-
PROHARDVER!
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Olyankor mi van, ha egy routerben a 2,4-es és az 5GHz-s SSID-t ugyan arra van elnevezve?
Honnan tudja mondjuk egy teló, vagy bármi, hogy mire kapcsolódjon?
Illetve én honnan tudom, hogy mire kapcsolódott a telóm?
Bocsi, ha láma a kérdés! -
válasz
csitkiri01 #21266 üzenetére
nem akkora truváj
Firewall - NAT
új szabály:
chain: srcnat
src address: 192.168.88.0/24
dst address 192.168.88.0/24
action: masquarade -
válasz
csitkiri01 #21262 üzenetére
a DDNS bekapcsolásával csak a noip-t váltod ki, portjaid attól még nem lesznek jobban vagy kevésbé megnyitva.
egyébként én elérem a Jellyfinedet az IP címed alapján, amit ügyesen rajta felejtettél a screenshotodon, szóval ez a része működik
ha neked otthonról nem működik a noip-s webcímről megnyitva, az azért van, mert nem hoztál létre a tűzfalban hairpin NAT szabályt -
Audience
aktív tag
válasz
E.Kaufmann #21263 üzenetére
A HP nyomtatókat így kell konfigurálni. Nincs olyan típus amin csak WPS gomb van és nincs felhasználó által elérhető konfig felülete akár WiFi-n akár rádugott USB kábelen a megfelelő szoftverrel.
-
Kenderice
senior tag
válasz
E.Kaufmann #21259 üzenetére
Wifi direct nem jó mert több eszközről is kéne nyomtatni, nem csak egyről.
De már megoldódott. -
Adamo_sx
aktív tag
válasz
csitkiri01 #21257 üzenetére
Hát, ha magát az IP-det eléred kintről, a Jellyfint meg nem, akkor lehet, hogy mégis a port forwarddal van gond. Be tudnád másolni, hogy pontosan hogy is állítottad be?
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
lionhearted #21258 üzenetére
Akkor ez hasznos infó Kendericének.
-
válasz
E.Kaufmann #21255 üzenetére
De ad, WiFi direct.
-
csitkiri01
csendes tag
Sziasztok!
Segitsetek nekem!
Van egy mikrotik router-em digi nettel a digi modemja már csak modem tehát a mikrotik csinál mindent!
Minden jó is,csak a jellyfinnel nem boldogulok.Egy win-es gépen megy a jelly,szeretném hálózatról kivül is nézni a tartalmát,a noip-nél beregisztráltam meg is van a gépen a DUC, be is van állitva szépen zöld is minden,a router-ban port nyitva a jelly-nek,de nem érem el egyátalán.Ha meg port nélkül irom be a regisztrált hoszt.omat látom a mikrotik webes elérését. A router tipusa: Mikrotik RB2011UIAS-2HND-IN.MIT nem csinálok jól? -
Reggie0
félisten
válasz
E.Kaufmann #21255 üzenetére
Ezekszerint nincs LCD kijelzoje es gombjai? Mondjuk el tudok kepzelni akar ilyet is, de azert durva.
-
-
Kenderice
senior tag
Üdv.
Van nekem egy HP nyomtatóm, amit szeretnék WPS segítségével csatlakoztatni a hap ac2 routerhez.
Korábbi routerben megadtam a nyomtató által kiírt számot és csatlakozott.
Router OS-en ezt hogy tudom megtenni?
A wifi interface oldalon engedélyeztem a wps-t (push button), de nem tudom hogyan tovább.
Segítene valaki? -
kis20i
tag
válasz
E.Kaufmann #21247 üzenetére
[link] Link lett volna... Majd talán most.
-
kis20i
tag
válasz
E.Kaufmann #21235 üzenetére
[Ez?]
De tényleg..
-
ncc1701
veterán
Köszi szépen srácok. Ez az 5009 nagyon jól néz ki.
Ezen a cpu dolgon töprengek én is amúgy, mert igaz, h gyakorlatilag idle kapcsolatokról van szó, de nyilván a kapcsolat fenntartására is kell valami számítás.
Amit linux alól tudok, az az, h memóriát nem igazán kér, és csak 1 magot tud használni. Ezért is lett pc, mert anno még azt sem tudtam, h 4, vagy 8G memória kell neki, de aztán rájöttem, h 1G se.
-
E.Kaufmann
veterán
Én se szolgáltatok kifele
PiHole meg HomeAssistant fut nekem és utóbbi sincs kiengedve. VPN-en meg helyi Wifin használom.
Amúgy már van a legfrissebb RouterOS-ben egy klikkes WireGuard elérés, nem kell semmit konfigolni, csak bekapcsolod a Cloud mellett és kapsz egy QR kódot, amit meg kliens oldalon tudsz szkennelni a Back To Home app-al. -
ncc1701
veterán
Sziasztok,
Cégnél kellene routert cserélni. Nem röhög, anno egy pc-re telepítettem debiant, van benne 3 hálókártya, nagyon szépen működik: nem tudtam, mi lesz a hw igény, ezért lett ez a megoldás.
Ami kellene:
-minimum 4 gbit port (nem kell se gyorsabb port, se semmi kavarás). Na, ezt könnyű megugrani.
-nem kell poe
-fogyasztás, zaj kb mindegy, külön szobában van, de örülnék, ha 20-25w körül megállna
-wifi nem kell
-Jó lenne ha rackbe szerelhető lenne
-Br 100e alatt jó lenne megúszniAmi feladata lenne, ügyfelektől jön befele vpn kapcsolat, kb 100-150db openvpn egyidejű. Forgalom nincs rajtuk, gyakorlatilag 99,99%-ban idle mennének, icinga lekérdezések 5 percenként. Openvpn maradna, ezen nem szeretnék változtatni, mindig, mindenhonnan betalál, működik. Nagy sávszélesség nem kell, lényegében windows pc-k távelérésére van használva, azaz tightvnc.
Saját távelérésünket megoldom valam ipseces történettel.
Nyilván a cég net kapcsolata ezen keresztül valósul meg, valami üzleti kábeles T-s elérésünk van. Semmi hardcore felhasználás.Kinéztem egy MIKROTIK RB4011iGS+RM-t. Ok, van benne egy sfp+ csati, amit kb sosem használnék...
Egyéb tipp? Nem nagyon vagyok benne a "komolyabb" mikrotik routerekben. -
mcll
senior tag
válasz
E.Kaufmann #21237 üzenetére
Nem tervezek konténerezni, van itthon mondjuk szerver, de nem szolgáltatok semmit kifele, ill ami van ahhoz meg nem kell.
-
vkp
aktív tag
-
mcll
senior tag
válasz
E.Kaufmann #21235 üzenetére
Van USB-C-s táplálású eszközöm 1-2, de még sosem volt velük problémám.
Én most azon agyalok hogy érdemes-e majd dupláját kifizetnem azért hogy legyen LTE, vagy hogy egy 4 magos, nagyobb RAM-al rendelkező eszközt vegyek. Egyáltalán mennyire veszem észre hogy 2 vs 4 mag, illetve 256MB vs 1GB a RAM? -
E.Kaufmann
veterán
válasz
kis20i #21234 üzenetére
Ha fixen van és nem piszkálja senki én nem félnék tőle. Én a dugasztápoktól félek. Rendeltem egy félkész USB-C kábelt, amit majd rá lehet kötni valami normálisabb tápra, vagy olyan step-down modulra, amiről fentebb szó volt (ha jól néztem, az hap ax lite is csak 5V-t kér, nincs ilyen móka, hogy 9-12-20V, de mintha láttam volna ilyen modulokat is, amik kifejezetten USB-C-sek és már le tudják kommunikálni a feszkót)
-
kammler
senior tag
válasz
stopperos #21230 üzenetére
Köszi! Megjön az IC meglátjuk. Ma végre visszakapom a garis switchet is, az remélem most már jó lesz. Dehát csőstül jön a baj is. Az RB3011-en adguard konténereztem egyet. Az már csak teszt eszköz. Hát mondom jöjjön az RB5009. Hát 7.13 van rajta, előtte nem tudom mi volt, de tudom, hogy látt azt a retkes pendrájvomat. Még USB hub-on át is. Hát most vagy látja, vagy nem látja. Ha újrainditom ok, de ha lehúzom, visszadugom semmi. Újraindítom ok. Formáztam én azt PC-n is mindenhogy, ugyanaz. Most elkezdte azt, hogy ha hub-on van rádugva, elkezdi formázni, meg újraindul. Generált magának supout-ot, azt még nem néztem. De persze másik pendrájval ugyanez. Eltűnik. Ha meg is jelenik. Komolyan mondom mi folyik ezeknél? Persze egy másik mikrotikre dugva ok. A system resources (?) menüben látszanak az USB controllerek. Van amikor ott is látszik a pendrájvom, de a disk menüben meg nem.
-
Mandzsu
kezdő
Sziasztok. Van Mikrotik routerhez értő ember Győr-Pápa környékén, aki megegyezéses díjazás ellenében beállítaná (megmutatná egy képernyőfelvétel-video keretén belül) ezen router beállítását? Aztán az később már elég lenne-nem akarom állandóan piszkálni, tegye a dolgát, -belső hálózat, port fordítás, tűzfal.
https://www.manualslib.com/manual/3075841/Mikrotik-Hex-Rb750gr3.html
Igen, tudom van default config..pontosabban volt, mert elolvasva mindent a neten azt ajánlották hogy azt alapból töröljem mert későbbi beállításoknál anomáliákat okozhat. Így töröltem és már párszor nekifutottam de valamit szerintem nem jól csinálok. Életem első Mikrotik eszköze. Igen, tudom hogy odahaza elég lenne egy olcsó, de családi ház padlásán van a rack szekrény ahol télen -15 nyáron meg +50 is előfordulhat. Ez bírja állítólag-és ebben az árban jó. Semmi extra beállítás. A régi routerem még működik, egy Ubiquiti EdgeRouterX, őt én állítottam be, de már a végét járja. Nagy hidegben vagy nagy melegben néha eldobja a netet, olyankor újra kell indítani. Áttérnék a Mikrotikre, az Ubi meg maradna tartalék, de megcsüntem. -
stopperos
senior tag
válasz
kammler #21204 üzenetére
A saját 24V-ot tápegységére 0,63V jön ki.
Az adatlapja alapján a 8-as lábat néztem (COMP), de nem hiszem, hogy ez lenne a kimenet. Ez maximum 3 V-ig mehet el. Téged a 10-es (PH) érdekelhet, az 5,46 V. De az adatlap alapján ez nem hiszem hogy DC kimenet lenne. -
mcll
senior tag
válasz
E.Kaufmann #21222 üzenetére
Köszi az infókat. Kicsit utánaástam a dolognak, 3 modell között őrlődőm:
1. hAP ax Lite (amit ajánlottál, kb 22ezer br)
Jókat írnak róla, van benne ugyan wifi de ez amúgy is ki lesz kapcsolva nálam)2. HAP ax Lite LTE6 (kb 39ezer br)
Tettszik benne a CAT6 LTE modem, így csak be kell dobni a SIM kártyát és van backup net szükség esetére. De majdnem 2x annyiba van.3. hAP ax2 (kb 39ezer br)
Ez már 4 magos, 4x annyi a RAM, és nem 4 hanem 5 gigalan portja van. Wifi 2.4GHz és 5GHz is van, de nálam ez nem szempont. Meg vab PoE out, de ez sem kell, erre van külön PoE switchem a kameráimnak.Szóval amin őrlődőm hogy érdeme-e majd 2x annyit fizetni azért hogy legyen LTE6 (2.) vagy hogy legyen 4 magos, nagyobb RAM, stb (3.).
De ha jól látom egyiken sincs USB amivel esetleg egy USB dongle segítségével lehetne net backup vonalam. De akkor vennem kell valami jó LTE6 modemet is.Ja és még annyit, hogy a mostani routerem az ROS6, nem tudom mekkora a különbség a ROS6 és 7 között, utóbbival még nem volt dolgom.
-
mcll
senior tag
válasz
E.Kaufmann #21227 üzenetére
Ehh, na ennyit rólam...
-
adika4444
addikt
Hali!
Hogy tudok olyat, hogy OSPF-ből kizárni egy interface DHCP-vel kapott IP-címét? Az a gond, hogy folyamatosan terjeszti a többi eszköznek és nem a belső hálón át akarom elérni, mert másodlagos publikus IP-címről van szó.
Köszi!
-
mcll
senior tag
válasz
E.Kaufmann #21222 üzenetére
Digi kábelen lóg, gigabiten, egy elég nagy belső hálót lát el. Van MAC cím szűrés (csak az ismert mac címeket engedi fel hálóra), rengeteg port forward, stb. stb. Végül is megy, csak ezek szerint akkor lehet tényleg jobb lenne frissíteni a hardvert. Nem tudom mi az a ROS7. Nagyon nem merültem el a mikrotik világában, ami nekem kell azt meg tudom csinálni.
-
Ranagol_5
senior tag
válasz
jerry311 #21220 üzenetére
Nekem is meg vannak a raw no track preroute szabályok, nekem megy is át rajtuk forgalom. A 2004-en 3-4% a load miközben megy az iperf3 az ipsec tunnelen, a 1100ahx2-n meg 40-55%. Csak nem tudom mi a péniszért, amikor elvileg van hw accelaration..
Nálam így néz ki iperf3 közben.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
jerry311 #21220 üzenetére
Ennél már az SSTP is jobb nálam
mcll: Mire használod? Sajnos sok belépő szintű routerben is ez még az alap SoC
, de ha arra, amire használod, jó és nem kell nagyobb sebesség, akkor nem érdemes piszkálni. Egyébként meg ARM alapú eszközöket néznék, pl papíron jobb lehet a hAP ax lite, persze csak, ha már ROS7-et használsz.
-
mcll
senior tag
Egy kérdés. Jelenleg egy Mikrotik hEX RouterBoardot nyúzok, mely már 2017 óta teszi a dolgát. A hátlapja már levált, letörhetett nem lehet visszarakni rendesen.
A kérdésem, érdemes-e lecserélni egy korszerűbbre, ha igen akkor melyik az ajánlott most (ami azért nem horror pénz). Wifi nem kell rá, az külön AP-kkal megy nálam. -
-
válasz
E.Kaufmann #21218 üzenetére
Sorry igen, mostnézem ez csak lefelé.
Igazából nagy választék nincs ha csak step up-ra szűrök de az a fém házas okés lesz. -
válasz
E.Kaufmann #21216 üzenetére
Vagy akár van ilyen is, bár előző szimpibb, ezt még "dobozolni kéne"
Köszi a megerősítést -
E.Kaufmann
veterán
válasz
Shkiz0 #21214 üzenetére
Akár jó is lehet, borda van, szép nagy kondik, mindenesetre nehogy kapásból első indításra rákösd a routerre, mérjél és az se baj ha valami fogyasztóval, 24V-s izzóval vagy olyan 24V-s eszközzel terheled, amiért nem kár
. Be kell állítani a megfelelő feszültséget és nézegetni, pl terhelés hatására mennyire mászkál.
Én is régebbi routerrel futtattam pár órát és csak utána kötöttem az éles eszközre. -
erdeidominik
csendes tag
Sziasztok!
Van egy SXT LTE kit antennám R11e-LTE modemmel, az lenne a kérdésem, hogy ez csak Mikrotik modemet támogat, vagy bármilyen mini pcie modem menne bene? Illetve van a Mikrotiknek nagyobb sebességű (magasabb lte kategóriájú) LTE modeme, mint CAT6? -
válasz
E.Kaufmann #21212 üzenetére
Ő megfelelő lehet erre a célra?
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Shkiz0 #21210 üzenetére
Nálam is MeanWell 12V táp van.
Én a cAP AC-t egy filléres (1000Ft) buck-boost modulra kötöttem, amit egy kötődobozba építettem, azzal stabil, de neked esetleg egy jobb minőségű nem árt, mert ugyan az enyémre is az van írva hogy max 3A, ami papíron bőven sok, de ezek az olcsók jó ha 1A-t elbírnak, de egy tökösebb modul sem ökör ára. -
Ranagol_5
senior tag
válasz
Audience #21205 üzenetére
Az iroda csak a 2 magos, RB1100AHX2. Viszont a közelébe sem tudok jut a mikrotik által mért sebességnek, de még a mások által maximálisan kisajtolt 4-500mbit-nek sem. 150 volt a plafon pedig elvileg a mikrotik oldala szerint van hw offload.
Mind a két oldalon ugyan ezek a beállítások vannak. A másik router egy ccr2004-1g-12s+2xs, szóval az nem lehet a bottleneck.
-
Srácok mi a legegyszerűbb, legolcsóbb megoldás az alábbi problémára.
Adott az itthoni hálózatom amibe nemrég érkezett egy RB5009 is. Eddig a meglévő eszközök (korábban RB450Gx4, CSS326, kínai 2.5G switch, T-s ONT, és hAP AC3) mind elvoltak 12V-ról így egy épített Mean Well szünetmentesről használom őket jelenleg is.
Bíztam benne, hogy az RB5009 menni fog 12V-ról is, annak ellenére, hogy 24V a minimum ami meg van adva, mert az első szériás darabok szépen működtek 12V-al is. Na ez már sajna nem, igaz nem próbáltam az oldalsó betáplálással csak DC csatiról.
Milyen lehetőségek vannak még az 1-es és 2-es ponton kívül?
1: Építeni kell még egy szünetmentest 24V-os verzióban
2: Venni kell egy rendes szinuszos szünetmentest és arra rakni mindent
Sajna eddig egyik verzió sem valami költséghatékony megoldás -
kammler
senior tag
válasz
Audience #21207 üzenetére
Igen, diódát le is vettem megmérni. Túloldalt van neki a jó nagy tekercse. Szinte egy az egyben felépítették a doksiba lévő ajánlott kapcsolást. Mikor elindul azzal a tesztpontos 3.3V-al, és belépek a system health menübe, ott nyilván 0 V feszültséget ír. Ha rádugok egy adaptert, akkor szépen méri a feszültséget. Csak ugye nem azzal megy. Egyelőre megvárom az IC-t, felrakom, aztán ha nem megy, nyomozás tovább.
-
kammler
senior tag
válasz
stopperos #21203 üzenetére
Előtte inkább mi a véleményed? Hát bakker úgy jártam. Én rádugtam egy mikrotikes 48V-os adaptert. Hát 8-57V-ig megy ez a vacak, az volt kéznél.. Se füst se kép se hang. Előtte poe-ről ment. Az egyszer tuti, hogy a TPS54160 tönkrement. Igazából nem is melegedett semmi DC csatiról, csak mikor rádugtam USB-re. Na akkor forrt. Azt most leszedtem, az tuti megdöglött. Na most az egy DC/DC konverter; Ubem: 3,5÷60VDC; Ukim: 0,8÷58VDC; 1,5A. Elvileg a 8-as lába a kimenet, Ott miféle villanyn jön ki neked? Figyeld a két drótot, GND, meg 3.3V. Ha tápról oda rakok neki 3.3V-ot bootol, winbox látja, működik. De az az IC kéne a tápot csinálja neki. Na annak a kimenetéről meg se nyikkan, 0 áramfelvétel. Hát, jön az IC felrakom, aztán lesz mi lesz.
-
adika4444
addikt
válasz
adika4444 #21197 üzenetére
Megoldva. A felállás, hogy van több WAN és DHCP-n kap IP-t, ami miatt a routing rule-ök megírása nem egyszerű. Végül a dhcp kliens kapott egy scriptet, ami bind esetén beállítja az új IP-t. Így hibátlanul megy, a forgalmat tudom irányítani mi, hol menjen és hová legyen NAT-olva.
-
Ranagol_5
senior tag
válasz
Ranagol_5 #21199 üzenetére
Közben rájöttem a megoldásra, ha valaki keresné, csak annyit kell csinálni, hogy nem pipálod ki az "Add deffault route" opciót.
Meg közben arra is rájöttem, hogy nem lesz jó, mert még mindig nem támogatja a tls auth-ot a minityúkos ovpn.Más kérdés, hogy valakinek van tapasztalat BR1100AHX2-es mikrotikon ipsec sebességgel?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core i9-10900 processzort keresek megvételre MA
- HP Z840 workstation 1450W 2db XEON 2697 v4 36MAG,256GB DDR4, Quadro P6000 24GB/M6000 24GB/P5000 16GB
- Fujifilm GFX50S II Garis + GF 50mm F3.5 R LM WR + 3db akkumláltor + Urth Core nyakpánt
- 2025-ÖS Vadiúj Core Ultra 7 20 Magos 20x5.5Ghz RTX 5070 12GB GDDR7 32GB DDR5 1TB M.2 Gamer Pc 2ÉV
- ÚJ ! AMD Ryzen 7 9800X3D 16x4.7GHz Gamer PC 2025-Ös RX 7800XT 16GB 32GB DDR5 1TB SSD 850W 2ÉV GAr!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- KATONAI ÜTÉSÁLLÓ!!! Getac S410 i5-6300u, G3: i5-8365u, G4: i5-1145G7
- BESZÁMÍTÁS! Asus X570 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB FRACTAL DESIGN Meshify 2 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest