- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED monitor topik
- Fujifilm X
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- iPad topik
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
- OLED TV topic
-
PROHARDVER!
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Throme
veterán
válasz
hibavissza #24098 üzenetére
Nagyon rámozdultál a raw megjelenítésre. A raw nem ezért van.
-
hibavissza
veterán
válasz
hibavissza #24098 üzenetére
Valamit nem jól csinálok. Végigbogarásztam a Faststone menüt....
-
hibavissza
veterán
válasz
Real_Necro #24094 üzenetére
-
Schuby
aktív tag
Megjött a gépem a nikon szervízből ahol másodszorra buherták meg a zárat. kérlek nézzétek meg és nyugtassatok meg hogy jó munkát végeztek, és csak én látok sötét csíkot minden kép tetején.
Link
főleg ahol a sima égre lőttem ott látszik -
Big-Lacos
aktív tag
válasz
Real_Necro #24094 üzenetére
A rawdroidot probaltad? A cr2-t megnyitja a tabletemen.
-
hibavissza
veterán
válasz
forceberg #24091 üzenetére
Nem parttalan szerintem. Legyen csak megemlítve. Egész egyszerűen nincs egy épkézláb formátum kép fronton. Illetve van csak azt meg nem támogatja rendesen a win (dng). Úgy tudom a 10 sem fogja natív kezelni.
Nem véletlenül szülnek meg mindenféle csoda, új JPG formátumokat és megy a szájtépés JPG vs RAW fronton. Ennek a szájtépésnek nem az az oka, hogy a userek hülyék. Egész egyszerűen nincs jó kompromisszum. -
válasz
hibavissza #24090 üzenetére
Mind1, parttalan téma, aki már az SD kártyát akarja átadni, mint a fotózás végtermékét, az mindenképp maradjon a jpg-nél.
-
válasz
hibavissza #24088 üzenetére
Faststone(ACDSee is, ha megveszed
) mindent megkajál, ráadásul ingyenes is... A telepítése semmi extra képzettséget nem igényel.
Necro: dupla RAW, aztán már helyszínen azonnal törölni a kuka képeket...
-
hibavissza
veterán
válasz
Real_Necro #24043 üzenetére
Adobe Bridge/Lr nem jeleníti meg a RAW élesítését. A felhasználók 90 százaléka nem telepít külön képnézegetőt Windowsra az pedig még a DNG formátumot sem kezeli normális módon, nemhogy a RAW fájlokat.
Az M$ igazán alátolhatna a Windowsnak egy gyors DNG megjelenítőt és akkor végre búcsút inthetnék RAW-nak, JPG-nek. Mivel a nagyi is meg tudná nyitni....Jaj, hová kerültem, itt a tábornok. Viszlát
-
spanyoll
addikt
A nagylátó a nagyobb látószöget jelenti, ami a kisebb gyújtótávolsággal jár, míg a tele tartomány, a teleobjektívek gyújtótávolságára utal, mely minél nagyobb szám ugye. Esetünkben crey félig viccesen gondolta a tele véget (vagyis az 50mm-t), mert az van közelebb a tele tartományhoz, bár még nem számít annak.
[ Módosította: crey ]
-
quby
őstag
válasz
xXxian #24073 üzenetére
Nekem is ugyanigy forog körbe az 50 1.8G-n a fókuszgyűrű. Két határozott ponttal az elején meg a végén, de körbe körbe forog. ....
Ez a VR nekem nagy talány...én még soha a büdös életben nem hallottam hangot belőle...pedig két ilyen obim is van (az egyik pont 18-105). És be is van mindig kapcsolva....Ha már 18-105...Gondolkodom a leváltásán. valami nagyobb fényerős kellene...mit javasoltok. Árban nem akarok nagyon elszállni, de nyilván ráfizetős csere lesz...
-
MC Pite
veterán
válasz
xXxian #24077 üzenetére
Abban nincs sok logika hogy működjön állandóan az af motor, szerintem nem az lesz.
Nekem egy(az egyetlen, pontosabban) stabis obim csinálja ezt, eleinte zavart a hang, de belegondolva ha kikapcsolnának a mocik, leesne a lencse; kikapcsoltan meg -gondolom- fixen középen tartja állandóan. [link] -
MC Pite
veterán
válasz
spanyoll #24070 üzenetére
Így van.
Meg tudod mondani évente hány képpel lehet így több, hányat tudsz megmenteni rawból, úgy, hogy azt már jpgből nem tudtad volna? Mert ugye presetet meg utómukát arra is lehet tolni, a különbség hogy mennyi tartalék van benne (ergó hogy jpgből ne legyen korrigálható, nagyon el kell baltázni, jellemzően olyat gondolnám meg sem tart az ember). Nekem az utobbi két évben... asszem egy ilyen sem volt, de sztem az ovf időben sem nagyon, eltekintve az ismerkedés elejét amikor a kijelzőnek hittem és nem figyeltem a hisztogrammot.szerk, látom skippeltük már, mindegy
xXxian: Működik? Akkor nem okozott kárt.
Tuti hogy af motor? Szerimtem a VR off azt jelenti, hogy középen tartja a lencséket, és nem fogja rángatni, legalábbis más stabis obinál megfigyeltem ugyanezt a hangjelenséget. -
Throme
veterán
válasz
xXxian #24073 üzenetére
Nálam nem okozott gondot a túltekerés. Én is meglepődtem.
Persze azért nem kell tekergetni, mert nincs funkciója, csak a két - kvázi - végpont közt.
No meg az is igaz, hogy nem manuálozok, jó nekem az AF-is, hadd dolgozzon.Nálam a VR hangja elnyomja a az AF hangját, ha van egyáltalán hangja
-
xXxian
senior tag
Akkor váltsunk témát!
Egy 18-105 az áldozat. A fókuszgyűrű nem olyan, mint egy Canon EF-S 18-135-nél pl (ami körbe-körbe forog könnyedén), hanem van 2 határozott végpontja. De nem is olyan, mint pl egy Pentax 18-55, mert a végponton bár megakad - mégis tovább lehet tekerni. Akárhányszor.
Ez (hogy tovább lett tekerészve) nem okoz(ott) kárt az objektívben?
S normális, hogy az AF motornak van kis hangja? Kikapcsolt VR esetében is, szal tuti az AF...Az említett Canon obi teljesen hangtalan.
-
válasz
spanyoll #24070 üzenetére
Szerintem ezt most már kicsit túltoltuk Béláim. aleister arra világított rá, hogy Ő akkor fotóz így, ha odamegy valami haverarchoz, akinek szívességből fotóz, és pont annyi időt (vagy annyit sem akar foglalkozni a képekkel), amíg ott van az adott rendezvényen.
Meglövi a képeket, majd bármiféle válogatás nélkül ami az SD kártyán van, azt áthányja valakinek.
Ezt totál megértem. Minek ilyen esetben raw?De szerintem tényleg túltoltuk
-
spanyoll
addikt
Ha már ró-jépeg a téma. Én csak rózok, mert hiába rendezvény vagy nyaralás, százezer képet nem lövök el sehol, ennyire fotózok már tudatosan, leválogatni meg ugyanannyi idő leválogatom a jpeget mint a rawt. Onnantól pedig nem halok bele, hogy a rawra ráhúzzak egy presetet, válogatás után pedig kukázzam a fos fotókat. DE szerencsére ahány ház annyi szokás, ezért mindenki úgy csinálhatja, ahogy szeretné, és nincs ránk kényszerítve semmi.
-
aleister
veterán
válasz
forceberg #24063 üzenetére
Én is írtam korábban a NEF+JPG-t.
Feltételezem az alapelvvel ért egyet kilozsul kolléga.(#24067) Eperkutyus
Szegényeket biztos frusztrálta a D800 óta, hogy sehol sincsenek felbontásban.
Remélem a Nikon nem kezd marketing számháborúba a szenzor felbontás körül, hanem inkább az érdemi fejlesztések irányában vág vissza (jobb AF teljesítmény, okosabb fw, stb)! -
törölt tag
Jön az 50MP-s kanyon fókusz sifter, juhúúú
Pár év és eljutnak az első FX milcig is
-
MC Pite
veterán
válasz
xXxian #24060 üzenetére
Szerintem is fasza dolog (saját offos gépnél amin van EVF, már belenézéskor ha úgy döntök jó lehet egy raw a sok * bracketing/filmmód/stb helyett, akkor expó gomb melletti Fn gomb benyom, csak a következőt raw+jpg-be menti, majd visszaáll arra ami előtte volt, általában jpg-re; ezt én imádom) viszont be kell látni hogy annak ellenére hogy szinte 0 Ft implementálni a funkciót, úgy tűnik kisebbségben vannak azok akik ezt igényelnék.
-
kilozsul
aktív tag
válasz
aleister #24058 üzenetére
+1
Elég sokszor kell rendezvényt fotóznom, ráadásul főleg valamelyik közösségi médiás megjelenéshez és ott gyilkos módon az idő számít. Ha egy esti esemény fotói nem kerülnek publikálásra legkésőbb másnap délutánig akkor az szinte értékét veszti. Raw+jpg fine teljesen jó megoldás: ami eleve jól sikerült vagy inkább "töltelék" kép a témáját tekintve az mehet jpg-ből (esetleg kicsit igazítva, crop után), ami meg ütős kép és/vagy lényeges momentum, ott meg pár képnél el lehet tökölni a raw állítgatásával. Ilyen helyzetekben hiába vagy te a szkottkelbi, ha nem produkálsz képeket egy napon belül, akkor legközelebb nem téged hívnak, ennyike..
-
torzo
őstag
válasz
ssgt1981 #24055 üzenetére
Ilyet nyúzok már két éve. Bírja a strapát, van tartása, nagyon kényelmes a "viselete", a belseje elég sokféleképpen variálható. Két váz, három obi (persze méretfüggő), közgyűrűsor, egy vaku és egyéb apróságok frankón elférnek benne. Szűrőknek, kártyáknak van külön hely, laptopnak szintén. Az állványt is rá lehet aggatni kívülről. Nem olcsó, jó.
-
aleister
veterán
válasz
forceberg #24050 üzenetére
Egy fotóknál a legfontosabb nem a helyes expo, színhelyes WB, tökéletes harmadolóra helyezés, hanem az, hogy ellása a funkcióját. Ha Necro felesége meg szerette volna mutatni a munkatársnőinek a nyaralós képeit, akkor elmondhatjuk, hogy ezek a fotók értéktelenek számára -még ha 5 év múlva 100-ból 100 lesz top flickren-, mert nem voltak kész a megfelelő időben.
"nem mindenki csak natúr képeket kattintgat, amire egy kompakt is megtenné."
De értsd meg, hogy pont ilyen helyzetről van szó. Ezen a szinten teljesen felesleges róózni. Hozzátenném bizonyos területeken nincs is időd csúszkákat húzogatni. Egy sajtó, sportfotós, hadi tudósító esetén inkább a gyorsaság az elsődleges. Főleg amióta az online média AZONNAL leközöl már bármit. Ezek ugyan nem a fotózás magasiskoláját jelentik technikailag, de remekül példázzák, hogy néha a gyorsaság elsőbbséget élvez a minőséggel szemben."Meghagyni meg nem is kötelező az összes rawot, csak amelyik kell, hogy a HDD se teljen feleslegesen."
Nem a helyről van szó, amit a HDD-n, kártyán elfoglal a fotó. Egész egyszerűen arról, hogy vannak olyan témák, amik nem érnek meg semmi egyéb rááldozást.
Én 99%-ban raw-ban fotózok. Alapvetően erre buzdítok mást is. De ha nincs értelme, akkor nem fogom magam szopatni. -
ssgt1981
senior tag
Köszi!
-
Andrew31
senior tag
-
*Ropi*
félisten
válasz
Real_Necro #24045 üzenetére
Arra mit mondott volna, ha az eskis fotóitokat is ilyen sebességgel dolgozom fel?
-
válasz
aleister #24047 üzenetére
Ez igényesség/önérzet kérdése is... Jpg-ket be lehet állítani egész jó a vázakon is, de nem minden esetben azt adja, amit szeretnénk. A rawból bármikor lesz jpg, de fordítva nem igaz.
Elfordulhat, hogy jó pillanatban hagy cserben az automatika, aztán készül rossz expós kép, vagy a fények épp nem olyanok, mint amilyennek szeretnéd. Ilyen kártya árak mellett nem igazán tétel a fájlméret. Meghagyni meg nem is kötelező az összes rawot, csak amelyik kell, hogy a HDD se teljen feleslegesen.
A nyaralás nem feltétlenül csak dokumentálás... sőt. Nyaraláson(utazás, nem csak pl. a sokak számára "kötelező éves Balaton kör") nem mindenki csak natúr képeket kattintgat, amire egy kompakt is megtenné. -
aleister
veterán
válasz
Na pont emiatt én azoknak nem lövök NEF-ben, akiknek csak dokumentálás szinten kell a kép (pl az általad említett nyaralás), valamint a gyorsaság fontosabb, mint, hogy tökéletes legyen a hisztogram görbéje.
Az esetedre meg van egy mondás:
"Nem értem, hogy az asszony miért cseszeget állandóan, hogy csináljam meg a csapot? Ha egyszer azt mondtam, hogy kész lesz, akkor az úgy is lesz. Nem kell emiatt félévente szólni." -
JohnyBlue
addikt
válasz
jó munkához idő kell
-
aleister
veterán
válasz
Real_Necro #24043 üzenetére
Régebben használtam a NEF+JPG-t, mert Anita rögtön akarta a képeket. Én meg tudtam pofozgatni őket utána, ha naptárt akart belőlük nyomtatni.
Mindig azt használok, amit a cél megkíván. Ha "komoly" dologról van szó NEF, ha lazulás (mint pl a keddi focifotózás), akkor JPG. -
Real_Necro
veterán
válasz
aleister #24042 üzenetére
Szerintem ez ízlések és pofonok kérdése. Van aki meg azért lő abban, mert ki tudja, idővel lehet újragondolná a kép feldolgozását és van mihez nyúlni.
Én a raw + jpg párosítást nem tudom hova tenni. Ma már majdnem mindennel meg lehet nyitni a raw-t is. Minek tárolni a jpg-t? (ne keverjük a raw-ból feldolgozott jpg-vel)Ja meg pár kattintással meg van belőle a jpg. De ez megint csak az én véleményem, második karira pl én is jpg-t mentek de kb sosem tartom meg. Ellenben az bosszant hogy ha pl nem sikerül egy kép és kitörlöm a raw-t, a jpg még meg marad...
Aztán folytathatnám, hogy így meg eléggé gyorsan fogy a tárhelyem mert nincs elég időm raw-t válogatni...
-
aleister
veterán
válasz
Ed Parker #24028 üzenetére
Minősít a fenét. Van egy rakat alkalom, amikor csak az esemény dokumentálása számít mindenféle fotótechnikai igényesség és művésziesség nélkül.
Az ilyen esetekben sznobság rawozni.Máshogy fogalmazva, agyfaszt kapok az olyanoktól, aki ész nélkül rávágja mindenre, hogy csakaróóó, mert olvasta, hogy a trúúú fotós róóóba lő.
-
Telomanikus
senior tag
Köszi, pont megtaláltam.
-
matyi012345
őstag
válasz
Telomanikus #24038 üzenetére
Megelőztek
-
Real_Necro
veterán
válasz
Telomanikus #24038 üzenetére
Itt van olvasnivaló: [link]
-
xXxian
senior tag
válasz
Real_Necro #24036 üzenetére
Nem akarom bonyolítani, a tisztább, szárazabb, biztonságosabb megoldást keresem.
Jelenleg egy laptopon keresztül mennek a képek egy külső vinyóra. Beépített olvasó van, USB 3.0 nincs
-
-
xXxian
senior tag
-
Colonel993
senior tag
válasz
xXxian #24030 üzenetére
Sorozatnál mindig jön egy "ÚJ UTOLSÓ" kép...
Nálam a sorozat, egy mozgó témánál az, hogy ráeresztek minimum 5FPS-t 10-15képig valamire...Aztán tök jó ha most az utolsó JPEG kép-et még RAW-ban is eltudom menteni.
Mert ennyi a funkciója ennek a Fícsörnek (jah és van az emlékeimben olyan is, hogy sorozatban ez nemigen akar működni... de javítson ki valaki ha tévednék) -
xXxian
senior tag
válasz
Colonel993 #24029 üzenetére
Ezt most nem vágom...mindig van egy utolsó kép, vissza tudod, nézni, meg tudod nyomni a gombot. Természetesen ha elfelejted akkot arról nincs RAW
Ed Parker: ahogy előtte is volt szó róla, a kártya ára a váz/objektív árához képest alacsony.
-
Ed Parker
nagyúr
válasz
aleister #24024 üzenetére
Na most ha magamnak fotózok nem számit annyira az idő, megcsinálom mikor ráérek, ha másnak akkor meg engem minősít mit adok ki a kezemből.
Egy import és plug in használata egy korszerű gépen nem vesz el sok időt, ki igy ki úgy csinálja.
Xxxian: egy gyors sorozatnál 8-10fps raw-ban hurka kártya megfullad, ami meg bírja az meg egyáltalán nem filléres, persze relatív.
Pláne a te példádnál egy rohanó kutyát elkapni, ahhoz kell a gyors sorozat. -
xXxian
senior tag
Szerintem hasznos funkció.
Fotózod a kutyát ahogy fut a réten, érted. Sok snasz emlékkép, nem RAW-ozol, mert minek. De az egyiken mondjuk elkapsz egy kivételes pillanatot..egy gombnyomás és RAW-van is megvan, tudsz véle szórakozni.
Nem a kártya a lényeg, tényleg filléres dolog. A HDD már nem annyira, és RAW-val hamar telik...Ha meg átnézegeted egyenként az sok idő.
Hasznosnak gondoltam, ezért kérdeztem meg van-e ilyen az elvileg okosabb gépeken. (Úgy sejtem most már hogy nincs).
S még egy dolog; Pentax tud TAV módot, ez akkor analóg azzal, ami a Nikon-on M+Auto ISO?
-
válasz
xXxian #24022 üzenetére
az az igazság, hogy annyira olcsó a memóriakártya ára a váz + optika páros mellett, hogy szerintem ez egy olyan funkció, ami totálisan felesleges. Ha belegondolsz elköltesz sok száz ezret egy normális kitre, majd spórolnál a memória kártyán? Nem a legokosabb ötlet.
Ha meg a végén az a kérdés, hogy de a RAW archíválva is többet foglal, ez igaz, de kb. akkor használd a RAW+fine JPEG rögzítést, és amikor archíválsz, csak abból a képből tartsd meg a rawot, amit később feldolgozni is szeretnél még, a többit kukázhatod.
Egy helyen gondolom azt, hogy ez szerintem problémás lehet, a sorozat fotónál (bár ott sem hiszem 1-2 képnél több lenne a különbség RAW és JPEG között, meg ha megtelt a buffer úgy is memóriakártya sebessége dönt arról, hogy milyen gyorsan tudja üríteni).
-
Kean_Sorbo
őstag
-
aleister
veterán
-
Throme
veterán
válasz
xXxian #24022 üzenetére
Hát ennek gyakorlati előnye nem tudom mennyi van. Számomra egy értelmetlen funkció lenne.
Emiatt nem vennék pentaxot... (vagy pentax-et, mert ebből is volt valahol vita)..
Ráadásul a helytakarékosságot tekintve tegyél bele a D7100-ba 2 db memóriakártyát,. mert a 24 MP-es képek jobban zabálják a helyet! -
xXxian
senior tag
Asszem nem így csinálja. Szerintem valami belső flash memóriában tudja tárolni, de csak egyet, az utolsót. Szóval ha mondjuk helytakarékosság miatt családi eseményt jpg-ben fotózol, de lősz egy képet ami kivételes, módod van RAW-ba menteni, hogy még többet ki tudj hozni belőle.
-
xXxian
senior tag
D7100 tényleg nem tud olyant mint a Pentax, ti. hogy utolsó jpg képet raw-ba menteni..?
-
hotkar
senior tag
válasz
*Ropi* #24017 üzenetére
Igenis!
Csak én nem a beépített JPG-re gondoltam (szerintem a kérdező sem), hanem a gépből végtermékként kieső JPG-re. Biztosan furcsán hangzik, de vannak olyanok, akik úgy érzik, sohasem lesz annyi idejük, hogy minden képpel elbabráljanak negyedórát (vagy többet).
--------------------------------------------------------------------------------
Hátradőltem, jöhet a JPG vs. RAW vita
-
Colonel993
senior tag
válasz
Kean_Sorbo #24015 üzenetére
Használj LightRoom-ot és/vagy Photoshop-ot...
(sokszor 30 napos próbaverziót)
-
Kean_Sorbo
őstag
Köszönöm.
Melyiket érdemes használni? A beépített funkciót, vagy a Capture NX-D programot a korrekcióra? Van egyáltalán valamilyen minőségbeli különbség? -
*Ropi*
félisten
válasz
Kean_Sorbo #24012 üzenetére
Csak a nef-et érinti.
-
Kean_Sorbo
őstag
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy a torzításkorrekció (D3200) csak a JPG képekre vonatkozik, vagy a RAW file-okat is érinti? Valamint érdemes-e használni?
Köszöntem.
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
Telomanikus #24009 üzenetére
Mitől nem maradt volna időjárásálló? Az ugyan úgy megmarad benne, hiszen a szigetelés is csak pár darab gumi.
-
Throme
veterán
válasz
Telomanikus #24009 üzenetére
Jah, hogy ezek azok...
Akkor veled legalább jót tettek -
Colonel993
senior tag
Ha a mattüvegre mászkált fel a por és szutyi, arra mennyire él ez az INGYEN JÓFEJSÉG takarítás?
-
torzo
őstag
-
Throme
veterán
válasz
Telomanikus #23984 üzenetére
Huh bakker, megnézve ezt az alkatrész listát a gépet egy rakat kétoldalú ragasztó tartja össze??!!!
Mit csináltak, kitapétázták belülről ? -
Real_Necro
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Horgász topik
- Motoros topic
- CASIO órák kedvelők topicja!
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Tőzsde és gazdaság
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Renault, Dacia topik
- További aktív témák...
- Synco vlogger kit 1
- Olcsóbb lett! Nikon D3300 + Nikon 18-300mm f/3.5-6.3 G AF-S DX ED VR objektív + tartozékok
- Canon EOS 2000D gépek, objektívekkel, kiegészítőkkel, (ÚJ! / 100 / 1100 / 4200 expoval )
- Sigma 12-24mm f/4 DG HSM Art ( Canon ) -Újszerű-
- Eladó Canon RF-S 55 210mm f/5 7.1 IS STM teleobjektív
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 6600 16GB DDR4 256 SSD 500GB HDD GTX 1050 2GB Zalman Z1 Njoy 550W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
- ProCaster 50UNB800H 50" 127cm FULL HD üzleti kijelző
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged