Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Samsung LCD és LED TV-k
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Videós, mozgóképes topik
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Milyen monitort vegyek?
-
PROHARDVER!
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mazsi70
senior tag
Az utolsó pár hozzászólást nem értem .
Nyilván akinek a szenzorméret a fontos, az fullframet vesz. (igazából az apsc létét nem tudom értelmezni)
-
gubernya
csendes tag
Sokan árulnak 50/1.8 G-t, én a hónapban vettem a Kelenföldi pálaudvarnál 35000-ért, kipróbáltam rendesen az aluljáróban.
-
gubernya
csendes tag
Tudok egy eladó 85/2.8 G-t, ha nem gond, hogy Székesfehérváron van.
-
gubernya
csendes tag
Az 50/1.8 G sokkal halkabb, ez pl fontos lehet.
1.8 D-vel kezdtem, aztán 50/1.4 D lett.
Elvleg fenn van a hirdetésem, nézzétek át miketárulok. -
gubernya
csendes tag
https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9119010
Ezt jó lenne elolvasnotok Nikonosok! -
gubernya
csendes tag
Üdv!
Felléphet kompatibitási hiba, pl nem lesz élőkép vagy nehéz AF.
A Nikon nem igazán szereti a Sigma gyártót!
Van egy estleges megoldás: nem kell firmware-t frissíteni.
Így hsználom a D800 gépem.
Sigma 120-300/2.8 APO EX D vagy DG HSM és Sigma 150/2.8 DG HSM makró 1:1
Én nem ajánlom a Sigma 105 OS makrót.
Nekem van egy eladó Nikon AF-S 105/2.8 G VR objektívem, 170000-ért hirdettem az index fórumon, aztán jött a mínusz, pedig Budapesten simán házhoz viszem szívesen ha Veterán, de csak mínuszt kaptam. Ott a kocsmások között a Nikon AF-S 105 G VR a legjobb, nekem jó a tegnap beszerzett Sigma 150/2.8 DG HSM 1:1 makró is. Ennek legalább van állványgyűrűje és az nekem fontos.
Az eladó objektívet félretettem egy idős bácsinak, mert ez az álma és kap még hozzá 3 darabos 62mm újszerű-új Hoya szűrőszettet is. Ha ez az álma és csak Ő írt, akkor megvárom.
Sőt! Beszámítom inkább a Nikon AF-S 85/1.8 G objektívjét, mert senki nem akarja megvenni.
Lehet levonatozok, nem lakik messze, gyönyörű város (nem titok, volt ott FEZEN is) -
veterán
válasz kuyarashi #50787 üzenetére
Nem annyi! :) Azok az árak kupon nélküli árak, ha a fizetés előtt benyomod a BF2021 kódot, 27%-ot engednek! Én is ezt vettem tegnap, tulajdonképp szinte mindent nettó áron lehet így vásárolni! Van LED panel, csomó típusú akku és töltő, amire kipróbáltam, mindenre elfogadta a kódot.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz kuyarashi #50783 üzenetére
Ennyiért vettem is még egy példányt tartalékba. Házhoz szállítással, simple-vel fizetve nincs transzfer díj, 11.692 forint egy zsírúj akkuért 3 év garival pedig több, mint baráti ár.
Ha valakinek számít, az advesphotoshop kft. van a jupio-s domain mögött.
[ Szerkesztve ]
-
rekid
addikt
Mióta 30K a gyári azóta én is vettem egy jupio-t az "erősáramosoknál". Teljesen okés.
Gyáva népnek nincs hazája!
-
veterán
válasz kuyarashi #50778 üzenetére
Próbáld a jupiot, itthonról is megveheted. Két típus van, én az olcsóbbat vettem, minimálisan gyengébb talán a gyárinál, de a Jupio-akku.hu akciózta tavaly az Ünnepek tájékán, talán 14 ezerért vettem, és annyit röhögve megért. Én is szeretek mindenből gyárit venni, de ezt nem bántam meg.
Na, meg is van, eredetileg 15 ezer, de épp BF van náluk, BF2021 kóddal csak 12 ezer forint az EL15 akku, 3 év garival. Szerintem veszek is egyet tartalékba, bár két akkuval bőven elvagyok.
[ Szerkesztve ]
-
randras_83
addikt
az betyáros, én anno amikor még nikonon voltam, olyan 22kért vettem az akksikat, jól megszaladt az áruk. sorry
#50777m3ss: attól függ melyiket, nekem csak nagyon alap filmes vázam van F50, de nem volt vele bajom, a régi tanáromnak van komolyabb, ő se panaszkodik.
[ Szerkesztve ]
https://www.flickr.com/randras83/
-
VivienR
tag
Van gyárim is és utángyártott is. A gyári jo, de ugye eléggé spéci a négy tűs csatlakozója, de legalább hosszú zsinórt adnak hozzá.
Utangyartottból ilyenem van:
https://a.aliexpress.com/_mrZrl1M
Hogy hálózatról fusson viccesen rövid a madzag, de végülis megtoldható. Power bank oldalról legalább egy 18W-os az igénye. Silicon Power 18W-os C20QC és Raw Power RP-PB095 el vannak tapasztalataim. Az SP szeret hamar lekapcsolni, ha épp kevesebb az igény, az RP stabilabb, de drágább. A kábel eléggé műanyag borítású így kicsit tartok tőle hogy egy téli hideg jobban haza fogja vágni (szintén megvan az asztro érdeklődésem), még nem próbáltam. D850-en használom, és nincs vele gondja. -
kuyarashi
őstag
válasz randras_83 #50776 üzenetére
Hol 20.000 Ft?
Duracellt néztem, de az csak 1600 mAh és ha van 20-ért eredeti, akkor inkább az. Illetve még műakkuban is gondolkodtam asztrofotózás kapcsán. Ehhez viszont szükségem volna egy jobbacska leíráshoz, mert a gyári Nikon viccesen drága.iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
m3ss
veterán
válasz randras_83 #50776 üzenetére
legnagyobb elony a D-nek a flare volt. naaagyon fincsi becsillanasokat produkalt. viszont az 1.8g elesebb es foleg kontrastosabb volt nyitva es nem ca-zott annyit. lehet be is ujitok majd egy D-t a tilt adapteremhez
meg egy filmes vazat is hozza. autofokuszos filmes vazakat hasznalt vki? megbizhatoak barmennyire is vagy inkabb maradjak a manual fokuszos gepeknel?https://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
randras_83
addikt
válasz ph_5.5 #50768 üzenetére
a D-s-nél biztosan gyorsabb, bár lehet attól is függ milyen vázon használod. nekem volt vagy 3 db 1.8G és kettő 1.4G, valamiért mindig visszatértem az 1.4-eshez, és nem mondanám, hogy rosszabb lenne a rajza, persze ha peeperkedünk akkor lehet, viszont a képvilága más én szerettem.
Az viszont tény, hogy ezekhez képest az 56 f/1.2 teljesen más liga, igaz árban is, illetve ugye ez Fuji.
#50771kuyarashi: szerintem nem éri meg vacakolni utángyártott akksival, nekem hamar megadták magukat, 20k nem vészes egy akksiért.
[ Szerkesztve ]
https://www.flickr.com/randras83/
-
kuyarashi
őstag
"3rd party" D810, D750 és 610 kompatibilis akkut szeretnék vásárolni, ha van olyan, ami minőségi. Anno Top-Max-ot használtam, az rendben volt, de már nem nagyon van.
iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
ph_5.5
aktív tag
válasz Lex Icon #50769 üzenetére
Az 1.8 G élesebb rajzolatú, de af sebességben elmarad a D verziótól. Illetve az óvodában fotózó évente kell hogy cseréljen mert elkopnak a sok expotól. 30e Vs 50ezer ... szerintem nem releváns eltérés, de ragaszkodott a D-hez. Én D-vel utoljára 2008 körül fotóztam, akkor cseréltem a frissen megjelent 1.4G-re. 1.8G pedig később jelent meg, de addigra már csak 1.4-es sort vásároltam össze.
-
ph_5.5
aktív tag
válasz randras_83 #50767 üzenetére
Minden objekív addig jó amig egy jobbat ki nem próbálsz (igaz ez az autókra, nőre.. bármire )
de viccet félretéve, az 50 1.4G nem acélos rajzolatú. Nagyon vinyettál (bár ez ízlés kérdése), és nem is annyira fürge mint pl a régi 50 1.8D. Ez utóbbit több óvodafotós nem csak az ára miatt választja, hanem mert mozgó gyerekhez ideálisabb számukra.
Matek szerint ez reális számsor.
Az Art-hoz képest 2X vinyetta, nagyobb torzítás, és jelentősen elmarad rajzolatban. -
randras_83
addikt
Troll on: én APSC-n használok 56mm portréra és 35 mm est is akkor most nem jó?
Egyébként én DX en és FX en is imádtam az 50est és a 85ost is utóbbi már igencsak szűk beltérben. Mind a két obival sok mindent meg lehet oldani, a többi egyéni preferencia kérdése.
Azzal mondjuk nem értek egyet hogy az 50 1.4 G rossz lenne sőt.https://www.flickr.com/randras83/
-
rekid
addikt
válasz Lex Icon #50764 üzenetére
Szerintem a modell orra itt természetesen ilyen. A torzulást amire gondolsz -jogosan- jellemzően a távolságbeli eltérés adja, azért szokott nagyobb lenni mert közelebb esik az orr az obihoz mint a fej többi része és a rövid tárgytáv miatt nagyobb lesz -a fül meg kicsi-csakhogy itt kb. síkban van az arccal.
DX-en már nem kell olyan közel menni -nő a tárgytáv- mint FX-en. Legrosszabb esetben pedig marad az utólagos crop.De igazad van FX-en nagyon közeli szűk kivágású jó arc portrét csinálni már macerásabb a fenn említett ok miatt.
-
rekid
addikt
válasz Lex Icon #50762 üzenetére
Az 50-esnél a 2. képnél látszik, hogy már túl közeli a kép.
Ezt most én nem értem. Túl közel ment az 50-essel emberünk. (vagy csak rosszul vágott..) Fél lépéssel hátrébb jó lenne 85-el meg 3 lépéssel.
Az obi minőségének tekintetében tök mindegy.Gyáva népnek nincs hazája!
-
Lex Icon
senior tag
Nem is ez a lényeg a linkelt képeken. Hanem a gyutáv és tárgytávolság.
Na, de a fotón pont ez nem látszik. Az ok, hogy mindkettővel meg lehet oldani, csak nem mindegy, mekkora távolságról, ami a mostani vita egyik témája.
Az 50-es (ekv.75) és a 85-ös(ekv. 128) más más esetben jók.
Az 50-esnél a 2. képnél látszik, hogy már túl közeli a kép. -
rekid
addikt
válasz Lex Icon #50760 üzenetére
Nem is ez a lényeg a linkelt képeken. Hanem a gyutáv és tárgytávolság. Mind a kettővel meg lehet oldani a félalakos és arc portrét is. Hogy mennyire ügyes a képeken a fotós vagy éppen hogyan irányítja a figyelmet a modellre az legyen a fotós egyéni ízlésére/tudására bízva. (Na meg a nézőjére.)
-
rekid
addikt
válasz anaqer #50755 üzenetére
Értem az érvelésed és részben egyet is értünk de:
Az 50 1.8G pont ugyan olyan időtálló mint a 85 1.8G sőt még talán jobb mert használtan előbbi 50k körül megy míg a 85mm 115K.
DX-en sok lesz a 85mm. Saját tapasztalatból írom, mert még d7100-nél vettem mindkét obit meg és a 85 dx-en olyan megszokást igényel mint a 105 fx-en.
Valóban az 50-essel közelebb kell menni FX-en de hé, nem véletlen kapta a nifty-fifty nevet.
Lényeg a lényeg egyikkel sem jár rosszul sem rövid sem hosszú távon. Ha az egyikkel nem tud jó portrét lőni akkor a másikkal sem fog az ember mert az biza "user error" lesz.
-
veterán
OK, azt el tudom fogadni, hogy DX-en még elég lehet az ekv. 75mm ... de ugye itt az volt a felvetés, hogy most még DX van, de a jövőben már full frame-ben gondolkozik dssport. FF-en pedig az ötven az ötven, és az meg aztán tényleg kicsit "pofába belemászós" gyutávnak érzem már félalakos portrézáshoz is. (Aztán persze ez egyéni ízlés, meg modell-fotós kapcsolat kérdése is... ez az adalékom teljesen szubjektív.)
Ráadásul ugye :
"...de a minőség és időtállóság jegyében hajlandó vagyok áldozni."Képminőség tekintetében a 85/1.8G-t rendszeresen erősebbre szokták kihozni, mint az 50/1.8G-t... és ha az 50/1.4G egyáltalán szóba került, akkor az árban is van azért némi mozgástér.
Ráadásul mivel nem használtakról beszélünk:
50/1.8G: 75-77k
50/1.4G: 140-150k
85/1.8G: 150-160kSzerintem ár/érték/"továbbhasználhatóság" szempontjából portréra a 85 verhetetlen befektetés - "általános célra" meg nem fényerős fix való, az a felhasználási kör egy külön mise lenne.
And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You
-
-
rekid
addikt
válasz dssport #50751 üzenetére
Az 50mm tökéletes portréra DX-en. (kb. 75mm )
Fx-en jellemzően fél alakosra, Dx-en az 1,5-ös szorzó miatt arc portré. De! Ha van elég helyed akkor fogod magad és hátrébb mész..voilá már is tudsz lőni félalakost vagy egész alakost is...Ha a 85-ös klasszik portré (mellkastól felfele) obit csavarod fel az is működik csak nyilván hátrébb kell állj ugyan ahhoz a képkivágáshoz így a nagyobb táv miatt már nem annyira "intim a kapcsolat" a fotós és alanya között. De ez nem feltétlenül baj, én pl. nem szeretek belemászni az alany arcába.
Én elsőre a nifty-fifty-t venném. Ha azzal nem fogsz tudni jó képet lőni akkor felesleges a 2,5x annyiba kerülő 85-öst megvenni.
[ Szerkesztve ]
-
dssport
tag
#50743 rekid
#50748 VivienR
#50749 anaqerKöszönöm a hozzászólásokat!
- asztro nem lesz
- ,,Rendes portréhoz rövid" - Akkor DX vázon is 85mm-es obival szokás portrét fotózni? Azt gondoltam, hogy az 50mm elterjedtebb.
-,,normálhoz hosszú..." - ez a része szerintem most nem zavarna, szeretnék ,,szűk" képeket/témákat -
veterán
válasz dssport #50741 üzenetére
Ötvenes általános használatra a meglévő DX-en nehezen használható gyutáv. Rendes portréhoz rövid, normálhoz hosszú... de szerintem még FX-en is inkább 40-42 az igazi normál.
Szerintem egyik se - portréra 85/1.8G (adapterezve majd, ha úgy alakul), és/vagy egy effnégyes 24-105 Sigma OS vagy 24-120 Nikon VR zoom.
And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You
-
VivienR
tag
válasz dssport #50741 üzenetére
Ha sosem szeretnél asztrofotozni vele (bődületesen ramaty), akkor én simán kiállok az 1.8-as mellett, kicsi, könnyű, olcsó, használtan meg még olcsóbb, de nem kívánod. A Nikon 1.4-esevel nincs tapasztalatom, de egyesek azt írják hogy az 1.8 sokkal jobb mint az 1.4-es. Ha mindenképp 1.4-est szeretnél akkor érdemesebb a Sigma felár és súly, igaz portréra még sosem próbáltam, de általános használat és portré esetében szerintem simán jó az 1.8-as.
-
ph_5.5
aktív tag
válasz Szevaszam #50744 üzenetére
Én 0 expoval szoktam vásárolni, így van 3 év garanciám.
De ha használtat kellene vennem akkor igazából mindegy. Van még egy D750 itthon, abban 200e felett van az expo (van hozzá új kora óta egy ingyen zárcserém mert visszahívásban érintett), de sosem zavart. Akkor sem amikor 100e volt benne és akkor sem amikor 150e.
Nikon szervíz őszinte tapasztalata alapján ebben a kategóriában ritka a mechanikai gond. De ha hobbyra veszed akkor valahol 50-100e között húznám meg a határt. Egy külső állapottól függővé téve a vételt. Ha az eladó egy pro hátizsákkal érkezik amiben látod hogy minden patika, mindenre vigyáz abban ha 100e expo van akkor is kiszolgál még egy ideig. A másik véglet a Tesco szatyor, dobozt elhagytam kategóriás eladó. No tőle 2e expoval sem venné meg. -
dssport
tag
Sziasztok!
Itt is feltenném ezt a kérdést mert obi topikban nem jött rá válasz (lehet Nikon spec. kérdésként egyből ide kellett volna...):
50mm-es obit szeretnék vásárolni, Nikon D7200-hoz majd kicsit később pl. D780-hoz vagy FTZ-vel MILC-hez használnám. (inkább FF DSLR a cél)
Portréra + általános használatra lenne.
Mivel a MILC vonalat sem szeretném teljesen kizárni a jövőben és amennyire néztem az FTZ, Nikon obikkal tud értelmezhetően működni, ezért én is ezeknél maradnék.
A kérdés, hogy szerintetek AF-S 50mm f/1.8G vagy Nikon AF-S 50mm f/1.4G legyen? Nyilván anyagilag sem mindegy a buli, mivel közel dupla árról beszélünk, de a minőség és időtállóság jegyében hajlandó vagyok áldozni. (használtat inkább kerülném)Előre is köszönöm a tippeket!
-
ph_5.5
aktív tag
Ez nem maradiság kérdése. Sajnos az objektívek új ára kb 30ezer és 30 millió közzé tehető.
Az újszerű példányok esetén a "bevált" piaci árazás új ár minusz áfa...
De vannak olyan cuccok amelyek hiánycikkek, illetve évek alatt lyan áremelkedés zajlott le hogy a pár évvel korábbi új árnál drágábban eladhatóak. (ez a ritka kivételek esete pl a Nikon 105 Z MC obi, ami 400e, de mivel nincs, így a fél éves darabokért is kifizetnék az új árat.. ami persze ha lesz megint elérhető új példány akkor meg fog változni)
De egyszerű példa... valamikor 2005 körül az 50 1.8 D 30e körül beszerezhető volt újonnan. Most 2021-ben ennyi még haszanáltan.
A Nikon 24-70/2.8 első generációja még 2 db csavarral rögzített tubust kapott. Erősebb szorításra szinte behorpadt. Elég gyakori volt a meghibásodásuk... de a gyanutlan használt vevők a mai napig 250e-270e körül fizetnek érte. A 3 csavaros következő verzió jobb lett, de ezek is ennyiért mennek. (igaz van aki 300e felett hirdeti)
Számomra a legviccesebb kategória a 70-200 VR 1. 220-320e között hirdetik őket. Mint megkímélt obit... Nos, ezekehez elvétve van alakatrész, javíttatása kb gazdasági totalkár.
Egy Tamron 70-200 G2 külfökdi szürke importból 300e-ért volt beszerezhető. Eu raktárból. Használtan van aki 300e felett hirdeti. Sigma pl eu-ból is csak ritkán olcsóbb mint itthon...
Szóval aze gész fotóspiac épp az aktuális kínálattól- kereslettől függ. Láttam D3s hirdetést drágábban mint amiért D750 eladható. Oké hogy valamikor 1.2 mila felett volt a váz, de eljárt felette az idő bizonyos szempontból.
Vázaknál alul meg betömörödött az egész árazás. D50-D70 kategória 20e körül van kínálva. Inkább nosztalgia váz... D80-t 25-30e körül láttam hirdetésben. De volt 30e-ért D300-is ami lényegesen jobb mint ezek bármelyike. A milc hullám miatt pedig pl obi fronton csak AF-S (Sigmánál újabb HSM széria, Tamronnál is saját motoros...) verziókban szabad gondolkodni. De Tamronból pl a G1 széria nem működik ftz-vel. Én ezért adtam el a Sigma 150/2.8 makromat, mert nem volt rendes AF. Szóval lesz még itt piaci árváltozás... de a Nikon obik sosem voltak olcsóak, most meg az S széria még húzósabb lett. Papíron 370e egy 24-70/F4 alapobi. Hagyjukmár... -
veterán
válasz ph_5.5 #50719 üzenetére
Biztosan én vagyok maradi, de használt obiért nem nagyon adnék 100k-nál többet. Most vettem két Tokinát nemrég kéz alól, az egyik egy százas makró, na azért megérte a pénz, de a másik egy 17-35-ös, na az már kicsit lötyögősebb, gondolkodtam rajta, hogy ez ennyiért sok volt. Pláne, mert utána ugyanannyiért láttam újszerűnek hirdetettet is, de ez van, ennyi lutri belefér, de csak ennyiért.
A 200k feletti ársávban egyértelműen az új darabokat nézem, ott meg horror a különbözet 1.4/ 1.8 között. Ezt sem értem, ahogyan azt sem, hogy egy Nikon 24-70 F2.8 hogy a bánatos lóf@szba kerülhet még mindig 600k-ba, használtan 290-be, miközben egy - elvileg - ugyanolyan jó Tamron 24-70 USDG2 zsírújan sincs 400k.
[ Szerkesztve ]
-
gubernya
csendes tag
-
Szevaszam
csendes tag
-
Szevaszam
csendes tag
válasz csacsi77 #50726 üzenetére
Ezeket használom:
AF-P DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR
AF-S DX NIKKOR 55-200mm f/4-5.6G ED VR II
Nikon AF-S 50mm f/1.8G
Nézd meg a képeimet (hobbi jelleggel csinálom véletlenül sem vagyok profi, ezért érdeklődöm), kb ilyeneket fotózom[ Szerkesztve ]
-
Szevaszam
csendes tag
válasz markussandor #50724 üzenetére
persze, itt eléritek LINK
Kövezzetek meg ha rosszul gondolom, de 100%-os nagyításban ISO 200 esetén szerintem ez a zajszint nem elfogadható, vagy rosszul látom?[ Szerkesztve ]
-
csacsi77
senior tag
válasz Szevaszam #50722 üzenetére
Ez nem egyértelmű egyenlet.
A Nikon D750-t csak azért írtam, mert elég "olcsón" lehet már kapni jó állapotú, használt példányt és annak nagyon jó az ISO tűrése.
Én használtam Nikon D3400-at és elégedett voltam a magas ISO-s képekkel és a dinamikatartománnyal is.
Most milyen objektíveket használsz? Illetve mit értesz "városi, épület és természetképek" alatt? Tájképeket? Vadfotózást? Gombafotózást? Street artot?[ Szerkesztve ]
Öreg fater megoldja!!!!
-
Szevaszam
csendes tag
Sziasztok!
D3500-zal készítek főleg városi, épület és természetképeket. Nagy gondom van azzal, hogy ez a gép nem igazán tűri a zajt és kevesebb fényben nem szép az elkészült kép. Merre lehetne érdemes váltani, MILC, FF DSLR vagy ha obekítvfejlesztésbe kezd az ember, akkor melyik irányba érdemes hosszú távon elmozdulni? -
ph_5.5
aktív tag
50 1.4 G 75ezer, 50 1.8 G 45ezer. (használt árakat írok)
85 1.8 G 100ezer 85 1.4 G 300e.
A 85-ös esetén valóban nagy a szakadék. Az 50 1.4 G meg rajzolatban messze nem olyan erős hogy érdemes legyen váltani 1.8 G-ről.
2008-ban 50 1.4 D-t próbáltam, nem jött be. Az nem egy karcolós cucc.
2009-ben 50 1.4 G lett, amit a Sigma 50 1.4 Art váltott a megjelenésekor. No ott volt az a viccbéli érzés. (mi a különbség a teológus és a geológus között? Ég és föld )85 1.8D-m volt évekig, utólag rájöttem hogy az sem akkora durranás. (újonnan vittem, hibátlan példány volt eladáskor is) A Sigma 85 1.4 Art váltotta. No az nem véletlenül vezette évekig a DXO legjobb obik listáját.
Plusz a G-s obik rekeszgyűrű hiányában filmes vázon neccesek. -
gubernya
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék beszerezni egy állványgyűrűt a Nikon AF-S 28-300/3.5-5.6 G objektívemhez.
Itt találtam hozzá valókat:
https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2380057.m570.l1313&_nkw=Nikon+AF-S+28-300mm+F%2F3.5-5.6G+ED+VR+Tripod+Mount+Ring&_sacat=0Van esetleg valamelyikőtöknek felesleges amit már nem használ?
Nem szoktam külföldről rendelni, nem vagyok jártas benne...Köszönöm előre is! -
veterán
Megjött a Z9 a 220volt-hoz. Lelövöm a poént: 2.2 millió. Ettől eltekintve baromi jó cuccnak tűnik.
-
veterán
válasz ph_5.5 #50710 üzenetére
Érdekes egyébként, hogy még ennyi évvel az AF rendszerek megjeelnését követően is ennyire hektikusan megy a PDAF. Az is érdekes, hogy anno, amikor kiskompakttal kezdtem lövöldözni, valamikor 2004 táján, ismeretlen volt az, hogy életlen lett a kép. Nyilván fix fókusz, meg brutál mélységélesség, de akkor is furcsa, hogy 17 évvel ezután még mindig ott tartunk, hogy egy középkategóriás gépnél nem használható csak kábé 10 fókuszpont, a többi esetleges. Ilyen megközelítésből teljesen érthető a MILC-ek térnyerése.
[ Szerkesztve ]
-
Roachy
senior tag
válasz ph_5.5 #50707 üzenetére
Nyilván, tudom mi a feladata és hogy méretben nem lehet sokkal kisebb, ha a későbbi hozzászólásaimat is elolvastad, akkor látod hogy ugyanazt írtuk.
És igazából én sem tartom valószínűnek, hogy lesz szűrő, vagy akár motor benne.
De azért jó eljátszani a gondolattal mi van ha mégis bekerülnek.
Én egyébként akkor is megvenném ha a motor miatt drágább lenne. Nem lenne rossz ha minden F bajonettes optikával maradéktalanul kompatibilis lenne a Z sorozat.
A Nikonnak azért van pár megvalósult agymenése amit nem vesznek sokan. A Z-re például ott a noct. -
ph_5.5
aktív tag
Nem az AF mezők száma a gond, hanem dslr esetén a technológia miatt nem helyezhetőek hatásosan a kép szélek felé. A keresztszenzorok hatásossága elég korrekt volt már 10 éve is, de a szélsők sokszor okoztak rosszul fókuszált képeket.
Amikor azért cserélünk és veszünk drágább,jobb rajzolatú obikat hoyg karcosan éles képet kapjunk, akkor nehéz megemészteni hogy a középső résztől kissé távolabb használt mezőben az élesség nem az igazi.. .és csupán azért mert az AF tévesztett. Pedig az obi tudná ott is a korrekt rajzolatot.
Tegnap 1495 fotót lőttem stúdióban- 7 órás fotózás alatt. (modell, ruházati anyag) 0 db rontott kép. Keresőt használva. Ma kb 150 fotó készült a hátsó lcd használatával, mert nem volt kedvem hasalni (nevezzük reklámfotónak, a pár friss megjelenésű borokról a pincészetnek). 0 db élességi hiba. És mindegy melyik mezőt használom... csak az nem mindegy hogy melyik af módon és mező méretet aktiválom.
De ez mocsok sok pénz tud lenni, és van akinek teljesen felesleges. Mint ahogy a fotós barátom 50 Mp-es Hassiját sem irigylem, mert én, illetve a megrendelőim nem igénylik azt amit az a gép tud.
A munkáim 90%-t a D750-el most is megoldanám olyanra mint a milccel. -
ph_5.5
aktív tag
A D780 nagyon túlárazott, és hiába 1/8000-re állították vissza a D750 1/4000 záridejét, ahogy írod, optikai keresője olyan mintha egy harmadárú D750-el fotóznál. A hátsó lcd használata normál fotózás során szerintem kevés fotóst érinti. Állványról persze oké, meg videoban jobb... de a milcet olcsóbban árulják mint a D780-t. Plusz a 780-ra nem tehető markolat. Ami visszalépés. Szóval szándélkosan nem akarták a D850 vevőit elveszteni...
-
ph_5.5
aktív tag
válasz Roachy #50696 üzenetére
FTZ2 elvben csak az állványmenet hiánya miatt lesz más - legalábbis az első netes infok erről szóltak. Ahogy előttem írták, az ftz nem csak az eltérő bajonett méretet hidalja át átmérőben, de a bázistávolságot korrigálja a méreteivel. Újonnan tényleg drága a hazai piacon egy ftz, de használtan 60e körül már élhető. Főleg hogy nem kell kidobni a régi obikat.
Én nem tartom valószínűnek hogy bármi más módosítás lenne. Se szűrő behelyezési lehetőségnek nincs értelme, és ha fókusz motor nélküli obikat tudna meghajtani, akkor sokkal drágább lenne mint az első generáció. Akkor meg tuti nem vennék sokan. -
Roachy
senior tag
válasz Lex Icon #50705 üzenetére
jóval drágább lenne lecserélni az F-es obiparkot
Pont emiatt, illetve mert a Z-s obik fejlesztése, gyártása lassan halad, kell nekik arra is gondolni, hogy minél fájdalom mentesebben lehessen használni az F-es obikat Z vázon.
Ezért igenis szükség van egy igazán jól működő adapterre.
Ha esetleg lesz olyan amibe szűrőt lehet majd rakni én tuti veszek egyet. Egy csomó nyűgtől megszabadítana.
Persze most egyelőre eleve egy utópián vitatkozunk, hiszen csak az tűnik biztosnak hogy lesz egy ftz2, de hogy az mit tud majd arról csak pletykák vannak. A végén lehet csak finomítanak rajta, hogy minél több obival kompatibilis legyen, gyorsabb és pontosabb lesz a működése, lekerül róla az a bumszli aztán ennyi. Előbb-utóbb kiderül.
Mellesleg nem hiszem hogy egy hátsó szűrő előállítása sokkal drágább a legjobb minőségű első szűrőkhöz képest, viszont méretében sokkal kisebb. Márpedig a méret nagyon jelentősen befolyásolja a szűrők árát (bár lehet ez is mesterségesen van így, de így van) Nem kell rá egy csomó szintén méregdrága bevonat ami a lencsét védi, vagy a nem kívánt becsillanásokat szűri. Én így gondolom. Vagy van valami infód, vagy ez a munkád, hogy ezt te ennyire biztosan állítod?
Ha lesz ilyen az új adapterben, akkor az árazás is nyilván úgy lesz belőve, hogy értelme is legyen. Pont így ahogy irtad csak szűrőkre alkalmazva: az ár nem az előállításhoz kell igazodjon, hanem az F-es obik eladása és Z-s obik vétele közötti alternatíva költséghez[ Szerkesztve ]
-
Lex Icon
senior tag
válasz Roachy #50702 üzenetére
Lehet picit simábbra kell csiszolni de az biztosan nem dob annyit az árán.
Bocs, de ez nagyon naiv hozzáállás. Egyrészt mert sokkal drágább az előállítása, ahogy a jobb obikban lévő lencséknek is, másrészt előállítástól függetlenül drágábban adhatja, mert az ár nem az előállításhoz kell igazodjon, hanem az F-es obik eladása és Z-s obik vétele közötti alternatíva költséghez. Az FTZ adapter se azért kerül majd 100k-ba, mert drága az előállítása, hanem mert jóval drágább lenne lecserélni az F-es obiparkot, így viszont ennyiből megoldható a MILC-re váltás.
[ Szerkesztve ]
-
Lex Icon
senior tag
Csak nem biztos, hogy olcsóbban jössz ki, főleg, hogy az F-es obikra már megvetted a szűrőket, így nem sok értelme lenne az FTZ-be újra megvenni ezeket, ezért nem látom értelmét az FTZ-be szűrőzési lehetőséget építeni. Szerintem a Nikon azért készített FTZ-t, hogy könnyebben átcsábítsa a DSLR tulajokat a MILC-ekhez. Ezután nem az F-es obikhoz fog fejleszteni, hanem a Z-sek megvételét promotálja.
-
Roachy
senior tag
válasz Lex Icon #50700 üzenetére
Ok ebben van igazság.
De azért ez nem egy 2x-ező lencserendszer aminek igazodnia kell több optikához, hanem kis túlzással csak egy üvegdarab. Azért annak a megmunkálása nem olyan bonyolult. Lehet picit simábbra kell csiszolni de az biztosan nem dob annyit az árán.[ Szerkesztve ]
-
Byk01
őstag
válasz Lex Icon #50698 üzenetére
A hátsó szűrőknek sokkal precízebb, minőségibb csiszolású üvegből és bevonatból kell lenniük, így az ár lehet, a másik irányba fog eltérni.
De megveszel egy készletet, és jó lesz az összes obidra 10-től 800 mm-ig
"Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- Asszociációs játék. :)
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Samsung LCD és LED TV-k
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest