- OLED TV topic
- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- Léghűtés topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Asztrofotózás
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali informatikai kérdések órája
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bardi
senior tag
Hogy tudjak tesztelni kinyomtattam a szükséges alaktrészt, így néz ki.
Rossz az összes fal, felső réteg a furattal nem ér össze, a fúvóka végigszántja, hiába van a Z-hop bekapcsolva és 1 mm-re beállítva, feladom egy időre.
E3D oldaláról rendelek majd pár fúvókát, az remélem mérethelyes lesz, több ötletem nincsen már. Egy új X gantryt is tök fölösleges így elkezdenem nyomtatni, mert alapjaiban lesz szar. -
bardi
senior tag
Na, 60 fokról 48-ra csökkentettem az asztal hőmérsékletet, meg újra állítottam az asztaltávolságot, közel volt eléggé.
Elefántláb majdnem eltűnt, Z irányba pontosabb a méret, szóval az javult.
Viszont X irányba lesz valami gond a szerkezettel, mert a jobb oldalon lévő falnál a két réteg közé simán benyomom a körmöm, míg a másik három falnál a két réteg össze van gyógyulva. A hirtelen irányváltás okozhatja a gondot, pedig Cura-ban a gyorsulás már le van csökkentve 50-ra, a jerk meg 8-ra.
Lineáris sínekre kéne cserélni az összes tengely a görgős megoldás helyett... -
bardi
senior tag
A görgők jók, megnéztem, nagyon kis mozdulatokra is forog a motor tengelye, a csavarok meg nem mozdulnak. Ezekre még figyeltem a szerelésnél, hogy biztosan jól meg legyenek húzva.
A fúvókát sajnos nem tudom lemérni, van még egy 0,8-as, meg 1,0 és 1,2-es, de azokat már kicsit nagynak érzem.
Ez a 0,6 mm-es pont jó kompromisszum, gyorsabb vele a nyomtatás, a volcano hotend miatt bírja is, és a minimális lekerekítési sugarak se túl nagyok vele. Lehet kéne pár újat vennem, csak mire ideér...A hűtést kipróbálom, hátha segít még, köszönöm.
-
izisz
senior tag
válasz
DrojDtroll #20545 üzenetére
-
DrojDtroll
veterán
Sziasztok!
Milyen 6 léptetőmotoros viszonylag olcsó/bestbuy vezérlőt ajánlotok? -
izisz
senior tag
"tárgyhűtő már a második rétegnél max sebességgel megy" - ezt én megfelezném egy próbára.
"van egy kis elefántláb" - magas az asztalhő és feltehetőleg túl közel állított nozzle
"0,6 mm-es fúvókát használok" - az is megszivathat, ha ez csak papíron ilyen méretű és esetleg a valóságban nemPlusz megnézném, hogy a motorokon (X,Y) a fogas görgő fixen áll-e, ha kell a hernyőcsavarokat meghúzni picit (az egyik csavar természetesen a lapolt tengelyoldalra feküdjön fel).
-
norbert1998
nagyúr
válasz
norbert1998 #20472 üzenetére
Erre valaki? valamelyikre legalább?
A gyanta settings már nem lényeg. -
bardi
senior tag
Az eredmény meglepően jó, 1,3 mm-t mérek, bár kéne egy új tolómérő, olcsó húsnak...
Viszont a 4 oldal közül csak egynél tudtam benyomni a körmöm.Amit változtattam az az, hogy a hotendet lefogattam még két csavarral, ezt használom, eddig is elég szoros volt a hotend benne, nem mozgott külön az X-carriage-tól, de hátha.
Az alsó kb 10-12 réteg viszont érezhetően gyenge, pedig a tárgyhűtő már a második rétegnél max sebességgel megy. Az alján van egy kis elefántláb, aztán meg az egész beesik belülre, 3-4 tized mm-rel kisebb a mérete, mint a névleges mindkét irányba.
-
bardi
senior tag
Kalibráltam az extrudert, jelenleg 100 mm helyett 102-t tol ki, szóval ennek még segítenie is kéne.
Csökkentett sebességgel ugyan az az eredmény, a Tevo Tarantulához kapott áttételes extrudert használom, semmi filament por nincsen ami csúszásra utalna, a fogaskerék is szinte teljesen tiszta.
Az első réteget 0,4 mm-es távolságból nyomtatja. Annak elméletileg pontosnak kéne lennie, úgy állítottam be, hogy megemeltem a fejet 0,1 mm magasságra, majd hézagmérővel beállítottam az asztalt.A tárgyat amit fotóztam nyomtattam 6 mm magasságig is és az infill még ott is jónak tűnik.
Kipróbálom amit javasolsz, aztán meglássuk.
Az egészet még ott vettem észre, hogy ha kör alakú furat van a tárgyon Z irányban, akkor a legfelső rétegen a furat körvonala nem érintkezik a felső réteggel. -
kzkz
őstag
Az extrusion width-et felesleges emelni, mert ezután ezt az értéket figyelembe véve újra szeleteli a program a tárgyat, és bár a vonalak vastagabbak lesznek, de kevesebb lesz belőle.
Feljebb kell emelni az extrusion flow-t, és távolabb tenni a fejet asztaltól az első rétegnél. Azért jó az infill, mert túl közel van a fej az asztalhoz. Mivel ilyen kicsi Z irányban a tárgy, így ez nem jön ki, de magas tárgynál már az infill se lenne tömör.
Csinálj vagy tölts le egy kalibrációs kockát/kört, aminek üres a közepe, és az oldala kétszer olyan vastag, mint a nozzle, tehát nálad 2x0,6=1,2mm. A tárgy legyen 3-5cm magas legalább, és a végén mérd meg a fal vastagságát a legtetején, az utolsó pár rétegen. Ha kisebb, mint 1,2mm, akkor növeld a flow-t.
-
azbest
félisten
válasz
csadi0011 #20537 üzenetére
begyűrheti a szálat, mert fordított irányban nincs szálvezetés. Plusz bemenet felölli oldalon a ptfe csövet sem feltétlen tartja elég erősen. Valaki régebben tévedésből fordítva rakta fel és utána itt a topicban kérdezett, hogy miért szakadt ki a helyéről a csőszorító.
-
csadi0011
őstag
(Trianglelab) bmg dualdriver extrudert a filament irányát tekintve szerintetek fel lehet rakni fordítva?
Szerintem mindegy, hogy melyik oldalon tolja ki az anyagot, de érdekelne a véleményetek. Sőt fordítva mintha rövidebb táv lenne a ptfe csőig, szóval szerintem jó lesz.(Csináltam neki felfogatást, de elnéztem egy méretet és nem fér el. Fordítva viszont elférne.)
-
Reggie0
félisten
Flow emelese segithet, de a helyedben en ujrakalibralnam az extrudert es ha jelentos az elteres akkor megneznem mi az oka. Pl. gyengen szorit vagy valamiert megcsuszik a filament a fogaskereken, pl. eltomodott vagy elkopott fogak.
Nyomtatas sebessege nem tul nagy? Ugyan az a filament, mint amivel eloszor bekalibraltad? -
bardi
senior tag
Segítsetek, észrevettem az utóbbi időben, hogy a nyomtatásaimnál az első rétegek nagyon jók, az infill is a többi részen, viszont a falak nagyon gyengék.
3 réteg vastagra vannak beállítva, és nem érnek össze, körömmel simán közé lehet nyúlni, ezért nagyon gyengék a nyomtatásaim.
0,6 mm-es fúvókát használok, volcano szerű hotend, Cura-ban és Slic3r-ben is be van állítva a mérete, de mindkét szoftverrel rossz a végeredmény.
Ezen a képen látszik a gond: https://photos.app.goo.gl/93Tqm9TqgCb67zcu8Egy FB csoportban azt írták, hogy az extrusion width állításával megjavul, de semmi eredményt nem hozott, pedig 0,75 mm-re felvettem.
Próbálgattam különböző overlap beállításokat és hasonlók, de semmi sem hozott eredményt.Mi okozhat ilyen gondot? Amikor még összeraktam a gépet, az extrudert kalibráltam, és az infill az jónak is néz ki, szóval nem gondolom, hogy alul extrudálna, vagy nem bírná a hotend a sebességet ilyen fúvóka átmérővel.
Nagyon zavaró, mert minden amit nyomtatok mechanikai alkatrész, nézhet ki szarul, de legyen erős. -
dugesz77
őstag
válasz
Zippair #20532 üzenetére
Ez elég részletesnek tűnik. Nincs még fent nálam sem csak tervben van, hogy beszerzem.
-
Zippair
aktív tag
Sziasztok, valaki tudna nekem segíteni, hogy mit kell beállítanom az auto bed levelinghez? Sehol nem találok normális leírást
A nyomtató: ender 3 pro
szenzor: trianglelabs 3dtouch
fw: marlin 1.1.x bugfix -
kugli81
aktív tag
Sziasztok .Tudna segiteni valaki hol tudok most venni sürgősen ptfe csővet?
-
Imy
veterán
Nagy Attilának a napokban indult CURA beállításokról videó.
A 4.3-at magyarította is. [link] -
DrojDtroll
veterán
4.4-es Cura-ban nektek megy a nozzle méret változtatás?
-
dugesz77
őstag
Nálam sajnos párszor már előfordult ,hogy a Cura egyszer csak elkezd valami marhaságot csinálni. Ez a hiba talán az utolsó frissítés után jött elő ezt is a benchy-nél dobta ki , másnál nem tünt fel amiket nyomtattam . Hiába van bepipálva a hűtés 100%-on nem megy a venti. Valami marhaságot beleírhat gondolom.Ez még a gyári tárgyhűtő csőrrel készült akkor az itteni tanácsra hallgatva Mistral-e vel nyomtatok az előbb linkelt benchy-k már azzal készültek.
-
Quentis
újonc
Köszönöm szépen a segítséget a filament választás tekintetében.
Remélhetőleg jövő héten ki is tudom majd próbálni.
-
Joshi
titán
válasz
Mr.Csizmás #20520 üzenetére
Én elhiszem, azt már kevésbé hogy az ott tökéletesen működik. Sok tapasztalatom nincs, de ami van az alapján én azt mondom, hogy sokkal többet számít a tárgyhűtő milyensége. Nálam eddig még mindig az a legjobb megoldás, ha a Nozzle körül egyenletesen 360°-ban fújja a levegőt nem túl erősen és nem túl gyengén (PLA).
-
Joshi
titán
válasz
dugesz77 #20518 üzenetére
Minden szeletelő progiban te állítod be, hogy hányadik rétegtől menjen a tárgyhűtés. Én a negyediktől kapcsolom be ~75%-al. Sőt, még a hűtés mértékét is megadhatod akár különböző rétegenként. Kizárt hogy a Cura ezt ne tudná.
Illetve nagyon sokat számít hogy milyen a hűtőfúvóka, mert a gyári rendszerint nem szokott jó lenni minden körülmény között. -
dugesz77
őstag
válasz
dugesz77 #20517 üzenetére
Ami elég furcsa nekem, hogy lehet, hogy emnnyire más lesz a végeredmény ha az anyag és a hőmérsékleteket ugyanaz csak a sliccerben van eltérés. Itt a színben nagyon nagy az eltérés és előjött,hogy a cura nem kapcsolja be a ventit és ezért az az oldal állandóan rossz a benchy-n míg Prusa használja végig és itt nincs ilyen megfolyásos hiba.
Cura-nál elmarad a fémes/selyemfény hatás.
Az alapanyag CREOZONE PLA 205/60 -on.
Egész jó a fém hatás (nehéz fotózni) -
dugesz77
őstag
válasz
llacee #20515 üzenetére
Nálam nem vált be az új Cura. Hiába állítottam be a tárgyhűtést állandóan lekapcsolja. Chep éppen rakott ki új profilt esetleg azzal érdemes kipróbálni. Most kicsit félreraktam a Curat jó két hete prusaslicer-el nyomtatok. Nagyon jó chep config-ja hozzá azzal érdemes használni.
-
llacee
őstag
Ugyan ezzel probalkozom lime green es a shine silver.
Amivel stabilan jo a minoseg a fekete es a feher pla gembird.
A lilanak tuno galaxy blue gembird mar nem annyira jol jon ki a gepbol es szagosabb is.
Fuvokat csereltem az iment letisztitom az adagolo rez elemet, megnezem feszit-e rendesen es megint proba.Most feherrel.Koszi a sok valaszt!
Meg este megprobalom a bt touchot beizzitani mert 2 hete itt var a dobozaban, hatha az is segit egy kicsit. -
Joshi
titán
válasz
llacee #20512 üzenetére
A Gembird se a legjobb ahogy nézem. Egyébként nekem is van hasonló zöld Spectrum anyagom és nagyon furcsán viselkedik a többi színhez képest. Olyan mintha "gumi szerű" lenne vagy nem tudom mihez hasonlítsam. De az is lehet, hogy a hotendbe lévő előző anyag miatt lesz sokkal "zártabb" melegítés után ezért nem tapad rendesen.
-
azbest
félisten
válasz
llacee #20512 üzenetére
azért a cura update nem mindegy. Az enderekhez bekerült optimalizált profil, megváltozhatott többminden is. Próbáld ki a régi curával is. Vagy akár gembirddel megint egy próbát, lehet az is rossz lesz most a változtatások után.
Lehet, hogy csak én vagyok maximalista, de látok enyhébb problémát a gembird nyomaton is. Ott is vannak lazább részek az alján.
Volt dec elején under extrusion (alul extrudálás) videója Chepnek, ami viszont már hasznosabb lehet [link] 2:40-től. Neki eltört az extrudere, a pron gondolom jobb van.
Ha cső cserekor lötyögős lett valamelyik vége, az is okozhatja, hogy kevés anyag jut el. Mert hiába tolja az extruder a szálat, ha a cső közben csúszik kifele. -
llacee
őstag
A Cura-t frissítettem, de a beállításokon nem változtattam.
A PTFE lett capricorn-ra cserélve nem csúszkál stabil.Sajnos 210 fokon is rossz lett, teljesen szétesik nulla stabilitás.
Gembirddel az első nyomat ilyen volt 0.28-as minőségben:
[kép] [kép]
Cura beállításaim
[kép]
Most helyhiány miatt a filament tartó a gép mellett van merőlegesen, de az anyagot hozza stabilan látszólag. -
azbest
félisten
-
llacee
őstag
A dobozon mindkettőnek PLA premium a felirata 185-215fokos ajánlott hőmérséklettel.
Ami fura, hogy a Gembirdeknek nincs szaga, ez viszont büdös nyomtatáskor.
Most megpróbálom 210fokon
Eddig gyakorlatilag szálaira lehet szedni a végeredményt. -
llacee
őstag
-
belaazallat
addikt
válasz
WunderKinder #20505 üzenetére
Sajna nincs ilyen ismerős. Ezért isjöttem ide.
-
WunderKinder
aktív tag
válasz
belaazallat #20501 üzenetére
Szerintem ismerőst keress (vagy ismerősnek az ismerősét). Ez tipikusan olyan dolog amit idegennek nem vállalnak el a hivatásos szakik mert nem lehet annyit kérni érte hogy megérje. Viszont valamelyik ráérősebb öreg szívesen megcsinálja neked ha beajánlanak hozzá.
-
mekkGyver
aktív tag
Igen, azt linkeltem, amit rendeltem, a hotbed matricából, meg ezt találtam legolcsóbban. A szállítási idő ugyanúgy egy hónap körüli, mint minden más Kínából érkező csomagnál, bár ez a mágneslap viszonylag gyorsan megjött az ünnepek ellenére.
-
mekkGyver
aktív tag
válasz
belaazallat #20501 üzenetére
Persze, mert az olyan meló, mintha fogpiszkálókat akarnál esztergáltatni fahasábokból. Ha csak nem versenyautóba kell, nem éri meg a munkát. Egy perselynél fontos legalább a tizedes pontosság, azt valakinek olyan pontosan le kell mérni, vagy szkennelni, felvinni CAD programba, és azt olyan tartós minőségben, sima felülettel kinyomtatni, hogy ne szoruljon, akadjon. Egy-egy alkatrészért ez nem éri meg, mert irreálisan sok munka, te meg nem fizetnél ki érte tízezreket...
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- OLED TV topic
- Óvodások homokozója
- Ukrajnai háború
- Futás, futópályák
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5g 8/256gb - Szép állapot, akár beszámítással
- LG 70UN74003LA Smart LED Televízió, 70" (177 cm) - 4K Ultra HD, HDR, webOS
- TP-Link RE650 AC2600 (RR650) WIFI hatótávbővítő
- BONTATLAN Új Iphone 16 és 16 Plus 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető
- ÚJ Bontatlan iPad Air 6 - 7 gen 11 és 13 Minden szín 1 év Apple Garancia Azonnal Átvehető DEÁK Térné
- Lenovo Thinkpad P1 gen1, gen2, P52s FHD, 4K oled touch
- SEAGATE ST6000NM0034 6TB 7.2k SAS HDD, nettó 15747Ft + ÁFA, 1 év garancia
- Bomba ár! Dell Latitude 5411 - i7-10850H I 32GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- Honor Magic 7 Pro 512GB / 12GB RAM / Fekete / Független / Újszerű állapot / 3 év gyári garanciával!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest