Hirdetés

Ryzen 3, i5, i3 és Pentium – körkép az alsóházban

Alsó kategóriás CPU-kat vizsgáló tesztünket kiegészítettük a Pentium G4560-nal is.

Bevezető

Frissítés (2017. 09. 27.): Az olvasói javaslatokat felülvizsgáltuk, és beszereztünk egy Intel Pentium G4560-at, melynek mérési eredményeivel kiegészítettük a tesztünket.

Hirdetés

Ryzen 5-7 tesztünk után az érdeklődésünk középpontjába kerültek az AMD Ryzen 3 processzorok, hiszen valószínűsíteni lehetett, hogy a gyártó fel fogja venni a versenyt az Intel Core i3-i5 megoldásaival, és az alsóbb piaci szegmensben is markánsan jelen kíván lenni. A potenciális vevőket csak nyomós érvekkel lehet gondolkodásra késztetni: ha a kategóriához mérten korrekt teljesítményt tud felmutatni a termék, és az árazást is jól eltalálja a gyártó.

Tesztünk főszereplői, a Ryzen 3 1200 és 1300X a termékvonal belépőszintjét képviselik, kereskedelmi forgalomban is kapható mindkettő. 65 wattos TDP-vel rendelkeznek, négymagosak, magonként egy-egy szállal foghatóak munkára. Alaplapokat az X370, a B350 és az A320 chipsettel rendelkezők közül választhatunk.

Bevetésre készen Ryzen 3 processzoraink a Gigabyte AB350-Gaming 3 alaplapban Bevetésre készen Ryzen 3 processzoraink a Gigabyte AB350-Gaming 3 alaplapban
Bevetésre készen Ryzen 3 processzoraink a Gigabyte AB350-Gaming 3 alaplapban [+]

Tesztünk célja az volt, hogy kiderítsük, mit tett le az asztalra az AMD a jelenleg kereskedelmi forgalomban lévő Core i3 processzorok ellenében, a kínálatból a Core i3-7100-at, illetve a Core i3-7300-at választottuk tesztalanyaink ellenfelének. A szereplőgárdához beválogattuk a Skylake-es Pentium G4500-at is, melyről tudjuk, hogy az Intel termékspektrumának belépőszintje, illetve a Core i5-7400 processzort, mely árban jelentősen drágább, mint a többi résztvevő, de szerettük volna tudni, hogy a Ryzen 3-ak hogyan teljesítenek ebben a mezőnyben.

Az eddig megemlített termékeket gyári dobozos formában kaptuk meg, kivéve a Core i3-4150-t, melyért ezúton mondunk köszönetet isti0928 fórumtársunknak a remekül működő tesztpéldányért. A gyári hűtéseket végül elő se vettük, mert a Ryzen processzorok tuningképességeit is szerettük volna kipróbálni.

Olvasóink javaslatára egy Intel Pentium G4560 is bekerült végül a tesztbe (a kölcsön processzorért köszönet V!ck fórumtársnak), már csak ezen processzor előélete miatt is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés