A régebbi DRM-ekkel gondjai lehetnek az Alder Lake CPU-knak

Ez az Intel által kiadott, fejlesztőket célzó dokumentumból derült ki.

Az Intel augusztusban beszélt részletesebben az Alder Lake kódnevű fejlesztéséről, amelyről az alábbi írásban be is számoltunk. Meg is érkezett az a fejlesztőket célzó dokumentum, amely az új típusú hibrid topológia megfelelő detektálási lehetőségeit prezentálja a programozók számára. Ez azért fontos, mert az Alder Lake kódnevű lapkák egy részén kétféle magtípus lesz megkülönböztetve, konkrétan lesz energiatakarékos (E-Core), illetve nagy teljesítményű (P-Core) részegység, amelyeket a hatékony működéshez célirányosan kell kezelni.

Az Intel ehhez az alábbi GitHub oldalon példakódokat is biztosít. Többek között az Asteroids demonstrációjukban bemutatják, hogy miképpen lehet úgy megírni az alkalmazást, hogy az egyes folyamatok a megfelelő magokon fussanak.

Ez a tényező az Alder Lake esetében kritikus lesz, mivel nem homogén, hanem heterogén topológiájú dizájnról van szó, amely ugyan működni fog az eddig megírt kódokkal is, de egyáltalán nem biztos, hogy hatékonyan, tehát a fejlesztőknek figyelembe kell majd venni az alkalmazások megírásánál, hogy a kétféle mag képességei eltérnek. Erre amúgy számos lehetőség van, ami fontos, hogy az alkalmazás valamelyiket támogassa, továbbá számos tippet ad az Intel, hogy mik lehetnek az egyes alkalmazásoknál az ideális optimalizálási stratégiák. A megírt kódok ellenőrzésében az Intel Vtune profilozójának új verziója segíthet, mivel ez már meg tudja különböztetni az eltérő magokat, és a folyamatokat különböző magcsoportok szintjén is jelzi, amely segíthet feltérképezni, hogy mit kellene változtatni a kódon a jobb működés érdekében.

Az Intel felhívja a figyelmet arra is, hogy a modernebb DRM middleware-ek alkalmazhatnak CPU detektálást, vagyis ezeknél is kritikus fontosságú, hogy ismerjék az Alder Lake hibrid jellegét. A vállalat többek között együttműködik a Denuvo hamisításgátló technológia fejlesztőjével, hogy a szoftverük felismerje az új platformot, és megfelelően tudja kezelni. A Santa Clara-i óriáscég arra kéri a szoftverfejlesztőket, hogy kérdezzenek rá az egyes DRM middleware-eket biztosító partnerüknél, hogy felkészítették-e az adott modult a heterogén topológiájú dizájnokra.

Tekintve a DRM-ek jellegét a gyakorlatban a direkt támogatás hiánya több dolgot jelenthet. Jobb esetben az adott DRM csak rosszul detektálja a hibrid dizájnt, és a tipikusnál nagyobb sebességvesztés mellett azért még engedi a program futtatását, de az sem kizárható, hogy visszautasítja az alkalmazás elindítását. Utóbbi nyilván a rosszabbik eset, és valószínűleg eléggé ritkán fordulhat elő. Végeredményben ugyanakkor a DRM middleware frissítésére van szükség, méghozzá olyan verzióra, amely képes optimálisan detektálni az Alder Lake kódnevű processzorokat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés