- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- Vezetékes FEJhallgatók
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- LG LCD és LED TV-k
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Steam Deck
- Milyen egeret válasszak?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
-
PROHARDVER!
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
VoltanIgor
üzenetére
Elképesztő mennyiségű ember van ezen az oldalon (az egész Interneten?), akik csak szélsőségben képesek beszélni. Valamelyik másik topikban kétféle vélemény volt:
1. A 8GB VRAM már semmire sem elég
2. A 8GB VRAM mindenre elég fullHD-benAz első nyilvánvalóan baromság, a másodikra pedig lehet jópár ellenpéldát mondani, ha valaki max textúrával akar játszani. Ha hajlandó lejjebb menni, akkor hirtelen drasztikusan lecsökken a példák száma. Viszont szerintem ezek között van olyan, ami még a 12GB-ból is képes kifutni, és nem úgy, hogy a 32GB-os 5090-en többet kér be 12GB-nál (az önmagában annyira sokat nem jelent), hanem hogy a 12GB-os kártyán degradálódik a teljesítménye - ha 12GB-os kártyám lenne, akkor ezt pikk-pakk le is mérném.
Szerintem abban megegyezhetünk, hogy az NVIDIA jelen line-upja (+ az RX 9060 XT) eléggé határeset VRAM terén, ma még kb. elég a VRAM a megcélzott kategóriában, de 2 év múlva, lehet, hogy lesznek gondok. Meg az is lehet, hogy nem.
-
válasz
Busterftw
üzenetére
Ez nem olcsójánoskodás, ha a GDDR6 sávszélességge elég a kártyához, akkor minek tegyenek rá 7-et? Az RTX (vagy legalábbis "RTX") 5050-en is GDDR6 van.
Az NVIDIA-nak azért kellett a GDDR7 szinte az egész vonalon, hogy alacsonyan tudják tartani a memóriabusz szélességét. Gondolom, ez most így érte meg, de ha tartósan magasan maradnak a memóriaárak, akkor ez változhat. -
Az 50-es kártyára szerintem teljesen jó a 8GB, még a következő szériában is. A 60-asra azért már gázos lenne, most is nagyon durván határeset a 8.
Mondjuk ha ennyire drága marad a memória, akkor vszleg el kell majd gondlkodniuk azon, hogy más buszméretet használnak az adott tiereken, és akkor lehet olcsóbb típust tenni a kártyákra - ie. mondjuk az 5070-en lehetne 256-bit mellett 16 GB GDDR6. -
Úgy gondolod? Több, mint fél éve startolt a 9070 XT, akkor az MSRP-k között 25% volt (5070Ti-hez képest). Most (legalábbis itthon) a piaci árak között kb. ugyanannyi a különbség. Nem érzékelem, hogy az NVIDIA-t annyira meghatotta volna a 9070 XT-től érkező verseny

Ill. ha 6070Ti-t Blackwell chipből csinálnak, akkor az nyilván nem a 102-es lesz, szóval a vágott 103 helyére bejön a vágatlan 103. Az biz' elég siralmas lenne.
Mondjuk a 6060-asokat végső soron meg lehet oldani a 104-es chipből is, kicsit visszafogják az 5070 órajeleit meg a voltokat, akkor tűrhető 6060Ti lehet belőle... -
@All, köszi. Nem voltam képben a RAM drágulásokkal.
Ebből a mostani NVIDIA portfolioból vagy az 5060-at venném meg, vagy az 5070Ti-t, a közöttük lévő kártyák elég szar kompromisszumokkal vannak megrakva. Lehet tényleg 9070 lesz... -
válasz
deathcrow42
üzenetére
Egyesekben olyan erős az ár / FPS-fétis, hogy minden upgrade-nél pofánköpve érzik magukat. Ez van, nem lehet a dolgon segíteni.
-
válasz
KAMELOT
üzenetére
A munka téma teljesen más lap, ezek elsősorban játékos kártyák.
Számolni meg lehet bárhogy, a vége akkor is, hogy az NVIDIA azonos raszter FPS-re vetítve azonos mennyiségű VRAM-mal drágább, mint a másik két gyártó, és ezért cserébe ad jobb RT teljesítményt, jobb szoftveres ökoszisztémát és kevesebbet kell vele törődni. Ráadásul olyan iszonyú sokkal nem drágább, szóval ha valakinek a fentiek kicsit is érdekesek, az már elbillentheti a mérleget.
Arról nem beszélve, hogy a jelen generációban az NVIDIA-nak sokkal több SKU-ja van, mint a másik kettőnek összesen... -
válasz
T.Peter
üzenetére
Igen, egyes effekteknek van jelentős memóriaigénye. A render targetek összmérete a felbontással skálázódik, a többi, amit írsz, az relatíve fix és nem sok, a data texture alatt nem tudom mit értesz.
Cyberpunkról azt írják (reddit), hogy RT mellett érdemes lejjebb venni a textúrarészletességet, úgy elmegy 8GB-on 1080p-ben.5070: eddig arról volt szó, hogy az a gond, hogy kevesebb a memóriája, mint az 5060 Ti 16GB-nak - ezt cáfoltam. Ha arról van szó, hogy a 12GB kevés önmagában, az teljesen más tészta - szerintem is kevés lesz az életpályája végén 1-2 helyen, viszont nem lett volna olyan egyszerű ezt 16GB-tal kiadni, ráadásul akkor az lenne a probléma, hogy a 4080-on miért nincs több.
A 3GB-os modulok ezt valóban megoldhatják - azt meg majd meglátjuk, hogy az NVIDIA él-e ezzel a lehetőséggel... -
válasz
T.Peter
üzenetére
Az "általánosságban biztos van"-nal az a gond, hogy pont nem biztos konkrét példa nélkül. A 2M pixelnek nem kell annyira sok memória, és az effektek többsége messze nem kér ilyen mennyiségű VRAM-ot. Szóval nem volna rossz erre konkrétum.
Értem, amit az 5070-ről írsz, csak nem megalapozott. Ha az 5060Ti 10GB-os lenne, akkor minden rendben lenne, nem? Hidd el, ha az NVIDIA meg tudná oldani, akkor annyi lenne. Ettől nem lesz rosszabb az 5070.
-
válasz
T.Peter
üzenetére
Lehet, hogy van olyan eset, ahol nem, de arra szeretnék példát kérni, mert szerintem ritka, mint a fehér holló.
Ultra és high textúrák között jellemzően elég kevés különbség látszik fHD-ben, szóval aki alsó kategóriás kártyát vesz, annak férjen bele. A high VS medium kérdésben kellene összehasonlító teszt, az lehet, hogy már jelentősebb áldozat.A középkategória az nem Nálad van vagy nálam, hanem egy pozicionálási fogalom. Ahogy írtam lejjebb, érthető, hogy miért szeretnének az emberek az 5060-as kártyáktól midrange teljesítményt, de a hatvanasok már régóta nem ezen a szinten vannak.
Van 5060ti 16gb-tal, de van 5070 12gb-tal, aminek jobbnak kene lennie minden szempontbol, megsem az, pedig dragabb.
Ez megint egy olyan mondás, ami ösztönösen jogosnak hangzik, de igazából nem az. Ha az 5060Ti-re lehetne 12GB-ot rakni, akkor annyi lenne rajta, csak anomália, hogy 16 van. Ettől a kényszermegoldástól az 5070 nem lesz rosszabb.
-
válasz
T.Peter
üzenetére
Nem kínál senki 8GB-os kártyát a középkategóriában. A középkategória az 5070 és a 9070.
Az persze egy más kérdés, hogy mind az NVIDIA, mind az AMD kínál kártyákat, amik mind a nevük, mind az áruk tekintetében a korábbi középkategóriára emlékeztetnek. Ez egy szoft átb***ás, ami ráadásul több generáción keresztül jutott el ide, kis lépésekben.Amikor a grafikát csak a VRAM miatt kell butítani, akkor jellemzően elég lejjebb venni a textúraminőséget, ami viszont a GPU terhelésére nincs hatással. Tekintsd ezt két külön minőségi faktornak - pont itt jön jól, hogy az 5060 Ti / 9060 XT párosból mindkét memória-konfigurációval van kártya. El tudod dönteni, mi a fontos.
-
válasz
S_x96x_S
üzenetére
A kérdések mögött a 8GB -os kártyák jövője áll.
Én sokkal inkább úgy látom, hogy a kérdések mögött a kényszeres nyavalygás áll. 50x át lett már rágva, hogy a 8GB nem jövőálló az új AAA játékok tekintetében, a jelenben is van mondjuk egy tucat játék, ami használhatatlan 8GB-tal még 1080p-n is, és nyilván ez a szám nőni fog. Ha ez a cél, akkor nem a budget kategória legalját kell venni, hanem NVIDIA-ból 5070-et (vagy minimum 5060 Ti 16GB-ot), AMD-ből a 9070-et (vagy minimum 9060 XT 16GB-ot), Intelből pedig a B770-et (ja, hogy olyan nincs - ouch
). Minden másra jók a 8GB-os kártyák is. Ezek után nem értem, mi a francnak hetente besírni, hogy "vége van a vilgának, mert lehet olyan kártyát kapni, amivel nem fog menni a GTA 6". -
válasz
Heroes fan
üzenetére
A "hőskorban" 150 FT volt egy USD, most meg 350. Just sayin'...
-
válasz
deathcrow42
üzenetére
Vannak olyan postok "egyesektől", amiket nem kell túl komolyan venni

-
válasz
deathcrow42
üzenetére
Értem, nem is úgy vettem
De ebbe szintén jobban bele kellene ásni, hogy releváns mondásokat lehessen tenni. Még ha igazak is a lenti számok (sem vitatni, sem ellenőrizni nem akarom őket), a sokkal kisebb chip gyártása vszleg teljesen más selejtaránnyal megy - sőt, a node-ok között is lehet jelentős különbség a selejtarányban, főleg, hogy az NVIDIA láthatóan többet akart kivenni a Samsung 8nm-ből, mint amennyit az tudott. És még ha a GPU-k gyártásának a költsége meg is egyezik, a ráépülő kártyáknál megint más a helyzet. Stb. Ez a téma is bőven megér egy alapos elemzést, de azt biztosan nem én fogom előállítani 
-
válasz
deathcrow42
üzenetére
Azt meghagyom másnak, hogy ezekről elemezzen

-
válasz
Yutani
üzenetére
Miből jött le, hogy minden frankó?
A Blackwell kártyák telesítmény / árban nem rosszak az Adahoz képest, de nem is fenomenálisak. Az Ada meg ugye az áremelős generáció volt, bár pont a 60-asok kicsit értelmesebbek voltak.
Az 5060 Ti inkább a 3060-nak az utódja, és annál 45%-kal jobb perf / price-ban - ez két generáció alatt nem éppen sok (20% / generáció), de a semminél több. -
Erőt vettem magamon, és a tavaszi szünetben összeraktam az átpozícionálgatásról szóló elemzést

-
Hát, az "érdemes" definiálásával el lehet tölteni néhány órát, egyszerűsítsük le úgy, hogy "lesz, akinek hasznos lesz, ha elolvassa". A darabszámmal nyilván igazad van, de gondolom ha valaki kellőképpen felb***ta magát a témán, akkor terápiás hatása van, ha kiírja magából

A 4GB-os 1050 (1050Ti) arra volt jó, hogy med-high preset mellett lehetett ultra textúrákkal játszani vele. Az 1060 3GB meg fordítva, ultra preset mellett helyenként vissza kellett venni a textúrákat.
-
válasz
Busterftw
üzenetére
Nagyon kevés az olyan játék, ahol a 4K-s felbontáshoz több, mint 1.5x több VRAM kell, mint fullDhez, azonos beállítások mellett. Úgyhogy ha 4K-ra 16GB a minimum, akkor fullHD-re 11GB (gyakorlatilag 12, de gondoltam a 2080Ti tulajokra
), ill. ha fullHD-re elég a 8, akkor 4K-ra elég a 12.
A HUB teszt nekem is gyanús több szempontból is, de ettől függetlenül valószínűleg igazuk van abban, hogy vannak már játékok, ahol már most kevés a 8GB fullHD-re. És ha ez így van, akkor mi lesz 2-3 év múlva?Raymonddal értek egyet, a 4060 esetében esetleg benyelhető a 8GB - a 4060 Ti 8GB viszont kicsit olyan, mint az 1060 3GB volt.
-
Azért, mert így megvan az az illúzió, hogy a középkategóriásnak tűnő 60-as kártya még mindig 300-400 USD, a felső kategóriásnak tűnő 70-es pedig 500-600, azaz olyan, mintha csak a high end ára emelkedett volna, a "népkártyáké" nem. Pedig a valóságban a "népkártyák" jobban drágultak

A 3050 meg persze, hogy nem volt rossz, amikor az egy megvágott Tier3 GPU volt, nem egy Tier4, mint az 50-esek addig. Az Ampere chipek nem lettek valami fényesek, úgyhogy ott a másik irányba lett eltolva minden egy fél kategóriával. -
Kb. a következő a helyzet: az 5060-as kártyák alapjául szolgáló GB206 a 4. chip a játékos palettán, a GP107 utódja a Pascal generációból. Egy kicsit többet nőtt, mint pl. a GB203 a GP104-hez képest, és jobban meg is van pörgetve, ezért nem lehet mondani, hogy az 5060Ti az 1050Ti utódja, és az 5060 az 1050 utódja. Viszont a sima 5060 elég jól megfeleltethető az 1050Ti-nek - a teljesítménye 40%-a a 80-as kártyának, RAM-ban a fele, az ára pedig a 30%-a (az 1050Ti 23%-a volt az 1080-nak). Az egyetlen nagy különbség a fogyasztás, ami több tényezőből tevődik össze - ezek közül az egyik, hogy egy fél kategóriával feljebb van pozícionálva a termék, mint a benne dolgozó chip.
Szóval az 5060Ti félúton van a régi 50-es és 60-as kártyák között, az 5060 meg kb. egy xx50Ti. És hát persze, hogy ez nincs rendben 300 dollárért - 9 év alatt több, mint duplájára nőtt ennek a kategóriának az ára (meg egyébként az xx60-nak is, mert oda meg egy az egyben az 5070 passzol).
-
Hát, ez ilyen ízlésbeli dolog - nekem a széthúzásba beletartozna a value proposition megőrzése vagy a változás nyílt(abb) kommunikálása. Hívhatjuk sunnyogós széthúzásnak

A fanyalgás onnan jön, hogy pl. a 4060-as kártya jóval gyengébb ajánlat volt, mint az 1060-2060-3060 vonalon bármi (pedig már a 3060 sem volt hardcore acélos), és ha összeveted akár a 4080-nal, akkor látszik, hogy az inkább egy átpozícionált 4050, csak több fogyasztással, miközben ugyanazokat a marketing-üzeneteket rakták mellé, mint a korábbi 60-asoknak. Nyilván a 4090-nel összevetve sokkal hangzatosabb %-okat kapsz, és jobban clickelt cikkek készülnek belőle

Most meg ugyanez az 5070-nel.Nekem az 5050 8GB VRAM-mal és egy egyszerű aktív hűtéssel is jó lenne, szintén 70-80W fogyasztással. De egyre inkább úgy fest, idén bringát veszek

-
Igen, csak ez nem széthúzás, hanem a korábbi SKU-k újrapozícionálása és új nevek bevezetése - gondolom ezzel próbálják eltakarni, hogy valójában mekkora áremelés is történt.
HD casual gamingre az 1060 bőven sok volt, és most a 4060 is bőven az. Én pont azért szeretnék egy értelmes 50-es kártyát, mert fullHD-ben mindenre elég lenne. -
válasz
deathcrow42
üzenetére
Mindkettőt érdemes nézni, csak más okokból. Ha a kettőt sikerült összekeverni - na abból lesznek veretes marhaságok

-
Azért írtam, hogy sokkal kevésbé ordító. De lehet, hogy félreérthető volt - azt akartam mondani, hogy a csökkenés megfigyelhető, de jóval kisebb mértékben. Ill. ha messzebbre mész vissza, akkor:
5070 - 57.1 %
4070 - 60.5 %
3070 - 67.6 %
2070 - 78.2%
1070 - 75%
970 - 81%
670 - 87.5%Azaz 6 generációváltás alatt a relatív xx70 "ALU-tartalom" 2/3-ára csökkent az xx80-hoz képest, ami generációnként átlagosan 7% visszavágást jelent. Ezalatt a 70-es kártya MSRP-je 37.6%-kal nőtt, a 80-asé pedig 100%-kal, tehát az átpozícionálást az árak is tükrözik bizonyos mértékben.
-
Ha a 80-as az alap, akkor is jól megfigyelhető ez a trend, főleg, ha a Keplertől indulsz el, de persze sokkal kevésbé ordító a dolog. Most nincs időm / kedvem óriási táblázatokat készíteni, de valahogy így néz ki az átpozícionálás 8-10 év távlatában:
80 helyett 80 (ha ez az alap)
70 helyett 70Ti
60 helyett 70
50 helyett 60A vásárlónak persze az az érdekes, hogy mennyi pénzért mennyi teljesítményt kap (legalábbis a racionális vásárlónak
), és ha az 5000-es kártyák elérhetőek lennének MSRP áron, akkor nem lenne ez a generáció annyira tragikus. -
válasz
Raymond
üzenetére
Igen, tudom, hogy az árcsökkentés nem divat Jensenéknél. Eddig működött az inventory rampdown, de most mégsem, ha egyszer a csúszós 5060-at még odébb kell csúsztatni, mert sok a 4060-as maradék. Nekem nagyon fura ez az egész 5000-es széria, egy rakás olyan dolgot előadtak a launch során, ami eddig "hiányzott" náluk.
-
Csodát talán senki, de ez a launch minden elképzelhető elvárást alulmúl. Még az AMD történetében is ritka egy ilyen katasztrófális rollout, pedig nekik azért bőven van miből válogatni
Ez az egész széria akár működhetett is volna a mérsékelt perf uplift és a csökkentett MSRP-k mellett meg az iteratív fejlesztésekkel az ökoszisztémában, ehhez képest kapsz alig jobb teljesítményt jelentősen drágábban (persze egyelőre), plusz a hibák. Nézzünk majd rá az árakra pár hónap múlva, nyilván, meg az 50-es és a 60-as kártyák valós speceire, de a jelen info szinten ez a "bottal se" kategória.#50680 OgreImre : midrange perf jóárasítva. Az volt igazából a meglehetősen harmatos GTX 960 utódja árban.
-
válasz
OgreImre
üzenetére
??? Abból volt 6GB is, nem volt kötelező a 3-ast venni...
#50670 b.: akkor esetleg beszéljünk a 135W-ot fogyasztó xx50-es kártyáról? OK, az sem jelent még meg, de ez a pletyka azért egyfajta konkrétum.
#50672 X2N : a 970-ben az a vicces, hogy az igazából egy remek kártya volt, igencsak jó áron. A hülye hazudozás miatt lett rossz híre, de a 980 tudásának 85-90%-át hozta, 60%-os áron.
-
válasz
4264adam
üzenetére
Szerintem első körben látni kellene, pontosan mit tud, és mennyiért - nem csak fake MSRP szinten mennyiért, hanem valójában.
Az 5080 és az 5070 Ti MSRP áron teljesen vállalható előrelépés a 4000-es elődökkel szemben, de ha ez a +20-30%-os árszint marad, akkor ez olyan lesz, mint az új Intel generációk a 10-es évek első felében. -
válasz
hahakocka
üzenetére
Na pont ez a bajom ezekkel a kampányolásokkal. A B580 145e körül kapható legolcsóbban, meg van a limitált Intel verzió 133e-ért előrendelhetően. Drágább, mint a 4060, valamivel gyorsabb is, előnye a +4GB VRAM, hátránya az összes minden, ami a 7600-nak is, plusz egy rakás olyan fogzási probléma, amik az NVIDIA és az AMD kártyákkal legalább 10 éve nem léteznek. Egy ilyen kártyát legjobb vételnek nevezni... ne viccelj. Én bottal sem piszkálnám meg, akkor sem, ha 100e lenne.
A 6600 1 éve volt 85e körül, az pont határeset volt, most már drágább. A 6600 XT használtan valóban egész jó áron megy, az új ára viszont sokkal kevésbé acélos. Vagyis ha én új kártyát akarok venni, akkor nem csak nem lesz jó az ár/teljesítmény, hanem még azzal is számolhatok, hogy jelentősen nagyobb lesz az értékvesztése, mint a konkurenciának. Roppant vonzó ajánlat
Ugyanakkor van ráció abban is, ha valaki 70e pénzért vesz egy 7600 / 4060 (raszteres) teljesítményt 2-3 évesen - csak nem nekem. -
válasz
FLATRONW
üzenetére
Igen, és ennek volt kihatása a hűtésre, stb. Az alapkivitelű RX 470 egyébként nem volt rossz ajánlat, mert egy középkategóriás teljesítményű, fapados kártyát kaptál még fapadosabb áron, ráadásul olyan ársávban, ahol az NVIDIA-nak pont nem volt terméke. Csak éppen egyik szomszédos kategóriánál sem volt univerzálisan jobb vétel.
-
válasz
hahakocka
üzenetére
Nem a stílus a fő gond (az csak hab a tortán), hanem az, hogy a saját preferenciáit univerzális követelménynek tekinti, és az olvasott hülyeségeket szajkózza tovább olyan termékek kapcsán, amivel nincs saját tapasztalata.
Az RTX 4060 valóban nem egy főnyeremény, de eszembe se jutna helyette a 7600-at venni, mert hiába jobb valamivel (MSRP alapján kevesebb, mint 10%-kal) nyers raszter ár / teljesítményben, az erősebb RT és az NVIDIA feature ökoszisztéma ezt bőven ellensúlyozza. Nyilván akinek a raszter ár / teljesítmény az Isten, a raytracing nem létezik, a DLSS a sátán, a FG a sátán öreganyja, kártya operatív paraméterei mellékesek, és 10% különbség élet és halál dolga, annak a 7600 vakítóan jobb választás, de hadd ne érezzem már magamat hülyének azért, mert nekem nem ugyanazok az elvárásaim, mint 2008-ban voltak. Az Intel meg majd akkor jön szóba, ha lesz egy értelmes szériájuk, komolyabb szoftveres gondok nélkül.
Vagy ott van az 1050-1050Ti vs RX 470-570 esete, amely kártyák a bányászláz kitörése előtt sosem voltak egymás ellenfelei. Volt ellenben RX 460, ami... nos, ami után az 1050 TI megváltásnak érződött.
Az 1650 helyett a bányászláz kitörése után mit kellett volna venni, ha PCIE 3.0-s lapod volt? 1650Ti nem is volt desktop kiadásban. Az 1660S-sel elképzelni sem tudom, mi baja. Stb.
A szokásos sértődött AMD-s rant az egész, amiben az egész világ hülye, mert nem ismerik el az AMD-s megoldások fantasztikusságát, és pofátlan módon képesek a konkurenciát venni. A pH! AMD-s topikjaiban is van néhány ilyen versenyző, azokban már annyi embert kellene ignore-listára tennem, hogy a hsz-ek 80%-át nem is látnám (merthogy nem csak az ő hsz-eiket nem látom, hanem azokra a válaszokat sem). Nem volna rossz ezt a mentalitást ebből a topikból távoltartani. -
válasz
hahakocka
üzenetére
it's littered with absolute garbage GPUs that PC gamers bought in droves:
- 1050Ti/1650/1650Ti/1660S/2060/3050/3060/3060Ti/4060/4060Ti. Every single one of those cards was atrociously overpriced relative to AMD's offerings, almost all of them were VRAM gimped. (...) You literally have to be technologically clueless about the industry to buy a 4060/4060Ti 8GB 2 years later after 3060/3060Ti came out or to buy a 1050Ti/1650/1650Ti/3050!A fenti idézet kitűnően összefoglalja a szerző hozzá nem értéssel kombinált elfogultságát, amit aggresszivitással próbál kompenzálni. Most komolyan, ezt a színvonalat akarod ide behozni? Ne már...
-
Nem értem ezt a hozzáállást, szó nincs halvány lila fingról, a részleteket nem ismerjük, azok meg nem feltétlen számítak túl sokat. De mindegy.
#50241 b.: OK, de pontosan mi az, ami átment? Hacsak nem képes a GPU saját maga detektálni a részegységeit (amit személy szerint kizártnak tartok - és ha mégis igen, akkor meg az a kérdés, hogy miért csak a ROP érintett), akkor valamiért mindegyik típusnál készültek és alkalmazásra kerültek olyan konfigok, amik 8 ROP-pal kevesebbet tartalmaznak, mint a standard. Miért készült egyáltalán ilyen konfig? Hogy került a standard és a csökkentett ROP-os konfig párhuzamosan alkalmazásra? Ezt "gyártási anomáliának" nevezni erősen szőnyeg alá söprős feeling, és jellemzően valami sumákságot takar.
#50244 deathcrow42: hát, az AIB-ok felelősségét éppen lehet feszegetni, de csak ott, hogy nem fogták meg a hibát a saját QA-jukon, nyilván a keletkezéséhez semmi közük.
-
Nem a mesélő képességeidre vagyok kíváncsi, hanem arra, hogy mire alapozod a felvetést. Nyilván egy olyan sztorihoz, hogy egy usernek elkezdenek fogyni az ALU-i, valami bizonyíték sem árt

Azt egy szóval sem írtam, hogy fogalmam sincs az egészről, csak azt, hogy nem tudom, részleteiben hogyan működik a dolog. Abban eléggé biztos vagyok, hogy valahol (ha nem a BIOS-ban, akkor alatta) kell lenni egy konfigurációs rétegnek, ami megmondja, hogy a GPU alegységekből melyik használható és melyik nem. Ez a réteg elvileg lehet dinamikus, és maga a GPU elő tudhatja állítani, csak egyrészt ez sokkal drágább megoldás, mint behajítani egy statikus mapet, másrészt lennének olyan következményei, hogy nem tönkremennek, hanem degradálódnak a chipek mondjuk egy SSD-hez hasonlóan, ilyesmiről pedig még sosem hallottam (de ha van, akkor érdekelne a leírása).
Szóval nem ennyi a történet, de ha nem akarsz konstruktív vitát folytatni, akkor nem akarsz.#50237 b.: gondolom, ha a BIOS nem követi az egységek számát, akkor bekéri valahonnan lejjebbről. Ez ugye megnyit egy olyan lehetőséget is, hogy igazából a chipekben ott van a teljes mennyiségű ROP, csak valamiért rossz konfigurációt kaptak. De véletlennek ezt is nehezen tudom elképzelni, valaki ebben sáros.
-
Ez elég futurisztikus, de ez önmagában nem érv, úgyhogy inkább kérdezek kettőt:
1. Hallottál már olyan kártyáról, amelyikről azt reportolta egy user, hogy idővel kevesebb részegység lett benne? Bármiből?
2. Mi oka lenne egy cégnek arra, hogy az általad elképzelt meglehetősen bonyolult öndiagnosztikát alkalmazza egy egyszerű statikus layout-konfiguráció helyett? -
-
válasz
Hellwhatever
üzenetére
-
Ha a BIOS erre nincs felkészülve, akkor egyszerűen nem működik a kártya. Megy a csomag a ROP-oknak, és fehérzaj jön vissza. Vagy ilyesmi. Kevesebb ROP-pal (vagy bármivel) működő kártya csak úgy van, ha erre fel van készülve a firmware (vagy nem tudom, van-e valami mélyebb réteg, ami a HW és a SW között közvetít) - azt is tudnia kell, hogy miből mennyi van, meg azt is, hogy ami hiányzik, az honnan hiányzik. Szóval ez GTX 970 revisited, annyi különbséggel, hogy a memória és a ROP-ok nincsenek szorosan csatolva, szóval itt csak ROP hiányzik.
-
Mindig van alternatíva, csak önuralom kérdése

De amúgy továbbra is az a véleményem, hogy ha a piac tömegesen megveszi az 5070 Ti-t 1000 dolláros áron, akkor a piac megérdemli, hogy ilyen árazással sz**assák. Én még egyelőre bízom benne, hogy a készlet normalizálódásával az árak is normalizálódnak - ha nem, akkor nem olyan öreg még ez az 1650

-
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Az igazából az MSRP ár, NVIDIA-nál úgy szokott kijönni a magyar MSRP, hogy USD ár * árfolyam + ÁFA +3-4%, aztán kerekítenek valahová. Az 1030 dolláros Gaming Trio és az 1100 dolláros Vanguard viszont odab***
-
válasz
yarsley
üzenetére
More paper launches incoming... és mindenki nagyon meglepődött
#49910 AsakuraDave: amit körülírtál, az kb. az 5060 lesz, teljesítményben és fogyasztásban legalábbis. Nem gondolnám, hogy a 2080 és az 1080Ti tulajdonok arra a kártyára várnának kiéhezetten

-
Úgy fest, az 5070Ti mégsem kapta meg a 4080 teljes backendjét, ROP-ban és L2-ben kevesebb van neki, így maradt az 5080-nak is valami minimális értelme.
A 4070 Ti-hez képest kb. 35% a javulás ár / teljesítményben, az egészen rendben... lenne, ha MSRP áron lehetne kapni a kártyát. Lássuk meg, mi lesz, ha lesz készlet, a technológiai előrelépés itt sem acélos, de termékként ez még lehet jó. -
válasz
deathcrow42
üzenetére
-
válasz
-=RelakS=-
üzenetére
A C64-em még megvan valahol. Vszleg kell spejzolni egy 90-es évekbeli PC-t, egy 2000-es évekbeli PC-t, stb.

-
válasz
deathcrow42
üzenetére
Dedikált PhysX társkártyának lenne. Gondolom amúgy elég egy 1050 is arra - kár volt eladni

@FLATRONW: a telepítő közös, de minden uarch-hoz külön driver(részlet) van. Gondolom, az 5000-esekhez már nincs benne a 32-bites CUDA supportálása. De ez akkor lesz biztos, amikor valaki kipróbálja... -
Az egy dolog, de hogy kell majd ezek után árat kalkulálni?
->MSRP
+Trump vám
+ÁFA
+AIB elégedetlenségi felár
+nagyker scaler felár
+kisker scalper felárAsszem legjobb, ha Douglas Adams-re hagyatkozunk: "egy számlakönyvben a valóság és a képzelet olyan lényegi szinten ütközik, hogy mind a kettő a másik tulajdonságait veszi fel, és így bizonyos paramétereken belül minden elképzelhető"
#49858 b.: hmmmmmmmm. 2014-ben még jött ki játék 32-bites PhysX-szel (lehet, hogy később is). Egyfelől értem a dolgot, a 32-bit már kőkorszak, de most megint a játékosokkal szopatják be, hogy a játékgyártók lusták voltak, nekik meg már nincs kedvük supportálni a kőbaltát...
-
-
válasz
Andor22
üzenetére
Érdekes kérdés. 4080-ban több az ALU, viszont az 5070 Ti-ben több a ROP és sokkal nagyobb a sávszélesség. L2 cache meg ugyanannyi lesz bennük. Sztem az órajelen fog múlni - ha az is hasonló lesz, akkor lehet az 5070 Ti gyorsabb, mint a 4080, és akkor az 5080 kb. meg is szűnik, mint értelmes termék.
-
válasz
deathcrow42
üzenetére
Az is valahol nonszensz, hogy az Asus a 2000 msrp-re 2800-t kér az Astralon…
Rájött az ASUS is, hogy a 2800 szarul fest, úgyhogy korrigáltak - már 3400-at kérnek
A kérdés pedig pont az, amit a postban feltételezel - hogy a piac korrigálja az árazást. Én is bízom benne, hogy így lesz, de erre nincs garancia. Kérdés, hogy mennyi ember van, aki annyira invesztált az újításban, hogy farkcsóválva várja az új szériát, és másodlagos neki, mennyire húzzák le. A 4000-es széria brutális áremelése a kezdeti morgás után azért nagyobb részben átment.
-
válasz
fatal`
üzenetére
Én nem így emlékszem - vagy lehet, hogy Founders volt szokatlanul sokáig, az AIB modellek meg kevésbé.
Ami most az 5090-nel megy, az nekem paper launch kategória, csak nem ismeri be az NVIDIA.#49668 deathcrow42: valóban, most ránéztem az apróra, és az elmúlt 2 hétben annyira nem csappant meg az elérhető 5080-ak száma. Nehéz a scalperek élete
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Linux Mint
- Arch Linux
- Star Trek
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Formula-1
- Nézegesd az S26 család renderképeit!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Lexus, Toyota topik
- További aktív témák...
- LG 65M4 - 65" Wireless OLED evo - 4K 144Hz - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad L14 G2i - i5-1145G7 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gar
- iPhone 15 Pro Max 256GB 100% (1év Garancia)
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B650M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RX 7900 XTX 24GB Fractal Design Pop Air RGB 850W
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 256GB White Titanium-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4448
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Ugyanakkor van ráció abban is, ha valaki 70e pénzért vesz egy 7600 / 4060 (raszteres) teljesítményt 2-3 évesen - csak nem nekem.