- CES 2025: az In Win nem viccel, ha tápegységről van szó
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Milyen TV-t vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Házimozi belépő szinten
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- CES 2025: az NVIDIA prezentálta az új GeForce-okat
- Gaming notebook topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
-
PROHARDVER!
Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tlac
nagyúr
válasz mclaren777 #38997 üzenetére
nem felejtős, ha nem bootolsz róla, akkor simán működni fog a modern 64 bites (pl. win7, 8) rendszerek alatt adattárként
-
Zola007
veterán
válasz Csaszi87 #38996 üzenetére
Lemezellenőrzés kell neked
Lemezkezelés -> tulajdonságok -> eszközök -> ellenőrzés -> mindkettő pipa, indít
elszöszöl rajta egy ideigha ez lement, akkor Sentinel -> információk -> részletes ön-teszt
kondíció, teljesítmény hány %?küldtem privit
Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs
-
mclaren777
senior tag
Ha az adatlapomon levő alaplap nem tud UEFI-t és 3Tb unlock progit sem látok hozzá, akkor felejtős a 2TB-nál nagyobb merevlemez? (Amúgy nem bootlemezként üzemelne és föl is lenne osztva több partícióra.)
-
TomCat85
tag
válasz Willie #38986 üzenetére
Ezt nálamnál okosabbak, hozzáértőbbek tudnák esetleg megmondani. Nem tudom, hogy a Seagate megtartotta-e a technológiát és a gyártósorokat (bár ez lenne a logikus).
Mindenesetre, mikor megtudtam, hogy adott pontól kezdődően már nem tisztán Samu a történet, én elbúcsúztam ettől a szériától.
Lehet rossz beidegződés, de annyi rossz tapasztalatom van a Seagate vinyókkal (legalább olyan rossz, mint a WD Green szériáival), hogy megfogadtam, hogy többet a közelükbe sem megyek. :-)
[ Szerkesztve ]
-
mclaren777
senior tag
válasz Avicularia #38974 üzenetére
Ez engem is érdekelne!
-
Zola007
veterán
válasz Csaszi87 #38992 üzenetére
scandisk volt már?
ha nem akkor nyomj egy teljes scan-t a win sajátjával vagy külsős programmal és Sentinelben egy teljes felülettesztet
[ Szerkesztve ]
Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs
-
Zola007
veterán
válasz Csaszi87 #38990 üzenetére
látja az adatot csak nem tudja másolni/megnyitni vagy nem is látja?
-
-
Csaszi87
tag
Sziasztok!
Remélem jó helyre írok. Olyan problémám adódott, hogy egy WD 500gb Sata2-es vinyómon néhány adatot nem tudok átmásolni másik vinyóra, azokat nem is olvassa a gép. 2 patrícióra van osztva NTFS-ben és win 7 van a gépemen. Nagy a gond? Meg lehet menteni ezeket az adatokat valahogy?
Hálás köszönet![ Szerkesztve ]
-
fanci
tag
Sziasztok!
Ez mennyire elfogadható adattárolásra és op.rendszernek:[link]
Esetleg valami más hasonló árban? -
vond
MODERÁTOR
válasz jolti05 #38983 üzenetére
Neked is az akár csak minimális visszaolvasást tudnám ajánlani...
Mindamellett, hogy a 2 terás Black kiváló winchester, adattárolásra felesleges 7200rpm-es lemezt venni, oda tökéletesen megfelel egy jó 5400-5900-as, pl. WD20EFRX... Gyorsabb is lesz, mint a 204UI...
A SATA3-nak meg nem sok értelme van HDD-k terén, ugyanis még a SATA2 sebességhatárát sem érik el... SSD-knél már más a helyzet, oda kellhet a SATA3...
[ Szerkesztve ]
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
jolti05
őstag
Sziasztok.
Afelől szeretnék érdeklődni, hogy egy 2 terrás WD Black mennyire ér meg 36e forintot?
Illetve, ha nem ez, akkor milyen -szintén- 2 terrás vinyót ajánlotok leginkább adattárolásra? Emellett persze nem baj, ha gyors, es mindenképp sataIIImas. most egy Samsung 204ui-m van, ennél egyáltalán nem baj, ha fürgébb A zaj is szempont.A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...
-
Zsivaagoo
őstag
Nem az a baj. ha valaki nem ért valamihez, hanem az, ha még tájékozódni is lusta.
Ha a kérdezőnek jogában áll kérdezni, akkor mindenki mésnak pedig jogában áll:
1. nem válaszolni,
2. adott keretek között úgy válaszolni, ahogy akar.Ha a lovat zab helyett plutóniummal etetné a Pesta bácsi, akkor a szekér kilóhússzal repesztene a Kárpátokban.
-
Zola007
veterán
akkor marad a Red, +3k -t nekem megér a biztonság
valszeg windows 7 alatt szoftveres mirrorban fognak futni, persze backup továbbra is 1-2 heti rendszerességgel maradEgyébként nagyon kevés cég van amelyik megerőlteti magát csomagolás terén. Lassan már hamarabb merek rendelni Amazonról vagy ebay-ről, mert az angolok és a kínaiak is jobban csomagolnak bármit.
Én is rendeltem anno az oázistól wd elements-et, akkor még kezdő bolt volt, felhívtam őket, jó fej volt a srác. Tudtam milyen újságpapír vastagságú a WD gyári doboza és kértem őket hogy rakják be egy másikba is. Egy 44-es cipősdobozba betéve papírral körülpakolva érkezett meg gond nélkül.
Mondjuk hozzá kell tenni, hogy sajnos arrafelé ahol én laktam kell az elővigyázatosság, mert 2 futárcég kiszállítója is elég nagy bunkó, csomagkezelésük basic level mínusz 67.
-
vond
MODERÁTOR
válasz TomCat85 #38977 üzenetére
Szerintem simán...
Már nem tudom két kezemen megszámolni, hány WD Red-et üzemeltem be, de eddig egyikkel sem volt semmi probléma... Persze a régebbiek is még "csak" 1-2 éveket mentek, de a személyes tapasztalatokra alapozva, és a netet is böngészve, bizton állíthatom, hogy adattárolásra az egyik legjobb, megfizethető árú merevlemez manapság...
(#38975) Zola007: Akkor nekik is jár a virtuális fekete pont, és az "ignore" részemről (nem mintha eddig rendeltem volna tőlük bármit is)... Jó hogy nem simán HDD tasakban, vagy csupaszon küldik... Durva...
(#38976) Zsivaagoo: Teljesen egyetértek... Azért nehogy már ne legyen valakinek merevlemez vásárlás előtt pár perce arra, hogy 1-2 oldalt visszaolvasson, meg hogy bemásolja a gugliba, hogy WD5000AAKX, és akkor lám, rögtön kiderül, hogy SATA3 és 7200rpm... Jóformán tovább tart itt visszakérdezgetni mindenre...
[ Szerkesztve ]
-
Zsivaagoo
őstag
válasz Ottó58 #38973 üzenetére
Ha talán úgy kérdeznél, hogy lehessen is érteni azt, hogy mit akarsz tudni, akkor neked is és másnak is könnyebb dolga lenne.
"nincsen annyi ideje az embernek, hogy oldalakat böngésszen" -- Szerinted azok mit tesznek, akik tanácsot/tippet próbálnak adni? Megmondom: először utána néznek és oldalakat böngésznek.
"És a Black?" -- Erre mit lehet szerinted válaszolni?
A WD Caviar Black sorozat gyors, megbízható és drága. Minden olyan célra alkalmas, ami a júzereknél előfordul.
----------------------------
És most érezd magad kioktatva!Ha a lovat zab helyett plutóniummal etetné a Pesta bácsi, akkor a szekér kilóhússzal repesztene a Kárpátokban.
-
Zola007
veterán
-
Avicularia
veterán
Sziasztok
Erről mi a vélemény? Seagate Barracuda 7200 2TB (ST2000DM001)
-
Ottó58
senior tag
válasz Zsivaagoo #38965 üzenetére
Nem kioktatást kértem, hanem tapasztalati eredményre gondoltam. Tudniillik nincsen annyi ideje az embernek, hogy oldalakat böngésszen ezért hagyatkozik a fórum tapasztaltabb tagjaira, de sajnos sokan nem a tapasztalatokat osztják, hanem a kioktató észt; de azért vannak még jobb beállítottságú fórumtagok, akik segítőkészek.
(#38968) Zsivaagoo"A Black... ... na az pöpec".-ebből aztán sokat meg lehet tudni-köszönöm.[ Szerkesztve ]
» facebook nélkül is volt, van, lesz élet «
-
vond
MODERÁTOR
válasz Spancer RE #38971 üzenetére
Rendszer alá azért kevés lenne a Red...
Ha elég az 500GB, akkor WD5000AAKX, ha kell 1TB, akkor WD1002FAEX...VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
Spancer RE
aktív tag
Sziasztok!
Visszaolvasgattam a fórumban, de nem jutottam dűlőre magamban.
Egy 500Gb - 1TB közötti vinyót keresnék, op. rendszer, filmek és játékok lennének rajta.
WD Red szimpatikus, de a Blackről nem tudok semmit
Ebben a mérettartományban melyiket lenne érdemes választanom? -
vond
MODERÁTOR
válasz Locutus #38967 üzenetére
Ezért (is) nem kell ájponból rendelni... Én pl. az Oázisból veszem már a sokadik merevlemezt (meg mást is), és nagyon rendben van minden... Jók az árak, korrekt a hozzáállás, tisztességes a csomagolás... A vinyókat kb. úgy küldik, hogy "távtartó hungarocell, buborékos fólia, sima fólia, külső hungarocell, kartondoboz"...
(#38969) TomCat85:
Mindamellett, hogy "ultrabiztos" megbízhatóság nincs, a WD Red talán a legjobb választás... De legalább plusz egy független mentésed legyen a fontos dolgokról...[ Szerkesztve ]
-
TomCat85
tag
Szigorúan adattárolásra: ultrabiztos megbízhatóság, esetleg gyorsaság (nem kiemelt szempont, de jó lenne, ha nem kellene napokat ott ülni a sokgigás másolások során), ez jellemezheti a WD Red-et (WD20EFRX)?
Vagy mit ajánlanátok?
Köszi!
-
Locutus
veterán
Azért most az ipon nem lopta be magát a szivembe... 2500ft-tal lehúztak a házhozszállításért, és akkor a 22 ezer forintos wd redet egy kibaszott béleltborítékban hozza a futár...
Komplett hangrendszerem eladó - https://hardverapro.hu/apro/mackie_studio_monitorok_mr5mk3_mr10s_mk3_sub_asus/hsz_1-50.html
-
Zola007
veterán
értem, csak mindenhol 7200-al láttam, azt hittem úgy pörög mint a black
backup-ot továbbra sem tervezem elhagyni, csak egyre nagyobb adatmennyiség van napi használatban és egyre inkább fájna az is ha hardveres hiba miatt kiesne a gép a kezem alól pár napra/hétre.
most hogy SSD-t vettem, mindenképpen kell mellé egy vinyó és azt gondoltam akkor már lehet variálni veleVan 2 külső drive is, ezek még az asztalon sincsenek, a szekrényben tárolom őket, csak backup idejére dugom rá.
-
félisten
Sziasztok!
A Seagate NAS HDD 3TB (ST3000VN000) típusról mit kell tudni?
Azt írják bírja a 24/7 működést. Vajon hogy teljesít ha rendszert rakunk rá?
Ez vagy a Toshiba DT01ABA300V 3TB jobb otthoni szerver rendszer winyójának?Kössz!
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
vond
MODERÁTOR
válasz Zola007 #38961 üzenetére
Dehogy 7200-as, hülyeségeket írnak jópár oldalon...
Valahol 5400 körül pöröghet ez is...Egyébként ezt ajánlom én is... Brutál halk, nem melegszik, de elég gyors is (legalábbis szekvenciálisan)... Hosszú, folyamatos üzemre tervezték, és nem utolsó sorban 3 év gyári garanciát vállalnak rá...
Jó a RAID1, de az időszakos kimentegetés még ennél is biztonságosabb... Úgyhogy én így csinálnám (így is csinálom otthon), s amikor nem mentek a külső lemezre, akkor le is húzom a gépről és a 220-ról...
[ Szerkesztve ]
-
Zola007
veterán
válasz jim bcs #38960 üzenetére
miért a red?
nem ismerem, de 7200-es. nem melegszik/hangos?a tárhely nem lényeges, nálam úgyis elfogy.
csak ha a 2terrás greent berakom a házba, akkor kell valami a helyére, mert tele van[ Szerkesztve ]
-
Zola007
veterán
Üdvözlöm az urakat!
Nem igazán látom át a mai piacot, de egy minimum 1 Tb-os 3,5-es HDD-re lenne szükségem asztaliba adattárolásra 120 gigás SSD mellé. SilentPC féle gépbe, így halk lemezt keresnék. Van rack-ben WD Green WD20earx 2TB, 5400-es vinyóm, kb 2 napot futott.1, milyen halkak a mostani 1-2 TB-os Seagate, Toshiba és WD vinyók?
2, melyik lenne a racionálisabb lépés?
a, venni 1TB-os 5400 / 7200-as vinyót az asztaliba és hagyni a Greent a rackben
b, berakni a 2TB WD Green-t és venni a helyére rackbe egy 2 TB-ost?
c, venni 2db 1TB vinyót és RAID 1-ben tükrözni. Ezt preferálnám, mert unom már a külső vinyóra mentegetést, de RAID kötésem még nem volt és ez a legdrágább megoldásNem szeretnék rá ventilátort rakni, a Green így is elvan tartós másolással 40 fokon egy sharkoon házban, gondolom nagyobb térben még hűvösebb lenne. Ellenben a mostani 7200-esek elég vegyesen szerepelnek és raidnél már két vinyó jobban is fűt.
1TB vinyók 16 körül mennek, 2TB 22 körül, tehát
a, 16 ezer
b, 22 ezer
c, 32 ezer ft-omba kerülne a mókaSebesség lényegtelen jeligére várom a választ, köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
Ottó58
senior tag
E 3db Sata 3-as vinyó közül melyik lenne a legmegfelelőbb op.rendszer és adatok tárolása szempontjából? - a gyorsaság is számítana.
WD5000AAKX001CAO
Hitachi HDS721050CLA362
Hitachi Ultrastar HUA721050KLA330» facebook nélkül is volt, van, lesz élet «
-
1stVikman
senior tag
válasz Dzsekó #38950 üzenetére
Ok, köszönöm.
Megbízhatóság lenne fontos, mert már tényleg szeretnék dvd írás helyett hdd-n tárolni mindent.
Még egy alternatívaként lehet, hogy most egy kisebb Black lesz, majd később külső rack-be meg egy 2TB-os Red, és akkor remélem nem lövök mellé, nyugodt lehetek, és tárhelyem is lesz bőven. -
Ottó58
senior tag
Sziasztok!
Milyen sata3 500-as vinyót ajánlotok, op.rendszer, s minden lenne rajta?
Fejparkolás, gyorsaság és lemezek számától függően? (Samu, WD, Hitachi?)» facebook nélkül is volt, van, lesz élet «
-
Dzsekó
addikt
válasz Renato1993 #38942 üzenetére
Egyik 19 a másik 1 híján 20. De ha e kettő közül kell, akkor inkább Seagate.
Vagy áldozol egy picit többet egy WD Blackre.BobChemistry: Szerintem mindegy, mindkettő jóféle vinyó. Ha gyorsabb kell, akkor Black, de figyelj a hőmérsékletre, mert a 7200RPM-es vinyó jobban melegszik.
[ Szerkesztve ]
-
BobChemistry
őstag
Valamelyikkel van ezekkel tapasztalata?
[ Szerkesztve ]
Bármilyen közel vagy valakihez, végtelen a távolság köztetek.
-
1stVikman
senior tag
Esetleg erre valaki?
-
solor
tag
Tisztelt hozzáértők!
Amatőrként ezúton kérem segítségeteket a következőben:
Számítógép és tv között szeretnék használni USB 2.0 2.5" 500 gb körüli merevlemezt filmnézéshez. Hol tudok olcsón megfelelő vinyót venni? Ha tudtok tipust írni már az is nagy segítség lenne . . .Köszönöm előre is.
-
vond
MODERÁTOR
válasz Willie #38923 üzenetére
Keresgélhetsz, de az EFRX-nél nem nagyon van jobb vétel erre a célra...
Halk, hűvös, viszonylag gyors is, hosszú életűre tervezték, és nem utolsó sorban 3 év garanciát vállalnak rá...
Több ilyen Rapid Case - WD Red kombót összeraktam már...
Soha semmi gond nem volt velük...[ Szerkesztve ]
-
Renato1993
tag
Üdv!
Egy gyors kérdés:
SEAGATE 1000GB Barracuda 7200.14 7200rpm 64MB SATA3 ST1000DM003
vagy
WD 1000GB Caviar Blue 7200rpm 64MB SATA3 WD10EZEX ?(HTPC-be egy ASrock E350M1 laphoz lenne, nem mintha ez nagyon számítana gondolom)
Gigabyte GA-MA790XT-UD4P,AMD Phenom II X4 965BE,Sapphire HD5850, 240GB SSD, 2x4GB DDR3 RAM,Corsair VX450 táp,Tt VB6000BWSD ház,TOSHIBA DT01ACA200 2TB HDD
-
félisten
válasz spacewalkers #38940 üzenetére
Tényleg nem sok, de nem 10%, hanem 100nap.
2400 óra / 24 óra = 100 nap = ~3 hónap = 1/4 év
Vagyis napi 24/4=6 óra átlag.
De ez csak a seagate olcsó winyóira vonatkozik. A Toshiba 5700/5900rpm-re nem, a WD-ről meg nem tudok semmit.Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
félisten
Közben befutott hozzám email-ben egy másik infó is.
Vannak a régi Hitachi-kból képzett Toshiba winyók.
A régi Hitachi verziók még 24/7 működésre voltak hitelesítve, és ez a Toshiba weboldalára is átvezetésre került. Mint most kiderült, tévesen.Vagyis a Toshiba 3,5" desktop winyók NEM alkalmasak 24/7 működésre, hiába szerepel ez a magyar, német, olasz, stb nyelvű Toshiba oldalakon - az angol nyelvűn már nem szerepel.
Ennek ellenére a support azt mondta, hogy a garancia ennek ellenére érvényes ilyen esetben is.
Ez azért lényeges infó, mert a Seagate az adattárolásra szolgáló 5900rpm és olcsóbb 7200rpm winyóinál csak évi 2400 óra működésig vállal garit.
WD-ről nincs ilyen infóm.Csak, gondoltam szólok, hátha valakit érdekel.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz spacewalkers #38937 üzenetére
Köszi, végiggondolom.
Az energiafogyasztás nem gáz. A 2db 15k-s winyó 30-32W körül fogyaszt együttesen, ami 1000 HUF körül van havonta, ha 24/7-ben megy.
Ez nem sok a 4db 7970-hez képest, amik számolnak napi 15-20 órában.[ Szerkesztve ]
-
spacewalkers
csendes tag
Volt asszem itt a prohardveren is téma az ssd-k élettartama, azt a cikket esetleg olvasd el.
A 2x250 Veloci raid 0-ás sebességét 1db 250es ssdvel simán tudod helyettesíteni (sőt, valsz gyorsabb lesz), márkásabb darabot kell venni.
Itt egy teszt SSD-kről http://ipon.hu/elemzesek/ocz_vertex_450_remek_teljesitmeny_kedvezo_aron/1805/9
(azt meg már nem is említem, hogy mennyi energiát eszik meg a 15k-s winyó, pláne 24/7 használattal) -
félisten
válasz spacewalkers #38935 üzenetére
Én 2db 300GB-osra gondoltam.
A RAID csak ötletként merült fel, de inkább a sebesség miatt.
Az SLC-s SSD-k ára meg hát... Mindegy, még agyalok a dolgon.Most 2db 250GB-os VelociRaptor pörög a gépben Raid0-ban, egyelőre elegendő a sebesség is és a megbízhatóság is (5 év gari), de már most tervezni akarom az utódot.
[ Szerkesztve ]
-
spacewalkers
csendes tag
2db 600 Gbos 15k-s SAS winyó darabja 100k+vezérlő, nyilván nem a legalját néztem.
A Raid tömb a sebesség miatt v a redundancia miatt kellene?
A 15k-s winyóra azt mondani hogy nem kopik hát finoman szólva is véleményes. Ha az SSD elhasználódásra gondolsz, ebből is lehet venni SLC-t az milliós írás/olvasás ciklusra van tervezve...
Szerintem vegyél egy pcie-s ssd-t rendszernek (ezt telpítés után leghostolod valahova, ha elszállna a dolog) pl OCZ revodrive + 2 db SSD Raid1ben (redundáns) vagy 2 db SATA3 HDD Raid0-ban (így elvileg 2xes lesz a HDD-k sebessége talán 200 Mb/s kijön)
A fő gond a HDD-vel az, hogy nem lineáris az elérés, az "elején" maximáls és csak egyre romlik a tányér belseje fele. SSDnél nincs ilyen gond, a teljes meghajtó ugyanolyan gyorsan elérhető.
(2 SSD-t raid 0-ba kötni SATA3 csatolón nincs értelme, mert ott már a bussebesség a korlát 2x500Mb/s>600Mb/s)[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz spacewalkers #38932 üzenetére
Nem az átviteli sebesség a fontos, hanem a rendszer / szoftver betöltési sebesség, és a random írás.
Munkára kell. 250-300GB-nyi installált szoftver, amik folyton töltögetik be a hülyeségeiket.
A gép egy elég combos grafikus munkaállomás lesz. Hálózatos renderelésre is kell, amikor nem ül elötte ember.Egyébként a 240k hogy jött ki?
vezérlő: 35k [link]
winyó: 42k [link]
Vannak 5-10 ezerrel drágábbak is, de mondjuk 150k-ból kijönnék 600GB-ra.
Az SSD 85k 500GB esetén.
Ha viszont 2db 240GB-os SSD-t veszek és RAID0-ba kötöm, akkor odaver a SAS-nak, persze nem tudom, hogy az SSD-k hogy szeretik a RAID-et és mennyire lenne lemaradva a 15k-s SAS meghajtó az SSD-től azonos kiépítés mellett (raid v. nem raid).
Kis sebesség-hátrány belefér, mert írásban gondolom a winyó gyorsabb, plusz nem kopik el, mint az SSD.[ Szerkesztve ]
-
smc2
csendes tag
válasz spacewalkers #38932 üzenetére
Jól elvitatkozunk egymás mellett . Merthogy nem azonos oldalról gondolkodunk, az biztos. De nem gond.
A sata vs. scsi/sas kérdés felhasználástól és pénztárcától is függ. A teljesítmény nem minden. Ha csak azon múlna, akkor ilyen merevlemezeket nem lehetne eladni, mert az SSD ebben a versenyben verhetetlen.
Ezzel talán kiegyezhetünk . Pálinka fel! -
spacewalkers
csendes tag
Az uSCSI-320 az nem 160 (320), de ezt nem tetted hozzá (és lusta voltam megnézni mit tud az adapter ).
Nem azt mondom, hogy SATA3 sebességét valaha is merevlemez ki fogja használni, de nem is ez volt a kérdés. "(#38919) Bici" azt kérdezte, hogy SAS v SSD és az SSD-k Raid tömb nélkül is megközelítik a SATA3 bussebességét (a PCIe-sek meg simán 600Mb/s felett tudnak)
2db 15k-s SAS winyó Raid 0-ban tud 300 Mb/s-et ez mondjuk kijön 240k-ból (2 winyó+raid vezérlő)
1db 500Gb SSD SATA3on tudjon csak 300Mb-ot, az megvan 90k-ból
Neki ugye nincs meglévő cucca...
Mindamellett nem tudjuk a felhasználás jellegét, mire kell a sebesség stb, de otthoni körülmények közé szerintem nem érdemes beruházni erre.[ Szerkesztve ]
-
smc2
csendes tag
válasz spacewalkers #38929 üzenetére
Hehe. Ha jobban átolvasod, akkor nem az összehasonlítás volt a lényeg. Direkt sort kihagyva kezdtem úgy, hogy "Csak hozzá teszem...". Márpedig az én esetemben anno az volt a kérdés, hogy a kis sata hdd helyett SSD-t vegyek, vagy a meglévő (és ez fontos, hiszen nem kell pénzért megvennem) SCSI-t vessem be. És az SCSI Raid 0-ban két és félszer gyorsabb a kis satás vincseszteremnél. Ez pedig azt jelenti konyha nyelven, hogy a SCSI-vel is jelentős javulást érek el a mostanihoz képest. Amint lesz időm, letesztelem nem raid tömbben is, hogy úgy mit tud.
Az egy percig sem volt kérdés, hogy az SSD gyorsabb. De én a SCSI mellett döntök és nem azért, mert az jobb. Hanem azért, mert az már megvan és azért, mert jobbnak gondolom a satánál.
Az elméleti busz sebességet meg én nem tartom túlzottan sokra merevlemez esetén. Azt legfeljebb csak a HDD-n lévő ram elérésénél érezhetjük. Szóval várom azt a merevlemezt, ami a Sata-3 600Mb/s átvitelét megizzasztja .És azért megnézném, h tényleg 160 a 160?
http://www.adaptec.com/en-us/support/scsi/u320/asc-29320a-r/ -
spacewalkers
csendes tag
Ne zavarj össze, de most tényleg a 15k-s winyókat raid 0-ban hasonlítod egy 2.5-ös SATA winyóval?
Ez olyan, mintha Usain Bolt velem futna 100-as sprintet, majd a kommentátor a végén megjegyezné, hogy az eredmény papírforma.
Nem ssd-t akartál írni véletlen?
Btw, SCSI bus 160 Mb/s, SATA-3 600 Mb/s elméleti bus sebesség....
Felsőkategóriás SSD-k 500 Mb/s körül tudnak olvasni, az csak 5x gyorsabb az általad mértnél, úgy, hogy közben nincs vadászgép az asztal alatt.[ Szerkesztve ]
-
Zolee11
senior tag
válasz tknof1871 #38922 üzenetére
Ez sajnos megvalósíthatatlan, ehhez már hotswap vagy valami hasonló cucc kell. Eddigi ismereteim szerint ilyen szoftveresen még nem létezik, de nem is hülyeség ez az igény, lehetne jelezni az alaplapgyártók felé, hogy igazán megvalósíthatnák ezt is.
no brain, no problem
-
félisten
válasz liszi70 #38925 üzenetére
Heló!
Köszi a választ!
Linux fut a gépemen, és ha unmount-olom a winyót kikapcsolás elött, akkor nem pörgeti fel semmi.
Erre még nem találtam linuxos progit, de még keresés elött tudni akartam, hogy egyáltalán érdemes-e ebbe az irányba indulnom.
Ha érdemes, akkor az a tervem, hogy lenne két script / parancsikon:kikapcs: unmount -> sleep
bekapcs: wake up -> mount(#38926) smc2: köszi az infót, kicsit én is az SCSI/SAS felé hajlok.
-
smc2
csendes tag
Szia!
A napokban tettem ide fel HD Tune tesztképet, amin egy 15k-s SCSI raid 0 rendszert mértem (2db 74GB IBM).
Kb 100Mb/s konstans átvitelt mértem.
Adaptec 29320A kártyával, ami nem egy kimondott raid vezérlő, de támogatja és ezen a szinten szerintem még bőven elég.
És azt is megemlítem, hogy egy régi gépemen tudtam most lemérni (egy magos 3GHz-es processzor, 768MB ram). Lehet, hogy modernebb környezetben többet is tud, hiszen már-már karcolja a 32 bites busz átviteli sebességét. Sajnos ezzel a kártyával 64 bit-et az új alaplapomban sem tudok majd, mert PCI-X-es, de azért én is kíváncsi lennék, hogy esetleg többet kihozna-e a HDD-kből úgy.Csak hozzáteszem még, hogy egy 160Gb-os WD 2.5" Sata HDD fele anynit sem tud átvitelben. Az elérési idő pedig majdnem tízszerese... A CPU kihasználtság sem kevés...
Nálam is kérdés volt, hogy SSD-t vegyek vagy maradjon a SCSI. Én döntöttem. SCSI.
Már csak az a kérdés, hogy raid 0-ra tegyem a rendszert és mellé egy nagy sata HDD-t háttértárnak, vagy az egyik SCSI-re a rendszer, a másik SCSI-re meg a swap + temp és harmadiknak egy nagy tár... -
nagyúr
"Azt tudtam, hogy van ilyen, csak azt nem, hogy ennek használatával valóban kikapcsol-e a winyó, vagyis tényleg ez-e az, amit keresek."
Az a baj a Speciális energiaellátási beállításokban való merevlemez kikapcsolással, hogy rendszeresen ki-be kapcsolgat a vinyó, mert mindig van valami oprendszeri háttéralkalmazás, ami bekapcsolja. Marhára idegesítő, amikor látszólag ok nélkül pörögnek fel a vinyók a gépben, arról nem is beszélve, hogy szerintem a ki-be kapcsolgatás többet árt neki, mint a folyamatos pörgés. A PC kikapcsolásakor is felpörög az összes vinyó.
Szóval nem olyan egyszerű ez a vinyó-kikapcsolás, én is kerestem rá szoftveres megoldást, de nem találtam. Viszont ez jó dolog.
Szerintem.
-
1stVikman
senior tag
Sziasztok!
Elég régóta tervben van egy új gép összeállítása, és sajnos döntésképtelen vagyok hdd terén (is) .
Szeretnék egy 120 GB-os ssd-t rendszernek meg pár játéknak, a hdd-re meg filmek, esetleg további játékok mennének, illetve azon tárolnék minden egyebet is. Torrentre a régi gépemből hoznék egy 500GB-os wd blue-t (aaks, csökkenő kondíció, növekvő hibás és gyenge szektorokkal, még fél év garancia van rajta).Nem tudom eldönteni, hogy egy ajánlott 1TB WD caviar black-et (WD1002FAEX) vagy egy 2TB-os Toshiba-t (DT01ACA200) vegyek-e.
Szeretnék már leszokni a dvd írásos korszakról, és egyszerűen, gyorsan menteni az adataimat, emiatt jobban örülnék a nagyobb kapacitásúnak, és mivel kb egy árban van a kettő (csak az egyik 2x akkora) így nehéz a döntés.
Melyiket ajánljátok?
Esetleg jobban járnék most egy 1TB-os Blackkel a gépbe szerelve, majd később külső rack-be szerelve egy 2TB-os másmilyen HDD-vel, amit csak adatmentésre és tárolásra használnék, illetve arról néznék filmeket? (jelenleg mindkettő nem fér bele a keretbe)
Segítsetek legyetek szívesek.[ Szerkesztve ]
-
Willie
őstag
Sziasztok!
Egy külső USB3-as Sharkoon Rapid-Case házba a WD20EZRX illetve WD20EFRX 2 TB-s HDD-ken kívül van más ajánlott 5400-as típus? Csak adattárolásra lenne használva, médialejátszónak.
[ Szerkesztve ]
-
tknof1871
őstag
válasz Zolee11 #38906 üzenetére
Valami hasonlót szeretnék, de teljesen fordítva. Bekapcsolom a gépet és csak a rendszermeghajtó kapcsoljon be, a másik 2-3 HDD ne kapcsoljon be. Tipikusan
reggelhajnalban azzal indul a nap, hogy kaptam-e üzenetet, kedvenc blogok olvasása, kávé lefő, megiszom és rögtön elmegyek. Délután megjövök, gépet bekapcsolom, és akkor már mehet minden meghajtó.Windows 10 Home 64 bites operációs rendszer; LG G4 6.0 Android verzió
-
félisten
válasz BobChemistry #38920 üzenetére
Köszi, írtam neki.
-
félisten
Sziasztok!
Tudtok olyan tesztet mutatni, ahol SAS csatolós 15k fordulatú winyókat hasonlítanak össze általános hazsnálatra szánt winyókkel, esetleg SSD-kkel? Nem sokat segített a gugli, mert vagy hihetetlen eredmények jönnek ki, vagy nem releváns a teszt.
Vagy bármi infó arról, hogy ezek az asztali winyókhoz vagy SSD-khez állnak közelebb?
Egyáltalán ezek beépíthetőek asztali gépbe?
Azt néztem, hogy egy 450GB-os 15k-s winyó vezérlővel együtt is olcsóbb, mint ugyanekkora tárhelyet biztosító SSD, tehát elgondolkodtató. Nagyonn zaj és fogyasztás, cserébe nem használódik el...Kössz!
[ Szerkesztve ]
-
Zsivaagoo
őstag
válasz Locutus #38903 üzenetére
Ha az én logikámat követnék, akkor megbízható cuccokat gyártanának nagy mennyiségben.
Az üzleti modellt pedig nem mondom el.(Szeretnek az emberek gyorsan elromló, drága szarokat birtokolni? ... Szerintem nem!)
Ha a lovat zab helyett plutóniummal etetné a Pesta bácsi, akkor a szekér kilóhússzal repesztene a Kárpátokban.
-
BobChemistry
őstag
E két HDD között gondolkodok:
A fentebb olvasott, kimúlt black miatt inkább a red mellett tenném le a voksom, elvileg halkabb, kevésbé melegszik, de az csak 3 év gari. Laptop optibay-ban lenne használva, 24/7-ben.
Szerintetek? Van valakinek tapasztalata ezekkel?
Bármilyen közel vagy valakihez, végtelen a távolság köztetek.
-
Khaosz55
addikt
válasz Dzsekó #38913 üzenetére
Milyen programot használja hogy a jelenlegi 1 tb-s vinyomat megnézzem milyen állapotban van. Szerintem kb 3-4 éves lehet, sosem néztem meg milyen állapotban van. milyen progit szoktak használni hozzá?
HDD control? Vagy HDD Regenerator? HDD life ? HDD sentinel?
Nem ismerem ezeket és a hozzá hasonló programokat sem.
[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
Félreérthetően fejeztem ki magam. Nem a garanciáról beszéltem, hanem aról, hogy a WD 300000 parkolásig garantálja a vinyó hibátlan működését. A garantálja itt nem garanciát jelent. A 300000 meg egy gyári adat, amit valami alapján (pl. teszt, vizsgálat) a WD belőtt. Láttam már 7-800000-es parkolási értékeket, szóval többet bírnak ezek a vinyók. De az is elmondható, hogy aki nagy ívben tojik erre a parkolás dologra (vagy nem ért hozzá), és nem hangol rajta, annak előbb berogyik be a vinyója, mint kéne.
Ami a hőfokot illeti, láttam már jópár besült csapágyat, ami a hőtől adta meg magát. Maxtornál igen sok példányt. Erre a márkára pont jellemző volt, hogy nagy volt a selejtarány, viszont amelyik Maxtor kibírta 2-3 évig, az a mai napig megy. Pedig láttam 50-55 fokon üzemelő példányt is. Egyébként a magas hőfok velejárója a bad sectorosodás. Tapasztaltam olyat, hogy magas hőfokon elkezdett a vinyó bad sectorosodni, kikerült ebből a házból és átkerült normál hőfokra, jól szellőző házba, és megállt a bad sectorok szaporodása. Egy jó darabig így ment, aztán idővel le lett selejtezve/cserélve nagyobbra.
Hát igen, a laptop dobálásra épp akkor nem gondoltam, amikor azt a kommentet írtam. Talán azért sem, mert én nem szoktam dobálni a laptopokat, ezért nálam ez nem opció a meghibásodásra. Egyébként a dobálástól előbb szakad le a fej, mint lesz csapágyas a vinyó.[ Szerkesztve ]
-
Zolee11
senior tag
Ilyenkor ugyanúgy áram alatt van az elektronika, de az összes belső alkatrész lekapcsol, azaz fej, meghajtó motor, stb. így fizikailag biztos nem kopik. Az elektronika meg emiatt biztos nem használódik el. Szóval pont ugyanolyan, mintha ki lenne kapcsolva a meghajtó. Én emiatt nem aggódnék.
no brain, no problem
-
félisten
Köszi!
Azt tudtam, hogy van ilyen, csak azt nem, hogy ennek használatával valóban kikapcsol-e a winyó, vagyis tényleg ez-e az, amit keresek.
Ha ez valós kikapcsolást jelent, és közben nem öregedik / használódik el a winyó, akkor nem kell hot-swap-os sata beépítő keretet vennem 4000-ért.[ Szerkesztve ]
-
Zolee11
senior tag
válasz Dzsekó #38900 üzenetére
Nem tudom, hol és milyen garanciális feltételeknél olvastad, hogy ez bármit is számít egy garanciáztatásnál. Ha így is lenne, de én ilyenről nem tudok, akkor is az 1 év garancia rendeltetésszerű használat mellett kötelező. Egy év alatt, ha minden 8. másodpercben parkol a fej, márpedig sok zöld wd ezt is teheti akár, akkor majdnem 4 millió parkolás is elérhető lenne, tehát ehhez képest a 300 ezer csak a töredéke, ergo simán elérhető normál üzemben. Persze ez egy elég "érdekes" üzem lenne, mert vagy sokat parkol egy ilyen lemez, vagy folyamatosan használja egy program, így nincs ideje parkolni, de elviekben elérhetőek ilyen magas parkolási számok.
A másik amit nem értek, hogy mitől változna az üzemidő, abban az esetben, ha egy hdd napi 10-15 óra helyett 24 órában üzemel? Az első fél-egy órában eléri az üzemi hőmérsékletet, ami marad a következő tíz vagy 50 órában is, tehát nincs ilyen jellegű összefüggés. Sok éves tapasztalat alapján biztosan állíthatom, hogy a van hűtés nincs hűtés sem igazán számít. Sok Maxtorral találkoztam anno, melyek hűtés nélkül a kezemet is égették több órás üzem után, mégsem meghibásodás miatt kerültek ki a gépekből több év használat után. Asztali gépek esetében vagy gyártási selejtes egy merevlemez vagy sem, ha nem, akkor mindegy, mennyit üzemel és milyen eloszlásban, nagyjából egy adott üzemórát fog menni. Ha valami selejtes benne, akkor meg addig amíg az bírja a rárótt terhelést. Lehet csak a harmadik indításig...
Notebookok esetében sok tulaj elfelejti, hogy egy merevlemez is van a gépben, nem kéne dobálni, meg ugrálni a géppel üzem közben, ugyanis magas fordulaton igen erős nyíróerőket kell a csapágynak kibírnia ilyen esetben, tehát nem azért lesz csapágyas, mert túl meleg volt, vagy 24 órában használta, hanem mert valószínűleg sokat mozgatták a gépet vagy eleve gyártási hibás volt a csapágy.#38904 Bici
Van ilyen lehetőség, az energia gazdálkodások, speciális energiaellátási beállításoknál, a merevlemez résznél, ott be lehet állítani mennyi idő után kapcsoljon ki. De ehhez az kell, hogy semmi ne használja ennyi ideig, és utána se akarja, mert ellenkező esetben ismét elindul a merevlemez. Ez az összes lemezre vonatkozik, de egyenként számolja és kezeli őket.[ Szerkesztve ]
no brain, no problem
-
Khaosz55
addikt
Sziasztok,
bővítenem kell a tárhelyemet.
Jelenleg egy 120gigás SSD van + 1 TB Samsung vinyó.
Nekem fontos hogy relatív halk legyen és megbízható a vinyó. Tudtok ajánlani 1-2 Tb között Sata3-as belső vinyót ami halk.
Csendes hangszigetelt házam van ezért sem szeretném hallani a kerregést.
Igazából mindig Samsungom volt, szóval ha halk akkor jöhet tőlem.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Sziasztok!
Kissé OFF, de az érdekelne, hogy egy SATA winyót ki lehet kapcsolni teljesen miközben műxik a gép?
Egy 24/7-ben működő gépbe van beépítve több olyan adattárolós winyó, ami nem erre van tervezve.
Ezeket szeretném úgy kikapcsolni, hogy se az élettartamuk ne pörögjön, és lehetőleg ne is fogyasszanak, vagy legfeljebb minimális mértékben.
Az energiatakarékos mód ugyanezt csinálja, vagy ott egy köztes állapotról van szó?Köszi!
-
nagyúr
válasz tknof1871 #38901 üzenetére
"Mit tesznek még azért, hogy a Red tartósabb?"
Fogalmam sincs. Én úgy gondolkodtam, biztos nem véletlenül ajánlják 24/7-es használatra, és adnak rá több garanciát.
"aki nem NAS-ba teszi a Red-et, hanem házba, az butaságot csinál vagy nem?"
Már miért lenne butaság házba rakni??? Én is házba, filmek tárolására-lejátszására vettem. A vinyó szempontjából lényegtelen, hogy NAS-ban, vagy PC-házban teljesít, akár 24/7 idejű szolgálatot.
Szerintem.
-
tknof1871
őstag
válasz liszi70 #38882 üzenetére
Azért a Red nem csak a parkolás miatt jobb. Hosszútávra, folyamatos, NAS üzemmódra van tervezve, 3 év gari van rá, megbízhatóbb, tartósabb típus. Én NAS-ba egészen biztosan Red-et vennék, nem Greent, és nem (csak) a parkolás miatt.
Tehát a Red nem parkolja a fejet, (#38767) Dzsekó kommentje alapján azt is tudjuk, hogy nagyobb a tányér adatsűrűsége, tehát lineális sebessége gyorsabb.
Mit tesznek még azért, hogy a Red tartósabb? Például ami kopik, az kopásállóbb anyagból van?
Ez csak kíváncsiság, de ami igazán érdekel, aki nem NAS-ba teszi a Red-et, hanem házba, az butaságot csinál vagy nem? Csak adattárolásra, nem rendszermeghajtónak. Otthoni felhasználásra.
Végül is itt (szerintem) majdnem mindenki házba akarja a HDD-t tenni. Jó ár/érték arányú HDD-t akar venni. Ennyi. Viszont amit HDD probléma, segítsetek! (nem adatmentés) topikban olvastam, a gyártók kicsit átverik az embert. 2-3TB-os HDD-k azért nem olcsók.
Windows 10 Home 64 bites operációs rendszer; LG G4 6.0 Android verzió
Új hozzászólás Aktív témák
- Hír Új 12 és 14 TB-os merevlemezek jönnek az év végére a Toshibától
- Hír 2020-tól gyorsan nőhet a Seagate HDD-k tárkapacitása
- Hír 14 és 15 TB-os merevlemezeket mutatott be a Western Digital
- Hír Nagy kapacitású héliumos Seagate merevlemezek érkeztek
- Hír Drasztikusan növeli az adatátvitel tempót konvencionális HDD-iben a Seagate
- Hír Alig van eltérés a HDD-k között a Backblaze megbízhatósági statisztikájában
- Hír Megérkeztek a Western Digital 10 és 12 TB-os Purple merevlemezei
- Hír Itt a Western Digital 14 TB-os PMR HDD-je
- Hír Hatékonyabb notebookokba szánt HDD-t mutatott be a Toshiba
- Hír Hagyományos irányt követő modellekkel frissíti vállalati HDD-it a HGST
- Hír Új technikával gyorsítaná a merevlemezek működését a Seagate
- Hír Seagate SkyHawk AI merevlemezek mesterséges intelligenciához
- Hír Egy év múlva érkezik a Seagate 20 TB-os HDD-je – HAMR technológiával
- Hír 40 TB-os HDD-ket ígér a Western Digital MAMR technológiája
- Hír Elsőként mutatott be 14 TB-os merevlemezt a HGST
- Hír 12 TB-os HDD-vel bővült WD Gold sorozat
- Hír Olcsó és gyors 8 TB-os merevlemezt hozott a Toshiba
- Hír Új HDD-családdal támadja az adatközpontokat a Western Digital