-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ezekiel.
tag
Sziasztok, dual channel problémám lenne, 1 ram van bent akkor működik, ha 2 akkor már nem. Egyesével ki lettek próbálva úgy jók.
Alaplap: Asus Prime B450-Plus
Proci: Ryzen 5 2600x
Ram: Kingston HyperX Predator RGB DDR4 CL15 2933MhzBios reset megvolt, cmos reset is ha jól csináltam.
Ramok jó helyre lettek betéve bár mindenhogy ki lettek próbálva, ha 2 van benne nem jó.Mi lehet a probléma?
-
koko52
nagyúr
válasz
hamikike #58696 üzenetére
Eleve bukod a dual ch-t a különböző méret miatt. Észre is veszed hogy lassabb?
Igazán akkor nyertél volna, ha 4-GB-ot veszel mert akkor a sávszélességed 64-ről 128 bit-re ugrana. Az sokkal többet ér mint a 2400-2666-3200 Mhz single.
Amúgy próbálgathatod manuálisan mit tudsz kihozni, ha a BIOS engedi.szerk: rákeresve 2666-ot ír a spec.
-
JoolsNOS
veterán
válasz
temporello #58695 üzenetére
Ezt mondom
-
kalozhun100
őstag
válasz
temporello #58695 üzenetére
Azért frissítettem, mert lehet lesz amd videokartyám és bejött valami új feature. Meg ugye közeljövőbe fejlesztek 5000es ryzenre.
-
hamikike
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni (nem lecseszést).Van egy Lenovo IdeaPad 3 15IIL05 laptopom, melynek hardver jellemzőiről, főleg a memória felépítésről, stb. főleg a memóriáról igazán minimális infó volt található.
Annyit tudtam, hogy 8 GB memória van benne, és kiderítettem, hogy12 GB-ig bővíthető, és DDR4 típusú, 2660 MHz-es a memória.
A windows mutatta is.Közben kiderült. hogy a 8GB-ból 4 GB fixen az alaplapon, 4 GB bővítő helyen van, de az nem milyen van benne.
Bővíteni akartam 8 GB-al, vettem is egy megfelelő ramot, amilyen alapban van benne., 2660 MHz, stb.Bontás, csere, bekapcs. megnézem a winben, a sebessége 2400 Mhz.
Káromkodtam egyet, mert megnézve vizuálisan a kivett ramot, rákeresve a típusra, kiderült, hogy a bővítőhelyen 3200 MHz-es volt. az alaplapon pedig 2400 MHz, így lett belőle 2660 MHz.Az én cserémmel viszont a bennlévő mellé berakott 2660 MHz-el a végeredmény 2400 MHz lett.
Szívás: több lett, de lassabb.Mit lehet ezzel kezdeni?
Azon túl, hogy valószínűleg egy új 8 GB-os, 3200 MHZ.es modullal, de ráfizetve. lehetne 12 GB, 2660 MHz memóriám.Köszi a megértő segítséget.
-
JoolsNOS
veterán
válasz
kalozhun100 #58689 üzenetére
Ezért szokták mondani, hogy csak akkor frissíts biost, ha valami vaj van
-
Brekkk
senior tag
válasz
Sajnos lehet tőle. Nálam is ez volt. BIOS frissítés után a tuningom ment a kukába.
ASUS X570-p és Crucial ballistix kombó.BIOS-t ezek után én már csak akkor frissítek, ha nagyon muszáj.
A lapomhoz is van 4 frissebb BIOS, de semmi hátrány nem ér a régebbivel. -
jeni
félisten
válasz
Hello
Van mikor az új BIOS ront a helyzeten. Tedd vissza a korábbit és használd.
Esetleg nézzél át mindent az új BIOS - ban -
kalozhun100
őstag
Hello, 2x8gb 3200as ddr4 crucial ballistix ramjaim vannak, amit eddig 3600 cl16ba üzemeltettem egy asus x570-e strix gaming lapban. Csináltam egy bios frisítést és eltűntek a ram beállitásaim. Megpróbáltam hasonló beállítást találni a 3600mhzre, de azóta van hogy újraindul a gép( nincs kékhalál képernyő). Ez most a bios frissítéstől lehet vagy valamit elbasztam a tuningnál?
-
PROTRON
addikt
válasz
FRayal #58684 üzenetére
Láthatóan azonos méret esetén van némi különbség az árban és ez nem csak a borda miatt van, hanem a felhasznált memória csipek miatt is.
Alapvetően kb. ennyivel több az esélyed rá, hogy stabilabb csipekkel szerelt modult kapsz ami AMD processzor esetén rengeteg fejfájástól szabadíthat meg. Ha egy ramban több kapacitás van tuningra, akkor alap órajeleken is jobban fut.Fentebb is van írás Aegissel kapcsolatban, mi szerint a dobozon jelzett elméleti órajelet sem mindig lehet elérni vele, pedig AMD-nél ez jobban rányomja a bélyegét a teljesítményre mint Intelnél a processzor felépítése miatt.
A ram modulok egyébként manapság már kevésbé érzékenyek az eltérő gyártóktól származó csipekre, de minél olcsóbb modult választasz annál könnyebb belenyúlni a kakiba.
Sajnos AMD proci esetén még azért erősebb a kakiba nyúlási lehetőség mint Intelnél. -
FRayal
csendes tag
Sziasztok!
Két ram között hűtőbordán kívül van különbség?
[link] és [link]Kis büdzsécsökkenésem volt, de nem várnék plusz egy hónapot csak a ram miatt, gondoltam veszek egyenlőre csak 8gb-ot és még ha kicsit szolídabban is, de tudom használni, viszont a gskill-nek ebből van csak.
ryzen 5 3500x mellé megy msi b450 tomahawk max lapba. -
jeni
félisten
válasz
Brekkk #58680 üzenetére
Elvileg akár 2x8gb is mehetne. Nézzél ennek utána.
Csak azért írom mert tegnap megjött a HP 3500 Pro géphez a Hynix 1x8Gb és a benne lévő 1x4 GB mellé rakva megy a 12gb. Sokan azt mondták írták csak 2x4 vagy 1x8gb mehet mint a gyári oldalon is.
Erre tessék a 12 gb megy és így gondolva akár a 2x8gb is menne vele. -
JoolsNOS
veterán
-
Brekkk
senior tag
HP 800 G1-es gépben jelenleg van 2*4 GB (Hynix és Kingston) DDR3 1600 CL11-es memória.
Ha veszek hozzá még 2*4 GB bármilyen DDR3 1600 CL 11-es memóriát menni fog vagy speciális memória kell a HP gépbe? -
nexwo
őstag
Megjött a ram, beszereltem és leteszteltem (memtest86+ [kép] ).
Érdekes hogy egy 2-es kit-ben jelen esetben egy régebbi és egy újabb ram van. Pontosan ugyan úgy a másik kitben is, ráadásul sikerült a régi mellé ugyan úgy belerakni. (Az első kit a PCX-től 1 hónapja, a második az Alzáról van.)(A teljes konfig lent.) Minden kit ennyire egyforma vagy csak mázlim volt?
-
Ghost89
csendes tag
Sziasztok, adott lenne egy Asus tuf gaming b550-plus alaplap ryzen 9 3900x processzorral és gskill 32gb aegis ddr4 3200 cl16 rammal. A probléma hogy 2133 Mhz-n mennek a ramok de ha feljebb állítom akkor nem kapcsol be a gép. Hogy lehet 3200-on futtatni a ramokat illetve mi lehet az oka ennek? Sima Bios frissítés megoldhatja ezt a problémát? Jelenleg a bios verziója 1004 de van 1401 amit fel tudnék rakni.
-
Zoci21
csendes tag
Közben megoldodott a dolog, köszönöm azért a segítséget
-
Zoci21
csendes tag
Ha benne hagyom csak az újat, akármelyik slotban, akkor 1 hosszú 2 rövid sípolás következik és fekete képernyő. Lehetséges hogy nem támogatja az alaplap ezt a RAM-ot?
-
Zoci21
csendes tag
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy rendeltem egy 8GB DDR4-es Kingston RAM-ot (2400Mhz) a számítógépembe. KCP424NS8/8
A másik ami alapból a gépben van az egy 8GB Kingston (2133Mhz) RAM.
Miután betettem az újonnan rendeltet, nem látja az újat sem a BIOS sem a Windows. Próbáltam állítani Biosban a memória sebességét, semmi eredményt. Bios frissítés megvolt, az se segített. Az alaplapom egy Asus H110M-K, a CPU pedig i5-7400-es. Tudom hogy az egyik 2400Mhz a másik 2133Mhz, de ettől még mennie kéne az alacsonyabb órajelen nem? -
magyarc
tag
Sziasztok!
Lenne egy elvi kérdésem. Sok éve már, hogy nem foglalkoztam processzor és memória frekvencia optimalizálásával. AMD prociknál van az infinity fabric clock decoupling, de Intel processzoroknál manapság érdemes/lehet azzal foglalkozni, hogy a RAM és a CPU "szinkronban" legyen?
Egy 3.7GHz-es i5-9600K processzorhoz Z390 alaplapban milyen frekvenciájú RAM-ot érdemes használni. Ha jól gondolom egy DDR4-3200 RAM 1600MHz-en fut. Tudtommal K-s Intel processzornál a base clock 100MHz és nem változtatható, csak a multiplier. Tegyük fel, hogy az i5-9600K 3.7GHz helyett 4GHz-en üzemel. Egyelőre eltekintve a késleltetéstől, érdemes DDR4-4000MHz RAM-ot használni? Származik bármi előny abból, hogy a CPU 4GHz-en, a RAM pedig "szinkronban" 2GHz-en fut?
Van bármi jelentősége, hogy a "tuning" RAM-nak mi a natív frekvenciája (2133/2400/2666), vagy csak az üzemi fekvencia érdekes?
Köszönettel,
magyarc -
JoolsNOS
veterán
Sziasztok!
Alant az aktuális gépem látható. A lap 2666ig támogatja a ramot. A ram max ezt tudja:
DDR4-3000MHz CL16-18-18-38 1.35V
Az időzítéseket mennyire húzhatom szűkebbre 2666 esetén?
Köszi -
Kowi84
aktív tag
válasz
megint én #58662 üzenetére
Asus ROG B460-I Gaming alaplap "papíron nem támogatja" a 2933-nál gyorsabb memóriákat. 2x16GB 3200-as kit-et tervezek beletenni. Tudom, hogy "csak" 2666-ig támogatja, de lehetnek kompatibiltási problémák, vagy menni fog vele, csak lassabban?
Ezeket néztem ki: (még nem döntöttem el melyik lenne)
Kingston HX432C16FB3K2/32
Corsair CMK32GX4M2B3200C16 -
megint én
őstag
Sziasztok!
Van egy G.Skill Aegis 3000mhz 2x8gb ram kittem, egy MSI B450 Bazooka alaplapban. Most szerettem volna bővíteni 32GB-re, és gondoltam megnézem milyen ram van benne, mert a CPU-z csak annyit írt, h 16gb. Mivel nagyon zsúfolt a gépház, így csak a ram kivételével tudtam megnézni. Amikor visszaraktam, nem indult a gép. Ki is írta, hogy CPU or MEMORY issue. Újraindult és kiírta, hogy visszaállítja a BIOST, (pedig semmit sem változtattam rajta). Ekkor bootloopba került a gép, de a harmadik loop után valahogy mégis elindult. Belenéztem a Biosba, és semmit sem változtattam, erre megint loopolt, megint 3x. És a probléma után is kb 1 percet kell várni a gép indulásáig. Mármint addig, mire elkezdi a bootolást (alalplapgyártó, stb). Addig meg csak fekete képernyő. Régen 15-20 sec volt, mire felállt a rendszer.
Mi lehet a gond?
(Azt már meg se merem kérdezni, hogy miért ír a cpu-z 16gb 1066-mhz-t, a Bios meg 8130mb 2133mhz) -
petya2012
őstag
válasz
PROTRON #58660 üzenetére
Szia
Köszi a válaszod,igen jól gondolod prociba van a vga.Nemigen tervezek komolyabb dolgokat csinálni rajta,de azért örülnék ha biztosabb lábakon állna(bár nem fagy,stb).Ha esetleg úgy gondolom,hogy új alaplap,pl ryzen proci,16 gb ddr4 ram-ra beruházok-akkor gyorsabb lenne a gép??
-
PROTRON
addikt
válasz
petya2012 #58659 üzenetére
Van külön dedikált videókártyád?
Mert azt tippelem hogy nincsen, ezen esetben a processzorba integrált VGA számára is a teljes ramból választja le a szükséges memóriát. Ez alapvetően 1-2 GB között lehet default beállításon, ami magyarázza a 60%-os ram terheltséget. Bár nem vagyok képben a torrentek tényleges memória igényével.
Ha még sem ez van, akkor valami nagyon súlyosan terheli a ramodat, akár vírus, akár csak egy rossz windows vagy egyéb program beállítás.Ha továbbra sem tervezel komolyabb dolgokat végezn rajta, akkor a kérdés hogy jelenleg mennyire akadozik a munkameneted a magas ram kihasználtság miatt? Mert ha nem nagyon akkor nem feltétlen kéne bővíteni.
Használt piac amúgy nem játszik? Elég sokan szabadulnak meg a DDR3 ramoktól és hátha ki tudjátok előre próbálni hogy megeszi-e a lapod. -
petya2012
őstag
Sziasztok
Én még dd3-as rammal kapcsolatban írnék ha lehet
Van most 2x4 GB RAMOM AMI 1333 Mhz-n megy dual-ba,ezt szeretném lecserélni-bővíteni(egy kis böngésző,torrent és máris 50%-on van néha 60-on a kihasználtság.Néztem most két fajtát ami még kapható az én lapomba
Corsair VENGEANCE 16GB (2x8GB) DDR3 1600MHz CMZ16GX3M2A1600C9
G.SKILL 16GB (8x2GB) DDR3-1866MHz F3-1866C10D-16GABSzerintetek melyik lenne jobb?vagy sok mindent nem számítana és inkább gondolkozzam másik lapon-procin ddr4 ramon?ez gyorsabb lenne?nem játszom a gépen,csak idegesít,hogy ennyire megterheli a böngésző-meg a torrent
köszi a segítséget
-
nexwo
őstag
A Kingston HyperX FURY black rammok amiket korábban emlitettem, azok minőségben átlagos/közepesnek számítanak?
-
nexwo
őstag
Az előzmény linkek mind 404.
-
jeni
félisten
válasz
steewcv65 #58654 üzenetére
alaplapod mem list
3200mhz
elsőre a Crucial venném
de nézd meg hogy melyik szerepel a listádban. -
steewcv65
őstag
-
steewcv65
őstag
Sziasztok!
Mi a véleményetek erről a ramról ?
Üdv
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 2 x 32 GB kit 6000 MHz CL30 DDR5 G.Skill Tident Z5 Neo RGB 10 év garancia!!!
- Kingston FURY Beast RGB 16GB 3200MT/s DDR4 CL16 DIMM INGYEN FOXPOST
- Kingmax 1x2GB DDR2 800 RAM eladó
- Mushkin Essentials 64GB (2x32GB) DDR4 3200MHz MES4U320NF32G RAM!
- Crucial RAM 32Gb Kit (1x32Gb) DDR5 5200MHz (ou 4800MHz) INGYEN FOXPOST
- AKCIÓ! ASUS Z170-DELUXE Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Samsung S23 128GB Fekete /+AJÁNDÉK ÜVEGFÓLIÁVAL/normál állapotban / 12 hónap jótállással
- AKCIÓ! LG 27MP58VQ-P 27 FHD 75Hz 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF/ i5 8-9-10 gen, i7-9700 vagy "félkonfig"/ Win11- Számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest