- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen videókártyát?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Ismét a Gigabyte alaplapjaival van az Erő
- Fujifilm X
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Autós kamerák
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
-
PROHARDVER!
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
E.Kaufmann
veterán
Gondoltam, rendbeteszem a hálózatom, patch dobozokat teszek, patch kábeleket cserélek, ehhez áramtalanítani kellett pár dolgot, köztük a routernek használt cAP AC-t is. Összerakok mindent, elsőre és harmadikra is nézve jól, de a router nem elérhető. Nézem, hogy power led világít, de a két ethernet döglött. Még akkor is, ha laptopot direktbe rájuk kötök. Gondoltam, hátha táphiba, azután tápfeladó hibára gyanakodtam, hogy nagy a feszültségesés, de egyik cseréje sem javított. Úgy harmadjára sikerült resetelni a konfigot, egy régebbi mentést ráhúzni (mostanában nem csináltam
), de legalább nem kellett pl PPPoE jelszóval és IP címekkel vacakolni. Újra életre kellt és már azóta volt egy áramtalanítás és túlélte
. Mi a fene lehetett?
Vagy ezért van a "shutdown" mert millióból egyszer elszállhat a konfig, ha nem szabályos? Szánom, bánom, de eddig ilyesmivel nem tököltem. -
Kicsirics77
veterán
Köszi a válaszokat
-
dombila
őstag
válasz
Kicsirics77 #21395 üzenetére
Én végignéztem őket, szerintem jók, hasznosak. Kezdő Mikrotikos-ként sok hasznát vettem. De a havi/éves előfizetés nem túl jó megoldás. Ha egyszer végignézte az ember, akkor igazából arra lenne szükség, hogy alkalomadtán - 2-3 havonta - megnézzen benne valamit, amit elfelejtett. Ezért fenntartani a havi előfizetést nem gazdaságos. Viszont ha lemondod, csak korlátozottan lehet újra előfizetni. Kellene valami ad hoc elérési megoldás is.
-
Kicsirics77
veterán
Sziasztok, kicsitt OFF téma.
Kalapos Laci meg a minden ami mikrotik videókrol mi a vélemény? -
ekkold
Topikgazda
válasz
kopogo #21389 üzenetére
Ha a torrent portja: 52000, a torrentező gép ip cime: 192.168.5.33, és a WAN port neve: pppoe-digi, akkor:
NAT (port továbbítások beállítása)
/ip firewall nat add action=dst-nat chain=dstnat dst-port=52000 in-interface=pppoe-digi protocol=tcp to-addresses=192.168.5.33 to-ports=52000
/ip firewall nat add action=dst-nat chain=dstnat dst-port=52000 in-interface=pppoe-digi protocol=udp to-addresses=192.168.5.33 to-ports=52000
Tűzfal engedély szabályok:
/ip firewall filter add action=accept chain=forward disabled=no dst-port=52000 protocol=udp
/ip firewall filter add action=accept chain=forward disabled=no dst-port=52000 protocol=tcp
-
ncc1701
veterán
Sziasztok,
Openvpn bejövő kapcsolat tűzfal szabálya, 1194-es tcp port, 6-os stabil, utolsó firmware. Már a sokadik routernél járok úgy, h ki kell vennem az 1db forrás ip cím korlátozást, mert nem jön össze a kapcsolat.
Ez valami ismert hiba, vagy én járok így? -
Tamarel
senior tag
válasz
E.Kaufmann #21390 üzenetére
Az passzív állapot valóban okozhat kevesebb kapcsolatot, de önmagában csak nagyon kevés peer esetén akadályozhatja meg a forgalmat.
Az automatikus port nyitás pedig biztonsági probléma, soha nem javasolt. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
kopogo #21389 üzenetére
Használj UPNP-t a torrent kliensen, akkor nem kell később ezzel bajlódnod: [UPNP szerver beállítása Mikrotik routeren]
-
kopogo
tag
Helló!
Mikrotik routeren a Torrent seedeles-nél milyen beállítást kell alkalmazni mert nem tölt vissza?
Leírás esetleg?Köszönöm szépen
-
kress
aktív tag
válasz
user12 #21380 üzenetére
nekem 7.13.2 van rajta otthon, wifiwave2 vel
sima package alol frissítettem, aztán wifi csomag le, wifi2 fel, mentést mindenképp csinálj, a wifi2 teljesen más config mint a sima wifi, azok a beállítások el is tűnnek amikor cseréled, szóval kábel kell majd ha átállsz wifi2re
-
user12
őstag
Sziasztok!
Van itt , aki hAP ac2-t használ, 7.10 vagy újabb szoftverrel?
Meg kellene frissíteni, de némiképp aggódóan nézem, hogy 700 kbyte körüli szabad hely van rajta…. -
-
4D4M
senior tag
válasz
lionhearted #21377 üzenetére
Gondolom ezzel a modemmel is lehet bandre szűkíteni
~
Lehet. Van olyan időjárási körülmény, amikor jól jönne a 3G, amit letiltani tervezek? A torony kapacitása megoszlik a 3G és LTE között vagy simán lehet, hogy az LTE fullon van a 3G meg lógatja a lábát?Ezeket tudja elvileg:
LTE FDD bands
5 (850MHz)
7 (2600MHz)
8 (900 MHz)
20 (800MHz)
1 (2100MHz)
3 (1800MHz)
28 (700MHz)LTE TDD bands
38 (2600MHz)
40 (2300MHz)
41 (2500MHz) -
-
4D4M
senior tag
válasz
E.Kaufmann #21374 üzenetére
Balra domboldal, jobbra a ház és falusi környék, tehát nem tűnik olyan bonyolultnak. De persze azt nem tudom egyelőre, hogy csak arra a toronyra. Indokolná valami, hogy ugráljon, ha mióta kitettem max jelerősséget mutatnak a LED-ek is rajta?
-
4D4M
senior tag
válasz
lionhearted #21372 üzenetére
A feleségem(MID).
(:
Rendesen triggerel az a mondat már, hogynem tudok belepni az OTP-be
.Egyébként minőség alatt azt érteném, hogy 800m majdnem tiszta ralatassal a toronyra elérem az 1 Mbit-es ADSL rendelkezésre állását.
-
-
4D4M
senior tag
Hát vegyesek a tapasztalatok eddig...
Javultak a paraméterek, de az SINR még mindig beszakad akár 0-ra is. Normális ez? Hogy kellene ennek kinéznie?Itt nem szerepelnek hibák, de nem mondanám, hogy atomstabil kapcsolat.
Itt vagy bárhol kell/lehet valamit állítani, hogy javuljon a kapcsolat minősége?ASUS vonalon nem sok lehetőség van:
DNS-ekkel próbálkoztam eddig (1.1.1.1 / 8.8.8.8), de nem volt nagyon hatása semmire. -
Audience
aktív tag
válasz
silver-pda #21368 üzenetére
Ha
- az AX3 össze van kötve LAN-on
- Az AX3-n van DHCP szerver
- A CAP -on nincs a tűzfal bekapcsolva
- A CAP minden portja bridge-ben vanakkor az AX3 DHCP szervere ki fogja szolgálni a CAP-on lógó Wireless klienseket.
A CAPsMAN megoldja a roaming-ot, de sajnos MIPSBE csak a régi CAPSMAN-nal megy így nem tudod az AX3 és a CAPlite-ot egy CAPSMAN alól kezelni.
-
silver-pda
aktív tag
Helló!
Adott egy hap ax3 és hozzá etherneten kötve egy cap lite (mipsbe, wireless csomaggal).
1. azt szeretném, ha az ax3 dhcp-je szolgáná ki a cap lite-hoz kapcsolódó mobil klienseket. Most saját dhcp-je van a cap-nak.
A cap ethernet és wlan portját rakjam egy bridgbe és a bridge-re egy dhcp kliens és kész?
Vagy a cap-on állítsak dhcp relay-t? Az ax3-n meg a dhcp-server-nél a relay opciónál adjak 255.255.255.255-t? Így kiszolgálja a cap-ot, meg az ax3-hoz kapcsolódókat is?2. a capsman tenne vmi pluszt a roaminghoz? Vagy csak egy helyről lenne menedzselve a 2 eszköz?
-
kammler
senior tag
válasz
Mandzsu #21366 üzenetére
Interface list kell( WAN, LAN) NAT fülön masquerade szabály a NAT fülön, legfelülre, bridge-t kell létrehozni az össze interfac-el, kivéve az ETH1-et, az lesz a WAN port.DHCP szerver bridg-re. Csak akkor most üres a firewall-od? Mert akkor jön be ész nélkül minden. Én def configból kiexportáltam az IPV4, IPV6 tűzfalat, aztán no def config után meg beimportáltam. Alapnak jó. Nem fogsz unatkozni.
-
Mandzsu
kezdő
Oké, egyenlőre megcsináltam TCP-re és UDP-re külön külön. Most jelzi a nyitott portot. Nincs sok szabály, új router, csak balf@sz voltam és azzal kezdtem hogy a default configot töröltem...mert mindenhol ezt írták. Most meg megy a szívás. Na de szépen lassan kialakul. Köszönöm mindegyikőtök türelmét.
-
kammler
senior tag
válasz
Mandzsu #21363 üzenetére
Vannak bizonyos lehetőségek, hogy kevesebb szabályod legyen. Fontos, mert ahogy jön a bejövő forgalom, úgy nézi meg a processzor egyenként, hogy alkalmazható-e a szabály. Ha nem, megy tovább. Ha igen, kilép a tűzfalból. Ezért nem mindegy, hogy hogyan vannak elrendezve a szabályok. Ha túl sok van, akkor eszi a CPU-t. De ha nincs sok NAT szabályod pl. Akkor ne foglalkozz vele. Két szabály aztán kész. Ha kell UDP.
-
Mandzsu
kezdő
Oké. megy TCP-re kellett tegyem. Azt még had kérdezzem meg, hogy külön kell tcp-re és udp-re ezt megcsináljam? Nincs olyan hogy mindkettő?
-
kammler
senior tag
válasz
Mandzsu #21361 üzenetére
Hát nem tudom, ez pofonegyszerű pedig. Amúgy is először tudtommal a NAT szabályok futnak le, AZTÁN a firewall szabályok. Úgyhogy, ha van egy masquerade szabályod a NAT fülön belül legfelül, meg gyári tűzfal, alatta meg a te általad létrehozott NAT szabályok, annak mennie kell. Próbálgasd csak. Nekem se ment másképp, mint hogy túrtam a netet. Ha jól rémlik, nekem még net se volt a mikrotiken mikor megvettem. Talán még a masquerade szabályt is én adtam hozzá a NAT-hoz, aminek ugye legfelül kell lennie, hogy egyáltalán net legyen a mikrotikre kötött valamin. Asszem még az se volt gyárilag. Manapság már majdnem kulcsrakészen vannak. Ja, használj winboxot. Jobb.
-
kammler
senior tag
válasz
Mandzsu #21359 üzenetére
Hát nálam vuze a kliens. Annak van TCP portja, meg UDP portja. Az meg van adva a vuze-ban. Ugyanez van megadva két külön szabályban a mikrotiken NAT-ban. Az in interface nem kell. Megadhatod. De nálam például PPoE van, úgy megy a net. Ha megadtam volna in interfac-t akkor nálam nem ETH1-et kell, hanem a logikai interface-t a PPoE-t kéne. De azt hagyhatod üresen. Tehát ahogy írtad, a protokol meg amit a szoftvered megkíván. TCP biztos, de lehet UDP is. Azt keresd meg benne. Elvileg ha nem választod ki akkor majdnem mindegy neki. De ennyire általános szabályt ne adj meg, hogy néz ki. Az arra vonatkozzon, amire kell. Mielőtt meg piszkálod azt a gyári tűzfalat gondolkodj, mielőtt ész nélkül kinyitod, aztán beengedsz mindent. A sorrendiség is számít a firewall rules-nál. A működéséből kifolyólag nem mindegy, hogy előszőr megengedsz valamit, aztán tiltasz, mert nem fog működni, vagy nem úgy ahogy kell.
-
Mandzsu
kezdő
válasz
kammler #21357 üzenetére
Ezt láttam, csak itt nincs megadva hogy melyiket kell válasszam. Mit kell kitöltenem mire.
Chain: -dstnat
Protokol: -udp
Dst. Port: -Torrent portja 52000
In. Interface: -ether1Action fül -ez nálam nincs-nálad gondolom a default configban van.
Action: -dst-nat
To Addresses: -Gen8 IP-je 192.168.1.22
To Ports: -Torrent portja 52000És ennyi? Mást nem kell?
-
kammler
senior tag
válasz
Mandzsu #21355 üzenetére
Itt leírja. Én in interface-t nem adtam meg. IP, firewall, NAT fül, + aztán mehet. Persze ahogy neked kell IP stb. Mennie kell. Évek óta így megy.
-
Mandzsu
kezdő
Én is ezt preferálnám mert az upnp bekapcsolása nem szerencsés. Mutatnál egy kitöltést, hogy hova mit írjak? Linksys után el vagyok veszve.
https://ibb.co/6mLQyw8 -
Mandzsu
kezdő
Torrenthez szerettem volna portot nyitni de valamiért nem sikerül. Kipróbáltam már azt is, hogy bekapcsolom az upnp-t de akkor is azt jelzi a canyouseeme.org hogy zárva. Tűzfalat is kikapcsoltam már.....elfogyott az ötletem.
-
kammler
senior tag
A mikrotik wifinél mit mér dbm-ben? A kliens jelerősségét, hogy milyen teljesítménnyel látja? Csak mert pl. A mikrotik a telefonomnál, ahogy fel van csatlakozva jóval gyengébbet mutat, mint a telefon. De a telefon meg gondolom azt mutatja, hogy milyen teljesítménnyel látja a mikrotiket?
-
ekkold
Topikgazda
válasz
E.Kaufmann #21348 üzenetére
Szerintem egy csomó eszköz, a ping-en kívül, egyszerűen nem foglakozik semmilyen ICMP csomaggal. Ha meg is oldanák, hogy a router küldjön megfelelő ICMP csomagokat, az csak az eszközök 10%-a esetében működne, a többinél folyamatosan jönnének a problémák. Valószínűleg a többi router (nem csak a mikrotik) is ugyanígy kezeli az MTU-t, csak itt van valamennyi beleszólásod a dologba - ha szükséges. Néhány eszköz tűzfalbeállításában pl. default tiltva van minden ICMP csomag.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Audience #21347 üzenetére
Azt tudom, hogy a Paradicsom meghódítása(1492), de mi kellene ahhoz, hogy a profilban is kikapcsolt Clamp mellett mégis működjön? Miért nem jelez megfelelő ICMP üzenettel vissza a RouterOS, amiért még most is gányolni kell? De azt néztem, hogy LAN-on belül is ugyanez a helyzet (ahol se NAT, se szűrés), ha van egy szűkebb "csővezeték".
-
Audience
aktív tag
válasz
E.Kaufmann #21344 üzenetére
Talán mert nem 1500 az MTU hanem kisebb, de már nem kell vele törődni a default ppp profilban le van kezelve.
-
4D4M
senior tag
válasz
E.Kaufmann #21337 üzenetére
Köszönöm (:
Mielőtt kitenném még egy kérdést engedjetek meg. Bár még van pár dolog a torony és az SXT között(pl egy fal), de az SINR ilyen bezuhanásokat produkál 0-13 között. Ez vajon kint megszűnik és beltéren normálisnak tekinthető? -
Formaster
addikt
Létezhet, hogy a 4011-em random újraindul? Logban nem látok semmit, sőt mikor megszakad a hálózat, utána csak az újraindulás utána logokat látom.
Lehet valahogy fájlba is menteni, hogy megmaradjon?
-
E.Kaufmann
veterán
PPPoE internetkapcsolat esetén feltétlenül kell az MSS Clamp? Miért nem jelzi a kliensek felé a Mikrotik, hogy túl nagy a csomag, ha ismeri a saját PPPoE kapcsolatának a "szélességét" és a LAN irányába elvileg nincs blokkolva az ICMP? Magyarán nem úszható meg a Clamping?
-
kammler
senior tag
Wifivave2-nél, ha nincs megadva country mekkora a TX power?
-
kammler
senior tag
Abszolút fogalmam nincs mi történt. Az az RB5009 tápja volt, de az most 24V-ról megy. Előtte ment ez a vacak PoE-ről. Kísérleteztem. Mondom rádugom én ezt tápra. Néma csend. Ajajj mondom. Megmérem a tápot, 48V, az oké. Aztán néma csend. PoE-en azt mondta az 5009 hogy túl alacsony áramfelvétel. Akkor már tudtam, hogy kampec. Aztán mikor USB-re 5V-ot raktam, na akkor már szét volt szedve, melegedett mint a retek. Azt még csak megértem, hogy az első DC/DC konverter úgy gondolta tönkremegy. Előfordul. Végül is agyonverhette a 3.3V-os DC/DC konverter bemenetét is, az csak max 6V-ig megy az adatlapja szerint. Tovább biztos nem ment nagyobb fesz, mert a 3.3V-os tesztpontról bootol szépen. Ez nem ebay, Mercateo. Ennyit még mindenképp megér még úgy is, hogy ez ugye egy alig 16 ezer forintos routerszerűség. De ha jó lesz, megint arcon verem 48V-al. Annak mennie kell, punktum
Jó, először labortáppal.
-
kammler
senior tag
válasz
stopperos #21230 üzenetére
Pedig az a kimenet, a PH. Meg is jött oda az 5V. Én mondjuk kereken 5.08V-ot mérek. Az USB csatira is megjött az 5V. Most nem füstöl, ha rádugom 5V-ra... Aztán 3.3V még mindig nincs. Addig addig néztem még eljutottam egy RAU feliratú IC-hez. Hát sok találatom nem volt, de addig turkáltam, még kiderült, hogy az egy step-down DC/DC konverter. TLV62084. Bemenetre megkapja az 5V-ot, kimeneten semmi. Filléres dolog, azt még megpróbálom.
-
E.Kaufmann
veterán
Ha a router "LAN" (oldali) portja (vagy ha bridge-ben van akkor a bridge) DHCP kliens lesz (nem gond ha van fix IP cím is) valamint (alapból) az "add default route" =yes és "use peer dns" pipa, akkor így perverz módon visszacsatolva
, de működnie kellene (hasonlót csináltam már)
PS: Most látom, már megoldva...
-
4D4M
senior tag
Közben rájöttem, hogy a LAN-ba dugott ether2 kérhet az ASUS-tól IP-t, ha DHCP klienst bekapcsolom, így tud netet kapni. (Nyilván ez csak akkor működik, ha switchből dugom rá az ominózus hosszú kábelt...)
Ha van esetleg valakinek alternatívája erre, akkor szívesen hallgatom (: -
4D4M
senior tag
Ez a verzió most össze is állt az "asztalon":
- gyárilag beállított bridge-ből kivettem az ether1-et
- DHCP-t kikapcsoltam
- LTE APN-ben megadtam passthrough interface-nek az ether1-et
- ASUS WAN portjába az ether1
- ASUS LAN portjába az ether2
->
Megkapta az ASUS a publikus WAN ip-jét, elérem winbox-szal az SXT-t, viszont az SXT-n nincs net, tehát nem is tud frissülni. Ebben a felállásban ez megoldható valahogy? -
Laca0
addikt
Sziasztok!
Valaki meg tudja mondani, hogy az "LtAP mini LTE kit" megtáplálható-e aktív POE-val?
A hivatalos adatlap szerint 802.3af/at kompatibilis, de magán az eszköz fotóján nem látom, hogy fel lenne tüntetve és amúgy a boltok sem írják. -
4D4M
senior tag
válasz
lionhearted #21328 üzenetére
Most éppen ott tart a dolog, hogy nem teszem fel a tetőre az SXT-t, csak az eresz alá. Majd ha akarok vele valamit bűvészkedni, akkor a második ethernet portját használom egy hosszabb kábellel, meg egy laptoppal. Eleve úgy van kialakítva a fedél, hogy fűrészelés nélkül csak egy bedugott kábellel lehet becsukni – csak gyanítani tudom, hogy ők is így képzelték el a második portot a tervezéskor...bár azt nem tudom, hogy a PoE képesség minek oda is.
-
-
allnickused
tag
Adna valaki tippet? Hapax3 és xbox one s. 35 megabit/s fel-le ennyi amit maximum ki tudok hozni wifin. Biztos, hogy valami sunyi beállítás lesz, mert minden más routerrel jó és minden más eszközzel is jó a hapax3. Régebbi ros-al sem volt jó. Már kifogytam a beállítási ötletekből. Ha semmi tűzfalszabály nincs engedélyezve defconf vagy saját beállítás, akkor is csak 35/35 a sebesség.
-
-
Audience
aktív tag
válasz
E.Kaufmann #21322 üzenetére
Nekem is van egy Minim még egy MUM-on adták ajándékba. 100Mbps-es portok de elég gyakran használom a mai napig.
Amúgy 4D4M-nek van igaza az Asus cuccát váltanám ki egy olcsó cuccal!
-
E.Kaufmann
veterán
Hidd el, a routerről beszélt
(ha RouterOS fut rajta, akkor mindent is meg lehet vele oldani, én is cAP AC-t használok routernek (!!!) csak kezd kevés lenni az a kettő darab port
, azért is nézegettem az olcsó menedzselhető switcheket)
Akartam ajánlani a hap mini-t ha már ennyire kicsik az igények, de most látom, hogy drágább, mint a lite, mikor én még 5000 környékén vettem
-
4D4M
senior tag
válasz
E.Kaufmann #21319 üzenetére
Nem hiszem, hogy Audience az SXT-ről beszélt, inkább a TP-link switch helyett egy Mikrotik akármiről.
(sajnos nem multiwan, mert az átmenetinek szánt LTE 3 éve tart, mert képtelenek behúzni az optikát az utca végéből, most mondtam le róla annyira, hogy jó, akkor marad ameddig marad, de akkor legyen normális)
Ez lenne a legolcsóbb madzagos? -
4D4M
senior tag
válasz
E.Kaufmann #21315 üzenetére
És vajon az ASUS milyen módban fogja ezt mind felfogni?
Elvileg majd automatikus IP-n már a Yetteltől kapott IP-t fogja megkapni? -
E.Kaufmann
veterán
-
4D4M
senior tag
válasz
E.Kaufmann #21313 üzenetére
Így néz ki ez a szekció benne:
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
E.Kaufmann #21311 üzenetére
Ja és ugye jelölni a VLAN-okat a trunk porton kell, a RouterOS alatt az interface a trunk portot jelöli. Amikkel meg egy bridge-be lesz téve a VLAN , azokon nincs jelölgetés.
PS: Elvileg használható a TP-Link is erre. Menedzselhető és kezeli a VLAN-okat, csak szokni kell
-
4D4M
senior tag
válasz
E.Kaufmann #21311 üzenetére
Egy ilyenem van: TP-Link TL-SG105PE
Bár tök másra használom alapból, de még egyet biztos nem vennék csak ezért az egy funkcioért.
OpenWRT-re se fogok atallni hasonló okokból kifolyólag. -
E.Kaufmann
veterán
Nem kell másik Mikrotik. Ha a routeredre felmegy az OpenWRT megoldható azzal is (csak ha nincs tapasztalatod ezekkel, a hajad kitéped, pláne mostanában, úgy megbonyolították a VLAN-okat), az is megoldás, ha az Asus router támogatja a VLAN-okat és a WAN porton trunközést.
Vagy kell egy menedzselhető switch, pl ez nem is ökör ára, pont szemezgetek is vele mostanában: [link]
Ennek a grafikus felületén be lehet szépen lőni VLAN-okat meg trunk portot. Annyi, hogy mikor utoljára próbáltam vegyíteni egy Zyxel és egy Mikrotik eszközt, nem szerette a Zyxel (mondjuk router volt nem switch), hogy nem minden VLAN volt jelölve (az egyik untagged volt), csak akkor működött, ha minden egyes VLAN jelölt volt (Tagged)Annyi lehet még buktató, hogy van többféle VLAN jelölő megoldás, alapból a RouterOS-en a VLAN-ok 802.1q-sak, ha jól tudom, de a "use service tag" opcióval 802.1ad módba kapcsolható, bár az alap a legtöbb kommersz cuccnál a Q lenne, úgyhogy legtöbbször nem kell piszkálni.
-
4D4M
senior tag
válasz
E.Kaufmann #21289 üzenetére
Köszönöm, ehhez kettő lan kábelt kellene kivinnem a kültérre/tetőre a router helyiségéből a rack szekrényen át, ami most per pillanat nem annyira villanyozott fel (új védőcső a párazáró alatt, 40 cm kőzet- és üveggyapot felszedése stb) (: Így lehet, hogy érdekelne a VLAN-ozós megoldás is.
#21290 Audience:
Köszönöm neked is. A dolog egészen addig működött, amíg az ASUS routerrel kellett volna megetetnem a létrehozott két új VLAN-t (a videóban egy másik Mikrotik routert kötött a modemmé butított LHG után) (: -
kammler
senior tag
Tök jó. Van egy ilyen wifiről vezérelhető dugaljam. Nagyon szuper, hogy az AX3-ra egy pillanat alatt felmegy. Az AC3-ra, meg a Chateau LTE6-ra nyilván nem a wifiwave2-vel. Kivéve, ha visszarakom a régi wifi csomagot. Akkor rögtön. De felmegy a Telekom FGA2235-re is. Most akkor itt megint mi a retkes fsz van elkrva?????? Illetve, felmegy, kap IP-t majd dhcp deassigned két másodperc múlva.
-
Ranagol_5
senior tag
válasz
Formaster #21306 üzenetére
Detto, 300mbit/s volt a max kapcsolatsebesség capsman-nel, nélküle meg 866 és valós 40-50mb/s-es adatátvitel mac-kel.
Csak most combosabb lesz itthon a rendszer, aztán kiváncsi lennék, hogy ezekkel az eszközökkel is belassul-e a capsman.
A router-em itthon most egy CCR2004-1G-12S+2XS és a jövő hónapban cserélem le mellé a két CAP AC-t CAP AX-re. -
Formaster
addikt
válasz
yodee_ #21304 üzenetére
Ezt egy ismerősnek csináltam (L009UiGS + hAP ac2 + cAP ac2). Nálam egy 4011 wifis szolgálja ki a rendszert. Már az is fényévekkel jobb az 512MB-al. Simán futnak rajta konténerek is, pihole stb.
Meglepően jó lett a wifi teljesítménye nála és a Fast Transition-nek hála már az AP-k között is villám gyorsan vált
Végre kezdi a mikrotik is megtalálni az irány a wireless-ben.
Ranagol_5: Tudom miről van szóNálam az instant 800Mbps-ből rögtön csinált a capsman egy nyögvenyelős 2-300-at. Ezt most remote-ban csináltam és nem volt időm minden tesztre, de amit a szolgáltatója ad 350Mbps-t azt instant kidurrantotta speedtest-el.
Ha lesz időm megcsinálom itthon, mert van 2db 4011-em, meg van nálam egy hAP ax3 amit fel kéne konfigolnom valakinek. Kicsit el vagyok úszva, de majd updatelem a posztot. -
Formaster
addikt
Meglett a hiba, pár KB híján nem volt meg a kellő hely. Pedig csak egy default auto-before-reset.backup volt rajta. Ezt letörölve már feldobta egyből, működik is szépen az AX-es L009UiGS által vezérelt CapsMan-el
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kingmax 2x2GB DDR3 1333 RAM eladó
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Lenovo Thinkpad P1 gen1, gen2, P52s FHD, 4K oled touch
- Realme 8i 64GB / Normál állapotban / 12 hónap jótállással
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8500 16GB DDR4 960GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged