Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kobe
veterán
hi
dual NIC-vel rendelkező miniPC_k közül alin vagy hasonló siteon mi a legolcsóbb legajánlottabb variáns, ami használható openwrt / pfsense oprendszerekhez ?egyelőre őt találtam, nem tudom van e jobb ár érték arányú
[link] -
ÁrPi2
senior tag
Sziasztok!
Fontolgatom hogy lecserélném a minipc-met.
A GMKTec nucbox k8 plus a kiszemeltem
(Intel NIC , a bf mostani jó ár,és a többi miatt).Ami most van az egy Beelink GTR5 mini-pc
https://www.tomsguide.com/reviews/beelink-gtr5
("As for specs, the GTR5 goes head-to-head with the Dell OptiPlex 7090 Ultra.")
és mivel a fenti cél az DDR5 rammal fut, az ebben lévő 2x 32 GB DDR4-es Kingston rammal együtt eladnám.A PH aprón...
Segítenétek belőni az aktuális árát egy ilyen 2021. december végén debütált mini-pcnek? -
Vasti74
aktív tag
válasz GeneraL_XTX #1492 üzenetére
Hááát...
Én a gyárilag telepített Windows-t maximum arra használnám, hogy gyártsak vele egy Windows telepítő pendrájvot, aztán - gyalu ;-)
Szerintem telepítsd újra egy friss magyar rendszerrel.
És persze, miért ne tudnád újratelepíteni?! Talán a BIOS-ban át kell állítani a boot sorrendet, de az is lehet, hogy van valami billentyű, amivel bejön a boot menü, és ki tudod választani a pendrájvot.
Én a partíciókat is törölném róla - előtte persze mentsd le, ha már vannak rajta adatok ;-)[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
válasz GeneraL_XTX #1492 üzenetére
A nyelvi beállításoknál legyen felülre húzva a magyar. (az ms app store progikra hat, a notepad és paint is már onnan jön)
Legyen a magyar kiválasztva a rendszer nyelvének is, hogy a bejelentkező képernyő is az legyen.
Az adminisztratív nyelvi részen, a nem unicode progikra is a magyart válaszd.[ Szerkesztve ]
-
GeneraL_XTX
veterán
Sziasztok! Vettem muternek egy Bmax B4 plus mini pc-t és következő a gondom én még nem is láttam ilyet. Ugye előtelepített Win 11-el jön, de magyar nyelv nincs benne, nyilván. Nem baj, letöltöm a magyar nyelvi csomagot, beállítom, erre félig magyar-félig angol lesz. Többszöri újraindítás se segített, restore-oltam és újratelepítettem az egészet, de ugyanez.
Muter nem tud angolul úgyhogy ez így nem maradhat, találkozott már valaki ilyen problémával? Ha én csinálok magyar win 11-es telepítőt pendrive-on azt rá fogom tudni rakni vajon?
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
válasz Yodafon #1485 üzenetére
Az amd integrált gpuja valsz lényegesen gyorsabb. A prociban van amikor előny, hogy az amd-nek egyforma magjai vannak.
Ha videót akarsz transzkódolni gpu gyorsítással, akkor lehet inkább intel. Szóval attól is függ, mire használod, milyen procit/iGput szeret jobban adott program.Azt is vedd figyelembe, hogy ahol az árát nézed, benne van-e már az áfa (és ha nem, akkor az rájön, plusz vámkezelés díja). A gmktec oldalán M7 pro-nál nem írja hogy eu vat rendben van, szóval lehet kínából jön. Az intelnél írja, k8 plusnál írja. M7 nem prot (6850h) én aliról rendeltem 250 euro körül szokott kuponnal lenni a barbone.
[ Szerkesztve ]
-
Tin
veterán
válasz kammler #1487 üzenetére
Én rendeltem egy ilyet. Bár a Beelink-hez nem valószínű, hogy kelleni fog, de a fiam SER5-jéhez lehet. USB, 3 fokozat, 12 centis venti ráccsal, elvileg halk is, és vannak gumi tappancsok alul-felül, szóval ez az abszolút törődésmentes verzió, rárakod a gépet, vagy ezt a gép tetejére, és kész.
-
Yodafon
senior tag
Hello
Lacilálok két minipc között:
1. 13th Gen Intel Core i7 13620H Mini PC--NucBox K7 PLUS
2. AMD Ryzen 9 PRO 6950H Mini PC--NucBox M7 Pro
Melyik lenne a jobb vetel szerintetek? Foleg cpu ugyeben.I'm gangsta!
-
kammler
senior tag
Van advanced menu, ott van mindenféle. Hidden advanced menüvel kapcsolatos dolgot ezeknél nem találtam. Állapotot biosbol ennél nem lehet nézni, hőmérséklet, processzor ventilátor fordulat stb. Annyira nem is agonizálok rajta, kapott a ventilátor az 500mA-ből 250-et, hogy ne pörögjön annyira, azt kész. Ha már egyszer van az a ventilátor, had legyen benne. Egy kis levegőt kever azért.
-
Vasti74
aktív tag
Mire gondolsz pontosan? Hogy egy Dell-t valami "kínaira"??? Szerintem inkább ne ;-)
Azt meg, hogy a teljesítménye neked elég-e, és hogy meddig lesz elég, te tudod: de ha nem játszol, és a legújabb videóformátumok hardveres dekódolása sem hiányzik, akkor az az i5 proci egy darabig még elég lesz "mindenre", szerintem. -
F34R
nagyúr
Sziasztok, van egy intel 8500t-s dell micro-m ezt erdemes lecserelni valami hasonlo erossegure vagy minosegben nem biztos hogy ugrok hozza kepest? kesobb menne rola hordozhato monitor is, szoval a tapellatsnak biztosnak kell lennie.
-
kammler
senior tag
válasz Vasti74 #1477 üzenetére
Fel, felugrik 75 fokra. HD sentinel. Igazából annyira nem zavar, ami a ventilátort illeti, ha nagyon kell kap fix 5 voltot, esetleg előtétellenállással, hogy ne pörögjön annyira. Nem mondom, hogy zárt helyen lesz a gép, de azért nyáron lehet nem volna annyira egészséges neki a hely ahova szánnám. Láthatóan nem kap vezérlést, csak az elején fél percig. Akkor mondjuk nem értem, minek van ott az a csati.
[ Szerkesztve ]
-
Vasti74
aktív tag
válasz kammler #1476 üzenetére
Helló!
Ezeket a gépeket valóban ipari mennyiségben használják úgy, ahogy van, és az SSD melegedés nem igazán szokott probléma lenni... (Nekem is van Dell, HP és Lenovo mini itthon, nincs velük probléma)
A melegedést valamilyen programmal ellenőrizted, vagy ujjal? ;-) Problémát is okoz (pl. belassul az SSD) , vagy csak zavar, hogy meleg?
Ja, az asztali gépem egy Fujitsu D738 SFF, van benne hely bőven: ennek ellenére az SSD a gép elejében lévő ventilátor ALATT van, jó szorosan, megtalálták neki a legkevésbé szellőző helyet a házban ;-)
-
kammler
senior tag
Üdv!
Van valakinek ilyenje: HP prodesk 600 g4 dm. Kis mini. Vagy hasonló. Elég jól melegszik benne az M.2 NVME. Szereztem hozzá SSD keretet, 2.5-es megy bele, abban van egy ventilátor. Meg persze megvan az alaplapon is a helye. El is indul a ventilátor, ha bekapcsolom, majd megáll. Nincs semmilyen olyan üzemállapot, hogy újra elinduljon. Pedig a venti csati mellett van egy hőérzékelő is. Namost, van két gépem ugyan ilyen, mindegyikben ez a helyzet. BIOS-ban semmi, szokásos lecsupaszított HP fos. Egy intel BC-202 került bele, antenna is, szóval amúgy ok. Ez van benne ventilátornak: L21471-001 Látszólag nem szorul a venti, ha meglököm, se érezni, hogy menni akarna.
-
azbest
félisten
válasz Ixion77 #1472 üzenetére
ez valami új, én is láttam.
A diana eu storeból [link] vettem három m7 és egy k8 plust egyesével. Kb 2 héten belül megjöttek, nem mindig új akció kezdetén vettem. Néha úgy látom, hogy ha nagy aliexpress kampány miatt nagy a forgalom, akkor rátesznek még egy 20 eurós "szállítási" díjas plusz tételt, de ezt akkor beleírják a termék leírásának tetejébe. Ezt megúsztam, mindig előtte már rendeltem. Ja és néla euroban érdemes fizetni, ő azt használja, más pénznemről alis konvertálással megy és lehet rosszabbul jön ki, plusz a kuponok is sokszor euróban annyi egységűek, nem mindig váltja a kupont dollárról át, hanem 1:1. Ja és lehet hogy ezek közül is működik valami, de nem összekombinálható a másik akcióssal [link]
Kb 2 héten belül megkaptam. Első hét még eseménytelen, utána megjelenik hogy van már dhl követő kód és pár nap múlva franciaországban adják fel, onnan lehet már másnap itt van, ha nincs fennakadás vagy hétvége.
Most pénteken lesz black friday, asszem attól kezdve aktívak új kuponok.[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
K8 plust nézegetem a GMKTec honlapon, és kifejezetten oda van írva hogy "EU VAT was taken care of". Ez azt jelentené, hogy változott mióta írtál?
Te melyik Alis eladótól vetted végül, akinek volt EU raktára?
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
kk831228
addikt
Na visszább vettem magam , gti 14ultra-t nèzegettem , de fölösleges valószínűleg az a teljesìtmèny nekem, inkább veszek egy normálisabb monitort a különbözetből(amúgy sincs) , most 890pro, k8 plus , atomman x7ti -ra szűkült a kör .
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
Tin
veterán
válasz szkutyi #1467 üzenetére
Csak azt nem értem, hogy ha adott egy ekkora gyártó, mint a Beelink, és igazából neki mindegy, melyik ventillátort szereli a gépre, merthogy mindkettő ugyanannyiba kerül neki, akkor miért rakná a szarabbat rá, hogy a gép aztán hangosabb legyen, esetleg throttlingoljon, és így tovább? Úgy, hogy közben még arra is figyel, hogy folyékony fém pasztát használjon, amivel csak még macerább az egész összeszerelés? Azért, hogy spóroljon néhány dollárt? Értelmetlennek látom.
Nem találtam olyan posztokat, hogy cseréld ki a ventit egy adott típusra, nem találtam hozzá tuning ventit az Alin sem, és máshol sem nagyon. Nem mondom, hogy nincs, de csak azt a posztot láttam, amit linkeltem, és az nyilván egy másik dimenzió, azzal húzható a kicsike, hiszen a hűtés mindenre is elég. Csak ugye ha már nyitott a ház, akkor rakhatok rá akár egy olcsó desktop hűtőt is.
Egyébként így sem throttlingol, csak stressz teszt alatt a 90-et nyaldossa Performance módban. De ugye senki sem használja így. Játék alatt meg nem a CPU, hanem a GPU a szűk keresztmetszet, a CPU visszavételével pedig 80 alá kúszik a max hőmérséklet.
-
szkutyi
addikt
-
Tin
veterán
Odafigyeltem a tisztításnál, de amúgy a die körül volt egy pár mm széles fekete gumiszerű anyag, gondolom az védte a kifolyástól a folyékony fém pasztát, de azt eltávolítottam, miután szétszedtem, mert amúgy is feltépődött. A fotón még látszik is. De amikor kinyitottam és láttam hogy folyékony fém, már tudtam, hogy jobbat nem tudok csinálni, de hát most már ez van Ki a fene gondolta, hogy egy olcsó MiniPC-be minőségi pasztázást raknak
A Honeywell lapot, pont ezt a Linux videót láttam, a grafénlaposakat is, a hatásukat is. A folyékony fém a legjobb, utána a lapok, aztán a paszták. De nekem még így sem throttlingol, egyszerűen megfogja 93 fok alatt még melegben is, legrosszabb esetben pár W-al csökkenti a package powert. De ez nem számolós gép, játékra meg a sima "Balanced" módban is elmegy, amivel 86 fok körül tetőzik. Ha meg kikapcsolom a CPU boost-ot, ugyanannyit hoz a gyereknek Fortnite-ban, és alig van hangja a gépnek. Neki meg erre kell, úgy meg 77 foknál tetőzik.
Ha tudok olcsón szerezni lapot, lehet, hogy beruházok próbaképp, annak látom értelmét a tartósság miatt, és egy nagyobb lap több gépre is elég.
-
azbest
félisten
Szerencséd, hogy nem csepegtetted vagy kented szét a folyékony fémet, mert oldja a forrasztásokat, némelyik fém alkatrészt.
Az intel 12700h vivobookomnál szivatattam magam a pasztázással. A gyári sem volt vészes, de gondoltam, hogy áh biztos jobb azért márkásabb pasztát tenni a gyárinál. Érdekes volt ,hogy egész sűrű fajta volt gyárilag rajta, jócskán.
Tettem mk4-et, de rosszabb volt, mint a gyári, jobban melegedett, többet throttlingolt.
Vettem én is Thermal Grizzly Kryonaut Extreme pasztát. Az első napokban jó is volt, de aztán elkezdett felmenni a hőmérséket és erősen throttlingolt. Kipumpálódott a proci alól a nagy magok közti nagy hőkülönbség miatt. Lehet az a paszta folyékony nitrogénes tuning versenyhez való, nem napi használatra, vagy más fajtájuk való normál gépbe.Végül, ami a gyárival egyeztő lett, az a honeywell ptm7950 [link] . Az fázisváltós anyag, 45 fok körül folyékony, alatta paszta. Érdemes behűteni a könnyebb kezelhetőség miatt felhelyezéskor, mert a kézmelegtől már nagyon kenődik és nehéz levenni róla a védő fóliát. Amiket én láttam azok úgy vannak előkészítve, mint a gap padok. Ki kell vágni akkora méretűt mint a hely és leszedni a védőfóliát feltenni a procira, másik oldaláról leszedni a védőfőliát. Lehet gyárilag is ennek a paszta változata volt benne, nem tudom. Gyárilag sok gépben használják. De azóta változatlanul ugyanazokat a cinebench pontokat hozza, nem csökkent le az érték úgy, mint a másik két pasztával. Kiskerben nem nagyon kapni, de aliexpressen vannak viszonteladók. Több méretben van pár dolcsiért, találomra egy.
Youtubeon vannak összehasonlító tesztek. A grafén lap, folyékony fém és a ptm is hasonló eredményeket hoz a gyakorlatban a nagyfogyasztású gépekben. De a fém és a grafén sem mindig praktikus a pasztaszerű ptmhez képest.
[ Szerkesztve ]
-
Tin
veterán
válasz szkutyi #1462 üzenetére
Elmondom még egyszer, hogy ez a gép, ahogy a neve is mutatja, SER5 MAX, egy plafonig húzott 5800H egy 5800U-ra tervezett házban és hűtéssel. Nincs tovább, vágod? Kereshetek én bármilyen hűtőventit, ha egyszer nem fér el. És már a mostani is 0.4A-os... Szerinted miért folyékony fémet használtak hővezető paszta helyett? Mert kimaxolták a hűtést.
Itt a hűtőventillátor, ha nem hinnél nekem:
Ha komolyabb hűtés kell, itt van egy poszt róla, de ez már nem fér bele a házba, és amúgy is egy 2020-as CPU-ról beszélünk, szóval teljesen értelmetlen erre locsolni a pénzt. Nem beszélve arról, hogy a mostani hűtővel sincs thermal throttling, tehát nem a hűtés kevés hozzá, hanem egyszerűen csak végfokig van tolva, aminek nincs értelme.
-
Tin
veterán
Elképzelhető, de a laptopokban még durvább hőmérsékletek uralkodnak, és azok is kibírnak sok-sok évet. Asztali gépem terhelés alatt 50-55 fokos, egy laptopnál meg már az is nagy szám, ha nincs throttling.
#1461 AxBattler: ugye ezek kupak nélküliek, szóval valószínűleg azt is figyelembe kellene vennem a pasztánál. Néztem ezeket a thermal padokat is, mint a Honeywell, ezek sem tűnnek rossznak. Mindenesetre köszi a tippeket.
Végül ma újrapasztáztam még egyszer MX4-el, és közben rájöttem, hogy a tegnapi újrapasztázott méréseket csukott ablaknál és fűtött szobában mentek, míg a gyári hűtésnél még nyitva volt minden. Ma megcsináltam a méréseket újra nem felfűtött szobában, és így már csak 3 fokkal "rosszabb" a hőfok, ami sokkal reálisabb különbség.
Egyébként is inkább átállítottuk a venti görbét halkra, sőt opcionálisan a boost mode kikapcsolással szinte tök halk lesz a gép még játékok alatt is, úgy, hogy a videokártya ugyanazt a szintet hozza, és nincs igazán érzékelhető különbség. Ja, és 80C alatt marad a teljes játék alatt a belső hőmérséklet.
Úgyhogy szerintem egyelőre elengedem ezt az újrapasztázást. Az a 3 fok különbség semmi, throttling meg eddig sem volt.
-
félisten
-
Tin
veterán
válasz szkutyi #1456 üzenetére
Ezek a MiniPC-k ilyenek, nem cserélhetőek az eszközök benne, vagyis csak ugyanolyanra. Nyilván át lehet építeni, másik házba, lehet rá rakni custom hűtést is, de gyorsabban avulnak el ezek, minthogy értelme legyen ilyesmivel foglalkozni.
Futott egy kört asztalon is, úgy azért alacsonyabbak voltak a maximum hőmérsékletek
Amúgy egy srác kikísérletezgette a beállításokat erről a modellről, még videót is csinált róla. Én úgy állítottam be, hogy 85C körül legyen játékban, és elég magas hőmérsékleten desktop módban, de legyen csendes. Neki van olyan beállítása, hogy a gép tök kussban van 92 fokig, és utána sem belöki a hűtést, hanem elkezdi visszavenni a TDP-t addig, hogy ne lépje át a 92 fokot, és marad ott, közben totál csendesen.
Itt egy dolgot kell megérteni: hogy a gép magas hőfokon fut. Ha az elfogadható, akkor tud csendes lenni, ha nem, akkor viszont egyfolytában süvíteni fog a ventillátor azért, hogy 5-10 fokkal alacsonyabb legyen a CPU hőmérséklete. Vagy a harmadik módszer, hogy valami jobb hűtőpasztát próbál az ember, de azzal is csak pár fokot nyer. A folyékony fém (vagy hasonló) hűtés egyetlen fokkal sem vitte lejjebb az idle hőmérsékletet, és a csúcsban is annyit hozott csak, hogy 90 alatt maradt terhelés alatt. Csodák nincsenek, ennek a modellnek egyszerűen elégtelen a hűtése a CPU teljesítményéhez, a következő modelleké már jobban megtervezett, az enyém meg pl. eszement jó.
Magas hőfokról még amúgy annyit: az új M4 Mini tesztjében láttam, hogy rohadt csendes a gép, cserébe 110-115C között van a CPU terhelés közben folyamatosan, akár órákon át.
[ Szerkesztve ]
-
Tin
veterán
válasz AxBattler #1454 üzenetére
Köszi, nem rossz, de ez nagyon drága, főleg a mennyiséghez képest. Elhiszem, hogy hozna pár fokot, de még a folyékony fém is csak feleennyibe kerül. Sőt igazából ennyiért már grafén lapot is lehet kapni, azzal meg nincs semmi tökölés.
Néztem pár tesztet a neten, és az jött le, hogy igazából pasztával is csak 1-2 fokot javíthatok. A folyékony fémmel még néhányan, de nagyjából ennyi.
Ha jól gondolom, a CPU-nak tökmindegy, hogy 86 vagy 92 fokon tetőzik full terhelés alatt, és pár fokkal ezalatt játék során.
-
Tin
veterán
Szegény fiam most kicsit megszívattam
Van egy Beelink SER5-MAX-a egy éve, ez ugye egy 54W-ig "felhúzott" 5800H procis gép, de még a kis form factorral és hűtéssel. Vagyis folyton süvített, mintha muszáj lenne neki. Iskolai dolgokra használja, némi programozás, meg játszik, többségében Fortnite. A gép gyakorlatilag a legkisebb teljesítmény-emelkedésre felpörgő ventivel reagál.
Néztem mi lehet, hát Performance módban volt a gép, visszavettem Balanced-ba, úgy kicsit jobb lett, de azért nem az igazi. A BIOS-a 602-es, a legújabb viszont a 605-ös, és alig 2 hónapos, mondom felrakom, mert biztos javítottak rajta.
Felrakás előtt is mértem CPUZ stressz tesztet, Balanced-ban 80C, Performance-ban 86C a max. BIOS felment, ugyanúgy hangos a venti, és a max hőmérsékletek ugyanezek. Azt viszont nem értettem, hogy a minimum miért 47C, amikor 40C felett már megy a venti, de egyszerűen nem hűti alá. Azt gondoltam, hogy a hűtőpaszta.
Na, szétkaptuk, ez volt a hűtő alatt:
Engem is meglepett, hogy folyékony fém pasztával volt összerakva, ott van akkurátusan a CPU körül az a kis gumi szigetelés, hogy ne folyjon le, szóval nem ez volt a szűk keresztmetszet.Újrapasztáztam MX-4-el, igaz egy 5-6 éves bontott tubus volt itthon, bár az elvileg nem befolyásolja, de így a max hőmérsékletek Balanced 86C, Performance 92C, szóval +6 fokkal melegebb a proci. Nem rontottam el a vastagságot, 3x kentem újra különböző vastagságban, nagyon nem befolyásolta a hővezetést, vagyis egyszer sem volt alul- vagy túlkenve.
Öröm az ürömben, hogy a venti görbét beállítottam úgy, hogy idle-ben 46C helyett 52C, light terhelésnél simán 70C körül van, a venti 60C felett indul, 70C felett PWM, a full speed meg 88-nál rúg be. Így fullos terhelésnél is megállítja 92 fokon, viszont összességében halk, és a Fortnite alatt is végig halk, bár 86C körül van a hőmérséklet.
De lenne egy kérdésem: tudtok mondani olyan hővezető pasztát, amivel tuti nem zárom rövidre a SOC-ot (vagyis nem fém), nem kerül egy vagyonba, de hozza közel egy folyékony fém teljesítményét? Az MX-4 ide kevés. MX-6 esetleg?
-
Crvsh3R
senior tag
Jól gondolom, hogy egy Lenovo ThinkCentre M720q Tiny 65W-os külső tápegysége (négyszögletes center pines) kompatibilis/cserélhető egy 90W-os szintén eredeti Lenovo külső tápegységre (szintén négyszögletes center pines)?
A kis használt géphez egy régi, 2014-es gyártású tápot kaptam és nem szeretném, hogy ha megadja magát, akkor táp nélkül legyek. Egyébként meg a 90W-os nem melegedne annyira.Samsung Galaxy A52s 5G || Steam: Crvsh3R || Nintendo Switch OLED || NS friend code: SW-6235-6627-3408 || Hirdetéseim (Switch kiegészítők, stb.): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/crvsh3r/index.html
-
-
t72killer
titán
Ránézegettem ezekre a "csodás" nov 11.i árakra: háát, pöccre annyi minden IS, mint a pár héttel ezelőtti akcióban, kuponokat is beleszámítva. Érdemi árcsökkenés talán majd január-februárban ahogy öregednek mostani modellek.
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
Rottweiler89
senior tag
Sziasztok!
A napokban lettem tulajdonosa egy HP EliteDesk 800 G4 DM-nek. Ali-ról rendelt már hozzá közületek HDMI board-ot? Sajnos csak D-Sub és Displayport van rajta(DP - HDMI átalakítókábellel megjártam, viszem majd vissza a boltba, mert nagyon nem jött be). Vagy esetleg tudtok Magyarországi forrásból rendelhetőt?Egy laptopot váltott le a TV alatt, sohasem volt még ilyen mini PC-m, de eddig pozitív a dolog. Hardverileg figyeltem arra, hogy 8. gen.-es proci legyen benne, ami konkrétan egy non-T i3-8300-as, de olvastam is a hsz.-ek között, hogy ilyet ajánlott venni.
Esetleg M.2 WiFi adaptert is tudnátok linkelni, mert az is jó lenne, egyelőre egy USB-s van, bár lehet ez marad, csak kíváncsi vagyok honnan és milyet lehetne belerakni.DeepCool CH370, Gigabyte B550M K, AMD Ryzen 5 3600+Thermalright Assassin King 120 SE, 2x8GB Corsair Vengeance RED D4 3200Mhz, Sapphire Pulse RX 6700 XT 12GB, Micron 2450 256GB, Micron 3400 512GB, Kioxia Exceria 960GB SATA3, Fractal Design Anode Bronze 650W, MEETION K9320 RGB, THE G-LAB Kult Helium
-
nagyúr
Akkor már inkább GMKTec G3 az aliról, az kuponok előtt 57e.
Amúgy most november második felében érdemes lesz figyelni a nagyobb oldalakat, plusz kuponokat vadászni hozzájuk - annyira esetlegesen vannak ezek a gépek árazva, hogy bármi és az ellenkezője is lehetséges"We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
DaVE-1
senior tag
válasz PeeterssoN #1442 üzenetére
Most csak 57 700 Ft a BlitzWolf BW-MPC2 mini PC
Nemrég volt akcióban amit írtál arra jó lett volna. Érdemes ezt az oldalt figyelni az akciók miatt
-
Tin
veterán
The New K8 Plus Is An All New Powerful Ryzen Mini PC From GMKtec!
ETA Prime teszt most már erről is
-
PeeterssoN
őstag
Üdv!
Segítséget szeretnék kérni, vásárláshoz.
Filmnézés(pl Netflix, 4k) ,Win 11+ Office , böngészés.
Ezekre használnám. Wifi fontos! ( Ne forrósodjon és ne zúgjon, ha lehetséges. )
Max 50k HUF szánnék rá. Apróról használtan is teljesen megfelel.
Annyi féle van a piacon és itt HA!-n Nem tudom melyiket van értelme? I5-6500 től i5-8500t ? N100, N97, N95? Elakadtam. -
Tin
veterán
Ja azt hittem veszel. Na jó, 6600H mellett nem lenne akkora előrelépés, de azért drágának nem nevezném, hisz gyakorlatilag a Strix point alatti kategória, vagy mondjuk úgy, hogy a tavalyi csúcskategória. Ahhoz képest, ennyi RAM-al és SSD-vel szerintem abszolút nincs ez vagy a K8+, vagy a SER8 rossz áron, sőt.
-
DaVE-1
senior tag
Nekem nem kell ,mert drága nagyon (Erre a 112-ezres miatt is erősen győzködnöm kellett magamat) Már van kisgépem azt nyúzom mostanában
AMD Ryzen 5 6600H M6 játszok rajta ezerrel és közben méregetem az fps számokat mert logoutra irk majd róla kis szösszenetet
[ Szerkesztve ]
-
Tin
veterán
Jaja, durva kis gép lett az M4 Mini, csak hát ugye ami már használható lenne RAM és SSD ügyileg, az 1000€ környéke, annyit meg már nem ér meg. Itt csak az alapmodell a jó vétel. Meg amúgy elég lassú a belső SSD-je.
Igen, csak ugye a Minisforum azért prémiumabb gyártónak számít, és meglepett, hogy a 890 Pro-hoz képest, ami teljesítményben kb ugyanezt tudja, 330€-val olcsóbb. Az AMD ezt a 8745HS-t valami nagyon padló áron adhatja.
-
azbest
félisten
tényleg gyors az a mac mini m4. [link]
Persze az árán ő is kiakad, hogy a beetető model felett milyen felárak vannak.
Meg durva, hogy 100-110 fokon járnak benne terhelés közben az alkatrészek. Bár lehet csak rossz szoftverrel nézni és pontatlan, nem ismeri fel jól mégCinebench24 multicore:
Az m4 10 magos gép 904
Az m4 pro 12 magos 1324
A 8845hs gépemben 889
A 6850h gépem pedig 705Egy magon valsz a macek felé húz még jobban a léc, mert talán 105 pontom volt az erősebb gépemmel és talán 160 körül van az m4. Ja balanced módban próbáltam. Meg van olyan netes oldal, ahol többet írnak maceknek kicsit, ezt most a videóból néztem.
Ja és a ryzen pro kapcsán úgy tűnik, hogy realtek lannal menne, de kifejezetten az intel lan volt egy dolog, amiért eredetileg ezt válaszottam. Szóval nem úgy tűnik, hogy beaktiválható rajta a távmanagement. A menüjében találtam néhány opciót, de nem mindent.
#1435 Tin
áh nem a k8 plus is hasonlóra jönne ki amúgy 1TB és 32GB kombóval.[ Szerkesztve ]
-
Tin
veterán
Mutassak újabb akciót?
8745HS (=8845HS-NPU), 32GB DDR5-5600 RAM + 1TB SSD, 2xUSB3.2, 2xUSB2.0, 1xUSB4 (DP+PD), 1xHDMI, 1xDP, 2xM.2 2280 PCIE4 slot, 1x2.5G LAN, amazon.de-ről, 499€-ért.
Na, veszel?
A portkiosztása kicsit nyomi, mert 3-as port pl. csak elöl van, de ennyiért szerintem elég jó vétel, és ebben 2 M.2 slot van.
-
azbest
félisten
lol, kínából próbáltam rendelni, mert nem láttam sehol fekete színűben 3mm vastag filc korongokat. Erre kiderült, hogy a sarki kis tescoban árulnak. [link] bár olcsóbban is kapni, de ez helyben volt.
Az akril tető négy sarkába tettem, hogy segítsen megtartani a rápakolt másik gép súlyát, mert amúgy csak középen tartaná négy kis műanyag fül és meghajlana az akril sarka a súly alatt. A fehér kilátszik, de a fekete teljesen beleolvad a sötétített átlátszó lapba.
Máshol feketében gumihab lapokat kapni (ami tapadna a fedél rácsavarásakor), csak fehérben láttam filcből."rack" szekrénynek meg pont van alzában egy kis fekete gurulós, polcos tároló. [link]
Elfér alulra szünetmentes, tápegységek. Középre a gépek, fentre meg már más is.[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
a tdp nem azt mutatja, hogy fixen mennyit fogyaszt... igazából még futás közben sem, mert ez csak marketing. A biosban általában lehet 2-3 szinten állítani ezeknél egyébként is. De amikor nem dolgozik a gép, akkor idle fogyasztásban nem biztos, hogy van lényeges különbség. Ha meg erősebb, akkor gyorsabban is végez munka közben.
5825U esetén az lényeg még, hogy ddr4-es ramos, amit olcsóbb venni, mint a ddr5-öst.
Hát én az újabb fajtáit tapasztaltam, nekem tetszenek. A nagyon régi fajtáknál, nagyon olcsó fajtáknál jobban lehet probléma a zajjal, rosszabb hűtéssel.
A bmax-nál azért voltak olyan procit, amik különcök vagy talán még engineering samplek is, amelyeket nem fogyasztóknak szántak.
[ Szerkesztve ]
-
SafE84
tag
Köszi a választ!
Nos, a GMKtec M6 Mini PC AMD R5 6600H fogyasztásban kicsit erős lenne már nekem, viszont egy ilyennel már ki lennék békülve:
GMKtec M5 Plus AMD Ryzen 7 5825U [link] --> 107.700,-FtA GMKtec "ajánlott" márka? Csak mert a BMAX-ról olvastam itt pár furcsaságot a Windows 11 körül (TPM).
-
azbest
félisten
a gmk régebbi gépek nem tudom milyenek, az m7 és k8 plusz hozta be ezt az új házat. Vicces módon a közép és a csúcsabb szériájukban is egyformán.
Egyébként, ha az akril fedelet leveszem, akkor még sokkal jobban szellőzik kis fordulat mellett is. Vonzza a port az akril.
Mondjuk most ez az átpasztázás picit elültette a bogarat a fülemben, mert van ptm7950 fázisváltós paszta padom, de valsz nem szedem ezért szét, mert nem rossz így sem.
Az előzőeknél pici házventi volt. Bár az m6 sem olyan vészes [link]Most amúgy épp azt keresem, hogy vajon az m7 ryzen pro-jával aktiválni lehet-e olyan távelérést, amihez hasaonló a szervereknél szokott lenni.
A beelinknek amúgy ügyes a megoldása, hogy a prociventi húzza át az ssdn és ramon keresztül a levegőt az alaplap körüli légréseken. A kis t8 miniatűr pécénél pont így csináltam én is, hogy hűtse őket. Kiagyott ziccer a gmk-nál, ott az alaplap a ház faláig ér, nem lehet azt moddolni, amit korábban írtam, hogy leállított system ventível és oldalát lefedve áthúzza, mert nincs hol Áh de legalább a cmos elem felül van nekem.
Azon csodálkozom, hogy mennyivel egyszerűbbnek tűnik belül az m7 / k8 plus, mégis több portja van[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
jaja, egész hasonló méretű. A beelinknek talán táp részre van egy plusz nyúlvány a vapor chamberből, mert passzívabb ott, egy ventivel.
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
az utóbbi napokban beszélgettünk pár erősebb gépről, amelyek hasonló áron vannak, mint a linkeden (pl M7 a 60 dolcsis kuponnal US $326.45 bruttó 16GB + 512GB kombóval), de persze ha valakinek van tapasztalata az általad linkelttel, hogy melyik milyen hangos, az biztos segíthet.
A komplett gépnél lehet nonamebb ssd és ram kerül bele én inkább magam veszek hozzá itthon és kintről csak az alapgépet barbone.
Esetleg a GMKtec M6 Mini PC AMD R5 6600H is hasonló vagy olcsóbb is lehet kuponnal. Kicsit újabb proci és integrált gpu.
Azt hiszem például neki vannak egész jó videó tesztjei róluk, hangerő összehasonlítással is, Robtech [link]
Arra figyelj, hogy úgy rendelj, lehetőleg már eu-n belüli szállítású legyen, mert csak 150 euroig számolódik fel az áfa alapból. De lehet a geekbuyingnak is van eu szállítása, ja látom is hogy europe-4 -et és germany-t ír, akkor jó lehet.
@Tin
Na lol, elkezdték végre nyugaton is tesztelgetni a K8 pluszt, most hogy már nekem is megvan Team Pandory [link] -
SafE84
tag
Sziasztok!
Mostanában komolyan gondolkodok egy mini pc beszerzésén, hogy a jelenlegi RPi alapú dolgaimat egy gépbe összegyúrjam.
Az elképzelésem az, hogy az "alap" gépen futna a torrent, plex server és esetleg kodi vagy valamilyen média lejátszó, illetve egy virtuális gép is, ami egy Home Assistant szervert vinne.
A következő két gépet néztem ki első körben, de minden tanácsot szívesen veszek, ami kb partiban van ezek árfekvésével:
OUVIS AMR5 [link]
BMAX B5 A Pro [link]Elvárás a viszonylag halk működés az esti órákban, bár nem tudom még, hogy ezek
mennyire hangosan alapból. Este kb csak a HA szerver lenne aktív.Az OUVIS kb csak azért szimpatikus, mert korlátozni lehet (elvileg) a teljesítményt és ezzel együtt a ventilátor zajt, viszont hátrány számomra, hogy nincs benne 2.5" HDD slot. Értelemszerűen a BMAX pont ellenkezőleg van előnnyel/hátránnyal, illetve ebben erősebb
proci is van.Bármilyen infót szívesen veszek a fentiekkel kapcsolatban.
Köszönöm előre is!
[ Szerkesztve ]
-
Tin
veterán
válasz kk831228 #1420 üzenetére
Igen persze, ez így van, de az alapmodell árazása tényleg jó lett. De azért ne hidd, hogy sokan bővítenek, mert ugye később nem lehet, alapból meg nagyon drága már az a változat is, amiben 512GB-os SSD van (az már majdnem 1000€). És akkor az ember megvakarja a fejét, hogy dehát most láttam a Media Marktban 1TB-os SSD-t 80€-ért...
Az alapmodell fogyni fog, de aki azt veszi, annak éppen nincs pénze a bővítésre, és amúgy sem akar többet kihozni belőle. Tök átlag otthoni PC-nek a 256GB-os is elég.
-
Tin
veterán
Na igen, de a 8845HS-nek sem tudod kihajtani a magjait a TDP korlát miatt, és a HX370 annak ellenére jobb. De abban igazad van, hogy a HX370 valószínűleg egy köztes állomás lesz, és több értelme lesz a teljes értékű magos CPU-knak. De amúgy te hosztolsz valamit, vagy minek annyi virtuális gép?
-
kk831228
addikt
Hidd el tudjàk ott az almànàl hogy mit csinàlnak , az alap modellel " àttérìtenek" egy csomó embert , utàna màr meg fogjàk venni a dràgàbbakat. Legalábbis nekem ez a meglàtàsom , ha nem ìgy nézzük, akkor inkàbb az alap vàltozat árazàsa méltatlan az apple-höz...
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
azbest
félisten
Nekem a HX370 esetén a különböző fajta magok is hátrány, ha virtuális gépeket akarok futtatni rajta. Persze lehet összességében nem vészes, mert gyorsnak mondják. A 8845 egyforma magja jobban fekszenek nekem "szerver" feladathoz.
Mac mininél már az is nagy szó, hogy nem 8GB-ról indul a memória
-
Tin
veterán
Jaja, szerintem az idei tél egyik slágere lesz a SER8/8745HS, de valószínűleg az általad választott K8 Plus is előkelő helyen van, mert elég jó az ára. De pl Geekom, Minisforum nagyobb akciókat nem látok a 8000-es sorozatnál, legalábbis egyelőre. A legújabb HX370 meg annyira túlárazott, hogy az már vicc. Meg nekem ott ez a forrasztott RAM se tetszik ennyiért, és szerintem a Radeon 890M teljesítményének egy része is csak a gyors RAM-na köszönhető, nem is annyira a kártyának.
Nekem nem kellett a Beelinket hangolni semmit. Megpróbáltam a Performance módot, tök jó, de teljesen feleslegesnek találom. Játékokban nem hoz igazán, mivel a GPU nem lesz gyorsabb tőle, és annak amúgy is a RAM sebessége a fő korlátja (vagyis tudna többet is gyorsabb memóriával), a tesztekben meg +3-5%-al hoz több pontot a teljesítmény módban, cserébe 10-15W többletfogyasztás van, és 10C-kal magasabb hőmérséklet, amihez ugye emelt zajszint is járt. Vagyis a balanced mód tökéletes, és elég halk is. Már úton vannak a HUB-ok hozzá, kíváncsi vagyok, hogy össze tudok-e rakni egy mindenben megfelelő konfigot vele.
Amúgy azért a Minisforum UM890 Pro-t kipróbálnám. Egyszerűen furdal a kíváncsiság, hogy mit tudhat ehhez képest, teljesítményben nagyjából hasonló, de zajszintben, a plusz portokkal, és így tovább.
Na meg a Mac Mini 4-re is simán kíváncsi lennék Kár, hogy annál az első értelmes és jövőálló változat (24GB + 512GB) már 1159€, ami egy vicc a 699€-s alapárhoz képest. Ami szégyen, asszem tegnap volt egy tesztvideóban, hogy ha meg akarod duplázni az alapváltozat memóriáját (16GB->32GB) és tárhelyét (256GB->512GB), az pont annyiba kerül, mintha vennél 2 db Mac Mini 4-et alap kiszerelésben. Valaki az Apple-nél nem gondolkodott el a mohóság fogalmán.
-
azbest
félisten
válasz Vasti74 #1416 üzenetére
ja hát win alatt is van, hogy storeból fizetős valami, ami külön amúgy ingyen letölthető a készítőtől. A store és annak kényelme pénzbe kerül a készítőnek is
#1414 Tin
a ser8 8745hs procivan is megjelent dianánál, ahogy látom barbone 409 - 60 = 349 eur vagy 508 - 80 = 428 eur, ha sikerült behúzni a nagyobb 11.11 kuponnal.Hát bevallom bűnös vagyok, 233-ért nem tudtam otthagyni, lesz mégegy m7 6850h Így valsz belőlük lesz 3 node-os cluster. Meg ha esetleg elromlana valamelyik, akkor tartalék a k8 plus. Mindig van valami még akcióbb akció de mostmár tényleg leállok, mert rengeteg feladat beállítani az általam elgondolt rendszereket.
Részben azért mégegy, mert a 8845hs gpu része tényleg majd duplája lehet ai dolgokban, a többi ai képességeit még nem próbáltam. Ezeket ki akarom próbálgatni külön még. Csak a ram és ssd ne lenne olyan rohadt drága nagyobb méretben. De azt hiszem szerverként is átadhatóak a futó cumóknak az ai és gpu erőforrások is, bár főleg inteles és nvidiás útmutatókat láttam eddig.
Egyébként, ahogy írtam, a felső ventit picit hangolva (130-ról 70-re véve a start pwm-et) és bordát téve az ssd-kre, amikor három gép is be van kapcsolva, akkor sem tűnik hangosnak, ha nincs nagyon hajtva. A k8 plus lehet egy kicsit még takarékosabb, néha indítás után nem kapcsol be rögtön a venti, mert nem melegedik olyan gyorsan.
[ Szerkesztve ]
-
Vasti74
aktív tag
Szerintem nagyon, ezért is vagyok gondban.
Plusz megszoktam a linuxnak azt a remek tulajdonságát, hogy nem kell külön frissítgetnem minden alkalmazást, mert ugye minden egy helyen frissül...
Ja, tegnap majdnem földhöz vágtam a billentyűzetet, amikor akartam egy LibreOffice-t telepíteni a Store-ból, és €9,90-et akartak kérni érte! Noormáááális?! Letöltöttem, ingyenes... ;-)
Szóval jól meg kell gondolnom - egyelőre próbálom használni, mindent belőni, aztán majd kiderül.
Bocs az offtopicért! -
Tin
veterán
A SER8-8745HS volt baromi jó áron (570€) Amazonon, de most elfogyott. 32GB DDR5 Crucial + 1TB Crucial P3 Plus SSD, és baromi csendes.
Tegnap kipróbáltam a BIOS-ban, hogy felvettem a hűtőventit always full-ra, és megerősítette, hogy még a fél órás Cinebench stressz tesztben, Performance módban sem ment maxon, miközben végig 90C max hőmérsékletet tudott.
Gamelés közben tök normális hangja van, de ami legjobban bejön, hogy akkora a hűtőventillátor, hogy a hangja elég mély, így még pörgés esetén sem zavaró.
Nagyon baba kis gép, de az USB-kkel még mindig nem vagyok kibékülve. Rendeltem két 3.2-es 10Gbps passzív hubot, remélem az egyik jó lesz közülük. Aktívot nem merek, egy gépemet már majdnem kinyírt a visszafolyó áram, de szerencsére annak a BIOS-ában volt védelem, és letiltotta a portot. A monitorom kellene rákötni, meg a dongle-ket, de ahogy nézem, ez csak úgy fog menni, hogy az első HUB-ra dugom rá a másodikat is, ha nem akarok az előlapon egyfolytában bedugott kábeleket nézegetni.
-
Vasti74
aktív tag
Ha mindenáron maradni szeretnék a linux-nál, akkor nem cserélnék vasat: minek szívassam magam, hiszen mezei PC-n ügyeskedés nélkül is fut a linux ;-)
Az értelme inkább ott lenne, hogy lenne egy nagyon jól hardverre optimalizált op.rendszerem (mert éppen most rágtam be egy kicsit a linuxomra: vettem egy 4k monitort, és legalábbis a Mint Cinnamon nem szereti az átméretezett képernyőt, akadozik pl. a videólejátszás)
-
Tin
veterán
Eddig egy videót láttam róla (EZT), és ugye itt is átforrasztotta az egységet a lapon, tehát ha a lap van a géphez kötve, akkor csak így működik, viszont az, hogy cserélhető, meg fogja nyitni az utat oda, hogy néhány hónapon belül már elérhetőek lesznek a rendelhető egységek, és elnézve a felépítést nem egy nagy durranás akár házilag kicserélni az SSD-t. Azért 1TB-os SSD-vel már simán versenyképes a dolog, és árban nem hiszem, hogy 100-150$-nál többet lehetne kérni érte (az Apple mekkora felárat kér ezért, 400$? )
-
azbest
félisten
válasz gaborix #1408 üzenetére
Csak youtube bemutató, nem tudom valakinek lehet-e már, eléggé friss megjelenésnek tűnik.
Dianánál a barbone 8845hs -es k8 plus 420 euro minusz 60 euro kupon = 360, akinek régebbi is elég, az m7 barbone 6850h 273 - 40 euro = 233 euroért is behúzható a 11.11-es kuponnal. Persze az említett firebat is kuponozható (340 eur).
Meg persze a többi kisebb, régebbi procis gépre is akad kupon, csak kisebb értékűekre kisebb. A 11.11 mellett az aliexpress topicban általános kuponok is vannak, de nem összeadhatóak.
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
még nem nagyon megy. Nem hivatalos, visszafejtős, eléggé alfa állapotú próbálkozás van tán. Persze egyre működőbb, de azért messze egy stabiltól állítólag. [link]
Meg igaz, hogy cserélhető, de apple formátumú. Bár láttam youtube-on, hogy van aki már kezdett gyártatni 3rd party modulokat más modelhez. De előfordulhat, hogy esetleg sorozatszámhoz köttetik az ssd-t is, mint ahogy a wifit is már.
[ Szerkesztve ]
-
Tin
veterán
válasz Vasti74 #1407 üzenetére
Láttam én is pár videót tegnap, hogy az új M4 Mini-nek az SSD-je nem forrasztott, hanem cserélhető, így viszont különösen jó biznisznek tűnik a legkisebb modell, mert talán épeszű áron felbővíthető (persze idővel) 1TB-osra, az meg már külső SSD-vel bármire elég.
De ezeken a újakon már nem megy a Linux, nem?
-
gaborix
újonc
Sziasztok,
Firebat A8 -al kapcsolatban van valakinek tapasztalata?
amiket én találtam, hogy kicsit hangos a venti terhelés alatt (ezért miért meglepő?)
illetve, hogy csak kinai oldalról tölthető a driverDiana store -ban van most egész jó áron FIREBAT A8 AMD R7-8845HS
üres: 167,500 körül ( -23,000 -> 359D11 kuponnal)
16Gb/1Tb: 209,400 ( -30,000 -> 499D11 kuponnal) -
Vasti74
aktív tag
Egy pillanatra visszatérve az M4-es Mac Mini-re: most hogy már vannak tesztek róla a neten, piszkosul megtetszett a kis dobozban nagy erő ;-)
Annyira, hogy összedugtam az Intel-es Mac Minimet, húztam rá egy új rendszert (ezen még fut a legújabb macOS is) , és próbálom megszeretni.
Ha sikerül (van rá esély, csak egy kicsit nyitottabbnak kell lennem - a Debian 1.3 óta linux-ot használok, + 50 éves vagyok, már nehezebben váltok a megszokott dolgokról ;-) akkor eladom a PC-t meg ezt a Mac Mini-t, aztán már nem is kell sokat hozzátenni egy ilyen kis erőgéphez :-)
[ Szerkesztve ]
-
Tin
veterán
Beelink SER8 vélemény
A normál, tehát a 8845HS verziót vettem meg, Amazonról. Létezik egy jóval olcsóbb SER8-8745HS verzió is, amiben nincs NPU, és 1-200 Mhz-el alacsonyabb a turbó sebesség, és utánakérdezve kiderült, hogy abban is ugyanaz a hűtés, RAM és SSD van, mint ebben, így amit itt leírok, az nagy valószínűséggel arra is ugyanúgy igaz.
Külső, tartozékok: A gép nagyon minőséginek néz ki, és van súlya is. Full alumínium a ház, hozzám a Space Grey változat jött. Nagyobb, mint az átlag miniPC méret, lent a képen egy SER5-MAX van felette. Egy 120W-os kompakt tápegység jár hozzá, ami tök ugyanaz, mint amit 1 éve a SER5-MAX-hoz adtak. Ezen kívül pedig egy HDMI kábel.
Portok: Ebben a többi márka egyszerűen jobb. A Beelink kicsit szűkmarkúan bánt némelyikkel.
Hang: Két 3.5-ös mikrofonos fejhallgató kimenet van, egy elöl és egy hátul. Ha mindkettőbe be van dugva valami, akkor az első szól, ha kihúzom az elsőből a fejhallgatót, akkor a hátsó, vagyis hátra mehet egy hangszóró, előre meg egy fejhallgató, ez tök jó megoldás.
Kijelző: egy HDMI 2.1 (4K/120Hz) és egy DisplayPort (4K/144Hz), illetve egy USB-C van rajta. Összesen 3 monitort tud kezelni, kipróbáltam, működik.
Adat: elöl egy USB3.2-C 10Gbps, mellette egy USB3.2-A 10Gbps, hátul még egy USB3.2-A 10Gbps, illetve két darab USB2.0-A 480Mbps, ezek mind csak adatportok. Illetve szintén hátul egy még egy USB4-C 40Mbps, ami tud képernyőt is, és PD-s.
Két dolgot nem értek: ha elöl van egy másik USB-C port, akkor az miért nem USB4? Na de legalább 3.2. De hogy hátul miért csak 1 db USB3.2 van, azt nem értem. Mert adatmozgatásra (pen drive, külső meghajtó) használhatom az első portokat, de akkor hátul csak az az egyetlen port marad, amibe mehet egy HUB, és ha két HUB-ot akarok, akkor a másodikat már az első HUB-ba kell dugnom, miközben van 2 db USB2-es portom, de hogy az minek? A dongle-kat nem hátulra szokás dugni, főleg nem fémházas gépnél. Tudom, hogy van több lehetséges megoldás, és ott az USB4 port is, de ha csak annyit csináltak volna, hogy az egyik (vagy mindkettő) USB2.0 helyett is USB3.2 van, akkor a probléma megoldva.
Arról nem is beszélve, hogy nem tudom, hogy Kínában hogyan implementálják a szabványokat, de az USB portok is érdekesek. Kipróbáltam az összes portot több kábellel és külső SSD-vel, hogy mindegyik hozza-e a sebességet. Pont a hátsó USB3.2-A port az, ami érdekes, mert bizonyos kábelekkel olyan, mintha csak egy irányban menne teljes sebességen, vagy van, hogy egy adott kábellel nem ismeri fel a rá dugott SSD-t. Van olyan kábelem, ami minden portban működik, de ha például beledugok egy Anker szabványos 3.0 HUB-ot az egyetlen hátsó 3.2-es portba, akkor azon keresztül már minden kábel és SSD minden kombinációban megy, ráadásul az a kis Anker HUB simán megeszik akár 3 SSD-t is egymásra másolgatás mellett, vagyis a portból jön elég kakaó. Azért gondolok a szabványra, mert az Anker ezt gyaníthatóan jól kezeli, és lehet, hogy ezért nincs gond azokkal a komponensekkel, amiket már abba dugok. De az is lehet, hogy szimplán a csatlakozó érintkezése olyan, amilyen, és nem minden kábel érintkezője megfelelő. Fene tudja. Működni azért működik az összes port, csak szerintem ez így kevés.
Net: 1 db 2.5Gbit LAN port van rajta, ami kell is, mert a WIFI-je egy kalap szar. A Bluetooth legalább az asztalnál ülve használható, de a SER8 WIFI-je 7.5 méterre a routertől (igaz, van párhuzamosan egy vasbeton fal) ilyen 10-20 Mbps-ot tud, miközben a telefonom ugyanott 150-200-at. Nem a 6-os WIFI a vacak, az bőven elég lenne, hanem az alu ház, meg hogy a MiniPC alján egy rácsos fémlemez van porszűrőnek. Ezért került az antenna a hátsó alsó élére, és bár műanyag a hátlap, azért ott a sok csatlakozó és a hűtőborda az antenna felett, ami gondolom leárnyékol. Az antenna amúgy kis barkáccsal könnyen kivezethető, de még egyszerűbb egy WIFI Stick, csak ugye ott megint bejön a képbe a szabad USB3 portok száma…Komponensek: A RAM Crucial 5600 Mhz, 2 db 16GB-os modul. Az SSD egy Crucial P3 Plus 1TB. A CrystalDiskMark teszten 5185/4735-öt hoz, szóval nem vészes a sebessége. Nálam egy Samsung 990 Pro 4TB lesz majd a rendszerlemez, de valószínűleg ezt is benne hagyom.
Teljesítmény: Alapból két teljesítményprofil van, a Balanced (54W) és a Performance (65W). Néhány teszt pontszáma:
CPU-Z: single 700, multi 6950, multi+perf 7250
Geekbench6: single 2623, multi 12767, multi+perf 13060
CinebenchR23: single 1778, multi 16545, multi+perf 17085
A single core és a GPU teljesítményt nem érinti a teljesítményprofil emelése, az mindkét esetben ugyanaz, egyedül a multicore teljesítmény nő meg, de láthatóan csak 3-5%-al. A következő pontban eldönthető, hogy van-e értelme.Fogyasztás: Windows idle fogyasztása 7-9W között ugrál. Böngészős, irodai használat mellett 15-35W között eszik. YT 4K videónézés 20-25W körül. Cinebench max terheléses fogyasztása Balanced módban 75-80W közötti, Performance módban 90-92W körüli. Furmark + CPUZ stressz tesztben láttam egyszer egy pillanatra 94W-ot a konnektoros mérőn, ez lehet a teteje. Kérdés, hogy megér-e 10-15W többletfogyasztást a Performance teljesítményprofil, ha közben csak pár százalékot hoz.
Érdekesség, hogy egy 65W-os Levono USB-C tápegységről simán megy Balanced módban, a CPU-Z stressz tesztet ráindítva az is behúz 80W-ot, ez nyilván a tápnak nem tesz jót, de csak kipróbáltam. A gép nem indult újra, úgyhogy a 90W-os PD-s monitorok simán ki kell hajtsák.
Hűtés: Gyárilag a 27-es BIOS volt rajta, amivel Performance módban gyakorlatilag alapból jól hallható hangja volt. A 29-es BIOS-t felrakva ez drámaian megváltozott, és nagyon csendes lett a gép Performance módban is. Idle állapotban gyakorlatilag alig hallani. 10 perc Cinebench után Balanced módban 79C a maximum CPU hőfok, ugyanez Performance módban 30 percig nyúzva Cinebench alatt 90C, és ez alatt bírja tartani a hűtés úgy, hogy még nem pörög fel a maximumra, de így sincs throttling. Mindez 23 fokos szobában, asztalra rakva.
A hűtőventi amúgy nagy, és elég mély a tónusa, vagyis ha pörög, akkor sincs süvítő hangja. Egyáltalán nem zavaró, sőt igazából meglepő, hogy ekkora teljesítmény tud ilyen csendes lenni. A RAM és SSD hűtése szinten rendben van, előbbinél nem láttam 40C felettit, utóbbinál talán valami 50C alattit valami masszívabb írási tesztnél.
A BIOS amúgy teljesen nyitott, és minden állítható, vagyis akinek van kedve, még feljebb húzhatja a kakaót.Összegzés: Két dolog nem tetszik benne. Az egyik a portok száma, és egyszerűen nem értem, hogy miért kellett ezen spórolni, hiszen tényleg csak annyit kellett volna tenni, hogy a hátsó két USB2 helyett USB3.2-t raknak, és esetleg az első USB-C helyére egy teljes értékű DP+PD 4-est. Az, hogy nincs második Ethernet port, inkább csak a „jó lenne” kategória, ahogy az Oculink is. A másik problémám a WIFI/Bluetooth. Ez is túlélhető, hiszen ha kell, mindkettő megoldható Dongle-vel, csak akkor ugye megint ott az USB portok száma.
Ami nagyon tetszik, az a kinézete, a full alu ház, a zseniális és halk hűtés, a minőségi komponensek, és az, hogy atomstabilnak tűnik még kihajtva is. Egyedül a táptól félhetnék, de az meg standard, és 1 éve használ a fiam ugyanilyet a SER5-höz, és semmi baja.
Közvetlen vetélytársának én a Minisforum UM890 Pro-t mondanám, az viszont speckóban felette van. Picit erősebb Ryzen9 8945HS proci, több USB 3.2 port jobb elhelyezéssel, egy helyett két USB4 port, 2 LAN port, és van Oculink is, na meg jól működő WIFI és Bluetooth. Árban pedig tök ugyanannyi. Viszont a Minisforum gépének a hűtése nem ennyire halk, és magasabb frekis is terhelés alatt a tesztek szerint, vagyis zavaróbb.
Összességében elégedett vagyok a SER8-al, mert amire nekem kell, és ahogyan én használni fogom, arra megfelel. A csendes futás nálam többet ér, mint egy-két ritkán használt port vagy funkció, viszont én egy elárazás miatt annyiért vettem, amennyiért a barebone változatot árulják, annyiért meg nem lehetett ott hagyni. A „kistestvér” 8745HS változatot pont az olcsósága miatt ezért én nagyon ajánlanám, de a 8845HS „teli” árán lehet, hogy inkább bepróbálkoznék ez Minisforum UM890 Pro-val.
És itt a kép a SER5MAX-al a tetején:
-
Tin
veterán
Igen, a céges laptop nekem is olyan, hogy pikkpakk throttlingol, viszont nem bánom, mert legalább csendes. Utálom a süvítő ventillátort. A teljesítmény profil lényege csak annyi, hogy mennyi kakaót ad a SOC-nak, nyilván minél többet, annál több mag tud annál magasabb órajelen mennyi, vagyis ez a többmagos teljesítményt befolyásolja. De mivel még a 65W-os profillal sem tudod maxra hajtani egyszerre az összes magot, így gyakorlatilag ez a teljesítmény limitje, nem a ráírt vagy a turbó órajel. Hiszen a hűtést is arra lőtték be, a tápját is, így gyakorlatilag ezek a limitáló tényezők. Felette meg úgyis throttling van. De akkor nincs throttlingod, ha végig tudja, ami jó hír, hiszen a 8845HS egy egész erős SOC.
A venticsere jó kérdés, és mindig kockázatos, mert ki tudja, hogy amikor majd kellene, akkor találsz-e ilyet, de Kína miatt szerintem mindig lesz minden mindenhol, főleg idővel, úgyhogy én emiatt nem aggódnék. Meg aztán a ventillátorokban nem nagyon tud semmi tönkremenni, előbb avul el a géped, minthogy a venti meghaljon. Ha meg meghalna, akkor azt úgyis az elején csinálja.
A venti profil állítás nem kicsit fontos, a fiamnak SER5 MAX-a van, süvít mint a veszedelem, még tavaly szórakoztunk a beállításokkal, de amikor játszik, a végén mindenképp tornádó hangja van, őt nem zavarja, úgyhogy nekem mindegy. Én megőrülök attól, ha hangos a gép, szóval az állítgatás fontos nekem. De neten találsz millióféle leírást, azzal a 7-8 paraméterrel nagyjából azt tudod megadni, honnan indul, milyen ütemben pörög fel, és hány foknál löki be a maximális fordulatszámot, ami általában elég ahhoz, hogy throttling előtt megfogja a procit. De mondom, ez is emberfüggő, mert a céges laptopban én simán azt mondom, hogy ne is pörögjön fel a venti, inkább throttlingoljon a proci, de van, aki meg azt mondja, hogy ki akarja venni a maxot a prociból, ami azt jelenti, hogy 90 fok környékén feltolja maxra a ventit, visszahűti a procit, aztán ha megint eléri a hőfokot, megint felpörög, és így tovább. Nekem ez a halálom.
Az akril fedőlap érdekes, de mivel műanyag, legalább van WIFI meg BT jeled. A fémházas gépeknél pont az a baj, hogy nincs. Mondjuk esztétikailag nem tökéletes, de az legyen a legnagyobb baj...
Akkor ha jól értem, elégedett vagy vele. Nekem is megjött a SER8 még tegnap, írok róla hamarosan, van mit
-
azbest
félisten
olyan értelemben nincs, hogy 10 perces sebesség teszt is annyit ad, mint egyszeri futtatás. Az inteles notimnál első futás gyorsabb, aztán visszaáll csökkentett teljesítményre
Érdekes, hogy csak cpu-t és csak gpu-t kiterhelve is hasonló a fogyasztás. Olyan szitut még nem tudtam próbálni, hogy mit szólna ahhoz, hogy mindkettő legyen terhelve, gondolom a power limit ott már mindkettőből visszavenne. A biosban van valami power beállítás, de nem biztos, hogy feljesbb húzható a normális módnál (alapból 3 szint van kivezetve a sima teljesítmény választó részre is, de lehet almenüben egyedit is állítani azt hiszem).
Más netes, yt videós teszt eredményekben is hasonlókat láttam ilyen procival.
Hosszútávra abból még lehet komplikáció, hogy 7 centi átmérős 1 centi vastag 5 voltos 4 pines, fordulatszámvisszjelzős ilyen késes dugós ventilátort nem nagyon kapni. Azt hiszem gpu-kon szokott lenni inkább ilyen venti aljzat, a másik minipécémben is én gyártottam adapter kábelt két különbözőből, amikor abba tettem ventit. Szóval remélhetőleg tartós lesz az a venti, mert pont ugyanilyenre nem fogom tudni pótolni valsz.
Egyébként lehet jobb lenne, ha fújna és nem szívna a venti, de megfordítani a gyári csavarokkal nem lehet, mert süllyesztett a venti keretben a csavar helye - és hosszabb csavarnál a feje már lehet ütközne valamivel, ki van számolva a hely.Nézegettem, hogy vajon tényleges különbség a proci oldali hűtésben lehet-e a ser8-hoz képest. Az m7 és k8 plus ilyen nagy lapos wapor changert használ a videók szerint. A venti modul mérete egyezik, viszont lehet, hogy picit kisebb maga a benne lévő venti a gmktec gépekben a ser8hoz képest. A venti profilok részletesebben állíthatóak a biosban, mint ahogyan értem, hogy mi mit jelent
Az az akril fedőlap, ahogy a mozgó levegő statikusan feltölti, vonzza a port Gondolkodtam már rajta, hogy egyszerűen leveszem és csinálok egy fekete rácsot rá 3d nyomtatóval. Vagy akár komplett matt fekete fedelet. Így egymásra rakva csak azért merem használni, mert tettem be az akril fedél alá a négy sarokra 3mm vastag öntapadós filc korongokat, azok segítenek megtartani a súlyt, mert amúgy a közepén lévő rögzítést terhelné és meghajolna. Most rendeltem fekete filc korongokat, mert fehérben volt otthon és az kilátszik
#1400 szkutyi
hát, ha úgy választanék, mint az irodista kollégák, akkor muszáj lenne lecserélni a két szürkét, hogy egyformák legyenek és jó legyen a fengsui De nekem a működésük számít. Legfeljebb az fenyeget, ha valamilyen szempontból a 8845-ös gép kiugróan jól teljesít, akkor helyette mégegy m7 kellene a clusterbe, hogy kísérletezni tudjak a 8845össel. Bár, ha virtuális gépnek is át lehet adni az AI modulok kezelését (iGPU, NPU), az lesz a legjobb.[ Szerkesztve ]
-
Tin
veterán
Na, az egész gyors volt Mondjuk EU-ból jött.
A pontszámban gondolom hozza a többi hasonlót, de a hűtés milyen? Throttling van?
Amúgy nagyon kis csinos gépnek tűnik, sok sikert hozzá Meg ezzel a teljesítménnyel ezen az áron eléggé verhetetlen. Nekem is megjön hamarosan a SER8, majd beszámolok róla.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
társtopik: Mini-ITX
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 5900X + RX 6800 16GB GDDR6! GARANCIA/SZÁMLA!!!
- Panorámás Gamer PC! i7-8700/GTX 1070 Ti 8GB/16GB RAM/512GB+128GB SSD
- Gamer PC: Ryzen 5 5600X // RTX 4060 Ti // 32Gb Ram // 1Tb SSD
- Ryzen 7 5800X / RX 6700 XT / A520M / 16GB vagy 32GB RAM 3600MHz / 256GB + 1TB M.2 SSD / 750W GOLD
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 5900X + RTX 3060 12GB GDDR6! GARANCIA/SZÁMLA!!!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest