Új hozzászólás Aktív témák

• Tin

veterán

Szegény fiam most kicsit megszívattam :(

Van egy Beelink SER5-MAX-a egy éve, ez ugye egy 54W-ig "felhúzott" 5800H procis gép, de még a kis form factorral és hűtéssel. Vagyis folyton süvített, mintha muszáj lenne neki. Iskolai dolgokra használja, némi programozás, meg játszik, többségében Fortnite. A gép gyakorlatilag a legkisebb teljesítmény-emelkedésre felpörgő ventivel reagál.

Néztem mi lehet, hát Performance módban volt a gép, visszavettem Balanced-ba, úgy kicsit jobb lett, de azért nem az igazi. A BIOS-a 602-es, a legújabb viszont a 605-ös, és alig 2 hónapos, mondom felrakom, mert biztos javítottak rajta.

Felrakás előtt is mértem CPUZ stressz tesztet, Balanced-ban 80C, Performance-ban 86C a max. BIOS felment, ugyanúgy hangos a venti, és a max hőmérsékletek ugyanezek. Azt viszont nem értettem, hogy a minimum miért 47C, amikor 40C felett már megy a venti, de egyszerűen nem hűti alá. Azt gondoltam, hogy a hűtőpaszta.

Na, szétkaptuk, ez volt a hűtő alatt:

Engem is meglepett, hogy folyékony fém pasztával volt összerakva, ott van akkurátusan a CPU körül az a kis gumi szigetelés, hogy ne folyjon le, szóval nem ez volt a szűk keresztmetszet.

Újrapasztáztam MX-4-el, igaz egy 5-6 éves bontott tubus volt itthon, bár az elvileg nem befolyásolja, de így a max hőmérsékletek Balanced 86C, Performance 92C, szóval +6 fokkal melegebb a proci. Nem rontottam el a vastagságot, 3x kentem újra különböző vastagságban, nagyon nem befolyásolta a hővezetést, vagyis egyszer sem volt alul- vagy túlkenve.

Öröm az ürömben, hogy a venti görbét beállítottam úgy, hogy idle-ben 46C helyett 52C, light terhelésnél simán 70C körül van, a venti 60C felett indul, 70C felett PWM, a full speed meg 88-nál rúg be. Így fullos terhelésnél is megállítja 92 fokon, viszont összességében halk, és a Fortnite alatt is végig halk, bár 86C körül van a hőmérséklet.

De lenne egy kérdésem: tudtok mondani olyan hővezető pasztát, amivel tuti nem zárom rövidre a SOC-ot (vagyis nem fém), nem kerül egy vagyonba, de hozza közel egy folyékony fém teljesítményét? Az MX-4 ide kevés. MX-6 esetleg?

Új hozzászólás Aktív témák