- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- CES 2025: notebookdömping az Acertől
- CES 2025: az In Win nem viccel, ha tápegységről van szó
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- CES 2025: AI a grillsütőben
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen széket vegyek?
- 3D nyomtatás
-
PROHARDVER!
Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
Rendszer alá nem is, oda legalább 7200-as winyó ajánlott.
De adattárolónak tökéletes SSD mellé, mert halk is.
Az olvasási megbízhatóságra vonatkozó rész csak úgy igaz, ha a videofelvelő cucc ezt kéri a firmware-től, azt is csak akkor, ha éppen megy az írás, hogy az egyidejű olvasás ne okozzon kiesést a rögzítendő videóban.
Szerintem szó sincs olyanról, hogy nem megbízhatóan olvas egy normál PC-ben.Nekem 3db Purple van (1-2-3TB), használom őket rendesen és kutya bajuk.
Mostanában fogom lecserélni őket egy nagyobb Purple-re.[ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
Spec
őstag
Nem vagyok szakértő a témában, csak olvastam pár fórumban a Purple lemezekről. Anno én is szemeztem eggyel a gépbe OS alá, mert a Green/Blue-nál megbízhatóbbnak tűnt, a Red/Black/Gold-nál meg olcsóbbnak.
A legtöbb helyen azt írják, hogy elméletileg alkalmas normál PC-be merevlemeznek, de még a hivatalos WD support se javasolja az OS alá boot meghajtónak.
"However, regardless of the OS you will be using, I'd recommend you to have a different booting drive for that PC build."
A felügyeleti adattárolók, és a Purple széria is a szekvenciális írásban/olvasásban a legjobb. Viszont egy rendszer alá olyan meghajtó kell ami a random elérésben jeleskedik, akár sok kisméretű, a HDD-n eltérő helyen elhelyezkedő file egyidejű kezelése esetén is. Na most ebben a Purple nem jó. Adattárolásra másodlagos meghajtónak jó lehet, de OS alá én nem tenném be, már csak a sebessége miatt se."They were the only species to offer true resistance to the Borg." – Seven of Nine
-
Spec
őstag
válasz Peter Kiss #61395 üzenetére
Lehet nem jól fogalmaztam, de valahol azt olvastam, hogy mivel a Purple széria felügyelet adattároló, ezért elsősorban arra van felkészítve, hogy 7/24 üzemben a video streameket folyamatosan rögzítse, ezért az írási műveletekben jó, megbízható, viszont olvasási műveletekben nem tökéletes, hibázhat, nem használ olyan fejlett hibajavítási algoritmusokat se, ezért pl. nagyobb mennyiségű adat többszöri ide-oda másolgatása esetén adatvesztés is felléphet. Sebességben is elmarad a többi típustól, és nem igazán szereti a ki/be kapcsolgatást se, ami miatt asztali PC-be OS alá nem ideális.
"They were the only species to offer true resistance to the Borg." – Seven of Nine
-
Spec
őstag
Nekem az a fura az egészben, hogy 1 nap alatt esett le 99%-ról 5%-ra, mégpedig azért mert 1144 hibás szektor van a lemezen, és feltételezhetően egy helyen a HD Sentinel alapján. A WD saját teszt programja is túl sok hibás szektort talált. Ez alapján feltételezhető, hogy abban az 1 napban történt valami ami miatt kialakult ez a sok bad sector. Ez lehet egy elektromos zavar, mechanikai behatás (pl. a számítógépház megbillenés üzem közben, leesés, ütés hatására is), és természetesen az eszköz saját hibájának eredménye is. Nem történt valami ami ezt okozta esetleg?
Nekem az is fura, hogy alig több mint 2,5 év alatt összejött ennyi üzemidő, és indítás/leállás. Nekem ennyi van a vinyómban kb. 6 év átlag használat alatt. Ok, hogy asztali PC-ben van, de mire használtad, hogy ennyit ment? A Purple széria amúgy felügyeleti adattároló, és nem a maximális adatbiztonságra, és megbízhatóságra van kiélezve elsősorban."They were the only species to offer true resistance to the Borg." – Seven of Nine
-
félisten
Sziasztok!
Kivancsisagbol irok csak most: Nezegettem Toshiba winyokat NAS + beepitett adattarolos celokra. Azt vettem eszre, hogy kb. minden Toshiba winyora csak 2 ev garit adnak, es az X300/P300 sorozatot leszamitva sokkal dragabbak is, mint pl. a WD Purple/Red winyok.
Mit tudnak ezek a tipusok, ami miatt megeri oket valasztani? Hatarozottan elgondolkodtam rajtuk, de a magasabb ar + kevesebb gari kombo elriaszt egyelore.
Ugyanakkor, ha meg a HGST orokseg el bennuk, akkor talan igy is megerne.Mi errol a szakvelemeny?
[ Szerkesztve ]
-
félisten
A WD gari úgy müxik, hogy ha a WD gyári tesztprogramja azt mondja, hogy rossz, akkor garis, ha nem, akkor nem.
Ebböl a szempontból teljesen mindegy, hogy a HDSentinel mit ír ki.
Szerencsére egyszerü és egyértelmü.[ Szerkesztve ]
-
divan
őstag
Van egy 2 TB-os WD Purple merevlemezem, WD20PURX. 2016 januárjában vettem, 36 hónap rá a garancia. Egy asztali gépben van. Egyik napról a másikra, leesett 7 százalékra a kondíciója.
Mire lementettem mindent róla, leesett 5 %-ra. Azóta ott áll, pedig próbálom nyüstölni.
A rövid ön-teszt "Sikertelen olvasó egység hibája miatt" üzenettel leáll.
Lehet ilyenkor már gariztatni, vagy célszerű lenne teljesen megfektetni? -
Dzsekó
addikt
Pedig így van sajnos. Szerintem op. rendszer vezérli rosszul.
Ezért is klattyog állandóan, a klattyogás, a ki-be rángó hang 8 mp-enként.
Ha csak 8mp elteltével kitenné a fejet és ott is maradna, akkor nem nőne meg a load/unload cycle count értéke ugrásszerűen rövid idő alatt. Kiteszi a fejet, rögtön visszarántja, azután megint eltelik 8mp, kiteszi a fejet, megint visszarántja. És így elkezd nőni a load/unload cycle count értéke.
Nem muszáj kikapcsolni teljesen, 5 perc (300mp) már elegendő szokott lenni. Én azért kapcsoltam ki, mert nekem 5 percenként se klattyogjon és én jobb és halkabb megoldásnak találom, ha fél óra múlva az egész vinyó lekapcsol. Ritkán csinálok lemezműveletet, emiatt 70-80%-ban ki van kapcsolva a vinyó és teljesen csendben van.[ Szerkesztve ]
-
Spec
őstag
válasz Dzsekó #61385 üzenetére
Miért rántaná vissza egyből a tányér fölé? Csak abban az esetben rántja vissza, ha van valami lemezművelet. De arra szerintem kicsi az esély, hogy pont 8 sec-ig nincs semmilyen művelet, aztán a 9. másodpercben hirtelen megint, és ez így folyamatosan. Nem mondom, hogy nem fordulhat elő, de szerintem ez nem gyakori.
Persze abban egyet értek, hogy ez a 8 sec elég rövid, és asztali gépben indokolatlan is, de én ezt a parkolás funkciót nem tartom felesleges dolognak, úgyhogy teljesen nem kapcsolnám azért ki."They were the only species to offer true resistance to the Borg." – Seven of Nine
-
Dzsekó
addikt
Az nem lenne baj, hogy 8mp tétlenség után kirakja a fejet a villára és ott pihen, ahogy írtad, ez még jó is lenne.
A baj az, hogy kirakja a villára a fejet, és egyből vissza is rántja a tányér fölé. Ez már gyilkolás hosszú távon, illetve ennek a 8mp-enkénti ide-oda csapkodásnak van egy klattyogó hangja, ami engem idegesít. Én kikapcsoltam a fenébe az összesen. Ha nem dolgoztatod a vinyót, csak "fut" a háttérben csendesen, akkor a fej nem mozog, hanem a tányér széle felett pihen. Nyilván jobb lenne, ha villán lenne, de nem szoktam dobálni a vinyót menet közben, nálam még sosem sérült meg emiatt a fej. Egyébként a 300mp már jó, így 5 perc tétlenség után rántja ki-be a fejet, de ez már ritkább, mert 5 percen belül jó eséllyel lesz valamilyen lemezművelet. Én mindenesetre ahogy írtam, kilőttem az egészet, tehát soha nem rakja ki a fejet, viszont a Windows-ban beállítottam, hogy ha fél óráig nem nyúlok hozzá a vinyóhoz, akkor lekapcsolja, így teljesen csöndben van a gép. -
Elemental
addikt
Szevasztok!
Nasba melyiket?
wd red 4tb WD40EFRX
seagate ironwolf 4tb ST4000VN008Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
Spec
őstag
válasz Peter Kiss #61381 üzenetére
Emlékszem még nagyon a számítástechnika őskorszakában, talán olyan '93-'94 környékén számítástechnika órán régi 286-386-486-os gépeken, még manuálisan kellett parkolóállásba tenni a vinyókat kikapcsolás előtt. Nem tudom már milyen hdd-k voltak, lehet valami MFM vezérlős őskövületek, de arra konkrétan emlékszem, hogy minden kikapcsolás előtt kikellett adni a "park" parancsot, és csak utána volt szabad kikapcsolni a gépet. Ha valaki elfelejtette, és simán kinyomta a gépet, akkor a tanár kapásból bevésett egy karót számtechből
"They were the only species to offer true resistance to the Borg." – Seven of Nine
-
Peter Kiss
őstag
"Nem lehet, hogy túl van ez az egész parkolós téma misztifikálva, és jó úgy a gyári beállítás, ahogy van?"
Úgy gondolom, valami negatív hype-nak az eredménye az egész.
Ha keresgetsz az interneten, nem sok olyat találsz, ami bármivel is alátámasztaná, hogy ennek a parkolásnak katasztrofális eredményei lesznek.Valószínűsítem én is, hogy a használat egyéb körülményei gyilkolják le a HDD-ket, nem a gyári felépítésük; én is tudnám úgy kapartatni az összes disk-emet, hogy már rég a halálukat kívánnák.
Sokan elfelejtik itt is mellérakni, egészen pontosan mire is kellene HDD, vagy épp a válaszolók nem mondják meg, csak felpattintják a kedvenc színüket.Klasszikus példa a torrent mixelése minden mással, arra pl. szerintem senki ne készüljön RAID tömbbel meg tudom is én milyen disk-ekkel, egyszerű más a két terhelés mintája is, emellett rengeteg múlik a futó szoftverek beállításain.
-
Spec
őstag
válasz Dzsekó #61379 üzenetére
Szuper, köszönöm a megnyugtató választ! Kicsit keresgéltem még a neten a témában, és máshol is azt írták, hogy ezt az értéket úgy kell értelmezni, hogy a S.M.A.R.T. adatoknál 200 pontról indul a számláló, és egy pont csökkenés felel meg 3000 ciklusnak. Ez alapján valóban 600.000-nél nullázódik az érték. Az én vinyómnál most 88 ponton áll a számláló, vagyis 112 pontot veszített eddig, ami valóban 336.000 ciklusnak felel meg.
Hát kicsit már túl van az elméleti érték felén, de akkor talán valóban még nem kell temetni szegénykét.
Amúgy olvastam olyan hozzászólásokat is, hogy van akinél már bőven 1,5-2 milliós értéknél tart a meghajtó és semmi gond vele. Azért biztos ami ziher csinálok pár mentést az érzékeny adataimrólEgyébként, csak egy laikus kérdés még tőlem erről a parkolás témáról. Ok, nyilván nem tesz jót a mechanikának, ha 8-10 másodpercenként ide-oda rángatja valami, de egyrészt ezeket a WD Green vinyókat direkt erre gyártják, tehát elvileg erre technikailag fel van készítve, ez a lényege a Green szériának. A másik, meg hogy olvasás közben is ide-oda van rángatva a fej, nem is kicsi tempóval, szóval ugyanúgy terhelve van a mechanika, és ráadásul a fejegység is üzemben van. Parkoló állásban pedig le van lőve, így legalább az nincs terhelve. Ráadásul a parkolásnak az is előnye, hogy ha kint van a fej, akkor mechanikai behatásra nem sértheti meg a lemezeket, ami egy tipikus problémája a hdd-knek. Nem lehet, hogy túl van ez az egész parkolós téma misztifikálva, és jó úgy a gyári beállítás, ahogy van? Konkrétan olvastam, hogy van akinek meghalt a WD Green vinyója 1,5 év alatt, de biztos hogy emiatt, és nem egyéb okból? Én használom már 6. éve, és eddig semmi jele annak, hogy meg akarna halni (kopp-kopp). Jó, ok teljesen átlagos módon használom, nem megy 7/24-ben torrent szerverként, vagy NAS-ban, de ez nem is arra való.
[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
-
Spec
őstag
Sziasztok!
Elolvastam az összefoglalóban leírtakat, és köszönöm, valóban hasznos és értékes információkat tartalmaz. Az viszont sajnálatos, hogy csak most olvastam, és csak most szembesültem a Western Digital Green merevlemezek esetében a parkolás kérdéskörével, problematikájával. Eddig erről nem is tudtam.
A gépemben egy WD Green WD20EARX 2 terrás HDD van. Idén novemberben lesz 6 éves. Eddig tette a dolgát, minden probléma nélkül, és ami azt illeti most sincs panaszom rá. Két külön partíció van rajta, az egyiket rendszer meghajtónak használom, a másik partíciót tárolásra.
Most hogy olvastam a leírást szembesültem vele, hogy a Load/Unload Cycle 336.444-en áll. Kissé elképedtem ettől a számtól, de nem tudom, hogy ez közel 6 év viszonylatban sok, vagy normális érték.
A HD Sentinel alapján amúgy nincs probléma a lemezzel, leszámítva ezt a magas parkolási értéket. Kezdjek el aggódni, vagy annyira nem kell ettől betojni? Vagy jó lesz, ha biztonságba helyezem inkább a dolgaimat, és új HDD után nézek?
-
King Unique
titán
válasz tknof1871 #61371 üzenetére
Egy vadi új HDD ideális esetben feltételezhetően hibamentés, ezért nem szükséges hosszasan tesztelni és elég neki a gyorsformázás is. De, ha meg akarsz erről jobban bizonyosodni, akkor pont az előbb leírtak ellenkezőjét kellene csinálni. Vagyis pl. a már említett HDS programban (regisztrált verzió) is vannak ehhez különféle tesztek, amiket ilyenkor le lehet futtatni. De teszteléshez értelemszerűen a HDD gyártójának saját szoftvere (pl. WD) is használható. Másik lehetőség a gyorsformázás helyett legalább egy lassú formázást csinálni, ugyanis az előbbi a szektorok ellenőrzése nélkül alakítja ki a fájlrendszer struktúráját a lemezen. Ellenben a teljes (lassú) formázás végigmegy minden szektoron, felismeri és nyomon követi a hibás szektorokat, hogy azokon ne történjen adattárolás. Viszont a lassú formázás és pláne a különféle tesztek elég időigényesek lehetnek, a HDD tárolókapacitásától is függően hosszú órákig eltarthatnak, mint már említették a másik válaszban.
Aztán az egyébként megint más dolog, hogy attól mert újan és keveset használt állapotban a tesztek szerint minden OK, később még tönkremehet a merevlemez. De abból a szempontból azért hasznos a tesztelés így az elején, hogy egy esetlegesen gyári hibás példányt nagyobb eséllyel lehet kiszűrni.
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
Ha a beüzemelésnél ki akarod zárni az esetleges hibás szektorokat, akkor a HDSentinel nevű programban található irás-olvasás tesztet (Lemez/Felületteszt menüpont) futtasd le. (Kiírja, hogy minden adatot töröl a lmezről, valóban futtatni akarod-e) ha van hibás szektor azt jelezni fogja.
Arra készülj fel, hogy ez időigényes, kb. 1TB/2 óraEladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
jim bcs
nagyúr
Ha arra gondolsz igen van olyan, hogy gyárilag hibás, ilyenkor szimplán visszaküldöd és az esetek 99%-ában azonnal ki is cserélik ott ahol vetted.
"Van valamilyen ajánlott protokoll/eljárás ami szerint érdemes "bejáratni" vagy kezelni az új HDD-t?"
Nincs, elsőnek inicializálni kell (GPT-MBR), utána létrehozni az új kötetet és használni. Ha azonnal vagy pár napon belül ne jelentkezik hiba akkor általában évekig kiszolgál gond nélkül.Beárazás: https://logout.hu/bejegyzes/jim_bcs/bearazos_topikok_listaja.html
-
tknof1871
őstag
Üdv! Tegyük fel megvesszük a HDD-t, ami az ajánlott HDD-k közül lett kiválasztva. Itt a csomag az asztalon, csak ki kell csomagolni az új HDD-t és betenni a gépbe aztán partíciót tenni rá. De ezek az ajánlott HDD-k is elromolhatnak, annak ellenére, hogy még sosem használták. Van valamilyen ajánlott protokoll/eljárás ami szerint érdemes "bejáratni" vagy kezelni az új HDD-t? Azért hogy ha valami gyengesége van pont ennek a példánynak akkor az derüljön ki minél hamarabb. Gondolom a legjobb ha 14 napon belül, amíg az elállási jog él.
Mi az az elállási jog?
Az elállási jog azt jelenti, hogy az interneten (távollevők között) megkötött szerződéstől jogszabályi felhatalmazás alapján egyoldalúan visszaléphetünk és a termék visszaküldése esetén követelhetjük a kereskedőtől az általunk kifizetett összeg visszatérítését. Az elállási jog kompenzálja azt, hogy a vásárlás előtt nem volt lehetőségünk a termék megvizsgálására, kipróbálására, illetve üzembe helyezésére.
http://fogyasztovedelem.kormany.huWindows 10 Home 64 bites operációs rendszer; LG G4 6.0 Android verzió
-
KISDUCK
addikt
Médiatárolásra és torrentre szeretnék hdd-t, az összefoglalóban lévő 4TB WD Red WD40EFRX jó választás lenne erre?
-
jim bcs
nagyúr
(#61356) Met
Köszi, valahogy így 2 segítségből 0-át sikerült kreálnia, itt én le is vettem a kezem a billentyűzetről, nem volt értelme tovább.(#61354) Utao
Most úgy őszintén, eme soroknak melyik része nem érthető 2x-esen? -> Összefoglaló!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! -> Új HDD-t raktam a gépbe, a lemezkezelő látja de a sajátgép nem, mi tévő legyek? menüpont!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ha nem tudsz olvasni arról mi már végképp nem tehetünk.[ Szerkesztve ]
Beárazás: https://logout.hu/bejegyzes/jim_bcs/bearazos_topikok_listaja.html
-
Dzsekó
addikt
Én egyik kérdésre sem tudok konkrét választ adni. Szerintem hülyeség lenne a HGST-t elhagyniuk, mert HGST név alatt direkt a tartós nagyüzemi/üzleti vinyókat gyártják. Bár, hogy most már WD alatt is fut Ultrastar, ki tudja mit hoz a jövő. AMD-nél sem gondoltam, hogy elhagyják az Ati-t, és Microsoft-nál sem gondoltam, hogy elhagyják a Nokiát. Utóbbinál konkrétan öngyilkosság volt, bele is buktak.
-
félisten
válasz Dzsekó #61364 üzenetére
Akkor a Hitachi lesz.
Van a házban SSD-böl származó hézagoló. A WD Black-nak is kellet.Köszi szépen a választ és a magyarázatot! (Határozottan tetszik, amikor magyarázat is jár a válaszhoz (pl. az egy tányéros mondat), mint amikor csak annyi a válasz, hogy ezt/azt vedd. Szóval maxi respect!! )
Még két kérdés:
1.) Láttam pár helyen a "WD Ultrastar" márkajelzést még amikor az 5 év garis einyókat néztem múltkor.
Van infó arról, hogy a WD meddig akarja megtartani a Hitachi és a HGST márkajelzést?
Csak kiváncsiságból kérdezem.2.) Nézegettem 5400/5700/5930 rpm-es 3,5" Toshiba winyókat HTPC-mbe.
Csak az S300 jön szóba a 3 TB feletti szükséges méret miatt. Viszont Toshibáék elég drágán mérik a halk winyókat. Ráadásul a nagyobb méretüűek mint 7200rpm-esek.
Vannak hírek arról, hogy a nagyobb méretű winyóik is jönnek halkabb verzióban? Ha nem, akkor kb. a WD Purple/Red marad csak alternatíva nagy méretben. Sajnos, a Seagate is ezt csinálja a nagyobb kapacitású winyóiknál.[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
Jó a Hitachi is, esetleg WD10JFCX (Red) is jó erre a célra, de az drágább.
Egyébként meglepő, hogy a Blue mennyit kibír. Viszont ha venned kell mindenképp vinyót, akkor a fent kettő jobb vétel.A vinyó magasságokra azért figyelj. a Hitachi Z5K1 csak 7mm, ha nem csavaros a külső házad, akkor probléma lehet a beszereléssel. Ha csavaros, akkor biztosan belemegy és egy kis légrés marad fent, ezért jobban szellőzik majd.
a WD10JFCX normál 9,5mm-es, az mindenhova belemegy. Viszont Hitachi Z5K1-ben csak 1 db adattányér van, ezért fogyasztásban jobb a WD10JFCX-nél, úgyhogy a konklúziót levonva azt vedd, ha bemegy a külső házba.[ Szerkesztve ]
-
félisten
Sziasztok ujra!
Sajat magam szamara keresek 2,5" winyot.
Egy kulso USB3 tokban szeretnem hasznalni kizarolag torrentezesre, illetve minimalisan NAS feladatokra.
Az USB3 haz egy routerre van kotve.Olyan winyot szeretnek ide, ami keveset fogyaszt es birja a torrentet 24/7-ben.
WD Black volt eddig, de annak a fogyasztasa miatt melegszik a routerem belul, es fagyogat.
WD Blue-val jol muxik teljesen, de attol tartok, hogy az nem birna sokaig a terhelest (meg annak ugyis van helye mashol - ideiglenesen vettem csak ki probakeppen).
Hitachi-ra gondoltam elso sorban.
Van valami ismert oka, hogy erre a feladatra ne ilyet vegyek?Kossz elore is!
Dzsekó (#61345): Vegul 6db 8TB-os WD Gold lett.
[ Szerkesztve ]
-
pohár
félisten
sziasztok!
WD40EFRX-nél működik a wdidle3 progival a parkolás kikapcsolása, vagy csak a régebbi modelleknél?
GB = gigabyte, Gb = gigabit, olyan nehéz ez? | %-kal, 2-t, 0-s, 0-ra, 0-hoz, 0-val, 0-n, 3-as, GB-tal, MHz-cel, 1-gyel, 2-vel, 3-mal, 4-gyel, 5-tel, 6-tal, 7-tel, 8-cal, 9-cel, 10-zel, 100-zal, 1000-rel |
-
OddMan
őstag
Az alábbi hdd-k közül melyik a megbízhatóbb? A másik kérdésem, hogy ezek nem használják az SMR technológiát és nem is héliummal töltöttek ugye?
- ST6000VN0033
- WD60EFRX[ Szerkesztve ]
''A szíved szabad! Légy bátor és kövesd!''
-
Met
nagyúr
Problémád támad.
Megkeresed a megfelelő topicot, ha van a topicnak összefoglalója (legfelül írja) akkor azt elolvasod.
Ha nem találtad meg a problémádra a választ akkor jobb felül van egy kereső box (gyorskeresés itt), megpróbálkozol néhány kulcs szóval.
Ha nem találtad meg a problémádra a választ és mondjuk egy program használatával van gondod ami frissített (magyarul frissítés után állt elő a hiba) akkor visszaolvasol néhány oldalt, nyilván másnál is előfordult akkor a hiba.
Ha nem találtad meg a problémádra a választ akkor kérdezel.Nyilván a leggyorsabb kérdezni, de ha olyat kérdezel ami az összefoglalóban is benne van akkor a topicgazda jogosan érzi úgy hogy felesleges volt órákat beleölnie az összefoglaló összeállításába.
20%-os kedvezménykódot az éves AlzaPlus+ előfizetésre - 23muM9Ktbr6Y
-
King Unique
titán
Magától értetődik, hogy itt az összefoglaló mire vonatkozik. Sőt, eleve annak elolvasásával kellene kezdeni minden ilyen topikban a kérdés feltétele előtt!
-
Utao
csendes tag
Köszi mindenkinek a segítséget, közben én is sikerült rájöjjek, hogy a particionálás hiánya volt a gond. jim bcs, te pedig nagyon spammeled ezt a topikot, de nincs link, google-n rákeresve sem találtam meg, mit szerettél volna annyira megosztani. Kár, pedig biztos hasznos információkat találtam volna
-
jim bcs
nagyúr
(#61349) -----> Összefoglaló!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! -> Új HDD-t raktam a gépbe, a lemezkezelő látja de a sajátgép nem, mi tévő legyek? menüpont!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
A fájlkezelőben csak akkor fog megjelenni, ha van a rajta lévő kötetnek meghajtóbetűjele. Ha újan vetted a merevlemezt, akkor viszont eleve particionálatlan és nyilván nincs min csodálkozni... Ugyanis először nyilván particionálni kellene a lemezkezelőben, ami Windows 8 óta legegyszerűbben a Start gomb jobbklikkes menüjéből, illetve ezt a Win + X billentyűkombinációval előhívva érhető el.
[ Szerkesztve ]
-
jim bcs
nagyúr
Na most melyik nem látja? Nem mindegy, ha biosba nincs akkor mehet vissza garanciába mert kuka, ha a win. nem látja akkor az összefoglaló megfelelő pontja fog segíteni -> Új HDD-t raktam a gépbe, a lemezkezelő látja de a sajátgép nem, mi tévő legyek?
[ Szerkesztve ]
-
Utao
csendes tag
Sziasztok!
Nem tudom, jó helyre írok-e, merevlemezt már vettem, de nem látja a BIOS vagy a Windows. Az alaplapomat majdnem négy éve vettem, GIGABYTE GA-990XA-UD3 típusú, a merevlemez, amit nem látok, WD Blue 2TB 3.5" 5400 rpm 64 MB SATA 3 WD20EZRZ típusú. Ugyanúgy raktam össze, mint bármilyen más perifériát, táp és adatkábel rajta van, adatkábelt megcseréltem, lehúztam a DVD meghajtót, úgy sem működik. Az alaplap leírásánál a SATA3-at elvileg látnia kellene.
-
CactuS
Arcképgyáros
Sziasztok!
Szeretnék vásárolni 2 db 4 Tb-os HDDt egy NASba. Eddig WD redjeim voltak, nincsen velük gond, de gondoltam kipróbálok más is, miért ne alapon. A lemezeken fotók, videók lesznek javarészt tárolva és megtekintve, de nem videóvágás a cél, szóval nem a sebesség az elsődleges szempont, hanem a megbízhatóság. 24/7 üzem lesz, nem szoktam holtidőben leállítgatni a NASt. A HGST HDD-i valamiért tetszettek volna, de az ajánlóban szereplő Deskstar NAS változat már sehol sem kapható, plusz az 7200 rpm-es lenne, ami azt hiszem fölösleges ilyen felhasználásra. Az 5200-5900 rpm változatból pedig a sima WD red árában kb. egy alternatíva marad a Seagate IronWolf 4TB. Így, ha jól következtetek, akkor az a kérdés, hogy Seagate IronWolf vagy WD Red? (Seagate-tel utoljára a 90-es évek végén volt tapasztalatom, az nem volt túl jó, mert elhullott pár darab nálam, de nyilván a minta kicsi volt és ez már egy más világ).
Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac? George Carlin
-
félisten
-
Dzsekó
addikt
Tulajdonképpen, ami az összefoglalóban 7200RPM-es és 5 év garis, azt mind nyugodtan veheted.
WD Red Pro, Gold, RE, Black
Seagate Exos, Ironwolf Pro, Skyhawk AI
HGST Ultrastarok (7K6000, 7K2, DC, He)
Toshibának nem nagyon van 5 év garis vinyója, de ettől függetlenül jók a 2-3 év garis vinyói is. -
félisten
Sziasztok!
Egy video és foto studio vezetője bízott meg, hogy válasszak számukra winyót.
Összesen 6db 8-10TB-os modellre lenne szükség.Felhasználás: NAS üzem erős közepes terheléssel - 3-4 konkurrens írás olvasás nem ritka.
Ami fontos:
- 5 év gari (vagy több, ha létezik ilyen)
- gyors legyen
- maximális megbízhatóság (ne legyen szükség a garira)
- SATAArra kért a tulaj, hogy minden márkáról és opcióról számoljak be, és úgy döntsünk.
A WD lemezekkel tisztában vagyok, a Seagate-ről is találtam sok véleményt, de HGST és Toshiba téren nincsenek infóim.
Annyit tudok, hogy a HGST winyók jók, de semmi konkrétabbat. Toshiba felső kategóriás lemezekről meg csak a weboldalon olvastam, alig találok valamit róluk.
Ennyire ismeretlen még, vagy csak nem vagyok elég szemfüles?Bármi infó jól jön e téren!
Kössz!
[ Szerkesztve ]
-
Stef@N
tag
Sziasztok,
csak érdeklődés szintjén, adott egy ilyen állapotú 2 terrás WD Black. Azóta a két gyenge szektor helyreállt, így 98%-os. Mennyiért lehetne eladni? Becserélném egy Red-re.
[ Szerkesztve ]
-
PTomi92
aktív tag
Sziasztok! Otthoni Pc-hez keresek 1TB-os HDD-t, mivel az előző kezd meghalni(s.m.a.r.t teszt szerint 'status bad').
Ezért csak adattárolás lenne a feladat, a gyorsaság nem elsőszámú szempont, inkább legyen megbízható és halk.
Az összefoglaló alapján 2 tipust néztem:
WD Blue WD10EZEX illetve WD Red WD10EFRX.
Kérdésem az hogy megérné-e a felárat a red típusú ami úgy tudom hogy adattárolásra van és halkabb, vagy otthoni felhasználásnál nem érezném a különbséget?
Esetleg tudtok ezeknél jobbat ajánlani? ( ilyen árkategóriában)
A válaszokat előre is köszönöm! -
cyberkind
félisten
válasz King Unique #61336 üzenetére
Megrendeltem a Seagate-et, majd jövök pár sorral.
-
-
cyberkind
félisten
válasz King Unique #61334 üzenetére
Mint mondtam mindenképp 7mm-es HDD kell mert nem fér be nagyobb a laptopba (ha ezt tudom, először nem a Black-et rendelem), és ha jól láttam ilyen méretben nincs 7200-as.
-
King Unique
titán
válasz cyberkind #61333 üzenetére
Játékra az SSHD jobb választás lehet, vagy egy 7200 RPM-es HDD, az 5400-as helyett. Adattárolásra általában 5400-5900 RPM-es modelleket szokás használni többek között pl. a kisebb melegedés miatt is. De amúgy nyilván egy 7200-as is használható ilyen célra, vagy akár egy SSHD. A WD-nél a 3,5"-os Blue modellek lettek átcímkézve a hírhedt Green-ről. A 2,5"-os típusoknál is volt korábban Green sorozat, de egyrészt a 2,5" Green ≠ 3,5" Green. Másrészt ezek még 4-tányéros, PMR-es modellek. Ellenben a WD20SPZX már 2-tányéros és valószínűleg SMR-es, vagyis csaknem teljesen más. A korábbi Green sorozat mostani megfelelője az eleve a hasonló WD20NPVZ.
[ Szerkesztve ]
-
cyberkind
félisten
válasz King Unique #61332 üzenetére
Játékra és tárolásra ez is bőven megfelelő? Igazából a garancia miatt inkább ezt választanám, másrészt ha jól olvastam ezek az új Blue-k a Green-ből lettek, amivel nekem nem volt bajom de nem ajánlott cucc.
-
King Unique
titán
válasz felora:) #61327 üzenetére
Ha tényleg érvényes még rá a gyártói garancia a WD weboldalán lecsekkolva és nem olyan OEM típus, aminél nincsen, akkor az RMA ügyintézés opció lehet (példa). Amihez az előbbi linkben lévő weboldalon ugyancsak ott vannak az információk. Amúgy meg garancia kérdés, fogyasztóvédelem topik, annak a témája ez.
(#61330) cyberkind:
A FireCuda nem hagyományos HDD, hanem SSHD. Valamint nem a szokásos 1-2 év, hanem 5 év gyártói garancia van rá. Max. ezek miatt lehet jobb választás.(#61331) Mercutio_:
Arra lehet várhatsz, mert a hazai boltoknál - tisztelet a kivételnek - eddig sem volt meglepő, hogy rendre kevesebb garanciaidőt biztosítanak az ilyen termékekre, mint amennyi hivatalosan a gyártó által vállalt... Ráadásul, ha garis cserére kerül a sor, akkor sok helyen ülnek rajta 1 hónapot, vagy még többet... Ennyi idő alatt, vagy akár még előbb már egy RMA is megvan. Ja, és az meg a másik, ha egyáltalán garis cserére kerül a sor és nem trükköznek pl. ilyennel...[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
Persze, csak se időm, se energiám postázni a gyártóhoz, ha valami gond lenne, ezért keresem, hogy hol van 5 évvel. Közben a bluechip-nél megtaláltam
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
cyberkind
félisten
A Seagate FireCuda jobb választás lenne mint a Western Digital Blue?Mindkettő 2TB-os és laptopba való merevlemez.
-
Mercutio_
félisten
Igen, ismerem az Oazist, most iss vettem ott 4-5 erméket, de ők is csak 2 évet adnak, ahogy pcx is, pedig 1 hónapja még 5 évet adtak
jim bcs: Akkor várok, hátha valamelyik nagyker 5 évvel ajánlja ki és lesz így valahol
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
felora:)
tag
helloo.
kérdésem: ha kéz alól veszek egy wd winyót, amin magyar cég által nincs garancia, de a wd honlapján azt írja, hogy garis és esetleg elpusztul a winyó, akkor hogyan kell a garancia ügyet intézni?
-
winfier
senior tag
Sziasztok!
A segítségetekre lenne szükségem. Nas-ba szeretnék vásárolni 8TB merevlemezeket. Végül a RED szériára esett a választásom. Tudnátok nekem segíteni abban, hogy mi lehet a cache méretén kívül illetve az árakat is figyelme véve a különbség?
WD80EFZX 128MB cache ~ 95e
WD80EFAX 256MB cache ~ 75e (Ez már újabb lenne?)Köszönöm a segítségeteket!
"Végy egy erős motort, akassz rá négy kereket, és te győzöl!" - Régi szép idők
-
Mercutio_
félisten
válasz jim bcs #61322 üzenetére
Arról van valami infó, hogy a firecuda korábbi 5 év gariját miért vitték le mindenhol 2 évre?
-
villamos
őstag
Egy 2Tb -os 2,5 -es merevlemezre lenne szükségem notebookhoz külső meghajtónak. Az a furcsa viszont hogy most szinte alig van, holott nagyjából két hónapja még volt egy csomó. Vajon mi történhetett? Mostanában kellene, mert egy régi meghajtóm kezdi megadni magát, és szeretném róla lementeni az adatokat (igazából ez nincs napi használatban, csak jó lenne az adatokat biztonságban tudni).
Edit:
Az árukereső összesen 4 szóba jöhető típust talált:Seagate BarraCuda 2TB 128MB SATA3 ST2000LM015
Western Digital Blue Mobile 2.5" 2TB SATA 3 WD20SPZX
Toshiba L200 2TB HDWL120EZSTA
Toshiba L200 2.5 2TB 128MB 5400rpm SATA 3 HDWL120UZSVA[ Szerkesztve ]
Szép álmokat csillagom! És amíg te csicsikálsz, én hozok neked egy... LÁNGSZÓRÓT TAKAROGGYÁ!
-
félisten
Azt kérte, hogy halk legyen. A Black minden, csak nem halk.
tipuka: Szerintem választanod kell a halkság és a gyorsaság + sok gari között (ezek együtt járnak álatalában).
Ha a kis hangerő a fontos és elég a 3 év gari, akkor én ezeket javasolnám:
- WD Purple (PURZ)
- WD Red
- Seagate SkyhawkHa a sok gari és/vagy a gyorsaság, akkor:
- WD Gold (nem Black) - itt lesz egy jellegzetes darálós leállás hang, amiről sokat azt hiszik, hogy hiba, de nem az. Meg kell szokni.
- WD Red Pro
A Seagate 7200rpm-es, gyors, 5 év garis winyóit nem ismerem, így másra bízom az ajánlást.Szubjektív véleményem: WD Purple
[ Szerkesztve ]
-
cyberkind
félisten
Western Digital Black és Blue Mobile változatnál kell foglalkozni a parkolással, vagy itt ez már megvan oldva?
-
felora:)
tag
Hii.
3TB Toshiba Enterprise Capacity MG03ACA300
3TB Western Digital RE4 WD3000FYYZ
A ket tipus kozul adattarolas es media szerverhez raid0 -ban melyik ajanlottabb? Vagy valami mast nezzek?
-
törölt tag
Sziasztok!
4K HDR állományok hálózaton történő lejátszásához szükségem lenne egy 6TB lemezre.
A számítógépen van alaplapi integrált gigabites hálózati kártya, a DIGI által adott router szintén rendelkezik gigabites aljzatokkal, az utp kábel hossza körülbelül 20 méter, a tv - amely a lejátszást végzi - vezetékkel kapcsolódik a router-höz, de a tv nem tudja a gigabitet. Jelenleg egy majdnem kilenc éves 1,5TB WD Green merevlemezen vannak az állományok és a lejátszás teljesen hiba- és akadálymentes.Kérdésem, hogy melyik az a merevlemez, amely üzembiztosabb?
Amit néztem az a WD6003FZBX, illetve a ST6000NE0023, valamint HDWF160UZSVA termékek, de nem tudom, hogy ezekből melyik lehet a legmegbízhatóbb?
Tud nekem ebben valaki segíteni?KissA1026
-
cyberkind
félisten
válasz King Unique #61310 üzenetére
Mindenképp 7mm-es kell mert így a Black nyomja a hátlapot sajnos, köszi, szerintem a 2TB-os Blue lesz.
-
King Unique
titán
válasz cyberkind #61306 üzenetére
9,5 mm a szabványos méret, de ha az nem fér bele a laptopba, akkor értelemszerűen 7 mm-eset kell venni, az már bizonyára OK lesz. Bár a laptopoknál is úgy szokás, hogy rendszermeghajtónak eleve SSD, adattárnak meg HDD az ODD helyére egy HDD caddy-be téve. Azok pedig rendszerint kezelni szoktak 9,5 mm magas merevlemezt is. De, ha mindenképpen 7 mm-es kell, akkor ott vannak a topik téma-összefoglalójában az ajánlott modellek, illetve nemrég az egyik topikgazda is említett párat.
(#61309) Sanyi19:
Az összefoglalóban lévő ajánlott 4 TB-os modellek talán nem felelnek meg, vagy abban a boltban netán csak a most felsorolt 2 közül lehet választani? Amelyek amúgy nem éppen a legjobbak közé tartoznak... Érdemesebb lenne átnézni az összefoglalót és onnan választani adattárolásra egy 5400-5900 RPM-es merevlemezt. De a valamivel gyorsabb működés miatt akár 7200-ast is lehet, ha arra lesznek telepítve a játékok.[ Szerkesztve ]
-
Sanyi19
őstag
Sziasztok.
Tönkre ment a Toshiba 3TB-os winyóm (DT01ACA300) garanciaidőn belül. Visszaküldtem, erre a bolt közölte, hogy nincs készleten, ezért az árát visszautalják. Én viszont le fogom vásárolni mert ennek a merevlemeznek a helyére kellene egy másik. Gondoltam pár ezressel megpótolom és veszek valami 4 TB-os példányt.
Amiket néztem:
4TB Seagate 3.5" Barracuda SATAIII winchester (ST4000DM004) 256MB cache 30k
4TB WD 3.5" Caviar Blue SATAIII 64MB cache winchester (WD40EZRZ) 31,5kSzerintetek melyik a jobb a kettő közül. A rendszer SSD-ről megy, ezen a winchester-en főként adatokat tárolok, erre töltök valamint amelyik játék nagy méretű azt erre telepítem. A Toshiba sebessége nekem tökéletes volt, de azt ne... (Ismerősnél is megpusztult a napokban egy ugyanilyen)
Ilyen áron + max 5 k melyik a legjobb 4TB-os HDD?
“Az élet nagy titka az, hogy nincs nagy titok. Bármi legyen is a célod, elérheted, ha hajlandó vagy érte tenni.” (Oprah Winfrey)
-
cyberkind
félisten
Sziasztok!
WD Black Mobile változata hány mm-es? Én most úgy mértem, hogy több mint 9, ezáltal nem igen fér bele a laposba, így megkérdem milyen 7mm-es HDD-t ajánlanátok játékra és tárolásra, legalább 1TB-os kivitelben? (2-es is jöhet).
Új hozzászólás Aktív témák
- Hír Új 12 és 14 TB-os merevlemezek jönnek az év végére a Toshibától
- Hír 2020-tól gyorsan nőhet a Seagate HDD-k tárkapacitása
- Hír 14 és 15 TB-os merevlemezeket mutatott be a Western Digital
- Hír Nagy kapacitású héliumos Seagate merevlemezek érkeztek
- Hír Drasztikusan növeli az adatátvitel tempót konvencionális HDD-iben a Seagate
- Hír Alig van eltérés a HDD-k között a Backblaze megbízhatósági statisztikájában
- Hír Megérkeztek a Western Digital 10 és 12 TB-os Purple merevlemezei
- Hír Itt a Western Digital 14 TB-os PMR HDD-je
- Hír Hatékonyabb notebookokba szánt HDD-t mutatott be a Toshiba
- Hír Hagyományos irányt követő modellekkel frissíti vállalati HDD-it a HGST
- Hír Új technikával gyorsítaná a merevlemezek működését a Seagate
- Hír Seagate SkyHawk AI merevlemezek mesterséges intelligenciához
- Hír Egy év múlva érkezik a Seagate 20 TB-os HDD-je – HAMR technológiával
- Hír 40 TB-os HDD-ket ígér a Western Digital MAMR technológiája
- Hír Elsőként mutatott be 14 TB-os merevlemezt a HGST
- Hír 12 TB-os HDD-vel bővült WD Gold sorozat
- Hír Olcsó és gyors 8 TB-os merevlemezt hozott a Toshiba
- Hír Új HDD-családdal támadja az adatközpontokat a Western Digital
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Tőzsde és gazdaság
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- CES 2025: notebookdömping az Acertől
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- CES 2025: az In Win nem viccel, ha tápegységről van szó
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kerékpárosok, bringások ide!
- CES 2025: AI a grillsütőben
- További aktív témák...