osból 8GB-os a Super változatra, mert 6GB elkezdett semmire se elég lenni.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Formula-1
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Elvonult a zimankó, de a hardverek nem mennek sehová
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- World of Warships
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
, így továbbra nem látom alátámasztva a mondandódat. Ha te statisztikákat meg felméréseket követelsz tőlem, akkor én is megkövetelhetem ezeket tőled. Pontos számokat szeretnék látni.
A beszúrt képeden pont az látszik, hogy RDNA4-ből fogy a legtöbb (9060XT 3. helyen, 9070XT 7. helyen), nem RDNA3-ból.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Vagy jó kis Battlemage-t.