- OLED TV topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen SSD-t vegyek?
- OLED monitor topik
- 3DMark (2013) eredmények
- Ízléses, masszív és praktikus mikrotorony jött a Jonsbo műhelyéből
-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
eqtoto
csendes tag
Sziasztok! Tervben van egy Asus z390-P prime alaplap egy I7 9700k-val. Melyik ram lenne bele a legjobb szerintetek?
-
misirulez
senior tag
Sziasztok!
[B450 I AORUS PRO] alaplapban van [Aegis DDR4
DDR4-3200MHz] ramom. Biosban default 2133-on megy ha engedélyezem az XMP profile-t akkor, viszont szétfagyogat a gép.
Mit tehetek?Üdv,
Misi -
Submarine
senior tag
válasz
Vindblom #56793 üzenetére
Annyit találtam, hogy mások is kérdezték ezt a lenovo honlapján, másik vassal kapcsolatban is. Válasz nuku.
Manual amit találtam, nem írt ilyen lehetőséget.
Úgyhogy részemről passz.
Mindenesetre ez az integrált ram ritka nagy szemétség.
Valami indiai muki vidijét láttam, leszedte az összes ram chipet, meg átpakolta a szükséges smd ellenállásokat is egy hőlégfúvóval..
Mondanám vidd be valami szervízbe, hátha bevállalják, de a helyzet sem olyan.. -
Vindblom
újonc
Lenovo IdeaPad 510.
-
Vindblom
újonc
Helló!
Az laptopomon az alaplapra integrált RAM (4GB) gyakran hibázik és emiatt sokszor jön a kékhalál. Futtattam 3 memória tesztelő progit is, és mindhárom rengeteg hibát talált a memóriában. Az a kérdésem, hogy az integrált gyári RAM-ot a BIOS-ban ki lehet kapcsolni? -
RootRulez
félisten
Sziasztok!
Most telepítettem egy gépet,a miben 8GB DDR3 memória van.
A 64 bites Windows 10 azt írja, hogy (Memória 8 GB, 3,94 GB használható.
Ezt hogy?
Fizikailag látom, hogy 2 db 4 GB-os van benne (KIT kiszerelés), a BIOS 4GB-ot lát, a Windows 8-nak látja, mégis 3,94 a használható. Itt mi lehet a galiba?
Mod:
Asztali gépről Bank szó, amiben van VGA is
-
Raysen623
addikt
Sziasztok. Adott egy Kingston Hyperx típusú 3200 Mhz-es RAM modul, amit az alaplap 1,22 V-on hajt. A memóriára 1,35 V van írva. Okozhat ez a feszültség különbség kék halált W10 esetén?
2 db 4Gb-os és 2 db 8 Gb-os modulról van szó. A 2db 4Gb-ossal nem ír ki hibát a memtest, míg ha az összes benne van akkor több mint 40 errort fedez fel. A tesztet még 1,22 V-os feszültségen futtattam le. -
DonMedve
addikt
Sziasztok! Segítségre lenne szükségem! Adott egy i7 6700 processzor, egy Gigabyte B250M D3H alaplap és egy Kingston HyperX 2*8GB 2666MHz memória kit. Kérdésem az, hogy valamiért csak 1866-on megy a memória, elvileg a proci támogatja a 2133MHz-et. BIOSba erre van állítva, ezt is mutatja, de AIDA már csak 1866-ot mutat, meg a BIOS-ban is ahol az aktuális értékeket mutatja ott 1866. Akármit állítok, sem a frekvenciát, sem időzítés nem tudom változtatni. Előre is köszi a segítséget.
-
Submarine
senior tag
válasz
Melorin #56780 üzenetére
Hali!
Bios reset mindig legyen csere előtt.
Viszont ez a típus nincs benne a kompatibilitási listában:
[GA-H97N-WIFI memory lista]
A próbálgatással a kontakt hibát kizártad elvileg.
Ki kellene próbálni egy lista szerinti kittel is, de elvileg nem kellene, hogy kényeskedjen.
Bios reset - Bios update - próbálgatás
Mást nem tudom mit lehet még tenni. -
Melorin
addikt
Sziasztok!
Van egy problémám. Vásároltam egy 2 darabos DDR3 Kitet, HyperX Fury, HX316C10F/4
A probléma az, hogy ha mindkettőt beleteszem az alaplapba, a gép nem bootol be, újraindulgat boot közben. Ha egyenként teszem be a lapba és bármelyik foglalatba akkor minden gond nélkül megy.
Az alaplap típusa: Gigabyte GA-H97N-WIFI
Mi lehet a gond és mi a megoldás vajon? Köszi! -
almos94
aktív tag
Sziasztok!
Látom hasonló témáról volt szó az előbbiekben is, de nekem még mindig nem világos ez a dolog. Volt a gépemben 2*4GB Corsair XMS3 memória és ma vettem hozzá 2*2GB Corsair XMS3 memóriát (elméletileg ugyanaz a kettő, csak az eredeti 8GB kit az új pedig 4GB kit). Viszont CPU-Z-ben az SPD fül alatt a régi RAMoknál a "Rank" jelzés dual, az újonnan vásároltaknál pedig single jelzés található (mellékeltem is képeket erről a pontos információkkal). Ez okozhat vagy jelenthet bármiféle problémát? Lassíthatja a memóriákat? Összességében probléma ez vagy maradhat igy?
A válaszokat előre is köszönöm szépen!
Üdv.!
[ram modul1] [ram modul2] [ram modul3] [ram modul4] -
Gabesz87
veterán
válasz
koko52 #56759 üzenetére
Azt hittem ez ugyanolyan mint az nvidia két kártyás megoldása, hogy csak ugyanolyannal működik. Hát ha így megy, akkor lehet, hogy nézek egy 4GB modult. Gyors keresés után ezek közül esetleg jó lehet valamelyik?
Corsair Vengeance LP
HyperX Savage
HyperX Genesis
Vagy ÁK-n EZEK vannak még.
Az én RAM-om specifikációi: G.Skill AresMondjuk ez már másik topci témája, bocs.
-
koko52
nagyúr
válasz
Reflax #56756 üzenetére
Okosteló. De minden elektronikusan vezérelt gépben megtalálható egy számítógép, csak kompakt állapotban.
De a RAM az nem olyan mint a HDD,SSD, Pendrive, mert nem őriz adatokat, minden leállításnál törlődik róla minden és végtelenszer újraírható ellenben az előzőekkel. Végeredményben az összehasonlítani a RAM-ot és memóriát az almát a körtével. -
Gabesz87
veterán
Üdv. Múlt héten sajna gépbe ömlött folyadék miatt elszállt egy RAM-om. 2 db 2x4GB G.Skill Ares 1600 DDR3, tehat összesen 4x4GB-om van. Kérdés hogy mivel ez dual channel kiszerelésben volt, 4GB-osat nem tudom, lehet-e kapni, és ha igen, akkor működik-e majd dual channelben a meglevovel? Vagy mi tévő legyek?
-
Reflax
tag
Olyan kérdésem lenne, hogy manapság a számítógépen kívül hol használunk nagyobb teljesítményű memóriákat?
Ugye bár nem csak a RAM memória. Memória a HDD, az SSD, a Pen Drive is és stb.
Remélem választ találok, köszönöm előre is!
Írta topikot mert nem találtam erre megfelelő részt, ahol boncolgatnák ezt széles körben, szóval reménykedem itt megtalálom a választ -
lcee79
addikt
válasz
szabeska #56752 üzenetére
Köszi a választ!
Igazából elég "olcsó" volt ram 22.000 körül, gondoltam, majd kis idő múlva veszek még egy ugyanilyet és kész
De egyben mindennel 200e alatt maradtam, és összeállt a gép,
később magában egy ram, nem lesz olyan feltünő, feleségem arra nem szól majd semmitMeg remélem még a procik következő generációja legalább ugyanezzel a foglalattal jön, hogy ne kelljen alaplapot cserélni, akkor még abból is majd még tudok egyszer legalább fejleszteni.
Az előző konfigom LGA1150-ös volt, és már vagy abban az évben mikor vettem vagy következőben cserélték az újabbra...
Ott ha 1 év múlva akartam volna fejleszteni, akkor már mindent cserélnem kellett volna, így inkább megvártam hogy lassúnak érezzem, és "sokkal" jobb cuccok kjöjjenek, és az nekem most jött el -
_DiEGO_
őstag
válasz
Czmorek #56750 üzenetére
Igen , az alaplap gyártónak illene ( illett volna ) kiadni egy frissített BIOS-t az újabb hardverelemek micro kódjaival stb, hogy azokkal bővíteni lehessen. De abból már nem lesz semmi mert elég régi szegény vas
Hasonlatként ez kicsit olyan, hogy odavisznek az udvarodba egy ÚJ kocsit , de nem adnak hozzá kulcsokat.
Látni látod, hogy ott van és milyen szép, csak nemtudod használni .
-
szabeska
addikt
válasz
lcee79 #56751 üzenetére
Szia!
A 3200/1600 tökéletes, hiszen ilyenek a ramjaid. XMP on, 3200 Mhz, ennyi.
Újabb lapoknál A2-B2 az ajánlott ram slot, de a lapod manualjában nézd meg, hogy két modul esetén hova rakd őket!+ Ryzen mellé érdemes mielőbb venni egy másik modult (előre gondolkodva jobb lett volna rögtön 2x16 GB KIT-ben), mert Ryzen alá lábonlövés a single channel működés (1 modul)
-
lcee79
addikt
Hi!
Tegnap megjött az új konfigom, asrock x570 pro4 alaplap, 16GB G.skill Aegis 3200 ram 1db , amd ryzen 3600, és egy wd m.2 ssd (leírok mindent, hogy meglegyen minden információ
)
Most nem akartam többet költeni, azért vettem egyben 16-ost, hogy ha majd esetleg később kell update-elni, akkor majd veszek mellé még egyet.
Egyből megnéztem a ramot 2133-ra állította a bios alapból, átraktam 3200-ra
XMP-t is bekapcsoltam, alapból az sem volt, gondolom azt érdemes, ugye?
Aztán frissítettem a BIOS-t is mert 1.0-ás volt rajta.... 2.3 az utolsó...
És a kérdésem az lenne, hogy ha az aidában megnézem, miért azt írja, hogy
DDR4-3200 (1600 mhz) ?
Ez így jó? Nem annyira jól néz ki
Az számít, hogy a ram melyik foglalatba rakom a 4 közül?Szóval mit kell állítani, hogy a lehető legjobb beállításokat kapjam?
Köszi!
-
Czmorek
aktív tag
válasz
_DiEGO_ #56748 üzenetére
C2Q9650 van benne.
A Ram-ot kipróbáltam egy 1366-os lapban, ott működtek szépen. Ennek valamiért nem jön be... Bios lesz a gond...
Eddig csak 1,5V-os memóriák voltak-vannak benne nálam. 1,65V-os nincs nálam.
Csak furcsállom, hogy pengén megy a 2000MHz-es Corsair Vengeance (1,5V)ramokkal ami nekem egy Tri Channel-es kitt, így nem tudom kihasználni teljesen. Vagy 2-t rakok bele, h legyen DC és gyors is legyen ,vagy 3-at és lesz 12Gb-om, de úgy nem az 'igazi'... -
Czmorek
aktív tag
Helló!
A következő a problémám:
Van egy Asus Maximus Extreme alaplap amin moddolt bios van, megy benne a 16Gb ram (4x4Gb)
Eddig Corsair Vengeance ramokkal használtam (2x4Gb).
Ma jött hozzá Corsair Dominator (4x4Gb), de nem indul vele a gép. Se 1-el, se 2-vel, se 4el.
Felemásba beraktam 1-1db-ot és a gép csak a Vengeance-t látja, everest meg látja a Dominator-t is.
Nos ilyenkor mi van? -
ot93
senior tag
Van a lapban (ASRock b75 pro3) 2*8gb ram (KHX16C9T3K2/16X), meg "porosodik" itthon egy harmadik 8gb ami más típusú (KHX16C10B1B/8).
Érdemes lenne -e azt is berakni a gépbe, amíg el nem viszik (ugyanis hirdetem), vagy hagyjam két modullal? -
koko52
nagyúr
válasz
grizlisandor #56732 üzenetére
Eladod és 2*8 crucial ballistix sport 3200@3600
-
grizlisandor
veterán
Sziasztok!
Használt gépet nézek, Ryzen 3600 proci, 4 x 4GB DDR4-2400Mhz rammal, amire rákeresve a Milyet vegyek?(katt) legalább 3200 vagy 3600. Most ez nagy hiba, vagy casual gamerként belefér? Vagy majd ezeket eladom és veszek belevalót?
-
GIORGIONE76
őstag
válasz
Blaustein #56729 üzenetére
Ha eleve olyan magas megadott névleges frekvencia (3600) akkor tudhatja ez a konfig is, csak lehet kézzel kell konfigurálni a ramokat, a cpu IMC-je tudhatja, a lapod tudhatja, tehát ...
... hasonló konfigokkal még 3200-es ramokkal is értek már el értelmes tuningot akár 3600Mhz vagy felette is, de természetesen az időzítések kárára és sok-sok kakaóval (feszültség)
Lehet neked is egy lazább timing (18-20-20-20-64... ) és 1.4V fesz már sikert hozna ;-) -
Blaustein
lelkes újonc
Sziasztok !
A problémám a következő lenne.Sajnos az alaplapom nem hajlandó a 3600Mhz cl16-19-19
hajtani a modulokat.Csak az alap beállítást.Pedig Ryzenhez való.
Asrock b450m steel Legend
Ryzen 2700x
G.Skill 3600 cl16-19-19
valaszokat előre is köszönöm ! -
koko52
nagyúr
válasz
enginev3.0 #56725 üzenetére
Nem számít nálad.
-
enginev3.0
félisten
Mennyire okoz gondot hogy nem dual channelben mennek a ramok? Nem játszok, file szerver (plex, torrent) a gép
-
Danii9123
tag
Sziasztok! Most vettem az alábbi Ram kitet egy ryzen 5 1400 és egy Gigabyte B450M DSH3 alaplap mellé, és az elmúlt másfél órában semmi baj nem volt, de utána ez a kép fogad.
(Eddig 2x volt ez ilyen, 1x játék/1x netezés közben)
A proci 2666Mhz-ig támogatja a ramokat, az alaplap pedig 3600Mhz-ig. Illetve az alaplap támogatási listán nem találtam ezt a fajta ramot, ez lehet a probléma? Mit tegyek? -
Hiroto
újonc
Sziasztok. Van egy Hp 8470p laptopom. Ebben van egy 4GB os 1066MhZ DDR3 ram. Szeretném bővíteni. Kérdésem a következő : Mekkora a sebességkülönbség egy 1066 MhZ illetve egy 1600MhZ ram között? 4 GB ot gondoltam még bővíteni. Ugyanazt a memóriát ami benne van meg tudom venni. Elvileg így dual csatornában működhetne a 1066 MhZ? Esetleg érdemesebb invesztálni egy 1600 MHz ramba? Köszönöm a válaszokat előre is.
-
Tamas991
csendes tag
Üdv
Az lenne a probléma, hogy nem tudom pontosan hogy a memóriák hány mhz-en futnak.
Bios-ban XMP-ben 2933-at állítottam be, ennyin stabil.
A memóriák: 2db G.Skill ripjaws V. 3000MHz Cl 15.
Dual channelben.
Windows feladatkezelőben 1467 mhz-et ír, ezt gondolom megfelezte 2933-ról, energiatakarékosság miatt.
AIDA-ban SPD alatt ott meg 2133-at jelez.
Extreme Memory Profile v2.0 alatt meg 3000 (1500 Mhz).
Alaplap : Asrock AB350 Pro4
Proci: Ryzen 5 1500X
Akkor most melyik értéket kell néznem? -
válasz
Cyberboy42 #56711 üzenetére
nem vga limitnel sokkal tobbet is szamit... De ha elfogy a proci vagy a vga, csodat nem tud tenni....
-
szabeska
addikt
válasz
Cyberboy42 #56711 üzenetére
"hozhat akár 1 fps különbséget is"
-
Cyberboy42
senior tag
válasz
fudi2002 #56710 üzenetére
az időzítés csökkentésének a hasznát nem tudod igazán kitesztelni az Aida sebesség mérő tesztjével. viszont játékban hozhat akár 1 fps különbséget is. Kérdés az hogy mennyire éri meg.
Személy szerint én a tuning "élménye" miatt szoktam szintén a ramokkal bíbelődni, már amikor időm engedi. Viszont az alapos tesztelés nagyons sok időt elvehet. -
Melorin
addikt
válasz
Qtya123 #56708 üzenetére
Én is tegnap próbálkoztam ugyanilyen ramokkal, de én a 3600MHz CL16 -> 3600MHz CL14 irányba indultam el. Sikerült is, de az AIDA RAM tesztjében nem hozott semmi előrelépést sebességben. Ez mennyire normális? Inkább órejelben kéne feljebb menni?
Még egy kérdés, az, hogy a latency 67 vagy 69 ns az mindegy, csak ilyen 10-20 ns növekedés ne legyen? -
Qtya123
őstag
Üdv!
A végére értem a Crucial Ballistix Sport (2x8 GB) ramok 3733 Mhz-en való tesztelésén. Memtest86, Y-Cruncher, Aida Stress Test is hibátlanul lefutott több alkalommal az alábbi értékekkel és játékok alatt sem volt gond:
Elvileg az értékek is megfelelőek még, de ha bármelyik érték túl magas, vagy nagyon közel van hozzá, akkor légyszi jelezzétek. Az alábbi kép közben Aida Stress test futott épp:
Még annyi, hogy amennyiben többször futtatom egymás után az Aida memória benchmarkot, a késleltetésnek néha 65.2-t, néha 65.3-at ír. A korábbi, 3600 Mhz melletti beállításnál nem változott, mindig ugyanazt az értéket mutatta tizedesjegy pontosan. Ez a nagyon minimális eltérés mérési hiba, vagy instabilitásra utal?
-
Melorin
addikt
Ma érkeztek meg a Ballistix 3200 RAM-ok. Rögtön kipróbáltam, hogy bírja-e a 3600MHz-et.
Ryzen 5 3600-al használom. A ram kalkulátor szerint 1.4V-ot kell adni a ram-nak, ennyit adtam. Szerintetek jó eredmény ez?
Hogyan tovább? Az időzítéseken kéne tornásznom vagy a frekit feljebb tolni ahhoz, hogy gyorsuljon a rendszer?
Sajna ha a ram kalkulátorban a safe helyett a fast-ot választom akkor még rátesz egy lapáttal a feszültségre, már 1,45V-ot kér az viszont szerintem már nagyon sok. -
blade4
aktív tag
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne hogy adott egy alaplap ami max 2x8gb ddr3 - as memóriát támogat, nekem lenne egybe 1x16gb.
A probléma az lenne, ha bele teszem sipol a gép és nincs kép. A memória elméletileg hibátlan.Ilyen lehetséges ha jó a ram?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 5
- OLED TV topic
- Premier előzetesen az FBC: Firebreak
- Autós topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- iPhone topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- További aktív témák...
- Kingston Fury Beast 32GB 6000MHz DDR5 CL30 RAM (KF560C30BBE-32)
- HyperX 32GB (2x16GB) Predator DDR4 3200MHz CL16 KIT HX432C16PB3K2/32
- Kingston FURY Beast RGB 32gb ( 4x8gb ) DDR4 3200MHz
- OLCSÓBB LETT!Kingston FURY Renegade Pro 128GB (4x32GB) DDR5 4800MHz KF548R36RBK4-128 vadi új memória
- (új, bontatlan) Kingston 8GB 16GB DDR4 3200Mhz CL22
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- BESZÁMÍTÁS!Gigabyte B650M R7 7800X3D 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Corsair 4000D Airflow TG 750W
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 13600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest