Hirdetés
- Drága lesz a terméktámogatáson túl használni Windows 10-et
- Androidos tablet topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Merevlemezek megbízhatósága, élettartama
- Fényeskedjék: ROG Strix OLED XG32UCWMG monitor tesztje
- OLED TV topic
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
-
PROHARDVER!
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. szeptember
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
pzstm
titán
Egy hete vettem meg életem első routerét!
Egy ilyenre esett a választás!
Hatótávolsággal és jelerősséggel sincs semmi gond.
N-es wifi-t is támogat, MIMO-s és sztem egész jól néz ki
Úgyhogy a 14ezres Bruttó áracskáját nagyon megérte!
Tudom USB nincs rajta meg Gigabites LAN sem...de úgy voltam vele hogy majd várok, amíg a 610N-es ára lemegy kb. ennek a mostani árára -
Cyrin
addikt
Sztem mindkettő nagyon jó áron van. A döntés a tiéd, hogy kell-e neked a 655, vagy elég a 635. mindkettő 1.0-s draft n-es, a 855-ös a 2.0-s. Elvileg a firmware frissítés elég lehet, de ezt sose lehet tudni, nem érdeke a gyártónak.
Viszont amire fogyelni kell, hogy az USB port szinte semmire sem jó amire gondolná az ember (NAS, nyomtató, külső HDD), ha ez nem fontos akkor jó a dlink, de ha ilyen kell, akkor Linksys a storage linkkel (pl 610N, vagy 350N) -
Most tervezek váltani vezetékes hálózatról vezeték nélkülire, mert már látom értelmét; laptop+mobil.
Router terén a D-LINK-et preferálom; most egy DI-604-em van, és 100%-ban elégedett vagyok vele, nagyon jó kis cucc.WiFi-s routerből is D-LINK-et tervezek venni. A lehetséges jelöltek:
- D-Link DIR-635 [PH! Teszt] Legolcsóbban: 16.452 Ft
- D-Link DIR-655 Legolcsóbban: 24.125 FtKérdéseim:
- Megéri-e azt a 7.673 forintot a drágább verzió? Jól látom, hogy gigabit LAN-ban különbözik csak? Meg hogy fehér
- Keveredést érzek a Draft 1.0 és 2.0 között. Ezek hardveres verziószámok? Melyik router 2.0-s, melyik 1.0-s? Ez a D-Link elvileg 1.0-s, de a teszt elején meg 2.0 van írva, akkor most mi az igazság?
- Ez a "Draft"-os téma azt jelenti tényleg, hogy a szabvány már csak szoftveresen fog változni? Tehát ha x év múlva sikerült megszülni a véglegeset, akkor csak firmware frissítés és up-to-date vagyok?Thx.
-
DerDer
tag
hello
A segítségetekre lenne szükségem
Jelenleg egy 2.ghz 54mbs lynksys wireless-g nvezetű routerem van pontos típusát pollanatnyilag nemtudom.az a probléma hogy egyes portok adatfrogalmát szabályozni szeretném.
(Szomszéd 400k-val tölt amikor ép cs liga van :/ hát nem kívánom senkinek)
SZóval a prioritásokat szeretném beállítani, úk rotertől sem zárkózok el, wifiről még 2 gép fut. -
chaval
tag
Sziasztok!
A segítségeteket kérném.
Keresnék egy routert, ami megbízható, Wifis(lehetőleg minnél nagyobb hatótávval), torrentező opcióval (pl usb-n vinyó). Lehetőleg 10-20 körül. Ja és még annyi érdekelne hogy mivel még nem használtam routert,ami torrentezne. Így ha valaki lenne olyan kedves és megosztaná velem, hogy az gyakorlatban hogyan is néz ki (miket lehet beállítani a beépített kliensben, fel-letöltés,stb)...azt megköszönném!
+ még annyi érdekelne, hogy hogyan lehet wifin helyi hálót kialakítani?
Üdv
-
yodayoda
tag
Sziasztok.
Tudna valaki tudna nekem egy kb 5-7mtert 3vékony fallal átlövő routert amivel játszani lehet 2 géppel javasolni.Az összeg amit rászánnák olyan 10-15 e ft körül mozog de ha lehet akkor minnél olcsóbban jöjjek ki.
Vagy ha egyben routert és wifis adaptert akkor az is jó lenne.Köszönöm
YodaYoda
-
he7edik.
addikt
Urak!
PS3-hoz keresek Wlan routert mivel nyilván valóan on-line játékra kell
a DGL-4300 gondoltam.
Kérdésem az lenne hogy van e értelme közel 20K kiadni ezért a routerért
ha más különösebb elvárásom nincs egy routerel szemben? -
Teasüti
nagyúr
válasz
sp3333boy #3189 üzenetére
Cfosspeed. Ha mindkét gépre felrakod, akkor az újabb verziók kooperálnak a gépek közt, szal hűű de optimalizált kapcsolatod lesz. Jobb, mint a routerek beépített QoS-a.
Viszont nem freeware.szerk: topikja
Jah és még vmi. A program csak a gépre közvetlenül érkező sávszélt korlátozza! Ami előtte úton érkezik, az lehet, h gyorsabban jön. Ezt azért tartsd fejben.
Kifelé persze nincs ilyen "probléma". -
sp3333boy
csendes tag
Helló!
tudo mh a kérdése nem ide kapcsoldik de mgési feltesezem ;)
Az lenne az én kérdésem hogy tudtok-e valamilyen programot amivel az öcsém gépén korlátozhatom a maximum fel és letöltési sebességet?
Tudom h ezt a routermemnek az adminpage-vel lehetne de sajnos a jelszavamat elfelejtetem emg a felhasználó nevemet is és az a ******** router telepítéskor nemkért email cimet hogy ha esetelg elfelejti az emebr akorr ott kap egy újatfelhasználónevet/jelszót vagy valami ilyesmi..nah mind előre is köszönöm.u.i:NETGEAR routerem van ah valaki járt már igy vagy tud valam iarról hogy hoglyehet orvosolni az elfejetett jeslzo problémát az jeelzzen ...fontosllen ..
köszönöm -
modflow
veterán
Nem tudom, lényegtelen is, mert fagy, ráadásul csak reset segít rajta.
Na na bevittem mindkét WiFi adapteremet:
- TP-Link TL-WN620G 108 M
- TP-LINK TL-WN322G 54 MÉs kipróbáltam a benti laptopon, amin mondtam, hogy itthon az alaplapi WiFi-t tökéletesen vette.
Rákerestem hálózatokra a saját intergált WiFi-jével, ami valami Intel akármi, és míg ez látott kb. 12 hálózatot, és a legerősebb az OTP-é volt ezen a nemtudomhányból 4-5 vonal volt, addig a 620 látott mondjuk 5 db hálózatot és a legerősebb OTP-t 2 vonalasnak, míg a 322G kb 3 hálózatot, OTP-t 1 vonalasnak.Ez már egyértelmű számomra, hogy ezek az USB-s WiFi adapterek egy talicska kakit se érnek. Az integrált intel WiFi kb. 2,5x erősebben fogja a jelet és az az alaplap mondjuk nemtom 15k, ez az USB-s adapter meg önmagában 5k. Akkor mégis hogy lehet ilyen rossz. Konkrétan ez használhatatlan! Ami már mint írtam is rögtön látszott, hisz a 4 Mb-es netből 0,8at tud csak fogni legjobb esetben, míg a laptop vígan vitte a 4 Mbit -et.
Szóval mondjatok már egy olyan WiFi adaptert, ami legalább olyan jó mint ebben a laptopban (Acer TravelMate 8005LMi) lévő integrált. És használható is.
Már kezd ez az egész egy nagy pénznyelővé válni sajnos, de ha már itt a router, jó lenne, ha használni is lehetne.
-
Teasüti
nagyúr
Ma megérkezett. Tetszik. Beállítottam, minden faxa.
Félszemmel az RX és TX packet statisztikákat nézem, ha lesz hiba, akkor megy vissza gariba. Mondjuk hétvégén valszeg egy 4 gépes lan partit fog kiszolgálni, szal majd akkor kiderül egy komolyabb izzasztás után.Viszont kicsit szenvedtem a windows beállításánál. Régebben be kellett rakni a routert átjárónak/proxynak az IE kapcsolatok beállításánál. Na most ezzel megszívtam, csak később jöttem rá, itt nem kell semmit sem beállítani.
szerk: majd elfelejtettem. Advanced network részt nem tudom elérni, mert hibával kidob a router és újra be kell jelentkezni. Azt a hibát dobja ki, h érvénytelen karakter.
Azt is írja, h nem minden komponense töltődött be az oldalnak.
Mondjuk a háttérben látszik az oldal, tulajdonképpen semmit sem szeretnék megváltoztatni (vagy talán az upnp-t bekapcsolni), de bosszantó.
1.7w firmware van rajta.
Újra kéne rakni a fw-t? -
modflow
veterán
Na kész befejeztem a szenvedést.
Vettem egy TP-Link TL-WR340GD routert.Nagy nehezen kb konfiguráltam.
Na mindent úgy állítottam be, mint ahogy az elvileg jó.
A másik gép nem látszódott, csak ha IP-címet írtam be, de úgy már igen.Ami a nagy gond, hogy a NET-is rohadt lassú, 4 Mbit helyett kb. 0,8 van, a fájl átmásolás meg max 100 kb/s.
Pedig amikor itt volt a laptop, azon kitűnő volt a jelerősség.
A lenti gépben a WiFi kulcs:
- TP-Link TL-WN620G 108 M
- TP-LINK TL-WN322G 54 MMindkettővel gyenge a jel. Hogy lehet mindkettő szar?
-
Ebit
addikt
válasz
Teasüti #3181 üzenetére
Azonos modemek között is lehetnek eltérések, de a lényeg a vonal másik végén beállitott érték, aminek max 80 %-a jelenhet meg nálad sebességként, optimális esetben.
A kapcsolat minősége szempontjából a stabilitás legalább olyan fontos, nekem van olyan modem-routerem, ami a nem túl jó ADSL vonal mellett, a többi modemhez képest, minden téren jobb értékeket produkál. -
joi29
őstag
-Hali remélem jó helyre irok,az lenne a kérdésem,hogy van e
valakinek tapasztalata,esetleg véleménye ezzel a WL-5470AP-vel kapcsolatban. -
Ebit
addikt
A-a szolgáltatói ip cim váltásod után, áll be elméletileg a vonali max-ra/ amit a gépteremben rákapcsolnak/, és ennek,jó esetben 80%-a jelenik meg a gépeden.
Minél magasabb a sebességed, annál könnyebben szakadhat meg a vonalad, leesik az SNR értéked, elöször megszünik az adatforgalom, majd szakad az ADSL.A kővetkező ADSL összeállás/szinkronizáció/, már csak alacsonyabb sebességen fog megtörténni
A 360 R modem -nem rendelkezik webes felülettel/tehát házilagosan nem tudsz rajta állitani,és csak egy külön progi segitségével tudod kiolvasni az adatait/ SM50bexe
A 360 T-nek van webes felülete, feltud jelentkezni a hálóra,és van kiolvashtó log. file, valamint eléletileg a firmware házilagosan is újabb verzióra frissithető, valamint modernebb a belső elktronikai felépitése, mint a régebbi 360 r-nek.
A legújabb C3-as verziójú 360 R modemek, már korrektebbek, belső felépités szempontjából. -
Egzee
őstag
Sziasztok! Most köttettem be egy kábeles ADSL netet, és 2-é szeretném osztani... Nahmost láttam itt, hogy írogatják, hogy a D-Link 360T mellé oda volt írva, hogy nem gagyi R-es! Mi a küldönbség, mit kell ezen érteni? Meg láttam olyat is, ami "állítólag" javítja a netem... Van olyan amelyikkel jobb lesz a pingem??? Válaszokat köszi!
-
Teasüti
nagyúr
Rendeltem egy dlink 4300-at. Azt kérdezném, h "revision" infókat honnan tudhatok meg?
A router alján lévő címkéről?
Azért fontos, mert olvastam egy cikket, h a V4-eseknél upload flood-nál megzavarodik az automata QoS és megdöglik a kapcsolat -> reset. Illetve a cikkíró esetében háromból kettő ilyen routernél gondok voltak a LAN oldali csomagok eldobálásai miatt. Ez egyik esetben elérte a 3-4%-ot is.
Tavalyi cikk. Lehetséges, h azóta kijött egy újabb verzió? -
Ebit
addikt
N-s eszközt vásárlók figyelmébe:
'A végleges 802.11n szabványra épülő első eszközök azonban így is csak jó másfél év múlva jelenhetnek meg -- feltéve, hogy a szabványalkotóknak addig minden technikai problémát sikerül megoldaniuk, illetve képesek lesznek minden részletben megállapodni egymással."
-
noll
csendes tag
Hello mindenkinek! Routert szeretnék vásárolni, notebook vezetéknélküli nethez kapcsolására (továbbá egy gép vezetékesen kapcsolódna még hozzá). Az ár jó lenne ha 10-15k körül maradna. A következők kerültek részemről szóba:
- ASUS WL-520gC http://www.ipon.hu/webshop/product/asus_wl_520gc/18251
- D-LINK DI-524UP http://www.ipon.hu/webshop/product/d_link_di_524up/15271Az első mellett a sebesség szólna ami helyi háló szempontjából nem rossz mert azért egy két falat át kell vinnie.
A második, pedig lasabb viszont van rajta egy nyomtatóport, amit még soha nem használtam, ismiknek sincs szóval az érdekelne hogy hogyan is kell elképzelni hogy működik, hogy rakom fel rá a nyomtatót, tuti e hogy feltudom-e rakni v. kell e valami extra adottság a nyomtatónak....
Kb. azt hiszem ennyi, a válaszokat előre is köszi.
Üdv, Noll
-
bnss
veterán
Viszont senki sem garantálja, hogy ugyanazzal az eszközzel közel azonos körülmények között a tesztben szereplő értékekhez hasonló értéket kapjon a felhasználó. Félre ne érts, nem azt mondtam, fals méréseket végeztél, csak azt szögeztem le, hogy hogyan alakul a sávszélesség/jelerősség pl. vasbeton jelenlétében.
-
-
bnss
veterán
Hagyományos iskolaépületben szerencséd van, próbálj meg egy "hagyományos" panelben ilyen eredményeket produkálni azonos távolságból és eszközökkel. Vagy akár egy gipszkartonfal is kellemetlen meglepetéseket tud okozni, ha pl. fém "párnafákkal" rögzítették.
Abban viszont egyetértünk, hogy célszerű azonos gyártótól venni WiFi AP-ot és kártyát.
(#3148) harylmu: leszerelhető antennával szerelt routert vennék, aztán mehet rá egy pl. egy big quad antenna, azzal már át lehet lőni a 30m-t.
-
Ebit
addikt
válasz
Teasüti #3155 üzenetére
A tőkéletes jel, gondolom számára is attól függ hogy a legtávolabbi gépet mire szeretné használni, a hálózaton belül, remélhetőleg nem ezt, használja leöltésre.
Tudni kellene, azt hogy a 30 m-es távon belül milyen akadályok vannak, és ezek mennyi reflexiókat jelentenek, és itt jelentkezik a Wi-fi egyik lényegi része, hogy a hasznos és a zavaró jelet milyen mértékben tudja szétválasztani. -
Teasüti
nagyúr
Nem tudom melyik tesztről beszélsz, én most olvastam el egy PH tesztet.
....Itt keresgélj!
Ha nem megy, akkor ez az a teszt.
És ez az oldal, amire gondoltamDe ez csak egy példa volt, nem ez az egyetlen teszt.
30 méteres témában van ötleted? Tudsz ilyen routert? Persze gyárilag tudja ezt a távot!
Szólj, ha találtál ilyet!
Jah és nem árt, ha belefér abba az árba, amennyiért a kolléga routert venne...
Igaz nem definiálta a tökéletes jel fogalmát... De csak úgy a hecc kedvéért, ha már van jel, akkor elismerem. -
Ebit
addikt
válasz
Teasüti #3153 üzenetére
Nem tudom melyik tesztről beszélsz, én most olvastam el egy PH tesztet.
"Egy routert – különösen vezeték nélkülit – nagyon nehéz objektíven tesztelni, hiszen a teljesítményére befolyással van a környezet és a hálózatban részt vevő többi alkatrész is. Az Asus routereit egy USB csatlakozóba dugható Asus WL-167G és egy Gigabyte GN-WP01GT PCI kártyával vizsgáltuk,"
Én saját mérések során más eszközökkel/pl Us robootic, SMC , Zyxel/, a lakókörnyezetemben, /hagyományos tégla épület/ nagyobb adatátviteli értékeket mértem.
Lényeges a vezetéknélküli hálózat részeit is egyforma, minőségi elemekből kialakitani, ahol szükséges komolyabb /nagyobb nyereségű, esetleg irányitott /antennát használni, és kikisérletezni az eszközök optimális elhelyezését./jelerősség, jelminőség szempontjából/. -
Teasüti
nagyúr
Elolvastam, nem találtam benne párhuzamot a mostani témára.
Vagyis mégis: mondj egy routert, ami "tökéletes jelet" ad 30 méterre akadályokkal teli közegben!
Ph!-s tesztekben hozzávetőlegesen 20 méterről az a 400 KB/s nem nevezhető "tökéletesnek". (vagy ott van az Asus-os teszt, ott már jel sem volt a "9"-es ponton)
Ez pedig nem 30 méter. -
Ebit
addikt
válasz
Teasüti #3150 üzenetére
30 méterről és falakon át? Tökéletes jel? Tegyél le róla!
Ha olvastad a "frissebb" ph-s teszteket (amin felvázolják a teszkörnyezetet hozzávetőleges alaprajzzal), akkor ott láthatod, h mire képesek ezek.
Ott már ha jól emlékszem, házon kívűl ~15 méterre már alig, vagy egyáltalán nem volt jel.Szerintem olvasd át a 3129 hsz-ben leirtakat, és érdemes a témában több tesztet keresni ,és ezeket összehasonlitani.
A legtökéletesebb megoldás lehetőség esetén a helyszinen való kipróbálás
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Froclee #3148 üzenetére
Ne tőlem kérdezd, ha olvastad a post-jaim, akkor érződik, h nem volt dolgom még wifi-vel korábban. Nem is lesz valszeg, mert egyetlen wifi cuccom sincs. Nem is kell.
Nekem spec megtenné egy wifi nélküli dlink 4100 is, csak ez kihalt, ezért "rákényszerülök" a nagyobb tesóra.H mivel járnál jól, azt magadnak kell eldönteni. Mondhatom, h vedd meg ezt, vagy azt, mert nem én fogom használni, és még csak nem is én fogom megvenni.
Annál a post-nál csak doddencs által felsoroltakat hasonlítottam össze.30 méterről és falakon át? Tökéletes jel? Tegyél le róla!
Ha olvastad a "frissebb" ph-s teszteket (amin felvázolják a teszkörnyezetet hozzávetőleges alaprajzzal), akkor ott láthatod, h mire képesek ezek.
Ott már ha jól emlékszem, házon kívűl ~15 méterre már alig, vagy egyáltalán nem volt jel.
Persze még mindig vehetsz vmi bika antennát! -
shev7
veterán
A helyzet az, hogy nem errol beszeltunk, te ezt allitottad:
"Bizonyos gyártók hajlamosak, az elméleti adatátviteli paramétereket eltúlozni, mig mások korrekt modon a valós, gyakorlati adatokat közlik, optimális viszonyok esetén."
Mondj egy olyan gyartot aki "korrekt" modon a gyakorlati adatokat kozli. Segitek, nem fogsz talalni... A b-s eszkozokre minden gyarto 11mbitet, a g-s eszkozokre 54 mbit-et, a draft n-es eszkozokre 300mbit-et ir... Es ahogy mar korabban emlitettuk ha ennek a 50%-at elered, akkor mar jo vagy... draft n-es cuccal meg nem volt dolgom, de b-s g-s szinten "optimalis" viszonyok kozott az 40-50% koruli erteket mindegyik hozta amelyikhez szerencsem volt.
Hogy mi alapjan kerul ajanlasra? jo kerdes, inkabb nem ajanlasra kerul egy router, ha nem stabil, negativ tapasztalatok voltak vele. De semmikeppen sem az atviteli sebesseg alapjan, mert az rengeteg dologtol fugg, es amelyik eszkoz az egyik kornyezetben jol teljesit, a masikban lehet, hogy gyengebben. Mivel ez egy olyan parameter ami az eszkozon kivulallo dolgoktol is fugg, nem hiszem, hogy ennek kene az elsodleges szempontnak lennie, persze ha konstans modon alulteljesit az jelenthet valamit, de meg az is lehet egyedi hiba, ami alapjan az adott tipusra messzemeno kovetkezteteseket nehez levonni (tobbek kozott ezert sem szeretek ajanlani routert senkinek, ami nalam bevallt nala nem biztos...)
-
Ebit
addikt
Es ennek semmi koze a gyartokhoz, akarmennyire is igy szeretned beallitani. A technologianak vannak korlatai, azt hogy ezt nem vagy hajlando elismerni, es jobban esik egy jot fikazni hat hajra...
A tesztek akkor érnek valamit , ha a mérési módszerek eszközök leirásra kerülnek és megismételhetőek.
Szerintem a lényeg ott van,hogy azonos elméleti/ szabvány/ értékek mellett, a valóságban eltérő gyakorlati adatátviteli sebességet kapsz, és sajnos nagyságrendi eltérésekkel, és ez nem" csusztatás és fikázás," hanem tény, és megállapitás.
Érdeklődés szintjén ezután mi alapján kerül ajánlásra egy Router?A fentieket And 3129 hsz-e is alátámasztja, idézhetnék több helyről is, de a lényeg szerintem már pontosan többszörösen leirásra került.
-
shev7
veterán
nem kell atolvasnom, mert olvastam. A hozzaszolas iroja vagy rossz teszteket olvas, vagy csusztat. A PH-n is volt draft-n-es teszt (tobb is). Egyreszt ez meg nem kesz szabvany, szoval lehetnek benne hianyossagok, masreszt 6 MB-ot tartanak elfogadhatonak, de inkabb folotte. Es ennek semmi koze a gyartokhoz, akarmennyire is igy szeretned beallitani. A technologianak vannak korlatai, azt hogy ezt nem vagy hajlando elismerni, es jobban esik egy jot fikazni hat hajra...
-
Teasüti
nagyúr
Tudja-e vki h dlink 4100 kapható még vhol? Vagy ez kihalt?
-
Rusher
őstag
Üdv.!
Tudnátok nekem tanácsot adni milyen wifi routert érdemes venni manapság? N-es re gondoltam(most egy G-s X-Micro van ami jól funkcionál, de néha macerás nem megy vagy nagyon gyenge a jel vagy valami baja van) erről jókat lehet hallani D-Link vagy esetleg Belkin dupla áron, de ha annyival jobb+nagyon jól néz ki akkor nem érdekel, de egy stabil jóminőségű vezetéknélküli hálózatot szeretnék. Ki mit tanácsol esetleg ötlet milyet..... -
shev7
veterán
ugye tisztaban vagy azzal, hogy nem vezetekes hanem vezeteknelkuli atvitelrol van szo, es egy kicsit nagyobb a BER radios kozeg eseten. Nem csak a protokoll headerekrol van szo, hanem a megfelelo redundanciarol is hogy egyaltalan ertelmezni tudja a vevo a kapott datokat....
-
rdi
veterán
válasz
doddencs #3133 üzenetére
Azért nekem egy otthoni b-és gigabytom már vagy négy éve megy. Tehát nem döglik be két év után egy router. Mitől is döglene be, ha nem süti agyon magát?
Visszatérve a routerek közötti különbségre, ugye azt is ismerjük, hogy azonos gyártó, azonos szériaszámú, azonos paraméterezésű memóriái sem egyformák...
-
Ebit
addikt
szemet gyarto direkt olyat gyart
Ez a te jelzős szerkezeted, én picit máshogy fogalmaztam.
A kérdés , csak annyi, hogy feltüntetik a szabványértéket, valaki, te vagy én, esetleg más megveszi, egy jelentős részük a vásárlóknak, soha, nem méri meg a paramétereit az eszköznek, de ha figyelembe vesszük az általatok linkelteket,és leirtakat köszönő viszonyba sincsenek egymással
/50 % külőnbség nem jelentkezhet a hálozati protokollból,mert csak sima ÁFA érték 20 % közelében jár /.
-
And
veterán
Az olyan jellemzők, mint pl. az átviteli rátát erősen befolyásoló adóteljesítmény és vételi érzékenység (beleértve az alkalmazott antennák nyereségét), nem részei a szabványnak. Márpedig ezek még adott típuson belül is jó széles tartományon belül szórnak, nemhogy különböző (de még mindig ugyanahhoz a szabványhoz tartozó) gyártmányok között.
#3128: Dehogynem számít a chipset, pl. a rádiómodul lapkakészletétől nagyban függ az említett adóteljesítmény és a vételi érzékenység. A processzortól meg az adatfeldolgozási kapacitás, az alkalmazható firmware, magyarul pl. a kiegészítő / extra funkciók mennyisége. De alapjában az azonos szabványú eszközök ugyanazt a feladatot látják el (valamennyire módosítható paraméterekkel), és ugyanazzal a protokollal forgalmaznak. -
Teasüti
nagyúr
Akkor oylan apróságok, mint a chipset, már nem is lényeges?
Megfejelem egy sok dBi-s antennával, aztán száguldanak az adatok? -
shev7
veterán
"Pontosan arra, hogy az egyik gyártó átgondolt tervezés és gyártás következtében, ugyanazt az adatátviteli feladatot jobban oldja meg."
NA gondold ezt vegig megegyszer... ha ez igy lenne, kulonbozo gyartok termekei nem is tudnanak egymassal kommunikalni. A szabvany nem azt mondja, hogy 54mbit, oszt szevasz. Meg van adva, hogy milyen hibadetektalo/hibajavito kodolast kell alkalmazni. Ez mind overhed. Adott hogy mekkora jelerossegen mekkora redundanciat kell alkalmazni, milyen jelszint eseten kell alacsonyabb sebessegre visszakapcsolni. Az alkalmazott protokollok (amik szinten szabvanyosak) fejleccel latjak el az uzeneteket, ujabb overhead. (Ha vannak halozati ismereteid, tudod, hogy hanyszoros encapsulation van)
Az elmeleti erteket meg egyik gyarto termeke sem kozeliti meg. Ha figyelmesen elolvastad a linkelt cikkeket 50%-ot idealis esetben eleri. Az 50%-ot nem neveznem megkozelitesnek...
Hiaba probalna meg egy a egyben 54 mbit/s-en kitolni az adatot, ha a radios csatornan levo zavaro jelek miatt kb semmi ertelmes nem jutna at a tuloldalra. Az meg nem hiszem, hogy a gyarto hibaja, hogy bekapcsoltad a mikrot...
-
Ebit
addikt
Amit semmelyik gyarto nem fog megadni mert olyan sok tenyezotol fugg, hogy lehetetlen. A fizikai retegbelis sebesseg adott, az van szabvanyositva, azt irjak ra.
Fogalmazzuk át ezt a részt, úgy hogy az elméleti értéket/lásd szabvány /, azonos körülmények mellett A router jobban megközeliti, mint B router.
Ezzel meg vegkepp nem tudom mire akarsz utalni. Nem azert nem birja az 54 mbitet mert szemet a gyarto es nem akarja, hogy gyors wifis kapcsolatod legyen..
Pontosan arra, hogy az egyik gyártó átgondolt tervezés és gyártás következtében, ugyanazt az adatátviteli feladatot jobban oldja meg.
-
And
veterán
Persze, hogy ez fogja érdekelni. Csakhogy Te említetted, hogy a gyártók hajlamosak ezt eltúlozni, ami viszont nem igaz. Nem a gyártók túloznak, ők mindig 54Mbps-t írnak egy 802.11g routerre, merthogy a szabvány szerint annyi. És valóban annyi a rádiócsatornán, bruttóban. Meg azt is, hogy mások a valós adatokat adják meg: én még nem láttam gyártót, amely a g-s router dobozára ráírta volna, hogy a valós TCP átvitel maximuma 27.3 Mbps, vagy a b-s dobozára, hogy 5.6 Mbps (adatok innen).
-
shev7
veterán
"A felhasználót ebből az a rész fogja érdekelni, hogy az ő számára, mekkora hasznos sávszél lesz hozzáférhető,"
Amit semmelyik gyarto nem fog megadni mert olyan sok tenyezotol fugg, hogy lehetetlen. A fizikai retegbelis sebesseg adott, az van szabvanyositva, azt irjak ra.
"A szabványokat tekintsük egy keretnek amit a gyártók, töltenek meg tartalommal."
Ezzel meg vegkepp nem tudom mire akarsz utalni. Nem azert nem birja az 54 mbitet mert szemet a gyarto es nem akarja, hogy gyors wifis kapcsolatod legyen... -
Ebit
addikt
802.11g has a theoretical speed maximum of 54 Mbits/sec, with a typical transfer rate of around 23 Mbits/sec (2.5 MB/sec) with an ideal signal.
Induljunk ki a G-ből, mert gondolom ezzel kapcsolatban elég sokan rendelkezünk tapasztalattal.
"elméleti felső limit mindig megmarad. Csakhogy amíg a b, g és az a szabványoknál ez a névleges érték 40..50%-a volt,
"
A felhasználót ebből az a rész fogja érdekelni, hogy az ő számára, mekkora hasznos sávszél lesz hozzáférhető, pláne, amikor több rádiós eszközt üzemeltetne, ugyanarról a routerről.A szabványokat tekintsük egy keretnek amit a gyártók, töltenek meg tartalommal.
-
Teasüti
nagyúr
Nem ezt kérdeztem. De jöhet priviben a válasz, h ne szennyezzük be a topikot, ha erről van szó...
És mikor áll fent az ideális jel? Mert tesztek alapján SOHA nem érte el a 9 megát az átvitel. Meg se közelítette.
40 mega a gigabit?
Akkor elfelejthetem a raid 0-ba kötött vinyókkal történő ~110 megás átvitelt...
-
And
veterán
Itt alapvetően szabványokról - ill. a 802.11n esetén tervezetről - van szó, és az overhead a szabványok részét képezi, 'bele van építve'. Tehát ezekkel nincs mit trükközni. Valamekkora ráhatása van a felhasználónak erre, a routerek / AP-k advanced wireless menüit b@szkurálva, de a nettó elméleti felső limit mindig megmarad. Csakhogy amíg a b, g és az a szabványoknál ez a névleges érték 40..50%-a volt, az n-nél már csak 25..30% körüli. Ráadásul utóbbi maximális sebessége csak jóval kisebb távon használható ki.
-
shev7
veterán
válasz
Teasüti #3114 üzenetére
az neked teljesen mindegy... a lenyeg ebben van:
- 802.11b has a theoretical speed maximum of 11 Mbits/sec with a typical transfer rate of around 4.5 Mbits/sec (0.5 MB/sec) with an ideal signal.
- 802.11g has a theoretical speed maximum of 54 Mbits/sec, with a typical transfer rate of around 23 Mbits/sec (2.5 MB/sec) with an ideal signal.
- 802.11n has a theoretical speed maximum of 300 Mbits/sec, with a typical transfer rate of around 74 Mbits/sec (9.25 MB/sec) with an ideal signal.MOD: bar az n-nel a 74-et keveslem, de mivel nem volt dolgom ilyen cuccal el kell fogadjam
-
-
And
veterán
Nem. Minden gyártó a rádiócsatornán alkalmazott sebességet írja le. A protokol túltengése (hibajavítás, overhead) miatti sebességcsökkenéssel pedig nem foglalkozik. A szabvány szerinti sebesség az éterben "megvan", csak az abból számunkra maradó nettó lényegesen kevesebb a szabványok maximális rátájánál: [link].
-
-
(jan)
őstag
Halihó sziasztok!
Adott következő kis hálózat:
Net--dlink524)))(((( wireless kliens
______|---gép
______|---gép
_____ |---ap)))(((laptop(remélem érthető az ábra
)
na most így a kliensek között elég nagy konfliktusok szoktak lenni: valaki böngészne de nem tud már a másik torrentezik de a harmadik meg nem tud wow-ozni ....teljes a káosz és persze nekem mondják h szar a rendszer ....
tehát router csere előtt állunk így..
kérdés: milyen routert ajánlotok amivel jo kis szabályokat meg korlátozásokat lehet belőni és flottul működik benne a QoS?
én linksys wrt54x re gondoltam tomatoval... <- ilyen érdekelne akár használtan is!
de minden egyéb más ötletre nyitott vagyok!
előre is köszi!
üdv: Jann-Chee
-
Teasüti
nagyúr
Azt nem tudja vki, h wifinél az a 300 mbit miért csak 2-4 MB a valóságban?!?
Bármilyen tesztet olvasok a routerekről, a pár megás sebességtől már elégedettek a cikkírók...
Itt van a draft n. Ha azt veszem, h a wifi csak half duplex-ben megy, az akkor is 150 mbit/s.
Ez sehogy sem összeegyeztethető a tesztekben mér néhány megával (optimális körülmények között - ami további kérdéseket vet fel)...
Hasraütésre ez a 150 mbit egy 18-20 MB/s-nek kéne lennie...
Nem pár megának és főleg nem pár száz kilónak.Erre tud vki vmi magyarázatot? Mert én eddig nem találtam rá semmi okosat.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
doddencs #3100 üzenetére
nem bírok egy helyben ülni és böngészni, mi lenne a megfelelő
Én bírok.Hetekig, hónapokig akár. Azthiszem kimerítem a tudatos vásárló fogalmát.
Hozzád hasonló emberkék már elvéreznek egy WEP titkosítástól is (ha netalán hackernek gondolod magad, akkor most nem szóltam egy szót sem.
)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Lenovo IdeaPad Y700 17"3 17ISK i5-6300HQ, GTX 960M 4GB, 32GB DDR4 2133MHz
- DELL Precision 5540 Workstation i7-9850H Nvidia Quadro T1000 16GB 512GB 15.6 új akksi 1év garancia
- DELL Precision 5560 i7-11850H 32GB 1000GB T1200 FHD+ 1 év garancia
- ASUS ROG Swift PG348Q 34 UWQHD Gamer Monitor
- DELL Precision 5560 i7-11850H 16GB 512GB T1200 FHD+ 1 év garancia
- HP 65W töltő eladó
- Bomba ár! HP EliteBook 745 G6 - Ryzen PRO 5 I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W10 I Gari!
- Surface Laptop 4 i7-1185G7 16GB 512GB magyarbill 1 év garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 256GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3382, 95% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest