Hirdetés
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Paxker315
addikt
Z490 Budget lapok tesztje HW Unboxed-TS-nál. Sajnos megnézni most nincs idő, de legyen itt a link, hogy akit érdekel, klikkeljen : )
Z490 VRM testing.
Asrock nagyon leszerepel, a Prime-P ASUS Z490-ből is nagyon meggyőző, akárcsak az X570-es párja! Az MSI A-Pro sem tűnik rossznak.[ Szerkesztve ]
-
Beba Snake
aktív tag
válasz Bigemperor #96194 üzenetére
A MAX nélküli verzióm van, R7 3700x is mehet benne. A maximum 6 magos R5-ökkel meg természetesen a 4 magos APU-kkal meg teljesen sima liba.
Veheted nyugodtan.
Szigorú a stílusom, mint a lópokróc. Nem miattad, nem ellened. A sündisznó is tüskés b@ssza meg a ló! Aki meg belém rúg, azt székely módra visszaadom!
-
palfitom
félisten
válasz Bigemperor #96194 üzenetére
Szia,
"Irodai gépbe" szinte mindegy.
Bár a legjobb a Mortar MAX, de nincs rá igazán szükséged, ezért elsősorban az MSI B450M Pro-VDH Max-ot javaslom, utána talán a Pro4-F-et.Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
Bigemperor
senior tag
válasz Bigemperor #96193 üzenetére
MSI B450m Pro-vdh max -erről mi a vélemény például?
[ Szerkesztve ]
-
Bigemperor
senior tag
válasz Bigemperor #96036 üzenetére
Sziasztok!
Bátorkodnék akkor újra nekifutni a kérdésemnek, mert az előtte lévő sok-sok hsz és az azóta született jónéhány is, még jobban elbizonytalanított.
M-ATX-ben gondolkodom, kisebb ház, kisebb hely, kompaktabb megoldás most ami jobban érdekelne.
M-ATX lapok közül ezeket ajánlották: Gigabyte B450M-DS3H, Asrock B450M Pro4-F, Gigabyte B450 Aorus M, MSI B450M Mortar MAX |||
Mindegy a platform, de nem akarok hónapokat várni és a keretet is alacsonyan akarom meghúzni, kérnék egy közepesen jó, és egy jó ajánlást. 30k - 40k lenne a keret nagyjából, nem akarom, hogy elszabaduljon az összeg. Fontos viszont, hogy időtálló legyen, amennyire ez lehetséges, nem ragaszkodom b450-hez sem.
Ryzen 5 3600, 16 Gb DDR4 RAM, Radeon RX 5600 XT lenne kb hozzá.
Nem akarok tuningolni, játék kevesebb lenne, inkább általános irodai felhasználás.
Hálás köszönet. -
Steve0804
kezdő
Sziasztok!
Èn is ùj configon gondolkodom.
B450-es lappal terveztem eddig, de nem kapkodom el, meglàtom az 550-es lapok milyen eredmènyt hoznak.
Gtx 1660 Super amit az ùj configba àtvinnèk, mit gondoltok ez a kàrtya egy 550-es lappal mèg időtàllò összeàllìtás? -
jeni
félisten
Zsír újban gondolkodol?
B550 és hozza való procit.
Azt gondolom már nem érdemes a B450 lapra hajtani mikor lassan 1 hónapon belül itt lesznek a B550 lapok.
Árban ezzel lennel előrébb és hosszabb távra ez lenne a megoldás.
Lehet az Intel konfig is de a procik drágábbak ahhoz kisebb teljesítménnyel.
Ha lesz VGA akkor sima 3600 is jó.
Ha nem lesz diszkrét kari akkor valmi 3xxxG procit. -
nagyúr
válasz Milka 78 #96187 üzenetére
Az Asrock B450 PRO 4 lapnál mindkét M2 csati tudja a pci-e NVME SSD-t. Az egyik csak NVME-t tud x4 módban, a másik NVME-t max. x2 módban/SATA-t is, 2 SATA portért cserébe.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Milka 78
nagyúr
Alaplap gyártók jóindulata, esetleg a bios chip mérete is beleszól.
Szerintem egy olcsóbb B450 és egy 1600af most eléggé best buy mindenes és ha kevés lenne még mindíg bele lehet rakni egy 3600x/3700x-et, amivel meg röhögve el lehet lenni a ddr5-ig ami azért 2-3 év múlva csak eljön már (bár ezt csak a jósgömböm mondja)
Hozzáteszem a B550 is megoldás, csak ugye per/pill lövésünk sincs mennyibe fog fájni és mit is fog tudni tapasztalatok hiányában, ezen felül egy új platformank idő kell, hogy kiforrja magát...viszont egyértelműen időtálló terméked lenne. -
Milka 78
nagyúr
válasz ctrlaltdel13 #96185 üzenetére
A HDMI+DVI menni fog
GIGABYTE B450M S2H ami 21 ropiból meg is van. Ezen van 1 x PCI Express 3 x16 foglalat, x16 sebességű(ha jól rémlik apu-val X8-ban fog menni) és 2 x PCI Express x1 foglalat.
Gondolom az ASUS Xonar Essence STX II hangkártya pcie x1-es karira gondoltál, mert ugye ez pciex1-es nem pci-os). Viszont rajta csak 1 db M2-es csati van rajta, ugyan akkor a hdmi 2.0-ás (4k@60hz).
Ha ragaszkodsz a 2db M2-es csatihoz (az egyik csak sata-ás!) akkor ott az ASRock B450M Pro4 1 PCIe 3.0 x16 (szintén x8 apu-val), 1 PCIe 2.0 x16, 1 PCIe 2.0 x1. Viszont itt a hdmi "csak" 1.4-es (4k@24Hz / 2k@30Hz.
Mindkét lap matx méretű (ha már htpc).
Én a wifi/bh-t talán megoldanám usb/bővítő karival, mert nem kicsit drágítja a projektet.Ha meg kell a 2db M2 a hdmi 2.0 és a sok pcie csati akkor ATX formátumban a GIGABYTE B450 AORUS ELITE-et mondanám, de ez kicsit overkill talán...
-
.mf
veterán
Sziasztok!
Bocs, ritkábban követem mostanában a fejleményeket, egy kicsit elvesztettem a fonalat az AMD chipset-mizériánál. Mi lett végül a B450 vs következő proci-gen meccs vége, 4xxx kap-e végül hivatalos támogatást, vagy csak az alaplapgyártók jóindulatától függ (van-e lista?), vagy van, amivel nem is fog működni?
Melyik opciónak van több értelme:
a.) B450 + 1600AF most, majd pár év múlva 4xxx-szériás 8-magos ha támogatott, 3700 ha nem;
b.) B550 + 3300 most, majd pár év múlva 4xxx esetleg 5xxx 8-magosA +magok nem annyira játékok, mint fotószerkesztéshez kellenek - tegnap is egy timelapse sorozat párszáz képére ráküldtem, elszüttyögött vele egy jó ideig a gép... 3300 vs 1600AF ugyan 4 vs 6 mag, de hasonló teljesítmény, ha jól látom.
Hosszú távra tervezek, a nyár végén vennék, ha vennék (lehet, hogy egy ideig külföldön leszek, akkor csúszik).Köszi!
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
jeni
félisten
válasz Hauptmann #96182 üzenetére
Alzánál jelenleg ez az egyetlen X470 lap kapható.
szerintem ez ennyiért több mint jó kategória. -
palfitom
félisten
válasz Hauptmann #96182 üzenetére
Szia,
Lenyitod az Összefoglalót, és találsz ajánlott lapokat!
Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
Hauptmann
addikt
Sziasztok,
Ryzen 7 2700X alá milyen X470-es lapot érdemes nézni? Nem feltétlenül újban gondolkodom, használtban is jöhet ajánlott típus.
-
Milka 78
nagyúr
válasz ctrlaltdel13 #96180 üzenetére
Egyszer ennek már nekifutottunk és nem nagyon volt értelmes megoldás, átalakítózni kellett és olcsóbb volt egy akármilyen lap+dvga. Talán Intel vonalon volt 2hdmi+1dp portos amihez szintén átalakító kellett...
-
ctrlaltdel13
őstag
Erre valaki?
[link] -
palfitom
félisten
válasz Csokifalo #96178 üzenetére
Hát ez már más kérdés...
Én is és Milka is csak arra reflektáltunk, hogy beletehető a 9700K az alaplapodba.Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
palfitom
félisten
válasz Csokifalo #96174 üzenetére
Csak nem mindegy, hogy kire hallgatsz...
A HD3P bár nem egy vérbeli tuninglap, belépő-kategória (van ennél gyengébb Z370-es, pl. a Z370M DS3H), de simán belepróbálnám a 9700K-t, legfeljebb játszani kell kicsit a feszültségekkel...Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
Milka 78
nagyúr
válasz Csokifalo #96174 üzenetére
Mondjuk a margó szélére megjegyezném, hogy a hd3p egy full fapad, belépő szintű lap volt világ életemben és a vrm szeretett rajta melegedni... mondjuk én simán beledobnám az i7-et, levenném 1.250v alá a feszt és meghűteném a vrm részt egy 12cm-es ventivel. Max nem megy csak 4.8ghz-t, de az enyém sem megy többet, még is élek.
Ui : Ki ajánlotta, mert én nem látok semmilyen h.sz-ed itt...ha csak nem dupla reges
Ui 2 : ASrock Z370 Extreme 4 a közép kategória, de a Tomahawk sem egy nagy eresztés.
[ Szerkesztve ]
-
Csokifalo
senior tag
válasz palfitom #96173 üzenetére
Igazad van csak ugyanígy jártam anno a Z370.et ajánlották az i5 8600K mellé, vettem egy Gigabyte Z370 HD3P lapot ami közép kategória volt 2 éve. Most upgradelném 9700K.ra csakhogy itt a feketeleves, gyenge alá a lap...lap + cpu ha meg már cserés akkor indulnék amd irányba csak nem akarok megint igy jarni ennyi
[ Szerkesztve ]
-
palfitom
félisten
válasz Csokifalo #96170 üzenetére
Ha nem bízol az itteni ajánlásokban, akkor miért kérdezősködsz?Még egyszer leírom:
A Tomahawk MAX egy kiemelkedő B450-es lap, nyugodtan mehet bele 3900X is.
De természetesen vehetsz X570-et, nem akar róla senki sem lebeszélni! (én sem)"mellé vett Z370-el hogy nem ajánlott bele a 9700K már" - Pontosan milyen lapról van szó?
[ Szerkesztve ]
Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
palfitom
félisten
válasz ctrlaltdel13 #96168 üzenetére
És milyen csatlakozókra van szükséged a monitorokhoz?
-
Csokifalo
senior tag
válasz mcmike #96169 üzenetére
Nekem is a tomahawk max.ot ajánlgatják 3700x mellé de félek tőle hogy ugy jarok mint a 2 éve i5 8600k mellé vett Z370-el hogy nem ajánlott bele a 9700K már...én 70-80ig mennék el lappal, nézegettem az x570.et de ott meg félek a ventitől hogy mennyire lesz hangos és tartós. 20 eve volt nekem alaplapon venti az rossz tapasztalat volt
Gigabyte X570 Gaming X -el.én is szemezek. Az fanless egyebkent?
[ Szerkesztve ]
-
mcmike
őstag
Sziasztok,
Még időben kérdezném meg hogy milyen x570-es lapot ajánlanátok egy Ryzen 5 3600 és Crucial Bllistix 16GB 3000MHz szetthez, amikor a fő cél hogy a next gen CPU-kat is támogassa majd a lap.
1. Mennyit szánsz az alaplapra? leginkább budget kategória, max 60k körül
2. Milyen hardverek alá szeretnéd? AMD Ryzen 5 3600, Crucial Ballistix 16GB KIT 3000MHz
3. Milyen méretű lapot szeretnél? mindenképpen rendes ATX méretn NEM mini!
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...) egy SoundBlaster Z hangkártya, meg MSI GTX 1080 menne bele
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten
csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ? csakis DVGA: MSI GTX 1080
6. Szeretnél tuningolni vagy nem? idővel, moderáltan
7. Használt, vagy új alaplap? nekem bármelyik jó lenne, de sztem csak újat lehet kapni
8. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...) nem annyira
+1: Esetleg szeretnél CF/SLI-t? nemHangkari nem érdekes. Inkább a fanless működés fontos (hogy kikapcsoljon), meg hogy jó VRM rész legyen amivel a next gen CPU-k valszeg menni fognak. Érdemes lenne elállnom a Tomahawk MAX vásárlástól emiatt? Még 14 napon belül vagyok.
Ezekre gondoltam: Gigabyte X570 Gaming X, vagy ASUS Prime X570-P
Előre is köszi a válaszokat!
[ Szerkesztve ]
LIDL Richard featuring Billy Auchan...
-
ctrlaltdel13
őstag
Sziasztok.
Htpc összeállításán agyalok, ehhez keresek alaplapot.
Főleg hogy ez alapján tudjak dönteni a házzzal kapcsolatosan is.
Atx kontra m.atx.Ami biztos hogy ryzen 3200g lesz, stxii hangkari(2 pci sín).
Három megjelenítő lenne rá kötve(monitor,tv,proji)
Dedikált vga nem lesz.
Szeretnék minimum egy de ha lehet 2db m2 ssd foglalatot.
Az még képlékeny hogy beépített wifi, bluetooth legyen e az alaplapon. (Van e értelme?)
Ezek alapján tudnátok ajánlani?
Thx -
Tom5
addikt
Nmide. Törölhető
[ Szerkesztve ]
-
Jocikablack
tag
válasz ScomComputer #96164 üzenetére
De.. Gondolom. Mivel nem értek hozzá. Azért kérdezek
-
ScomComputer
veterán
válasz Jocikablack #96159 üzenetére
A mostanában nálam járt, z390 pro lapok,mind F10-el jöttek....nem gondolod tán,hogy a first release-el jönnek, 2020 van...
Bár kitudja, hogy nem reklámozott bolt, honnan szerzi be,jól tetted, hogy kérted a bios frissítés,csak arra figyelj,hogy legfrissebb public a F12c.....a beta meg az F12h....
OFF befejezve....[ Szerkesztve ]
-
jeni
félisten
Az i7-9700 berakva azzal nem tudna frissülni az adott F9 BIOS-t felrakva?
-
mcmike
őstag
1. Régebbi BIOS-as is kompatibilis procival frissítesz (kölcsön CPU valahonnan)
2. Vagy olyan helyen veszed meg, ahol felfrissítik neked (van ilyen szolgáltatása az üzletnek -> igen, van ilyen de ez itt nem a reklám helye)LIDL Richard featuring Billy Auchan...
-
Jocikablack
tag
Sziasztok! I7 9700-as procim van. Gondolkodom egy GIGABYTE AORUS Z390 PRO WIFI alaplap vásárlásban. Azt olvastam, hogy az F9-es Biostól támogatja a procimat. Ha régebbi bios van rajta, akkor proci nélkül hogyan frissítsem? Nincs másik asztali gépem..
-
mcmike
őstag
válasz ScomComputer #96154 üzenetére
Tudom hogy régóta volt infó a B550-ről, meg specifikációk is. De megjelenést nyár utánra prognosztizálták. Gondolom aznap amikor megvettem a B450-es lapot, aznap fedték fel a leplet hogy minden kész van tessék vinni. De ha nem veszem meg a B450-et, akkor még mindíg nem lenne B550 mert rám várnának...
Mindegy most már, marad ezt a konfig. Teljesen jó lesz még egy nagyobb 3gen AMD alá...
[ Szerkesztve ]
-
Milka 78
nagyúr
-
Milka 78
nagyúr
válasz Kaci84 #96151 üzenetére
Nálam sokkal nagyobb tudású fórumtárs szerint is best buy (a h.sz második fele). Ha egy 1.300v-n rohangászó i9-el elbír akkor egy i7 nem fog neki gondot okozni.
-
Alurion
csendes tag
Sziasztok!
Gépcsere előtt állok, egy kis segítséget kérnék alaplap választásban:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
kb. 30k, nagyon max. 40k
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
AMD Ryzen 5 3600X, GTX 1070 TI, 16 Gb RAM
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
micro ATX
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...)
2 db m2 SSD nem lenne rossz, de jelenleg csak 1 slotot használok nvme ssd-vel
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
-
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
-
7. Használt, vagy új alaplap?
új
8. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...)
nem
9. Egyéb
Plusz pont lenne ha később alaplap csere nélkül tudnám fejleszteni benne a procit.
Amiket eddig néztem:
ASRock B450M Pro4 30k + BIOS frissítés 3k
MSI B450M MORTAR MAX 37k
Asus TUF B450M-PLUS GAMING és TUF B450M-PRO GAMING kb. 35k, de úgy láttam ezekre nem sok ajánlás érkezett a topikban.
Illetve még egy kérdés: MSI oldalán a MORTAR MAX specifikációknál ez azt jelenti hogy pl. 3600-as RAM-mal ne is próbálkozzak?
For AMD Ryzen Gen3 (R5/R7/R9)
2667/ 2800/ 2933/ 3000/ 3066/ 3200/ 3466/ 3733/ 3866/ 4000/ 4133 MHz (by A-XMP OC MODE)
Előre is köszönöm! -
mcmike
őstag
Sziasztok,
Lehet hogy nem a legmegfelelőbb topic, de mégis alaplapos kérdés. Most állítottam össze egy konfigot: MSI Tomahawk Max, Ryzen 5 3600, Crucial Ballistx 16GB 3000MHz, stb.
Viszont most látom hogy jelennek meg a B550-es lapok (persz ugye eddig se híre sem hamva nem volt nekik). Az alaplapot 05.28.-án vásároltam net-es rendeléssel (személyes átvétellel), szóval gondolkodom rajta hogy kihasználnám a 14 napon belüli elállást, ha értelmes időben megjelennének a B550 lapok itt Magyarországon. De ha már pl. 2 hónapot kell várni, akkor nem vagyok biztos benne. Szerintetek megérné várni? Vagy most már rakjam össze így, és hagyjak ki egy generációt? Mondjuk I7-4770k-ról váltok. Nem mondhatni hogy kapkodnék...
Előre is köszi a véleményeket...
-
palfitom
félisten
válasz Kaci84 #96151 üzenetére
Szia,
Ha lesz, akkor bekerül az Összefoglalóba!Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
őstag
Hali vannak már infók Z490 lapokkal? 10700K-hoz az AorusZ490 Elite AC-t néztem ki.
-
jeni
félisten
válasz Hublot #96149 üzenetére
Nekem az X470 Rog CrossHair Hero VII volt.
Semmi gond nem volt vele,mindent megevett. Talán az egyik legjobb faja volt. A tied is ugyan az a kategória,szerintem nem lesz vele gondod.
Corsair 2933Mz 2x16Gb CL15 (Hynix ram) igazából két külön álló 16GB modulokból áll, de teljesen egyformák de nem KIT-ben lettek véve,hanem egy boltból egy időben.
Kingston HyperX Predator 3600Mhz 2x8Gb CL17 (Samsung ram) ezt tudta alapból.[ Szerkesztve ]
-
őstag
Kuzin!
Crosshair VIII Hero ram kezelése milyen? Szereti a 2x16gb 3600 cl16 esetleg 3866 cl17 körüli ramokat?“ A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt!”
-
palfitom
félisten
Tehát ebből is kiderül, hogy NINCS AM4 platformon átfogó, minden márkát érintő tapasztalatod, sőt konkrétan MSI AM4 lappal sincs, de azért hangot adsz nemtetszésednek, miszerint nem érted a B450-es MSI hypot.
Nincs több kérdésem...És az OFF-olást is befejezem.
-
Comic
aktív tag
válasz Milka 78 #96144 üzenetére
Elnézést! Nem személyeskedésnek szántam, mém jelleggel írtam.
Szóval. Lehet, hogy szakbarbár vagyok az utosó IC-t és tekercset is ismerők szemével nézve.
Ellenben amit írtam, azt tapasztalatból írtam.
Amik legalább egy évig a kezem alatt dolgoztak, melyekből a saját következtetéseimet levontam.:MSI K8n Neo3-F - AMD Sempron 3000+
Fujitsu Brand lap - Intel Pentium D 925
Asus P5E - Intel Core 2 Quad Q6600
MSI A55M-P33 - AMD A8-3870k,
Asus M5A78L-M LX3 - AMD Fx 6100, 6300,
Asus P8Z77-V LX - Intel Core I5-3570k
Asrock FM2A88M Extreme4+ - AMD A10-5800k
Gigabyte B450M DS3H - AMD Ryzen 3 1200af
Gigabyte B450 Aorus M - AMD Ryzen 5 1600afBiosban az Asus a koronázatlan király. Azon lapokhoz képest - az én tapasztalatom alapján - az összes többi "full fapad", de mind alkalmas volt (és ki is bírta a kísérletezéseimet).
Saját tapasztalat alapján soha senkinek nem fogok nyugdt szívvel sem 'brand, sem MSI lapot ajánlani, mert azokkal volt a legtöbb bajom.
Mint ahogy intelt sem fogok senkinek. (Ez kb a Pentium D óta így van)Attól, hogy nekem nem lettek a kedvenceim, vagy valamiért nem jó szívvel gondolok erre, vagy arra - bármilyen alkatrész, bármilyen alkatrészét tekintve -, másnak lehet még vele jó tapasztalata.
To: Palfitom - Amint látod, elég régen nem vergődöm intel platformokkal, így azokról sem infóm, sem tapasztalatom...[ Szerkesztve ]
-
palfitom
félisten
Na, azt hiszem Milka meg is válaszolta helyettem...
"Szóval kicsit elvakultnak érzem ezt az MSI mániát, ami az utóbbi időben itt megy." - Nem mi tehetünk róla, ha egy márak "betalál" egy platformon.
Érdekes, hogy a Z390-es Gigabyte-mániánkat nem bírálod. Na ebből látszik, hogy nem reálisan, hanem érzelmi alapon látod a piacot.[ Szerkesztve ]
-
Milka 78
nagyúr
A gigának jóval gyengébb és melegedősebb vrm része van, full fapad biosa az Aorus névből meg nem következik a minőség, főleg esetünkbe amikor a ugyan azt a vrm-et kapta meg mint az SH2 csak egyszerűen megduplázták a komponenseket doubler nélkül (hogyan csináljunk kamu fázist ugye).
A Gigán jobb a körítés ez nem kérdéses, de egy faék egyszerű bios/vrm kettősénél ezen az árszinten jóval több kell és ez a lap minden csak nem árérték bajnok, igaz van akit nem érdekel az oc és a bios, de gazdagabb felszereltségre vágyik...kiki döntse el mi a prioritás.A személyeskedést ("mesélj még") kérlek mellőzd, mint a pontatlan infókat is gondolok itt a vrm/tunig témára, mert egyértelműen látszik itt a tapasztalat hiánya.
Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
Comic
aktív tag
válasz palfitom #96141 üzenetére
A BIOS chip tényleg kisebb, ami szerintem kb. mindegy, hiszen nem a chip méretétől függ a support. Ellenben az Aorus a Giga "VIP" (vagy minek nevezzem) szériája, aminek nagyon komoly a support háttere, ami az MSI-ről nem mondható el.
Tuning? Mesélj még 4x2+2 fázisú VRM-je van a Gigának, 4+2 az MSI-nek. Melyik is az erősebb/terhelhetőbb? Egyértelmű, hogy a Giga.
Továbbiak:
- Jobb VRM hűtés
- Integrált Blackplate
- Grátisz M.2 borda
- 2db M.2 (MSI-nél csak 1db)
Az pedig tényleg csak hab a tortán, hogy a Giga egy Aorus szériás lap, ami azért feltételezi a jobb minőséget, mint a többi gyártó belépő szériáinak.
Egyedül a RAM támogatása a sokrétűbb az MSI-nek, de ez meg megint olyan, hogy ebben az árszegmensben erős a kétségem, hogy egy belépő szintű gépbe valaki TOP OC ramokat rakna csillagászati áron.
Szóval kicsit elvakultnak érzem ezt az MSI mániát, ami az utóbbi időben itt megy. -
palfitom
félisten
Egy A-Pro MAX-szal szemben ez miért is lenne jó választás?
BIOS-csipje is kisebb, és tuningolásra sem annyira alkalmas.Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
palfitom
félisten
"és a tuningra kevésbé ideális" - Milyen tuningra?
Intelnél csak a Z-s lapok tuningképesek!"A memória oldalról mindkettő 2933Mhz -ig kezeli." - Maximum, de ez proci-függő!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Jó lap, jó felszereltség, 3600X-ig megteszi (az integrált I/O shieldért + pont tőlem).
3700X alatt már izzadós.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Comic
aktív tag
válasz Paxker315 #96136 üzenetére
Mondjuk evvel az ár/érték dologgal merészen vitába mernék szállni:
Ugyanazon áron: GIGABYTE B450 AORUS ELITE -
Paxker315
addikt
válasz gyonyoruwok #96134 üzenetére
Szia!
Nincs az A-pro maxtól jobb ár:érték arányú deszka most piacon AM4-B450-es vonalon. Kicsit olcsóbb:
Asrock B450M Pro4 F [link] és Pro4 [link]
Asrock B450 Fatal1ty Gaming K4 [link]De ezek szerényebb cuccok, és a nagyobb méretű BIOS-ROM mellett a teljeskörűbb BIOS, jobb proci&memó OC is az MSI mellett szól. Szvsz nem olcsóbb annyival az Arserock, hogy megérje preferálni az A-Pro MAX-szal szemben. Én mindenképp' az MSI-t választanám!
-
nagyúr
válasz Jegesmaci81 #96132 üzenetére
Üdv !
Általánosságban a következőt tenném:
Megnéznék pár B460-as és H470-es lapot, mit hoz tudásban/felszereltségben/árban, aztán összevetném ugyanezen szempontokból a belépő Z490-es lapokkal, és ha a Z490-es nem kerül többe 10-15k-val az előző 2-nél, akkor azt venném.
Inteléknél teljeskörű beállításokat eddig csak a "Z"-s lapokon engedélyeztek, nem hinném hogy ezen a stratégián változtattak volna.
A fő kérdés, hogy milyen CPU lesz bele választva.
Illetve mi az egyéb elvárás, pl. mennyi és milyen háttértár lesz használva.Ugyanakkor ha a CPU i5 lesz, és nem lesz cserélve pl i7-10700-ra vagy erősebbre, akkor, ha jelentősen olcsóbb, jóféle B460-as lapot vennék.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
gyonyoruwok
tag
sziasztok
a napokban hirtelen felindulásból megvettem az álom budget-alkalmi-gamer pc-m első építőkövét, egy G.Skill Aegis 3200mhz 16gb kitet, mert nagyon olcsó volt épp, úgyhogy már nincs visszaút. most szeretném lefixálni az alaplapot. egy Ryzen 1600AF-el szeretném majd használni, amit sok év múlva esetleg cserélnék egy 3600-ra, vagy 4600-ra akár, ha majd úgy ítélem meg, hogy vga-ban is érdemes továbblépnem, ami terveim szerint egy 5500 XT 4gb lesz. tuningolni nem szeretnék, megelégszem a gyári boost-tal, de a ramot mindenképp szeretném 3200-on járatni. ez nem is tudom, tuningnak számít-e, sok éve nem pc-zek.
az itt ajánlottak közül az MSI B450-A PRO MAX szimpi, bár árban ez már a nagyon max, amit szívesen ráköltenék. van esetleg valami ennél barátibb árú választás, vagy ezzel járnék a legjobban? csak megbízhatóságot, stabil működést keresek, semmi extra.
ATX-ben gondolkodom, őszintén nem tudom, érne-e bármi hátrány egy mATX lappal
egy Samsung 500gb 860 evo sata 3 ssd lenne még benne
és jelen állás szerint egy Zalman Z7 Neo házban
egy Gigabyte PB500 táppal megtámogatva
talán kicsit sokat rizsázok, de remélem kihámozható a lényeg. köszi előre isSony A6000 | iPhone 12
-
jeni
félisten
válasz Jegesmaci81 #96132 üzenetére
A B460 fejlettebb és teljes ATX lap.
H470 M lap ami kisebb és a tuningra kevésbé ideális. Északi VRM oldalon nincs hűtése sem.
A memória oldalról mindkettő 2933Mhz -ig kezeli.
7.1 audió csati a B460-n. Sata port a H470 kevesebb.
pont egy gagyibb H470 összevetése egy jobb felszereltebb B460 szemben.
a VRM oldalon a fázisban a H470-nek kell többet nyújtania.
nem fer a kettő egymással való összevetése.
A Z490 sokkal drágább lenne?
Általános összefoglaló
ezek szerint a H470 lap van magasabbra pozicionálva.
ez a legolcsóbb Z490 lap.[ Szerkesztve ]
-
Jegesmaci81
aktív tag
Sziasztok. Azt szeretném kérdezni hogy mindenhol azt olvasom hogy a H és B-s intel alaplapok között az a különbség hogy a B-s alaplapokon nincs RAID Komplett gépet szeretnék összeállítani és az új 1200-as foglalatú alaplapok között a B460-as Asus alaplapoknál mindenhol fel van tüntetve hogy RAID is van. Általános használatra építek gépet. Fontos hogy időtálló legye. Jelenleg egy 7 éves I3-as asztali gépet használok ami most kezd el kevés lenni. :-)
Szóval a kérdésem hogy az asus TUF GAMING B460-PLUS miben különbözik a ASUS PRIME H470M-PLUS-től. Melyiket érdemesebb megvenni általános felhasználásra?[ Szerkesztve ]
-
gjohnny
tag
válasz Milka 78 #96113 üzenetére
A B550-re nem akarok várni. Azok egyébként már júl elejétől a boltokban lesznek? Abból lesz 50-60 ezer közötti? Szívesen vennék egy olcsó x570-es lapot, de azokkal meg az a baj, hogy a chipset-nek aktív hűtése van, kis ventivel ami hangos. Van olyan jó áras x570-es, aminek halk, vagy kikapcsolható ez a ventilátor? Vagy van erre valami megoldás? Nem is értem arra a nagy chipset bordára miért olyan kis venti van biggyesztve? Elég nehéz dönteni, hogy mi legyen. Maradjak az MSI Carbon AC-nél, jó lesz az?
-
jeni
félisten
válasz Milka 78 #96129 üzenetére
mester!
rexing13
egy teljesen alapgépet keress egy ATI HD7470 karival,ott javasoltam neki,hogy egy összerakott ellenőrzött gépet vegyen 50000Ft keretig.
akinek meg alaplap a gyenge láncszeme annak
Jocikablack
egy jobb Z390 lapot vegyen,linkeltem párat ami is szerepel az összefoglalóban.
pluszban ami nincs az ajánlottban de mégis jó felszereltséggel bír,sőt sima 9700 procija van neki. -
Milka 78
nagyúr
válasz rexing13 #96128 üzenetére
Nálad az oc (tuning) nem játszik mert nem K-s procid van, de szerintem ott más frixi lesz, mert a 2666 vs 3200mhz-s memória között lesz vagy 4-8%-os gyorsulás ami nem sok, de ez inkább a Coffee Lake topickban kell majd kitárgyalni, hogy miért is érzed a lapot gyenge láncszemnek ( sanszosan a boost órajelek/beállítások/feszültségek/hőfokok)...
Minden esetre az optikai kimenet miatt ami drágítja ezt a projektet ASRock Z390 Phantom Gaming SLI-t mondanám, de ha nem kell mégsem az optikai akkor egy MSI Z390-A PRO is simán elég lenne. -
-
jeni
félisten
válasz Jocikablack #96126 üzenetére
Z390 lapot keress.
az alaplap kilóg a többi közül.
a házadba ATX kényelmesen bármi betehető.
76000Ft-ig optikai kimenetesre beállítva.
ASUS ROG STRIX Z390-F GAMING
Z390 AORUS ELITE
a tápegység mérete W-ban elégé overkill.
összefoglalóból:
Ajánlott ATX alaplapok, kisebb-átlagos OC-ra, ajánlott szorzózár mentes i5, i7 és korlátozottan i9 processzorok alá:
GIGABYTE Z390 UD
GIGABYTE Z390 GAMING X
GIGABYTE Z390 GAMING SLI
ASUS PRIME Z390-A (i9 alá alap feszültségen jó, de OC alatt hajlamos a vrm túlmelegedni)
Ajánlott ATX alaplapok, átlagos-komolyabb OC-ra, ajánlott szorzózár mentes i7 és i9 processzorok alá:
MSI MPG Z390 GAMING PRO CARBON
GIGABYTE Z390 AORUS ELITE
GIGABYTE Z390 AORUS PRO
Ajánlott ATX lapok, Extrém tuningra, nagy költségvetéssel, ajánlott szorzózár mentes i7 és i9 processzorok alá:
GIGABYTE Z390 AORUS ULTRA
GIGABYTE Z390 AORUS MASTER
GIGABYTE Z390 DESIGNARE
ASUS ROG MAXIMUS XI APEX[ Szerkesztve ]
-
Jocikablack
tag
Sziasztok!
A jelenlegi konfigom: Gigabyte b365 m aorus elite, Intel I7 9700, Gigabyte 2080 OC, G.skill aegis 3200MHz 4×8 GB, Evo970 ssd, NZXT Kraken X63, NZXT H710I. Lc power 1200w platinum
Sztem az alaplap lehet a gyenge láncszem. (memória csak 2666MHz).
70k-ig keresek akár használtat is. Tuning nincs. ATX. Optikai csatlakozó kellene. Design nem túl lényeges. 99%-ban játékra használom. Másik kérdésem: érdemes frissíteni a biost? -
jeni
félisten
válasz rexing13 #96122 üzenetére
nem tudjuk mi volt korábban?
mihez mérjük a használt cuccot amit tennél be?
vadiúj lehet nem jönne ki egy 50000Ft-ból de vannak készre összeszerelt ,átnézett gépek amit tudnál venni fekvőházasban vagy állóban mini méretben is.
fekvőházas-persze ebbe nem tudom,hogy beférne a használt ATI HD 7470 de lehet nem is kell oda mert az integrált is tud annyit.
esetleg az aprón szétnézni félgépek közt.
mindkettő DDR4 ramot használ és még nem is nevezhető régi elavult gépnek.[ Szerkesztve ]
-
palfitom
félisten
válasz RevoneX #96121 üzenetére
A Tomahawk MAX VRM-je egy picit hűvösebb, de minimális a különbség és a Gaming Plus MAX is tökéletes a feladatra.
-
ScomComputer
veterán
válasz SECTORnooB #96114 üzenetére
Még egyszer, de csak neked Bro....
B550, mikor jön ?
B550 VRM táblázat![ Szerkesztve ]
-
rexing13
csendes tag
Sziasztok! segítségre volna szükségem. Van egy Dell fekvő házas régi gépem . Ebbe szeretnék alaplapot procit es min. Ddr 3 memóriát. Video kártyám egy ATI HD7470 1GB DDR5 PCI-E videokártya.
A proci + alaplap+ memóriara kb 50000 Ft költenék. Köszönöm]xperia Z2] [Xperia S]
-
Paxker315
addikt
válasz RevoneX #96115 üzenetére
szia!
mikroATX v ATX lapot szeretnél? Előbbire olcsón jó megoldás lehet egy Pro VDH MAX 27ezer ft körül: [link]
Utóbbira pedig egy MSI B450 A-Pro MAX [link] - ha ATX, én ezt venném Oázistól, ennyiért megéri jelen helyzetben!Esetleg, nekem kevésbé szimpatikus, de megbízható igáslovak:
Asrock B450M Pro4 F [link] és Pro4 [link]
Asrock B450 Fatal1ty Gaming K4 [link] -
jeni
félisten
válasz RevoneX #96115 üzenetére
A gyereknek Asrock B450 Steel Legend ATX méretben de ez kapható B450M verzióban ami 30000Ft
Kingston Hyper Predator 2x8Gb 3200Mhz nincs gond vele.
olcsóban a G.Skill Aegis 2x8Gb 3200Mhz.
De vehetsz más olcsóbb Asrock B450M lapot 26000Ft körül.
Komolyabb OC lap az a Msi B450M Max az 43000Ft[ Szerkesztve ]
-
_t0Mi_
aktív tag
válasz SECTORnooB #96114 üzenetére
Én is erősen gondolkodom egy Ryzen 3-as szérián. Fogós kérdés, hogy legyen elég egy B550, vagy inkább az újonnan érkező MSI x570 Tomahawk..
---
-
RevoneX
csendes tag
Sziasztok!
Milyen alaplapot ajánlanátok egy Ryzen 5 1600AF-hez? Bios frissítés nélkül. Szeretnék OC-zni is. A Keret kb 30 ezer forint, de lehet egy picivel több is. Miket tudtok ajánlani? -
SECTORnooB
addikt
Sziasztok!
Mikor indul a B550-es előrendelős , palettàra felkerülős, bàmèszkodàs a földön kívülièkhez?
Már lesnèm mit veszek, 16. àn start és már 5.e van. -
Milka 78
nagyúr
-
Paxker315
addikt
-
jeni
félisten
válasz ScomComputer #96035 üzenetére
X470/X570 VRM táblázat is van valahol?
-
Paxker315
addikt
válasz aNorganiK_ #96104 üzenetére
Ezek közül Tomahawk MAX, v olcsóbban MSI B450 A-pro MAX v Gaming Plus MAX. Fogják támogatni a Zen3-at
#96105 Egyelőre korai még, főleg vásárlói értékelések alapján véleményt formálni : )
[ Szerkesztve ]
-
aNorganiK_
tag
Sziasztok!
Új konfig vásárlása előtt vagyok.
B450 chipsetet néztem ki ezek közül is a következő lapokat:
ASRock B450 STEEL LEGEND
GIGABYTE B450 AORUS PRO
MSI B450 TOMAHAWK MAXEzek közül ti melyiket ajánljátok? Illetve ezek fogadják majd az új 4xxx procikat?
Proci téren még nem döntöttem 2600,2700,3600.. itt is elfogadok tanácsot.
Válaszokat előre is köszönöm.
Üdv: Gergő
--- too weird to live too rare to die ---
-
gjohnny
tag
válasz Milka 78 #96102 üzenetére
A mostani gépben ASUS B150 PRO GAMING van, azon ugyanaz a SupremeFX 8 csatornás hangkártya van, mint a STRIX B450-F-en. Ha Asus lenne, akkor normál hűtéssel OC nélkül a RYZEN 5 3600-el nem lesz meleg az alaplap, de még 3800-al sem ugye? Néztem a MSI B450 GAMING PRO CARBON AC alaplapot is azon van 2 M2 mint az Asus-on és Realtek ALC1220 hangkártya az már jobb nem? Szerinted Asus STRIX B450-F vagy B450 GAMING PRO CARBON?
Köszi! -
Milka 78
nagyúr
válasz gjohnny #96100 üzenetére
Szerintem MSI Tomahawk MAX és ha nem tetszik a hangkari (de amúgy nem szokott lenni vele gond) akkor veszel bele egy jobbat. Ezen felül stabil megbízható lap, erős vrm és baromi sokan használják, van vele tapasztalat.
A másik lehetőség az ASUS ROG STRIX B450-F GAMING amin jobb hangkártya van, van rajta 2db m2 csati (az egyik csak x2, de a manualban le van írva bővebben), viszont a bios picit macerásabb mint az msi-n és a vrm rész is gyengébb/ melegedősebb (azért 3800 lazán megvan).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- Gigabyte 4.gen i7-es félkonfig! fejlesztés miatt, eladó! FoxPost ON!
- MSI alaplap
- Beszámítás! Intel Desktop Board DH87RL alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! ASUS ROG STRIX B250G GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest