Hirdetés

Sötét szikla: be quiet! Dark Rock Pro 4 hűtő

Új király született a gyártó processzorhűtőinél, ami gigantikus és halk is, de vajon mire képes hűtés terén?

Teljesítmény, értékelés

Mérések

Első mérésünket az alaplapi ventilátorvezérlő „Silent” állásában végeztük el – ekkor terhelés nélkül valóban „silent” volt a gép, és be quiet! hűtője is hozta azt, amit a gyártó neve alapján elvártunk tőle, lévén 13,3 dB(A) zajszintet mértünk, miközben a CPU hőmérséklete a 22 °C-os szobában 35 °C körül mozgott.

Miután bekapcsoltuk az AIDA64 stabilitástesztjét, a processzor hőmérséklete pillanatok alatt 65-70 °C-ra ugrott, a ventilátor fordulatszáma pedig 960 rpm-re gyorsult. Innen lassú emelkedés kezdődött, melynek végén a hőmérséklet 76 °C-on, a zajszint pedig – a fordulatszám stabilizálódása után – 16,4 dB(A) értéken állt meg. Ez utóbbi kiváló eredmény, hiszen házba építve még mindig a néma tartományban vagyunk.

Hirdetés

Körülbelül negyedórás járatás után a borda hőmérséklete még mindig csak 35-36 °C-ig emelkedett, így nem csoda, hogy a terhelés elvétele után szinte pillanatok alatt esett a processzor hőmérséklete is 45 Celsius-fokra, innen azonban már csak lassan csökkent tovább 40 °C köré. Ez, illetve az előző menetben tapasztalt, az egyensúlyi helyzetbe történő lassú beállás is mutatja, hogy a mag és a borda között elég jó a hővezetés, ám a hatalmas hőkapacitással rendelkező hűtőt csak nehezen tudja lehűteni a lassan forgó ventilátor.

be quiet! Dark Rock Pro 4 Silent módban
be quiet! Dark Rock Pro 4 Silent módban [+]

Következő lépésünk az extrém terhelést jelentő Prime95 indítása volt, melynek során a CPU fogyasztása is 250 watt fölé ugrott – ez természetesen azzal is együtt járt, hogy a CPU hőmérséklete 85 °C-ra, a ventilátor fordulatszáma pedig egyből a maximumra ugrott. Ebben a pontban 27,7 dB(A) zajszintet mértünk, ami már határozottan hallható, de még mindig elfogadható. Hosszabb terhelés után a CPU hőmérséklete végül 90 °C-ra állt be.

be quiet! Dark Rock Pro 4 maximális fordulatszámmal
be quiet! Dark Rock Pro 4 maximális fordulatszámmal [+]

Utolsó próbaként kikapcsoltuk az alaplap ventilátorvezérlését, maximumra állítva a fordulatszámokat. Ekkor természetesen folyamatosan 27,7 dB(A) zajszinttel számolhattunk, így nyugalmi állapotban 30 °C, míg az AIDA64 stabilitás tesztjénél 67 °C maximumhőmérsékletet mértünk.

Értékelés

Jó munkát végzett a be quiet! – a Dark Rock Pro 4-nek ott van a helye a legjobb kéttornyos hűtők között: azon felül, hogy tényleg brutálisan néz ki, hűtési teljesítménye is remek. A be quiet! mindig is a halk működésre helyezte a hangsúlyt, és ezen a téren különösen erős a Dark Rock Pro 4, amely elődjéhez képest alacsonyabb fordulatszámú, így halkabb ventilátorokat kapott. Ami nem sikerült igazán jól, az a rögzítés megoldása, mert bár érezhető a fejlődés, és különösen az LGA775/115x/1366 foglalatok esetén egyszerűsödött az összerakás, még mindig vannak kritizálható elemek.


[+]

Mindent összevetve ugyanakkor ez a hűtő tud mindent, amiért ma valaki egy csúcskategóriás léghűtést vásárolhat: ha szükséges, akkor megbirkózik egy túlhajtott HEDT processzor hőtermelésével, ha pedig szükséges, akkor egészen magas TDP-ig gyakorlatilag némán dolgozhat, így aki félpasszív VGA-val és tápegységgel párosítja, az könnyen készíthet egy tulajdonképpen hangtalanul üzemelő konfigurációt a segítségével. Ezeket figyelembe véve úgy véljük, hogy ha ára valóban 27 000 forint körül alakul, akkor megérdemli a tetszett díjat.


be quiet! Dark Rock Pro 4 processzorhűtő

Wombath

A Dark Rock Pro 4 hűtőt a be quiet! bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés