-
PROHARDVER!
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
deny330
senior tag
válasz
Muerte68 #59089 üzenetére
A pana 100-300-as obit megnéztük hozzá, elég húzós az ára, esetleg használtan ki lehet fogni 100-150k körül, de ahogy néztem ez Sony vonalon sem lenne olcsóbb (70-350 G). Canon RF bajonettre hasonló a helyzet, csak a vége sötétebb az RF 100-400-nak. Az R100 mennyire alap gép egy A6000-hez, GX9-hez képest? Azt látom hogy sok lehetőség nincs az obik terén, elég kevés RF bajonettes van.
-
Bondix
aktív tag
válasz
Muerte68 #58146 üzenetére
Utómunka nem játszik.
Tehén próbálgattam meg volt egy komolyabb Canon gépem is. De feladatam ezt a hobbit
Most viszont azért kérdezem igen, hogy JPG vs JPG melyikkel tudom jobbat össze tenni?
Az h nem mehet rögtön instara ez inkább emlékkepeknek lenne.
Jó tudom arra is ott a telefon mindig zsebbe de kirándulás stb alkalmával ha ezzel jobbat lehet automata lőni akkor elférne a nyakamba lehet.
De ugye ez vagy 12 éves gép tehát nem tudom 😳 -
nozs23
addikt
válasz
Muerte68 #56324 üzenetére
de a Fuji pld még a műanyag kit obival is jobb mint az átlag.
Ilyet nem lehet kijelenteni az utóbbi évek alapján. A lensrentalos Roger Cicala is megírta nem egyszer, hogy egyik gyártó sem jobb manapság, mint a többi. Vannak jobb modellek és kevésbé jobbak.
Nem tudom videóznál-e, de a Panánál van 4:2:2 10bit, míg a Fujinál csak 4:2:0, illetve túlmelegedés sincs a G9-el. Illetve van benne brutál jó stabi + dual OIS, ami gyakorlatilag piacvezető stabilizálás, amit nem fogsz tudni megközelíteni a T3-al. Van még high res mode + az egyik legjobb kereső a piacon.
Fotóra viszont fordul a kocka és jobban kijön a nagyobb szenzor + felbontás előnye a Fuji javára, arra azt venném a kettő közül. -
hito
nagyúr
válasz
Muerte68 #56185 üzenetére
Itt most nem a videó minősége lenne az elsődleges szempont, hanem a stream support. YT, FB streamelhető minősége még a videóban legfapadosabb vázak minőségét sem éri el, úgyhogy emiatt mindegy.
Sokkal fontosabb, hogy milyen a stream szoftveres támogatása az adott gyártónak. Ne legyen agyonbonyolítva, felhasználóbarát, egyszerű legyen.
Ahogy néztem Canonnak, Sony-nak tökre rendben van, Panasonic-nál nemrég indították útnak (2020-as és béta).
-
Neck
veterán
válasz
Muerte68 #55599 üzenetére
Jó ötlet, ránézünk
Most jelenleg az a terv, hogy eladok mindent az a6500 kivételével, és veszek rá egy Tamron 28-75-öt. Mostanában amúgyis kizárólag a Sigma 30-at és a Sigma 56-ot váltogatom
Ez így marad, amíg tisztul a kép az új FF váz körül. Aztán megy az a6500 is, és meglátom, melyik FF váz lesz, illeve hátha legalább tol az A7III árán lefelé pár 10 ezer forintot.
Ha meg szükségem lenne a széles látószögre addig, lehet veszek mellé egy 17-28-ot is. De nem hinném.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Muerte68 #55405 üzenetére
Az IBIS hiánya ami picit zavar mind a kettőnél, sony-nál még pluszban a szín. Ha egy kattintás lenne csak a szín, akkor egyel kevesebb gond.
Apsc alatt a sigma sor szerintem elég lenne. Olympus alatt nekem a sigma 56 1.4 nagyon bevált. Picit jellegtelen volt, de szép éles, és gyors. -
PuMbA
titán
válasz
Muerte68 #54916 üzenetére
Nem találtam meg, hogy mit csinál pontosan. Fuji oldalon találtam egy általánost, de ott csak azt írják, hogy közelebbre engedi a fókuszt és ennyi
Ez épp nem nagy segítség egy hozzá nem értőnek, de ha jól tudom a többi gép is csak ennyit csinál.
Gabesz84: "Ha jó fotókat akar, majd megtanulja használni."
Na így már ok
Ez az automata kitalálja helyetted a dolgokat sosem fog működni, mert a gép nem gondolatolvasó.
-
Neck
veterán
válasz
Muerte68 #54891 üzenetére
Én is hobbi és családi fotós vagyok, nekem meg van rá, lehet kövezni. Szerintem ez nem attól függ, milyen céllal fotózol, hanem attól, mennyit szánsz rá. Nyilván pénztárvafüggő is, de szerintem nem drágák a Sigma fixek, ezért a képminőségért meg pláne - elég sokan írják, hogy Best Buy. Emellett, vannak itt, és más közösségekben is sokan, akinek sokkal több lé áll benne, mint nekem, és nem keresnek pénzt a fotózással - én mindenesetre örülök, hogy ami benne áll, nem hiányzik máshonnan.
Megértem, hogy értékeled az f2.8-at az f3.5 helyett (ennyi a különbség a Sony kitobi és a Fuji kitobi induló fényereje között), de én továbbra se hiszem, hogy zárt helyen ez fogja megmenteni a szitut - de ha neked ez, akkor nagyon örülök neki. Én inkább eldöntöm, mit és hogyan fogok meglőni, felteszem a fixet, és végigfotózom vele a rendezvényt / családi eseményt, stb. Többségben családi eseményről van szó, így nem lökjük fel egymást.
Így van helyem - ha cserélni kell, akkor meg cserélek obit. A nagymamáknak meg szépen elmondom, hogy hány nyugdíjba kerül, ha meglöknek. Idegenek között meg fellépés kérdése, de nekem ilyen élethelyzet nem nagyon adódik. Ha meg tényleg 1 obival kell megoldani, akkor meg felteszem a 18-200-at, és emelem az ISO-t, a mai szenzorokkal már rég meghaladtuk azt, hogy meg kell ijedni 1 FÉ-el magasabb ISO-tól. De ahol lehet, maradok a fixeknél, ami tényleg nagyságrendekkel ad jobb eredményt egy kitobinál - legyen bármilyen jó is az.
Ha valaha eljön, hogy mégis egy obival kell megoldanom a dolgot, akkor meg cserélem a 3 Sigmát a Sony 16-55 f2.8-ra - az tényleg olyan, amivel a legtöbb dolog egy obival megoldható.Emiatt én semmiképpen nem kitobival akartam leélni az életem, tovább akartam lépni képminőségben, DOF-ban, ezért nem igazán érdekel, hogy van rendszer, aminek jobb a kitobija. Cserélhető obis rendszerekről beszélünk... Viszont használtam A7-et, Panát (igaz rövid időre), de elegem lett abból, hogy 10-ből 2-4 fénykép kuka (és mivel Murphy dolgozik, gyakran a legjobb momentum) az AF miatt. Az is lehet, hogy türelemmel, gyakorlással ez az arány javul, de sokszor egy jó momentum azon múlik, hogy a gép harapva fókuszál, szinte mindegy melyik fókusz módban és területben.
Fuji mondjuk nem volt nálam, majd kipróbálom, ígérem - bár látatlanban is azt mondom, én nem adnám a Sony AF rendszerét (jelenleg) semmiért. Az meg a pláne, hogy ennyiért ilyen szenzor + ilyen fókusz + IBIS + ezek a fixek nem volt egyik rendszerben sem - se Fuji, se Canon, se MFT.
Nagyon örülök neki, hogy elégedett vagy a rendszereddel - én is elégedett vagyok az enyémmel, örüljünk együtt!
-
SkyLine3000
addikt
válasz
Muerte68 #54891 üzenetére
Én ha végre tudok venni vmi motyót, biztos nem alap 18-55-el, hanem 18-105 (Nikon), vagy 18-135 (Canon) obival. Amire nekem is kell (amatőr vagyok) város, épület, rendezvények (suli, művház, család), arra megfelelne. Viszont egy 10-18as körüli szélest, amit biztos fogok venni, ha dslr-vonalon maradok. Néha épület fotózásnál jól jönne.
-
törölt tag
válasz
Muerte68 #54873 üzenetére
Várj, te tényleg azután emlegeted az objektivitást és az elfogulatlanságot, hogy megírtad a "Ha technózni szeretnél akkor Sony,ha fotózni Fuji
" kezdetű hozzászólást?
Én a filmszimulációkról vállaltan a saját ízlésem alapján alkotott véleményt fogalmaztam meg a szerintemmel, azzal, hogy azt vegye, ami tetszik: ha a Fuji tetszik, akkor azt kell venni.
Na de azt gondolni, hogy Sonyt csak a szuper számok miatt vesznek technózásra, azért erősen vicces.
-
-FreaK-
veterán
válasz
Muerte68 #54867 üzenetére
Igen, ráadásul az eredeti helyzet ez volt: "Családi élmények megörökítésére", ahogy nálam is, ez futkorászó gyereket is fog jelenteni, bent a szobában.
Ebben az esetben a fényerő és az AF is nagyon számít, így észszerűbb választás a Sony, mert egy A6400+Sigma 16mm/F1.4 olcsóbb és jobb ebben az esetben, és ebből a szempontból.Persze van még egy rakat másik szempont is, ahogy azt vázoltam feljebb
-
-FreaK-
veterán
válasz
Muerte68 #54864 üzenetére
"Érdemes kipróbálni melyik stílus tetszik jobban mert lehet hogy nem is számszerű dolog miatt fog tetszeni bármelyik rendszer csak egyszerűen szeretsz vele fotózni,kézreáll, vagy a képek tetszenek stb..
Nekem a Fuji-nál pld a kezelhetőség hogy mindent látok hol van nem kell a menüben kotorászni minden kézre áll az egyik fő szempont."Hát igen, ez egy olyan dolog amit tényleg érdemes lenne kipróbálni, de a gyakorlatban sajnos nehezen megoldható. Ha valaki épp most tervez a 0-ról indulni, annak ez nem opció, hogy kipróbálja előtte. Ehhez ugye legalább 1-2 hétig használni kéne (de lehet keveset mondok), hogy megtudd mennyire áll kézre, mik az igényeid stb., aztán eladni az egészet és kipróbálni a másik oldalt, aztán ha mégis az első tetszett akkor vissza váltani... szóval ez így nem reális.
"A másik a jó obi mint a 18-55/2'8-4- ami egy nagyon univerzális tud lenni,de még a műanyag kit obik is jobbak mint az átlag az 50-230-is az árához képest igen jó obi."
Igen, a Fuji 18-55-öt kifelejtettem, ha kitben veszed újonnan, akkor nagyon olcsó az az objektív , és az egyik (hanem A) legjobb kitobjektív, amit váz mellé csomagolnak.
E-infinity-n pl. X-T30 mellett 107e Ft a felára perpill.
Használtan ennél leginkább drágábban árulják sajnos.A többit nagyjából én is leírtam
Igen, erősen szubjektív a dolog
viszont azzal az érveddel nem értek egyet, hogy az AF a legfontosabb. Mindkét rendszer mellett lehet felhozni ilyen eseteket. Pl. Inkább nem vitted magaddal a gépet a Sigma 16/F1.4-el, mert túl nagy az objektív, viszont egy X-T30+ Fuji 23/F2.0 meg olyan kicsi, hogy mondjuk már befért a táskádba, így az egyikkel abszolút nem fényképeztél volna.
Vagy pl. a Fujinál a 30fps (az már videó, btw.) burst módot használtad, és így hiába hibázott az AF, lett egy rakat jó képed.
De mondom, ilyenből sokat lehet mondani -
-
80hun
addikt
válasz
Muerte68 #54459 üzenetére
Mondjuk ne hivjuk már átlagos kitobinak a 18-55-öt mert nem az meg nem is kitobi.
A kitobi egy szleng és a sötét zoomokra értik és nem a kitben kapható obikra.
Minden márkánál vannak f2.8-as zoomok és fényerős fixek is kitben azok is kitobik?Részemről ennyi , hasonlitgatni nincs kedvem mert bőven van mibe belekötni minden márkánál a cuccaikba
-
törölt tag
-
deathtania
senior tag
válasz
Muerte68 #54443 üzenetére
Most találtam egy Sony A7 gépet 28-70 objektívvel, kb 1 év garanciával, egész jó áron. Ez jó vétel lehet szerinted? Érdemes lehet megnézni? Láttam, hogy egy full frame érzékelős, míg a X-E3 APS-C.
A videó része engem annyira nem érdekel, hogy full hd vs. 4k, inkább csak fotózásra használnám a készüléket. Érdemes lehet az A7-et megnézni? Jó vétel lehet? -
80hun
addikt
válasz
Muerte68 #54254 üzenetére
Mondjuk a kérdező igénye volt a sport is
Én speciál ár /érték arányba dslrt ajanlottam volna mert a jelenlegi milcek közül ami jó sportra az nagyon-nagyon zsebbenyúlós
Tehát sokszor pont az obiválaszték csak egy dolog nem lehet mindent afelől megközelíteni. , apsc dslrre is korlátozott a választékÉn is idő hiányában mar nem akarok rawozni. De én a canon felé kacsingatok, a fuji és a canon szinei jöttek be eddig a legjobban főleg ha embereket fotózol.
Tehát mi igényeink is változnak folyamatosan
-
Hocsika
tag
válasz
Muerte68 #53104 üzenetére
Akkor már csak két kérdésem lenne:
Ha használt is játszik, akkor mik lennének a lehetőségeim kb ilyen árban, illetve ha egy objektívet vásárolnék, akkor ott milyen lehetőségem lenne? Valamilyen zoom tartomány kellene, mivel nem csak csoportos koreót fotózunk, hanem vannak szólók és duók is. -
-
tvamos
nagyúr
válasz
Muerte68 #52368 üzenetére
Fringer EF-FX adapter probaltam X-T1-en, 35, meg 85mm Sigma Art-okkal. Az patentul mukodott. (AF is.) Nem volt rossz sebessegben sem, de sajnos szurkuletben nem volt lehetosegm tesztelni. Tetszos.
(#52371) TBMC
Az A6400 vaz AF mindent visz, ha futja ra... (Ugy ertem, a felsoroltak kozul.)De ha netto 250 a keret a vazra, akkor mar majdnem belefer egy Fujifilm X-T30.
-
törölt tag
válasz
Muerte68 #52368 üzenetére
Sonyra van egy kitűnő képminőségű és olcsó f1.4-es sor, telitalálatnak számító gyújtótávolságokkal, piszok jó áron, ami azért komoly fegyvertény. Aztán van egy jó képminőségű 18-135, amihez képest - ha már a súly szóba került - másfélszer olyan nehéz a Fuji ugyanolyan átfogású és fényerejű obija. Aztán van egy 18-105mm f4 hasznos extrákkal videósoknak, ennek meg nincs is ellenfele más rendszerben. Szóval maradjunk annyiban, hogy az egyik gyártó obiparkja ebben jó, a másiké meg abban.
-
Zedroxine
tag
válasz
Muerte68 #52252 üzenetére
Azt is elfelejtettem hogy nem idegenkedünk az utómunkától sem.
Így a digitális előhívást is meg szeretnénk tanulgatni.
Eleinte tanulni lehet JPG-ben lövöldöznénk de szeretnénk a RAW nyújtotta szabadságot is kipróbálni.Köszi a gyors választ, megcsekkolom őket
Ugyanitt más véleményt is keresek
-
MittuDomain_
őstag
válasz
Muerte68 #52247 üzenetére
Igen, halott rendszer, de szerintem kipróbálni a MILC életérzést jó cucc az NX, inkább ilyet vennék mint Nikon 1 rendszert a halottak közül.
Ha valaki hozzám vágna egy NX1-et, minden gyári pro üveggel és kiegészítővel, nem nagyon használnám az M5-öt. Mikor '17 áprilisában ezt véletlenül megláttam, majdnem felforrtam a dühtől. Beszéltem is a bolttal, új vázak, Németországból hozták be boltürítés után, mert ott nem vették. Ez nemcsak két és fél éve volt óriási deal, de még manapság is elmenne egy közepesnek. -
válasz
Muerte68 #52241 üzenetére
Köszi ezt a sok infót!
Igazából a Sonyhoz azt a 16 mm-es pancake objektívet néztem, aztán megtaláltam róla ezt a tesztet a Youtube-n ahol a normál kit objektívvel van összevetve és a szélein a kit objektív sokkal jobban teljesít, míg középen a 16 mm-es palacsinta kicsit élesebb. De lényegében az igényeimnek mindkettő objektív teljesen megfelel, telefonról érkezve ott teljesen általános dolog, hogy a kép szélei puhábbak, hát még a telefonos ultrawide lencséken, ott meg pláne.
Találtam Sony a6000-eset többet is most aprón, szerintem azt fogok venni kit objektívvel. Csak picit a kamera szoftver miatt aggódok, hogy mennyire könnyen kezelhető vagy nem, de ahogy láttam a Fujinak is hasonlóan sok beállítása van.
Igazából örültem volna egy Touchscreennek rajta, na de azokat már 450 Euro felett mérik csak magát a vázat, az meg már úgy tényleg sok lenne. Aztán az Olympusnak igaz hogy az van, de a 4:3-as képarány meg nem tetszik, meg tegnap felhívva az egyik ismerősömet aki Canon tükörreflexessel fényképezik jó ideje, elmondta, hogy neki első gépe Olympus volt és akkor ott át kell méretezgetnem a képet ha 3:2 képarányút akarnék és hogy ő azt azért nem ajánlja. Aztán néztem pár fotót az Olympusszal és bár a színe meg minden nagyon jó volt, de a képméret nem tetszett. Úgyhogy aztán úgy döntöttem, hogy bár kicsit fájón de az érintőkijelző hiányánál meg kell kötnöm a kompromisszumot.
Azért az objektíveket amiket javasoltál még megnézem mindkettőhöz az árukat is figyelembe véve, hogy mik a lehetőségek.
-
válasz
Muerte68 #52167 üzenetére
(#52166) Hopkins95 Ha nem baj a lasabb fókusz akkor van egy XE1-18-55/2,8-4-es obival tokkal plusz aksival fölrakva,az belefér.
Légyszi egy linket dobjatok erre, én nem találom.
Utánanéztem jobban és igencsak jónak tűnik, főleg a használt ára.
Mivel egyiken sincs touchscreen, így elgondolkodtam rajta azért, hogy ez vagy a Sony Alpa a6000 legyen használtan. Gondolom a Fujihoz olcsóbb objektíveket kapni, ami ott egy plusz talán. De egyébként meg a Sony színvilága jobban tetszik kicsit(néztem képeket neten). Nem könnyű eldönteni. -
kacsyx
aktív tag
válasz
Muerte68 #52189 üzenetére
Hogy ezt a műanyagozást honnan szedik az emberek, nem is értem. Ja, ugyanúgy műanyagból van mint random egy dslr vagy másik milc.
Nem csúszik, nem kopogósabb mint bármelyik másik (ki pöcögteti a körmével, őszintén?), nem ropog sehol sem, nem lehet benyomni sehol. Mivel az egész gép kicsi, kompakt, még masszívabb hatást is kelt szerintem mint egy nagy gép.
Szóval egyáltalán nem értem, miért sz@rozzák egyesek a burkolatát, az égvilágon semmi baj nincs vele. Aztán lehet csak én fogtam ki egy vattával kitömött darabot... -
válasz
Muerte68 #52172 üzenetére
Köszi szépen!
Pedig a képeid elnézve bizony ez a Fuji is jó képeket csinál, most hirtelen ránéztem neten az újabb Fuji X-T10-re, most az is tetszik. Panasonicot dobom, annak nem tetszik a menüje eddig.
Szerintem a Fuji X-T10 és a Olympus EM10 között fogok dönteni. Majd jelentkezem nemsokára, hogy melyiket választottam.
-
válasz
Muerte68 #52167 üzenetére
Köszi!
És a Canon M100 esetleg? Mert Pumba írta feljebb, hogy a Panasonic menüje elég bonyolult volt neki. Holott találtam azzal a 12-32-es lencséről tesztet képekkel, először azt mondtam hogy milyen jó, de ez eltántorít tőle kicsit.Fujit valahogy nem akarok venni, emlékszem mikor megvolt a régi Fujim, valakinek Canon digitális fényképezője volt és jobb fotókat csinált valahogy.
Még az Olympus EM10-et néztem, csak ugye az nagyobb méretben, de az is tetszik.
-
A Zéé
addikt
válasz
Muerte68 #52074 üzenetére
az én szívem is afelé húz...
3 olyan gép/váz volt annó, amit nagyon szerettem volna, amikor nagyon rá voltam pörögve erre a fényképezős dologra, most már talán meg is engedhetem magamnak... Az egyik a D7000 (ez a 35/1.8-al nem barát, így kiesik), a másik az Oly E-M5 (ehhez kialakításban hasonlót használtam egy ideig, mert öcsémnek Oly Stylus 1 van), ami viszont eddig totál kimaradt, az a Fuji. Na, megálmodom még -
Neck
veterán
válasz
Muerte68 #52058 üzenetére
Hol írtam, hogy Nex 5?
Annyit írtam, hogy válasszon rendszert, és obikat előbb, majd ehhez vázat.A kereső (is) egyéni preferencia, persze jobb, ha van, mintha nem lenne. Ha régi filmes obikra épít, persze jobb, ha keresős gépet választ.
Pumba: inkább legyen szemcsés, meg lassabb, mint sötét. Legalábbis nekem ez vált be, rühellem, hogy nem látom a készülő képet, és a beállítások hatásait sem. Ettől még persze lehet fotózni vele.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Muerte68 #51723 üzenetére
+ Neck, kovsol, vihartigris
Koszonom, hogy megosztottatok a velemenyeteket! Nekem nagyon hasznos volt."Ha a fókusz sebesség pontosság fontosabb akkor a Sony jobb"
Egy konyvben azt olvastam, hogy ha a fokusz nincs a helyen, az a kep akkor sz@r. Minden mason altalaban lehet javitani utofeldolgozassal.(Nem tudom, hol van a kit objektiv, csak egy fixel, meg egy tele zoommal jarok csak. Egy portret akartam meg venni, de addigra megszunt a gyartas...)
-
Neck
veterán
válasz
Muerte68 #51725 üzenetére
Ígérem, befejezem az off topicot, de ezt még kénytelen vagyok megválaszolni.
"az emberek jó része sose vesz rá mást" - a cserélhető objektíves topicban vagyunk, én nem ebből indulok ki, hanem abból, hogy az emberek később bővíteni szeretnék a rendszert. Ha persze külön leírja, hogy kitobi mindhalálig, akkor persze az árnyalja a képet.
A JPG-re pedig annyit, hogy akad pár beállítás a Sony JPG-kre is, ezt én tényleg meghagynám egyéni preferenciának - nem kellene mindenkinek megemlíteni a Fuji JPG-t az előnyök/hátrányok taglalásánál, rendszer szinten. Már csak azért sem, mert a Sony is folyamatosan fejleszti a Color Science-t, az A6400-ban is léptek vele előre.
-
kovsol
titán
válasz
Muerte68 #51725 üzenetére
Megmutatom nekem az A7III-ból milyen jpeg szokott kiesni. [link]
Én mindig RAW+jpegben fotózóm. Előszőr is egy jó backup a jpeg azért a második kártyára. Másodszor meg nem minden képet szoktam megszerkeszteni, max vágni rajta utólag.Egyébként meg a probléma az, hogy az egyik monitorom kalibrált, gyönyörű rajta a baba bőrszíne, a másik monitorom meg nincs kalibrálva, és egymás mellé rakva látszik, hogy sárgább, szaruráltabb a bőre.
Elég nehéz arról beszélni, hogy melyik kamerából milyen képek jönnek ki, ha nagy mértékben attól is függ min nézi utána az ember. -
Neck
veterán
válasz
Muerte68 #51723 üzenetére
Persze, ha maradsz a kitobinál. De ezzel nem mindenki van így
Ha pl fényerős fix sor kell jó áron, akkor a Sony-ra van jó alternatíva.Szerintem a rendszert egyként kell nézni, és hozzá figyelni az igényeket.
A jpg meg ezerszer lerágott csont, nekem pl. a Sony realisztikussága jobban tetszik, nekem a Fuji kicsit "harsh", mese.
-
dabgergo
őstag
válasz
Muerte68 #51176 üzenetére
Köszi! Mindenképp használtan szeretném venni a vázat és az obikat is.
Zoomokkal nem vagyok nagyon kibékülve, D750-en is csak a 70-200/2.8 VRII az ami zoom.
Arra gondoltam h egy wide-al és egy közepes fix-el kezdnék.
Pl.
FUJIFILM XF 35mm f/1.4 R
és valami 14mm vagy 16mm-essel.Az a baj h megszoktam a nagyon jó lencséket (Sigma ART-okat), így hiába h ez csak próba lenne és főleg kirándulásokra, szívesen veszek jó minőségű fixeket. Két könnyű fix sztem király lenne és lényeget nekem lefedné. D750-en túrákon legtöbbször a 24mm 1.4-et használom.
-
80hun
addikt
válasz
Muerte68 #50437 üzenetére
most komolyan annyira rossz ez a minőség? link képek sok-sok
vagy annyival előrébb lennék a többivel? -
B-Clone
aktív tag
válasz
Muerte68 #49656 üzenetére
Hát igen... tudom, hogy leginkább a 400k-s keret közel kétszeresét sikerült körbeírnom. Ezért is érdekelne igazán, hogy adott gépnél miket kellene lehúznom a listáról.
4/3-nál mennyire valós az a félelmem, hogy sötétben viszonylag könnyen megtalálnám a szenzor határait zajosodás szintjén ? viszonylag sokat használnám este, szürkületben és tartok tőle, hogy a sötétebb részek, árnyékok hamar zajossá válnának.
Nézegettem pana G80 és G9-eket is amik nagyon sok tételnek megfelelnének a listán, csak ugye a 4/3... plusz nagyon kevésnek tűnnek a fókuszpontok... nem tudom, hogy ez mennyire jönne ki a gyakorlatban. Fogásra baromi kellemes gépek és nagyon sok extra fícsörük van.
Hasonlóan tetszett még az X-T2 is, bár ott már több mindenben akadna kompromisszum de a legnagyobb gondja, hogy heroin árban mérik hozzá az obikat.időjárásállóság egyébként ZS kategóriás szempont, a videó korlát meg szintén mert eleve rövid snittekre használnám.
-
törölt tag
válasz
Muerte68 #49478 üzenetére
Ha negyed millióm lenne egy gépre nem itt írnék, hanem már rég a kezembe volna egy Nex6-os portréobival.
Én max 100-ra gondoltam obival együtt és ne kitobi legyen, mert az mint látható már a Nikon1-en is gyenge. Nem feltétlen kell fix portréobi, de ne kitobi legyen. Ennyi pénzből nem véletlenül kezdtem Nikon1-gyel.Azért ez a 100 nem annyira sovány. Meg lehetne próbálni m4/3-öt beleerőltetni. De ennyiért ha beáldozom a méretet és bevállalom a tükrös rendszer esetleges nyűgjeit akkor van pl D3200. Meg minden hasonszőrű társa.
Szóval akadály nincs a képminőség felé, akadály az, hogy én fogok-e ekkora gépet magammal hurcolni és imádkoznom kell nehogy szoruljon valami vagy elállítódjon. Amitől ugye mentes a milc, nem véletlenül pártolom annyira azt. Viszont tagadhatatlan, hogy ugyanabból a pénzből a m4/3-höz képest is hatalmas előrelépés.
Erre még aludnom kell nem keveset. -
törölt tag
válasz
Muerte68 #49469 üzenetére
Mennyivel élesebbek, részletesebbek ezek a képek, mint az enyémek. Meg kb. minden kép amit itt látok néha. És ezt nem a raw adja szerintem. Gyenge a kitobi a Nikon1-en. Sokkal jobb lenne normális fixekkel még elég is lenne az 1 col nekem, de ha egyszer nem kapni obit...
[link]
Szépek lennének a képek (ha épp belenéznének), de nekem egyszerűen nem elég részletgazdag. A nagyobb háttérmosás lehet enyhítene ezen, mert nagyobb különbséget adna ki a portréalanyhoz, de akkor sem látom a hemzsegő részleteket, mint az itteni képeken.
Mikor megvettem a gépet fél éve akkor nagyon örültem neki, hogy leugranak a képről a dolgok, mennyivel másabb, mint telefonnal. Aztán eltelt fél év, a szemem megszokta és most visszanézve az első képeimet, azokon is ugyanazt látom. Pláne mivel azóta nagyon sok fotót megnéztem másoktól tanulási szándékkal és egyszerűen érzem, hogy ez gyenge az agyam látóideg központjának.
Amivel nincs baj, a baj azzal van, hogy ezt elég drága kiküszöbölni.
És azt is tudom, ha vennék is mást mi garantálja, hogy fél év múlva nem lesz az is kevés? -
törölt tag
válasz
Muerte68 #49466 üzenetére
És a 4:3 képarányt mennyire lehet megszokni m4/3-nél? Mert bár van 3:2 szoftveresen gondolom, de akkor alul-felül két csíkban nem használja ott a szenzort (vagy levágja a képet) ami megint nem jó.
Legnagyobb baja a Nikonnak, hogy nincs obi. Ami van annak egy része meg indokolatlan tudású és ennek köszönhetően árazású. 32 milis fix f1.2-vel valami 200 ezrekért megy ebay-en, ki a bánat veszi azt meg egy 1 colos vázhoz. Miért nem volt jó az f1.8-on, ahogy a 18.5-ös is. Rögtön harmadannyiba kerülne és vette volna a nép. Ráadásul nyitott rekesznél mindkettő színhibázik, ki se tudja az ember használni.
A fix 10-es meg f2.8 ami gyakorlatilag a kitobi szintje majdnem. Kitobi van háromféle, meg motoros zúm mert az menci videózásnál. Ja meg persze színesre eloxált obik. Fontos dolgok.
Az első szenzorok sem olyan rosszak, az utolsók meg egészen jóra sikeredtek. Nem lett volna ezzel gond, ha van mit elé rakni és a rendszer tudásához mérten igazodnak meg az árazása is. -
törölt tag
válasz
Muerte68 #49464 üzenetére
Az gáz mondjuk, ha a kis Nikonba belefért a hibrid akkor a többibe miért nem. Az állatok nem szeretnek várni fókuszálásra. A Nikonba pont az a jó, hogy első fókuszálás után már nem csinál semmit, ha a tárgytávolság változatlan. Ellenben a kontraszt alapúval ami minden alkalommal végigzongorázza. Persze ettől még lehet az is gyors, nem tudom, mert nem volt dolgom még egyedüli kontraszt alapú fókusszal fényképezőgépben. Keresek róla majd videókat.
-
törölt tag
válasz
Muerte68 #49461 üzenetére
Nekem ez már picit sok. Épp ezért gondoltam, hogy inkább m4/3 kéne. APS-C-ből amúgy is Sony Nex5-öt néztem, de ezt már nem tudom megfizetni, nekem ez a szenzorméret drága.
Pana kiesik a színei miatt, akkor marad az Oly. Gyors fókusz kellene, EVF viszont nem fontos. Tudom, hogy kicsi a m4/3 is, de annak már van komolyabb tábora, épült rá valami.
Örülnék az elektronikus zárnak a megbízhatósága miatt, de ebben a kategóriában gyanítom a vázak nagy része redőnyös lesz mindenképp. Majd nem lóbálom annyit. -
törölt tag
válasz
Muerte68 #48757 üzenetére
Akkor egy a véleményünk, de tény, hogy egy ff dslr minden igényt kielégít, legalábbis a d600 mindent tud ami nekem kell, de nagyobb, ez tény...mellette, mivel hozzászokik a szem a nagy iso melletti jó képekhez, legfeljebb xtransos lapka jöhet szóba....árulok egy új epl7-et is, az asszonynak vettem de nem kell neki, kicsi, könnyű, jó képminőség de az isoval nem tudok megbarátkozni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
- Microsoft Surface Book 3 - 15 col
- BESZÁMÍTÁS! Logitech G923 kormány + Driving Force Shifter garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! GIGABYTE B360 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest