Hirdetés
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen SSD-t vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
libit
tag
Udv. valaki mar probalta az MSI B450M MORTAR lapot?
[link]az elod B350 ajanlott volt
AMD 2400G + 2x4GB Kingston HyperX Predator DDR4-3200, CL16 (HX432C16PB3K2/8) -vel hasznalnam, tuning nelkul (esetleg a RAM-ot)
lapvalasztasnal a lenyeg volt, hogy legyen DP es lehetoleg mATX
[ Szerkesztve ]
-
libit
tag
válasz Petyás #87233 üzenetére
APU eseten tuning nelkul gyakorlatilag a video kimenetek tipusa hatarozza meg melyik lap a "nyero".
B450 szinte semmivel se nyujt tobbet a B350-nel, csak a kesobbi gepfejlesztes miatt erdekesebb
MSI meg a HDMI 2.0t se tamogatja hivatalosan...
mikor utoljara neztem GIGABYTE nem adott ki m/ATX lapot DP csatlakozoval[ Szerkesztve ]
-
libit
tag
válasz Milka 78 #87237 üzenetére
Petyas kerdesere reagalva 2400G+B450 - IGEN, kicsit elhamarkodott/elnagyolt volt a reakciom
a kerdes engem is erintett, mivel szinten 2400G ala kerestem lapot es jo fel evet vartam mig befutottak a B450es lapok. (150€s APU ala nem szandekoztam 150-200€s X470es lapot venni.)
abban teljesen egyetertek, hogy mivel van uj B450 chipset, a B350es lapok mar nem ajanlottak - termektamogatas, RAM, bios, stb...
Az uj "featurek" mint Precision Boost Overdrive, StoreMI...
PBO - 2400G nem tamogatja
SMI - 1TB SSD melett szamomra felesleges (szerintem 100bol 1 ember kihasznalja)
a varva vart nativ HDMI 2.0-t az MSI hivatalosan nem tamogatja - ennek ellenere MSI B450 mortar lett belolevideo kimenetek - mivel APUrol van szo, szerintem igenis lenyeges, hogy milyen csatlakozok vannak az alaplapon.
"rá tudok biggyeszteni akármilyen csatlakozót"
ami valojaban dGPU-t jelent, ami teljesen feleslegesse teszi APU-ra epiteni a gepet - szamomra kihasznalatlan teljesitmeny es penzkidobas (+fogyasztas = ho, zajtermeles)mivel a monitoromon van DP, HDMI, DVI es Dsub is a PCt a DPre akarom kotni, hogy ne kelljen allandoan atkotozgetnem ha masik PC/NBt szerelek
maskepp:
"Az alaplap elsődleges célja, hogy minnél hatékonyabban, biztonságosabban tudja a belé helyezett processzort futtatni."
"Ha ezen felül van extra kérés amitől a vásárló nem akar/tud eltérni..."milyen mATX alaplapot ajanlasz 2400G ala, csak RAM tuning 3000 esetleg 3200MHzig, amin van DP?
[ Szerkesztve ]
-
libit
tag
-
libit
tag
mi a gond az ASUS B450-es ATX ill. mATX alaplapjaival? miert nem szerepelnek az ajanlott lapok kozott?
-
libit
tag
válasz agentJ #88329 üzenetére
az MSI B450M Mortar lapommal nagyon elegedett vagyok, de en 2400G-vel hasznalom
...ha a crossfirenel nem zavar a masodik PCIe 4x sebessege:
1 x PCIe 3.0 x16 slot (PCI_E1)
Supports x16 speed with AMD® Ryzen™ 1st and 2nd Generation processors
.
.
1 x PCIe 2.0 x16 slot (PCI_E4, supports x4 mode)1
2 x PCIe 2.0 x1 slots2
PCI_E4 slot will be unavailable when an M.2 SSD is installed in the M2_2 slot.
PCI_E2 slot will be unavailable when an expansion card is installed in the PCI_E3 slot. -
libit
tag
válasz Szabikaa20 #88463 üzenetére
-
libit
tag
válasz Szabikaa20 #88465 üzenetére
azt nem irtad, hogy learazott visszakuldott holmi...
-
libit
tag
válasz wsanyi #88625 üzenetére
szerintem kicsit nezz utana a fizika torvenyeinek: altalanos elektromossag, Ohm torvenye, hatasfok, hovezetes meg hasonlo temakorben...
"A tesztek szerint a Gigabyte-nak a leghatékonyabb a VRM-je, emiatt az melegszik a legjolbban"
"vagy megleszik a VRM, vagy nem elég hatékony"
???
[ Szerkesztve ]
-
libit
tag
válasz makoss #88636 üzenetére
áááááááááááááááááááááááááááááááá...
"Manualba le van írva, hogy hanyas port."
miert nem lehet kicsit gondolkozni, egyedul utananezni?!? es varni a sult galambot
nincs egyertelmuen megjelolve, de mivel 6:2 a portok aranya, tippre a mas jelolesu (16os - sata3_A) lesz az...
marmint a lassabb ASMedias[ Szerkesztve ]
-
libit
tag
válasz makoss #88639 üzenetére
ja, lassabbnak jelolted az ASMedias potrokat - vagy nem arra volt bekotve az SSD-d, amire panaszkodtal?
(ez is egy kovetkezo kiindulasi pont...)maskepp - ha annyira nem ertesz hozza (vagy nem is erdekel), hogy vegiggondold a leirtakat, akkor inkabb ne is nyulj bele es vidd vissza a szervizbe
-
libit
tag
válasz makoss #89501 üzenetére
mi ezen angol? a kepek, megnevezesek?? (ahogy irtam, 8. es 9. oldal)
a kerdesedre valaszolvaha - ha ugyanaz a neve: USB 3.1 Gen1 Header - akkor szerinted???
erdekes modon a kozottuk levo "Front Panel Type C USB 3.1 Gen2 Header (F_USB31_TC_2)" azonositasa osszejott
szerk:
Milka - bocs, csak most olvasom a "keresed", mar itt hagyom...[ Szerkesztve ]
-
-
libit
tag
válasz QwErTy42 #91535 üzenetére
az altalad linkelt oldalon az MSI szerint:
(csak a "detail"-ra kell kapcsolni)ONBOARD GRAPHICS
1 x DisplayPort, support a maximum resolution of 4096x2304 @60Hz, 2560x1600 @60Hz, 3840x2160 @60Hz,1920x1200 @60Hz 1,2
1 x HDMI™ 1.4 port, supports a maximum resolution of 4096x2160 @30Hz, 2560x1600 @60Hz 1,2ennek ellenere a B450M Mortarom HDMI-n megis tudja a 4K-t:
-
libit
tag
válasz Kiscsőke #91608 üzenetére
...es te is masik hangkartyat vagy az alaplapit hasznalnad?!?
"PCIE hangkártyát használva, statikus zaj hallatszik a hangkimeneten, ha terhelve van a videokártya, illetve ha mozgatom az egeret. "
(#91617) gyulank
te magad linkelted, hogy a 3400G-ben "csak" PCIe 3.0 x8 van - valasz: sehogyha PCIe 4.0 x16 kell, akkor ryzen 3xxx (nem G-s) + X570 alaplap - az mas kerdes, hogy dGPU kihassznalja-e, SSD esetleg
"akkor mibe lehet belerakni a 3400G-t? - en egy jobbfajta B450-es lapba rajnam
[ Szerkesztve ]
-
libit
tag
válasz gyulank #91622 üzenetére
a "3. generációt" az most a processzorra vagy a PCIe-re vonatkozik?
a 3400G nem eppen 3. generacios, hanem csak 2. ... es a B450-es lapok BIOS frissitessel tamogatjak (ha nem tamogatjak alapbol (MSI MAX))egyszerubb lenne, ha az osszefoglalo szerint tenned fel a kerdesed
-
libit
tag
válasz gyulank #91629 üzenetére
erre:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: Esetleg szeretnél CF/SLI-t?"Azt hittem a kétezres a második generáció, az ezres az első, így a háromezres a harmadik. " - igaz, de nem a G veguekre...
[wikipedia]
"és mi támogatja a harmadik generációs G-s processzort" - meg nem jelent meg a 3. generacios APU (Zen 2 based)
"és hogy támogathatja a B450-es, ha az X570-es nem, vagy ha támogatja a B450-es, akkor pont az X570-es miért nem képes rá" - ilyet ki mondott?sz:
inkabb semmi
ill.
"Lehet, hogy azért, amiért te sem azt az oldalt linkelted, amin a lapokat sorolják fel." - kevered a szezont a fazonnal[ Szerkesztve ]
-
libit
tag
válasz Meridius11 #91720 üzenetére
nemet, osztrak linket legyszives az msi max lapokra
[ Szerkesztve ]
-
libit
tag
válasz gyenesmartin #91845 üzenetére
helyedben en meg egy ezrest raszannek a RAM-ra
[link]...kesobb jol johet
[ Szerkesztve ]
-
libit
tag
"Ez alapján ez ugyan azt tudja, mint a többi mATX-es lap, magyarán az egyik foglalat csak SATA."
ezt mondjuk nem tudom mibol kovetkeztetted ki...
"Mivel az MSI honlapja a "Spec."-nél csak a foglalatot írja"
irja ott is a reszleteket, csak at kell kapcsolni a "DETAIL" fulre...
(ahol amugy ugyan az van, mint amit bemasoltal)
CPU:
Supports PCIe 3.0 x4 (1st, 2nd and 3rd Gen AMD Ryzen™/ Ryzen™ with Radeon™ Vega Graphics and 2nd Gen AMD Ryzen™ with Radeon™ Graphics)
or PCIe 3.0 x2 (AMD® Athlon™ with Radeon™ Vega Graphics)
and SATA 6Gb/s 2242/ 2260 /2280 storage devicesCHIPSET:
Supports PCIe 2.0 x4 2242/ 2260 /2280 storage devicesitt eleve mindkettore megadja a PCIe csatlakozasi sebesseget
+ mindket M.2 foglalat Key M tipusukey ID: M 59–66 PCIe ×4, SATA and SMBUS
en inkabb ugy fogalmaznek, hogy a "chipsetes foglalathoz" nincs kulon kiirva, hogy tudja a SATA-t is...
[ Szerkesztve ]
-
libit
tag
fuss neki meg egyszer es ertelmezd is...
"és ebből nem következik, hogy nem csak SATA-t támogat." - amugy most epp az ellenkezojet allitod, mint az elozo hozzaszolasodban...
ha megadjak mindket foglalatra a PCIe kapcsolat sebesseget, akkor szerintem tamogatja a PCIe kapcsolatot...
1x M.2 slot (M2_1, Key M) - foglalatban mukodik a PCIe-s S11 pro adata
[ Szerkesztve ]
-
libit
tag
ha mar tobb, mint 750 dollart (3950x amd altal megadott ara, ami tippre minimum 800€ lesz) kiadsz CPU-ert akkor mar invesztalhatsz uj, erosebb alaplapba is (x570)
[anandtech]nem konkretan neked:
en csak azon csodalkozom, hogy 100€-s tomahawk (ami kimondottam nem rossz lap!) alaplappal akarnak sporolni 550€-s 3900X melleX570-es lapok fo elonyenek emlegetett PCIe 4.0 nem a GPU miatt erdekes, hanem az M.2 sebessege miatt
-
libit
tag
-
libit
tag
ahelyett, hogy kerdezel, megnezhetted volna a kepeket a linkeken amiket beraktal...
(meg kevesebb ideig is tartott volna)a lap tetejen ott vilagit a 2db 8as csatlakozo
a tap kabeleinel meg a masodik a 4+4pin - 2 connectorsde mar itt is irtak parszor, hogy a masodik 8 pines csatlakozo lenyegeben parasztvakitas...
(#92968) banderasz77
budget lapot 160€-s 8C/16T proci ala = epitsunk porsche motrot trabiba[ Szerkesztve ]
-
libit
tag
válasz viperabácsi #94580 üzenetére
ez segit? [link]
(#94586) Maddrive321
mukodik, mas kerdes, hogy milyen GPU-val venned eszre a kulonbseget...
jobban jarsz a fentebb emlitett MSI max lapokkal (tobb marad procira, stb) -
libit
tag
válasz _NagyFeró_ #95296 üzenetére
-AMD Ryzen 5 2600 (egyenlőre)
-későbbiekben egy videó kártyamost is van valamilyen GPU??
[ Szerkesztve ]
-
libit
tag
válasz sutaxx #95719 üzenetére
AMD vonalon mATX-ben sincs tul nagy kinalat, de megis majd 2x akkora mint a mini-ITX-ben...
ha kicsi helye van a haznak es nem tudsz neki nagyobb helyet szoritani, akkor nincs tul sok valasztasod...
en pont a kinalat es arazas miatt valtottam mATX-re (msi mortar lett belole), nekem elfert a kicsit nagyobb haz is [link] -
libit
tag
válasz kalapacsolok #95766 üzenetére
...otletet adott, hogy mit probalj ki - igy most tuti a CPU limit, ha jobban terheled a GPU-t lehet a GPU limit kicsit felszabaditja a CPU-t (lehet hulyeseg, de semmibol se all kiprobalni...)
"amikor az FPS drop van, akkor a GPU usage és fan speed is leesik" ha nincs mit szamolnia, visszavesz, min porogjon maximumon??ha ennyire ra vagy kattanva az alaplapcserere, minek kerded, jottel tanacsert, csereld ki es kesz (ha nem jon be akkor meg az van, hogy nem segitettek...)
[ Szerkesztve ]
-
libit
tag
válasz kellcucc #95853 üzenetére
...lehet azert, mert a PCt altalaban egyhelyben hasznalod es a legtobb ember kabbellel koti a halozatba? - igy legtobben feleslegesen fizetnek ki a wifi arat...
wifit ilyesmivel is megoldhatod: [pce-ac56], az antennahoz van 1m kabel amivel kivezetheted a PC mogul, ehhez konkretan nem capauszony van, de nalam 7-8m tavolsagbol hozza a 866-os linket(#95854) Albigator
"GIGABYTE X570 I AORUS PRO WIFI" az mini-ITX meret!! -
libit
tag
válasz bajnokpityu #96799 üzenetére
MSI fele 1.4-es HDMI: [link]
-
libit
tag
válasz #70339072 #97952 üzenetére
Milyen asztali gépet vegyek?
mellett olyan topik is van, hogy:
Milyen processzort vegyek?
...miert ne lehetne csak alaplapos topik az osszefoglaloban szereplo kriteriumok szerint??("iratlan szabályok pl “b s alaplaba nem rakunk k s procit" - már miért is??
nem mindenki akar tuningolni, de attol meg jol johet az alapbol magasabb orajel ... (magasabb TDP mellett) [intel] )
bocs, mar irtam...[ Szerkesztve ]
-
libit
tag
válasz Ryuzaki21420 #98340 üzenetére
ha mas baja nincs, nem lenne egyszerubb hangkartyaval boviteni?
(ha mar bovitokartya (sata) szoba kerult)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- Sorozatok
- Politika
- Autós topik
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- Milyen SSD-t vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Nők, nőügyek (18+)
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
Állásajánlatok