Hirdetés
- Notebookosított mini PC-t leplezett le az AOOSTAR
- Vélemény: más cég lenne az Intel, ha korábban nevezik ki Lip-Bu Tant
- Barátságot teremtene az ARM és az Anti-Cheat rendszere között az Epic Games
- Hamarosan foghatja a kezét a Copilot a játékosoknak
- Az NVIDIA szerint a nagyobb készletek stabilizálják majd az új GeForce-ok árait
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Táp ventilátor csere
- OLED TV topic
- Vezetékes FÜLhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Hamarosan foghatja a kezét a Copilot a játékosoknak
- Mini-ITX
-
PROHARDVER!
TOPIK ÖSSZEFOGLALÓKérlek, KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el!
HA KÉRDEZEL, EZEKRE AZ ADATOKRA SZÜKSÉGÜNK LESZ:
Új hozzászólás Aktív témák
-
pinnacle
nagyúr
Sziasztok! Ez igaz, hogy Xeon E3 1241v3 (=i7-4770), Xeon E3 1270v3 (=i7-4770)? Az leszámítva, hogy nincs VGA a prociban. ASRock Fatal1ty H97 Performance alaplapban lenne. Ha nincs semmi gond a Xeonokkal, akkor tényleg jobban megéri azt venni.
-
Gabesz87
veterán
Sziasztok. Apámnak jó pár éve (2013-15 közt talán) összeraktam egy leginkább csak irodai használatra szánt gépet. Pontos specifikációkat nem tudom fejből, de egy kisebb A4 vagy A6 AMD APU van benne, egy mATX Asrock lap (FM2?), 8GB RAM, később lett véve bele egy SATA SSD. Win7Pro van fent. Hát, nem egy gyorsaság bajnok már azt kell mondjam. Még netezni is fájdalmas lassan vele. Bedugtam egy Logitech vezeték nélküli egér+bill kombó USB vevőjét, azt is vagy fél óráig tartott mire végre felismerte/telepítette. GOndoltam, hogy egy Win10-et felteszek rá, de franc tudja, sokkal előrébb lehet, hogy nem lennék. Most töröm a fejem, hogy lehetne updatelni. Vagy veszek valami bikább procit bele úgy, hogy ne kelljen alaplapot cserélni (aprón látok A8-6600K, 7650K-t ill. A10-6200K-t). Ez itt már kicsit off, de ami még elgondolkodtató, sokszor jönnek szembe velem FB-on (Okosotthon, külföldi rendeléses oldalak akciói stb. oldalakon) ezek a tenyér méretű gépek viszonylag durva konfiggal, és kuponnal ilyen 100-120e-ért. Pl: 1, 2, 3. Ezek mennyire megbízhatóak, mi a vélemény róluk?
Vagy felejtsem el ezt az APU irányt, és cseréljek lapot+procit? -
joysefke
veterán
válasz
klimokrisz #101997 üzenetére
Szívesen, várunk a topikban!
https://prohardver.hu/tema/amd_ryzen_9_7_5_7600x_7700x_7900x_7950x_zen_4_am5/friss.html
-
klimokrisz
tag
válasz
joysefke #101996 üzenetére
Nagyon nagy segítség voltál a döntésemben.
Lehetne nagyobb procit is venni és csak + 30 vagy 50 Eft lenne több és már megint ott vagyok ha arra szántam annyival többet akkor az alaplapra, memóriára vagy bármi másra is lehetne.
A döntésem a AMD Ryzen 7 7700X - lett :)
(B650 Tomahawk (6 db Serial ATA III és a 9 db usb miatt), Noctua NH-D15 chromax.black, Samsung 980 PRO 1TB, G.SKILL Trident Z5 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz, Fractal Design Meshify 2 Light Tempered Glass (FD-C-MES2A-03)) -
joysefke
veterán
válasz
klimokrisz #101995 üzenetére
1,
AlaplapNekem B650 Tomahawk van, amit részben az S/PDIF részben a kinézet miatt választottam. A ZEN4 topikban segítenek.
Itt van egy jó összehasonlító táblázat, ebben nézd ki, hogy mire van szükséged és kb mi az ami lefedi az igényeidet. A belépő lapokat leszámítva bármelyik B650-es lap annyira túl van tervezve, hogy elbír akár egy 7900X-et is.
AM5 Motherboards (X670/B650/A620) - Google TáblázatokHa megvan a kiszemelt, akkor itt:
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5) - PROHARDVER! Hozzászólások
azért okéztasd le. Jópár fajta alaplappal van már konkrét tapsztalat.2,
Memóriából, ha lehet érdemes EXPO-sat venni, ez az intel XMP megfelelője. DDR5 6000MHz fölé jelenleg nincs sok értelme menni, jelenleg ez a sweet spot. Időzítésben a CL32 már sweet spot, nekem CL30-as van (ez még picit feláras)
Konkrét típus
G.SKILL Trident Z5 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz F5-6000J3038F16GX2-TZ5N memória modul vásárlás, olcsó Memória modul árak, memoria modul boltok (arukereso.hu)Ha 64GB-ra van szükséged, akkor azért érdemes lehet az ár/érték arányra is ügyelni.
Olyat vegyél, ahol meg van erősítve gyártó által is, hogy a lap/memória páros müxik (és pluszban EXPO-s). Mindenképpen maradj a kétmodulos kiteknél.3,
Hűtőből sajnos még nincs meg a végleges. A régi Brocken 3 2x140mm ami szépen hűtötte az 5600X-et upgrade kit nélkül nem megy rá az AM5 foglalatra, upgrade kitet meg nem találok. Tehát nincsen teljes hűtőkompatibilitás az AM4-AM5 között. Jelenleg egy talonban lévő AM4-es Wrath stealth (leggagyibb) hűtő van rajta, tökéletesen elégtelen, ezért 45W TDP + 85°C limit-re van BIOS-ből lefojtva a proci, így is elmegy, de fogok venni valami rávalótHűtőre sajnos nem tudok még saját tapasztalaton nyugvó tanácsot adni. Az biztos hogy a 7700X-nél ha gyári plug-and-play beállítással hajtod és szereted a csendet, akkor ez problémás lesz.
Köszi én is ezt néztem ki. Lehetne 7950X vagy 7900X -is de sajnos ezeknek a 170 W fogyasztása nem éppen barátságos a számomra.
Az a TDP, szinte semmi köze a tényleges fogyasztáshoz illetve ahhoz, hogy mennyire jól hűthető a proci. A 7900 nagyon jól hűthető, és még a 7900X is jobban hűthető mint a 7700X, fogyasztástól függetlenül. Ez AM5-nél hosszú téma.
7700X-nél a legegyszerűbb megoldás az, ha bekapcsolod az ECO módot, vagy csökkented a feszültség görbét. Az első egy katt nem igényel tesztelést és minimális MC teljesítményt veszítesz, SC-ből semennyit (MC 88W TDP mellett 4%-ot, 65W TDP mellett 10%-ot csökken, SC gyakrolatilag érzéketlen az ECO módra, tehát lefojtva is pattog a gép) cserébe drasztikusan alacsonyabb lesz a fogyasztás/hőmérséklet. A második az finomhangolás/tuning, tehát időt kell belerakni, itt általában alacsonyabb hő és hőmérséklet mellett lehet a gyárinál picit jobb teljesítményt elérni (vásárlási döntésben ne befolyásoljon, nincsen olyan teljesítmény növekedés, hogy kategóriát lépnél, inkább finomhangolás). (Nyilván lehet venni 7700 non-X-et is, de 1-2 hete amikor vettem akkor az árak még nem adták ki a non-X et).
Tehát ha nagyon kell a videókódolás akkor én bátran venném a 7900-7900X-et, simán hűthető lesz és előbbi mindig utóbbi ECO-ban nagyon hatékony. Ha inkább programozol és a videó csak hobbi akkor pedig a 7700X-et. Ha csendmániás vagy mint én, akkor pedig az X-es verzióknál nagy segítség lesz az ECO mód.
Az előző AM4-es gépem munka alatt is teljesen néma volt, tehát én a finomhangolást/hűthetőséget ilyen irányból közelítem meg.
-
joysefke
veterán
válasz
klimokrisz #101993 üzenetére
Én nemrég vettem egy 7700X-et 135E Ft-ért, pár VM, Visual Studio, nagy repo fordítása, debuggolás. Ilyen feladatokra gyorsabb mint az 5900X. Sok szálon hasonló, de egy szálon lényegesen jobb teljesítményt nyújt. Mérni persze nem igazán tudom...
5. Szeretnél-e tuningolni, avagy távol áll tőled?
Nem annyira de ha lehet akkor igenÉn inkább a finomhangolásra fogok törekedni/törekszem, hogy minnél alacsonyabb hőtermelés mellett minnél halkabban hűthető legyen a processzor, ami ideális esetben némát jelent. Egészen más egy néma gép mellett dolgozni, mintha random felpörög a CPU hűtő.
-
klimokrisz
tag
Hello mindenkinek!
AMD Processzor - Ryzen 9 5900X szeretnék venni de rájöttem inkább AMD AM5 foglalat irányába megyek el és már nem költök AMD AM4 foglalatú gépre.
A kérdésem az lenne, hogy egy AMD Processzor - Ryzen 9 5900X procihoz hasonló csak már AMD AM5 foglalatos proci mi lenne, melyik az igazi ami vele hasonló vagy egy kicsivel jobb?
1. Milyen célra használnád elsődlegesen? (Játék / munka? Ha játékra, akkor leginkább mely játékok?)
Visual Studio Code, Videó szerkesztés
2. Pontos konfigurációd leírása /alaplap, videókártya, monitor (felbontás és képfrissítés), táp stb./ vagy hivatkozz az adatlapodra, ha ki van töltve!
Ezt akkor tudom megmondani ha meglesz a proci
3. Mennyi pénzt szánsz rá?
140 - 180 Eft
4. Új vagy használt processzorban gondolkodsz?
Új
Nem annyira de ha lehet akkor igen -
joysefke
veterán
válasz
pistabyte #101989 üzenetére
-Biztosan nem limitálna a B450-es lap
-Ha a lapod eddig az adott típusú memóriával működött, akkor nagy baj nem lehet
-Lap memória támogatási listájában tudod megnézni, hogy az adott típust kompatibilisnek gondolja-e a gyártó illetve hány modult bír el belőle.
-Én nem kultiválom a full 4 modulos setupokat. Egyszerűbb eldani a jelenlegit használtan és venni újonnan vagy használtan mondjuk 2x16GB 3200MHz/CL16-ot pld Crucial Ballistix
-A kereső szerint a SAM jó eséllyel menni fog. BIOS update és UEFI módban legyen a Windows installálvaNekem a legutolsó időkig 5600X volt 32GB 3200/CL16 RAM-mal B550-es lapban és 6700XT-vel. Nagyon szépen pöccre működött minden.
Az RX6000 sorozat fóruma nagyon aktív még mindig, segítenek kiválasztani a megfelelő típust
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
pistabyte #101989 üzenetére
a GigaByte oldala azt irja, hogy az F63 -as biostol kezdve supportalt az 5600 , tehat biosfrissites utan mennifog. talan még a sam opció is megjelenik.
Gyorsabb rammal játékokban a 6700 mellett már talan nyernél par fps -t de ezt majd mondja aki jatszik, a vgacsereig viszont nem a proci lesz a limitalo tenyezo. -
pistabyte
tag
Sziasztok. Szeretnék egy kis gépfejlesztést már, és ebben kérném a segítségeteket. A jelenlegi ryzen 1600x-et gondoltam már lecserélni egy ryzen 5600 ra.
A lapom egy b450-es giga aorus elite frissitve a legujabb bios-ra. (F65a)
Memóriabol 2x8gb ddr4 Corsair vengeance 3000mhz (xmp profillal) cl 16-os.
Gondolkodtam még ugyanilyen plusz 2x8 gb ramon is. A kérdés,hogy ez a 3000mhz es ram mennyire fogná vissza az 5600 as procit meg a lapom is mennyire lenne megfelelő hozzá? Gondolom a SAM funkció nem menne,mert olyat nem is láttam a biosban. Legalábbis a mostani ryzen 1600x procival nem mutatta sehol sem.
A videókarit majd később cserélném le egy rx 6700xt-re. A mostani egy nitro rx 580 4gb.Megfelelő lenne ez a ryzen 5600-as proci a lapomhoz és a memoriákhoz?
-
mmili
tag
Sziasztok.
CPU cseréhez kérnék segítséget.
Egy vieó alapján kettőt lőttem be, de lehet jobbat/mást ajánlanátok.
Ryzen 5 3600 / Ryzen 5 5600X1. Milyen célra használnád elsődlegesen? (Játék / munka? Ha játékra, akkor leginkább mely játékok?)
Játék, CS:GO, főleg az új Source 2-es
2. Pontos konfigurációd leírása /alaplap, videókártya, monitor (felbontás és képfrissítés), táp stb./ vagy hivatkozz az adatlapodra, ha ki van töltve!
ASUS TUF B450M-Plus gaming
AMD Ryzen 3 3200g + Alpenföhn Ben Nevis Advanced
4*4 GB HyperX 2666 Mhz
FSP Hyper M600
LG 22M45
(VGA terén folyamatban van egy ASUS GTX 1660 SUPER 6GB DDR6 OC ROG-STRIX)
~30-50k
Használt
Nem értek a tuninghoz.Előre is köszönöm.
-
kolopele
nagyúr
válasz
Istvan2020 #101980 üzenetére
Abszolút. Persze ne 4090 - et tegyél mellé
Egy 1660 Ti - 3050 - 3060 - as kártya mellett még vígan el van, ahogy az összes I5 a 8. gen-től kezdve (talán a 3060 az, ami mellé már nem árt azért egy 9700k). Nyilván attól is függ, mivel játszol, bár nem sok játék kér 6 magnál többet a mai napig, leginkább pár multi cím, vagy optimalizálatlan single gémek.
-
Istvan2020
aktív tag
Sziasztok
Egy i5 9600K élhető proci még 2023 ban full hd 1080 mellé? -
nt92
tag
1. Milyen célra használnád elsődlegesen?
Leginkabb játék, vegyes multi es single. Új és régebbi címek.
2. Pontos konfigurációd leírása:
Asus prime B350-plus (legfrisebb BIOS), Ryzen 5 2400G, 2*8gb 3000mhz Gskill ram, rx6600 VGA, Cooler Master MWE 550 bronze v2 tápegység.
30-35e max
Használt is jöhet
Minimális tuning lehet, wright prism hütés amennyit megenged.Előre is köszönöm.
-
VirsLee
Topikgazda
válasz
13128814 #101972 üzenetére
Sok lehetőség van, de az biztos, hogy erre a célra nem kell extrán gyors gép. Ryzen 5600G/5700G vagy sima 5600 + GPU. Intel 12400. Ezek szerintem ide elegendőek. 16/32GB RAM plusz egy gyorsabb SSD.
Ami fontos, az alaplapnál érdemes figyelni rá hogy hány monitort tudsz rákötni. Érdemes átmenned a milyen gépet vegyek topicba. -
13128814
tag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni egy konfig alapjának kitalálására - ugyan megpróbáltam magam utánajárni, de nem értek hozzá, és minél több mindent olvasok pro és kontra, annál bizonytalanabb vagyok.
És ezért kezdek itt procis topicba, hogy a fő kérdés meglegyen válaszolva, majd az "agya" köré épülne a többi komponens.
1. Milyen célra használnád elsődlegesen? (Játék / munka? Ha játékra, akkor leginkább mely játékok?)
Alapvetően online poker lenne a fő felhasználási cél. Ez a gyakrolatban azt jelenti, hogy több kliens fut egyszerre, mellette sok Chrome tab, illetve segédszoftverek illetve az ezek által generált adatbázisok (100Gb+) amit real time kell kezelni.
Pl. az egyik ilyen SW konfig ajánlott gépigénye:
https://support.holdemmanager.com/support/faqView/Holdem-Manager-3/265/What-Are-The-PC-Specs-To-Run-Holdem-Manager-3%3F2. Pontos konfigurációd leírása /alaplap, videókártya, monitor (felbontás és képfrissítés), táp stb./ vagy hivatkozz az adatlapodra, ha ki van töltve!
Ami adott jelenleg az a monitor, egy Dell UltraSharp U2719D, ami a későbbiekben vagy cserélve lesz egy nagyobb 4K-sra, vagy pedig a jelenlegi mellé kapna pluszban egy másik 27-eset, ezt még nem tudom.
És innetől vagyok meglőve, mert 3 lehetséges utat látok.
1) APU
- mivel alapvetően a proci a fontos ennél a felhasználásnál, ezért felmerült bennem hogy valami intergrált VGA elég lehetne, csak nem tudom hogy ugyanabból az árból nem lehetne jobb teljesítményt kihozni egy CPU + gyenge VGA kombóval.A kutatás során hatott rám az AMD Ryzen propaganda, ezért velük számoltam, de ha azt mondjátok hogy az Intel pariban van, én elhiszem nektek!
2) AMD Ryzen 7 5700X - AM4
3) AMD Ryzen 5 7600X - AM5
És akkor itt jön az első naív kérdés. Ugye én azt tudom megcsinálni, hogy árukeresőn párba állítom és megnézem melyiknek nagyobb a micsodája, de ennyi, mint egy autós kártyánál. A gyakorlatban ad annyi pluszt az AM5-ös platform, hogy megérje beleugrani? Erről sok pro/kontra véleményt olvastam.
A lélektani határ az AMD Ryzen 5 7600X ára, 100k környékén + a hűtő. Ja igen, hamár itt vagyunk, hűtőt is tudtok ajánlani?
Újat szeretnék venni.
Isten ments, csak elrontanám.
Előre is köszönöm a segítségeteket!
-
LLP-11Ker
csendes tag
5700G-hez (pcie3 miatt) vagy 520 vagy 450-es alaplapot érdemes , mivel ezek olcsóbbak, mint egy 550-es.
Ami még előny ennél, hogy hűtése is egyszerűbb, amúgy remek proci és az Integrált VGA is egész tűrhető.
Drágább am4-es alaplapba már nem fektetnék, akkor inkább am5. -
g@bo
nagyúr
urak, új gép vétele lenne.
ryzen 5700g vagy 7600/x vétele lenne oké, érdemes még am4 rendszerre költeni? (ok, lapok azér még olcsóbbak...)
am5 lapok elég furák, egy giga b560m ds3h lenne a legolcsóbb, de róla sok tesz, főleg jó.
intel vonal annyira nem vonz, egy 13400 talán. -
Tengri
senior tag
Sziasztok!
Remélem jó topikba írok.
Jelenleg egy MSI X570 UNIFY alaplapom van és egy Crucial 32GB KIT DDR4
3200MHz CL16 Ballistix memóriám, illetve egy Noctua NH-D15 Chromax Black hűtőm.
A processzorom cserélve lesz (3900X). Amire szeretném az egy 5800X3D vagy 5950X. A hűtőm remélem elegendő ezekhez a processzorokhoz is. Nem szeretnék vízre váltani, eddig jól megvoltam a levegős hűtéssel is. Ezek a processzorok elegendőek egy 4090 vagy egy 4080 meghajtásához 4K játékhoz.? Vagy váltanom kellene AM5-re inkább esetleg intelre?
Előre is köszönöm a választ! -
Dragon3000
nagyúr
válasz
Citroware #101965 üzenetére
Ha megnézed a 2295-nek magasabb a boost órajele, ami egy szálra értendő, viszont a 3335 szinte ugyanazt az eredményt érte el sokkal kisebb órajel mellett, így ipc-ben jóval erősebb. Ahol több szálon is mérnek, ott ezek mellett a 3335 már előnyben lehet, mivel az alap órajele is magasabb és az all core boost órajele is magasabb lehet, mint a 2295-nek.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Citroware #101965 üzenetére
masik generacio.
a 2295 14nm proci 2019 -es megjelenessel, a 3335 ket evvel kesobb 10nm -en jött.ez kb. olyasmi, mintahogy a Ryzen 3600X 6 maggal hozza az elozo gen csucs 8 magosanak azaz 2700X teljesitmenyet ; vagy ahogy az 5600X elkapja a 3700X -et.
a hirek ellnere azert valamicsket csak reszelt a Skylake magon az Intel. ( kulonosen a tdp -n ; a linkelt adatlapok szerint 2295 = 165W ; 3335 - 250W ) -
Martel
csendes tag
Sziasztok!
Az a kérdésem hogy ha van egy proci amiben grafikus mag is van és rakok mellé egy erősebb videókártyát (és nyilván beállítom hogy az legyen az aktív). Akkor a prociban lévő gpu nem csinál semmit? Full halott? Nem "segít be" sehogy a videókártyának? Nem is lehet erre konfigolni? -
nt92
tag
válasz
Kezdő vagyok #101952 üzenetére
Szia.
Nalunk egy i5 6500,8Gb ram tarsasagaban fut a patikai szerver, meglepoen gyorsan. En is inkabb az ssd bovites fele mennek el. Nalunk egy samsung evo 860as van. Megvaltas volt erre valtani hdd utan.
Es ahogy irtak, manapsag mar egesz barati aron vannak az ssd-k is. -
PETEE78
senior tag
válasz
Dreadloord #101958 üzenetére
thanks, nézem
-
PETEE78
senior tag
Játszószett: i5-6500 16gb ddr4 gtx1660 super 6gb ddr5 összeállítást szeretném kicsit tunningolni, hogy az 1440p 60hz-et legalább hozza stabilan ne a "low" beállítások mellett. 60Hznél nem lesz több egy ideig, mert ennyit bír a tv "2k" "4k" beállításoknál. Első körben proci+ alaplapot váltanék. Mi az ajánlás? Segítségeteket köszönöm
-
Shaza
senior tag
Hello!
Rtx 4070 ti mellé keresek procit,mindegy a szín.
A többi komponenst ezek után találnám ki,a keret 120k körül lenne.
DDR5-ös ramok mennek mellé .
Lehet használt is.Előre is köszi!
-
VirsLee
Topikgazda
válasz
Kezdő vagyok #101952 üzenetére
6700k/7700k annak a foglalatnak a teteje, szóval az egyértelmű, hogy itt procit cserélni nem tudsz, mert a 6700k és 7700k kb ugyanazt tudja, csak egy kis órajel különbség van.
Azt gondolom, hogy egy gyógyszertári készletnyilvántartóhoz a 6700k elég kellene hogy legyen. Amit meg tudsz próbálni ebben a helyzetben, hogy
- teszel bele plusz RAM-ot, 16 szerintem elég, de most olcsó a RAM, szóval többet is tudsz, ha az hasznos (ezt mi távolról nem tudjuk eldönteni)
- HDD helyett beleteszel egy SSD-t. Szerintem nincs sok adatotok, de ezt is nehéz távolról megmondani. Mindenesetre sokkal gyorsabb a DB-t SSD-n tartani. Ez is filléres dolog manapság.Sokat segítene ha az ember tudná, hogy pontosan milyen a gép, milyen szoftver használtok, milyen infrastruktúrán. Egy biztos, a csak proci csere nem opció.
-
Kezdő vagyok
őstag
válasz
VirsLee #101868 üzenetére
Köszönöm szépen a válaszod!
Igazából egy munkahelyi Dell Optiplex(ha jól tudom,ez a neve)gép korszerűsítése lenne a cél.
I7 6700 K processzor van benne,és 8GB RAM.
1. Milyen célra használnád elsődlegesen?
Gyógyszertári készletkezelő program futna rajta(szerver gép ez),máskor egy gép újratelepítés segített a helyzeten valamennyit,azt mondták a karbantartók,hogy nagy az adatbázisa,azért lassul be.
Ehhez kapcsolódik több árazó gép.(3 darab.)
2. Pontos konfigurációd leírása
Fentebb írtam,ennyit tudok.
Érdemes-e rá költeni,vagy inkább egy új gép kifizetődőbb lenne?
Csak újban.
Távol áll tőlem.
Előre is köszönöm szépen a segítségeteket! -
válasz
solfilo #101947 üzenetére
Tudom jól, milyen kategóriát képvisel a userbench oldal, nagy általánosságban azért tud adni egy általános képet, de most én sem akartam hinni a szememnek.
A linkelt teszt alapján alkalmazásokban jobbnak tűnik, játékokban már nincs olyan nagy különbség, talán egyedül a GRID-ben. -
válasz
Angie™ #101946 üzenetére
Ez is mutatja, hogy az ilyen userbenchmark féle oldalak nem sok mindenre valók, félre is tájékoztatják az érdkelődőket, mint most is pl.
Itt van pl egy teszt, van benne 6100 és 4340 is, nem kattingtattam végig de ahol néztem ott a 6100 volt a gyorsabb.
szóval amit nem vettél észre, az szerintem a userbenchmark az url-ben.
De viccet félre téve, lehet még az is, hogy a kb század annyi result a 4340 esetében torzít a 4340 javára. Az eloszlás is jobban jobbra tart, mint a 7100 esetében, nekem ez arra utal, hogy inkább olyan resultok ezek, ahol arányaiban több finomhangolás eredménye.
-
Véleményetekre lennék kíváncsi.
i3 4340 cpu VS. i3 6100 VS. i3 7100
Technikai adatokat átnézve a gyorsabbnak a 6100 és 7100 i3-nak kellene lennie, mégis a cpu.userbenchmark adatbázisa mindkettőnél előrébb sorolja az i3 4340-et. Mit nem veszek észre a sorok között?
-
kolopele
nagyúr
válasz
Dragon3000 #101943 üzenetére
Tudom, ott az offset voltage, vagy a PL1, PL2 csökkentése (bár játékoknál ez nem annyira számít), vannak lehetőségek bőven. Az órajellel is lehet játszani, mert mondjuk 2-300 mhz semmit nem számít, kivéve fogyasztásban és melegedésben.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
kolopele #101942 üzenetére
Csak az nem mindegy, hogy miért 90 fok, a kis felület miatt lesz gyorsan meleg vagy pedig a nagy fogyasztás miatt vagy ezek együttese találkozik, ami a legrosszabb. De be lehet állítani korlátokat is, amivel mindkét oldalon minimális teljesítmény csökkenés mellett érezhető mértékben lehet csökkenteni a hőmérsékletet, ha valakit ez ennyire zavar.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
lajosx #101940 üzenetére
jah. valamennyit fejlődött a technika. Nézz be az aktuális Intel topicba, stressz alatt ott is röpködnek a 100 fokok ; de ahogy Kolopele szoktavolt mondani, nem stressz teszttel meg cinebenchhel játszunk.
a gázfűtést nemhiszem, hogy lejjebbveszed, ahogy említettem a borda kifejezetten hűvős szokik lenni akkoris, amikor a proci elerte a maximális hőmérsékletet ; a probléma győkere, hogy arról a pici felületről nehéz gyorsan elvinni a termelődő hőt. -
válasz
hokuszpk #101937 üzenetére
Igy már teljesen világos , köszönöm
én azért lepődtem
meg mert eddig intel volt, és mikor gépet raktam össze 2-3 éve azt mondták arra figyeljek 80c fölé ne nagyon menjen a proci. Most hogy megláttam 94c persze megijedtem, hisz nem olvastam utána, és fogalmam sem volt róla. De ha ez így ok, tőlem lehet 200c is legalább lentebb vehetem a gáz fűtést -
hokuszpk
nagyúr
válasz
kolopele #101938 üzenetére
a kondiknak koze nincs ehhez, a legtobben azon szoktak kiakadni, hogy a procira irja a monitor a 90 fokot, közben a borda meg kifejezetten hüvős. A középkategóriás AM4 lapokon többnyire olyan vrm van, ami a 16 magos procit is nevetve elviszi ; nemhiszem, hogy az AM5 -re szakítottak volna ezzel a gyártók. A 2700X -et tudtam ocval 200W fölé hajtani de az is prime volt meg ibt/avx ; az ujabb generációkban a 12-16 magos ehet ennyit ; -- ezt nemtudom elsőkézből megerősíteni, 8/16-nál többre még nemvolt szükségem -- az 5700G -t akárhogy toltam, nem ment 110W főlé ; de most a B2 steppinges 5800X -em sem hajlando kimaxolni a 141W -s pbo keretet úgysem, hogy néha felnéz 5.05G -re.
-
kolopele
nagyúr
válasz
hokuszpk #101937 üzenetére
Én nem vagyok megrémülve attól, ha egy proci stressz teszt alatt felmegy akár 90 fokig is, úgysem így használja az ember, meg valahol még ez is üzemi hőfok. Tartósan inkább az alaplap kondijai nem biztos, hogy ezt a hőfokot a végtelenségig tűrik, pláne ha még az a lap is gyengébb, nem tökéletes a VRM hűtés, akkor megy a throttling is. Tartósan jobb az, ha 70-75 fokon van max.akár Intel, akár Ryzen.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
kolopele #101934 üzenetére
teljesen plug and play, csak a regi beidegzodesek miatt mindenki megremul a 80+ foktol, ami ezerszer el lett mondva, hogy ha 2x leellenorizted a hutot, es valoban jol van felrakva, akkor normalis, mert pici a hőátadó felulet; mert a boost ugy mukodik, hogy ha mas limit nem fogja meg, akkor csak a homersekletlimit ; az AMD ezt igy tervezte.
a jobb hutessel annyit ersz el, hogy picit gyorsabb lesz, de a homerseklet ugyanugy fel fog menni ; ha az igy nyert magasabb freki miatt elobb ut ki valami masik limitet, akkor talan nem. -
Köszönöm szépen nektek
-
kolopele
nagyúr
válasz
lajosx #101932 üzenetére
Sajnos a Ryzen procik arról híresek, hogy nem plug & play - ek, állítgatni kell dolgokat ahhoz, hogy normálisan működjenek. Ahogy kolléga is írta, érdeklődj másoktól, akik már jártasak ebben, ill. az a cikk is nagyon jó. Egyébként meg a stressz teszt alatti hőfokok nem lesznek jellemzőek játékok alatt.
-
VirsLee
Topikgazda
válasz
lajosx #101932 üzenetére
Sajnos az a hőfok ennél a procinál normális és nem a hűtő hibája a dolog.
Fáradj át légy szíves a proci topikjába, ott talán többet tudnak neked segíteni azzal kapcsolatban, hogy ők mit és hogyan állítottak be a hétköznapi használathoz. Érdemes lenne egy kicsit olvasnod az új zen4 procikról, mielőtt sok pénzt tolsz abba, hogy levidd a hőmérsékletétKezd mondjuk ezzel a cikkel.
-
Sziasztok összeraktam a gépet amit lentebb írtam procival
ryzen 5 7600x. Egy ARCTIC Freezer 34 eSports DUO hűtővel. Csak egy Aida stressz tetszet indítottam de a cpu dioda hamar 94c lett. Gondolom ez nem normális igaz? Ennyire rossz lenne ez a hűtő? Másik topikban azt írták elegendő lehet. Bár nem is ez a kérdés inkább az hogy ugye jól gondolom nem normális a fok? Alapon 40c továbbá ha már ide írtam van valami cooler amit ajánlanátok? -
Viktor77
titán
válasz
Dragon3000 #101930 üzenetére
Ennyi.
-
Dragon3000
nagyúr
Jelen esetben 325e-res alaplapról volt szó, a felébe kerülő megoldásokon is megfelelő a vrm, ami még mindig a nem olcsó kategória tekintve a 162,5e-res árat. A felébe kerülő alaplappal és az eggyel gyengébb cpu-val, kb 250e-ret lehet spórolni, amivel megoldható a 4070ti helyett egy 4080 és akár dupla annyi memória a gépbe vagy nagyobb SSD.... A vége meg az, hogy sokkal nagyobb játék teljesítményt kap.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
kolopele #101921 üzenetére
Táp esetében még érthető is valamilyen szinten, mert a peak értékeket is el kell bírnia, így inkább biztosra mennek a gyártók. Azt is megértem, hogy sokan ilyen fos oldalakat néznek meg (még itt a megfelelő topikokban is sokszor onnan linkelnek), de egyik se szól a legdrágább alaplapról. A hosszú távra veszem és azért veszek ilyen alaplapot.... Amivel többet tud, mint a felébe kerülő azt pont nem szokták az ilyen emberek kihasználni.
-
DudeHUN
senior tag
válasz
VirsLee #101927 üzenetére
Mindegy volt ebből a szempontból, hogy 1 vagy 2 CCD kapja a cache-t. A CCD-k közötti kommunikáció, átjárás okozhatja a problémát. Amelyik játéknál jó a CCD kiosztás ott amúgy sem számít, amikor meg nem működik rendesen ott meg mindegy a 2 CCD közti "kommunikáció" miatt. Ez a proci azoknak jó, akik játék mellett melóra is használják.
Ahogy írod sima játékra a 7800X3D lesz a nyerő. -
VirsLee
Topikgazda
válasz
Beast007 #101915 üzenetére
Én a helyedben megvárnám a 7800X3D-t. Legalább a teszteket érdemes lenne megnézned döntés előtt, mert úgy tűnik, hogy a 8 magosnál nagyobb, 2 CCD-s processzorok esetén nem a legjobb döntés volt csak az egyik CCD-re tenni vcache-t. Ezt érdemes megnézned. Szerintem ezt a problémát megpróbálják majd szoftveresen javítani, de a teszteket érdemes megvárni.
-
PeL
addikt
válasz
kolopele #101924 üzenetére
míg egy 550 - es gold pl. annyit is fog bírni amennyi rá van írva
Igen, épp erre céloztam az okoskodásommal kapcsolatban, mert a hatásfok nem azt mutatja hogy mennyit bír a táp effektíven, hanem hogy pl. egy 550W-os 80+ gold tápnál az 550W-ot úgy adja le hogy közben hozzávetőlegesen 632W-ot vesz fel a hálózatból, mivel a gold tápoknak 87% körül van a hatásfoka 100% terhelésnél. Ha jól értelmeztem
Bocsi az offért, be is fejeztem
-
kolopele
nagyúr
Nem is vitatom, legyen meg az összhang egy gépen belül, láthatod nálam sem éppen volt spórolósra véve semmi, de nem is egy 12900k meg egy 3080 Ti mellé ajánlottam azt az 550W - os tápot, hiszen alapból megeszik 500W - ot 4k játéknál, de ott is elég egy 750W - os lényegében, max. egy 850 - es. Én igazából azt mondtam, hogy egy 300-350W - os fogyasztású gép mellé nem indokolt 550 - esnél nagyobb tápot tenni, marad ott még tartalék bőven, és a táp sem dolgozza halálra magát, 50-80% - ig teljesen rendben van az. A lényeg a minőségin van, mert ugye egy 750 - es táp amennyiben gagyi egyrészt jó ha leadja a felét, másrészt a védelmek hiánya miatt viheti az egész gépet, míg egy 550 - es gold pl. annyit is fog bírni amennyi rá van írva. Szerintem a tápot ki lehet majd akkor is cserélni, ha az illető a 200W - os konfigját lecseréli 500W - osra
-
PeL
addikt
válasz
kolopele #101921 üzenetére
Hát nem tudom...
Én is mindig nagyobb tápot ajánlok ismerősöknek, mint amennyit pl. a videókártyához ajánl a gyártó, mert szerintem nem baj az ha alapból több kakaó van benne. Egyrészt később (nem feltétlen évekkel később) ha hirtelen ötletből támadt upgrade lenne, nem lesz dilemma hogy akkor most a táp bírni fogja e vagy sem, másrészt kevésbé fog melegedni / halkabb lesz mert nem lesz a teljesítményhatárához közel járatva, még esetleges upgrade után sem. Meg ugye ott van a hatásfok is, ami a legjobb tápok esetében is kb 90% körüli... Tehát az 550-es táp kapásból ott van hogy kb ~450-500W-ig fogja stabilan bírni. Most amit te írtál tápot, arra az illető mittudomén ráköt még pár plusz háttértárat, pár plusz RGB-s ventit nyárra, meg még pár ezt meg azt az USB portokra, aztán egyből jól fogja fűteni a klíma nélküli 28+ fokos helységet
Rosszabb esetben még random ki is fog neki kapcsolgatni a gép mert túlmelegszik a táp. Pláne ha még tuningolgat is ezek mellett. Tudom ez a legszélsőségesebb példa, de lényeg szerintem hogy inkább legyen több valamennyivel, mint pont elég. Főleg ha nem 1-2 évre veszi az ember.
Ugyanez van az alaplapokkal is. Sokan szeretnek spórolgatni rajta, aztán megveszik az egyik legolcsóbb B-s lapot a felső kategóriás proci mellé amin még rendes VRM hűtő sincs, vagy egyáltalán nincs is rajta hűtés, aztán csak csodálkoznak rajta hogy nem úgy megy a gépe mint kellene, mert előjön a VRM throttling
-
kolopele
nagyúr
válasz
Dragon3000 #101920 üzenetére
Vannak ezek a bottleneck kalkulátorok, még mindig sokan abból tájékozódnak, holott a legtöbbször jó nagy marhaságokat írnak. Legutóbb csak néztem, amikor egy 10700 - as procit bottlenecknek írtak FHD esetében egy 3060 Ti vagy egy 3070 mellett. Ugyanez van a tápok esetében is, egy 350W összfogyasztású konfigra 750W - os tápot ajánlanak, holott egy 550W - os untig elég. 4K esetében meg főleg a VGA számít úgyis.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
tranceplanet #101918 üzenetére
A 13700k bőven elég, ahol kevés, ott a 13900k is az lesz. Soha nem értettem azt, ha játékra kell, akkor miért a legdrágább cpu és alaplap a választék, amikor igazából semmi pluszt nem fognak jelenteni, többet ér az erősebb vga, esetleg több memória.....
-
tranceplanet
addikt
válasz
Dragon3000 #101908 üzenetére
Teljesen jogos, ez van, ha valaki televan lével és megőrül! Én is az erős VGA mellé teszem le a voksomat, persze a "kihajcsa" proci még kell, de nem a csúcs.
-
Jaj így már értem , és akkor mi lehet ajánlott nekem? Én azt hittem 4k gamingra még erősebb cpu kell. Az kavart össze hogy pl 2k ba kevés a proci, de 4k ba meg elég lehet. De velem a baj mert nem igazán értek hozzá. Köszönöm a válaszod
egyébként valszeg 4k ban játszanék a monitor az tudná, gondoltam ezt még leírom.
-
Beast007
aktív tag
Sziasztok!
Miyen procit ajánlanátok rtx 4090 mellé 4k gamingre?
Alapvetően amd-t gondoltam de intel se rossz. Volt már tervben 7700x (legolcsóbb) de most 7900x-et 13700k-t valamint 7900x3D-t néztem. Nem tudom melyiket lenne ''érdemesebb'' megvenni. (vagyis 7800x3D-t akartam megvárni de nem tudom 7900x3D teljesítményétől gondolom csak gyengébb lesz valamivel) -
PeL
addikt
válasz
lajosx #101913 üzenetére
Nem
Épp ellenkezőleg. Arra szokták mondani "szaknyelven" a bottleneck szót, ha szűk keresztmetszetet jelent valamelyik komponens a másikra nézve, vagyis visszafogja azt. Magyarán jelen esetben azt jelenti hogy 1080p-ben és 2K felbontásban sem fogod tudni egy 7600x-el maximálisan kihajtani azt a kártyát, csak erősebb processzorral. Ettől függetlenül menni fognak együtt persze.
Viszont ha 4K felbontásban tervezel majd játszani, oda akár elég is lehet még az a CPU is nagyjából egy 4070 Ti mellé.
-
PeL
addikt
válasz
lajosx #101909 üzenetére
Leginkább a 13600K az ellenfele, de a tesztelt játékok nagy részében jobb nála valamennyivel.
Nyilvánvalóan jól elleszel vele 3+ évig biztosan. -
Sziasztok! Egy Ryzen 5 7600x, jónak számít manapság, játék , és átlagos felhasználás terén? Továbbá mivel semmit sem tudok az amd cpu-ról, mivel eddig mindig intelt használtam, kb melyik intel procival azonos a teljesítménye? Nagyon szépen köszönöm
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
tranceplanet #101907 üzenetére
Ahogy nézem az elv a legdrágább alaplap és CPU a legjobb. Közben játékok esetében egy 13700k sem lesz rosszabb és egy felébe kerülő alaplap sem. A különbözet meg mehetne a vga-ba, így akár a 4080 is beleférne.
-
tranceplanet
addikt
válasz
kolopele #101905 üzenetére
Ez van neki most:
Processor: Intel Core i7-10700K BX8070110700K Processor Hűtő: SilentiumPC SPC130 Fortis 3 HE1425 140mm fekete processzor hűtő Ram: Crucial Ballistix Black 2x8GB 3200Mhz DDR4 memória (BL2K8G32C16U4B) Alaplap: Gigabyte Z490 Gaming X Táp: Cooler Master 750W 80+ Gold V750 Videokártya: GeForce RTX™ 3060 GAMING X 12GB. Viszont a gépházrol nem találtam semmit, az egy FSP.Ez megy a bátyjának: proci ram alaplap vga
Úgy gondolja most kimaxolja a fejléesztést és 4-5 évig max. VGA-t kell cserélnie játékhoz. Szóval ilyesmi a gondolatmenet.
Árak:
CPU~255K
LAP~325K
CLR~45K
RAM~50KTeszteken néztem ez a proci még jó lehet: [link] és lap: [link]
Az intelhez ezt a lapot nézte, de rohadt drága: [link]
Az intel procinál fog maradni van az az érzésem.-----------------------------------------------
#101906VirsLee Igen, köszönöm, ismerem a topikot, ha eldőlt a proci megyek oda is. -
VirsLee
Topikgazda
válasz
tranceplanet #101902 üzenetére
Miután még se kártya, se lap, se proci nincs, így érdemes a teljesre kérni egy ajánlatot a milyen gépet vegyek topikban. Fontos szempont tudni, hogy mennyi a keret. Ezt beszéljétek meg előtte. Youtube-on a gamers nexus és a hardware unboxed készít nagyon alapos, részletes teszteket. Azokra nyugodtan épthetsz.
-
kolopele
nagyúr
válasz
Szerintem beszéld rá egy 13700k - ra, untig elég lesz, de még egy 12700k is. A fennmaradó összeget meg inkább fordítsa egy 4070 Ti - be.
-
PeL
addikt
válasz
AMD oldalon jelenleg ezek a legjobbak, illetve ársorrendben: 7900x, jóval drágábban 7950x, ennél is még drágábban 7900x3D. Efelett már kb csak a 7950x3D van (ha tényleg nem számít a pénz
)
Itt van 2 összehasonlítás is, bár ezek nem tudom mennyire hitelesek:
RYZEN 9 7950X3D vs 7950X vs 7900X3D vs 7900X vs i9-13900K with RTX 4090 (7 Games / FHD / 1080p)
RYZEN 7950X3D vs INTEL i9-13900K vs RYZEN 7900X3D vs RYZEN 7900X | Test in 6 Games -
tranceplanet
addikt
Sziasztok!
Egy fiatal srácnak segítek gépet összerakni. Az egyik csúcsragadozót nézte ki magának, nevezetesen az i9-13900K procit. Próbáltam lebeszélni, hogy felesleges ilyen durva processzor, de a játék a hobbija, ebben éli ki magát. Szóval megvan a lóvé, nem sajnálja rá a pénzmagot. Én az
5800x3D procira próbáltam rábeszélni, de eléggé kék vér folyik az ereiben. Mi lenne a méltó párja AMD oldalon? A játékok jellemzően a mai divatos FPS címek. Jelenleg egy 3060 12GB kártya van, de ez megy a bátyjának a gépébe, jön a helyére egy RTX 3080 vagy ezzel egyenértékű a 4-es szériából. 1440p felbontás és 144 Hz képfrissítés jellemzi a monitorát. -
kolopele
nagyúr
válasz
freeapro #101900 üzenetére
Nyilván, de az amortizáció egy olyan folyamat, ami úgyis jelen van bármit is veszel. Kihozod a vadi új autót a szalonból, máris hatalmasat esik az ára. Ez ilyen. Én is agyaltam már a cserén, de mivel a 12900k meg a 3080 Ti abszolút elég és az is lesz szerintem még jó ideig, így nem foglalkozom most vele. Majd ha már a játékok egy része szaggatni kezd folyton mehet a csere, vagy beleteszem egy másik gépbe.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
KERÜLJÜK A "HIT-VITÁKAT"!
Ez egy szakmai fórum, ahol nincs helye elvakult fanatizmusnak.
Az ilyen hozzászólások törlésre kerülnek!
KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el az Összefoglalót!
- Teszt AMD Ryzen XT: extra teljesítmény?
- Teszt Mit tud a Zen 2 az olcsóbb szegmensben?
- Teszt Szép touché, AMD: bemutatkoznak a Zen 2-es processzorok
- Teszt AMD Ryzen – a második menet
- Teszt Coffee Lake processzorteszt: LGA1151 újratöltve
- Teszt Ryzen 3, i5, i3 és Pentium – körkép az alsóházban
- Elemzés Megateszt: Intel CPU-k Nehalemtől Skylake-ig
- Hír CES 2022: jócskán bővült lefelé az új Core sorozat
- Hír A régebbi DRM-ekkel gondjai lehetnek az Alder Lake CPU-knak
- Hír Keveri a Rocket és Comet Lake-et az Intel 11. Core generációja
- Hír Leleplezte az új generációs asztali processzorcsaládját az Intel
- Hír Töltelékfejlesztéssel fedi le a 7 nm csúszását az Intel
- Hír Kiengedte a tóból a régóta dédelgetett tigrisét az Intel
- Hír Hardveres szintre viszi a malware-ek elleni védekezést az Intel