-
PROHARDVER!
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
pergabb
senior tag
Hülye kérdések órája:
hol érdemes fotós felszerelésre biztosítást kötni?
-
-
érsekatya
friss újonc
Sziasztok! Lenne egy butának tűnő kérdésem....A nikon DSLR gépek képesek BKT sorozatot lőni időzített üzemmódban? Az enyém csak egy képet készít ilyenkor a többihez újra kell nyomni az expo gombot. Még a céges canon gépem végig lövi a BKT sorozatban beállított számú képet.
-
válasz
pergabb #49642 üzenetére
Gondoltam erre én is, de vaku mellett 1/160-nál is jelentkezett a gond WS-en, és állandó fénynél 1/250-nél is. Az a durva, hogy két kép között hatalmas a különbség, azonos rekesz és záridő mellett.
Hétvégén nekiesek otthon, kell szerezzek állványt is addig a gép alá, amúgy nem használok.
-
pergabb
senior tag
válasz
topikk #49628 üzenetére
lófact indult be
de tetü lassú...
nekem a 14-30 jön, de elcsesztem, mert nem az akcióban vettem meg, így meg kb +100. Oké nem, mert nagy tételben vásároltam és alkudoztam, de így is 2millió 870ezer lett a vége. Alku nélkül meg 3.4-3.5 fele lenne.
Timer a D750 esetén sokan panaszkodtak anno, hogy a záridő megfelelő, még is olyan képek készülnek, mint ha berázta volna vki a készüléket. lövésem sincs ez mi, nálam is van D750 és nem volt ilyen gondom, nem is igazán értettemAz biztos, hogy 1/160-at kapásból állítanék mellé 24 megapixelen, de lehet 1/200-at. Nyitva pedig sokkal élesebbnek kell lennie, mint az 50-es, élőképpel lődd meg ugyan azt, ha 50-es az élesebb, akkor baj van az obival. Nagy a gyártási szórás amúgy ebben az ár kategóriában és igen, tudom hogy az a közel 200 ezer sok, de a gyártóknak nem. Szenzorok esetén is ez van, kettő D750-et egymás mellé teszek, egyiknek jobb lesz a dinamikatartománya, mint a másiknak. A 1 számjelű sorozat, mint D5, D6 stb, ahol fullosan nézik és teljesen ugyan olyan szenzor kerül minden vázba.
Viszont örülök, hogy szaros 1 év gari helyett most 3 lesz a változásoknak hála, mert nonszensz volt, hogy elköltesz fél misit és alig van garancia az üvegre. -
válasz
randras_83 #49640 üzenetére
Oké, köszi, neki esek, majd csak nem lesz már rosszabb...
-
kuyarashi
őstag
Sziasztok!
Van egy D610-esünk, ami zárcserés volt kb. 80.000 expo környékén. Második körben pedig ennél korábban ment tönkre és hazavágta a fél tüköraknát (nem tudom a pontos részleteket). Mindkét alkalommal a hivatalos Nikon szervizben járt a váz. Az utóbbi esetnél viszont már nem vállalták a gép javítását az állapota miatt.
A kérdésem az, hogy tudtok-e ajánlani valakit, aki jobban bele tud menni a javításba, akinél van remény a komolyabb hibaelhárításra.A másik kérdésem - ettől függetlenül -, hogy egy zárcsere nagyságrendileg mennyibe kerül D610 és D750 esetén (alkatrész + munkadíj).
Nagyon köszönöm a segítséget előre is.
-
válasz
randras_83 #49635 üzenetére
Köszi, megpróbálom ezt is, csak nem nagyon mertem eddig ehhez a lehetőséghez nyúlni, mert amilyen szerencsém van, még rosszabb lesz!
Fine tune esetén milyen rekeszt érdemes beállítani, amihez állítok? Nekem az a logikus, hogy a minimumot, mert ott elég keskeny az élességi tartomány.
Ha minden igaz, jövő héten jön a tether kábel, azzal egyszerűbb lesz ezeket a dolgokat ellenőrizni és állítgatni szerintem, azt még kivárom.
-
Throme
veterán
"helyezett fókusz, és láthatóan nem éles. Majd két képpel később már igen"
Ilyesmi nekem is volt d7100/N35mm f1.8 kombóval.
Gyengébb fényviszonyok közt, tág rekesszel. Olyan is előfordult, hogy a képen a fókuszpont nem az volt, amit én annak választottam.
Lehet hülyeség, de ez lehet a fókusz shift.
Második, vagy harmadik kép már jó lett.
Nem mindig történt ez.
Amikor nincs lehetőség visszanézni a képet, inkább lőttem 2, 3 képet, hogy ne legyen gond.
Lehetett benne júzer error is.(többek közt ez is egy ok volt, hogy később kipróbáltam a milcet)
-
válasz
randras_83 #49631 üzenetére
Rendben, próbálom előidézni a szituációt itthon, hátha sikerül végre rájönni, hogy mi a helyzet valójában. Járok néha Pesten, lehet, hogy élek majd az ajánlatoddal! :) Basszam meg, ma adtam el a D3500-at, meg kellett volna néznem azzal is, de eszembe se jutott...
-
válasz
pergabb #49627 üzenetére
D750.
Nagyon furcsa, nem konzisztens a dolog, nem tudom reprodukálni. Köszi a tippet a szervizre!
randras_83: Köszi Neked is! LV-ben élesnek tűnik, de az lóf@szt nem ér, csomószor szívatott már meg. Itt minimális dolgokról beszélünk, szemre helyezett fókusz, és láthatóan nem éles. Majd két képpel később már igen. Megnézem majd a képeidet, vagy keresek sajátot, ami publikus.
-
-
-
válasz
pergabb #49623 üzenetére
"Timer ott gebasz lesz, a 85mm 1.8g sokkal élesebb, már nyitva is."
Igen, a tesztek szerint mindenképp. Mondanám, hogy back/front probléma, de akkor mindig jelentkeznie kellene, és nem így van. Van valami jó hely Kecskemét / Szeged vonzáskörzetében, ahol rá tudnak erre nézni? Esetleg a fővárosban?
-
pergabb
senior tag
válasz
mazsi70 #49624 üzenetére
ja, csak jöjjön már meg..
nikon ígért 1 db-ot, de az az 1 sem jött meg.
A leégett gyár és a kihirdetett 30%-ra csökkentett munkatempó miatt irgalmatlan készlethiány lesz, tavasszal sem lesz semmi, utána meg szépen fel fogják tolni az árakat.
Sajnos ezt a boltok is tudják már.
Kedvencem a fotoplus egyik vezetőjének, vagy az egyetlen vezetőjének a története volt, mondta más előjegyzett a 70-200 2.8-ra, 1 évet várt rá és konkrétan föld volt bennegyorsan kérdeztem hasonlók voltak e már, mondta nem, csak olyan, akinek egy mini szösz volt az obiban és cseréltette. A mini szösz kicsit sem érdekelne, a képet nem befolyásolja és nincs olyan objektív, amibe ne lenne kapásból por, fél év és úgy is tele lesz mindennel, ami ugyan úgy nem fog számítani a képalkotásban. Remélem a vázzal meg hasonló nem lesz, mint a z6 esetén, hogy IBIS hibás készülékek is piacra kerültek.
Egyelőre a 14-30, 35mm és 85mm nekem elég s vonalon, a többi meg mehet adapterre. 14-24 2.8 meg a tesztek alapján nekem nem köll -
pergabb
senior tag
válasz
Roachy #49622 üzenetére
Az az igazság, ha nincs verőfényes napsütés, akkor már inkább a kijelzőt nézem én is, mint a keresőt. Egyszerre jó és rossz is, de ez olyan mint az eye af. Maga a varázslat, imádom és közben idegesítő is, hogy leválogatom a képeket és nincs 10/3 amit elcsesztem teljesen. Plussz aki most lép be a fotózás világába, meg sem tudja már, milyen volt 6 millió dologra odafigyelni, mert a váz magától megcsinálja. Szóval a varázslat és a lelketlenség egyszerre van jelen.
VivienR a 85mm-es szerintem hosszabb picivel, most nem néztem specifikációkat, a 105 meg dundi és marha nehéz. Inkább gyúrom ki magam, mint veszem a nikont, mert kb fele olyan nehéz, milcen pedig nem kell annyira az af tévesztéstől sem f*snom.
Timer ott gebasz lesz, a 85mm 1.8g sokkal élesebb, már nyitva is. Nekem lassan megérkezik a 85mm 1.8s, arra vagyok nagyon kíváncsi. -
-
válasz
VivienR #49620 üzenetére
"A másik oldal meg a Nikon 50 1.8-as a maga szerény kis 280 körüli grammjával és méretre sem sok..."
Az a kedvencem! Komolytalannak tűnik a D750-en, de sokkal jobban szeretem, mint az agyon ajnározott 85 1.8G-t (bár az lehet, hogy nálam nem teljesen egészséges, mert közel sem olyan éles a képe, mint az ötvenesé).
-
VivienR
tag
válasz
pergabb #49619 üzenetére
Sigma 105 1.4 Art? Az igen... még a D850-en is monstre...
Mondjuk a 85 Art-ot sem kell sajnálni... Mikor összerakom a D850-et a portré markolattal és rá a 85-ös Art-ot akkor 2.7 kg-ot mérlegel.... Edzésnek is kiváló....
A másik oldal meg a Nikon 50 1.8-as a maga szerény kis 280 körüli grammjával és méretre sem sok... -
pergabb
senior tag
válasz
anaqer #49617 üzenetére
Akkor most képzelj el engem egy z6ii váz + sigma 105mm 1.4-es obival. Ergonómia 0, kezem leszakad, amúgy úgy néz ki mint vmi ufo seggszonda, de túlélem azért
Várom, hogy legyenek rendes milcek, ahol nem a méret a lényeg. Értem én, hogy erre ment ki az elején, de van igény a masszív felépítésre is. Perpil a hibrid vázakban látok jövőt, egy D880 van akármi is legyen a neve szerintem klassz eresztés lesz.
Kisebb méret, akkor pedig egyértelműen Fuji a győztes, nagyon klassz szenzor, könnyű és brutál jó obik, ugyan olyan meredek árak mellett mondjuk..
A feljebb említett D750-es vázat szerintem a büdös életbe nem adom el, van kettő, max. 1-et, tök 8, hogy 2014-es, szerintem egy klassz váz, ill főleg a szenzor jó benne. -
válasz
bayarena #49615 üzenetére
"marpedig egy fenyeros obi az nagy lesz"
Gyutáv kérdése, meg persze hogy mit értesz "fényerős" alatt... egy 50/1.8 vagy 35/1.8 simán megy kicsi vázra is. Sőt, megkoztátatom - még a 85/1.8 is elég kompakt, nyugodtan rá lehet csavarni belépősre, nem fogja lehúzni a kezedet.
-
tvamos
nagyúr
válasz
bayarena #49615 üzenetére
Jo lenne, ha a Samyang kihozna az f/2.8-as fixeket a tobbi bayonetre, es akkor nem kellene nagy objektivekrol vitazni. De amugy vannak a tobbi platformra is aranylag kicsi fixek. Nem kell az embernek mindig a Sigma 50-500-at hordani. Szoval a pici obiknak es a pici vazaknak is latom a letjogosultsagat. Ha raszannam a penzt, meg is vennem...
"Mintha csinalnanak egy kis kamiont, amire aztan raakasztanank egy marha nagy rakomanyt." Szerintem nem... inkabb olyan, mint a SUV. Semmire nem valo, megis megveszik, mert fussa ra. Aztan meg tesztnek ra peres utcai gumit, meg malomkerek felnit.
-
bayarena
aktív tag
válasz
tvamos #49614 üzenetére
Persze, de szerintem pont ennek a "kissebb" dolognak nincs ertelme, ha egy baszott nagy objektiv is kell hozza, marpedig egy fenyeros obi az nagy lesz.
Szoval szerintem foloslegesen kicsi
Mintha csinalnanak egy kis kamiont, amire aztan raakasztanank egy marha nagy rakomanyt. -
válasz
bayarena #49612 üzenetére
"nekem jo erzest ad megfogni egy nagy tukros gepet, a feelingje jobban bejon"
Ebből is látszik, mennyire szubjektív ez a műfaj. Egyébként egyetértek Veled, megmagyarázni nem tudom, de marha jó érzés kézben tartani egy masszív gépet, talán a fogása miatt, bár nekem a porté markolat konkrétan az egyik fő érv volt a D750-re váltásnál, annyival kényelmesebb így használni. Ami a formát illeti: olyan lehet ez, mint utcai autón a NoS matrica meg a vasalódeszka: az érzés számít nem a kraft!
-
bayarena
aktív tag
válasz
VivienR #49610 üzenetére
Nekem nem tetszik hogy kisebb, nem latom ertelmet, mert 1-2 komolyabb objektivvel a milc is marha nagy, szoval nem szamit annyira, de nekem jo erzest ad megfogni egy nagy tukros gepet, a feelingje jobban bejon. A tukornelkuliseg miatti fokuszalas elonyei meg nem hianyoznak, szamomra a regi canon 40D-m fokusza is megfelelo volt, a D850 meg tokeletes.
Persze ezek egyeni preferenciak. -
válasz
randras_83 #49609 üzenetére
Igen, a kifinomult érvelésnek és az objektív látásmódnak köztudottan kedvez az alkohol!
Egyébként azt én sem értem, hogy egy D3500-ból miért kellett kispórolni az érintésre érzékeny kijelzőt, vagy épp a D780-ból a portré markolat csatlakoztatásának lehetőségét. Kiváltképp utóbbira nem látok magyarázatot, és nekem ez például egy erős ellenérv volt (a nyilvánvalóan elkúrt ár mellett). Egy olcsó gépnek sok mindent elnéz az ember, de a D780 azért nem az a kategória. Aztán meg lesnek, hogy miért nem veszik és viszik, mikor egyrészt MILC árban mozog, másrészt ha valami indokolja a nagyobb méretet, az épp a fogás kényelme, ennek meg ugye adtak egy fülest. F*ck logic.
-
VivienR
tag
Mostanság egyre több D850-es jelenik meg használtan. Gondolom sokan váltanak Z7/Z7 II vagy más gépekre. Tény, hogy a Z7II-vel jött pár olyan dolog ami könnyebbé tudná tenni az életem, de a másik oldalon meg azért nem kevés a felár, lényegében UA szenzorért, és -300-350g-ért + objektívek.
A jövő állóságot nem igazán tudom érteni.... Megromlik a gép?Leszámítva az új Z-s objekítveket.
Jah, hát elnézve a D3300->D3500 útvonalat... adtak is, de inkább elvettek. Ahogy néztem kb ua a helyzet a Z50-el is, nincs távkioldó. Pedig azért igencsak szemezgetek vele, mert el tudom képzelni a helyét a 850-es mellett. Aztán meg az lesz, hogy jól letúrják a használt Z7-esek árát és egyértelmű lesz a kérdés....
-
tvamos
nagyúr
-
tvamos
nagyúr
válasz
bayarena #49584 üzenetére
Azert itt sincs kolbaszbol a kerites, nem dobaloznak az emberek a D850-ekkel. En pl. senkit nem ismerek, akinek lenne. Persze, kicsi a merites, en gyakorlatilag csak a muszaki ertelmisegieket ismerek. Lenne igenyuk jobb gepre, de annyira le van butitva a belepo szegmens, hogy nem sok ertelme van a telefon melle megvenni. Szerintem a gyartok onmagukat lottek labon, amikor nem mentek arra, ammerre a vevoi igenyek diktaltak. Most meg lehet, hogy mar tul keso.
Persze, sokszor jo lenne mondjuk egy teleobjektiv, de arra is van megoldas, hogy egy (akar zoomos) tavcsore feltegye az ember az iPhone-t. Nem is kell hozza sok, csak letolti az adaptert a thingiverse-rol, es kinyomtatja otthon.
-
Throme
veterán
Haladó nikon vázban már tudsz variálni a WB színtérrel is. Mennyire legyen kékes, zöldes, pirosas....stb.
Belépőkből jó pár dolgot kihagytak.
Ezért (is) ugrottam egyet a d5k-ról annó 7xxx vázra. Az auto iso-t is tovább lehet finomítani.
Gombok, custom beállítások..stb. Szóval nem azért, hogy nagyobb legyen a cerkám, hanem a hasznos dolgok miatt.Na most, hogy lementem APS-C szenzorméret alá egy belépő milc-cel, ezek a lehetőségek (majdnem mind) így is megvannak, ami a nikon belépőnél soha nem jöttek szóba, hiába adtak ki évről évre új vázakat. Sötétben hátrányban vagyok, ez igaz, de visszanézve a fotózási szokásaimat nincs nagy jelentősége. Szóval, az én szempontomból a nikon belépőben van egy fasza szenzor és kész. Ezekkel is lehet szép képeket lőni és meg is lehet tanulni fotózni, csak nekem kellenek kicsivel több funkciók egy vázba, amit a nikon sosem adott oda ebben a kategóriában.
Érintő kijelzőt is mikor méltóztattak adni a belépőknek? Nem ettől lesz valaki jó fotós, de a menüben csak könnyebb bóklászni, mint a gombocskákkal...Hiába adják 150k huf-ért ezeket a vázakat, nekem nem kellene. Amikor a nikon olyanokkal szarakodik, hogy hozzáad wi-fi-t, kivesz infrát.... eszem megáll. Szerintem ezt már egy jó APS-C szenzor se menti meg.
.. és folytatják a b@szakdást a Z50-nel. Miért nem lehetett kiadni egy jól felszerelt APS-C milc vázat?? Nem ismerem a sony/fuji vonalat, de el tudom képzelni, hogy jobban felszereltek funkciók terén... -
válasz
randras_83 #49603 üzenetére
Nyilván a szenzor kora is számít, nekem is ez volt az egyik nagy dilemmám, hogy megéri-e még D750-et venni 2020-ban, vagy másképp fogalmazva, a 4 évvel újabb D3500-hoz képest lesz-e még egyáltalán előnye? Talán emlékszel is rá, éppen Veled írogattunk itt erről, de szívem szerint D780-ra ruháztam volna be, azon az áron viszont az nem érte meg. Hát, nem bántam meg, hogy időben visszafelé léptem technikailag a nagyobb szenzorért cserébe, pedig ez azért ritka. Teszem hozzá rögtön, én jellemzően napfény stúdiókban szoktam fotózni, szabadtéri képeken jelentősen csökken az olló a két gép teljesítménye között.
Én nem azt mondom, hogy kezdőknek szánt képzésen csak a FF legyen a cél, sőt, épp azt írtam fentebb, hogy ha hozzám hasonló kezdő valaki, jó ideig meg lesz egy 150-ből elhozható D3500 KIT-tel, de ha vesz rá egy 50 1.8G-t, akkor meg aztán pláne. És ez még mindig olcsóbb lesz, mint egy APS-C MILC váz. Erre írta valaki, hogy az időtállóság az újabb gépek felé billenti a mérleg nyelvét, erre válaszoltam, hogy azért ha ezt nézzük, akkor ne APS-C alapra fektessünk már be, az FF mezőnyben meg azért még mindig olcsóbb egy klasszik DSLR bekerülési költsége, éppen az objektívek árai miatt, kiváltképp ha használt is szóba jöhet.
Persze, ez az egész csak elméleti fingreszelés, mert nincs 1 darab abszolút jó döntés, minden indokolható és cáfolható is a személyes preferenciák függvényben.Az utómunka kapcsán biztosan igazad van, engem teljesen megőrjít a Nikon bőrszín kezelése, de lehet, hogy én vagyok hozzá gyökér. Vagy fakó, vagy zöldes, se Capture alatt, se Luminar alatt nem tudok értelmes, konzisztens bőrszínt elérni, pedig WB kártyát is használok referenciaként. tekintve, hogy a világon marha sokan fotóznak Nikonnal, jó eséllyel csak én nem érzem a chi-t, bár pont a hétvégén bólogattak a Canonosok nagy egyetértésben, hogy bizony a bőrszín arrafelé sokkal természetesebb. Elnézve egy-egy kolléga képét ugyanarról az alkalomról, nem tudok nem egyetérteni velük.
"D750+85 f1.8 nak egy T3+56f1.2"
Csak a kukacoskodás kedvéért írom, hogy ezek árban is ugyanott vannak?
A váz az egál, de a két objektív között van egy laza kettes szorzó!
-
randras_83
addikt
Szerintem elmegyünk egy nagyon fontos tény mellett, mégpedig amellett hogy igazából az objektív lesz az ami meghatározza azt hogy milyen lesz a végeredmény, az hogy a képet milyen fényérzékeny anyagra rögzíted majdnem mindegy. Itt máris megdől hogy képzésen elvárás kellene hogy legyen az FF. Én anno D3200as vázzal és az alulértékelt 18-55vel kezdtem. Emlékszem amikor a D5300 elé Nikon 105 f/1.4et tettem...na ott már van változás persze ugyanez az obi a D750 előtt még durvább, viszont ha van egy jó APS-C milc és erre fejlesztett obipark amik fényerős obik, akkor már megkérdőjelezhető az előnye pl egy D750+85 f1.8 nak egy T3+56f1.2 vel szemben és most itt gyakorlati tapasztalatokról beszélek. Azt sem szabad elfelejteni hogy ahogy múlik az idő egyre fejlettebbek a szenzorok is, nekem a T3 a D750 hez képes űrtechnika és nem azért mondom én sem hogy igazoljam magamnak a rendszerváltás helyességét. És akkor ehhez hozzáteszem hogy sokkal gyorsabban utómunkázok a Fuji képeit mint anno a Nikonét.
-
pergabb
senior tag
válasz
Mirman #49594 üzenetére
köszi a választ és mazsinak is.
Nem tudom mit szeretnék elérni
mivel nem ismerem az IBIS működését még, így sok a kérdés a fejemben. Pl stabis obi esetén egy részt árt is neki, ha állványon van a gép, más részt lehet pont a stabi miatt lesz picit életlenebb a kép (szintén állvány esetén) halvány lila gőzöm sincs, hogy nem okozhat e anomáliát akár állvány nélkül is, ami minimálisan az élesség rovására megy.
Másik pedig az, hogy ha verőfényes napsütés van, eljött a nyár, akkor nyilván többletfogyasztással jár, ha be van kapcsolva, ellenben semmi értelme 1/4000-es záridők mellett
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Google Pixel topik
- PH!otósok beszélgetős, offolós topikja
- Synology NAS
- Milyen légkondit a lakásba?
- Xbox Series X|S
- Milyen monitort vegyek?
- Hobby elektronika
- BestBuy ruhás topik
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- További aktív témák...
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
- Honor 8 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G, H730 1GB, áfás
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- iKing.Hu- Apple Macbook 13 M1 Pro Touchbar - 2020 - Használt, karcmentes, 22 töltés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest