Hirdetés
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
palfitom
félisten
válasz RichieTri #92098 üzenetére
AM4 R5 2600-hoz pl. Asrock B450M Pro4-F, Gigabyte B450M DS3H, MSI B450M Gaming Plus
CL i5-9400F alá pl. Asrock B365M Pro4, Gigabyte B365M D3HLife is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
BogyóBP
addikt
válasz Milka 78 #92093 üzenetére
Nekem volt mindkettő lapom és a XI Hero-t nem a VRM coil whine miatt vittem vissza, a gigabyte Z390 aorus prot viszont igen. Fura mert volt master lapom is a gigatol és ott nem hallottam vagy csak nem figyeltem. Gyakorlatilag már végig mentem a palettán és eddig nem találtam olyan lapot ami minden tekintetben hibátlan lett volna és nem szenvedett valami ostobaságtol. A herot nagyon sajnáltam de nem tudtam megszokni ezt a tripla vagy épp dupla postolasos hülyeségét, ami persze kikapcsolhatatlan volt.
ASUS ROG Strix B660-F Gaming WIFI | Intel Core i5 12600KF | 2x16GB G.Skill Trident Z5 RGB Silver DDR5 6000mhz CL36 | Sapphire RX7800XT Nitro+ 16GB | Kingston NV2 1TB NVMe + Kingston NV2 500GB NVMe | Acer Nitro XV272up 27" | bequiet! Pure Power 12 M 650W | Coolermaster Qube 500 | Creative 2.0
-
lanszelot
addikt
válasz Milka 78 #92089 üzenetére
Hello,
i7-9700k jobb mint az i9-9900?
"egy 3200 vagy 3400 c16 már simán elég neki"
Ezt nem nagyon értem, tudnál amazon linket dobni róla? Elég neki az mit jelent? Nem nagyon akarok spórolni, hogy utána agyaljak miért nem azt vettem. Ezért fogom a Pro alaplapot is venni, minimális a különbség. -
Milka 78
nagyúr
válasz Jese1337 #92094 üzenetére
Van itt a fórumon aki elégedetten használ Asus X570 Prime P-t. Jópofa, egyszerű deszka és relatív "olcsó" is.
A GIGABYTE X570 AORUS ELITE is egész jól muzsikál, vrm terén tetszetős, jók a visszajelzések. Inkább apróbb idegesítő frixik vannak/voltak vele mint pl lassan post-olt, de ezt inkább a kezdeti biosok számlájára lehet írni. -
Jese1337
csendes újonc
Hali!
3700x vagy 3800x-hez keresnék x570es alaplapot még a procit nem sikerült eldöntenem.
Mennyit szánsz az alaplapra? Max. 75k
Sima turbo boostal használnám, esetleg később kisebb OC.
ATX méret
Eddig mindig MSI lapjaim voltak, de meggyőzhető vagyok. -
Paxker315
addikt
-
BogyóBP
addikt
válasz Milka 78 #92087 üzenetére
Szia. Hogyhogy gigabyte alaplapokat ajánlasz leginkább? Az aorus master rol mi a véleményed? A pro erős coil whine on VRM ekkel van szerelve már futottam bele ilyenbe.
ASUS ROG Strix B660-F Gaming WIFI | Intel Core i5 12600KF | 2x16GB G.Skill Trident Z5 RGB Silver DDR5 6000mhz CL36 | Sapphire RX7800XT Nitro+ 16GB | Kingston NV2 1TB NVMe + Kingston NV2 500GB NVMe | Acer Nitro XV272up 27" | bequiet! Pure Power 12 M 650W | Coolermaster Qube 500 | Creative 2.0
-
Milka 78
nagyúr
válasz lanszelot #92088 üzenetére
Játékra 9700k és annak jó a Gaming SLI, de ha belefér a düdzsébe akkor az Aorus Pro-t venném. Erősebb táprész ami profi összetevőkből épül fel és maga a lap is egy jobban felszerelt, magasabb kategóriás alaplap. Persze a Gaming SLI is jó lap, de az árából is látszik, hogy egy kategóriával alább van pozicionálva mint a Gaming Pro.
A régi gépből az összes háttértár használható és egy próba erejéig én azt a gold tápot is megtartanám. Ez utóbbi szerintem elég lesz oc nélkül bár kicsit zavar, hogy a 12v-s ág ketté van osztva... Ha nagyon nem menne (hangos lenne, melegedne, egyszóval a határon menne), vagy valami erősebb vga vagy proci kerülne a gépbe és az oc is opcióvá válna akkor viszont beraknék egy egy ágas 550 gold vagy egy márkás 650-es tápot, de ez ügyben bekérdeznék a tápos topickba.
Memória terén próbálj az alaplap oldalán található memory qvl-ből választani (bár az intel nem olyan finnyás memória terén) és egy 3200 vagy 3400 c16 már simán elég neki. Persze ha szeretnél gyorsabbat akkor vehetsz drágább szettet is. -
lanszelot
addikt
válasz Milka 78 #92087 üzenetére
Igen amazon. Teljesen jó bármelyik. Mind áron belül van.
Bár számítástechnikai, és irodatechnikai szemvízben dolgoztam pár évet, de az több mint 20 éve volt.
Azóta teljesen lemaradtam.
Én az a fajta vagyok, aki inkább megveszi, mint húzza. És a gyári hűtőt használom /remélem adnak a procihoz/
Nem tudom megéri e az i9, azért gondoltam rá, mert játékra kell, az meg megesz mindent
Semmi munka, csak játék, csak magamnak, és internet/film.
Hangkártya extra felesleges, mert a tv hangszóróját használom, ami pocsék, vagy a kontrollerbe dugok fülest.
Nem vagyok az a hiper-szuper legyen és minden pixel számít. Csak a élmény miatt játszom.Gaming SLI nem tudom miben lenne jobb a Aorus Pro tol. Meg mit kell bütykölni.
Még a ram ban se vagyok biztos mi kellene, annyi hogy 2X16.Nem írtad, hogy mit tudok használni a régi gépből.
VGA-t gondolom. Tápot? Elég neki?[ Szerkesztve ]
-
Milka 78
nagyúr
válasz lanszelot #92085 üzenetére
Hali!
Milyen méretű lapot szeretnék? ATX,MATX,ITX...gondolom ATX
Nem tudom nálatok milyen árak vannak, de felénk és pl az amazonos árak és az i9-es procit figyelembe véve talán a Gigabyte Z390 Auros Pro-t ajánlanám.
Ha low budget megoldást keresel és/vagy csak i7-ben gondolkozol vagy még is kell a 9900k és értesz a géphez, nem riadsz vissza egy kis finomhangolástól (alulfeszelés és egy jól szellőző ház ami hűti a vrm bordákat) akkor a GIGABYTE Z390 Gaming SLI vagy ugyan ezen lap kicsit jobb hangkártyával Gaming X néven is megfelelő számodra.
Van még itt egy Gigabyte Z390 Auros Elite ami egy kicsivel "gyengébb" mint az Auros Pro. Ha jó árban kapod meg, olcsóbban mint a Pro-t akkor ezen is érdemes elgondolkodni. -
Milka 78
nagyúr
válasz RichieTri #92084 üzenetére
Én ajánlok neked szívesen 100 vagy 200-as lapot, de mint elégedett Intel felhasználó mondom neked, biztos, hogy nem Ryzen/am4 vagy Coffee Lake/1151v2-ben gondolkozol, mert én már tuti nem venné Sky vagy Kaby Lake alapú rendszert.
Perpill ha "olcsón" akarsz gépet összerakni akkor Ryzen 2600 ami kb verhetetlen 42 ropiért (van 38-ért használt is aminek kb 35 a reális értéke és annyira szerintem lealkudható)és ennyiért értelmes 1151-es procit nem kapsz újonnan, de még használtan sem.
Esetleg ha komplet gépet építesz átnézhetnél ide is. -
lanszelot
addikt
Hello
Van egy :
psu: BitFenix BP-FM450ULAG-8R Formula Series 450W 80 Plus Gold /teljesen új/
cpu: intel i7 3770 3,4GHz
alaplap: gigabyte ga-p61-usb3-b3
memo: CORSAIR DDR3 1600 MHz PC RAM - 8 GB /2x/
vga: ASUS GeForce GTX 1070 8GB ROG STRIX Graphic Card (STRIX-GTX1070-8G-GAMING)
ssd: Crucial MX500 CT500MX500SSD1(Z) 500 GB (3D NAND, SATA, 2.5 Inch, Internal SSD)
hdd: WD 2TB
hdd rack: havonta egyszer ha használom WD 4TB hdd -velJátékra használom
Teljesen megfelel nekem, nem vennék újat, de gond van az alaplappal, ezért szeretném megtudni HA új gépet rakok össze, mit tudok hasznosítani, illetve mennyit kell ráköltenem. i7 vagy i9 ben gondolkodtam 32GB /2x16/ ram-mal. Fenti gépet 9 éve nyúzom, persze frissítettem, most is így gondolkodom, kb 10 év majd tudjam frissíteni.
1. Mennyit szánsz az alaplapra? Amennyi szűkséges. Lap - cpu - ram max 1500GBP
2. Milyen hardverek alá szeretnéd? i7 vagy i9
3. Milyen méretű lapot szeretnél? ezt a kérdést nem értem
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...) semmi extra nem megy bele
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ? 4k-s TV vel használom, de CSAK FULL HD ban /hdmi/, van htc vive -om is /hdmi/
6. Szeretnél tuningolni vagy nem? NEM
7. Használt, vagy új alaplap? új
8. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...) nem érdekel
+1: Esetleg szeretnél CF/SLI-t? nem tudom mi az[ Szerkesztve ]
-
RichieTri
senior tag
Sziasztok!
A jövőben szeretnék összedobni egy játékos gépet.
Sámomra nem releváns a 4K. kizárólag FHD-n pörgetném a vasat. Utóbbinál természetesen maxos grafikában gondolkozom...1. Mennyit szánsz az alaplapra?
20-25ezer. utóbbi indokolt esetben...
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
Még semmilyen cuccom nincs, de 1151-s foglalatban gondokodom 100-as vagy 200-as sorozatot néztem
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
MATX
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...)
M2,USB3.0,PCI-E(ez ugye a VGA miatt) PCI(ez viszont ha gagyi az integrált audio akkor egy normális hangkártyát vennék majd bele).
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
DVGA
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
Nem
7. Használt, vagy új alaplap?
Inkább új, de a ha használt akkor csakis garisat
8. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...)
Nem számít, de ne legyen az a "default" ZÖLD brrr...
+1: Esetleg szeretnél CF/SLI-t?
NemVálaszokat előre is köszönöm!
Üdv
[ Szerkesztve ]
live:RichieTriH , origin:RichieTriH , uplay:RichieTri
-
Milka 78
nagyúr
Ja hogy euro...nem vagyok tisztában a külhoni árazással így az Amazon-t veszem alapul.
Nem is az, hogy rossz csak éppen túl van árazva. A Gigabyte Z390 Auros Pro wifi simán tud annyi vrm szinten, sőt még többet is és ahogy nézem az csak 179€ szemben a Strix E 231€ árával. A fenti Giga jobb eresztés a feljebb említett MSI lapnál (ami kb egyenrangú fél a Strix-el, de attól jóval kedvezőbb a szintén 179€ ára) is ha pusztán a vrm-et és annak hőmérsékletét nézzük.
Összesítve 1. Giga (ár/teljesítmény, viszont kicsit szokni kell a biost, de ez ízlés kérdése)-> MSI (ár és nagyon kézáll a bios, de ez szintén ízlés kérdése)-> Asus (szépen világít és amúgy megfelelne a feladatra, na de ennyiért???) -
WARZ
tag
válasz Milka 78 #92078 üzenetére
Elnézést az ár ki is ment a fejemből! Nagyon max kb 250euro! Méret meg jöhet bármi de úgy vagyok vele ha kicsi a lap akkor gondolom jobban is melegszik!?
Asuséktól akkor nincs más ajánlható lap? A rog strix z390e is rossz a vrm rész?
Nem vagyok asus b...i csak eddig ilyen lapjaim voltak és sose volt vele problémam
A válaszodat előre is köszönöm!!!! -
aktív tag
-
törölt tag
Sziasztok!
[Ehhez] a kis történethez még hozzá jött, hogy közben újra raktam simán az asztalon az összetevőket. És fel tudtam rakni a windowst, de leállt pont mire végzett Majd vártam kicsit bekapcsolt. El akartam indítani a For Honort mondom kipróbálom és átállítottam fhd re a felbontást és leállt megint , majd akartam egy passmarkos tesztet az fhd résznél leállt. 4 nap idegeskedés után át raktam a másik gépből a Chieftec Force CPS-550S 550W 85+ tápegységet és jó lett a for honor is fhd ban extrém beállításon és lement a passmarkos teszt is. (Ez a tápegység a ludas Cooler Master RS-500-ACAB-B1 500W) Ez nem volt elég a géphez. Lényeg nincs baj az alaplappal, se a processzorral. De legalább kiderült.
-
Milka 78
nagyúr
Árat nem írtál, sem méret
Mindenkééken kell az az integrált wifi, mert isten igazából talán az ASUS PRIME Z390-A ami ár/teljesítményben ajánlható a gyártótól. Persze van nekik az ASUS TUF Z390M-PRO GAMING Wi-Fi, de annyiért kicsit vicces és egy B-s lap vrm részével van megáldva, nyúlfaroknyi vrm bordákkal. Persze oc nélkül elviszi a 9700k-t, de azért na... A TUF helyett sokkal jobb eresztés az MSI MPG Z390 GAMING EDGE AC, röhögve viszi alapon és tuningolva is a 9700k-t, van rajta wifi és általánosan egész jó kis deszka. -
Milka 78
nagyúr
Zárjuk ezt rövidre srácok. A Mortar X2 és X4-et tud együttes használatnál az Asus Rog (E és F és igen a TUF is ami egy halál gagyi vrm résszel van ellátva) tudja a 2x X4-et, de ott a vga sávszéléből vesz el. Kb ennyi. Akinek kell a 2db teljes sebességű nvme csat az meg zsebbenyúlós, de mint mondta én is X2-es sebességen használom és jé még élek.
Én részemről nem cserélnék le egy jó vrm-el és kipróbált biossal rendelkező lapot egy Giga, Asus vagy ASrock lapra az tuti, de mindenki el tudja dönteni mi a fontos.
Téma lezárva, a kérdező tájékoztatva lett, end of story. -
norcsu81
csendes tag
@Litván Zongora: ha esetleg az MSI B450M MORTAR vagy TITANIUM mellett döntesz. igazából semmi különbség nincs köztük csak a szine.
Üdv. -
Hoho
tag
válasz norcsu81 #92074 üzenetére
A Mortar az a spec. szerint tudja, ezért is írtam, hogy nem sok van ezen kívül.
Annyira tolták már ezeket a gyors SSD-ket, hogy elsőre szerintem nem is gondolná az ember, hogy 2db-ot nem tud egyszerre használni. A 2X-es sebesség mellett is mennek persze, de ott nem lesznek 1600MB/s -nél nagyobb számok a tesztprogramban, és a nagy többség ezért veszi őket.
Az Asus TUF B450-PRO GAMING lapja nem olyan drága, legközelebb veszek egy ilyet, ha valakinek kell gép, aztán kipróbálom. Nekem jó lenne, ha lenne két teljes értékű M.2 slotom ...
-
WARZ
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni! Lenne egy I7-9700K CPU, ami alá szeretnék egy lapot az ASUStól. Kérlek ajánljatok egy pár darabot, amit már érdemes megvenni hozzá! Ami fontos, hogy wifis legyen! Tuning nem lesz, max akkor ha már kezd elfogyni a játékokhoz az ereje!
A válaszokat előre is köszönöm -
Hoho
tag
.. meg az adapterek nagy része is 2X
-
Hoho
tag
válasz norcsu81 #92070 üzenetére
Nem sok lap van, ami 2db 32GBit-es M.2-őt kínál.
Az Asus-nak a két nagy lapja még:
TUF B450-PRO GAMING
ROG STRIX B450-F GAMINGErre azért érdemes odafigyelni, aki két gyors SSD-t szeretne. (B450-es lapkészlettel)
Egy alternatív megoldás, ha PCIe adapterrel rakjuk rá a másodikat, de az meg plusz költség, meg nem is olyan szép.
-
norcsu81
csendes tag
mind a kettő slot nvme-t támogatja, tehát elméleti 32GB/s.
de ha a második slotgba teszel egy ssd-t, akkor letiltja a sata5-6 csatlakozót.
(ez azoknak a tulajoknak rossz akik ki akarják használni mind az összes sata csatlakozót.)
bár ár/érték arányban ott a p300-as 3 terrás hdd, abból 4db bőven elég... -
Hoho
tag
... mivel az 1-es rajta a "SATA-s", a másik csak NVME, így megválaszoltam magamnak a kérdést.
Ez (Mortar MAX, Mortar, Titanium) tényleg jó alaplap, ebben többet tud mindenképp, mint a többi "kicsi" méretű.
-
norcsu81
csendes tag
válasz Litván Zongora #92066 üzenetére
Talán annyi, hogy eggyel kevesebb PCI-Express 1x csatlakozó található rajta.
De érdemes megkeresni az árukereső oldalt és a listádban szereplő lapokat kikeresed és a hsz-eket elolvasod.Üdv.
-
aktív tag
-
norcsu81
csendes tag
válasz norcsu81 #92064 üzenetére
ledgeri jól mondod a [link]-en lévő hsz teljesen fedi a valóságot.
@Litván Zongora: Havernak ASrock lapja van, ő panaszkodik rá, hogy a VRM résznél meleg/melegszik. Ahogy Milka 78 is írta.
Haverom megbánta hogy nem ASUS-t vett. Én viszont merem ajánlani az MSI Mortar Titanium B450M lapot. Le a kalappal, piszok jó.Üdv.
[ Szerkesztve ]
-
norcsu81
csendes tag
Sziasztok!
Hoho és libit !
Nekem MSI Mortar Titanium B450M lapom van Ryzen 5 2400G procival.
Patriot Viper 3400Mhz rammal és Samsung 970 evo plus 500GB NVME ssd.
Az alábbi linken látható az egyes slotba csatlakoztatott NVME ssd.
[link]Üdv.
-
BogyóBP
addikt
Sziasztok. Megbizható Z390 es alaplapot szeretnék vásárolni de nemtudok dönteni. Az ár a 6 számjegynél azért álljon meg. Köszönöm.
-
libit
tag
fuss neki meg egyszer es ertelmezd is...
"és ebből nem következik, hogy nem csak SATA-t támogat." - amugy most epp az ellenkezojet allitod, mint az elozo hozzaszolasodban...
ha megadjak mindket foglalatra a PCIe kapcsolat sebesseget, akkor szerintem tamogatja a PCIe kapcsolatot...
1x M.2 slot (M2_1, Key M) - foglalatban mukodik a PCIe-s S11 pro adata
[ Szerkesztve ]
-
Hoho
tag
"+ mindket M.2 foglalat Key M tipusu"
ez így van a többi alaplapon is , és ebből nem következik, hogy nem csak SATA-t támogat.
Akinek van Mortar lapja, tegyen egy próbát, aztán rövidre is zártuk.
A gyakorlat mindig előrébb való, az elméleti diskurzusnál.
MSI fórumon is azt írták, hogy támogatja, így sanszos hogy tényleg
https://forum-en.msi.com/index.php?topic=310490.0
[ Szerkesztve ]
-
libit
tag
"Ez alapján ez ugyan azt tudja, mint a többi mATX-es lap, magyarán az egyik foglalat csak SATA."
ezt mondjuk nem tudom mibol kovetkeztetted ki...
"Mivel az MSI honlapja a "Spec."-nél csak a foglalatot írja"
irja ott is a reszleteket, csak at kell kapcsolni a "DETAIL" fulre...
(ahol amugy ugyan az van, mint amit bemasoltal)
CPU:
Supports PCIe 3.0 x4 (1st, 2nd and 3rd Gen AMD Ryzen™/ Ryzen™ with Radeon™ Vega Graphics and 2nd Gen AMD Ryzen™ with Radeon™ Graphics)
or PCIe 3.0 x2 (AMD® Athlon™ with Radeon™ Vega Graphics)
and SATA 6Gb/s 2242/ 2260 /2280 storage devicesCHIPSET:
Supports PCIe 2.0 x4 2242/ 2260 /2280 storage devicesitt eleve mindkettore megadja a PCIe csatlakozasi sebesseget
+ mindket M.2 foglalat Key M tipusukey ID: M 59–66 PCIe ×4, SATA and SMBUS
en inkabb ugy fogalmaznek, hogy a "chipsetes foglalathoz" nincs kulon kiirva, hogy tudja a SATA-t is...
[ Szerkesztve ]
-
Hoho
tag
válasz Milka 78 #92058 üzenetére
Mivel az MSI honlapja a "Spec."-nél csak a foglalatot írja, így a bátorkodtam megnézni a manual-t:
http://download.msi.com/archive/mnu_exe/mb/E7B89v1.0.pdf
AMD® B450 Chipset
y 4x SATA 6Gb/s ports*
y 1x M.2 slot (M2_2, Key M)*
Supports PCIe 2.0 x4 2242/ 2260 /2280 storage devices
AMD® CPU
y 1x M.2 slot (M2_1, Key M)*
Supports PCIe 3.0 x4 (1st,
2nd and 3rd Gen AMD
Ryzen™/ Ryzen™ with Radeon™ Vega Graphics and 2nd
Gen AMD Ryzen™ with Radeon™ Graphics) or PCIe 3.0 x2
(AMD® Athlon™ with Radeon™ Vega Graphics)and SATA
6Gb/s 2242/ 2260 /2280 storage devicesEz alapján ez ugyan azt tudja, mint a többi mATX-es lap, magyarán az egyik foglalat csak SATA.
-
Milka 78
nagyúr
válasz Litván Zongora #92056 üzenetére
Mondjuk ha még is okés az matx akkor lehet várnék a Mortar MAX-ra. Ugyan az a különbség mint amit már feljebb linkeltem neked, de ezen kívül kb tök ugyan az a két lap.
-
törölt tag
MSI Tomahawk MAX B450 alaplappal kapcsolatban (+ ugye 1200 as Ryzennel akartam használni). 3 napon keresztül nem tudtam egyszerűen sehogy sem megcsinálni. Windows telepítést nem tudtam, mert fekete képernyő lett. Akkor elindítottam egy játékot 5 perc után kilép fekete képernyő a ledek világítottak ventik pörögtek, majd 7-8 óra után végre be tudtam kapcsolni. De utána megint ilyen 15 percet, ment böngészés közben is leállt, megint fekete képernyő. És így tovább. 3 napon át ezt csinálta. Minden más ami a gépemben volt az új alaplap és proci behelyezése előtt direkt kipróbáltam a másik géppel és hibátlanok. Attól, hogy a Ryzen Mastert használtam (mindig biost szoktam) az miatt nem kellett volna, hogy ezeket produkálja. Mások is használják. Beléptem a biosba minden alapon volt és mégis ez a hiba megmaradt. Szerintem alapból hibás volt az alaplap vagy a proci nem tudom. Nem az a célom ezzel az írással, hogy rossz ez a fajta alaplap vagy processzor. Csupán csak az Én tapasztalatomat írtam le. (Olvasgattam angol fórumokat és elég soknak ugyanez a problémája lépett fel, mint nekem még a 2600 meg a 3600 as processzorokkal is)
Így intel platformmal soha nem jártam, pedig azt is volt, hogy kipróbáltam szoftveresen, de csak leállt, újraindult és utána nem az lett, hogy fekete képernyő. Úgyhogy visszaküldtem és jön helyette egy (GIGABYTE Z390 GAMING X). Köszönöm, hogy elolvastátok!
[ Szerkesztve ]
-
aktív tag
válasz Paxker315 #92054 üzenetére
Mindenkinek köszönöm a segítséget!
A Tomahawk-okat anno valóban a dupla M.2 hiánya miatt lőttem ki, viszont az Asrock jónak tűnik. Valamint jó lehet a Gigabyte Aorus és az MSI Mortar is, bár ebből MAX verziót még nem találok, csak simát, mi a különbség ezek között?
Shit happens. Size matters. Time flies.
-
vaguny
tag
válasz Milka 78 #92053 üzenetére
Biztos lesz még köröm, viszont egyelőre csak levelezni tudtam velük, várom a szervizes kolléga válaszát...
Egyébként 9600K procim van, viszont alapból és rögtön nem terveztem húzni. Annyit tettem eddig, hogy az összes C-state-et kikapcsoltam (haladtam egyenként, de az összes tiltására volt szükség, ahhoz, hogy eltűnjön a zaj)...szóval most így megyünk......
Egyébként meg ahogy egyre többet olvasok a témában külföldi fórumokat is...meglepő, hogy milyen példák vannak a Z390-es lapokkal. Persze van, hogy hajlok arra, hogy lehet nálam a hardverkörnyezet...de mikor olyat is olvasok, hogy valakinek a harmadik cserelap lett jó ilyen szempontból?!
Továbbá ami érdekes, a VRM áramkör részről közelhajolva ennél a lapnál is hallok valami hasonlót akusztikusan is, mint az előzőnél...ez megint az alaplap "hibát" erősíti számomra......
Na mindegy, egyelőre megvárom a szerviz válaszát, aztán lépünk tovább...vagy marad a C-State kikapcs...
Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
Paxker315
addikt
válasz Litván Zongora #92041 üzenetére
"6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
Rábíznám magam a Ryzen 2 automatikus tuningjára egy normális hűtéssel, ezzel külön nem akarok zsibbadni."--> ahogy az eddigi rivjúkat elnéztem, szerintem így jársz jobban. A MEMÓRIÁKAT finomhangold, az sokat dobhat, de a CPU-t hagynám PBO-autoOC-n.
És a memória-támogatás-túlhajtás még egy érv az MSI MAX szériás B450-esei mellett. Várd meg a Mortar MAX-ot, ha megfelel az mATX is
-
Milka 78
nagyúr
válasz vaguny #92051 üzenetére
Én lehet futnék még egy kört a kiskerrel kapcsolatban, hogy náluk miért is nem jött elő a hiba...volt már pl olyan is amikor egy panel kecóban a konnektor földelésén jött fel valami zavar amitől cicergett a gép. Minden esetre kipróbálnám velük próbapadon, igp-vel (ez te is kipróbálhatnád otthon) egy másik táppal.
Ennek függvényében nem biztos, hogy megoldást jelentene egy külső hangkártya és igazság szerint ha valamivel össze gerjed a lap, nem biztos, hogy egy plusz hardver a megoldás.
Én még most is azt mondom, hogy a C-State tiltás nem egy nagy dolog, évek óta tiltva van és egyes fórumokon (itt a PH-n is) alapból ajánlott az Inteles OC-nál fix fesz és az összes C-State és EIST és egyéb marhaságokat kikapcsolni, bár nem tudom, hogy te OC-s procit használsz e...minden esetre ezek letiltásával a lap és a proci sem degradálódik, nem lesz melegebb sem és a fogyasztás is minimálisan nől csak (kimértem/ték többen is fogyasztásmérővel), ráadásul ez ingyen van.
Azt hogy teszem azt egy tekercselés szigetelése gyengébb és tudom is én a tápod okozza az nem garanciális probléma. Pl vga-ban mind nv mind pedi amd oldalról egy rakat coil whine-os vga van ami magas fps mellett elkezd ciceregni, viszont ez nem befolyásolja a használatot (hivatalos nagykeres/gyártói állásfoglalás). Míg ott az fps lock szokott a megoldás lenni itt a C-State tiltása. Mondjuk a fenti elméletnek némileg ellentmond, hogy baromi sok ember használ alsó kategóriás Giga lapot és náluk nem cicereg nálad meg kapásból kettő ergo azért van némi reális esély, hogy a te hardver környezeted is okozhatja ezt, de ezt azt életbe be nem lehet bizonyítani.
Ha nem tudsz megbarátkozni ezzel akkor még mindig ott az elállás jogé és/vagy ráfizetsz egy drágább alaplapra amin kevesebb az esély ilyen jellegű problémára. Pl ASUS PRIME Z390-A pl egész tisztességes lap és bios téren is rendben van.[ Szerkesztve ]
-
ledgeri
nagyúr
Példaként állításod ezzel cáfolnám:
Ezen a második M.2 az csak SATA-s, és letiltja 2 Sata portját, ha beleraksz cuccot... míg a B450M Mortarok NVMe-t tudnak a második sloton, és a bűvítő cuccokat tiltják.
ATX-ben nem tudom mi a helyzet, de ezért írtam, hogy ilyenekre érdemes figyelni// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
vaguny
tag
válasz Milka 78 #92050 üzenetére
Komplett gépet küldtem vissza. Külön felhívtam a figyelmet arra, hogy cserét követően ne csak a VRM rész környékén hallgatózzanak, hanem a hangkimeneteken is teszteljenek. Ehhez képest ugyanazzal a hibával visszajött a komplett gép. Felvettem már velük a kapcsolatot, érdeklődtem többek között arról is hogy vajon hogyan zajlott a teszt, valamint a hogyan továbbról?!...de egyelőre még várok a szervizes kolléga válaszára.
Egyébként a C State-ek kilövésével eltűnik a hang, de hát nem biztos, hogy ennek kéne lennie a megfelelő megoldásnak.
Esetleg arról van tapasztalatod, hogy ilyen esetben, mikor ez a probléma felmerül, ha egy dedikált hangkártyával próbálkozna az ember, annak hangkimenetén is megjelenne a zaj?!...vagy ez olyan próba szerencse kérdése?!
(Megmondom őszintén, nem nagyon szeretném már kitenni a gépem a szállítgatásoknak, a többszöri szétszereltetgetésnek, mert annyira nem tesz jót ez a komponenseknek...ezért gondolkodok már más, általam is kezelhető egyéb megoldásokon).
[ Szerkesztve ]
-
Milka 78
nagyúr
válasz vaguny #92046 üzenetére
A kiskerbe nem vizsgálták be, mert említetted, hogy kérted...mondjuk ez igen kellemetlen probléma, mert sanszosan a te hardverkörnyezetedben van a frixi (táp és vga szokott a legtöbbször lenni amivel összegerjed). Volt most egy MSI Z370 ami ugyan ezt csinálta és ott is csak a C3, C6, C7 state-ek kilövésével tudtunk felülkerekedni a problémán, mert a táp/vga csere nem volt opció. Ezt mondjuk kipróbálhatnád, mert az égadta világon semmit sem befolyásol max a kikapcsolt és üresjárati áramfelvételt, de azt is minimálisan.
Az Asrock Z370-en alapból tiltva van az összes C-State, mert ha engedélyezed akkor a gép kikapcsolása után az usb csati áram alatt maradnak (bármi is tesz) és minden világít mint a karácsonyfa. Ezt elkerülendően nálunk/nálam ez a funkció tiltva van (maga a gyártó is ezt javasolta). Különben ez a karácsonyfa probléma nálam is okozott problémát és lement 3 évet a Z170 Fatal1ty K4(6600k&7700k) illetve a Z370 Fatal1ty K6 (8700k) összesen 5 évet gond nélkül az összes C-State tiltás ellenére.[ Szerkesztve ]
-
Milka 78
nagyúr
Basszsu az M2-őt nem néztem/benéztem
Viszont a x2-es sebesség nem para nálam is ment egy úgy nvme-s motyó. Érzésre meg nem mondod és gond nélkül ment az X4-es ssd X2-es sebességgel, de ha nagy a para akkor be lehet rakni egy alapból x2-es motyót is mint pl az SX6000-es.
Akkor ASRock B450 Steel Legend-re voksolnék. Azt azért megnézném, hogy az ő példánya is Ryzen Ready, mert most volt nálunk egy matx verzió ami nem az volt.Litván Zongora . Tehát akkor a fentebbi sorok a lényegesek. Maga az ASrock lap egy picit gyengébb vrm terén, kicsit minden meleegbb, szereti ha nyúzásnál ka levegőt a vrm borda, de ettől függetlenül elbír az álltalad választott procival.
Esetleg ránézhetsz az Asus ROG STRIX B450-F GAMING-re amin mindkét M2-es csatoló hajlandó futni pcie x4 sebességen viszont akkor a pcie csatid amibe a vga-d tennéd csak X8-as sebességen fog menni ami nem olyan nagy gond egy nem gaming felhasználásnál egy R9 380-nál.
Természetesen ennek is kell a bios frissítés.[ Szerkesztve ]
-
ledgeri
nagyúr
A Mortaron (ami mATX) a két M.2-es tudja az NVMe-t! (Ha ilyen olyan kombósat nézel, arra figyelj, hogy mi mit tilt le, ha maxolva vannak a háttértárak! Van ami ahhoz, hogy a 2. M.2 menjen két sata csatit blokkol, meg hasonlók!)
// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
vaguny
tag
válasz vaguny #91848 üzenetére
Sziasztok,
Egy kis helyzetjelentést adnék a korábbi alaplapos ügyem fejleményeiről, hátha valaki még profitál belőle:
Sajnos azt kell mondjam, hogy mégis csak váltanom kellett volna Giga-ról. Az Z390 UD után a Z390 Gaming X is ugyanazt a hibát produkálja.
Azóta elég sok fórum olvasásán vagyok túl, nagyon nagy számban írják Z390 chipsetes Gigabyte lap tulajdonosok, hogy coil whine-t tapasztaltak a lapjukon. Azt persze nem tudom, hogy azért leggyakoribb-e a Gigánál ez a jelenség, mert esetleg eleve többet adnak el belőle, mint más gyártók lapjaiból...de én még egyszer biztos nem vennék ilyet. Gondoltam azért számot adok a tapasztalataimról, hátha valakit még megóvhatok a bajtól.
...és ne értse félre senki, mindig is nagy híve volt a Giga lapoknak, talán nem is kell magyarázkodnom, hisz az első hibás után is újra ennek a gyártónak szavaztam bizalmat. Utóbb azt mondom, kár...nem kellett volna![ Szerkesztve ]
-
Hoho
tag
Szia!
Ha 2db NVMe PCIe Gen3 M.2 SSD-t szeretnél, és mindkettőt 4X-es verzióban, akkor nehéz lesz B450-ben találni. Ha az egyik nem gond, hogy csak 2X-es Gen2, akkor én ezeket javasolnám:
https://www.gigabyte.com/Motherboard/B450-AORUS-ELITE-rev-10#kf
https://www.asrock.com/mb/AMD/B450%20Steel%20Legend/index.aspX470-ben van 4X második slot is, de az is Gen2.
Pl. egy Kingston A1000 X2-es interfészen "megy", az A2000-es meg X4-esen. Gen3 mindkettő, így kérdés, hogy a Gen2-es foglalatban hogy viselkednek a Gen3-as SSD-k ... (ezt az okosabbak biztos tudják, én nem próbáltam még)
Üdv!
HZ -
Milka 78
nagyúr
Én egy picikét emelnék azon a kereten, mert egy 130 ropis procinál ne a lapon spóroljunk
MSI B450 Tomahawk MAX ajánlanék vagy egy szintén MSI B450 Gaming Plus MAX-ot ajánlanék ami minden téren megfelelő lenne a számodra, kellően masszív vrm résszel rendelkezik, annak hűtése is jól megoldott és a tapasztalatok is jók velük, ráadásul gyárilag fel vannak készítve bios téren a Ryzen 2-es családra. Annyi a bibi, hogy mindkét lap hiányárú, mert viszik mint a cukrot és kell még pár hét mire helyreáll az ellátás.
Ha viszont nincs időd várni akkor ezen lapok sima verzióját ajánlanám, nevezett MSI B450 Gaming Plus vagy Tomahawk. Ezen lapokon frissíteni kell a biost, mert el sem indulnak az általad választott processzorral ami plusz költségként jelentkezhet és bizonyos funkciókról a jövőben le kell majd mondanod a bios chip méretének szűkössége miatt (bővebben a max lapokról és fent vázolt problémákról), bár lehet ezen funkciók elvesztése téged nem érint.
A bios frissítés megbeszélés tárgya / plusz költség (ipon ingyen elvégzi) és a vásárlásnál jelzni kell a kisker felé.[ Szerkesztve ]
-
aktív tag
Sziasztok!
Lassan elérkezik a gépcsere ideje, és már el is kezdtem a totális elveszést a lehetőségek között...
Annyit tudok, hogy platformot váltok AMD-re, minden bizonnyal egy Ryzen 7-es 3700X processzorral. Nem a játék az elsődleges felhasználás, hanem a zeneszerkesztés. Ez egy keményen processzor-igényes terület, sok beépülő plugin, virtuális hangszer, stb., a jelenlegi i5 4690 már roskadozik alattuk. Így fontos szempont a programok beolvasási ideje is, általában a reakcióidő, így úgy gondoltam, valamennyi programom SSD-ről futna, és a nagy HDD-t csak tárolásra használnám ezentúl (install file-ok, filmek, zene stb.)
Elsőre nekem a B450 irány tűnik jónak, de elég nagy árkülönbségeket találtam (pl. az ajánlott ASUS és Gigabyte között), az okok viszont elég homályosak számomra - nem értek ilyen szinten hozzá.
A kérdésekre a válaszok:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
Jó lenne, ha 30 körül megállna, de tudok följebb menni is valamivel.2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
A 3700X mellett 32 Gb RAM, 1 db Sata SSD (rendszernek), 2 db M.2.-es SSD (programok számára), és egy tároló HDD. A videokártya egy R9 380, ez megmarad, amire nekem kell, teljesen jó (jelenleg kétmonitoros megjelenítésben fut).3. Milyen méretű lapot szeretnél?
A mozgathatóság, elhelyezés nem szempont, én ATX-ben gondolkodom.4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...)
Itt a fent leírt hardverek csatlakozóigényén felül biztosan szükség lenne három előlapi USB 3.x csatlakozóra, valamint egy SD-kártya olvasóra. Hátul ellehet az egér, hangkártya, billentyűzet akár 2.0 USB-ben.5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
Nem szempont.6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
Rábíznám magam a Ryzen 2 automatikus tuningjára egy normális hűtéssel, ezzel külön nem akarok zsibbadni.7. Használt, vagy új alaplap?
Szívesen veszek használtat, ha van megfelelő állapotú jelölt.8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
Nem.+1: Esetleg szeretnél CF/SLI-t?
Nem.Előre is köszi minden segítséget.
Shit happens. Size matters. Time flies.
-
nagyúr
válasz cettlee #92037 üzenetére
Üdv !
A hűtők elférnek... az a kérdés, hogy milyen ramjaid vannak, és hogy azok elférnek e a hűtő alatt.
Javaslom, a kiszemelt hűtőt gyártói oldalának felkeresését, ott meg vannak adva a dimenziók mm-ben.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
cettlee
őstag
halo!
msi x370 gaming pro-m van és használni fogom mind a 4db memoriaslotot.
egy cm 212 vagy egy be quiet pure rock elfér? -
Hoho
tag
válasz gyenesmartin #92034 üzenetére
A gyári ventilátor felrakásához le kellett csavarozni a műanyag keretet, amit ha visszaraksz, a füles leszorítóval simán rá tudod tenni. Annyi tapasztalat hozzá, hogy ha nagyon "feszes" lenne a dolog, egy fogóval egyenesíthetsz a leszorítón, és könnyebben fel tudod tenni. A CoolerMaster Hyper T20 is pont ilyen leszorítóval üzemel, ami gyári állapotában, szinte felrakhatatlan volt, de egy kis "egyengetés" után jól használható.
-
Milka 78
nagyúr
válasz gyenesmartin #92027 üzenetére
-
Milka 78
nagyúr
A Predator 3600C17 jó volt az Aorus Pro-ba és Samu chipes ami azért jól paraméterezhető (adni kellett neki egy kis plusz feszt úgy 1.3850v-t), de szerintem a qvl-be szereplő memóriák mind jók lesznek bele és a Predator óta ugye jöttek ki újabb szettek is...talán a Kávésba megmondják a tutit.
-
Paxker315
addikt
válasz weres78 #92030 üzenetére
Tegnapra kell-ASAP jellegű vásárlás?
Ha nem, türelem, szerintem 1-2 hét és ismét elérhető lesz a B450 Tomahawk MAX.Addig ez egy jó választás: Gaming Plus B450 MSI
Jó a strix, de az árától begörcsölt a rekeszem.
[ Szerkesztve ]
-
VGYke
addikt
válasz Milka 78 #92019 üzenetére
Milka 78, FlashLed, Vaskobak köszönöm!
Milka 78: "ilyen komoly lapot vajon van e értelme megvenni ":ugyan ezt kaptam a jelenlegi Asus X79-DELUXE vásárlásakor, de az idő engem igazolt, kb.7 éve kiszolgál... Az új konfigurációt is, a VGA-n kívül ennyi időre tervezem. Véleményem az, hogy egy drágább, minőségibb alkatrészű, jobb hűtéssel rendelkező, extrém OC-ra képes lap, ha nem is megy 24/7 OC-ban, akkor is jobb választás ilyen hosszú távra mint egy gyengébb változat.
Keressetek rá hogy egy 7-8 éves X79 lap ami működőképes milyen ritkaságszámba megy és mennyiért árulják.
Tehát leteszem a voksom a Z390 AORUS MASTER mellett!
Remélem ez a PCE-AC88 WiFi kártya bele passzírozható a 2,5-3 slotot elfoglaló VGA miatt, mert amit a Gigabyte állít az alaplapi wifi-ről, az nagy marketing kamu, ráadásul nem szabványos eszköz.
"Úgy akarja összehozni az 1,7gbites átvitelt hogy egy olyan 160MHz-t akar használni amit eleve nagyon kevés eszköz támogat, na meg ha támogat is még sérülékenyebb átvitelt ad, illetve a normál AC szabványtól is eltér, mert az 80MHz-ig megy a csatorna sávszélesség, e fölött a 160MHz az AX szabványhoz tartozna."
Bízom abban hogy a lapnak ez az egyetlen marketing kamuja....Tudtok javasolni fórumot vagy valakit, akihez Z390 AORUS MASTER RAM kiválasztás ügyben fordulhatok? Mert ugye a RAM is huncut dolog, számításaim szerint 4400Ghz CL20 az lassabb mint 3600Ghz CL16, árban meg jelentősen drágább...
[ Szerkesztve ]
kutya az ember legjobb barátja... lenne, ha tudna kölcsönadni
-
gyenesmartin
őstag
Megjött az msi b450m gaming plus alaplap, r5 2600 proci és a 2x8gb corsair 3200mhz-es ram.
Első bekapcsolásnál a ram 2133MHz-en üzemelt, de XMP-vel be lehetett állítani 3200-ra, feszültséget pedig 1,35V-ra (ha auton volt, akkor adott neki 1,4V-os is). Jelenleg stabilan működik az alap hűtővel.
Van egy Deepcool gammaxx 300-as hűtőm ezt rá lehet tenni? Ennél az AM4-nél ugyanaz a hűtő felfogatása, mint az AM3-nál?[ Szerkesztve ]
-
weres78
senior tag
Üdv!
Ryzen 3600 alá keresek lapot. Tuning lesz (nem extrém).
2 m2 foglalat fontos, illetve 6 venti vezérlő. Lehetőleg atx vagy eatx. Nehéz léghűtés lesz rajta. 60k körül szeretném megúszni.
Köszönöm szépen... -
Paxker315
addikt
válasz csucsbicep #92022 üzenetére
pech! Türelem Tomát terem. Alliteráció.
Az Asus Prime X570 P teljesen jó. A Giga X570 gaming x is. MSI A-Pro 570-es is.
-
Vaskobak
csendes tag
Én túl vagyok mind két lapon,ASUS ROG MAXIMUS XI FORMULA án is és a ASUS ROG MAXIMUS XI EXTREME is.
Amióta világ a világ mindig ASUS lapjaim voltak és egyből a nagy halakra utaztam,de most valahogy nincs meg az a Feelingje ami meg fogott volna.
Valahol a két út között van most,fájószívvel de most MSI- re váltottam abból is a nagy vadra MSI Meg Z390 Godlike - ra.
Mint tudásra mint kinézetre veri az ASUS - lapjait.Vaskobak
-
Milka 78
nagyúr
Pedig csak az ár alapján tudok válaszolni. Azért a Master, mert egy dekával sem gyengébb (sőt) a lap, mégis jóval olcsóbb. Az a Giga nagyon komoly vrm részt kapott és ez alapján nem teljesen értem az Asus árazását, de lehet az a hőpajzs kerül rajta +50 ropiba. Különben van Master tulaj a kávésba, ha nekünk nem hiszel, kérdezd meg. Ő is baromi nagy Asus fan volt a Hero-ig aztán megvilágosodott
Mondjuk nálam az is kétséges, hogy egy ilyen komoly lapot vajon van e értelme megvenni egy 24/7-es felhasználásra, mert egy Master már több mint elég egy i9-re és ugye egy drága laptól nem fog jobban menni egy tré/antitunigos 9900k, oda érdemes egy binnelt cpu-t szerezni és az sem árt ha tuning guru vagy.[ Szerkesztve ]
-
VGYke
addikt
Sziasztok! Elnézést a fárasztásért, Z390 platform:
Ha csak 2 alaplap közül lehetne választani:
1.) Asus ROG MAXIMUS XI FORMULA,
2.) Gigabyte Z390 AORUS MASTER
Ti melyiket választanátok, ártól függetlenükl?
És miért? Minden segítséget megköszönök!kutya az ember legjobb barátja... lenne, ha tudna kölcsönadni
-
Paxker315
addikt
válasz csucsbicep #92014 üzenetére
? Nekem a geizhals hozott.
Tomahawk MAX B450
Gaming Plus
A-ProOk, nem mind készletről, de hamarosan érkezik. Pár nap nem tudom, mennyire kritikus.
-
tgulyas
senior tag
Üdv
Tudnátok egy alaplapot javasolni egy i9 9700k CPU alá. Asus vagy Gigabyte érdekelne.
ASUS ROG STRIX Z390-H GAMING Intel Core i9-9900K VGA 2060 Super 2x G Skill RipjawsV F4-3200C16-8GVKB win 10 pro
-
-
Hoho
tag
Az alaplap választáshoz még írnék annyit, az ASrock B450M S. Legend kapcsán, hogy a második x16-os PCIe csatoló pont a VGA mellett lesz, ha az 2 slotos, ami így egy nagyobb kártya esetén rontja a VGA hűtését, mivel eltakarja a ventilátort, ventilátorokat. Ezt a Gigabyte B450 Aorus M esetén sokkal okosabban oldották meg, az M2-es foglalat "jobb" elhelyezésével, és így ténylegesen használható a második x16-os slot is.
Ez -1 a Legendnek. A másik különbség, tapasztalat, amit korábban már írtak is, hogy a memória foglalatok fordítva számozottak, és még a Gigabyte-ban értelem szerűen 1-es + 2-es memória foglalatba rakjuk a ramokat, XMP betölt, működik, addig az ASRock esetében ez az A2+B2 -nek keresztelt foglalatokban fog hasonlóan működni. Ha valaki nem nézi meg a "kiskönyvet", vagy nem olvasott itt előtte, akkor furcsa lesz, hogy nem mennek a RAM-ok XMP profillal 3000Mhz-en ...
Utólag már nem zavaró, de új gép esetén, szívni ilyen miatt... -1
Üdv!
HZ -
Paxker315
addikt
válasz csucsbicep #92007 üzenetére
teljesen jó, DE, X570-ből kb bármit tehetsz 3600 alá. Ha esetleg mégis spórolnál (B450):
Fusd ezt át:
X570 valamint régebbi AM4 alaplapok listája. Egy 3600OC-hez már a zöld "F" oszlop is jó, ha meg az E-oszlop is zöld pipás, akkor akár 8magost is megkockáztathatsz. -
csucsbicep
nagyúr
3600 alá tudnátok lapot ajanlani 55k-ig? Asus x570 P-ről mi a véleményetek?
-
Hoho
tag
válasz Milka 78 #91987 üzenetére
2.10 2019/5/15 9.18MB Instant FlashHow to Update 1. Supports AMD next generation Ryzen™ processors
2. Update AMD AGESA Combo-AM4 1.0.0.1Ez a BIOS volt a Legenden.
Sajnos a TEAMGROUP memória egyik példánya hibás volt (2x8GB DDR3000 CL16), ez némileg beárnyékolja a hangulatom, de majd visszaviszem, csak nem olcsó most DDR4-ből tartalék memóriát tartani, ilyen esetekre...
-
nagyúr
válasz freelanced #92003 üzenetére
Üdv !
G4560 Pentium-ot (7. gen kaby lake pentium, 3,5 GHZ 2Core 4 Thread)hajtottam H170-es DDR3L ramos Gigabyte lapban, idle-ben evett kb az egész konfig HDD-vel 30W-ot (táp vesztesége ebben nincs benne, avval együtt 45W körül volt - szutyok, noname hulladék táp volt, 0,7-0,75-ös hatásfokkal), szintetikus bench alatt meg kb 60W-ot (táp veszteségével együtt számolva durván 75W körül).
Ha nem kell nagyon a teljesítmény CPU szinten, nézz bele "T" jelzésűt, az nem megy annyira, de kb 35W-ból elvan benchmark alatt is.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
-
Mengele
tag
Hi
Egy R7 2700 lesz egyelore.
Kesobb tervezek feljebb valltani.
Hosszu tavra tervezek.
Multis jatekok tobbnyire.
No tuning.GIGABYTE X570 GAMING X
alaplap neztek ki.A Helpet elore is koszonom.
-
Milka 78
nagyúr
válasz freelanced #92000 üzenetére
Mondanám az integrált motyókat, de a másik topickba leszavazták...20-23 ropi körül Asrock H110M ITX vagy ITX AC. Ez 1151v1-es platform 6.-7. generációs Intel megy bele.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- Beszámítás! ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Gigabyte GA-Q77M-D2H rev:1.0 LGA 1155 alaplap
- Beszámítás! MSI H81M-E33 Alaplap H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! MSI MPG X570 GAMING EDGE WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Gigabyte 4.gen i7-es félkonfig! fejlesztés miatt, eladó! FoxPost ON!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest