- 15+ Windows TIPP, amit eddig SENKI nem mutatott meg!
- Projektor topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Calibre, az elektronikus könyvtár
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Samsung LCD és LED TV-k
- Milyen széket vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
- SSD kibeszélő
- Kódolás Qwen3-mal saját gépen, Cline AI-alapú autonóm kódolási ágenssel
-
PROHARDVER!
Ajánláshoz szükséges kérdések (alkatrészeknél pontos megnevezést kérünk)
1.: Mennyit szánsz a hűtőre?
2.: Milyen házba kerül?
3.: Milyen alaplapra lesz?
4.: Processzor és videókártya típusa?
5.: Ramok pontos típusa?
6.: Egyéb igények? (szín, RGB, stb.)
>>> Ajánlott léghűtések és paszták táblázata - 2025 <<<
-
Qru
MODERÁTOR
(rögzített hozzászólás)
Felmerült az igény egy CPU léghűtés kibeszélő topik iránt, ami megnyitásra került.
A jövőben itt csak a konkrét választással/vásárlással kapcsolatos dolgok kerülnek a kibeszélő topikba pedig a minden más (tesztek, vélemények, tapasztalatok).
Új hozzászólás Aktív témák
-
-Faceless-
őstag
Sziasztok!
Valaki vett már, vagy tud olyanról aki vett bequiet lga 1700 foglalatot?
Két napja adtam le a kérést rá, és elvileg email-ben küldik a fizetési formot, de semmit nem kaptam még automata levelet se.(komolyan szánalomba illő ez az egész helyzet. Még noctua a saját oldalán forgalmazott hűtőkhöz is csak a régi foglalatot garantálja, közröhej)
-
inf3rno
nagyúr
The Versa H17 supports motherboards up to Micro ATX, a tower CPU cooler with maximum height 155mm
Pure Rock 2 Black Dimensions (L x W x H), (mm) 87 x 121 x 155Hát eléggé határeset.
Bekockáztatom, mert max beépítem a Pure Rock 2-t egy másik gépembe.
-
inf3rno
nagyúr
Sziasztok!
i3-10100-hoz kellene valami hűtő max 15-ért, de jó lenne 10-ből kijönni. Alaplap valszeg MSI MAG B460M MORTAR lesz. Háznál még vacillálok, hogy Fractal Design Core 1100 vagy Thermaltake Versa H17, mindenképp valami uATX tower jellegű.
Valszeg sok alkatrészt léctől veszek, nála van be quiet! Pure Rock Slim 2 és be quiet! Pure Rock 2. A slim-re írják, hogy olyan 75W TDP-t tud csak ténylegesen, és a CPU 65W-os. Szerintetek elég rá, vagy inkább legyen a nagyobb? A nagyobb egyáltalán elférne ezekben a házakban? Kell ezek alá low profile memória?
-
Speed®
titán
válasz
koko52 #92645 üzenetére
ATXnél is bekeverhet, ha az 1. slot a VGAé, de a mai lapoknál jellemzően az M.2 slot miatt a 2. helyre kerül. mATXnél is van ilyen, de sajnos még akad bőven ellenpélda.
A legbiztosabb az, ha a CPU középvonalától a VGAig mér az ember, aztán ha ez a méret kisebb, mint az adott hűtő szélessége felezve, szívó, ha nagyobb, befér. Vannak azért keskeny 14es megoldások (pl. Fortis 3) és drabálok is (pl. TSP140), néha egy picit eltolt socketpozíció is játszik (brutál VRM miatt pl.), szóval 2x mér, 1x vásárol a képlet. -
Pörp
senior tag
Sziasztok!
Sajna a Brocken2 14cm-es ventije nem nagyon fér el a RAM miatt. A venti annyira kilóg, hogy a ház oldallapja nem megy rá. A venti nem fér a hűtés és a RAM közé be jobban. 12cm-es ventivel nincs gond. Ha a 14cm-es ventit akarom használni, akkor el kellene forgatni a hűtést. Az is jó lehet ha a venti felfelé néz, és fentről szívja be a levegőt? A procihűtőből távozó melegebb levegő így a VGA hátoldalára megy... -
Vagany
őstag
válasz
Vagany #92632 üzenetére
Ez nekem is elég lenne gondolom:
ID-Cooling SE-224-XT ARGB V2
A ram-ok elférnének? mert elég magasakszerk:
(#92636) koko52
köszi, alapvetően léghűtést kersek, azt csak azért írtam, hogy nem zárkózok el mástól sem.szerk2:
(#92639) mgoogyi
Koszi, a gyárinál remélem halkabb és hatékonyabb lesz. A tuninghoz nagyobb kellen, vagy ebben is van kis lehetőség? -
mgoogyi
senior tag
-
vaakuum
addikt
válasz
Speed® #92630 üzenetére
Szia!
A 224XT ránézésre nem igazán szerelhető hátrafelé fújóra, a mugennél viszont láttam véleményt, hogy ez megoldható.
A gép eddig nem volt házban, és gyári beállításokon ment a proci egy Arctic Cooling Freezer 64 Pro AMD 3 hőcsöves 10+ éves hűtővel. Tény és való, hogy a körülötte lévő ventik viszont egész jól mozgatták a levegőt a VRM körül is. De mivel házba kerül, ezért kellene valami olyan hűtő, amivel azért rendesen lehet hűteni. Feszelést nem piszkálom, nem ér annyit, hogy teszteknél jó, aztán valami okból mégis fagyogat néha.
Az ajánlottak között nem szerepel, de [erről] esetleg mi lenne a véleményetek? Ahogy látom, a középre szerelendő 14-es ventit egész alacsonyra le lehetne engedni, így adna légmozgást a VRM-eknek is a lamellák alatt.
Nyilván ha van valami hátulütője, akkor maradna a mugen, csak ennél laikusként látnám ezt az előnyt, ami a dupla ventivel talán jól jöhet. -
Vagany
őstag
Sziasztok!
Segítségeteket kérem, hűtő vásárlással kapcsolatban
. A gyári hűtők általában nagyon alap kivitelek.
1.: Mennyit szánsz a hűtőre?
~10-15k, de akár duplája is, ha pl teljesen hangtalan vízhűtés és könnyű beszerelni is, mindent meghallgatok.2.: Milyen házba kerül?
Egyelőre Cooler Master CM6903.: Milyen alaplapra lesz?
MSI MAG B5650 Tomahawk4.: Processzor típusa?
AMD RYZEN 5 - 5600G5.: Ramok típusa?
VENGEANCE® RGB PRO 32GB (2 x 16GB) DDR4 DRAM 3600MHz C18Azt sem tudom ez a proci mennyire melegszik, de gondolom a gyári hűtő hangos lenne, ezért már megéri cserélni.
-
Speed®
titán
válasz
vaakuum #92629 üzenetére
Mivel az alaplap VRM részlege miatt erősen indokolt -offsetelt PBOval vagy leginkább alulfeszelt allcore OCval kordában tartani a procit, túlzásba nem kell esni, már egy 224XT Basic is elég lenne szvsz. Ha nagyon ki akarod maxolni, Mugen 5 Rev.B. pl., a PCIe slot miatt a nagyobb megoldások kiesnek amúgyis.
-
-
villifog
tag
válasz
-Faceless- #92626 üzenetére
-
villifog
tag
válasz
-Faceless- #92626 üzenetére
Termetesebb proci hűtőknél nem árt tájékozódni a felszerelhetőségről (mi az ami esetleg útban lehet). De gondolhatnak az alaplap gyártók a később érkező olcsóbb procikra és a hozzájuk tartozó olcsóbb alaplapokra is, ha nem kell fizetni a külön lefogatásért, még akkor is ha esetleg csak a szállításért kellene pénzt adni.
Szerelhetőség szempontjából szerintem egy jól eltalált konstrukció: VX BTK II.
Teljesen központos, Intel vonalon mindenképp, és szerintem akár négyzetes, vagy téglalap alakú a processzor talpa (már ami kompatibilis hozzá), teljesen jól lehetne felszerelni. -
-Faceless-
őstag
válasz
villifog #92625 üzenetére
Más gondok is vannak. Egyrészt az utángyártott 1700-as felfogató kit-ekkel is bajok vannak (részben ezért sincs még kint mindennel), mert a legtöbb cooler nem megfelelő ponton központosul. Arctic Freezer fogatással, és Noctua-val is problémáznak, részben azért mert az más a kettő magassága.
Szinte minden Asus lap, és pár MSI-on is olyan közel van a VRM borda, hogy pl. NH-D15-öt se lehet normális orientációban ráfogatni. A Freezer pumpát meg csak fejjel lefele, ha leveszed az alsó borítást (nem vicc ez így van az arctic oldalán).Jól olvastam talán a bequiet egyenlőre ami legnormálisabban működik, de ott is hozzáér a heatpipe a bordához.
-
villifog
tag
válasz
-Faceless- #92624 üzenetére
Mondjuk semeddig nem tartana megoldani az alaplap gyártóknak azt a megoldást, amikor megtalálható mind a 8 furat az alaplapon, és nem kéne új felfogató sem, mint a Te általad választott Asus alaplap esetében sem.
Azért akkor az 115x , 1200-as felfogatással is gond nélkül lehetne használni a meglevő processzor hűtőket az 1700-as foglalatú alaplapokban. -
-Faceless-
őstag
Ezt csak megjegyzem ide, hogy itt van az első szélesebb körben kapható alder lake léghűtő ha valaki keresné.
Nem lehet rajta ventit cserélni, és csak egy venti van rajta szóval i5 fölé nem ajánlom senkinek, és ott is óvatosan az oc-val. Talán addig megfelel amíg valaki nem akar 70k-s aio-t venni. Majd ha javítják a felfogatókat, és jobban elterjed akkor le lehet cserélni jobbra.
(lga 1700) -
vaakuum
addikt
FPS Windale-6 hoz lehetséges lenne olyan keretet vagy átalakítót venni AM4 foglalatra, amivel a lentről- fölfelé fújó felfogatást át lehetne forgatni előről hátrafelé fújóra? Most gyakorlatilag a VGA blakcplateről szívja a meleget.Vagy tippet, hogy hogyan keressem guglin.
-
Speed®
titán
válasz
hunterecske9 #92618 üzenetére
Alapvetően ez a topik a CPU hűtést hivatott tárgyalni, ha neked ilyen téren megfelel az i13X, akkor nincs gond. Árában egy 224XT Basic jóval hűvösebben tartaná komoly terhelésnél (130W körül maxol), de gondolom nem 24/7 render megy.
A házba felesleges ennyi venti, max. CPU/VGA terhelés mellett is <<300W hőt kell kimozgatni, erre 2-2 (elöl-alul be, hátul-felül ki) venti untig elég. A felső ventik közül kiejteném azt, amelyik a CPU hűtő elől szedi a levegőt, a VGA alatti venti pedig konkrétan utóbbi ellen dolgozik így, nyugodtan pattintsd ki azt is onnan vagy tedd át a frontra alulra, hogy a HDD rekeszt és a VGA alatti teret tolja friss levegővel.
A ventiket részemről idle minrpmre állítanám, ehhez a BIOSban kell túrnod, pl. CPU hőmérséklet függően 50°C alatt feleslegesen ne seregjenek, 75°C körül meg menjenek legalább félgázon, többre nem lesz szükség valószínűleg, így halk lesz összességében.
A CPU hűtőt nem tudod offolni, ahhoz kicsi, ha annak zavar a hangja terhelve, komolyabb megoldásra kell cserélni. VGA hűtése Afterburnerrel variálható pl., de ha ennyire nem sejted, előbb olvasgass a témában/topikjában, ne piszkáld, míg nem tudod mi-merre. Egyébként jellemzően egy kis alulfeszelés és görbeoptimalizálás javít rajtuk, illetve ha nem volt még szétkapva, akkor egy újrapasztázás is igen sokat segíthet a hűvösebb/halkabb üzem elérésében. -
hunterecske9
újonc
Sziasztok ! Kicsit túlzásba estem ventillátor ügyben és most küzdök !
Most raktam össze egy gépet és szeretnék a hűtésén állítani de nem tudom hogykell.intel i3 - 10100f - Arctic Freezer ACFRE00078A i13 X hűtővel ( https://www.pcx.hu/arctic-freezer-acfre00078a-i13-x-processz.. )
msi armor gtx 1060 3gb vidikari gyári hűtésével
Arctic P12 ACFAN00120A PWM PST fekete rendszerhűtő ebből van 6 db ( https://www.pcx.hu/arctic-p12-acfan00120a-pwm-pst-fekete-ren.. )
az alaplapon 1 4 pines vezérlő van ezért úgy oldottam meg hogy van egy Arctic Case Fan Hub ACFAN00175A Ventilátor tápelosztó ( https://www.pcx.hu/arctic-case-fan-hub-acfan00175a-ventilato..
namármost ez a táp elosztó van dugva az alapra és így egyszerre vezérli mind a 6 ház ventilátort amivel nincs is probléma .
a gép az esetek 80%-ban filmezésre van használva és 20% játék . azt szeretném beállítani csak nem tudom hogy lenne célszerű eggyáltalán hogy filmezés alatt minnél kevesebb dolog ( vagy több de halkan ) menjen, de játék alatt meg felölem pöröghet ahogy akar . hogy tudnám ezt minnél halkabbra megcsinálni filmezés alatt ? csak biosba tudom ezt állítani ? Ott hogyan ? illetve mi lenne a célszerű ? proci hűtőt kikapcsolni hogy csak a kicsik menjenek vagy mi a jó megoldás ? illetve videokártyának hűtését biosba nem tudtam állítani azt gondolom nvidia driverbe kéne de mire állítsam hogy jó is legyen ? a ház egy zalman s2 ha ez számít .
nem 0 hangú gép a cél csak hogy filmnézésnél minnél halkabb legyen .
Illetve mellékelek képet eggyáltalán jól vannak berakva ? mert fordítva is be tudom és fogalmam sincs minek merre kéne állnia hogy jó irányba fújjon !
Előre is köszönöm !
-
Speed®
titán
-
MEGAL0D0N
csendes tag
Sziasztok
A segítségeteket szeretném kérni
A fórum társak segítségévelvideovágásra építgetek gépet és elvesztem a hűtésekben.
1. max 15.000Ft
2 .ház :Cooler Master MasterBox MB511 Mesh MCB-B511D-KANN-S03
3. alaplap:Gigabyte B550M AORUS ELITE
4. proci :AMD Ryzen 7 3800X 100-100000025BOX
5.RAM : G.Skill Aegis 2x16Gb 3200MHz DDR4 F4-3200C16D-32GISSajnos nem ismerem a proci melegedését. Értem a TDP-t de inkább kérdezek mint anyázok.
Gondolkodtam a Alpenföhn Brocken 3on de itt félek betakar PCIE foglalatba.Felmerült a Ben Nevis is és az Artic esports duo is. De most rá leltem az FSP Windale 6ra( ez a legszimpibb).És még vagy 10 másik hűtőre...Sajnos most már fillér töcskölés van ,így nem baj ha olcsó.
Szóval milyen hűtőt rakjak rá?
Köszönöm szépen a segítséget. -
Nyugis
senior tag
-
Zaied
addikt
válasz
-Faceless- #92608 üzenetére
Köszi az infót!
-
Zaied
addikt
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy kb egy 2 órás útra kell vinnem a számítógépet és érdemes e levenni egy D15-öt erre az időre?
-
El_Toto
újonc
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni, hűtő vásárlás előtt állok, gyári hűtőt váltanám le.
Az alábbi összeállításhoz kérnék ajánlásokat.
Nem lesz tuning. Halk legyen.1.: Mennyit szánsz a hűtőre?
~20-30k
2.: Milyen házba kerül?
be quiet! Pure Base 500DX
3.: Milyen alaplapra lesz?
ASUS PRIME B550-PLUS
4.: Processzor típusa?
AMD RYZEN 5 - 5600X
5.: Ramok típusa?
Kingston FURY BEASTKöszi
-
ubiii
csendes tag
válasz
Wiz Khalifa #92603 üzenetére
Igazad van, ez is szép az egészben, végtelen féleképp lehet gépet építeni
-
-Faceless-
őstag
Akkor esetleg i9-et elfelejtve, csak a 12700k-ra?
Azt is úgy, hogy a munkámban csak a burst lenne fontos (ezért gondoltam az i9-et). Semmilyen hosszú távú task nincs csak olyan 1-2mp-es boost-okra lenne szükség, szóval BIOS-ban a power limit-et is bekapcsolnám.(inkább a processzort veszem visszább, de vizet nem akarok olyan gépbe amit nem akarok piszkálni)
-
Ribi
nagyúr
válasz
-Faceless- #92600 üzenetére
12900k-t ha tényleg meg van hajtva, kb csak vízzel lehet hűteni.
240W mellett a NH-D15 is 90+ fokon hajtja.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja, hogy a fórumozóknak segítséget nyújtson processzor léghűtések kiválasztásához. Kérdezés előtt kérlek töltsétek ki az összefoglalóban szereplő 6 pontos kérdéssort, amivel az ajánlást segíteni tudjátok. Ebben a topikban nem foglalkozunk kompakt vízhűtésekkel (AiO).
- Teszt DeepCool AK400 Digital: hűtés extra kijelzővel
- Teszt DeepCool Assassin IV: egy igazán különleges toronyhűtő
- Teszt DeepCool AK500 hűtő: elegancia magas áron
- Teszt Megvan-e 250 watt? Jonsbo HX6250 hűtő tesztje
- Teszt DeepCool AK400 hűtő: elegancia és hatékonyság
- Teszt DeepCool AK620 hűtő: színes LED-ek nélkül is megkívánjuk
- Teszt A Zalman CNPS20X trónfosztásra tör a léghűtések piacán
- Teszt Noctua NH-U12A: a hűtők új királya?
- Synology NAS
- Milyen légkondit a lakásba?
- Autós topik
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- 15+ Windows TIPP, amit eddig SENKI nem mutatott meg!
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Diablo IV
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- PlayStation 5
- BestBuy ruhás topik
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 9400/ RTX 2060 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
- NVIDIA Quadro M2000 4GB 128bit GDDR5 videokártya
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
- Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest