Hirdetés
- Milyen monitort vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Projektor topic
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung LCD és LED TV-k
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
-
PROHARDVER!
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
t72killer
titán
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
nagyúr
Srácok a D750 menüjében, mikor az auto ISO-t aktiválom, és alatta megadom a max értékét pl 3200, akkor miért lő ő ennek ellenére nagyobb ISO értékű képeket?
~ B & B & L & N | Suomi Finland Perkele ~
-
Akfak
csendes tag
Sziasztok!
A Tamron SP 70-210mm f/4 Di VC USD objektívről használati tapasztalatot meg tud osztani valaki?
Köszönöm! -
-
HThomas
őstag
Sziasztok!
A Nikon szervízben mennyi idő alatt csinálnak meg egy szenzortisztítást? Ott kell hagyni a gépet? -
spgabor
aktív tag
válasz Paratas #48267 üzenetére
Ezzel a résszel nem lesz gond. Az elektronika nem ismeretlen. Inkább a mechanikai részeket nem szeretem, de azzal is meg szoktam birkózni. Vasárnap ha lesz hozzá kedvem, lehet nekiesek. Videó alapján nem probléma a szétszerelés/összerakás.
Mindenesetre köszönöm a tanácsot!
-
nagyúr
D750 menüjében a kijelző standby timerét hol lehet állítani hosszabb időre?
~ B & B & L & N | Suomi Finland Perkele ~
-
*Ropi*
félisten
Akarom mondani: a #48279-re válaszolok. Melyik i1 Display Pro-d van? 1/2/3? Mert az utolsó kivételével a másik kettő elhasal a LED-es világításokon. Olvasnivalónak egy cikkem a monitorkalibrálásról és a kalibráló eszközökről.
[ Szerkesztve ]
Weboldalam: http://karpatisandor.hu
-
PuMbA
titán
-
*Ropi*
félisten
Segítség monitor választásához (is). Az AOC-ból már többet kalibráltam és nagyon szép eredményeket tud, az a Dell viszont felejtős.
Weboldalam: http://karpatisandor.hu
-
PuMbA
titán
Ja, hát akkor egyiket se Képkidolgozáshoz olyan monitor kell, ami képes minél több színt megjeleníteni és ezt pontosan tudja. Ezek ilyen olcsó, alap monitorok általános használatra. Ez az egyik, de már egyébként azért is kiesnek, mert 27 colon a FullHD már pixeles, de 32 colon a 2560-as felbontás is. FullHD 24 colig okés csak, nekem is ilyen van, de 22 colon az igazi. Például Dell Ultrasharp monitorok (+ kalibrálás) már valóak képkidolgozásra. Nézz szét kötözzük.
[ Szerkesztve ]
-
oszy
veterán
Gondolkodom a monitor cserén. A "milyen monitort vegyek" topicban már voltam és van két kiszemeltem.
Most egy Dell van, de szeretnék nagyobbat. Jobban látnám.
Mindkettő IPS és matt kijelzős. Az AOC márkát nem ismerem csak hallomásból.Meghallgatnám a ti véleményeteket is.
[ Szerkesztve ]
Szinte ÚJ Seagway Ninebot F2 PLUS eladó ! !
-
pergabb
senior tag
Tudom most sokan hulyenek fognak nezni... De mit jelent a fomuszmodok kozott, hogy 50 valahany, vagy csak 1 pont van kivalasztva, ha koveto es sima modban is ki tudom valasztani az osszes letwzo fokuszpontot?
Illetve az lenne meg a kerdesem, hogy a 3d fokusz erzekenysegen lehet e valtoztatni, vhogy a kutyat nem tudja lekovetni sehogy, a csoportos kovetessel jobb eredmenyt ertem el.
Sorry a fogyatekos kerdesekert, de a leirasaban sem egyertelmu mi van..
Vaz d750 -
Paratas
csendes tag
válasz spgabor #48264 üzenetére
Azért csak óvatosan!
Jó móka, de vannak benne buktatók. Többek között a vaku kondinál, 1500 uF-os kondiban 300-330 V vigyorog .
Ha van tapasztalatod/érzéked/szerszámod az ilyenféle javításhoz, akkor bátran nekieshetsz, a végeredmény miatt megéri.
Ha nincs, akkor inkább óva intelek, mert a 300 Volttal kezet rázni nem vicces. -
Roachy
senior tag
válasz Vikthor #48265 üzenetére
De bezavarhat, az optikában lévő stabi a kézremegésekre van optimalizálva és álló képhez. Ugyanúgy érdemes kikapcsolni, mint amikor állványra teszed a gépet.
A DJI meg videózásra van kitalálva és mozgóképhez, hogy a kameramozgásokat kiegyenlítse, minél stabilabbak, remegés mentesebbek legyenek. És nem álló képhez van, hogy kézben is olyan stabilan tartsd mintha állványon lenne.
Fotózásnál kevesebb a haszna, mert ezzel sem tudsz sokkal hosszabb záridőt kézben kitartani, mint az optikákban lévő stabilizátorral. -
nagyúr
Sziasztok!
Ez a 3 tengelyes egykezes dji ronin s bot, nem kavar be az optikába épített képstabilizátornak? Vagy lehet használni mindkettőt együtt? Ez főleg videózásra van kitalálva vagy akár fotózni is lehet vele?
Üdv,
Vikthor~ B & B & L & N | Suomi Finland Perkele ~
-
spgabor
aktív tag
válasz #56474624 #48192 üzenetére
Sziasztok!
Köszönöm a tanácsokat!
A videót néztem, de mielőtt szétszedem, gondoltam megkérdezem, hátha van egyszerűbb megoldása is. Javíttatni semmiképp sem fogom, mivel annyit már nem ér a váz. Viszont hobbifotózásra nekem tökéletes, mert nagyon szeretem a színeit. Így ha nincs más, akkor szétszedem és megnézem valamelyik nap. Remélem alkatrészt tudok bele venni majd.
AuraSync: memóriakártyát próbáltam másikat benne, de nem segített sajnos. Nekem, ha nincs benne kártya, nem szokott hibát írni.
Üdv:
spgabor -
Rakeem
aktív tag
Valakinek van tapasztalata Jupio aksikkal és portrémarkolatokkal?
D5300-hoz kellene 1-2 tartalék aksi és egy portrémarkolat.A webshopok leírásai nem feltétlenül kellően alaposak, hogy látatlanul megrendeljem őket.
Menet közben megtaláltam a Jupio honlapját. Így tényleg csak tapasztalatokra lennék kíváncsi, a weblapjukon kellően kivesézik a termékeik leírásait.[ Szerkesztve ]
-
Mirman
őstag
-
total90
veterán
Tudja valaki pontosan, hogy mikorra várható a Nikkor Z 70-200 f2.8 megjelenése? Mindenhol csak azt írják, hohy február eleje... de semmi pontos dátum.
Ha nincs jó, ló a szamár is.
-
tvamos
nagyúr
válasz Viperator #48257 üzenetére
Vegulis, azzal nem... ott csak labzoom van. Ha akar egy jo kozelit, bemaszik az oroszlanhoz, aztan elfut...
Bocs! Ezt most nem tudtam kihagyni.
(#48252) helixP válasza AuraSync (#48244) üzenetére
+1
Pont ezt akartam irni, de ilyen tomoren nem tudtam megfogalmazni.(#48251) Throme válasza Geller72 (#48250) üzenetére
""gép automatikusan nem tud normális képet készíteni"
Szerintem meg ez a hülyeség."
Inkabb a program modokban tudja az en kameram megmutatni, mit tud. En azt szoktam javasolni. Akkor azert mar ad valamilyen predikciot az ember a gepnek, hogy mit szeretne."Ja!! és kerüld a fórumokat . Itt mind olyanok vannak (rajtam kívül), akik magasabb szinten kezelik a gépeket. Tuti nem fognak jpg-t és auto módot javasolni."
Ha lenyugszik, es vegiggondolja amiket itt irtak neki az emberek, akkor azert vegul talan lejon neki, hogy az emberek segito szandekkal irogatnak. Persze, sokszor ironikusan...[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
Viperator
őstag
-
Roachy
senior tag
-
törölt tag
Ha azt veszem, hogy sok millióért is lehet venni hangszert, és az önmagában csak a kiperkált pénzért még csak meg sem szólal magától, pláne nem zenél, és hogy mennyi időt bele kell fektetni egy hangszerbe, hogy értékelhető legyen a produkció, különben az tényleg csak egy szobadísz, a fotómasinák egy abszolút kezdő számára is használhatóak valamennyire, sőt relatíve egész jól.
-
-
Throme
veterán
válasz Geller72 #48250 üzenetére
"gép automatikusan nem tud normális képet készíteni"
Szerintem meg ez a hülyeség.
Nem kell egyből a képmegosztókon látható, agyonutómunkált és egyéb technikai turpisságokat használó (pl ND szűrő) képekhez hasonlítani és el kell felejteni az elején a RAW-ot.
Bármennyire is leugatnak, hogy minek annak ilyen gép, aki nem raw-ban fotóz.
(a másik ilyen téma meg az obicsere ....)Az elején jpg-t kell választani és picit beleolvasni a manual-ba.
Beállíthatod, hogy mennyire legyen szaturált, mennyire legyen dinamikus, mennyire legyen zajszűrt... és ha ez nem elég, akkor bátran használd a beépített automatikus képmódokat, amik különböző szituációkra adnak segítséget.
Mindjárt lesz értékelhető fotód, ami valszeg nem egy flicrk (vagy hogy a f'szba hívják) bajnok kép lesz, de teljesen korrekt.
Ez csak a szakmai fórumokon ciki.Ja!! és kerüld a fórumokat . Itt mind olyanok vannak (rajtam kívül), akik magasabb szinten kezelik a gépeket. Tuti nem fognak jpg-t és auto módot javasolni.
Van olyan ismerősöm, aki a mai napig jpg-ben fotózik (tükrös géppel, jellemzően 18-200 obival) és teljesen jó képeket lő, ami nem a megosztókra megy, hanem a családi albumba, vagy a facséra, utómunka nélkül. Család mellett nem fog órákat ülni a sz.gép előtt..."olyan képeket lehet összehozni a tök sötét égbolton, hogy szem-száj nem marad szárazon"
Persze, ha a fenti szinten továbblépsz és már ismered a géped, az obid, és van hozzá tudásod.
Viszont kell az elején a sikerélmény, különben nem jutsz el eddig. Az se szégyen, ha valaki az alapoknál megáll.szvsz.
-
Geller72
veterán
Én annyit tennék ehhez hozzá, hogy sík hülye vagyok szerintem a fényképezéshez még. Annyit tudok csupán (ez is egy szint ugye ) hogy mennyire vagyok hülye hozzá. Azaz pontosan tudom, hogy a leggagyibb gépem is sokkal többet tud nálam a fényképezésről. Tehát addig, amíg a gép és közülem én vagyok a leggyengébb láncszem, és nem hozom egy szintre magam a gép tudásával, addig felesleges bármit is erőltetnem. Ha majd kiismerem a gépet, és a gépből ki tudom hozni azt, amit tud és ez nekem netán kevés, akkor majd elgondolkodom azon, hogy mi lenne a megfelelő gép a tudásomhoz. De jelen pillanatban qrva messze érzem ezt a szintet még magamtól. Az tuti, hogy valóban ciki minimum az, hogy egy drága, vagy akár egy nem is olyan drága (mert ugye ez relatív) gép automatikusan nem tud normális képet készíteni. Ennek egyik ékes példája az, amikor kimész a tök sötét udvarra és le akarod fényképezni auto módban az eget, és/vagy a holdat. Igen ritkán sikerülne. . Érdekes, hogy manuális módban, ha szánok rá időt, akkor viszont olyan képeket lehet összehozni a tök sötét égbolton, hogy szem-száj nem marad szárazon. Ez ilyen. Engem is bosszant, hogy egy telefon, ami nem is "csúcs" készülék, olyan képeket készít, hogy látszólag hűha, akár kevés fénnyel megáldott helyeken is. De nem fordulok magamba, mert pontosan tudom, hogy ha kellően türelmes és rutinos vagyok/leszek, a fényképezőben sokkal több van, mint amennyi egy telefonban akár 44 lencsével is lehet. Szerintem.
-
A Zéé
addikt
válasz AuraSync #48244 üzenetére
Vettél egy céleszközt, aminek a használatát tanulni kell. Szar dolog kocsikkal összehasonlítani, de neked most van egy jóféle nyerges vontatód, ami bizonyos körülmények közt jobb, mint egy Ford Focus, bizonyos körülmények közt rosszabb. Ahogy a nyerges vontatót is tanulni, szokni kell, úgy a D7500-at is, hogy ki tudd hozni belőle mindazt, ami benne van, és amire valójában való.
Persze lehet használni enélkül is, de az nem a nyerges vontató hibája, hogy nem tudsz vele parkolni a suli előtt, amikor a gyerekért mész.Elhiszem, hogy baromi bosszantó, hogy elköltöttél egy valag pénzt, és úgy tűnik, hogy nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, de ez sajnos nem a gép hibája, hanem te hoztál egy rossz döntést, amikor ezt a gépet választottad. Ezen tényleg csak úgy tudsz változtatni, hogy kiszállsz belőle, és veszel valamit, ami jobban az igényeidhez passzol, vagy rászánod azt a kis időt, és energiát, hogy megértsd az eszközöd működésének alapvető összefüggéseit. Elolvasol 1-2 könyvet, türelmesen próbálod közben a gépet, és hidd el, elég hamar elérhetsz egy olyan szintre, amikor már van esélyed arra, hogy megkapod azt, amit vártál.
u. i. : nem, nem vagyok sem profi, sem irigy, és van pénzem pótakkura is. Én is csak egy hobbista vagyok, aki szintén a saját örömére kattintgat.
[ Szerkesztve ]
Just a simple Lineman...
-
tvamos
nagyúr
válasz AuraSync #48244 üzenetére
Senki nem akar beloled profi fotost csinalni. Attol , hogy elolvasol 1-2 konyvet, nem leszel az.
Itt szerintem az emberek tobbsege nem ezzel keresi a penzet, azok nem jarnak ide. Inkabb lelkes hobbistak vagyunk, en igy gondolom. De majd lehet, hogy racafolnak az emberek.
Azt sem hiszem, hogy irigyek vagyunk rad, en egyaltalan nem vagyok az, nem sajnalom a gepet toled, es nem szeretnek dslr-t magamnak. (Marmint van egy, de nam akarok mar masikat.)
Azt viszont komolyan gondolom, ha ugy erzed, ez a gep nem megfelelo, akkor ne tartsd meg. Nem tudod majd sosem orommel hasznalni.Ennek ellenere meg mindig ugy gondolom, (miutan probaltam a D7500-at bemutaton,) hogy szerintem az egyik legjobb DX szenzoros gep, es tutira lehet vele csodalatos kepeket loni, nem a gep fog megakadalyozni benne.
(#48245) bayarena
Igen, igaza van, de a telefonokba most sokkal tobb fejlesztesi penz megy, az emberek cserelgetik 2 evente. Rendes fenykepezogepet meg sokkal kevesen vesznek, azok is sokkal ritkabban, nehez lenne kovetni a telefonok fejlodesi sebesseget...(#48242) OPiiPO
Hat igen... nehez megtalalni a megfelelo kompromisszumot.[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
bayarena
aktív tag
-
válasz OPiiPO #48242 üzenetére
Már egyszer leírtam, de akkor még egyszer leírom tömören röviden a lényeget:
Az egész fényképezgetés itt Magyarországon meg amúgy mindenhol túl van lihegve.
Két véglet között ingázik az egész fórum mert mást nem lehet kiolvasni belőle:
Vagy használj mobiltelefont turista fotózásra vagy vegyél egy komoly gépet és legyél profi.
Mi a faxért uraim? MI A FAXÉRT LEGYEK PROFI?
Azért tanuljak meg fotózni, hogy egy gép jó "minőségű" fotókat csináljon?
Hát ember már így autómatába is mérföldeket verek a telefonokra ezzel a géppel...
Akkor hova hova hova a faxomba fejlődjek tovább?
Veletek ellentétben én nem pénzt akarok keresni ezzel meg nem másnak akarom mutogatni a képeimet, nem másnak akarok megfelelni.
Aszontátok sok gyakorlás kell, hogy ráérezzek, oké kijön nekem egy jó kombináció beltérbe erre aszondják az nem jó mert nem egységesen osztható a mittudom én mi a mittudom én mivel...
Miért lehet akkor ilyet beállítani a gépnek ha nem jó? (főleg hogy nem is én állítottam be így)
Meg csak RAW-ba fotózok akkor nem mind1, ha a végén úgy is az egészet átszerkesztem?
Te jó képet csinálsz én meg jól tudom szerkeszteni a rossz képet... na meg is volnánk.
És érzek egy kis irigységet is a levegőben, hogy a hülye kis kezdő hozzánemértő megvette a drága jó gépet én meg aki "profi" vagyok egy ~10 éves gépel szopok és még új akkura sincs pénzem.ISO100 vagy 2500 fényes nappal.. ember legyen a talpán aki megmondja egy olyan képről messziről nézve, hogy az milyen ISO-val meg zárral készült... el is hiszem, hogy megmondod... maximum csak találgatsz.
Az csak a tudat a fejedbe egy jól eső érzés, hogy jaj de jó ISO100-ba fotóztam milyen tiszta lesz a képem ha otthon megnézem a 24 colos 1080P-s TN paneles TESCO-s monitoromon...
Szóval ja, az én utam a nagy ívben kerüljek ezentúl minden fotós fórumot út.
Köszi az eddigi segítséget.
Na ágyő "profik".S23 Ultra / Watch 6 / Q80T 65" / 14600KF / RTX 4080 S / JBL / S3000 Pro
-
OPiiPO
veterán
válasz AuraSync #48236 üzenetére
"A probléma azzal van, hogy a 350k-s gép nem tud jó fotót lőni automata módban és ez igen csak szomorú."
- Ez így van, egyetértek. A 350K gép akkor fog jobb képet lőni mit a mobilod ha tanulsz, és az eddigi hozzászólásokról nem az jött le, hogy ez lenne a Te utad. De lehet tévedek[ Szerkesztve ]
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
tvamos
nagyúr
válasz AuraSync #48240 üzenetére
Szerintem szerezz be egy fotós könyvet, pl. Scott Kelby A digitális fotós könyv, vagy valami ilyesmit, és azt olvasd el. A használati útmutató piszok unalmas, és nem is tankönyv jellegű, szerintem tanulni nem jó belőle.
A másik dolog, ha milc-et akarsz, mert a D7500 nagy, és nehéz, akkor inkább szabadulj meg tőle.
Annyi még, hogy azért a szenzor métert, a fényerő, meg a zoom átfogás behatárolja az obi méretet, és súlyt. Kis szenzorra, nem túl gyors fixet, ez a kis súly titka. (pl. 1 Nikkor 10mm f/2.8 77g!)"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
válasz r.levente75 #48238 üzenetére
Még csak ~350 van benne kb.
tvamos:
Pedig aszittem az helyettem fog belőlem profi fotóst gyártani.
Akkor még sem veszem meg a Fujifilm GFX 100-at pedig az még jobb is mint a FF.S23 Ultra / Watch 6 / Q80T 65" / 14600KF / RTX 4080 S / JBL / S3000 Pro
-
törölt tag
válasz AuraSync #48236 üzenetére
Teljesen mind1, hogy tisztában van-e valaki az alapokkal vagy nem, tökéletes kép utómunka nélkül nincs. Ez a tapasztalat.
Ettől még nem lesz mindegy. Utómunkával nem lehet mindent helyrehozni. Az a jó, ha már az expozíció jól sikerült (technikailag is). Ha nem így van, az valamikor korrigálható utómunkával, sokszor viszont csak részben. Ezért jó tisztában lenni az alapokkal. Kis segítség:
[link] .
(Ma már persze némely megállapítása elavult, pl. a dinamikatartományról, de ettől még az alapokat jól leírja.)[ Szerkesztve ]
-
válasz OPiiPO #48233 üzenetére
A probléma azzal van, hogy a 350k-s gép nem tud jó fotót lőni automata módban és ez igen csak szomorú.
Azért kellett a DSLR mert a nagyobb szenzor jobb képminőséget eredményez Low light környezetben is továbbá a kép részletesebb is vele.
Mondj akkor egy jó alternatívát erre. Mondj egy olyan gépet, ami jó képet csinál AUTO módban és a minőséget is megtartja, de még sem kerül milliókba.
A full frém netán? Mi a garancia arra, hogy az tudja azt amit én akarok?
Teljesen mind1, hogy tisztában van-e valaki az alapokkal vagy nem, tökéletes kép utómunka nélkül nincs. Ez a tapasztalat.
Ha minden gép tökéletes képet csinálna elsőre még manuál módban is akkor soha nem kellett volna a RAW formátum.
De kell mert mint feljebb írták egy gép soha fogja azt tudni mint amit az emberi szem.
PuMbA:
Tovább tesztelgettem a 6400-at amit javasoltál, de még mindig szebbnek látom a 3200-at hosszabb záridővel.
Rengeteg képet csináltam és hasonlítottam össze.
Erre baxom el a mechanikáját a gépnek.
Geller72:
Igen arra gondoltam az Aperture Priority Mode-ra.S23 Ultra / Watch 6 / Q80T 65" / 14600KF / RTX 4080 S / JBL / S3000 Pro
-
PuMbA
titán
válasz AuraSync #48225 üzenetére
"Ja hogy arányosan változnak egymáshoz képest... ahhha. Előbb is mondhattad vóna."
Ez a fő lényeg manuálba Hogy valahol elveszel és máshol hozzá tudsz adni, hogy az expó az általad kívánt módon legyen helyes és ne úgy, ahogy a gép állítja össze.
"Érdekes mert az elején amikor bejöttem ide azt mondták, hogy az Automata mód semmire nem jó most meg azt mondják, hogy hagyjak csak szépen mindent automatán?"
Ha valaki nincs tisztában az alap dolgokkal, mint például az előbb említett ISO / záridő / rekesz arányos változással, akkor azt meg tudja tanulni, például amit írtam, hogy a reciprok szabály szerint állítja be a záridőt, tehát 140mm-en 1/200sec-et fog berakni, 80mm-en 1/120-at. Az biztos, hogy egy kezdőnek egyből manuálba menni azért nem ajánlott. Záridő vagy rekesz prioritás Auto ISO-val maximum.
"A mód állásban csak az F-et lehet állogatni nem?"
Automatában semmit sem lehet állítani. Mindent a gép fog kiválasztani.
[ Szerkesztve ]
-
OPiiPO
veterán
válasz AuraSync #48213 üzenetére
1/640 már főleg akkor kell ha a cél mozog - de te statikus dolgokat fotóztál ( ha jól olvastam )
(#48225) AuraSync - no offense, de lehet hogy a DSLR nem a te géped, ezt azért tanulni kell. Bocs, de szerintem szánj rá kis időt először a manual olvasás utáni teljes megértésére, utána kérdezgess a topicban ha már az alap dolgokkal tisztában vagy. Bocs mégegyszer.
[ Szerkesztve ]
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
törölt tag
válasz AuraSync #48222 üzenetére
Aham, akkor ugyanez lehetett annál a D750-es turistánál is. Először próbáltam amúgy manuálban, mert nem tetszett az automatán felajánlott beállítás. (Filmes gépem is használom P módban, mert valamelyik obival csak így tudom vagy S-ben, viszont ott lehet variálni a rekesz - záridő pároson, szóval nem érzem annyira a hátrányát.)
Csodálkoztam, miért exponálja alul a képet. Ezután inkább visszatettem auto-ra, azzal lőttem róla a képeket, de nem értettem a jelenséget. Most már végre tiszta.[ Szerkesztve ]
-
-
-
Ja hogy arányosan változnak egymáshoz képest... ahhha. Előbb is mondhattad vóna.
De várjál.. ha a végeredmény ugyan az lesz akkor nem tök mind1, melyik beállítás lesz a jó?
Tudom rövidebb záridő könnyebb kép készítés, de kisebb ISO zaj mentesebb kép.Érdekes mert az elején amikor bejöttem ide azt mondták, hogy az Automata mód semmire nem jó most meg azt mondják, hogy hagyjak csak szépen mindent automatán?
Hogy van ez Pumba?
A mód állásban csak az F-et lehet állogatni nem? Az meg korlátozva van lefelé. (obi függő)
Ennyi erővel az automata sem állítja az F-et csak a maradék kettőt az ISO-t meg a zárat.tvamos:
Mivel anno csak kompakt gépeim voltak mindig a Live-ot használtam tehát a nagy kijelzőt.
De aszonták ez DSLR ezt a nézőkével kell használni mert akkor látom az igazi képet.
Tehát azzal használom és milyen jól át is verem magam vele mivel hiába látom én a "valóságot" a tükrön keresztül ha az elkészült képnek semmi köze nem lesz hozzá.
[ Szerkesztve ]
S23 Ultra / Watch 6 / Q80T 65" / 14600KF / RTX 4080 S / JBL / S3000 Pro
-
tvamos
nagyúr
válasz AuraSync #48217 üzenetére
Te live view-ban fenykepezel, vagy az ovf-ben.
Csodalkozom, hogy neked ennyire rosz a vr.
Nekem sem tul stabil a kezem, 85mm-es obinal 1/200 ala nem nagyon tudok menni, de a vr-t bekapcsolva 1/60 is megfelelo szokott lenni."Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
PuMbA
titán
válasz AuraSync #48222 üzenetére
"Ebben a beállításban van olyan hogy Automatikus azon belül pedig az, hogy Rövid.
Tehát gondolom a gép megpróbálja automatán beállítani a záridőt amilyen rövid csak lehet."Ezt akkor állítsd vissza alapértelmezett beállításra, mert nem valami jó
A két képed pedig jó lenne, de mivel ISO-ban egy fényértéket léptél, ezért záridőben is egy fényértéket kellett volna lépned, tehát ISO3200-ban 1/50-nel kellett volna csinálnod, hogy azonos expozíciót kapj, mert így sötétebb lett a kép.
[ Szerkesztve ]
-
Nem manuál volt hanem A mód. Semmi sem volt fix csak az F5.6 a többit ő maga lőtte be automatán.
De sejtem miért kaptam ilyen beállítást.
Ezért: KÉP.
Ebben a beállításban van olyan hogy Automatikus azon belül pedig az, hogy Rövid.
Tehát gondolom a gép megpróbálja automatán beállítani a záridőt amilyen rövid csak lehet.
Most csináltam két benti képet egy fekete táskáról amit kinagyítottam 100%-ra (PS-ba) a te és az én beállításommal is:
1/100 ISO6400
1/30 ISO3200S23 Ultra / Watch 6 / Q80T 65" / 14600KF / RTX 4080 S / JBL / S3000 Pro
-
A Zéé
addikt
Manualozni amúgy szerintem nagyon ritkán érdemes.
Persze, amikor újdonság volt nekem is a gépem, én is azzal akartam mindent, mert hogy majd én úgyis jobban tudom, mint a gép. És hát nem... Nemhogy jobban nem tudtam, de még ráadásul egy csomó időt el is szarakodtam, szóval hamar leszoktam róla.
Rekesz prioritás, záridő függvényében manuálisan ISO állítás, és ha valami miatt kell, akkor ott az expó korrekció.Just a simple Lineman...
-
PuMbA
titán
"Ha full auto módban használtad volna a gépet, akkor a gép 1/160-at számolt volna ki és az ISO-t pedig lejjebb rakta volna."
Emiatt nem érdemes manuálozni egyből, mert érdemes megismerkedni, hogy hogy működik egy gép automata / záridő prioritás / rekesz prioritás módja Auto ISO-val és miként számol, azaz te is jobban fogod tudni, hogy mit kéne állítani majd manuálban.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz AuraSync #48217 üzenetére
Az én gépem zajosabb ISO6400-en, mint a D7500 és szerintem még simán jó Autó záridő ok, de az ISO miért lett olyan sok? Milyen paraméter volt, amit megadtál neki? Azért kérdezem, mert full automata módban biztos nem állít be ilyet a gép, tehát valamit megadtál neki, hogy ilyen rossz értékek kerekedtek ki. 1/640 sok. Látszik, hogy 100mm-en fotóztál, tehát ahhoz a reciprok szabály szerint 1/160 is elég lett volna, ha nincs gyorsan mozgó téma a képen, de mivel van VR az obiban, ezért 1/100 is jó. Ha full auto módban használtad volna a gépet, akkor a gép 1/160-at számolt volna ki és az ISO-t pedig lejjebb rakta volna.
A obiban lévő VR biztosan képest 3 fényértékre, tehát az már valami. Az azt jelenti, hogy 140mm-en 1/200 helyett például 1/50-en is éles képet kell kapnod. Próbáld ki.
[ Szerkesztve ]
-
Acula M.D.
tag
Ahogy tvamos is írja, itt valószínűleg bőven elég lett volna egy lassabb záridő is. Én általában úgy szoktam használni a gépet hogy a “szentháromság” közül csak egyet állíthat automatán. Ez legtöbbször azt jelenti hogy A mód ahol én mondom meg a rekeszt, az ISOt 100on hagyom és a gép beállítja a záridőt. Ha esetleg nagyon alacsony lenne, akkor persze emelem az ISOt.
A kompaktok kisebb szenzorával természetszerűen sokkal könyebb a képet stabilizálni.
[ Szerkesztve ]
-
Auto záridő volt azért lett annyi. De igazán kifejthetnéd mi vele a gond. Sok vagy kevés?
Próbáltam mi a különbség belső térben a 3200 és 6400 között. Meglepően zajos lett a kép 6400-on ami már ronda volt.
De mondom ezt már kitapasztaltam rengeteg képpel, hogy belső félhomályos szobában nekem az 1/30 ISO3200 tökéletes még F5.6-on is.tvamos:
Az a VR dolog nem sokat ér.
Fogtatok már olyan kompakt gépet a kezetekben amiben rendes optikai stabi volt?
És olyat ami opti és elektronikus is? (inteligens stabilizálás-nak híjják)
Na azok értek valamit de ez a VR nem sok mindenre jó.
A Nikon P1000-el tudtam éles képet lőni kézben tartva amikor ki volt csavarva max-ra az opti zoom és az nem csak 8x meg 10x volt hanem, 125x... (24-3000mm)
Mozdulatlan tárgyakat fotóztam, de nincs konkrét témám már mondtam.
Azt fotózom ami a kedvemre való.[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
Miért használtál 1/640-et? tvamos jól írja, 1/100 simán elég lett volna. Auto ISO-t felső határt nyomd fel 6400-ig, ez az APS-C fényképezők alap beállítása. Egy bemozdult kép mindig használhatatlan, de az ISO6400-es még nem az, szóval nincs értelme 3200-on tartanod.
[ Szerkesztve ]
-
válasz #56474624 #48208 üzenetére
Ez azért bonyolultabb mint amilyennek látszik.
Erős példa:
Tegyük fel most kelek fel és kipihenten kimegyek fotózni.
Nyugodtan ki tudom tartani még a háromnegyed másodpercet is.
Sétálok sétálok és az ember ha akarja ha nem elfárad, elkezd lihegni gyorsul a szívverés hoppá ott gyorsan valamit le kell fotózni!!
Na ilyen állapotban tartsad ki azt a záridőt...Inkább feláldozom az alacsony ISO-t és csökkentem a záridőt pont azért, hogy amit csinálok képet az elsőre jó legyen és ne bemozdult vacak.
Ma kb fél órát voltam kint és rengeteg pózban fotóztam és a végén már azt mondtam na most fejezem be... nem bírtam tovább tartani a gépet... a végére már sok kép be volt mozdulva. ~30 perc nem több! (és még hol van a nyári 30 fok?)
Persze lehet nevetni, hogy gyík vagyok, de ez van nem mindenki kondi szökevény.
Ezért lett volna jobb nekem a MILC mert kb fele olyan nehéz.Igazából nem az Auto ISO vette le a gondot hanem az, hogy korlátoztam max 3200-ra így a belső képek is jók lettek. (1/30-al)
Acula M.D.:
Rosszul emlékeztem ezek a pontos adatok:
helixP:
Ez részben így is van ugyan is a belső helyiségekben készült fotókat nyilván csak bent lehet beállítani.[ Szerkesztve ]
-
Mirman
őstag
válasz #56474624 #48208 üzenetére
Az esetek döntő többésgében az auto ISO egy tökéletes megoldás . Minek ezzel pöcsölni ha nincs rá szükség feltétlenül ? Belövöd a minimum záridőt arra amire akarod (téma és objektív függvényében ) és utána többet hozzá se kell nyúlni. Ezzel se a záridőre , se az iso-ra nem kell figyelned . Kezdőként jóval fontosabb hogy a kompozícióra tudj öszpontosítani , mint hogy mindent full manuálban állíts minden egyes képnél szerintem.
-
törölt tag
válasz AuraSync #48205 üzenetére
De miért nem próbálod meg kézzel állítani az ISO-t? Addig növeled, míg nem kapsz olyan záridőt, amit biztosan ki tudsz tartani. Soha sem használtam AUTO ISO-t, de múltkor szembetalálkoztam vele. Épp fotóztam a Gellért-hegyen, ott volt egy külföldi srác a Nikon D750-ével, megkért, csináljak róla néhány képet. Full auto módban használta. Mikor megláttam, mekkora ISO értéket lő be automatán, miközben szép napsütés van, eléggé meglepődtem. Egyáltalán nem volt szükség arra az ISO értékre, illetve arra a rövid záridőre sem. Legszívesebben átállítottam volna, de inkább hagytam a fenébe. D750 azért bírja a magas ISO-t, így is elég jó lesz neki a kép. De akkor is célravezetőbb, ha úgy rögzül be az embernél, hogy ha nem muszáj, nem növeli az ISO-t mértéktelenül.
[ Szerkesztve ]
-
válasz #56474624 #48203 üzenetére
Egyelőre maradok a 3200-ra korlátozott Auto ISO-nál.
Ma világosabb árnyékban (talajt fotózva) ISO ~2200-ra ugrott ami azért elég magas a 100-hoz képest. Sztem 100-al és hosszabb záridővel már nem tudnék álló helyben jó képet csinálni egy ilyen szituban.
Inkább beruházok egy Monopod-ra akkor mehet a hosszabb záridő is.S23 Ultra / Watch 6 / Q80T 65" / 14600KF / RTX 4080 S / JBL / S3000 Pro
-
Geller72
veterán
Mi a helyzet Angliával? Gondolom, nem én vagyok az egyedüli, aki rendelt onnan kisebb-nagyobb dolgokat a témával kapcsolatban. És itt most pont nem a 3 forintos kütyükre gondolok, mert azt eddig is megrendeltem Kínából. Elég jó kis beszerzési forrás volt váz/obi szinten - ami engem illet..
-
törölt tag
válasz AuraSync #48200 üzenetére
Minek az AUTO ISO? Az ember állítgatja magának, mindig az elérhető legalacsonyabbra törekedve. Kimész gyakorolni ilyen jó időben, belövöd 100-ra, nem nagyon kell onnan elállítani az ISO-t. Nem érdemes ezzel ennyit vacakolni.
Persze mikor rizikós adott záridőt kitartani, akkor vagy lehet nyúlni a rekeszhez (ha belefér az elképzelésünkbe), vagy növelni az ISO-t. Érdemes ismerni adott objektív jellemzőit, melyik rekeszértéknél mit tud. Illetve a váz jellemzőit, hogyan viselkedik magasabb ISO értékeknél. Ez tesztekből, illetve saját tapasztalatból is kiderülhet.[ Szerkesztve ]
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Milyen monitort vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Xbox Series X|S
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Projektor topic
- Asszociációs játék. :)
- Path of Exile 2
- Milyen program, ami...?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest