- Milyen széket vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Scuf Envision Pro kontroller teszt
- Milyen processzort vegyek?
- Titokban új Ryzent kaptak a Socket AM5-ös alaplapok
- Házimozi belépő szinten
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen egeret válasszak?
- Gaming notebook topik
-
PROHARDVER!
Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz tibaimp #73308 üzenetére
"Nem lehet, hogy a kinézett kisker szarakodik?"
Egyelőre nem. Az árukeresőn legolcsóbb webshopból megrendeltem 2 db WD Purple 4TB-ot, adószámos magánszemély nevére. Utána jutott eszembe, hogy lehet, hogy így nem adják meg a 3 évet? Ezért kérdeztem rá itt is, meg a másik topikban is, hogy van-e ezzel valakinek konkrét tapasztalata HDD esetén. A rendelés-visszaigazoló ímélben benne van a 36 hónap, de ki tudja, mi lesz a számlán?
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
nagyúr
válasz tibaimp #73301 üzenetére
"Nem kellene!"
Szerintem se, ennek ellenére van ilyen. Konkrétan már nem emlékszem mit, de vettem valamilyen műszaki eszközt, és ha adószámos számlára ment, akkor kevesebb volt a garancia. Rákérdeztem a szaktopikban is, hogy van ez.Szerintem.
-
nagyúr
A garancia hossza változik olyankor, amikor adószámos magánszemély, vagy vállalkozás szerepel a számlán vevőként? HDD esetén van ilyen? (Konkrétan WD Purple HDD 3 év.)
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
nagyúr
Köszi a válaszokat! A halkságtól vannak fontosabb szempontok, leginkább az ár/érték arány és a megbízhatóság. És igen, egész biztos, hogy nagyon jó a Purple, de az adott felhasználásra nem TÚL jó? Mondjuk archiválásra, ami 2-3 havonta van egyszer bekapcsolva, nem túlzás egy ilyen árú HDD? Megéri az árkülönbözetet?
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
nagyúr
Sziasztok!
Kétféle felhasználásra keresek hdd-t:
1. Torrent. NEM 7/24, de sokat menne a PC-ben, nyilván sok apró írás/olvasás megy rajta. Ennek megfelelően a halkság is szempont, persze nem elsődleges. (A jelenleginél mindig tudom, mikor osztok épp vissza valamit, elég hangosan dolgozik. 100/100 Samsung HD204UI 2TB) 2-3 TB
2. Archiválás. Ritkán lenne használva, csak akkor, amikor új anyagokat másolok rá, 2-3 havonta. Máskor a szekrényben pihen. 3-4 TB
Ezekre a fehasználásokra milyen fajta hdd-k a legalkalmasabbak? (Nem hagyva figyelmen kívül az ár/érték arányt sem. )
Köszönöm![ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
nagyúr
válasz King Unique #62883 üzenetére
Szóval nem létezik olyan HDD, ami külső segítség nélkül, magától kikapcsol. Tisztában vagyok vele, hogy az os vagy megfelelő külső ház megoldja a kikapcsolást, de az én esetemben egyik sem opció. Speciális esetről van szó, részletezem ha érdekel valakit, de offtopik.
Oké, köszönöm![ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
nagyúr
Sziasztok!
Van olyan merevlemez, ami bizonyos tétlenség után magától kikapcsol? Ha jól tudom, a kikapcsolást normál esetben az operációs rendszer végzi, de nekem olyan médialejátszóba kellene, ahol nem tudom elvégeztetni a kikapcsolás feladatát.
Köszi!Szerintem.
-
nagyúr
válasz Glaz-dozfhut #49282 üzenetére
Köszi! Ilyen alaplapom van. Nekem nincs a menüben ilyen Hot Plug opció, de ettől függetlenül jól működik a vinyók menet közbeni bekapcsolása, tehát azzal nincs baj. A leválasztást kellene valahogy megoldani.
Az eszközkezelőben nincs Gyors leválasztás opcióm, ami például tom_tol kollégának van. Ez megoldaná a leválasztás problémáját. Van ötlete valakinek, miért nem jelenik meg a Gyors leválasztás opció?
Köszönöm!
Szerintem.
-
nagyúr
válasz tom_tol #49280 üzenetére
"Ilyen van é ?"
Nekem nem hozza külön a HDD-t.
"Az AHCI magában nem biztos, hogy elég. Nálam a lap bios-ban kell engedélyezni különben nem lesz hot_swap/plug"
Nálam már van hot swap, tehát rendben működik a HDD-k bekapcsolása menet közben, csak a leválasztás nincs megoldva. Egyelőre.
Szerintem.
-
nagyúr
válasz FollowTheORI #49271 üzenetére
"Ha mindent jól csináltál, akkor a SATA eszközöknek is úgy kell látszódni mint az USB eszközöknek a kis usb tálcaikon alatt."
Hoppá. Nekem soha nem jelent meg a vinyóim esetén az USB-eszközöknél szokásos kis tálcaikon. Az automatikus lejátszás párbeszédpanele megjelenik, de a HDD-k esetében nincs a leválasztáshoz való kis ikon.
"Fizikailag szerintem semmiképp se kapcsold ki mielőtt ezeket nem tudod elvégezni mert sérülhet az adat a lemezen."
OK, jobb a békesség. Akkor leválasztás nélkül nem fogom kikapcsolni.
(#49272) UnSkilleD "a leválasztás úgy megy mintha egy usbs eszköz lenne az óra mellett, én így értettem a leválasztást nem ugy hogy kihuzod..."
Ja, félreértettem.
(#49267) tom_tol "Először leválasztod, azután áramtalanítod."
OK!
Akkor már csak azt kellene kinyomozni, hogy nálam vajon miért nem jelenik meg a tálcán a kis ikon a leválasztáshoz? Be lehet ezt valahol állítani?
Szerintem.
-
nagyúr
válasz UnSkilleD #49265 üzenetére
"amikor leválasztod elméletileg leáll nem?"
Persze, leáll (nincs más választása, hiszen a 12 és az 5V-os vezeték is megszakad), kérdés, hogy szabad-e leállítani menet közben. Sérülhet-e a HDD, vagy az adat, vagy esetleg az oprendszer emiatt.
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
nagyúr
válasz Zsivaagoo #49262 üzenetére
Hú, bevallom nem egészen értem.
"Ha tökéletes az AHCI módban a hot-swap támogatás"
Honnan lehet azt tudni, hogy "tökéletes"-e vagy nem?
"akkor a vinyó leállítása után lehet élve boncolni"
A vinyó leállítása után nyilván lehet bármit, de a kérdésem arra vonatkozott, hogy leállítani lehet-e menet közben.
"egyébként nem ajánlom. Jobb a békesség."
Ez elég egyértelműnek tűnik, tehát szerinted ne kapcsoljam ki menet közben. De az első két kérdés kicsit bekavar számomra.
"IDE = PATA vinyóknál szigorúan tilos volt az ilyen"
OK, az enyémek mind satásak.
Köszi!
Szerintem.
-
nagyúr
válasz StSanya #49259 üzenetére
Értem, köszi!
Még egy kérdésem lenne. A HDD-k indítását, bekapcsolását gond nélkül lehet működés közben is, tehát hot swap intézni, az biztos. De szerintetek a kikapcsolást is lehet? Bevallom, kikapcsolni sosem mertem eddig működés közben, mert annak idején ellentmondásos infókat kaptam arról, hogy szabad-e vagy nem. Így csak a PC kikapcsolt állapotában mertem őket offolni. Helyesen tettem, vagy ezután kikapcsolni is merjem bátran a HDD-ket? (Két áramkörös kapcsolóval szakítom meg a 12 és az 5V-os vezetéket.)
Árthat nekik a rendszer működése közbeni kikapcsolás?
köszi!
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
nagyúr
Uraim, nagyon köszönöm a segítséget! Megcsináltam a leírás alapján, és minden klappol, remekül működik! Akkor ez az AHCI-mód állítódott el valamikor IDE-re, ez volt a gond!
Köszönöm szépen!
Szerintem.
-
nagyúr
válasz FollowTheORI #49250 üzenetére
"Pedig az AHCI kell a hot swap támogatáshoz... annélkül tényleg érdekes hogy működött"
Nem állítom, hogy amikor működött, akkor nem AHCI-módban volt. Az biztos, hogy most többedjére választottam ki az általam linkelt helyen az AHCI opciót, és amikor újra belépek a BIOS-ba, újra IDE-n van. Tehát lehet, hogy ezen az AHCI-n múlik a problémám? Ha igen, akkor újra kell fogalmaznom a kérdésem : Mitől lehet, hogy nem maradnak AHCI-módban a SATA portok?
(#49251) tom_tol "Esetleg bios reset."
Azt hogy kell?
"Kellene menjen az AHCI mód"
Kellene! Opcióként szerepel, de nem marad abban.
Szerintem.
-
nagyúr
válasz FollowTheORI #49246 üzenetére
"AHCI be van kapcsolva?"
Ezzel már próbálkoztam, de akárhányszor bekapcsolom, mindig visszaáll IDE-re.
tom_tol "ha nincs ilyen opció, nem értem eddig hogyan működött"
Nem tudom, de remekül működött. Mindazonáltal nem zárom ki, hogy bénázok, és mégis van olyan opció valahol, de én nem találtam.
Szerintem.
-
nagyúr
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
nagyúr
Sziasztok!
A WD My Book-ban milyen HDD van?
Köszönöm!
(Tudom, hogy off, de a külső rack topicban nincs mozgás.)
Szerintem.
-
nagyúr
válasz Dtomka #44163 üzenetére
"AKkor ezek szerint a SEAGATE Barracuda 3TB ST3000DM001-t nem érdemes megvenni?"
Én 2 és 3 terás Barracuda-t is használok nagy megelégedéssel, persze kérdés, hogy milyen felhasználásra kell neked, és mennyiért kapod meg. Én most WD Red-et választottam ár-érték arány szempontjából az én felhasználási körömre. De amikor annak idején érdeklődtem, nagyon jónak tűnt, ajánlott volt, és be is vált számomra a Barracuda.
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
nagyúr
válasz King Unique #44146 üzenetére
Köszönöm a választ! Valószínűleg bepróbálkozok a Sharkoon Rapid-Case külső ház WD Red vinyó kombóval. Ha belefutok egy olyan firmware-be, amivel nem kapcsol ki, majd érdeklődöm erről az "utólag belefleshelés"-ről a külső mobil rack-ek topicjában.
Köszi!
Szerintem.
-
nagyúr
válasz King Unique #44130 üzenetére
Nagyon köszönöm!
"Gyári külsők kompatibilitása viszont jobb, alvó mód, kikapcsolás utáni leállítás stb. gördülékenyebben működik, de jobb rackek terén, mint amilyen a Rapid-Case, sem szokott gond lenni."
Na igen, a fő gondom pontosan ez. Bár úgy olvastam, kikapcsol magától a Sharkoon Rapid-Case, e táblázat szerint van olyan eset, amikor nem. Nekem pedig alapkövetelmény, hogy a médialejátszó kikapcsolása és tétlenség esetén IS kikapcsoljon. Ezzel kapcsolatban van esetleg valakinek konkrét tapasztalata?
Köszönöm!
Szerintem.
-
nagyúr
Sziasztok!
Médialejátszóhoz (Dune) szerintetek 3TB WD Elements Desktop (WDBWLG0030HBK), vagy inkább egy 3TB WD Red és hozzá Sharkoon Rapid-Case 3.5" külső ház? (A Red + külső többe kerül kb. 5 ezerrel, viszont a Red-re 3 év gari van.)
Ti melyiket választanátok médialejátszóhoz?
Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
nagyúr
válasz Dyingsoul #39280 üzenetére
"SEAGATE Barracuda 2TB ST2000DM001 Vélemény róla? Volt már dolga vele valakinek?"
Én ilyet használok, ezen van a rendszerem és egy adattároló partíció is. Teljesen rendben van, gyors, nem hangos, végzi a dolgát, én merem ajánlani. Van egy 3 terás változata is nálam, az csak adattároló, semmi baj azzal sem.
Szerintem.
-
nagyúr
válasz Ottó58 #39175 üzenetére
Hoppá. És ebből soha nem volt semmi baja a HDD-knek? Értem én, hogy normál bekapcsolás esetén is kap tápot a vinyó, de az nem egy kontrolláltabb dolog? Nem értek hozzá, csak tudom, hogy tilos például tápkábelt lehúzni menet közben bármiről is, és a kapcsolós tápmegszüntetés is hasonló. Vagy nem? Simán lehet ki-be kapcsolni vinyókat menet közben? IDE módban vagy AHCI módban vannak a sata portjaid?
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
-
nagyúr
válasz FollowTheORI #39181 üzenetére
"Őszintén szolva a HDD a sok indításra a legérzékenyebb és ez befolyásolja a legjobban az élettartamát a túlmelegedés mellett."
Pontosan ezért szeretném, hogy olyankor ne legyenek elindítva a HDD-k, amikor semmi szükség rájuk, mert CD-t írok, videót szerkesztek vagy csak fórumozok a PC-vel.
Szerintem.
-
nagyúr
válasz jim bcs #39168 üzenetére
Köszi!
Egy hatosat akartam rendelni Angliából, de nem szállítanak Magyarországra. Kanadából és Kínából lehetne rendelni, meg tán Németországból, de csak akkor érné meg számomra, hogyha ezzel tutira hot plugged-módon lehetne ki-be kapcsolni a vinyókat, de ez korántsem biztos. Ráadásul olvastam, hogy amit szállítanak, az nem is úgy néz ki mint a képen, nincsenek kondik a tetején, szóval gyakran fapadosabb verzió érkezik. Ha ezzel nem lehet a gép működése közben kapcsolgatni a vinyókat, akkor ugyanott vagyok vele, mint a barkács-kapcsolóval. Még az is gondom, hogy nagyon vastag kábel-kötegei vannak, így is nehezen férek a házban.
Szerintem.
-
nagyúr
válasz Zola007 #39166 üzenetére
"részemről ha adatot akarok biztonságosan tárolni, akkor az adott meghajtót nem a gépben tartom."
A pótolhatatlan adataim nekem is külső vinyókon vannak természetesen. amiről most szó van, azok filmek, zenék, amik lejátszásához muszáj gépben tartani őket, mert a hálózati lejátszás arról megy. Szóval NAS-funkciót is betölt a PC-m.
Szerintem.
-
nagyúr
válasz Zimmy88 #39164 üzenetére
"Szerintem valami gagyi program fut nálad a háttérben, ami mindenre rá akar írogatni, ezért pörögnek fel."
Nem megy progi (legalábbis nem tudok róla), szerintem a win b@sztatja, de csak tippelek. Az msconfig-ban le van tiltva minden progi automatikus futása, kivéve a vírusirtót meg a bittorrentet.
Próbáltam én ezt az energiagazdálkodásban letiltást többször is, de minden alkalommal arra jutottam, hogy inkább hadd menjenek folyamatosan, mert hülyét kaptam a (látszólag) indokolatlan felpörgésektől.Szerintem.
-
nagyúr
válasz Zola007 #39162 üzenetére
"zsebbenyúlás nélkül nem igazán fogod ezt a dolgot megúszni biztonságos módon"
Most azt csinálom, hogy rendkívül csehszlovák módon, lehúzogatom a vinyók tápkábeleit. Nem hiszem, hogy bajt csinálok vele, mert természetesen a gép kikapcsolt állapotában teszem. Mitől lenne kevésbé biztonságos, ha ugyanezt egy kéteres kapcsoló használatával csinálom, megszakítva a 12 és az 5V-ot is?
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
nagyúr
válasz Zola007 #39157 üzenetére
Nézegettem én ezeket a házakat is. Amit betettél, az 3 db. 5.25-ös helyre megy be, ez jó is lenne, csak az ára nem jó, a hangos ventije és az, hogy kevés, mivel 5db. +HDD-m van. Sokat agyaltam én már ezen, gugliztam ezerrel, de a házilagos ki-be kapcsolástól költséghatékonyabb és egyszerűbb megoldást nem találtam.
Szerintem.
-
nagyúr
válasz Zimmy88 #39154 üzenetére
"Ha ilyen sok "használaton kívüli" vinyód van, tényleg jobb ötlet a dokkoló."
Az 5X 6-7 ezer forint, és annyi fölös USB csatim sincs, arról nem is beszélve, hogy helyem sincs ennyi az asztalon.
"Szerintem sem jó megoldás kapcsolót rakni direktbe a HDD elé"
Miért? Vannak HDD Switch-ek is egyébként, amik ugyanezt csinálják. Milyen baj lehet belőle, ha a PC kikapcsolt állapotában ki-be kapcsolom a HDD-ket?
"bekapcsolásnál és kikapcsolásnál (valóban, ezt is tapasztaltam) felpörög."
Nem csak a gép ki-be kapcsolásakor, hanem működés közben, látszólag indok nélkül is egy csomószor. Marhára idegesítő, ahogy felsivítanak a vinyók szépen sorban.
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
nagyúr
válasz tornas #39153 üzenetére
Ja, isten őrizz, hogy hot plugging módon kapcsolgassam őket, természetesen kikapcsolt állapotban kapcsolnám ki-be a HDD-ket!
Bár állítólag AHCI módban, és a gyorsítótárazás kikapcsolásával van lehetőség a HDD működés közbeni leválasztására és bekapcsolására is, de semmiképp nem úgy képzeltem, hogy nekiesek mint tót az anyjának és ki-be kapcsolgatom a vinyókat normál üzem közben.Szerintem.
-
nagyúr
válasz Zimmy88 #39149 üzenetére
"Elég ha windowsban beállítod az energiagazdálkodásban, hogy a használaton kívüli vinyó 15-20 perc után kikapcsoljon. Így ha épp nem nézel róla filmet, nem fogja pörgetni a rendszer (elméletileg így csak a gép indításkor pörög fel, meg pl víruskeresésnél, de nem megy folyamatosan)."
Sajnos az a tapasztalatom, az energiagazdálkodásban letiltott vinyó is unos-untalan felpörög, valami háttéralkalmazás, vagy mittudoménmi állandóan bekapcsolja a használaton kívüli HDD-ket. Ráadásul nem csak bekapcsoláskor, hanem kikapcsoláskor is felpörögnek, szépen egyenként, és ez jócskán lelassítja a kikapcsolás folyamatát is. Az állandó ki-be kapcsolódás szerintem rosszabb a HDD-nek, mintha folyamatosan menne. Én is pont most keresek másik topicban megoldást a vinyóim kikapcsolására, csak a tápellátás megszüntetése tűnik járhatónak. Nekem a rendszer-HDD-n kívül még 5 db. filmek zenék, képek tárolására használt vinyó dolgozik a PC-mben, nagyon jó lenne, ha ki tudnám kapcsolni őket, amikor sem másolás, sem lejátszás nem intéződik róluk. Úgy néz ki, megszakítom majd egy kapcsolóval a 12V és az 5V-os kábelét a HDD-nek, ez lehet a teljes ki-bekapcsolás legegyszerűbb megoldása.
Szerintem.
-
nagyúr
"Azt tudtam, hogy van ilyen, csak azt nem, hogy ennek használatával valóban kikapcsol-e a winyó, vagyis tényleg ez-e az, amit keresek."
Az a baj a Speciális energiaellátási beállításokban való merevlemez kikapcsolással, hogy rendszeresen ki-be kapcsolgat a vinyó, mert mindig van valami oprendszeri háttéralkalmazás, ami bekapcsolja. Marhára idegesítő, amikor látszólag ok nélkül pörögnek fel a vinyók a gépben, arról nem is beszélve, hogy szerintem a ki-be kapcsolgatás többet árt neki, mint a folyamatos pörgés. A PC kikapcsolásakor is felpörög az összes vinyó.
Szóval nem olyan egyszerű ez a vinyó-kikapcsolás, én is kerestem rá szoftveres megoldást, de nem találtam. Viszont ez jó dolog.
Szerintem.
-
nagyúr
válasz tknof1871 #38901 üzenetére
"Mit tesznek még azért, hogy a Red tartósabb?"
Fogalmam sincs. Én úgy gondolkodtam, biztos nem véletlenül ajánlják 24/7-es használatra, és adnak rá több garanciát.
"aki nem NAS-ba teszi a Red-et, hanem házba, az butaságot csinál vagy nem?"
Már miért lenne butaság házba rakni??? Én is házba, filmek tárolására-lejátszására vettem. A vinyó szempontjából lényegtelen, hogy NAS-ban, vagy PC-házban teljesít, akár 24/7 idejű szolgálatot.
Szerintem.
-
nagyúr
válasz spacewalkers #38881 üzenetére
"Viszont csak azért nem akarok 1.5x annyit kiadni két redre, mert valamit nem programoztak fel rendesen."
Azért a Red nem csak a parkolás miatt jobb. Hosszútávra, folyamatos, NAS üzemmódra van tervezve, 3 év gari van rá, megbízhatóbb, tartósabb típus. Én NAS-ba egészen biztosan Red-et vennék, nem Greent, és nem (csak) a parkolás miatt.
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
nagyúr
válasz spacewalkers #38879 üzenetére
"Most mi van ezzel a fejparkolás cuccal, amit vennék gyárilag szar?"
A kiszemelt vinyód rengeteget parkoltatja a fejet. Nem szar, de vagy beállítod a wdidle3 alkalmazással a fejparkolást 300 mp.-re, vagy vállalod, hogy a gyártó által garantált 300.000-es mennyiséget elég gyorsan elérheted.
Én speciel nem foglalkoztam a wdidle3-mal való mókolással, kivettem a green-emet a gépből, és polcon lévő adatmentős vinyóvá "fokoztam le", kb 71.000 fejparkolás után. (A wdidle3 egyébként egy gyártó által is támogatott szoftver, csak nekem nem volt kedvem hozzá, pedig minden infót megszereztem már a kivitelezésére.)Szerintem.
-
nagyúr
válasz Dzsekó #38854 üzenetére
Csináltam egy kis összefoglalót a vinyóim parkolásáról:
- Seagate Barracuda 2TB (ST2000DM001) 0 nap 12 óra, start/stop=14, parkolás=61
- Seagate Barracuda 3TB (ST3000DM001) 165 nap 11 óra, start/stop=1250, parkolás=6748
- Hitachi 2TB (HDS5C3020BLE630) 7 nap 10 óra, start/stop=71, parkolás=71
- Hitachi 2TB (HDS5C3020BLE630) 101 nap 5 óra, start/stop=431, parkolás=431
- Samsung 2TB (HD204UI) 127 nap 23 óra, start/stop=2383, parkolás=2385
- WD Red 3TB (WD30EFRX) 6 nap 4 óra, start/stop=74, parkolás=56
- WD Green 2TB (WD20EARS) 277 nap 1 óra, start/stop=2022, parkolás=71593
- WD Green 1TB (WD10EADS) 80 nap 5 óra, start/stop=1161, parkolás=9642
- WD Green 1TB (WD10EADS) 37 nap 1 óra, start/stop=1012, parkolás=3452Mint látható, a Barracuda-k keveset, nem számottevő mértékben parkolnak. A Hitachi-k és a Samsung egyáltalán nem parkol. A WD Green-ek pedig (mint tudjuk) gigantikus mértékben, főleg a 20EARS. A WD Red-et figyeltem eleinte, és ahogy írtam (és ahogy Calogero kolléga is írja), nagyon lassan, de nőtt a parkolások száma a ki-bekapcsolástól függetlenül. Most több a start/stop, mint a parkolás. Ez amiatt lehet valószínűleg, mert egy ideig 5 perces HDD-kikapcsolás volt beállítva a Win7-en, na akkor állandóan ki-be kapcsolt a vinyó és nyilván parkolt fejállásban is történt kikapcsolás, szóval nem nőtt a parkolások száma minden kikapcsolásnál, mert eleve parkolt állapotban volt.
Szóval ahogy írtam is, minimális mértékben a Red is parkol, de ez szerintem egyáltalán nem baj.(Egyébként minden vinyóm 100/100-as, kivéve a 2TB-os Greent, amin van egy hibás szektor, így "csak" 99%-os.)
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
nagyúr
válasz Dzsekó #38827 üzenetére
"Honnan veszed, hogy a Red parkol?"
Onnan, hogy látom a HD Sentinelben. De nem is értem, miért ördögtől való az a minimális parkolás? Nem a green-ek, blue-k stb. gigantikus mennyiségű fejparkolásáról van szó, mitől lenne baj, ha néha-néha csinálja?
Este leszek otthon, egész pontosan leírom majd, hogy melyik vinyóm mennyit parkolt a működési idejük alatt. Van pár fajta. (A greeneket leszámítva mindegyik HDD-m fejparkolását a HD Sentinel Fejlett energiagazdálkodás opciójával tartom egyébként kordában.)
Szerintem.
-
nagyúr
válasz Dzsekó #38823 üzenetére
"Lehetséges, de ha letiltom a parkolást, akkor elvileg bekapcsolt állapotban nem lehet park állásban a fej"
A parkolás wdidle3-mal történő kikapcsolása szerintem nem azt jelenti, hogy véglegesen és örökre soha nem kerül parkállásba a fej. Ráadásul nem is ajánlják a teljes kikapcsolást, hanem 5 perces intervallum az ajánlatos.
"De Blacknél és Rednél is fennáll ez a dolog, és azok gyárilag nem parkolnak."
Black-em nincs, Red-em van 1 db. A Red is (mint minden HDD) parkol, csak keveset. Minden vinyó parkol, csak nagyon nem mindegy, mennyit. Szerintem nem önmagában a parkolás, hanem a parkolás extrém mennyisége lehet probléma a vinyóknál.
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
nagyúr
válasz Dzsekó #38816 üzenetére
"Seagate parkol, ráadásul fixen ki sem lehet kapcsolni"
A barracuda keveset parkol, abból a mennyiségből biztos nem lesz baj. HD Sentinel segítségével simán kordában tartható, minimális.
"Greennél meg a WDidle3-mal történő "sz@rakodás" kb. 1 perces művelet és csak egyszer kell megcsinálni."
Igen, amennyiben elsőre és jól sikerül. Olvastam elég történetet ahhoz, hogy úgy döntsek, inkább (az amúgy is feltétlen szükséges), polcon lévő adattárat csináljak a green vinyómból. Sokaknak zökkenőmentes volt a wdidle3-al történő kikapcsolás, némelyeknek nem. Sok esetben nem reagál, vagy másképp reagál a beavatkozásra a vinyó, mint amire állítják. Nekem ehhez a procedúrához nem volt kedvem.
"Nem parkolós WD-knél a load/unload picit mindig kevesebb a start/stop-nál. Ez picit rejtély számomra"
Ez szerintem azért van, mert van olyan, amikor parkolt fejállásnál kapcsol ki a gép, tehát lehet több a ki-be kapcsolás, mint a fejparkolás.
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
nagyúr
válasz semetka #38806 üzenetére
"De akkor ha jól látom mindegyik mostani winyóban van fejparkolás kivétel nélkül."
Fejparkolás van, de nem mindegy, hogy mennyi. Vannak ész nélkül és vannak minimálisan parkolók is. Nekem van vagy 5-6 féle, aránylag új vinyóm, és csak a Green parkol agyament módon. Ki is vettem a gépből (nincs kedvem a wdidle3-mal szarakodni), és polcon van, adat-archiválásra használom.
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
nagyúr
Sziasztok!
Végül is a tárhely szükségessége és ár-érték arány miatt, a Seagate Barracuda 2TB mellett döntöttem, az SSD ellenében. Szóval ezen lenne egy 100GB-os partíció Win7-nek, a többi tárhely. Az lenne a kérdésem, hogy ha a torrent fel- és letöltés ugyanazon a HDD-n van mint a rendszer (természetesen másik partíción), az okoz-e esetleg lassulást a Win7 rendszeremen, ideális megoldás ez így? Szóval lehet egy vinyón a torrent és a rendszer, vagy külön HDD-n kell lennie?
Köszönöm!
Szerintem.
-
nagyúr
válasz DeathAdder #38664 üzenetére
Nekem is üresen kellett volna megmérnem, de má' mindegy!
Szerintem.
-
nagyúr
Szerintem.
-
nagyúr
válasz DeathAdder #38643 üzenetére
"S most hogyan tehetem ezt láthatóvá a W7 számára?"
Inicializáltad? Formáztad?
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
nagyúr
válasz DeathAdder #38636 üzenetére
MBR helyett GPT-t kell csinálni a HDD-ből. Lemezkezelőben a vinyó fejlécére jobbklikk, Konvertálás GPT lemezzé.
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
nagyúr
A Barracudákra csak 1 év gari van? Tavaly novemberben vettem a 3 terásomat, úgy emlékszem 2 év volt. (Vagy rosszul emlékszem?)
Az árgép találatainak 90%-a 1 év garit ad, az a 10% 2 éves garancia az elírás lehet?Köszönöm!
Szerintem.
-
nagyúr
válasz Agyzuzo #38606 üzenetére
"Az általad említett Barracuda-m pedig 304 napnál tart (100% kondíció)."
Van rendszer a Barracudán? Ha igen, mennyire gyors? (Nem SSD-hez, hanem más 7200-as HDD-khez képest. )
"fémes hangokat hallat néha (valami fejkalibrációs bizbasz)"
Nekem van egy 3TB-os Barracudám (dugig van filmekkel), én semmi ilyen fémes hangot nem tapasztaltam. Ez valami egyedi jelenség lehet.
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
nagyúr
válasz Agyzuzo #38601 üzenetére
Én is pont Samsung 840-en agyalok, mert volt már samu 830-am, csak kikerült a gépből, helyére ment egy nagy HDD. Most is az lenne a helyzet, hogy kellene a nagy tárhely is, SSD-re és HDD-re együtt nincs se pénzem, se SATA-helyem, úgyhogy döntenem kell, SSD vagy nagy tárhely, azonos áron. És ha HDD, akkor Barracuda vagy valami más?
Hát, nem tudom, olyan bizonytalan vagyok... vagy nem?Szerintem.
-
nagyúr
Sziasztok!
Na, most már teljesen elbizonytalanodtam. Annyit agyalok, hogy egy 120GB-os SSD legyen-e rendszernek, vagy azonos áron egy 2 terás Seagate Barracuda, hogy már nem látom a fától az erdőt. Egyik nap az egyik mellett döntök, másik nap a másik mellett.
Van a Barracudától ajánlottabb vinyó egyébként rendszernek, 2 TB méretben 30ezer alatti kategóriában?
Szerintem.
-
nagyúr
"60/64 gigás SSD 14-ért, 16-ból meg egy 1 terás HDD"
Ha két eszközt akarok még csatlakoztatni, akkor sajnos egy PCI-E-s sata-kártya is kell, mert elfogyott az 5 sata az alaplapon. Úgyhogy vagy SSD vagy gyors HDD, hacsak...... Az működik szerintetek, hogy SATA-eSATA kábellel, a hátsó alaplapi eSATA csatolóba kötöm a belső HDD-t, a kábelt hátulra kivezetve?
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
nagyúr
válasz Agyzuzo #38468 üzenetére
Köszi!
"Szerencsésebb egy dedikált meghajtó az oprendszernek"
SSD-re gondolsz? Pont azon agyaltam, hogy vissza kéne állni SSD-re (mert volt már a rendszeremben), de gondolkodni kezdtem, hogy egy 120 gigás SSD árában tudok venni 2 terás HDD-t, úgyhogy megint elbizonytalanodtam az SSD-kérdésben.
Szóval a Barracuda megfelelő lehetne rendszernek?
Szerintem.
-
nagyúr
Sziasztok!
Melyik HDD lenne win7 rendszernek a legalkalmasabb-leggyorsabb 1-2 TB-os méretben, 30 ezer alatti árfekvésben?
Seagate 2TB 7200rpm 64MB Barracuda ST2000DM001 milyen lenne rendszernek?Köszönöm!
Szerintem.
-
nagyúr
Sziasztok!
Melyik HDD lenne win7 rendszernek a legalkalmasabb-leggyorsabb 1-2 TB-os méretben, 30 ezer alatti árfekvésben?
Köszönöm!
Szerintem.
-
nagyúr
válasz King Unique #38404 üzenetére
Sikerült megoldani, MBR helyett GPT-t kellett csinálni belőle. Köszi!
Szerintem.
-
nagyúr
válasz King Unique #38401 üzenetére
Nem értem az egészet, mert egy 3 terás HDD már van a gépemen, semmi baj vele, egybe partícionáltam annak idején. Ráadásul nem csak az a baj, hogy nem lehet egybe partícionálni, hanem, hogy azt a 746 gigás részt egyáltalán nem lehet partícionálni!
Szerintem.
-
nagyúr
válasz King Unique #38399 üzenetére
Nem, én nem akartam rá rendszert tenni, más vinyón van a rendszerem. Bekötöttem a HDD-t, a win 7 Lemezkezelőjében akartam inicializálni, formázni (egybe partícionálva szerettem volna), és ez fogadott. A telepítőt csak kínomban próbáltam, hogy az mit kezd vele.
Szerintem.
-
nagyúr
Sziasztok!
Megjött az új 3TB WD Red. Ilyenkor mi van? Egy 2 terás és egy 746 gigás részre van osztva, amiből a kisebb résszel semmit nem lehet kezdeni. Win7 telepítővel is próbáltam, ezt írja ki.
Mi a baj?
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
nagyúr
Eladnak felújított vinyókat újként új áron??? Nem semmi! És hogy lehet kiszűrni?
HD Sentinel mutat valamit, vagy le van nullázva a smart érték?Köszi!
Szerintem.
-
nagyúr
Köszönöm az infót! Ez megnyugtató, bár ahogy írod, lehet az is, hogy az újabbak már csinálják. Calogero írása januári, azóta sok víz lefolyt..... Na mindegy, végül is nem tragédia egy wdidle3 turkálás, de jobb lenne elkerülni. Megrendelem a 3 terás redet, majd visszajelzek, hogy mi a helyzet vele parkolásilag.
Szerintem.
-
nagyúr
válasz djculture #38215 üzenetére
"Utolsó utáni körbe is azt mondom neked ha jó akarsz a toshibát hanyagolod."
Értettem, köszönöm, Toshibát elfelejtem, már rendelem is a Red-et. Bár kérdés még, hogy a 3TB-os hogy áll a parkolással. Van infóm 2 terásról, az elenyésző mértékben parkol, van infó a 4TB-osról, az aránylag sokat, de 3 terásról, amit venni szeretnék, arról semmi információm. Nagyon nem szeretnék wdidle 3-mal turkálni, úgyhogy jó lenne tudni!
Valaki?
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
nagyúr
Még egy utolsó kört futnék.
Ezt a Toshibát is nézegettem (lehet, hogy belül Hitachi) ér a Red 6 ezerrel többet? A Red garija 3 év, a Toshiba 2 év garit biztosít, lehet, hogy már csak emiatt is megéri a különbözetet, de technológiailag is van különbség szerintetek?
Köszönöm!
Szerintem.
-
nagyúr
Köszönöm!
"És igen, a 2 terás három tányéros, a 3 terás pedig három tányéros..."
Azt akartad írni, hogy a 2 terás kettő tányéros, a 3 terás pedig három tányéros? Tehát terás tányérjai vannak. Vagy nem?
"A WD10EFRX-nél és a WD20EFRX-nél is inaktív a HDS fejlett energiagazdálkodás..."
Ez nem jó.
"Az én 10 hónapos WD20EFRX-emen 211 nap alatt 197 fejparkolást regisztrált a HDS."
Ez viszont nagyon jó! (Az én green-em 273 nap alatt 71.080 azaz hetvenegyezernyolcvan fejparkolást produkált. Úgyhogy megy is ki a gépből, adat archiválásra fogom használni. Teszem helyére a Red-et.)
Szerintem.
-
nagyúr
válasz Mumukuki #38189 üzenetére
Hát nagyon remélem, hogy nem parkol annyit, mint a green!
Van HD Sentinel a gépeden? Ha igen, próbáld ki, hogy Lemez/Fejlett energiagazdálkodás-ban "Maximális teljesítmény és fogyasztás"-ra állítod, tehát a csúszkát teljesen jobbra tolod. Már ha lehet, mert a green esetében ezt nem lehet, nem aktív a "Fejlett energiagazdálkodás" opció.
Próbáld már ki légy szíves, engem is érdekelne, hogy szabályozható-e a Red fejparkolása a HD Sentinellel. (A másik két vinyóm (seagate és hitachi) szabályozható.)Köszi!
Szerintem.
-
nagyúr
Sziasztok!
Filmek tárolására, lejátszására WD Red ajánlott választás? Ez lenne, vagy esetleg a 2TB-os változata :
Western Digital 3TB 7200rpm SATA-600 64MB Red WD30EFRX.
Úgy hallottam annak idején, hogy direkt hosszútávú tárolásra, 24/24 használatra fejlesztették ki. Ez így van?
Hol a legérdemesebb megvenni?
És még egy kérdésem lenne, a három terás 3 tányéros, a 2TB-os 2 tányéros a Red szériában?
Köszönöm!
Szerintem.
Új hozzászólás Aktív témák
- Hír Új 12 és 14 TB-os merevlemezek jönnek az év végére a Toshibától
- Hír 2020-tól gyorsan nőhet a Seagate HDD-k tárkapacitása
- Hír 14 és 15 TB-os merevlemezeket mutatott be a Western Digital
- Hír Nagy kapacitású héliumos Seagate merevlemezek érkeztek
- Hír Drasztikusan növeli az adatátvitel tempót konvencionális HDD-iben a Seagate
- Hír Alig van eltérés a HDD-k között a Backblaze megbízhatósági statisztikájában
- Hír Megérkeztek a Western Digital 10 és 12 TB-os Purple merevlemezei
- Hír Itt a Western Digital 14 TB-os PMR HDD-je
- Hír Hatékonyabb notebookokba szánt HDD-t mutatott be a Toshiba
- Hír Hagyományos irányt követő modellekkel frissíti vállalati HDD-it a HGST
- Hír Új technikával gyorsítaná a merevlemezek működését a Seagate
- Hír Seagate SkyHawk AI merevlemezek mesterséges intelligenciához
- Hír Egy év múlva érkezik a Seagate 20 TB-os HDD-je – HAMR technológiával
- Hír 40 TB-os HDD-ket ígér a Western Digital MAMR technológiája
- Hír Elsőként mutatott be 14 TB-os merevlemezt a HGST
- Hír 12 TB-os HDD-vel bővült WD Gold sorozat
- Hír Olcsó és gyors 8 TB-os merevlemezt hozott a Toshiba
- Hír Új HDD-családdal támadja az adatközpontokat a Western Digital
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Milyen széket vegyek?
- Google Pixel topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Politika
- Scuf Envision Pro kontroller teszt
- Végre bemutatkozott a Google Pixel 4a
- Milyen processzort vegyek?
- Titokban új Ryzent kaptak a Socket AM5-ös alaplapok
- További aktív témák...
- SK Hynix I WD I SSD 256GB M.2 2280 Pci-e NVMe HDS: 100/100 új 0 nap
- Golden Series Silicon Power microSDXC 32GB UHS-I V30 (SP032GBSTHDV3V1HSP)
- Eladó Thosiba 3,5 1TB os HDD 100/100% os
- 512GB Gen4 x4 WD SN5000S/ új/ Steam Deck ready/ garancia/ ingyen fox/posta
- Seagate BarraCuda Pro 10TB - 3.5", 7200rpm, 256MB, SATA3 - Új, bontatlan - Eladó!