Új hozzászólás Aktív témák

• Tin

veterán

Beelink SER8 vélemény

A normál, tehát a 8845HS verziót vettem meg, Amazonról. Létezik egy jóval olcsóbb SER8-8745HS verzió is, amiben nincs NPU, és 1-200 Mhz-el alacsonyabb a turbó sebesség, és utánakérdezve kiderült, hogy abban is ugyanaz a hűtés, RAM és SSD van, mint ebben, így amit itt leírok, az nagy valószínűséggel arra is ugyanúgy igaz.

Külső, tartozékok: A gép nagyon minőséginek néz ki, és van súlya is. Full alumínium a ház, hozzám a Space Grey változat jött. Nagyobb, mint az átlag miniPC méret, lent a képen egy SER5-MAX van felette. Egy 120W-os kompakt tápegység jár hozzá, ami tök ugyanaz, mint amit 1 éve a SER5-MAX-hoz adtak. Ezen kívül pedig egy HDMI kábel.

Portok: Ebben a többi márka egyszerűen jobb. A Beelink kicsit szűkmarkúan bánt némelyikkel.

Hang: Két 3.5-ös mikrofonos fejhallgató kimenet van, egy elöl és egy hátul. Ha mindkettőbe be van dugva valami, akkor az első szól, ha kihúzom az elsőből a fejhallgatót, akkor a hátsó, vagyis hátra mehet egy hangszóró, előre meg egy fejhallgató, ez tök jó megoldás.

Kijelző: egy HDMI 2.1 (4K/120Hz) és egy DisplayPort (4K/144Hz), illetve egy USB-C van rajta. Összesen 3 monitort tud kezelni, kipróbáltam, működik.

Adat: elöl egy USB3.2-C 10Gbps, mellette egy USB3.2-A 10Gbps, hátul még egy USB3.2-A 10Gbps, illetve két darab USB2.0-A 480Mbps, ezek mind csak adatportok. Illetve szintén hátul egy még egy USB4-C 40Mbps, ami tud képernyőt is, és PD-s.

Két dolgot nem értek: ha elöl van egy másik USB-C port, akkor az miért nem USB4? Na de legalább 3.2. De hogy hátul miért csak 1 db USB3.2 van, azt nem értem. Mert adatmozgatásra (pen drive, külső meghajtó) használhatom az első portokat, de akkor hátul csak az az egyetlen port marad, amibe mehet egy HUB, és ha két HUB-ot akarok, akkor a másodikat már az első HUB-ba kell dugnom, miközben van 2 db USB2-es portom, de hogy az minek? A dongle-kat nem hátulra szokás dugni, főleg nem fémházas gépnél. Tudom, hogy van több lehetséges megoldás, és ott az USB4 port is, de ha csak annyit csináltak volna, hogy az egyik (vagy mindkettő) USB2.0 helyett is USB3.2 van, akkor a probléma megoldva.

Arról nem is beszélve, hogy nem tudom, hogy Kínában hogyan implementálják a szabványokat, de az USB portok is érdekesek. Kipróbáltam az összes portot több kábellel és külső SSD-vel, hogy mindegyik hozza-e a sebességet. Pont a hátsó USB3.2-A port az, ami érdekes, mert bizonyos kábelekkel olyan, mintha csak egy irányban menne teljes sebességen, vagy van, hogy egy adott kábellel nem ismeri fel a rá dugott SSD-t. Van olyan kábelem, ami minden portban működik, de ha például beledugok egy Anker szabványos 3.0 HUB-ot az egyetlen hátsó 3.2-es portba, akkor azon keresztül már minden kábel és SSD minden kombinációban megy, ráadásul az a kis Anker HUB simán megeszik akár 3 SSD-t is egymásra másolgatás mellett, vagyis a portból jön elég kakaó. Azért gondolok a szabványra, mert az Anker ezt gyaníthatóan jól kezeli, és lehet, hogy ezért nincs gond azokkal a komponensekkel, amiket már abba dugok. De az is lehet, hogy szimplán a csatlakozó érintkezése olyan, amilyen, és nem minden kábel érintkezője megfelelő. Fene tudja. Működni azért működik az összes port, csak szerintem ez így kevés.

Net: 1 db 2.5Gbit LAN port van rajta, ami kell is, mert a WIFI-je egy kalap szar. A Bluetooth legalább az asztalnál ülve használható, de a SER8 WIFI-je 7.5 méterre a routertől (igaz, van párhuzamosan egy vasbeton fal) ilyen 10-20 Mbps-ot tud, miközben a telefonom ugyanott 150-200-at. Nem a 6-os WIFI a vacak, az bőven elég lenne, hanem az alu ház, meg hogy a MiniPC alján egy rácsos fémlemez van porszűrőnek. Ezért került az antenna a hátsó alsó élére, és bár műanyag a hátlap, azért ott a sok csatlakozó és a hűtőborda az antenna felett, ami gondolom leárnyékol. Az antenna amúgy kis barkáccsal könnyen kivezethető, de még egyszerűbb egy WIFI Stick, csak ugye ott megint bejön a képbe a szabad USB3 portok száma…

Komponensek: A RAM Crucial 5600 Mhz, 2 db 16GB-os modul. Az SSD egy Crucial P3 Plus 1TB. A CrystalDiskMark teszten 5185/4735-öt hoz, szóval nem vészes a sebessége. Nálam egy Samsung 990 Pro 4TB lesz majd a rendszerlemez, de valószínűleg ezt is benne hagyom.

Teljesítmény: Alapból két teljesítményprofil van, a Balanced (54W) és a Performance (65W). Néhány teszt pontszáma:
    CPU-Z: single 700, multi 6950, multi+perf 7250
    Geekbench6: single 2623, multi 12767, multi+perf 13060
    CinebenchR23: single 1778, multi 16545, multi+perf 17085
    A single core és a GPU teljesítményt nem érinti a teljesítményprofil emelése, az mindkét esetben ugyanaz, egyedül a multicore teljesítmény nő meg, de láthatóan csak 3-5%-al. A következő pontban eldönthető, hogy van-e értelme.

Fogyasztás: Windows idle fogyasztása 7-9W között ugrál. Böngészős, irodai használat mellett 15-35W között eszik. YT 4K videónézés 20-25W körül. Cinebench max terheléses fogyasztása Balanced módban 75-80W közötti, Performance módban 90-92W körüli. Furmark + CPUZ stressz tesztben láttam egyszer egy pillanatra 94W-ot a konnektoros mérőn, ez lehet a teteje. Kérdés, hogy megér-e 10-15W többletfogyasztást a Performance teljesítményprofil, ha közben csak pár százalékot hoz.

Érdekesség, hogy egy 65W-os Levono USB-C tápegységről simán megy Balanced módban, a CPU-Z stressz tesztet ráindítva az is behúz 80W-ot, ez nyilván a tápnak nem tesz jót, de csak kipróbáltam. A gép nem indult újra, úgyhogy a 90W-os PD-s monitorok simán ki kell hajtsák.

Hűtés: Gyárilag a 27-es BIOS volt rajta, amivel Performance módban gyakorlatilag alapból jól hallható hangja volt. A 29-es BIOS-t felrakva ez drámaian megváltozott, és nagyon csendes lett a gép Performance módban is. Idle állapotban gyakorlatilag alig hallani. 10 perc Cinebench után Balanced módban 79C a maximum CPU hőfok, ugyanez Performance módban 30 percig nyúzva Cinebench alatt 90C, és ez alatt bírja tartani a hűtés úgy, hogy még nem pörög fel a maximumra, de így sincs throttling. Mindez 23 fokos szobában, asztalra rakva.

A hűtőventi amúgy nagy, és elég mély a tónusa, vagyis ha pörög, akkor sincs süvítő hangja. Egyáltalán nem zavaró, sőt igazából meglepő, hogy ekkora teljesítmény tud ilyen csendes lenni. A RAM és SSD hűtése szinten rendben van, előbbinél nem láttam 40C felettit, utóbbinál talán valami 50C alattit valami masszívabb írási tesztnél.
    A BIOS amúgy teljesen nyitott, és minden állítható, vagyis akinek van kedve, még feljebb húzhatja a kakaót.

Összegzés: Két dolog nem tetszik benne. Az egyik a portok száma, és egyszerűen nem értem, hogy miért kellett ezen spórolni, hiszen tényleg csak annyit kellett volna tenni, hogy a hátsó két USB2 helyett USB3.2-t raknak, és esetleg az első USB-C helyére egy teljes értékű DP+PD 4-est. Az, hogy nincs második Ethernet port, inkább csak a „jó lenne” kategória, ahogy az Oculink is. A másik problémám a WIFI/Bluetooth. Ez is túlélhető, hiszen ha kell, mindkettő megoldható Dongle-vel, csak akkor ugye megint ott az USB portok száma.

Ami nagyon tetszik, az a kinézete, a full alu ház, a zseniális és halk hűtés, a minőségi komponensek, és az, hogy atomstabilnak tűnik még kihajtva is. Egyedül a táptól félhetnék, de az meg standard, és 1 éve használ a fiam ugyanilyet a SER5-höz, és semmi baja.

Közvetlen vetélytársának én a Minisforum UM890 Pro-t mondanám, az viszont speckóban felette van. Picit erősebb Ryzen9 8945HS proci, több USB 3.2 port jobb elhelyezéssel, egy helyett két USB4 port, 2 LAN port, és van Oculink is, na meg jól működő WIFI és Bluetooth. Árban pedig tök ugyanannyi. Viszont a Minisforum gépének a hűtése nem ennyire halk, és magasabb frekis is terhelés alatt a tesztek szerint, vagyis zavaróbb.

Összességében elégedett vagyok a SER8-al, mert amire nekem kell, és ahogyan én használni fogom, arra megfelel. A csendes futás nálam többet ér, mint egy-két ritkán használt port vagy funkció, viszont én egy elárazás miatt annyiért vettem, amennyiért a barebone változatot árulják, annyiért meg nem lehetett ott hagyni. A „kistestvér” 8745HS változatot pont az olcsósága miatt ezért én nagyon ajánlanám, de a 8845HS „teli” árán lehet, hogy inkább bepróbálkoznék ez Minisforum UM890 Pro-val.

És itt a kép a SER5MAX-al a tetején:

Új hozzászólás Aktív témák